ΒΑΛΒΕΡΔΕ ΚΑΙ ΖΑΡΝΤΙΜ



 
Γράφει ο ABBA ΚΟΟΥΤΣ
 
Το θέμα των ημερών πλέον στον Ολυμπιακό είναι η προπονητολογία. Ο Πορτογάλος τεχνικός με το που ήρθε ήταν αναμενόμενο να συγκριθεί με το Βαλβέρδε. Ο Ισπανός ήταν ένας προπονητής ο οποίος κατά την γνώμη των πολλών, μέσα σε αυτούς κι εγώ, δίδαξε στην ομάδα ένα κατά κάποιον τρόπο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, που στηριζόταν σε ευρωπαικά πρότυπα και ήταν πρωτόγνωρο για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας. Αυτό το ποδόσφαιρο που είδαμε πέρυσι, μπορούμε να πούμε ότι πλησίαζε σχεδόν απόλυτα στα αγωνιστικά ''θέλω'' των οπαδών του Θρύλου μας. Παραθέτω τα αγωνιστικά τακτικά στοιχεία που έχουμε δει στον Ολυμπιακό με την καθοδήγηση των δύο παραπάνω προπονητών. 
 
ΒΑΛΒΕΡΔΕ
 
- Πίεση ψηλά
 
- Τριγωνικές τοποθετήσεις σε όλο το φάσμα του αγωνιστικού χώρου και όχι μόνο σε συγκεκριμένους χώρους ευθύνης
 
- Παιχνίδι χωρίς καθαρούς πλάγιους χαφ, αλλά με περισσότερο ''επιθετικής'' μορφής παίκτες με έμφαση στη διεισδυτικότητα και στις διαγώνιες κινήσεις (αμυντικά και επιθετικά)
 
- Παιχνίδι με κινητικό και όχι με σταθερό φορ περιοχής (λόγος απαξίωσης και απόρριψης Μήτρογλου)
 
- Έλεγχος ρυθμού με κατοχή μπάλας
 
- Εξειδικευμένη προπόνηση στημένων φάσεων
 
- Κοντινές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών (20-25 μ.)
 
- Έμφαση στα ντουμπλαρίσματα στους χώρους ευθύνης
 
- Απαραίτητη προσθήκη του εκάστοτε αμυντικού χαφ ως τρίτο στόπερ σε πλαγιοκοπήσεις και σέντρες αντιπάλων
 
ΖΑΡΝΤΙΜ
 
- Άμυνα χώρων
 
- Τριγωνικές τοποθετήσεις μόνο στους χώρους ευθύνης και όχι σε όλο το φάσμα του αγωνιστικού χώρου
 
- Αποστάσεις των πλάγιων χαφ από τους αμυντικούς, προκειμένου να επιτευχθεί μια γρήγορη αντεπίθεση με το που κερδίσουμε την μπάλα
 
- Οι κεντρικοί χαφ ντουμπλάρουν τα πλάγια μπακ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το άτυπο ''τρίτο στόπερ'' στην περιοχή μας όποτε αμυνόμαστε
 
- Σταθερό σέντερ φορ που κινείται στα περιθώρια της μεγάλης περιοχής
 
- Επενδύει πολύ σε συγκεκριμένες φάσεις παιχνιδιού και ιδιαίτερα στο λεγόμενο transition παιχνίδι, στη μετάβαση δηλαδή από την επίθεση στην άμυνα και τούμπαλιν
 
- Πλάγιοι χαφ γραμμής χωρίς διαγώνιες καλύψεις και επιθετική κίνηση στα άκρα (εξαιρείται ο Μασάδο ο οποίος κινείται περισσότερο λόγω ''βολέματος'' εσωτερικά όποτε παίρνει την μπάλα, την ώρα που χωρίς αυτή δεν το κάνει ποτέ και δεν κινείται γενικά καθόλου)
 
- Σταθερή άμυνα με διαγώνιες καλύψεις και βάθος, ιδιαίτερα όταν ο αντίπαλος παίζει με έναν επιθετικό
 
ΣΥΓΚΡΙΣΗ
 
Επί Βαλβέρδε ο Ολυμπιακός ήλεγχε απόλυτα την μπάλα, είχε κατοχή και πολύ γρήγορες αντιδράσεις όταν την έχανε. Επί Ζαρντίμ δεν είμαστε ομάδα που κυριαρχεί και ελέγχει το ρυθμό. Δεν έχουν γίνει ακόμη τόσο διακριτοί οι ρόλοι των παικτών, ενώ μόλις έχουν αρχίσει να διαφαίνονται κάποια στοιχεία αγωνιστικού σχεδίου της ομάδας. Ο Πορτογάλος δίνει χώρο, δεν ανοίγεται επιθετικά. Προσπαθεί να στηρίξει την άμυνα και να κρατήσει το μηδέν παθητικό. Ασφαλώς και η φιλοσοφία του επομένως είναι διαφορετική από αυτήν του προκατόχου του. Εδώ μπαίνει το θέμα του ''τι ρόστερ διαχειρίζεται'' ο Ζαρντίμ και δημιουργούνται αναπόφευκτα κάποια ερωτήματα.
 
- Έχει όλα τα εφόδια για να παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο η ομάδα φέτος, την στιγμή που λείπουν σε σχέση με πέρυσι παίκτες-κλειδιά, όπως οι Ορμπάιθ-Αβραάμ-Μέλμπεργκ-Μαρκάνο-Μιραλάς-Μακούν?
 
- Είναι σε θέση να περάσει τα ''θέλω'' του ο Πορτογάλος στους παίκτες, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα σύγχυσης που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια των αγώνων?
 
- Σε τελική ανάλυση, μπορεί να δείξει καλύτερο πρόσωπο η ομάδα μας?
 
Η συνέχεια μπορεί να είναι εξαιρετική. Φαίνεται όμως πως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Επαναλαμβάνω, ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ. Ο Ζαρντίμ καλείται να βρει λύσεις και να δώσει απαντήσεις. Αν δεν βρει την κατάλληλη φόρμουλα, τότε πολύ δύσκολα θα ξεφύγουμε από τη μετριότητα που παρουσιάζουμε ως τώρα. 
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
 
Στα θετικά του Πορτογάλου είναι ότι ''βλέπει'' το παιχνίδι, το διαβάζει κανονικά και κάνει, σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια που έχω παρακολουθήσει, τις απαιτούμενες κινήσεις. Σίγουρα η ομάδα που έχει παρουσιάσει ως τώρα, δεν παίζει την καλύτερη μπάλα. Δεδομένα δεν προσφέρει το καλύτερο δυνατό θέαμα. Ίσως όμως είναι πιο αξιόπιστος και πιο ''σταθερός'', ας το πούμε έτσι, στον πάγκο από τον Ισπανό. Άλλη η φιλοσοφία τους και επομένως άλλη η αγωνιστική ταυτότητα των ομάδων που δημιουργούν. Να το πούμε πιο απλά? Ο Βαλβέρδε είναι προπονητής και υστερεί στο κοουτσάρισμα. Ο Ζαρντίμ είναι κόουτς. Κόβει το μάτι του και ανακατεύει την τράπουλα. Προπονητής όμως, είναι καλός? Θα φανεί. Υπομονή και χρόνος θα δώσουν την απάντηση.
 
Υ.Γ. Καλή μας επιτυχία αύριο.

Σχόλια

Εικόνα clark gheibol

Επιτέλους ρε φίλε, καιρός ήταν. Τώρα, για το αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, εγώ θα σταθώ σ' αυτό που είπες, ότι στον Ολυμπιακό του Ζαρντίμ "δεν έχουν γίνει ακόμη τόσο διακριτοί οι ρόλοι των παικτών, ενώ μόλις έχουν αρχίσει να διαφαίνονται κάποια στοιχεία αγωνιστικού σχεδίου της ομάδας". Αυτό ακριβώς βλέπω κι εγώ. Θα προσθέσω εδώ ότι ακόμα φαίνεται να πειραματίζεται με τη σύνθεση ο Πορτογάλος. Έχει, υποθέτω, ένα πλάνο στο μυαλό του και προσπαθεί να βρει τους βέλτιστους ποδοσφαιριστές και το καλύτερο σχήμα με αυτούς τους παίχτες. Μέχρι να κατασταλάξει δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Αλλά το γεγονός ότι τελευταία η ομάδα αρχίζει να αποκτά ας το πούμε κι εμείς "ποδοσφαιρική ταυτότητα" μας κάνει να ελπίζουμε ότι η ομάδα θα βελτιωθεί.
Γι' αυτό θα έλεγα ότι ίσα ίσα μου φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Από φυσική κατάσταση πώς τη βλέπεις την ομάς; Ας πούμε σε σχέση με Σάλκε και Ατρόμητο;

Εικόνα ΑΒΒΑ ΚΟΟΥΤΣ

Κλαρκ το κομμάτι της φυσικής κατάστασης φρόντισα να το αποφύγω κ να μην ασχοληθώ διότι ξέρω κάποια πράγματα από πρώτο χέρι κ θα γίνω πολύ κακός.
Φέτος η ομάδα δούλεψε πολύ διαφορετικά.
Μεγαλύτερη ποσότητα ταχυδυναμικων στοιχείων κ μορφές εκρηκτικών ασκήσεων εξ'αρχης στο πρόγραμμα, με ελάχιστη έως ανύπαρκτη αερόβια προπόνηση. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των Ευρωπαίων προπονητών. Σπάνια θα δεις να δουλεύουν ευρωπαϊκά κλαμπ σε αερόβιο-αναερόβιο ρυθμό, ιδιαίτερα χωρίς μπάλα. Αυτό βέβαια συμβαίνει διότι κατα την περίοδο των διακοπών οι ποδοσφαιριστές δουλεύουν πολύ σε αυτόν τον τομέα (στίβο) καθώς κ της στατικής μυικής ενδυνάμωσης (γυμναστήριο).
Που θέλω να καταλήξω? Δεν είναι τυχαία καθόλου τα τραβήγματα κ οι θλάσεις. Δυστυχώς οι παίκτες δεν φρόντισαν να βάλουν τις σωστές βάσεις κατα την διάρκεια της νεκρας περιόδου με φυσική συνέπεια να 'τσιμεντωσουν'' οι μύες κ οι αρθρώσεις στην πίεση των πρώτων ημερών οπότε τα διαρκή ''σφιξίματα'' κ οι ενοχλήσεις των κακοκαλομαθημενων ποδοσφαιριστών μας να επαναλαμβάνονται σε καθημερινή βάση.
Επίσης το πρωτοφανές φαινόμενο (για 1η φορά τα τελευταία 12 χρονια) να μην γίνουν εργομετρικά με θλίβει κ με αφήνει άφωνο!
Εχει δουλεψει οπως επρεπε η ομαδα, ομως μαλλον οι παικτες δεν ηταν ετοιμοι να αποδεχτουν αυτη την προπονηση.
Η ομαδα δεν μπορει να ''ανοιξει''.

Εικόνα savvas gridlock

Η προετοιμασία έγινε στη βάση του τρόπου παιχνιδιού που έχουμε διαλέξει να ακολουθήσουμε. Πέρυσι θέλαμε πίεση ψηλά, άρα κάναμε πολλές διπλές προπονήσεις με όχι και τόσο μεγάλη ένταση κατά την προετοιμασία και όλο το Σεπτέμβριο. Φέτος μέχρι τώρα έχουμε μία καλή προπόνηση συνήθως, με πολύ μεγάλη ένταση όμως και αρκετά πρωινή και σπανίως διπλή μέσα σε μία ημέρα. Λογικό, αφού πάμε σε παιχνίδι αναμονής και ψάχνουμε την κόντρα, την εκμετάλλευση του κενού χώρου, άρα το ξεπέταγμα και την γρήγορη εκτέλεση, κάτι που προυποθέτει πολλές ταχυδυναμικές ασκήσεις. Πέφτει πολύς κώνος. Φέτος δεν έχουμε πολλές θλάσεις όπως λες. Πέρυσι είχαμε πολλές και όλες οι ομάδες που προσπαθούν να παίξουν ''ισπανικά'', με πίεση ψηλά, βγάζουν θλάσεις. Ως τώρα, έχουμε δύο αξιομπνημόνευτα κρούσματα και ουσιαστικά ένα, του Μαικόν από τον Πετεινό, αφού ο Αμπντούν επανήλθε στο μπαμ. Εργομετρικά έγιναν στην αρχή της προετοιμασίας. Στάνταρ αυτό. Στην χρονιά μέσα, μόνο ο Κετσπάγια έχει κάνει εργομετρικά και αφού έκανε, έστειλε τη μισή ομάδα σε φιλικό στο Παγκρήτιο και αρπάξαμε την ταλιρούμπα. Δεν έχει καμία λογική να μετριέσαι όλη την ώρα. Τα Χριστούγεννα, τέλος, όλες οι ομάδες του Μουρίνιο κάνουνε μίνι προετοιμασία. Με την Ίντερ ξέρω ότι είχε πάρει και τα βουνά και τον ψάχνανε. Κάτι μου λέει ότι θα το δούμε και στον Ολυμπιακό φέτος.

Εικόνα red apple

Ωσαννά εν τοις υψίστοις!

Καλώς ήρθες κύριε ΑΒΒΑ!