ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΒΕΛΠ



Γράφει ο Chief Bromden.
 
Μετά τον Αλφόνσο Φόρντ και τον Ρόι Τάρπλεϋ άλλο ένα μέλος της μπασκετικής οικογένειας του Ολυμπιακού που έγραψε ιστορία με την ερυθρόλευκη έφυγε πρόωρα.
Την Κυριακή 1 Μαρτίου έφυγε από την ζωή ο Κρίστιαν Βέλπ σε ηλικία 51 ετών από ανακοπή καρδιάς.
 
Ο Γερμανός σέντερ με ύψος 2.13 αγωνίστηκε στον  Ολυμπιακό την περίοδο 1996-97.
Με προπονητή  τον Ντούσαν Ίβκοβιτς η ομάδα θα φτάσει στο Triple Crown  (Πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρωπαϊκό)
Ο Βέλπ αποκτήθηκε από την Μπάγερν Λεβερκούζεν ενώ είχε και ένα πέρασμα από το ΝΒΑ (Φιλαδέλφεια 76ers, Σαν Αντόνιο Σπέρς, Ουόριορς).
Παίχτης ομάδας, χαμηλών τόνων και με συμπεριφορά άκρως επαγγελματική.
Από τους πιο συμπαθητικούς ρολίστες που έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό.
Επίσης ήταν μόλις ο δεύτερος παίχτης (πρώτος ο Βολκόφ) στην χρυσή πενταετία που μπήκε σφήνα στους Αμερικάνους και τους Γιουγκοσλάβους. Στην συνέχεια που άνοιξαν τα σύνορα ήρθαμε σε επαφή και με άλλους πολιτισμούς.
Αγωνιστικά πλαισίωνε τους Φασούλα και Τάρλατς στην θέση 5  , αξιόπιστος κοντά στο καλάθι και  με καλά ποσοστά  από την γραμμή των 6.25 μ (φυσικά δεν έκανε κατάχρηση).

 
Λίγα λόγια για την ζωή και την καριέρα του:
Γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1964 στο Ντέλμενχορστ της Δυτικής Γερμανίας και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, το οποίο εδρεύει στο Σιάτλ. Την τετραετία 1983-87 αγωνιζόμενος μαζί με τον συμπατριώτη του Ντέτλεφ Σρέμπφ οδήγησαν τους "Χάσκις" σε τρία Final four του NCAA ενώ ο ίδιος αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς στην περιφέρεια του κολεγίου το 1986.  Το 2001 Εντάχθηκε στο  Hall of Fame του κολεγίου ως ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των "Χάσκις" με 2.073 πόντους .
Μετά το κολέγιο αγωνίστηκε στο NBA πρώτα με τους  Φιλαδέλφεια 76ers και στην συνέχεια με τους Σαν Αντόνιο Σπέρς και  Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.
Στην συνέχεια επέστρεψε στην Ευρώπη  και αγωνιζόμενος στην Μπάγερν Λεβερκούζεν για έξι χρόνια κατέκτησε έξι πρωταθλήματα και τρία κύπελλα Γερμανίας, επόμενος σταθμός της Καριέρας του η Ελλάδα και ο Ολυμπιακός.
Το καλοκαίρι του 1997 ο Κρίστιαν Βελπ  επέστρεψε στη Γερμανία για λογαριασμό της Άλμπα Βερολίνου κατακτώντας το Πρωτάθλημα Γερμανίας.
Το 1999 σε ηλικία 35 ετών αποσύρεται από την ενεργό δράση έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί για μια σαιζόν στην Βιόλα Ρέτζιο Καλάμπρια.
Κορυφαίες στιγμές της καριέρας του το Ευρωπαϊκό με τον Ολυμπιακό στο final four της Ρώμης αλλά και η κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1993 με την Εθνική Γερμανίας. Στον Τελικό με την Ρωσία σημείωσε το νικητήριο καλάθι καρφώνοντας στην εκπνοή  της επίθεσης κερδίζοντας επιπλέον μία βολή από φάουλ που του έγινε. Ως άλλος Αργύρης Καμπούρης ευστόχησε στην βολή διαμορφώνοντας  το τελικό 71-70...

 

 
Ο Κρίστιαν Βέλπ ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.
 
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ  ΓΙΓΑΝΤΑ.

 
Chief Bromden

Σχόλια

Εικόνα nissios

Τσίφη μου, άκου. Οι Λατίνοι έλεγαν "habent sua fata libelli", δηλαδή "τα γραπτά έχουν το δικό τους πεπρωμένο". Γράφει κανείς κάτι, και μετά το κείμενο ανεξαρτητοποιείται απ' τον δημιουργό του και χαράζει τον δικό του δρόμο, ακολουθεί τη δική του μοίρα. Είχα ένα σύντομο πέρασμα απ'το fb. Γρήγορα κατάλαβα ότι το περιβάλλον εκεί δεν μου ταιριάζει και έφυγα. Τον καιρό, όμως, που είχα το προφίλ μου, έτυχε να κάνεις την πρώτη σου ανάρτηση (Η "Φωλιά" Του Λιονταριού). Την κοινοποίησα αμέσως στο χρονολόγιό μου, και από εκεί την διάβασε κάποιος βετεράνος της θύρας 7 με όνομα βαρύ σαν ιστορία... Δεν ξέρω τι ακριβώς αισθάνθηκε, πάντως έγραψε από κάτω ως σχόλιο μια μαντινάδα, την οποία και σου παραθέτω:
"Εγώ δεν είμαι κανενός μα είμαι του εαυτού μου
κι ελεύθερος κυκλοφορώ στη γειτονιά του νου μου".

Για τον Κρίστιαν Βελπ θα γράψω κι εγώ μία:
"Φαίνεται να περνά καλά ο άνθρωπος σαν πεθάνει,
γιατί δεν γύρισε κανείς παράπονα να κάνει".

Εικόνα Chief Bromden

Μπαίνω απλώς για να χαιρετήσω.
Δεν χρειάζεται να γράψω κάτι περισσότερο...

Γεια σου ρε Nissie...