"ΑΛΛΙΩΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ....", ΑΛΛΑ ΠΩΣ;;;



Γεια σας αδέλφια!!
Καιρό έχω να σας αραδιάσω τις σκέψεις μου για τον Θρύλο μας και όσα συνδέονται με αυτόν! Έχουν αλλάξει πολλά από την τελευταία μας "συνάντηση". Μόνο η τρέλα παραμένει η ίδια. Η τρέλα για την ομάδα.
 
Τελευταία εικόνα που έχω και έχει καρφωθεί στο μυαλό μου είναι εκείνη των πρώτων δευτερολέπτων μετά την σέντρα του αγώνα στον Ναό με την Λεβάντε. Αγναντεύοντας την γαυροσύνη στο μεγαλείο της από κάπου ψηλά στο πέταλο! Τον Ναό να κοχλάζει σαν κολασμένο καζάνι! Τι κι αν το 3-0 είχε κάνει το θέμα πρόκριση να είναι θέμα συζήτησης μεταξύ σοβαρού και αστείου;; Τι κι αν η πίκρα της περασμένης Πέμπτης ήταν μεγάλη;; Εμείς ήμασταν στην θέση μάχης μας! Παρόντες!! Με ένα όνειρο ο καθένας μέσα του. Κι όμως ο αγώνας είχε κερδηθεί πριν ξεκινήσει ακόμη.. Εμείς κερδίσαμε.. Κερδίσαμε το θηρίο που λέγεται απογοήτευση!!
 
Αγωνιστικά δεν θα ασχοληθώ καθόλου.. Δεν θέλω.. Στο μυαλό μου έχουμε κάποια θέματα αρχής να "λύσουμε". Αν δεν τα λύσουμε, τότε οι κουβέντες περί αγωνιστικών πλάνων ή μη, παικτών, προπονητών και διοίκησης είναι περιττές. Σε λίγο καιρό, ελπίζω όχι σύντομα, δεν θα έχουν κανένα νόημα πια. Ακούγεται λιγάκι υπερβολικό αλλά για μένα ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ίσως μεγάλος. Είναι πέρα για πέρα βέβαιο πως το στιγμιότυπο του αγώνα με την Λεβάντε δεν ήταν κάποια φάση ή προσπάθεια. Πάλι ο ερυθρόλευκος λαός ήταν το στιγμιότυπο που θα μείνει από το παιχνίδι!! "ΑΛΛΙΩΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ...."
 
"ΑΛΛΙΩΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ....".. Εκκωφαντικό, ειλικρινές και αυθόρμητο. Έχει τόσο πλατιά νοήματα αυτό το σύνθημα μέσα του που (καλώς ή κακώς) ο δέκτης του καθενός μας μπορεί να το ερμηνεύει σύμφωνα με τα όσα αντιλαμβάνεται ως όνειρο. ΠΩΣ (;;;) όμως ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό τελικά; Τι θέλουν οι οπαδοί του Θρύλου; Αν κάνεις σφυγμομέτρηση χωρίς "έτοιμες" απαντήσεις θα ακούσεις χίλια δύο διαφορετικά πράγματα. Είμαι τόσο σίγουρος πως ενώ υπάρχει σύμπνοια στο θέμα βελτίωσης του τι αντικρίζουν τα μάτια μας στο χορτάρι κάθε βδομάδα (ποιος οπαδός δεν θέλει η ομάδα του άραγε να βελτιώνεται ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ;;), στον τρόπο που αυτό θα γίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, είναι τέτοια η πολυδιάσπαση που μπορεί και ο πιο ψύχραιμος σύγγαυρος να χάσει το μυαλό του σε αυτό τον "Λαβύρινθο".
 
Από το να μπω κι εγώ στον "Λαβύρινθο" των ερωτημάτων και των απαντήσεων, θα κάνω μία κατάθεση προσωπικής ολυμπιακής ματιάς. Όχι σαν "ολυμπιακάρας", όχι σαν "καρδινάλιος" ΑΡΔ <<αντικειμενικού ΜΜΕ>>, αλλά σαν ο τελευταίος από σας! Σαν ο τελευταίος σύγγαυρος του οποίου η άποψη στην τελική μικρή αξία έχει και καθόλου μεγαλύτερη από του καθενός σας.
 
Αδέλφια παρακολουθώ τον Θρύλο μας από την εποχή Γιουσκόβιακ - Κρίστενσεν κτλ. Κοινώς τα πέτρινα με πήραν ξόφαλτσα, αλλά το ταξίδι μέχρι τον Μύθο των 7 συνεχόμενων Πρωταθλημάτων, της πορείας 5'πριν τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και των ναυαγίων στην Ευρώπη το ένιωσα στο ερυθρόλευκο πετσί μου. Η ενασχόληση με την ομάδα καθημερινή! Σαν εξάρτηση!! Σαν μικρόβιο που χαίρεσαι που το απέκτησες.. Είναι ώρες της μέρας που σκέφτομαι μόνο τον Θρύλο. Το τι συνέβη από το Μπεν μέχρι τον Μήτρογλα (τυχαία σημεία αναφοράς) το ξέρετε όλοι καλά! Μαζί ταξιδεύουμε. Την ίδια αρρώστια έχουμε. Ούτε για αυτό θα σας μιλήσω. Θα σας μιλήσω για τα όσα άλλαξαν τον καιρό του ''ταξιδιού". Για μένα πάντα. Προσωπική είναι η "ανάγνωση".
 
Εμείς αλλάξαμε! Το ποδόσφαιρο άλλαξε! Είτε μιλάμε για την μικρή Ελλάδα είτε για τον παγκόσμιο χάρτη! Πολλά άλλαξαν! Οι ζωές μας ακόμα ακόμα άλλαξαν δραματικά τα τελευταία χρόνια! Όλα τα διαχειρίζομαι εύκολα στο μυαλό μου. ΤΟ ΟΤΙ ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩ.
 
Είχα την ευτυχία και θα ευχαριστώ πάντα το θεό του ποδοσφαίρου γι' αυτό, να περάσω την οπαδική μου εφηβεία με τον ΤΙΤΑΝΑ Κόκκαλη να κρατάει το τιμόνι του Θρύλου στα χέρια του. Είναι ευλογία ο Πρόεδρος της ομάδας που λατρεύεις να είναι ο Σωκράτης. Λάθη και παραλείψεις είχε στην θητεία του αλλά το έργο του ήταν πέρα από κάθε φαντασία! Θα μείνει αξεπέραστος και η Ιστορία του Θρύλου θα το κατατάξει στην κορυφή, όπου και ανήκει. Αξεπέραστος. Όχι επειδή δεν πέρασαν ή δεν θα περάσουν άλλοι μεγάλοι πρόεδροι. Αξεπέραστος γιατί από τα "...βιβλία σε κάτι ψαροκασέλες.." έφτασε τον Θρύλο να παίζει στον αναθεμελειωμένο Ναό του και να προπονείται στου Ρέντη όπως είναι σήμερα. Οι συνεχιστές θα έχουν ευκολότερο έργο. Τους παλαιότερους, πέραν των ιδρυτών, τους ξεπέρασε!!
 
Κι όμως, σε αυτόν! Στον τεράστιο Σωκράτη έχω να καταμαρτυρήσω 2 λάθη! Είναι μικρά! Είναι παρανυχίδες! Αλλά υπαρκτά. Το ένα είχε να κάνει καθαρά με ΜΑΣ!!! Μας αγάπησε περισσότερο από όσο έπρεπε. Έκανε την υπέρβαση να μοιάζει αυτονόητη ενέργεια!! Το να φέρνεις τον Ζιοβάνι, τον Καρεμπέ, το Ριβάλντο μας ξεπερνούσε. Με τον καιρό όμως έγινε κάτι γήινο. Και γινόταν γήινο γιατί ενώ απολαμβάναμε ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ η ομάδα στην Ευρώπη δεν είχε τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Κανείς δεν θα τολμούσε να φωνάξει το προχτεσινό σύνθημα ενώ ημίθεοι φορούσαν την φανέλα της ομάδας. Ξέραμε υποσυνείδητα ότι την Κυριακή η ομάδα θα μας χόρταινε ποδόσφαιρο. Το σύνθημα θα ήταν αδιανόητο. Αυτό το "λάθος" συνδέεται άμεσα με το δεύτερο λάθος του. Ο καθένας από μας αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο με δικό του τρόπο. Ο Πρόεδρος που έδωσε τα πάντα για τον Θρύλο είχε δική του αντίληψη. Στην δική του ποδοσφαιρική κοσμοθεωρία ο προπονητής της ομάδας δεν ήταν συστατικό της επιτυχίας. Ήταν ένα ακόμα γρανάζι της μηχανής. Όχι πρωταγωνιστής. Απλός συμμέτοχος. Άρα αναλώσιμος. Το αποτέλεσμα;; Άργησε πολύ να έρθει στα μέρη μας ένας ''κανονικός" προπονητής. Κι όταν ήρθε, το κλίμα και η οπτική μας ήταν τόσο ξένα με τα δεδομένα του. Έγραψα και παραπάνω πως εμείς αλλάξαμε και αυτό μου είναι το πιο δυσκολοχώνευτο. Τα αίτια της αλλαγής μας τα εντοπίζω στα δύο λάθη του Σώκρατες!! Και τα 2 έγιναν από αμέλεια. Αλλά μας σημάδεψαν. Άλλαξαν τα ποδοσφαιρικά μας κριτήρια (ελπίζω όχι για πάντα)!!!
 
Το χειρότερο είναι όμως πως παρά το προφανές λάθος που έχει συμβεί και παρά τα αμέτρητα παραδείγματα που θα μπορούσαν να μας αλλάξουν ΞΑΝΑ την οπτική γωνία, εμείς έχουμε περάσει σε μία φάση ΑΡΝΗΣΗΣ. Είμαι σίγουρος ότι ο καθένας από εμάς σε κατ' ιδίαν συζητήσεις έχουμε και πιο "καθαρές" και πιο ψύχραιμες απόψεις. Όμως όταν το μήνυμα προβληματισμού και δυσαρέσκειας του καθενός από εμάς αρχίζει και μεταφέρεται σε μεγαλύτερες - πλατύτερες μάζες του ερυθρόλευκου λαού επισκιάζεται και νοθεύεται. Γίνεται απλοϊκό για να μπορεί να εκφραστεί σε ένα σύνθημα δευτερολέπτων ή σε μία κραυγή αγανάκτησης. "Μαλάκα Χοντρέ βάλε λεφτά". Είναι η μετάφραση του "ΑΛΛΙΩΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ..". Άκουσα την μετάφραση αυτή πάνω από 20 φορές την Πέμπτη γύρω μου. Κι όμως τα λεφτά του χοντρού μαλάκα δεν είναι το θέμα. Τα λεφτά που δεν βάζει.. Έχουμε άλλο θέμ, α να λύσουμε πρώτα.
 
Όταν ο Σωκράτης άρχισε το κτίσιμο του Θρύλου των 7 συνεχόμενων πρωταθλημάτων και της πορείας της μιας ανάσας πριν τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ έπραξε τα "ποδοσφαιρικά αυτονόητα". Καταρχάς πήρε ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ!! Τον κατάλληλο για την αποστολή που είχε αναλάβει και στην συνέχεια ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΣΚΟΡΠΑΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ  (που αποδεικνύονταν λίγοι { Γιεκινί, Ίβιτς})!! Πήρε στον ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ τα εργαλεία που εκείνος χρειαζόταν για να τον κάνει ευτυχισμένο. Κι επειδή πήρε προπονητή και διέθεσε τα χρήματα που είχε "σπαστά" σε έξυπνες και ρισκαδόρικες επιλογές, άρχισαν τα ΘΑΥΜΑΤΑ να ξετυλίγονται στα μάτια μας μπροστά!! Κι επειδή το "ΑΛΛΙΩΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.." ακούστηκε σε ευρωπαϊκό παιχνίδι και όσον αφορά το μέλλον, όσον αφορά την Ευρώπη έχουμε να κάνουμε κουβέντα για το πως θα βελτιωθούμε, στα ευρωπαϊκά θα μείνω. Ευρωπαϊκά θαύματα λοιπόν. Πριν όμως από τα θαύματα ήταν απαραίτητες οι "σφαλιάρες" για να στρώσει χαρακτήρα το "νεογνό" του Τσάμπιονς Λιγκ.. Απαραίτητες!! Όπως απαραίτητη και η παραμονή του τότε ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ για άλλη μια χρονιά(!!!).
 
Έτσι, ο Θρύλος αγγίζει την ευρωπαϊκή καταξίωση στην 2η μόλις χρονιά του στους ομίλους. Θαύματα αρχίζουν να κατακλύζουν τα μάτια μας κάθε Τετάρτη! Ο Ολυμπιακός του δικού μας Μήτσου με τον 1 χρόνο αγροτικό στην "Προό", του Αμανατίδαρου που στα ώριμα του έγινε δεξί μπάκ, του Γεωργάτου που από 10αρι στην Παναχαϊκή είχε γίνει ένα υπερόπλο - υπερσύγχρονο μπακ-εξτρεμ, του Κούλη που περνούσε δεύτερη νιότη, του Ανατολάκη από τον Ηρακλή να μπαίνει στην καλύτερη 11αδα της χρονιάς στην Ευρώπη, του Πουρσανίδη από τον Ο.Φ.Η. που έπαιζε σαν σύγχρονο 6αρι του τότε, του Μαυρογενίδη από τον Άρη που όργωνε το γήπεδο, του Μπίλαρου Καραπιάλη - Μαραντόνα του Κάμπουπου επιτέλους δικαιωνόταν, του χασογκόλη Αλέκου Αλεξανδρή, του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ Τζόλε του Πανηλειακούκαι του Γίγαντα τσέπης Στελάρα Γιαννακόπουλου πάλι του Πανηλειακού να κάνουν απίστευτα πράγματα και τέλος του Γερο-Γκόγκα από την Ανόρθωση μας έκαναν να παραμιλάμε!!! Είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη!! Από κοντά ο Νινιάδης από Εθνικό, ο Λούτσι από Ξάνθη, ο Πασσαλής από Εδεσσαϊκό, ο Πίτερ από Καλαμάτα..... Την συνέχεια την ξέρουμε όλοι...
 
Έρχεται ο Θεός Ζιο, ο παικταράς αλλά πειραγμένος Ζλάτκο.. Τα αποτελέσματα δεν είναι τα ίδια. Το χειρότερο είναι ότι φεύγει ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ και δεν αντικαθίσταται με ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ!!! Ο Μαντζουράκης μοιάζει με προπονητή αλλά δεν έχει το κύρος να σταθεί.. Τι κι αν έχουν έρθει κι άλλοι ΠΑΙΚΤΑΡΑΔΕΣ;; (Ζετερμπεργκ, Καρεμπέ κ.α.). Κάτι στην ισορροπία έχει αλλάξει. Η επόμενη αναλαμπή έρχεται όταν ο Λεμονής επιστρέφει με σχεδόν αποκλειστικό στόχο να πετύχει στην Ευρώπη. Η ομάδα έχει αποψιλωθεί από τους ημίθεους. Ο Νέρι φέρνει τα κεφάλαια και ο Ίβιτς με τον Λεμονή φτιάχνουν ένα ΣΥΝΟΛΟ που φέρνει τα πρώτα διπλά στο Τσου Λου. Σύνολο με τον Τοροσίδη από την Ξάνθη, τον Άντζα που αποφάσισε να ξαναρχίσει το ποδόσφαιρο, τον Σέζαρ από το Μέχικο, τον Μπράβο από τον πάγκο της Ρεάλ, τον Λεντέσμα από μικρομεσαία ομάδα στην Αργεντινή, τον Πατσατζόγλου από την Ξάνθη και τον Ιέρο από τον Ηρακλή να περνούν δεύτερη νιότη, μαζί με τον ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΖΟΛΕ, τον Κοβάσεβιτς που δεν έβρισκε ομάδα και τον Λουα Λουα από τα αζήτητα της Νιουκάστλ. Σταρ;; Ο Γκαλέτι, που αποκτήθηκεμισοτιμής ως παγκίτης της Ατλέτικο. Από κοντά και ο Ζεβλάκοφ με τον Ντομί που είχαν έρθει ελεύθεροιεπί Σόλιντ, ο δικός μας Μενδρινός και τον Τάσαρο Πάντο από την Προοδευτική.
 
Ας έρθουμε και στα πιο πρόσφατα. Ο Βαλβέρδε έρχεται επί Μαρινάκη για δεύτερη θητεία στον Θρύλο. Ξέρουμε όλοι ότι είναι κανονικός προπονητής. Αναλαμβάνει μία ομάδα που είχε φτιάξει με ελάχιστα χρήματα ο Κόκκαλης για τον Λίνεν με κάποιες προσθήκες που έκανε ο Μαρινάκης σαν νέος πρόεδρος για χάρη του ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ!! Η χρονιά τελειώνει με πρωτάθλημα και σχετικά καλό θέαμα. Πρωταγωνιστές;; Πριν ξεκινήσει η χρονιά ΟΛΟΙ θα πόνταραν στον πολύ Ριέρα, στον φοβερό εξτρέμ Ρόμενταλ, στον κίλερΠάντελιτς.. Κι όμως όχι! Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ αναδεικνύει νέους - αναπάντεχους πρωταγωνιστές. Κάνει την εμφάνισή του ο Γιάννης Φετφατζίδης (ανεξάρτητα από την συνέχεια). Μας κερδίζει ο μέσος από την Β' Ισπανίας Φουστέρ, κάνει πάταγο ο Μιραλάς που ήρθε από την ΕΞΕΔΡΑ ΤΗΣ ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ, και είναι καθοριστικοί οι ελεύθεροι Τζεμπούρ (των Εθνικού Αστέρα, Ατρομήτου, Πανιωνίου) και Ιμπαγάσα (σε προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία).
 
Ακολουθεί η χρονιά που ο Ολυμπιακός έπαιξε το καλύτερο - ποιοτικότερο ποδόσφαιρο, ανεξαρτήτως έδρας, αντιπάλου και διοργάνωσης στην Ευρώπη! Όχι δεν είχαν έρθει ΟΝΟΜΑΤΑΡΕΣ. Όχι δεν είχαν δαπανηθεί δεκάδες εκατομμύρια. ΕΙΧΕ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΕΝΑ ΑΡΤΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ. Είχαν προστεθεί στους παραπάνω αληθινούς πρωταγωνιστές της προηγούμενης χρονιάς, ο "είχε 2 χιαστούς και είναι 33 και παγκίτης στην Μπιλμπάο" Ορμπάιθ, η μίζα - ψηλολέλεκας και άμπαλος Μαρκάνο, ο λίγος Αμπντούν από την Καβάλα και ο δανεικός κι αγύριστος Μακούν.  Ο Ολυμπιακός με τον Ελεύθερο νεαρό Ούγγρο Μέγιερι, με τον Κάρολ από τον ΟΦΗ, τον Τοροσίδη από την Ξάνθη, τον Αβραάμ από τον Άρη, τον γερασμένο αλλά ΤΕΡΑΣΤΙΟ Μέλμπεργκ, τον ψηλολέλεκα και άμπαλο και "μίζα" Μαρκάνο, τον Χολέμπας από την Β' Γερμανίας, τον "είχε 2 χιαστούς και είναι 33 και παγκίτης στην Μπιλμπάο" Ορμπάιθ, τον γερο-Ιμπαγάσα, τον δανεικό κι αγύριστο Μακούν, τον Μοντεστό ελεύθερο από την Μονακό και 34 πια, τον Μανιάτη του Πανιωνίου να γίνεται 8αρι ολκής, τον από την Β' Ισπανίας Φουστέρ, τον από την ΕΞΕΔΡΑ ΤΗΣ ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ Μιραλάς, τον Αμπντούν της Καβάλας και τον ελεύθερο και προβληματικό Τζεμπούρ που ξεκίνησε στην Ελλάδα από την Β'Εθνική και τον Εθνικό Αστέρα Καισαριανής παρέδωσε μαθήματα ποδοσφαίρου και αποκλείστηκε από το Γιουρόπα Λιγκ για 2 στιγμές αδράνειας. 
 
Ούτε Ζιοβάνι, ούτε Ριβάλντο, ούτε Καστίγιο, ούτε Καρεμπέ, ούτε Ζέτερμπεργκ, ούτε Ζε Ελίας, ούτε καν Νικοπολίδη δεν είχε ο Βάσκος στα χέρια του. Αλλά είχε πλάνο. Είχε σχέδιο. Το Σχέδιο το εφάρμοσε με τα υλικά που είχε στην διάθεσή του. Πάντα θα μπορούσε σε οποιαδήποτε θέση να είχε κάποιον καλύτερο. Δεν ήταν αυτό όμως το ζήτημα. Υπήρχε πλάνο, εφαρμόστηκε και εμείς χορτάσαμε ποδόσφαιρο. Ήταν χρονιά ορόσημο. Έπρεπε να λειτουργήσει σαν πυξίδα για το μέλλον. Μία βόλτα από το Καραϊσκάκη θα σας πείσει ότι τίποτε δεν άλλαξε στον τρόπο σκέψης μας. Δεν ήρθε η συνειδητοποίηση. Ο Μιραλάς μας άφησε και εμείς δεν πιστέψαμε ότι ο Βλαχοδήμος από την Ξάνθη ή ο Αμπντούν από την Καβάλα θα γέμιζε τα παπούτσια του, όπως εκείνος γέμισε το κενό του Τζόλε με την βοήθεια του Ερνέστο (με διαφορετικό ρόλο αλλά το γέμισε). Περιμέναμε το καλοκαίρι τον Κουαρέσμα και τον Νενέ. Κανείς δεν αναρωτιόταν αν θα έβγαιναν Ριέρες. Κανείς δεν πίστευε σε όσα είχε δει την περασμένη χρονιά. Αν ο Μιραλάς από την εξέδρα της Σεντ Ετιεν, με το κατάλληλο ποδοσφαιρικό πλάνο μπορεί να χτυπήσει χρηματιστηριακή αξία 7 εκατομμυρίων γιατί ο Αμπντούν από την Καβάλα, με προϋπηρεσία στην Μάντσεστερ Σίτυ (οι καρίερες των παικτών είναι περίεργα δρομολόγια) να μην μπορεί να τον διαδεχθεί; Γιατί να μην είναι ο Βλαχοδήμος ένας νέος Στέλιος Γιαννακόπουλος από τον Πανηλειακο;; Γιατί ο Φετφατζίδης να μην ντυθεί "Γεωργάτος" και να αναγεννηθεί κι εκείνος αγωνιστικά στον Ολυμπιακό ( ο Γρηγόρης πριν κανει το μπαμ ήταν μέσα έξω στην 11αδα και σίγουρα δεν έκανε την διαφορά). Ο Μανωλάς π.χ. ενώ ελάχιστοι το πίστευαν στάθηκε εξαιρετικά στο Τσάμπιονς Λιγκ γιατί όχι και άλλοι;; Ο Ντε Βισέντι με τον Ολαϊτάν κατηφορίζουν στον Πειραιά το καλοκαίρι. Ακούς δεξιά κι αριστερά πως το όραμα του προέδρου είναι ο Ντε Βινσέντι κι ο Ολαϊτάν. 22 ο ένας και 19 ο άλλος. Πριν 10 χρόνια, παίκτης από την ελληνική λίγκα, με τα ίδια χαρακτηριστικά στην ίδια ηλικία θα γινόταν αποδεκτός με χαρά. Θα ήταν η προσδοκία για τον επόμενο Λουτσιάνο, Τζόλε, Στολτίδη. Τώρα θεωρείται ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. ΑΛΛΑΞΑΜΕ.
 
Η ομάδα πάνω από όλα έχει ανάγκη από προπονητή με πλάνο. Δεν ξέρω αν είναι αυτός ο Μίτσελ. Για μένα, τώρα που ο Ζαρντίμ έφυγε και μπορώ να το πω ελεύθερα, δίχως την υποστήριξη της στήριξης, ήταν ΚΑΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ με σαφές ΠΛΑΝΟ. Αλλά δεν ταίριαζε το ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ με αυτό που εμείς θέλουμε να βλέπουμε από τον Ολυμπιακό. Εφόσον αυτή την άποψη συμμεριζόταν η Διοίκηση, έκανε άριστα που τον έδιωξε νωρίς και έδωσε τον χρόνο σε νέο προπονητή και να αξιολογήσει από τώρα το υλικό του και να αρχίσει να ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ. Ο Ζαρντίμ θα έφευγε μάλλον αήττητος αλλά η ομάδα θα είχε αλλάξει εντελώς προσανατολισμό. Άξιζε η "θυσία" του ίδιου, του αήττητου και της Ευρώπης για να ξαναμπεί σε πορεία αλλαγής προφίλ, αλλαγής πλάνου και σχεδίου. Ο Πορτογάλος βάσει φιλοσοφίας το κομμάτι ανάπτυξης της ομάδας επιθετικά τον παρέλειψε τελείως. Εμπιστευόταν το ατομικό ταλέντο. Όμως μία ελληνική ομάδα έχει ανάγκη από ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ - ΔΑΣΚΑΛΟ. Να παρεμβαίνει στην παραμικρή λεπτομέρεια του παιχνιδιού της και να έχει βέβαια φιλοσοφία που να ταιριάζει με τον DNA της ομάδας αυτής. Ο Ζαρντίμ δεν ήταν τέτοιος. Όχι κακός, αλλά όχι και τέτοιος.
 
Ο Μαρινάκης έχει κάνει πολλά λάθη. Ας μην αναλυθούν τώρα, ήδη το κείμενο μου "κούρασε". Οφείλει για να προστατέψει πρώτα την ομάδα κι έπειτα τον ίδιο να αξιολογήσει το έργο των συνεργατών του και να απομακρύνει όσους είναι αποδεδειγμένα λίγοι. Επίσης οφείλει να βρει τον προπονητή που θα έχει τα στοιχεία που ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη για να συνεχίσει τα "μικρά θαύματα", όπως έκανε ο Ερνέστο. Μακάρι να τον έχει βρει ήδη. Ο Βαλβέρδε δεν ήταν ΜΑΓΟΣ. Ένας καλός προπονητής με αδυναμίες ήταν. Το πλάνο του όμως και η φιλοσοφία του ταίριαξαν σε μεγάλο βαθμό τον DNA του Ολυμπιακού. Αυτό καλείται να κάνει κι ο συνεχιστής του. Τέλος, όταν ο ίδιος ο Μαρινάκης, σε συνεργασία με τον προπονητή αντιλαμβάνεται ότι αυτό που χρειάζεται η ομάδα σε κάθε θέση δεν είναι δυνατό να το βρει στην Ελλάδα, οφείλει να κάνει την υπέρβαση ή την έξυπνη κίνηση από το εξωτερικό. Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ.
 
Τέλος, επειδή εμείς αλλάξαμε, ήρθε η ώρα να ξαναλλάξουμε. Όλοι θα θέλαμε να είχαμε στον Θρύλο μας 22 Μιραλάδες. Αλλά ξεχνάμε ότι όταν ήρθε ο Μιραλάς, ήταν ο δανεικός του Κόκκαλη που θα έβγαζε την χρονιά χωρίς χρήματα. Οφείλουμε να περιμένουμε να δούμε το έργο του ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ να ξετυλίγεται σιγά σιγά. Να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για αυτό. Εάν δεν είχε συμβεί η συντριβή από την Ρόζενμποργκ δεν θα είχε έρθει η πρόκριση μέσα στην Κροατία. Είναι κάτι σαν ποδοσφαιρικά σκαλοπάτια οι σφαλιάρες. Κάτι το ποδοσφαιρικά αυτόνοητο.

Κι όσο για τις ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ Ο ΧΟΝΤΡΟΣ ΒΑΖΕΙ Η' ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ, οφείλουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  να δούμε 2 πράγματα κατάματα. Εμείς ήμασταν εκείνοι που πλημμύρισαν το Ελ. Βενιζέλος για να υποδεχτούμε τον Ριέρα. Εμείς πάλι δεν πήγαμε ούτε 5 άτομα έξω από τα γραφεία όταν ήρθε ο Μιραλάς.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ο ΓΑΥΡΟΣ ΞΕΡΕΙ. ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ. Δεν ξέρει αν ο Βλαχοδήμος βγει Γιαννακόπουλος ή όχι. Δεν ξέρει αν ο Ντε Βισέντι βγει Λουτσιάνο ή όχι. Δεν ξέρει αν ο Ολαϊταν βγει Μήτρογλου ή όχι. Δεν ξέρει αν ο Μανωλάς βγει Αβραάμ ή όχι. Αν ο Λυκογιάννης βγει Ελευθερόπουλος. Αν αν αν...Δεν ξέρεις φίλε μου. Ούτε αν ο Νενέ τσίμπαγε το συμβόλαιο που ζητούσε και ήταν 3 μύρια, διέλυε τα αποδυτήρια λόγω διαφοράς απολαβών και μεταμορφωνόταν σε αδιάφορο Ντουντού με τον καιρό. Ούτε εγώ ξέρω. Κανείς. Το ποδόσφαιρο είναι η τέχνη του αναπάντεχου. Ας κρίνουμε εκ των υστέρων. Τόσες φορές έχουμε διαψευστεί εξάλλου.


 
Ρόλος μας για μένα είναι να απαιτούμε η ομάδα να έχει κανονικό προπονητή, με πλάνο που να ταιριάζει στην ομάδα και τον χαρακτήρα της. Να έχει καλύτερη οργάνωση σε επίπεδο αξιολόγησης παικτών και στις ακαδημίες της. Όταν ένα κενό υπάρχει στην ομάδα και δεν καλύπτεται (εσωτερικά ή από Ελλάδα) να ζητάμε την απόκτηση παίκτη που ο προπονητής εγκρίνει (αφού έχει τα "κλειδιά"). Κι όταν αποκτιέται, όπως κάποτε ο Ορμπάιθ κι ο κάθε "ορμπάιθ", να μην τον βγάζουμε άχρηστο από πριν. Τέλος, κάθε ανοργανωσιά και λάθος του Προέδρου να το επισημαίνουμε χωρίς μηδενισμούς - αφορισμούς όμως. Δίχως προκατάληψη και με υπομονή σε λάθη και παραλείψεις. Τρόπος έκφρασης των θέλω μας υπάρχει.

ΕΤΣΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.

Sak attacks


 

 

Σχόλια

Εικόνα vagio

Εισαι ΠΟΛΥ μπροστα παιχταρα μου.. Τιποτα αλλο..

Εικόνα indian

Έκθεση στο σχολείο:Πώς ονειρεύεσαι τον Ολυμπιακό;
Θα έβαζα φωτογραφίες...το λιμάνι, τις φτωχογειτονιές που έθρεψαν τους πρώτους οπαδούς,τη ΘΥΡΑ 7, το Καραισκάκη τρελαμένο, το Γόδα, το Μουράτη, το Σιδέρη, τον Κελεσίδη, το Δεληκάρη, τον Αναστόπουλο, το Ντέταρι, τον λατρεμένο μου Φούνες, τον Καραταίδη, τον Καραπιάλη, το Γεωργάτο, τον Ελευθερόπουλο, τον Τζιοβάνι και πολλά πολλά άλλα...
Έχεις τεράστιο δίκιο όταν λες για τα "λάθη" του Κοκκάλη...μέσα από αυτά δημιουργήθηκε μια ομάδα κακομαθημένων γαύρων που μόνο απαιτούν απαιτούν απαιτούν φράγκα φράγκα μεταγραφάρες...δεν ξέρω, ίσως επειδή εγώ έζησα όλη μου την εφηβεία με κυνηγητό από όλους,εκδρομές και αγώνες επιβίωσης για την ομάδα και είδα το πρωτο μου πρωτάθλημα στα 17 μου, αυτό που ΑΠΑΙΤΩ από μια διοίκηση είναι ΠΛΑΝΟ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ...τίποτε άλλο...
Επίσης, αρνούμαι να κάνω καν κουβέντα για αμυντικογενές ή επιθετικογενές ποδόσφαιρο...ΑΠΑΙΤΩ θέλω να πω έναν Προπονητή με πλάνο και στρατηγική αλλά και με Ολυμπιακό ήθος και όχι λαικιστή τύπου Φερέιρα ή Μανόλο Χιμένεθ...πρέπει κάποιος να είναι άσχετος με το τόπι για να βγαίνει να λέει πχ ότι ο Ζαρντίμ ήταν μυρωδιάς ή ότι έμαθε μπάλα από το Ρεχάγκελ ή ότι θέλει να βλέπει την ομάδα να επιτίθεται συνεχώς και πολλά γκολ και δεν ξέρω κι εγω τι άλλο...ο Ζαρντίμ τουλάχιστον ήταν/είναι Προπονητής...το αν το πλάνο του ταιριαξε ή όχι στο dna της ομάδας ή στο υλικό που είχε στα χέρια του, είναι προφανώς άλλη κουβέντα...
Τέλος και πάνω απ''ολα απαιτώ οχι 20 Μιραλάδες αλλά ποδοσφαιριστές που θα ανατριχιάζουν γιατί φορούν την ερυθρόλευκη και ριγωτή,ποδοσφαιριστές που να ξεχειλίζουν από πάθος και να το βγάζουν σε κάθε ματς...

υγ. ΘΡΥΛΕ ΘΕΕ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ ΜΟΥ

Εικόνα canio

Θα συμφωνούσα πλήρως αν δεν έλεγες για τα σκαλοπάτια που πρέπει να ανέβουμε.
Σωστός ως προς την σκέψη σου,δλδ όλες οι ομάδες στην αρχή ξεκινάνε με κατραπακιές και ήττες,αλλά ανεβάινουν χρόνο με το χρόνο.
Στην πράξη όμως,αυτό δεν γίνεται με τον Θρύλο!Έγινε μετά τις πεντάρες στο τσου λου το '97-'98 και είδαμε που έφτασε εκείνη η ΟΜΑΔΑΡΑ!Για ποιό λόγο?Επειδή πολύ απλά έκανε αυτό που πρέπει.ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ!
Φέτος όμως,η ομάδα δεν ανέβηκε ένα σκαλοπάτι.Γιατί?Πολύ απλά ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ Ο ΚΟΡΜΟΣ!
Έφυγαν παίκτες ΒΑΣΙΚΟΙ,όπως ο Μιραλάς,ο Ορμπαϊθ,ο Μαρκάνο(τον διαχειρίστηκε έξυπνα ο Βαλ βλέποντας τον Χολέβα να μην μπορεί σαν αριστερό μπακ),ο Μέλμπεργκ(καλοί Μανωλάς και Κοντρέρας,αλλά ΓΚΕΛΑΔΟΡΟΙ),έλειπε ο Αβράμης(ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ).
Επίσης,μην ξεχνάμε τον Μακούν και φυσικά τον Τόρο,που μπορεί να μην είναι και τόσο σπουδαίος όπως τον παρουσιάζουν οι ΑΡΔ,αλλά για τον Θρύλο(όπως είναι τώρα),ήταν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ!Δε γίνεται ο αντικαταστάτης του να είναι ο Μανιάτης,ένας παίκτης που φαίνεται ότι ΠΡΕΠΕΙ να μείνει για λίγο εκτός επειδή έχει ΣΚΑΣΕΙ από τα συνεχή παιχνίδια!
Στη θέση όλων αυτών,είδαμε ποιοί ήρθαν.Για την ακρίβεια,ποιοί ΔΕΝ ήρθαν!Μιλάμε για ΕΓΚΛΗΜΑΙΤΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ από πλευράς διοίκησης η μη προσθήκη παικτών στο ρόστερ.
Περισσότερο γίνεται διακριτή αυτή η ΑΜΕΛΕΙΑ,από τη στιγμή που έφυγαν ΒΑΣΙΚΟΙ παίκτες,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ!
Σ' αυτό,φέρει μεγάλη ΕΥΘΥΝΗ ο Βαγγέλας με την ΤΣΙΓΚΟΥΝΙΑ του,που μερικοί αποφεύγετε ΣΚΟΠΙΜΩΣ να δείτε!
Δεν του ζητήσαμε να φέρει τον Μέσι και τον Ρονάλντο μαζί,αλλά να κάνει τα βασικά.Να πάρει παίκτες που θα μπορέσουν να βοηθήσουν άμεσα.Να πάρει παίκτες που θα πλησιάζουν έστω,την αξία όσων έφυγαν!
Για να γίνει όμως αυτό,χρειάζονται λεφτά.Όχι πολλά,αλλά ο πρόεδρας,φαίνεται να έχει άλλη νοοτροποία!
Γουστάρει να παίρνει ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ πάικτες!

Εικόνα dono

Ωραία λοιπόν ας κάνουμε μια εξωφρενικά απίθανη υπόθεση εργασίας. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει και φέτος να έχει ισοσκελισμένο ισολογισμό (έσοδα μείον έξοδα ίσον μηδεν), και τρελαίνεται ο βαγγέλας και παίρνει τον Μέσι. Του κοστίζει η μεταγραφή 200εκ. Ξέρεις πόσο είναι το πραγματικό κόστος τησ μεταγραφής; 560 εκ!!! Γιατί; Μαφυσικά γιατί πρέπει να βάλεις την εφορία (ελάχιστο 40%) και φυσικά θα πρέπεινα καλύψει ο μαρινάκης στο τέλος τησ χρήσης το ποσό που είναι μείον με ΑΜΚ, δηλαδή 280 εκ, για να έχει στην τελική σούμα ισοσκελισμένα αποτελέσματα, όπως υποχρεούται από το financial fair play.
Για πιο ρεαλιστικά σενάρια βάλε εσύ το όποιο ποσό θέλεισ αλλά αφού υπολογίσεις και τα παραπάνω και θα δεις ότι πλέον τα πράγματα δεν είναι όπως τα βλέπουμε απ´ έξω
Θα ήθελαφυσικά να έχουμε 25 παίκτες μεγάλης ποιότητας στην ομάδα, αλλά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, πολύ περισότερο δε όταν η μοναδική διέξοδος που έχουν οι ομάδες με την δυναμικότητα του Ολυμπιακού να το καταφέρουν (εξαιρετικό τμήμα scouting), εσύ απλά βρίσκεσαι σε νηπιακό στάδιο ακόμα. Καλο τμήμα scouting σημαίνει ότι σποκτάς παίκτες πολύ φθηνότερα από την μελλοντική αξία τους (potential value)
Δεν συμβοβάζομαι με αυτο που βιώνω σήμερα, αλλά σναγνωρίζω και τις τεράστιες δυσκολίες

Εικόνα dono

Το παραπάνω σχόλιο δεν αναιρεί την υπολοιπη συλλογιστική σου που μπορώ να συμφωνήσω άνετα.
Επίσης το financial fair play δεν ισχύει μόνο για εμάς αλλά για ΟΛΕΣ τις ομάδες στην Ευρώπη. Ακόμα και τα Ευρωπαικά μεγαθήρια έχουν κάνει και εφεύρει τα απίστευτα για να είναι συνεπής με αυτό
Κοίτα ΟΛΕΣ τις μεταγραφές που έχουμε κάνει μετά από εισήγηση του scouting και βγάλε με λάθος δείχνοντας μου μία που να έχει βγει, λβάνοντασ υπ´ όψιν σου και το κόστος όλων αυτών των εισηγήσεων

Εικόνα canio

Μα κι' εγώ συμμερίζομαι την κατάσταση που υπάρχει,αλλά δεν μπορώ να μην βλέπω αυτά που βγάζουν μάτια!
Δεν μπορεί ο αντικαταστάτης του Μιραλάς να είναι Ο ΚΑΝΕΝΑΣ!Δεν μπορεί να έχει φύγει ο Μαρκάνο,ένας παίκτης ΓΡΑΝΑΖΙ στην καλοδουλεμένη μηχανή του Βαλβέρδε!Δεν μπορεί να φεύγουν ΤΑ ΧΑΦ και 'συ να πηγαίνεις να παίρνεις μετριάτζες(Μασάντο,Γκρέκο)!Δεν μπορεί να έχουν φτάσει 36 χρονών ο Ιμπαγάσα και ο Μοντέστο και να έχουμε ΑΚΟΜΗ την ανάγκη τους!Δεν γίνεται να φεύγει ο Τόρο και να μου βάζεις σαν δεξί μπακ έναν που είναι πολύ πιο αργός απ' αυτόν(Μανιάτης)!
Θα το δεχομουνα αυτό που λες,σε μόνο μια περίπτωση.Αν δεν είχαμε έσοδα από τσου λου(20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ)και πώληση Μιραλάς με το σμβόλαιό του(8,7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ)!
Από τη στιγμή που δικαιολογίες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται περί ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ και ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑΣΜΑΤΟΣ εκ μέρους του χοντρού!
Δεν είναι τυχαίο που οι μέχρι στιγμής μεταγραφές για μετά το καλοκαίρι είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ παίκτες(Μπόατενγκ,Σαλίνο),συν τον Πίνο!

Εικόνα savvas gridlock

Κάνιο, σταμάτα να μιλάς σαν νεόγαυρος. Κανείς δεν παντελονιάζει. Τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ είναι εδώ

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/120628/pos-ta-pairnei-o-olym...

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/130109/isologismos-pae-olymp...

Επί Μαρινάκη έχουμε το υψηλότερο μπάτζετ που είχαμε ποτέ και ή θα μπαίνουμε μέσα 40 εκ. ευρώ -χρονιά 2010-11- ή θα είμαστε ίσα βάρκα ίσα πανιά -χρονιά 2011-12-. Η ομάδα έχει πάρα πολλά έξοδα από δάνεια που έρχονται από το παρελθόν. Μόνο φέτος πρέπει να πληρωθούν 17 εκ. ευρώ από δάνεια που πήραμε στα προηγούμενα χρόνια. Αν δεν τα ξέρεις, δες τα να τα χωνέψεις και μην υιοθετείς ό,τι λένε οι αντιολυμπιακοί και κάποιοι ΠΑΝΙΒΛΑΚΕΣ γαύροι του ίντερνετ. Αν τα ξέρεις και επιμένεις να λες τα δικά σου, αμφισβητώντας τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ, στην Εφημερίδα της κυβέρνησης δηλαδή που δημοσιεύονται και οι Νόμοι του ελληνικού κράτους, περιμένουμε να μας αποδείξεις ό,τι λες. Με στοιχεία, όχι με αερολογίες και υπολογισμούς στο μπακαλοτέφτερο του μυαλού σου, ''τόσα πήραμε από αυτόν, πού πήγανε?''. Να τα βάζεις ΟΛΑ κάτω, όχι μόνο όσα σε συμφέρουν.

Όσο για την κοροιδία, πες μου πότε σου έταξε ο Μαρινάκης κάτι διαφορετικό από ό,τι κάνει. Βρες μου μια ΔΗΜΟΣΙΑ δήλωσή του που δεσμεύεται να κάνει π.χ. μεταγραφάρες ή κάτι άλλο από όσα κάνει. Τη μέρα που ανέλαβε έταξε οικονομική ανεξαρτησία από την τσέπη του εκάστοτε προέδρου για την ΠΑΕ. Αυτό πώς θα γίνει? Με μεταγραφάρες 20 και 30 εκ. ευρώ κάθε χρόνο? Ποιος θα καλύπτει τις τρύπες? Εγώ κι εσύ? Αν πεις ''ο Μαρινάκης'', τότε πώς θα ξεφύγουμε από αυτό κάποτε στο μέλλον, αφού ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΤΑΞΕ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ? Ή μήπως εσύ θες πρόεδρο να τα σκάει και όποτε βαρεθεί ή πέσουν έξω οι δουλειές του, να καταντήσεις ΑΕΚ και βάζελος?

Εικόνα canio

Κοίτα,επειεδή δε θέλω να τσακωθούμε για τον χοντρό,αυτή είναι η άποψη μου και εσύ έχεις διαφορετική!Καλώς.
Για το ποιός έχει δίκιο,καλύτερα θα ήταν να βγει ο ίδιος ο Μαρινάκης και να πει ορισμένα πράγματα.
Να πει,"κύριοι,τόσα προτίθεμαι να ξοδέψω για τους χ,ψ λόγους".Μέχρι τώρα,ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ!
Πρόκειται λοιπόν,περί κοροϊδίας,διότι δεν έχει ξεκαθαρίσει την θέση του!
Μπορεί να γουστάρει να παίρνει ελεύθερους παίκτες και να μην ξοδεύει.Ας το κάνει.Αλλά να 'χει τα κάκαλα να βγει και να το πει στους τρελαμένους γαύρους!
Μήπως κρύβεται επειδή φοβάται ότι αυτά που θα πει θα του... χαλάσουν το προφίλ?Μήπως νοιάζεται περισσότερο για την εικόνα του και όχι γαι την ομάδα?

Εικόνα savvas gridlock

Μπορείς να έχεις όποια άποψη θέλεις. Το θέμα ''κοροιδία'' είναι υποκειμενικό. Εσύ μπορεί να έχεις τις απαιτήσεις σου από τον εκάστοτε πρόεδρά μας, τις οποίες δεν βλέπεις να τις ικανοποιεί και να γκρινιάζεις. Για'μένα μπορεί να ισχύει κάτι άλλο. Σεβαστό αυτό. Το παντελόνιασμα όμως, είναι κάτι αντικειμενικό. Εκεί, για να στηρίξεις την όποια άποψή σου, πρέπει να έχεις στοιχεία. Έχεις? Εγώ μαζί σου τότε. Το καλό του Θρύλου με νοιάζει κι αν μας βγει Ανάργυρος ο Μαρινάκης, να τονε γαμήσουμε όλοι μαζί. Αν όμως δεν έχεις, πρέπει να σταματήσεις να τα λες αυτά, γιατί τα λένε μόνο οι αστοιχείωτοι, οι μαλάκες που μπορεί να έχουν και άλλα κίνητρα -πολιτικά ξέρω'γω- και φυσικά οι αντιολυμπιακοί.

Εικόνα dono

Τα έσοδα που λες ισχύουν στο περίπου και δεν θα τα αμφισβητήσω
Τα έξοδα ποιά είναι; Ο ισολογισμός της παε δεν συμφωνεί μαζί σου
Αν μπορείσ να μου βρεις κάποιο άλλο εργαλείο επίσημο, για να δούμε την οικονομική κατάσταση της παε, είμαι εδώ και θα το δεχτώ. Εργαλείο που να έχει όμως την συνολική εικόνα και όχι την εικόνα μονόπλευρα (έσοδα και όχι έξοδα)

Εικόνα canio

Δεν γνωρίζω τα ακριβή έσοδα-έξοδα της ΠΑΕ,όμως αυτό που ξέρω και γνωρίζω,είναι ότι για μεταγραφή,μόνο 2,5 έδωσε ο Βαγγέλας κι' αυτά στην Τουλούζ για τον Παλτάδο!
Με βάση λοιπόν τα έσοδα που παρέθεσα,συν τα συμβόλαια όσων έφυγαν και δεν αντικαταστάθηκαν,δεν προκύπτει ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑΣΜΑ από πλευράς προέδρου?

Εικόνα indian

Canio μακάρι ο Μαρινάκης και ο κάθε Μαρινάκης, να κάτσει και να πει:έξοδα τόσα κι έσοδα τόσα...τρύπες που έχει να καλύψει η ομάδα τοσες...πόσα έχω για μεταγραφές;x ποσό...ε από αυτό το x ποσό, αποφασίζουμε σαν σύλλογος να δώσουμε για μεταγραφές το 1/5x και τα άλλα 4/5x τα διαθέτουμε για την οργάνωση των ακαδημιών, του scouting, του recruiting...
Και το ξαναλέω έτσι απλά σαν οδηγίες προς ναυτιλομένους ότι βασικότερος στόχος της διοίκησης είναι και καλά κάνει, η ομάδα να καλύψει τις τρύπες και να δημιουργήσει μια σταθερή ροή εσόδων που θα συνεπάγονται θετικό ισολογισμό...ο μοναδικός οργανισμός στην Ελλάδα και από τους λίγους στην Ευρώπη, που είναι υγιής...αυτό στηρίζω και όχι το Μαρινάκη και τον κάθε Μαρινάκη...και το στηρίζω γιατί είναι δεδομένο ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να προχωρήσεις...σταθερά και όχι σαν πυροτέχνημα...

υγ. ΘΡΥΛΕ ΘΕΕ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ ΜΟΥ

Εικόνα canio

Μα για ποιές τρύπες μιλάμε επιτέλους?Τι στο καλό τρύπες είναι αυτές που κάνει τόσο μεγάλες τσιγκουνιές?Οι μαύρες τρύπες είναι?
Αν η ΠΑΕ είχε χρωστούμενα,όλο και κάτι θα ακουγόταν.Θα έβγαινε ο Μαρινάκης ή ο υπεύθυνος επικοινωνίας,να ενημερώσουν τον κόσμο αναλόγως.
Για να ξέρει και ο κάθε γαύρος,αν πρέπει να είναι ανεκτικός ως προς την ομάδα!

Εικόνα savvas gridlock

Σου το ξαναβάζω για να το δεις και να το χωνέψεις.

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/130109/isologismos-pae-olymp...

Οι υποχρεώσεις πληρωτέες στην επόμενη χρήση, σύμφωνα με τον ΕΠΙΣΗΜΟ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΕ, είναι 17,3 εκ. ευρώ. Επόμενη χρήση του ισολογισμού της σεζόν 2011-12, είναι η χρονιά που τρέχει τώρα, 2012-13. Άρα φέτος, από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2013, πρέπει να δωθούν 17,3 εκ. ευρώ σε δόσεις για δάνεια που τρέχουν. Ο Κόκκαλης τα προηγούμενα χρόνια κάλυπτε τα ελλείμματα με δάνεια και όταν έφτανε στο απροχώρητο η δουλειά, έβαζε το χέρι στην τσέπη και έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο Κόκκαλης που για κάποιους ''παντελόνιαζε'', κάθε χρόνο έμπαινε μέσα ο άνθρωπος και τα άκουγε κι από πάνω και απόδειξη για αυτό είναι οι ισολογισμοί όλων των ετών που έχουμε βάλει κι εδώ από το 1993 ως το 2010. Τα δάνεια λοιπόν που έπαιρνε ο Κόκκαλης δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη. Να σου δώσω ένα παράδειγμα να το καταλάβεις. Για τη μεταγραφή του Τζιοβάνι το καλοκαίρι του 1999, πήραμε δάνειο ως ΠΑΕ. Ξέρεις πότε εξοφλήθηκε? Το 2009. Δέκα χρόνια μετά. Καταλαβαίνεις τι θα πει ''ανοίγματα'' τώρα? Είναι πολύ απλό, δεν χρειάζεται κόπος για να το πιάσεις. Σταμάτα να υιοθετείς -στο συγκεκριμένο θέμα, όχι γενικά- την αντιολυμπιακή προπαγάνδα και τις μαλακίες κάποιων νεόγαυρων, γιατί οι τύποι που τα αναμασούν αυτά είναι Α-ΣΧΕ-ΤΟΙ.

Εικόνα dono

Τεράστιες τρύπες που φαίνονται επίσημα στον ισολογισμό και δεν αφορουν την διοίκηση μαρινάκη
Ρε μεγάλε τι να βγει και να πει; Υπάρχει ο ισολογισμός που τα λέει ΟΛΑ

Εικόνα dono

Από τον ισολογισμό σαφώς και γνωρίζεις ακριβέστατα τα έσοδα - έξοδα της ομάδας
Canio κάτι άλλο που είναι εξαιρετικά σημαντικο. Βάση του νόμου περί παε ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ο χ ιδιοκτήτης να πάρει μέρισμα από τα κέρδη. Αν υποθέσουμε ότι αύριο το πρωί ο Ολυμπιακός έχει 500 εκ κέρδη, ο βαγγέλας δεν δικαιούται να ´´παντελονιάσει ´´ ούτε ένα ευρώ!!! Ότι κέρδη εμφανίσει η ομάδα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα παραμείνουν στα ταμεία της. Σύμφωνα με το financial fair play κάνεις μεταγραφές ΜΟΝΟ από τα ταμειακα´ σου διαθέσιμα
Για παράδειγμα η αεκ και ο ποα δεν θα έπαιρνε ποτέ άδεια συμμετοχής στην ευρώπη ακριβώς γιατί τα πάντα προερχονται από ´´δωρεέσ´´ και όχι από το ταμείο της

Εικόνα canio

Μα και 'γω βάση του financial fair play μιλάω!Παρέθεσα τα έσοδα και τα έξοδα.
Όχι τα ακριβή βέβαια,αλλά και πάλι είναι μεγάλη η διαφορά εσόδων-εξόδων.Η ΠΑΕ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ,ΚΕΡΔΟΣ ΔΛΔ!
Το ότι δεν δικαιούται,είναι δεδομένο.Αλλά γιατί να μην σκεφτώ ότι κάνει παρατυπίες?Δική του εταιρεία είναι και άμα λάχει ΒΟΥΛΩΝΕΙ το στόμα του οικονομικού διευθυντή!
Όχι ότι το κάνει,αλλά δεν είναι και Παναγία ο Βαγγέλας για να το αποκλείσω κι' αυτό το ενδεχόμενο!

Εικόνα savvas gridlock

Ο λογιστής που υπογράφει τον ισολογισμό, είναι ορκωτός. ΔΕΝ δουλεύει στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, είναι ανεξάρτητος. Το τι θα πει ορκωτός λογιστής και πώς γίνεσαι ορκωτός λογιστής, εδώ

http://www.soel.gr/el/το-επάγγελμα-του-οελ/ασυμβίβαστα-περιορισμοί

Δεν έχει την παραμικρή σχέση με την όποια ΑΕ ελέγχει.

Εικόνα clark gheibol

αυτή φίλε είναι μεγάλη φράση και νομίζω ότι χαντακώνεται εδώ μέσα. Θα μπορούσε να γίνει από μόνη της ένα άρθρο

Εικόνα dono

Γιατί πρέπει να σου εξηγήσω λίγο πως βγαίνει ένας ισολογισμός
Τα στοιχεία για την κατάρτιση του ισολογισμού τα ελέγχει ανεξάρτητη εταιρία λογιστών που είναι συνυπεύθυνη για το τι γράφετε στον ισολογισμό. Αν λοιπόν ο οικονομικός διευθυντής πει ότι εγώ έχω ταμειακά διαθέσιμα πχ 1 εκ και δεν αποδεικνύεται από πουθενά (ταμείο και τρ λογαριασμούς) τότε ο ορκωτός το αναφέρει στην εκθεσή του, πράγμα ιδιαίτερα σοβαρό και ποινικά κολάσιμο. Να μην σε κουράζω μια αε δεν είναι πια μπακάλικο, να ανοίγει το ταμείο ο Βουτσάς και να παίρνει λεφτά για να βγάλει στην μπουάτ την Λάσκαρη. Διέπεται από νόμους και κανόνες δικαίου πολύ ισχυρούς, ακριβώσ για να μην υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα.
Canio δεν είμαι συγγενής, φίλος ή γνωστός του πάρεδρα, αλλά νομίζω ότι είσαι λίγο άδικος και ακραίος στην κριτική σου, γιατί εώς τώρα δεν μας έχει δώσει δικαίωμα να κάνουνε τέτοιες σκέψεις (περί απάτης, υπεξαίρεσης χρημάτων από την παε, κτλ)
Όλοι κρίνονται, απλά πρέπεινα υπάρχουν και κάποια δεδομένα, γεγονότα εκτός από την αίσθηση ή άποψη του καθενός μας

Εικόνα dono

Sak καλώς ήρθες

Εικόνα savvas gridlock

Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε και μιλάς σωστά. Δύο παρατηρήσεις-προσθήκες.

α) Το παραμυθάκι ότι ''ο Μαρινάκης δεν βάζει λεφτά και έχει ρίξει κατά πολύ το μπάτζετ μας'' έχει καταρριφθεί πλήρως από την ανάλυση των ισολογισμών και τη συγκριτική παράθεση αντίστοιχων στοιχείων από τα προηγούμενα χρόνια, που έχουμε βάλει εδώ μέσα.

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/120628/pos-ta-pairnei-o-olym...

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/130109/isologismos-pae-olymp...

Κόστος ομάδας 66 εκ. ευρώ και 60 εκ. ευρώ δεν είχαμε ΠΟΤΕ επί Κόκκαλη, τα προηγούμενα χρόνια. Όσοι λένε πως ''ο Κόκκαλης έχωνε καράβια με λεφτά και ο Μαρινάκης είναι τσίπης τώρα'', είναι απλώς ΑΣΧΕΤΟΙ ή/και ΨΕΥΤΕΣ. Και εννοείται πως δεν μειώνω τον ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ ΣΩΚΡΑΤΗ με αυτό, που έχει χαλάει εκατοντάδες εκατομμύρια για τον Θρύλο. Άλλωστε οι ίδιοι λίγο πολύ που τα λένε αυτά σήμερα για το Βαγγέλα, βγάζανε ''παντελονάκια'' και τον Κόκκαλη παλιότερα, πως ''μας βάζει ταβάνι'' και ''προδίδει τα όνειρά μας για μεταγραφάρες 20 και 30 εκ. ευρώ κάθε καλοκαίρι''. Η ασχετοσύνη και η μαλακία στον εγκέφαλο ορισμένων δεν έχει προηγούμενο...

β) Κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξουμε για τα καλά την κουβέντα γύρω από το ''επιθετικό'' και το ''αμυντικό'' ποδόσφαιρο. Ο Ζαρντίμ κάθε άλλο παρά ''αμυντικογενής'' προπονητής ήτανε. Με 9 γκολ σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, εκ των οποίων 5 στην περυσινή πρωταθλήτρια Γαλλίας με ανατροπή εκτός έδρας και 3 μπαλάκια εντός, όπως και με ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΚΟΛ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ όπου είχαμε τον ''επιθετικογενή'' Βαλβέρδε, αλλά και με ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣ ΓΥΡΟ, όπου είχαμε ομάδα δύο χρόνια δουλεμένη από τον ίδιο προπονητή στο κάτω-κάτω της γραφής, κάθε άλλο παρά ''ταμπούρι'' παίζεις. Ίσως είναι δύσκολο ο μέσος ΕΛ-ληνος ποδοσφαιρόφιλος να καταλάβει τις λεπτές διαφορές, γιατί έχει εθιστεί σε χοντροκομμένες γενικεύσεις από τα ΜΜΕ και τους αποψιάτορες ''μπαλαδογνώστες'' τύπου Γεωργίου, που του έχουν κάψει το μυαλό με τις αρλούμπες τους. Είναι άλλο να κάθεσαι πίσω και να χτυπάς σαν κόμπρα να βάλεις γκολ, εκμεταλλευόμενος τον όποιο κενό χώρο και είναι άλλο να μην περνάς τη σέντρα ποτέ, ποντάροντας σε κάνα στημένο για να απειλήσεις ή καμιά κόντρα μετά το 80', που θα τα έχουν φτύσει οι αντίπαλοι. Με την πρώτη οπτική, ακολουθείς το Μουρίνιο. Με τη δεύτερη, ακολουθείς το Ρεχάγκελ της Εθνικής Ελλάδος -όχι γενικά το Ρεχάγκελ όπως νομίζουν κάποιοι, αφού ο Ρεχάγκελ παλιότερα δίδαξε σούπερ επιθετικό ποδόσφαιρο με τη Βέρντερ-, τον Αναστόπουλο, τον Κετσπάγια και τον Μπάμπη τον Τεννέ. Γίνονται ολόκληρα σεμινάρια σε προπονητικό επίπεδο, με διαλέξεις και εισηγήσεις για τη διαφορά ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας όπου δίνεται έμφαση στην ''κατοχή'' και στην ''εκμετάλλευση χώρου'', που τα έχουμε βάλει κι εδώ μέσα σε άρθρο.

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/120903/zarntim-sta-xnaria-to...

http://www.guardian.co.uk/football/blog/2012/jun/12/the-question-positio...

http://www.fifa.com/mm/document/affederation/technicaldevp/01/29/30/95/r...

Το ότι ο μέσος ΕΛ-ληνος θεωρεί πως όποτε πιέζεις και κλείνεις τον αντίπαλο στα καρέ του, παίζεις ''επιθετικά'', ενώ όποτε κάθεσαι ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ κάπως πιο πίσω για να βγεις στη γκόντρα παίζεις ''ταμπούρι'', δεν σημαίνει πως είναι κι έτσι. Αν ήταν έτσι, ας μας εξηγήσει αυτός ο ΕΛ-ληνος μπαλαδογνώστης το πώς ο Ολυμπιακός ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, με εξαίρεση το ματς στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, είχε την κατοχή. Πώς έχεις την κατοχή όταν κλείνεσαι πίσω και παίζεις ταμπούρι και δεν σε νοιάζει καθόλου το να βγεις μπροστά? Το ζητούμενο στο ποδόσφαιρο είναι το γκολ και πώς φτάνεις σε αυτό και όχι το να επιτίθεσαι συνέχεια, όπως θεωρούν ορισμένοι που αγάπησαν ξαφνικά το Βαλβέρδε και τον τρόπο παιχνιδιού που τους έμαθε πέρυσι. Αν κάποιοι πιστεύουν πως ο Ζαρντίμ είναι κάτι σαν Κετσπάγια, ας θυμηθούν το ματς με την Καβάλα το Σεπτέμβριο του 2009, που δεν κάναμε ούτε φάση μέσα στο Καραισκάκη ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΠΡΙΝΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ''ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ'' ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ και ας μας αναφέρουν ΕΝΑ ματς του Ζαρντίμ φέτος που είχαμε τα ίδια. Αν κάποιοι είναι όψιμοι υπερασπιστές του Βαλβέρδε, ας μας αναλύσουν τα μειονεκτήματα αυτού του ''πιέζω ψηλά'', αν μπορούν βέβαια. Μήπως τα είδαμε πέρυσι με τη Μέταλιστ στο Καραισκάκη? Μήπως οι ίδιοι λίγο πολύ έλεγαν πως ''δεν γίνεται να πιέζεις ψηλά για ένα ημίχρονο και να σκας και στο δεύτερο να σέρνεσαι. Αυτά δεν τα κάνει κανένας''? Μήπως οι ίδιοι αυτοί οπαδοί έχουν κάνει την κωλοτούμπα επιστήμη? Πολύ καλός προπονητής ο Βαλβέρδε, πολύ καλός και ο Ζαρντίμ. Άλλο πλάνο ο ένας, άλλο ο άλλος. Το θέμα όπως σωστά λες είναι να βρούμε προπονητή με πλάνο, που θα δουλέψει με συνέπεια πάνω σε αυτό και θα το εφαρμόσει ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΑ. Όχι ''σήμερα παίζω πίεση ψηλά'' και ''αύριο θα δοκιμάσω κόντρα επιθέσεις''. Αυτό το ''να έχουμε εναλλακτικό πλάνο'' είναι ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ και μόνον άνθρωποι άσχετοι με τον αθλητισμό το υιοθετούν...