Ο ΘΡΥΛΟΣ ΣΚΟΡΠΑ ΤΟ ΒΑΖΕΛΟ ΤΟ 1962 ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΦΛΕΓΕΤΑΙ!
Γράφτηκε απο ΔΙΑΣ στις 17:53 | 11-11-2014
Σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου το 1962 ο ΘΡΥΛΟΣ υποδέχεται τον παναθηναικούλη στο Καραισκάκη στα πλαίσια της 7ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος. 25.000 φίλαθλοι στο γήπεδο, ΓΑΥΡΟΙ στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν δημιουργήσει εκρηκτική ατμόσφαιρα. Οι συνθήκες είναι λίγο ασυνήθιστες για τους ΓΑΥΡΟΥΣ, αφού μετά το σερί των ΕΞΙ πρωταθλημάτων της ΟΜΑΔΑΡΑΣ ΤΟΥ ’50 ακολούθησαν τρία σερί του βάζελου (1959-60, 1960-61, 1961-62). Κατάσταση ασυνήθιστη όχι μόνο για τους ΓΑΥΡΟΥΣ αλλά και για τα βαζελάκια, που μέχρι το 1959 είχαν κατακτήσει ΜΟΝΟ ΤΡΙΑ πρωταθλήματα, όσα και ο Αρούλης δηλαδή και ένα μόλις παραπάνω από την προσφυγοπούλα, ενώ ο ΘΡΥΛΟΣ είχε κατακτήσει ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ την ίδια περίοδο (1927-1959). Λογικό λοιπόν οι ΓΑΥΡΟΙ να μην μπορούν να δεχτούν εύκολα την προσωρινή αυτή «κυριαρχία» του βάζελου. Πάντως παρά τα τρία σερί πρωταθλήματα ο βάζελος δεν είχε καταφέρει να κυριαρχήσει επί του ΘΡΥΛΟΥ, αφού τα αποτελέσματα ήταν μοιρασμένα αυτή την τετραετία .
Η νέα σεζόν είχε ξεκινήσει, κι αυτός ο αγώνας ήταν πολύ σημαντικός για το ποιος θα πάρει το πάνω χέρι. Είχε ήδη χαρακτηριστεί «ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ». Πριν τον αγώνα αυτό ο παναθηναικούλης είχε 18 βαθμούς (έξι νίκες) ενώ ο ΘΡΥΛΟΣ 17. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν νίκη: 3 βαθμοί , ισοπαλία: 2 βαθμοί , ήττα: 1 βαθμός.
Έχουμε δει ήδη σε τρία κείμενα του Σάββα κάποιες λεπτομέρειες από τον αγώνα αυτό.
Ας τον δούμε αναλυτικά μέσα από τις σελίδες της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ πρώτα και της ΟΜΑΔΑΣ στη συνέχεια.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ
Ο πρόλογος της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ δεν είναι και μνημείο αντικειμενικότητας. Έτσι κι αλλιώς η συμπάθειά της προς το συνοικιακό σωματείο Γκύζη Αμπελοκήπων ήταν δεδομένη. Παρά το γεγονός ότι στους τίτλους των κειμένων της αναγνωρίζει την ανωτερότητα του ΘΡΥΛΟΥ, στο κείμενο τα «γυρίζει». Παραδέχεται όμως ότι μια νέα περίοδος έχει ξεκινήσει με αυτή τη ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΙΚΗ του ΘΡΥΛΟΥ. Η ψευτοκυριαρχία του βάζελου δέχτηκε το πρώτο πλήγμα και ο ΒΑΛΙΤΣΟΦΟΡΟΣ είχε αρχίσει να προβληματίζεται.
Από τις 12 το μεσημέρι το Καραισκάκη ήταν ΓΕΜΑΤΟ! Μάλιστα κάποιοι έφτασαν στο γήπεδο από τα ξημερώματα! Και 100.000 άτομα να χωρούσε θα γέμιζε αναγνωρίζει η ΑΘΗΛΗΤΙΚΗ. Σε αυτό το σημείο του κειμένου η ΑΘΛΗΤΙΚΗ θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί και στα επεισόδια που σημειώθηκαν λίγο πριν τη λήξη του αγώνα. Ενώ λοιπόν όλα έδειχναν ότι αυτό το ντέρμπι θα τελείωνε χωρίς «ομορφιές», 7 λεπτά πριν το τέλος κι ενώ ο ΘΡΥΛΟΣ ήταν μπροστά στο σκορ 2-1, ένα ΚΑΘΑΡΟ πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού όπως παραδέχονται όλες οι εφημερίδες που έχουμε στη διάθεσή μας (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΑΘΛΗΤΙΚΗ, ΟΜΑΔΑ) ήταν η αφορμή να ξεσπάσουν επεισόδια. Οι από πάντα υπερόπτες και αλαζόνες βάζελοι βλέποντας πως ΚΑΙ αυτό το ματς το χάνουν άρχισαν να διαμαρτύρονται προς το Ρουμάνο διαιτητή. Οι παίχτες του ΘΡΥΛΟΥ αντέδρασαν και δεν άργησε να γίνει ρινγκ ο αγωνιστικός χώρος. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο τερματοφύλακας του ΘΡΥΛΟΥ Τσανακτσής, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται «τις έβρεξε» για τα καλά στον βαζελάκο τον Παπαεμμανουήλ («με αποκρουστική βαναυσότητα» αναφέρει η εφημερίδα).
Στο 12ο λεπτό γίνεται η έκρηξη! Ο Γρηγοριάδης ανοίγει το σκορ και το γήπεδο σείεται! Ταυτόχρονα οι γαύροι ρίχνουν δυο καπνογόνα (ένα λευκό και ένα κόκκινο) γεγονός που συνήθιζαν οι ολυμπιακοί όπως μας πληροφορεί η ΑΘΛΗΤΙΚΗ. Για το 1962 μιλάμε βαζελάκια… και πιο πριν…
Ο αγώνας διακόπηκε μέχρι να διαλυθεί ο καπνός. Ο Άρειος Πάγος της εποχής δεν διέθετε άξιους δικαστές σαν τους σημερινούς και δεν διέταξε καμιά έρευνα για αξιόποινες πράξεις. Στο 32’ ο βάζελος ισοφαρίζει με τον Λαουκανίδη, έχουν πέσει και κάποιες κλωτσιές και το ημίχρονο τελειώνει 1-1.
Ο αγώνας διακόπηκε μέχρι να διαλυθεί ο καπνός. Ο Άρειος Πάγος της εποχής δεν διέθετε άξιους δικαστές σαν τους σημερινούς και δεν διέταξε καμιά έρευνα για αξιόποινες πράξεις. Στο 32’ ο βάζελος ισοφαρίζει με τον Λαουκανίδη, έχουν πέσει και κάποιες κλωτσιές και το ημίχρονο τελειώνει 1-1.
Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο ΘΡΥΛΟΣ θα πετύχει και δεύτερο γκολ. Στο 46’ με ποιόν άλλον; Με το Γιώργαρο Σιδέρη! Το γκολ αυτό άλλαξε θεαματικά την ψυχολογία των ομάδων. Πλέον ο ΘΡΥΛΟΣ ήταν κυρίαρχος στο γήπεδο.
Ο ΘΡΥΛΟΣ δημιουργεί φάσεις, απειλεί, ενώ ταυτόχρονα δεν κινδυνεύει από τους σχεδόν σε κατάρρευση βάζελους. Το παιχνίδι κυλούσε με τον Ολυμπιακό να έχει τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα. Στο 83’ και ενώ οι πράσινοι επιχειρούσαν επίθεση, ο Σημαντήρης κερδίζοντας κάποιες κόντρες, έφυγε στην αντεπίθεση, ακολουθούμενος από Παπάζογλου και Ψύχο. Ο Σημαντήρης πήρε τη μπάλα πριν τη σέντρα (συνεπώς δεν υπήρχε περίπτωση offside όπως διαβάζουμε στην ΗΧΩ) και ξεχύθηκε προς την περιοχή του παναθηναικού, ενώ άρχισε να τον καταδιώκει ο Ανδρέου. Μπαίνοντας στην μεγάλη περιοχή ο Ανδρέου τον ανέτρεψε (δύο τουλάχιστον μέτρα εντός της περιοχής όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα). Ο Ρουμάνος διαιτητής σφύριξε το ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ πέναλτι και τότε άρχισαν οι «ομορφιές». Τα βαζελάκια ποτέ δεν δέχονται τις ΦΑΠΕΣ από το ΘΡΥΛΟ αδιαμαρτύρητα. Πάντα είναι «αδικημένοι». Προσπάθησαν λοιπόν να κάνουν τις γνωστές ψευτομαγκιές. Από το 1925 μέχρι σήμερα τα ίδια κάνουν. Ακολούθησε γενική σύρραξη, Πολυχρονίου και Παπαεμμανουήλ είχαν κάποιους «εναγκαλισμούς» και ο αγώνας διεκόπη αφού επί πέντε λεπτά έπεφτε ξύλο.
Αφού ηρέμησαν τα πνεύματα ο Σιδέρης εκτέλεσε το πέναλτι κάνοντας το 3-1. Στο επόμενο λεπτό τα βαζελάκια μείωσαν με έναν από τους γνωστούς βαζέλικους τρόπους. Με τρίσποντο. Εκτέλεσε φάουλ ο Παπαεμμανουήλ, κάπου κόντραρε η μπάλα, ο Τσανακτσής αιφνιδιασμένος απέκρουσε ασθενώς και ο Λινοξυλάκης την έστειλε στα δίχτυα. Στα επόμενα έξι λεπτά των καθυστερήσεων δεν συνέβη κάτι συνταρακτικό.
Με το σφύριγμα της λήξης είχαμε εκ νέου «ομορφιές». Με πρωταγωνιστές τους Τουμπέλη, Θεοφάνη (βαζελάκια), Σημαντήρη και Τσανακτσή. Η αστυνομία προσπάθησε να τους χωρίσει άλλα με μεγάλη δυσκολία.
Πρώτοι ξεκίνησαν τα επεισόδια οι βάζελοι όπως διαβάζουμε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ, εντελώς ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ με αφορμή ένα ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ πέναλτι. Η εφημερίδα αποδίδει τον «πράσινο» εκνευρισμό στη συνειδητοποίηση ότι το ματς ΧΑΘΗΚΕ. Αυτά που κάνουν πάντα δηλαδή. Καραγκιοζιλίκια, αλλά μόλις τις αρπάξουν ανακαλύπτουν «ζούγκλες» και «Ριζουπόλεις». Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαντάστηκαν ότι τους τις έβρεχαν και οι αστυνομικοί. Με τα γκλοπ μάλιστα όπως θα δούμε παρακάτω. Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια του βάζελου υπουργού Ράλλη! Που όπως είδαμε απείλησε με φυλάκιση οπαδό! Και θα τολμούσε αστυφύλαξ να απλώσει χέρι σε ποδοσφαιριστή της ομάδας του ΚΡΑΤΟΥΣ! Πολύ φαντασία έχετε ρε βαζελάκια. Ο Τσανακτσής σας έψαχνε με κάνα δυο άλλους….
Η εφημερίδα αποδίδει στα πονεμένα βαζελάκια και τα επεισόδια που έγιναν με τη λήξη του αγώνα. Μάλιστα απευθύνει αυστηρά ερωτήματα προς τους παίχτες του Παναθηναικού. Οι παίχτες του ΘΡΥΛΟΥ πάντως, με πρώτο και καλύτερο τον Τσανακτσή «νουθέτησαν» επαρκώς τους βάζελους.
Η νίκη του ΘΡΥΛΟΥ ήταν παλικαρίσια και ΔΙΚΑΙΗ καταλήγει η εφημερίδα, στην οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά για ξυλοδαρμούς των αστυνομικών κατά των πρασίνων.
Ας δούμε τώρα κάποια χαρακτηριστικά κομμάτια από την Εφημερίδα ΟΜΑΔΑ.
Πρώτα την περιγραφή της φάσης που καταλογίστηκε το πέναλτι. ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ οι διαμαρτυρίες ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ το πέναλτι!
Μετά το τέλος του αγώνα, κατά την αποχώρησή τους, οι βάζελοι, τα έριξαν στην αστυνομία! Αφού αυτοί ξεκίνησαν τα επεισόδια όπως είδαμε και στις δύο εφημερίδες, στο τέλος, άλλοι έλεγαν ότι τους έδειραν οι αστυνομικοί, άλλοι τους κατηγορούσαν ότι έβλεπαν τα επεισόδια απαθείς. ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ? Κι εκεί άρπαξαν το τρίμπαλο και μίλαγαν για ζούγκλα. Μόνο που το 1962 οι εφημερίδες έστω και με βαριά καρδιά την έγραφαν την αλήθεια. Σε αντίθεση με τις σημερινές ΑΡΔικειμενικές…..
ΕΝΣΤΑΣΗ! Ήθελαν να κάνουν ΕΝΣΤΑΣΗ ο Λινοξυλάκης με τον Πανάκη, αλλά τους απέτρεψε ο Μαντζεβελάκης! Έλα νινί στον τόπο σου! ΑΥΤΟΙ δεν είναι που δεν κάνουν ποτέ ενστάσεις;
Για μία ακόμα φορά η «διοίκηση» Ανδριανόπουλου κατώτερη των περιστάσεων. Εξύμνησε το «ήθος» και την «ποδοσφαιρική ικανότητα» των αντιπάλων (των βάζελων δηλαδή) και ζήτησε την τιμωρία των παρεκτραπέντων, που αυτή την φορά δεν αποκάλεσε «αναρχικούς»…..
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια