ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΣΑΣ.
Φιλαράκια μου,
Αυτό το κομμάτι το ‘χω δουλέψει στο μυαλό μου πολλές φορές πριν σας το ξεφουρνίσω. Η αλήθεια είναι ότι δίσταζα και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές διστάζω ακόμα να μοιραστώ σκέψεις μου που θα φέρουν φυσιολογικές (το εννοώ) αντιδράσεις του τύπου: «τι μας λες ρε φίλε;; είσαι προπονητής;; γιατί δεν κάθεσαι εσύ στον πάγκο του Θρύλου να πάρουμε το ΤσουΛου». Λογικό είναι όλοι όσοι διαβάσουν παρακάτω να σκεφθούν κάπως έτσι. Για να τους βοηθήσω να με ανεχτούν, θα πω το εξής. Όλοι μικροί δεν βγάζαμε 11αδες, συστήματα;; Δεν είχαμε αγαπημένους παίκτες; Δεν φανταζόμασταν τακτικές που θα ‘κάναν τον Θρύλο να φυσάει. Ε, εμένα το συνήθειο αυτό δεν μ’ άφησε ακόμα. Πρόλαβα, επίσης, και έκαψα αρκετές ώρες παίζοντας αυτό τον δαίμονα που λέγεται «φούτμπολ μάνατζερ» και ήρθε κι έδεσε το «γλυκό».
Απαραίτητο είναι να διευκρινίσω πως τον κόουτς Ζαρντίμ είναι νωρίς να τον κρίνουμε συνολικά. Έχουμε τον χρόνο να δούμε την δουλειά του και τα αποτελέσματά της και δεν πιστεύω πως το να αλλάζει μία ομάδα προπονητή κάθε 3 και λίγο μπορεί να της προσφέρει ο,τιδήποτε, παρά μόνο ένα «ταρακούνημα» που κι αυτό άγνωστο είναι αν θα την βοηθήσει σε βάθος χρόνου.
Πάμε παρακάτω... Τα παιχνίδια του Ολυμπιακού μας τα παρακολουθείτε όλοι, οπότε δεν νομίζω ότι έχετε ανάγκη από την αφεντιά μου να σας κάνω ανάλυση των αδυναμιών και των δυνατών σημείων που η ομάδα παρουσιάζει. Παράλληλα, παιδιά που γράφουν εδώ, έχουν κάνει πολύ καλές αναλύσεις των παιχνιδιών της ομάδας μέχρι σήμερα. Οπότε, κατευθείαν στο προκείμενο.
Η ομάδα μας έχει ένα δεδομένο ρόστερ. Το τι και το πως, έχει αναλυθεί επίσης πολλές φορές. Αυτό το ρόστερ λοιπόν καλείται να διαχειριστεί, να δουλέψει και να διδάξει (στην Ελλάδα δυστυχώς η διδαχή πρέπει να ξεκινά από βασικές αρχές τακτικής παιδείας) ο προπονητής μας. Οι επιλογές του στην θέση του γκολκίπερ είναι συζητήσιμες και αυτές για την αμυντική τετράδα σχεδόν δεδομένες με τον καιρό (Τοροσίδης – Μανωλάς – Κοντρέρας – Χολέμπας). Δεν θα σταθώ ιδιαίτερα εκεί. Δηλαδή στον κίπερ και την αμυντική τετράδα. Θα ανέβω προς το χώρο του κέντρου. Όταν ο κόουτς ήρθε στην ομάδα, μάθαμε ότι χρησιμοποιεί 2 κυρίως διατάξεις. Κυρίως το 4-3-3 με έναν καθαρό κόφτη μπροστά από τα στόπερ και 2 οκτάρια μπροστά του, ενώ στην επίθεση, 2 πλάγιους επιθετικούς – εξτρέμ και έναν σέντερ φορ. Παράλληλα, σε κάποια παιχνίδια, μάθαμε ότι χρησιμοποιεί το 4-2-3-1, με τις απαραίτητες προσαρμογές σε αντίστοιχους ρόλους. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στα φιλικά προετοιμασίας και στα επίσημα παιχνίδια έως τώρα. Μεσολάβησαν σε φιλικούς αγώνες (π.χ. με Σπόρτινγκ Λισσαβόνας) και κάποια πειράματα με ένα 4-4-2, με την κεντρική 4αδα σε ευθεία, ή εν πάσει περιπτώσει όχι σε ρόμβο.
Μάλιστα.. Ας δούμε όμως τώρα την στελέχωση του ρόστερ, αλλά κυρίως, το ποιοι παίκτες της ομάδας, φαίνεται να έχουν κερδίσει τον προπονητή (βάσει των λεπτών συμμετοχής που τους δίνει), δείχνοντας προσοχή ειδικά στο χώρο του κέντρου και της επίθεσης. Μοντέστο: Ο Γάλλος έχει κερδίσει από τον Φέισα την θέση του βασικού, στον ρόλο του κόφτη μπροστά από τα στόπερ στο 4-3-3 του κόουτς. Παράλληλα υπολογίζεται και ως ένας από τους 2 του 4-2-3-1, όταν η ομάδα αλλάζει διάταξη. Η αλήθεια είναι ότι μόνο σε αυτή την θέση μπορεί να φανεί χρήσιμος, καθώς πλέον ο καιρός τον έχει βαρύνει σχετικά και η θέση του δεξιού μπακ μοιάζει να μην του ταιριάζει.
Μανίατης: Αδιαπραγμάτευτος βασικός στον άξονα. 8αρι – πρεσαδούρα που καταπίνει χιλιόμετρα. Δεν μένει εκτός, ούτε για αστείο σε οποιαδήποτε διάταξη κι αν επιλεγεί.
Ιμπαγάσα: Βασικός σε όλα τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος και αλλαγή στα ματς του Τσου Λου. Ανάλυση για τον Κάνιο δεν χρειάζεται, μόνο μία υπενθύμιση ότι δυστυχώς πάτησε τα 36.
Μασάντο: Ο πορτουγκέζος αποκτήθηκε σαν αντι-Ιμπα. Δεν είναι καν αυτό όμως παικτικά. Ένα σύγχρονο κεντρικό χαφ, που δεν θα δαγκώσει τον αντίπαλο αλλά θα πρεσάρει στα πλαίσια της ομαδικής πίεσης, γρήγορος και με καλή τεχνική. Στην θέση του ντεμπούταρε στο Λονδίνο σε μία αμφιλεγόμενη εμφάνιση. Στα λοιπά ματς έχει αναλωθεί σαν πλάγιος επιθετικός, αποδεικνύοντας σε κάθε εμφάνιση πως δεν του ταιριάζει η θέση.
Φουστέρ: Βασικός με την Σάλκε στο 4-2-3-1 που επέλεξε ο «Ζ». Βασικός ως εξτρέμ στο Περιστέρι και το ίδιο στο Λονδίνο. Ο προπονητής δείχνει να τον εμπιστεύεται σε «ειδικές αποστολές».
Αμπντούν: Βασική επιλογή του κόουτς για τις θέσεις των εξτρέμ. Σταθερά. Εξαίρεση τα ματς με Ατρόμητο και Άρσεναλ, στα οποία ήταν τραυματίας.
Γκρέκο: 11αδάτος μόνο με τους Άγγλους και μάλιστα σε θέση αριστερού χαφ στο «πειραματικό» 4-1-4-1 που επέλεξε ο «Ζ» στο Λονδίνο, έχοντας μάλιστα καλή σχετικά απόδοση. Η θέση του είναι 8άρι. Άλλο ένα.
Φέισα: Βασικός σε όλα τα φιλικά στην θέση του Φρανσουά. Εξαφανισμένος από τότε λόγω τραυματισμών ή λόγω επιλογής του προπονητή. Καλή του θέση 8αρι.
Ντιακιτέ: Πρώτο του παιχνίδι στο Λονδίνο ως λύση ανάγκης – δεξί μπακ. Ίσως το πιο καθαρόαιμο 6αρι του ρόστερ.
Φετφατζίδης: Έχει αγωνιστεί σαν εξτρέμ για 60’ κόντρα στον Πανθρακικό. Από τους λίγους παίκτες του ρόστερ που μπορεί να αγωνιστεί με άνεση στα εξτρεμ, δίχως να είναι καθαρός ακραίος.
Λυκογιάννης: Σε πολλά φιλικά βασικός αριστερός εξτρεμ. Στα επίσημα δεν συμμετέχει.
Βλαχοδήμος: Ο κλασσικότερος πλάγιος επιθετικός του ρόστερ. Περισσότερο κι από τον Αμπντούν. Δεν έχει αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι.
Τάτος: 8αροδέκαρο. Δεν έχουμε δείγματα γραφής πέραν των φιλικών.
Τζεμπούρ: Βασικός σέντερ φορ της ομάδας σε όσα παιχνίδια είναι υγιής. Μοιάζει να ξεκινά από αυτόν η 11αδα. Σκοράρει ασταμάτητα στο πρωτάθλημα.
Μήτρογλου: Σκόρερ στο Έμιρετς. Βασική επιλογή ως πρώτη αλλαγή στα περισσότερα παιχνίδια για τις θέσεις της επίθεσης. Φημολογείται ότι ο κόουτς επιθυμεί να τον «δέσει» με τον Ραφίκ στην επίθεση.
Ντιόγκο & Πάντελιτς: Δεν μοιάζουν να βρίσκονται στα πλάνα του προπονητή.
Κι αφού τελείωσα με την καταμέτρηση των επιλογών μεσοεπιθετικά, ας πάμε παρακάτω. Ο προπονητής επιλέγει κατά βάση για τον σχηματισμό των γραμμών του κέντρου και της επίθεσης τους Μοντέστο – Μανιάτη – Ιμπαγάσα – Μασάντο – Αμπντούν – Τζεμπούρ. Επιπλέον, βοήθειες άμεσες για την κάλυψη κενών ή για την προσαρμογή σε αγωνιστικές ανάγκες δίνουν ο Φουστέρ, ο Μήτρογλου και εσχάτως ο Γκρέκο. Οι υπόλοιποι δεν φαίνεται να υπολογίζονται ιδιαίτερα από τον «Ζ» για διάφορους λόγους. Τι διαπιστώνουμε; Ο προπονητής επιλέγει να στελεχώνει τις δύο «αγαπημένες του διατάξεις», οι οποίες (και οι δύο) προβλέπουν ρόλους εξτρέμ, χρησιμοποιώντας σε όλες τις 11αδες που έχει παρουσιάσει 1(!!) μόνο καθαρό ακραίο παίκτη. Τον Αμπντούν. Την άλλη θέση των εξτρέμ έχουν καλύψει κατά διαστήματα οι Μασάντο (8αρι), Φουστέρ (μεσοκυνηγός), Τζεμπούρ (9αρι), Μήτρογλου (9αρι) και Γκρέκο (8αρι). Μοιραία, η διάταξη, ανταποκρίνεται επαρκώς στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού, αλλά επιθετικά μπορούμε να δούμε χτυπητές αδυναμίες. Επιπλέον, από την «καταμέτρηση» προκύπτει πως υπάρχει πλήθος παικτών που η καλή τους θέση είναι στον άξονα και διαπιστώνεται «έλλειμμα» σε ακραίους επιθετικούς, ενώ παράλληλα όσοι υπάρχουν δεν χρησιμοποιούνται (Φετφατζίδης – Βλαχοδήμος – Λυκογιάννης), αφού προτιμώνται άλλες λύσεις.
Συμπέρασμα;; Εάν συνδυάσουμε την στελέχωση του ρόστερ και τις επιλογές παικτών (ανεξάρτητα σε ποιες θέσεις τους αξιοποιεί) του προπονητή προκύπτει ένα ερωτηματάκι που μου τριβελίζει το μυαλό και ήταν αφορμή για το «σεντόνι» που διαβάζετε.. Κι αν αλλάζαμε διάταξη; Αν άλλαζε ο σχηματισμός ώστε να χωρούν οι ποιοτικότεροι παίκτες της ομάδας μεσοεπιθετικά, με τρόπο που να παίζουν στις «φυσικές» τους θέσεις;; Υπάρχει τρόπος;; Υπάρχει. Υπάρχουν διάφοροι για την ακρίβεια. Μάλιστα υπάρχει τρόπος που θα κάλυπτε και την ενδεχόμενη έλλειψη καθαρού 6αριου από την 11αδα.
Επιλογή 1η: 4-3-2-1. Έχοντας γνώμονα τις προτιμήσεις του κόουτς σε πρόσωπα, θα μπορούσαμε να δούμε την ομάδα να παρατάσσεται με την διάταξη αυτή. Αφήνοντας τους 4 της άμυνας, θα μπορούσαν να επιλεγούν οι Μανιάτης – Μοντέστο – Μασάδο σε μία τριάδα κεντρικών χαφ, με εντολές να ντουμπλάρουν τις προωθήσεις των αντίπαλων μπακ. Να κινείται η τριάδα προς το μέρος που ο αντίπαλος εκδηλώνει την επίθεση, κλείνοντας τους διαδρόμους και βγάζοντας την ομάδα μπροστά όταν η κατοχή ανακτάται. Οι 2 πίσω από τον προωθημένο θα μπορούσαν να είναι οι Ιμπαγάσα – Φουστέρ ή Αμπντούν, ανεβάζοντας παράλληλα την πίεση της ομάδας πιο ψηλα. Ο Αμπντούν θα μπορούσε να ανταποκριθεί, λόγω τεχνικών χαρακτηριστικών και πείσματος. Στην τριάδα του κέντρου θα μπορούσαν να παίξουν και οι Γκρέκο, Τάτος, Ντιακιτέ, Φέισα και ανάλογα με τους 2 άλλους κεντρικούς να παίρνουν την αντίστοιχη θέση στην 3αδα. Ειδικά οι Γκρέκο και Τάτος θα ήταν ιδανικοί ως αριστεροί ενδιάμεσοι λόγω καλού ποδιού. Στην 2αδα των μεσοεπιθετικών θα μπορούσαν να παίξουν και οι Τζεμπούρ (ανάλογα τις περιστάσεις), Φετφατζίδης, Μασάντο, Γκρέκο, Τάτος και Ντιόγκο (λέμε τώρα!!) ανάλογα τις περιστάσεις και τον αντίπαλο. Για τους φουνταριστούς δεν χρειάζεται επεξήγηση νομίζω.
Επιλογή 2η: 4-3-1-2. Πάνω κάτω, ισχύουν τα παραπάνω, με διαφοροποίηση στο ότι θα αγωνίζονται 2 προωθημένοι και ένας ενδιάμεσος. Το δίδυμο μπροστά δεν είναι αναγκαίο να αποτελείται από 2 καθαρόαιμα 9αρια (π.χ. Τζεμπούρ – Μήτρογλου) αλλά θα μπορούσε ο ένας εκ των δύο να είναι μεσοεπιθετικός σε ρόλο «περιφερειακού» επιθετικού (π.χ. Φουστέρ ή Φετφα).
Επιλογή 3η: 4-4-2 ρόμβος. Ουσιαστικά παραλλαγή του 4-3-1-2 με τον ένα κεντρικό χαφ να μετακινείται σε θέση καθαρού 6αριου, μπροστά από τα στόπερ. Δύσκολο στην εφαρμογή του σαν σύστημα και αρκετά ρισκαδόρικο.
Όσα έγραψα παραπάνω, δεν έχουν να κάνουν μόνο με το γεγονός ότι οι παίκτες θα παίζουν στις «φυσικές» τους θέσεις, αλλά κυρίως, με βάση το σε ποια πρόσωπα δείχνει εμπιστοσύνη ο προπονητής. Εύλογα θα μου πείτε, ότι οι διατάξεις αυτές δεν έχουν δουλευτεί. Ότι δεν είναι της «φιλοσοφίας» του κόουτς και ότι για να αποδώσουν θα απαιτηθεί δουλειά, χρόνος και δουλειά(!!!). Συμφωνώ απόλυτα. Είμαι της άποψης πως εάν ο κόουτς κάνει «εκπτώσεις» και επιλέγει πρόσωπα που εμπιστεύεται παικτικά και έπειτα τα τοποθετεί στις θέσεις της «προεπιλεγμένης του διάταξης», όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, θα μπορούσε να δοκιμάσει να κάνει «έκπτωση» όσον αφορά το θέμα της διάταξης και να συνεχίσει να επιλέγει εκείνους που θεωρεί ότι του κάνουν την δουλειά.
Αν πάλι το 4-3-3 και το 4-2-3-1 είναι αδιαπραγμάτευτα για εκείνον, είναι καιρός να δοκιμάσει παίκτες οι οποίοι πληρούν τις προδιαγραφές κάθε θέσεις. Μπορεί λογω απειρίας ή έλλειψης παιχνιδιών να μην είναι άψογοι σε κάποια παιχνίδια, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα αποδώσουν καλύτερα από τους σημερινούς βασικούς. Για να το πω λιανά. Αν πάρουν παιχνίδια (και είναι ευκαιρία σε αυτό το πρωτάθλημα) οι Φετφατζίδης και Βλαχοδήμος, με τον καιρό, το πιθανότερο είναι να αποδίδουν καλύτερα από τους Φουστέρ, Μασάντο ή Γκρέκο στις θέσεις των εξτρέμ. Και αυτό σε περίπτωση που το 4-3-3 και το 4-2-3-1 είναι αδιαπραγμάτευτα, γιατί μεταξύ μας, ούτε αυτά ούτε η πίεση ψηλά είναι ποδοσφαιρικά Ευαγγέλια. Η διάταξη δεν είναι το «σύστημα» ή η φιλοσοφία ενός προπονητή. Είναι απλά το εργαλείο που τα καθιστά υλοποιήσιμα. Πρέσσινγκ «τύπου Μπάρτσα» ή πρέσσινγκ «τύπου Ρεάλ» μπορείς να παίξεις και με 4-3-3 και με 4-3-2-1, ανάλογα με τις εντολές που θα δώσεις στους παίκτες. Παιχνίδι κατοχής με κοντινές πάσες «τύπου Μπάρτσα» ή τρανζίσιον «τύπου Ρεάλ» μπορείς να παίξεις και με 4-3-3 και με 4-3-2-1. Τουλάχιστον έτσι πιστεύω.
Κοινώς, όρεξη για κουβεντούλα να υπάρχει....
ΥΓ: η παραπάνω προσέγγιση είναι αυτό που κάναμε πιτσιρικάδες. Που βγάζαμε 11αδες φανταστικές. Έχει και λίγο από την τρέλα μου για το ΦΜ. Δεν είναι υπόδειξη προς τον προπονητή..
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
Όλες οι επιλογές που έχεις, μικραίνουν το πλάτος της ομάδας. Αποκλείουν την ύπαρξη εξτρέμ με λίγα λόγια. Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, που οι περισσότερες ομάδες μαζεύονται πίσω, είναι λάθος, αφού από τα άκρα θα ανοίξεις άμυνες. Με τρεις ακραίους στο ρόστερ -Βλαχοδήμος, Αμπντούν, Φετφατζίδης-, τον Πίνο που έρχεται τον Ιανουάριο, κανά δυο ακόμη που μπορούν να παίξουν το ρόλο αυτόν -Φουστέρ για παράδειγμα- και ενδεχομένως μια ακόμη έξτρα ενίσχυση, δεν είναι κρίμα να κάψουμε άλλη μία επιλογή? Αν πάμε και στη λογική του Γάτου, να βάλουμε και τρεις μαντουμαδόρους πίσω για να κόβουνε κάθε μπαράλληλη πάσα, τότε είναι που δεν θα κάνουμε και φάση. Μετά βλέπω να γκρεμίζεται το Γκαραισκάκη κάθε Γκυργιακή. Δίχως φυσέκια από τα άκρα και μόνο με ταχυδύναμους παραλληλοκόφτες και νεροκουβαλητές στον άξονα, στην Ελλάδα δεφτουράς...
Είναι μια προσέγγιση.
Δεν είναι ότι θέλω να παίζουμε έτσι, με μία από αυτές τις επιλογές. Δεν είμαι προπονητής κιόλας. Είμαι σίγουρος όμως πως καμία διάταξη δεν έχει μόνο θετικά ή μόνο αρνητικά στοιχεία.
Συμφωνώ επίσης, εάν αυτό εννοείς, ο προπονητής να έχει την δική του διάταξη. Εφόσον όμως την έχει, δεν θα πρέπει να επιλέγει και την κατάλληλη στελέχωση των ρόλων της διάταξης αυτής; Με λίγα λόγια, αν είναι να παίζει εξτρεμ ο Μασάντο ή ο Φουστέρ, καλύτερα να μην παίζουμε με εξτρεμ. Αν πάλι ΠΡΕΠΕΙ να παίζουμε με εξτρεμ, ας παίζουν τα εξτρεμ της ομάδας και όχι οι βαπτισμένοι εν Ολυμπιακώ αδελφοί που ανέφερα παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση, διαφωνώ κάθετα ότι μειώνεται το πλάτος της ομάδας, με οποιαδήποτε διάταξη.
Οι διατάξεις εν ώρα αγώνα είναι δυναμικές. Κινούνται ανάλογα και λαμβάνουν οι παίκτες αμυντικά και επιθετικά τις θέσεις τους στο γήπεδο ανά φάση. Υπάρχει βέβαια και πιθανότητα να μην υφίστανται τέτοιες εντολές και να κοιτάνε σαν χάνοι μες το γήπεδο κατά που πρέπει να κάνουν, είτε σε φάση άμυνας είτε σε φάση επίθεσης (σας θυμίζει κάτι;;).
Για να κλείσω όμως το σχόλιο, ειδικά για τον 4-3-2-1 που είναι ας πούμε η πιο λογικοφανής από τις παραπάνω επιλογές, δεν συμφωνώ καθόλου με το ότι το πλάτος των γραμμών μειώνεται. Οι 3 κεντρικοί δεν είναι δεμένοι με αλυσίδες μεταξύ τους. Πρέπει να έχουν κατάλληλη απόσταση ώστε να καλύπτουν 100% του άξονα και με τις κατάλληλες κινήσεις, συγχρονισμένα να καλύπτουν αμυντικά τα μπακ, να υποστηρίζουν επιθετικά τις επιθέσεις τόσο από άξονα, όσο και από το πλάι. Μην ξεχνάς ότι έχουμε 2 μεσοεπιθετικούς με όχι "σαφή" θέση στο γήπεδο. Η διάταξη προϋποθέτει ελευθερία κινήσεων για αυτούς. Να κάνουν κινήσεις, να βγαίνουν στο πλάι, να βοηθούν μαρκάροντας άλλοτε στόπερ κι άλλοτε πλάγια μπακ ή κάποιον χαφ που έρχεται βαθιά να πάρει μπάλα.
Το έχω στο μυαλό μου όπως το 4-3-1-2 του Αντσελότι. Κεντρικός στους 3 ο Μίκελ, αριστερά του ενδιάμεσος ο Μαλουντά, δεξιά του ο Ραμίρες και μπροστά τους ο Φράνκι. Δίδυμο Ανελκά Ντρογκμά. Εμείς πιο συντηρητικά, αντί για δεύτερο φορ, θα βάζαμε έναν μεσοκυνηγό. Π.χ. Φετφα με Φουστερ πίσω από Τζεμπούρ.
Όλοι οι παραπάνω (3+2+1) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΤΙΚΟΙ, αλλιώς θα σε δικαιώσουν πανηγυρικά.
Φαντάσου τον πανικό μίας μεσαίας ομάδας της Ελλάδας (π.χ. ο ζέλας χααχαχ), να έχει να αντιμετωπίσει α) τις προωθήσεις των μπακ μας τα οποία θα είχαν ασφάλεια να κατεβαίνουν με την τόση κάλυψη, β) το κέντρο μας που θα είναι φορτωμένο με παίκτες εκ των οποίων οι 4 από τους 5 θα ξέρουν καλή μπάλα, γ) τις κινήσεις π.χ. των Μανιάτη και Μασάδο ή Γκρέκο που σαν ενδιάμεσοι, ανάλογα την φάση είτε θα έκαναν επιθετική κίνηση από το πλάι, είτε όταν η μπάλα παίζει από την άλλη, θα έκαναν επιθετική διαγώνια κίνηση προς την περιοχή τους, δ) 2 μεσοκυνηγους "μπαλάτους" με ελευθερία κίνησης και λίγα μέτρα να κάνουν ως την περιοχή τους και ε) τον σέντερ φορ που θα είχε φοβερή υποστήριξη στα αμέσως λίγα κοντινά του μέτρα.
Για να πετύχει η παραπάνω χορογραφία θέλει πολύ δουλειά. Αυτό το παραδέχομαι. Αλλά δεν έχει "πρόβλημα" πλάτους επίθεσης.
δε λέω να τους βάλουμε τους αμυντικένιους για να κόβουν τις πάσες, αλλά για να σταματήσουμε εμείς να τις κάνουμε. Αυτό, μαζί φυσικά με την απόσταση στις γραμμές, είναι το βασικό αρνητικό σημείο που βλέπω στο πώς χειρίζεται η ομάδα το υλικό της.
Σε πχοια πλάια δε θά 'χουμε παίχτες; Με τρεις κεντρικούς στον άξων, όπου οι δύο απ' αυτούς (Γκρέκο- Μανιάτης) θα στηρίζουν τους φουλ μπακ (εγώ λέω Τόρο- Χολέμπας, για το Χολέμπας δεν μπορώ να βρω καλύτερη θέση, παρά μόνο ακραίος σε ένα 3-5-2), έχεις παίχτες να βγάλεις στο πλάι μια χαρά.
Θα είχες ένα πρόβλημα ανασταλτικά στην Ευρώπη, όπου μια ομάδα με 4-4-2 θα σ' έκανε κουδούνι απ' τα πλάγια, αλλά στην Ευρώπη έτσι κι αλλιώς τα πράματα είναι ζόρικα.
Το πρόβλημα με τους 4 αμυντικούς είναι ότι έχεις δύο κεντρικούς αμυντικούς που δε γκάνουν τίποτα. Δε μαρκάρουν παίχτη, γιατί δεν υπάρχει παίχτης να μαρκάρουν, καθώς ο παίχτης τους βοηθάει στο κέντρο, δίνοντας αριθμητική υπεροχή εκεί. Γι' αυτό και οι αντίπαλοι βγαίνουν συχνά με πρόσωπο απέναντι στην αμυντική μας γραμμή. Και μάλιστα έρχονται και πολυάριθμοι. 3-4 κάθε φορά. Αν βγάλεις τον έναν από κει και τον βάλεις στον άξων, θα μπορέσεις ν' ανεβάσεις κι άλλο την αμυντική γραμμή και να εκδηλώνεις την αντεπίθεση από πχιο μπροστά. Θα χρειάζεται να καλύψεις λιγότερα μέτρα, να κάνεις λιγότερες κινήσεις, άρα έχεις και περισσότερες πιθανότητες να τελειώσεις τη φάση.
Να σημειώσω ότι το 3-5-2 το είπα με βάση τους παίχτες που έχουμε. Αλλιώς θα έλεγα 3-4-3, αλλά με τι άκρα;
Στο φανταστικό ιδανικό μου σχήμα, δεύτερος επιθετικός για την ώρα ο Φουστέρ σε ελεύθερο ρόλο (αλλά έχουμε κι άλλους που μπορούν να παίξουν, ακόμα και τους Φέτφα- Αμπντούν), μέχρι να πάρουμε παίχτη που να ξέρει τόπι.
Αν σε ενοχλεί ότι στο 4-4-2 έχεις δύο αμυντικούς στο κέντρο της γραμμής να μαρκάρουν τον κανένα, αν παίξουμε όπως λες εσύ θα έχεις τρία στόπερ να μαρκάρουν τον κανένα. Τι άλλο μπορεί να κάνει δηλαδή ο Κοντρέρας ή ο Σιόβας? Πίσω θα μένουνε, αφού αν βγούνε μπροστά, θα γελάσει το πανελλήνιο. Αυτό έκανε και ο απατεώνας ο Μπάγεβιτς το 2005. Έβαζε τρία στόπερ, Σούρερ-Ανατολάκη-Κωστούλα, να φυλάνε τον κανένα του Ιωνικού στο Καραισκάκη και μπροστά κάναμε φάση μόνο με αίτηση. Έβγαινες τα έλεγες αυτά και σου την πέφτανε οι αβανταδόροι του, οι Μπραουδάκηδες και το ΦΩΣ. Επίσης, πηγαίνοντας με άκρα Μανιάτη-Γκρέκο μπροστά, όπως λες, ο μόνος τρόπος να διασπάσεις μια κλειστή άμυνα καλά οργανωμένη στην Ελλάδα, είναι από στημένα. Ποιος από αυτούς ξέρει να κινηθεί στη μπλάτη του αντιπάλου μπακ? Ποιος από αυτούς ξέρει και έχει συνηθίσει να πατάει περιοχή, κινούμενος χωρίς την μπάλα για να εκμεταλλευτεί κακή απομάκρυνση του αντιπάλου? Ποιος από αυτούς έχει το ένας με έναν? Έχουμε δει δεκάδες πρωταθλήματα για να πάμε να ξαναανακλύψουμε το ντροχό. Στην Ελλάδα δίχως καλά άκρα, με παίκτες ντριμπλαδόρους και διεμβολιστάς, θα έχεις ζόρια να παίξεις καλό ποδόσφαιρο. Ο Γκαλέτι γιατί έγινε άρχοντας εδώ? Ο Τζόλε? Στην Ιταλία που όλοι βγαίνουν μπροστά και δεν έχουν μέλημα μόνο να καταστρέψουν, μπορεί να περπατούσε αυτό που λες. Στην Ελλάδα, που παίζουμε αυτό το κάτι σαν ποδόσφαιρο, γάμα τα.
δεν είναι έτσι, Σάββας. Όταν παίζεις με 3 στόπερ, δύο πλαϊνούς κι ένα μεσαίο, οι πλαϊνοί βοηθούν στα μαρκαρίζματα ανεβαίνοντας και ουσιαστικά καλύπτοντας τους ακραίους όταν αυτοί ανεβαίνουν. Έτσι ουσιαστικά παίζεις με ένα μόνο αμυντικό, ο οποίος δε συμμετέχει ΚΑΘΟΛΟΥ στο δημιουργικό κομμάτι της ομάδας. Με Μανώλα και Σιόβα που είναι παίχται που μπορούν να κουβαλέψουν λίγο μπαλόνι, μπορείς να φκιάσεις τρίγωνα παιχτών με Μανιάτη- Μανώλα- Τόρο δεξιά και Χολέμπας- Σιόβα- Γκρέκο αριστερά. Εννοείται ότι τα πλαϊνά στόπερ είναι πάντα για υποστήριξη και εύκολη πάσα ως προς την ανάπτυξη, χωρίς όβερλαπ και τέτχοια, εκτός αν το απαιτεί η φάσις (πχ γρήγορος αιφνιδιαζμός από την άμυνα- http://www.dailymotion.com/video/xtzk95_015-sebastian-giovinco-v-roma-29...) , ενώ η δουλειά στα πλάια θα γίνεται από τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χαφ. Είναι αυτονόητο ότι οι ακραίοι χαφ σου δε θα μαρκάρουν χαμηλά, εκτός αν οι αντίπαλοι ξεδιπλώνουν αθλητιζμό στο γήπδεο.
Εμπάση περιπτώσει όλα τα σχήματα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, επιλέγοντας μια συγκεκριμένη τοποθέτηση, αποκλείεις άλλες επιλογές.
Εγώ σκέφτομαι ότι η εξέλιξη στο ποδόσφαιρο πρέπει να έρθει σε σωματικό επίπεδο. Με τους 3 αμυντικούς έχεις έναν παραπάνω παίχτη εκ περιτροπής που βοηθάει στην ανάπτυξις της ομάδος. Μια άλλη λύση είναι να παίζουν όλοι όλες τις θέσεις, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να αλλάζουν θέσεις κατά τη διάρκεια που το μπαλόνι τρέχει. Αυτό είναι σχετικά εύκολο να το κάνεις στα πλάγια αν έχεις παίχτες (μπακ- χαφ) που είναι καλοί και στο επιθετικό και στο αμυντικό ποδόσφαιρο. Ένας άλλος τρόπος είναι να ανταλλάσσεις τους μέσους σου με τους αμυντικούς σου, έτσι ώστε να μοιραστούν οι ανάσες και τα χιλιόμετρα σε περισσότερους παίχτες. Αυτό είδα να το κάνει πχ ο Ζαρντίμ (εσωτερική αλλαγή που όμως ακολούθησε κανονική αλλαγή) στο ματς με την Άρσεναλ και πολύ το χάρηκα. Χώργια που σιγά σιγά πρέπει ν' αρχίσει να συμμετέχει κι ο τερματοφύλακας στη δημιουργία.
Να την κουβαλήσουνε πού ακριβώς την μπάλα ο Μανωλάς κι ο Σιόβας ρε? Στον άξονα? Εκεί έχει μποτιλιάρισμα. Στα άκρα? Εκεί θες ταχύτητα που δεν έχουν αυτοί, όχι τρίγωνα, αλλά τετράγωνα και κύβους να τους βάλεις να κάνουν. Χώρο θες να βρεις και χώρος υπάρχει από τα άκρα, όπου θες παίκτες γλήγοροι να εκμεταλλεφτούνε τα κενά. Εκεί κάποιος πρέπει να βγει να πλαγιοκοπήσουμε. Μιλάμε για Ελλάδα, εδώ έτσι παίζεται το ποδόσφαιρο. 11 παίκτες πίσω από την μπάλα απέναντι στον Ολυμπιακό. Αν περιμένεις εσύ από τα στόπερ σου να κάνουνε παιχνίδι και να καταφέρουν να κουβαλήσουν κάθετα μπάλα, γράφοντας μέτρα με αυτήν, σε χώρους κλειστούς με δύο και τρεις αντιπάλοι, νά'σαι σίγουρος ότι το Γκαραισκάκη θα γκρεμιστεί από τη γιούχα. Το ότι το όβερλαπ είναι η κλασική μέθοδος διάσπασης άμυνας, είναι μια διαχρονική αλήθεια. Όβερλαπ πού γίνεται? Στα άκρα, εκεί που υπάρχει χώρος.
Στα άλλα που λες, ναι, ίσως έχεις δίκιο. Μπορεί σε κάποια χρόνια, 5-10 ή και 50, να βλέπεις το ντερματοφύλακα να γίνεται και εξτρέμ και δεκάρι κι ό,τι γουστάρεις. Με αυτά που ζητάς όμως, ακόμη και με τα πιο απλά, να παίζουν όλοι όλες τις θέσεις, να αλλάζουν τοποθετήσεις και μέσα στο ματς και να καλύπτουν ολοένα και περισσότερους χώρους, μιλάμε η σύριγγα θα πάει σύννεφο. Όχι Γιουβέντους και Μπάρτσα, αλλά κανονικοί ρομποτάνθρωποι θα γίνουνε. Θα ρέει ιχώρ στις φλέβες τους...
φαντακάλτσιο το λένε αυτό στην Ιταλία. Αλλά τα σχήματα με πάνω από τρεις γραμμές πχ 4-2-3-1 είναι παραπλανητικά. Φαίνεται ότι έχεις περισσότερους παίχτες απ' όσους έχεις στη μπραγματικότητα.
Τώρα, για τα σχήματα, εγώ θα πω ότι συνήθως στη μπράξη αυτά τα βλέπεις μόνο όταν βαράει ελεύθερο ο αντίπαλος. Όταν το τόπι τσουλάει, οι ομάδες παίρνουν το σχήμα του παιχνιδγιού (με βάση τη δυναμική της φάσης και την ικανότητα τη δική σου και των αντιπάλων). Είναι κάτι σαν τα υγρά που παίρνουν το σχήμα του δοχείου. Πράγματι λοιπόν, η φιλοσοφία είναι αυτή που μετράει, το σχήμα έρχεται στη συνέχεια. Το μόνο που κατά τη γνώμη μου έχει αξία είναι να πεις με πόσους παίκτες αμύνεται η ομάδα, ή καλύτερα πόσοι είναι στην αμυντική γραμμή.
Και με βάση αυτό το τελευταίο, εμένα μου φαίνεται θέμα χρόνου (αν μείνει ο Ζαρντίμ) να παίξουμε κάπχοια στιγμή με 3 αμυντικένιους. Σιόβα, Κοντρέρας, Μανωλά. Ο Σάββας βέβαια διαφωνεί, εγώ νομίζω ότι για το ελληνικό πρωτάθλημα κυρίως που οι αντίπαλοι παίζουν χωρίς επιθετικό, είναι απαραίτητο.. Με αυτό το ντρόπο πιστεύω ότι θα μειωθούν κατά πολύ οι παράλληλες πάσες, αφού το σχήμα με παίχτη στην κορυφή του V (Κοντρέρας), θα εξαφανίσει τη μπαρουσία τους στο παιχνίδι του γαύρου. Δημιουργικά, ο Σιόβας έχει καλό αριστερί για να κουβαλέψει λίγο την μπάλα όσο χρειάζεται, ενώ και ο Μανώλας το παίζει το μπαλονάκι. Ο Κοντρέρας θα μείνει για να κάνει αυτό που κάνει, δηλαδή να περνάει την μπάλα από τον ένα μπακ στον άλλον. Αμυντικά, βγάζεις ένα μπαίχτη από πίσω και τονε βάζεις στο κέντρο, εκεί που ο άλλος έχει τους περισσότερους παίχτες του κι έτσι τονε πνίγεις τελείως. Αλλά όλα αυτά παίζουν μπάλα μόνο στο μυαλό μας.
Τέλος, να προσθέσω στα χαρακτηριστικά του παιχνιδγιού (πέρα από την τακτική ή την τεχνική ικανότητα) και την αθλητική ικανότητα των παιχτών, η οποία αλλάζει χαρακτηριστικά ανάλογα με το στιλ της ομάδας. Ανάλογα με το ντρόπο παιχνιδγιού σου πρέπει να προσαρμόσεις τη γυμναστική σε ομάδες παιχτών για ν' αποχτήσουν συγκεκριμένα αθλητικά χαρακτηριστικά. Σίγουρα θες όλους τους παίχτες σου πιο δυνατούς, πιο γρήγορους, με περισσότερη αντοχή, αλλά αναλόγως της θέσης, θα πρέπει να εστιάσεις σε συγκεκριμένες επιδόσεις.
Σχήματα υπάρχουν πολλά. Υπάρχουν σχήματα με τα οποία δε χρειάζεσαι 6άρι. Άλλα με τα οποία δε χρειάζεσαι εξτρέμ. Ένας όμως είναι αυτός που έχει όλα τα εργαλεία στα χέργια του (εργομετρικά, προπονήσεις κλπ) για να κρίνει τη γκατάλληλη 11άδα και τη γκατάλληλη σύνθεση.
Στη γκατάρτιση της οποίας βέβαια, όπως όλοι ξέρουμε πια ύστερα από τη μπεραζμένη Κυργιακή, πρέπει να ξεκινάμε με βάση τη συμμετοχή του Φετφατζίδη
Έχω φαντακαλτσίτιδα λοιπόν.
Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε το μικρόβιο...
Χαχαχαχα