Θα βάλετε τέλος στο σκάνδαλο Μελισσανίδη;



Το πολύ καλό site http://www.eksegersi.gr/ που ανεξάρτητα με τις πολιτικές του θέσεις, τα επιχειρήματά του είναι πάντα ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ σε στερεή νομική βάση,  προχωρά σήμερα σε ένα ΑΙΤΗΜΑ – ΠΡΟΚΛΗΣΗ προς τους υπουργούς Λαφαζάνη και Τσιρώνη,  που είναι αρμόδιοι  ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ  το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ – Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο ξεκίνησε από τον πρωθυπουργό φίλο του τιγρούλι των φρίσκις Αντωνάκη Σαμαρά (για να μη ξεχνιόμαστε).  Μη περιμένετε να διαβάσετε ανάλογα κείμενα σε φυλλάδες ή site που το παίζουν «αντικειμενικά», αλλά η σχέση τους με τα λαμόγια της  χώρας είναι σχέση εικοσάευρου…
 
Επίσημο αίτημα σε Λαφαζάνη-Τσιρώνη: Θα βάλετε τέλος στο σκάνδαλο Μελισσανίδη;
 
Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη που κάναμε στο προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας» για την παράνομη (και γι’ αυτό άκυρη) σύμβαση ανάμεσα στο Ερασιτεχνικό Σωματείο ΑΕΚ και στη συμφερόντων Μελισσανίδη εταιρία «Δικέφαλος 1924» ΑΕ, με την οποία το σωματείο παραχωρεί σε μια ανώνυμη εταιρία τα δικαιώματά του σε ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε τρίτο (και μάλιστα χωρίς αυτός ο τρίτος να επιτελεί «κοινωνικό σκοπό»), χωρίς η παραχώρηση να γίνει από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, δηλαδή από το Ελληνικό Δημόσιο (αναλυτικά δείτε εδώ).
 
Φίλαθλοι της ΑΕΚ (μεταξύ αυτών και δημοσιογράφος της ιστοσελίδας www.aek24hours.gr) τηλεφώνησαν στην εφημερίδα και μας παρακάλεσαν να δημοσιεύσουμε ολόκληρη τη σύμβαση, πράγμα που κάναμε (http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/23985.Ολόκληρη-η-παράνομη-σύμβαση-Ερασιτεχνικής-ΑΕΚ--). Υπάρχουν φίλαθλοι της ΑΕΚ που εστιάζουν περισσότερο στο γεγονός ότι γίνεται ένα ξεπούλημα του σωματείου τους σε μια ιδιωτική ανώνυμη εταιρία, γεγονός που θα καταδικάσει σε μεγαλύτερο μαρασμό τη «μάνα ΑΕΚ» όπως την ονομάζουν στη δική τους αργκό. Υπάρχουν άλλοι που αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως όλη η ιστορία της «Αγιασοφιάς» δεν ήταν παρά ένα ωραίο παραμύθι του Μελισσανίδη, ο οποίος δεν έχει τα λεφτά για να χτίσει αυτό το φαραωνικό γήπεδο, θα ήθελε όμως να βάλει πόδι στο Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, προσδοκώντας ότι θα μπορέσει να στήσει μια καλή μπίζνα εκεί (όχι με ένα σκέτο γήπεδο) προσελκύοντας κεφάλαια και άλλων καπιταλιστών. Σχέδιο που δεν του βγήκε, αφού ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει τη δυνατότητα για κατάληψη του 5% του Αλσους (αυτό έγινε με τον -κατά τα άλλα σκληρά αντιδασικό- νόμο 4280/2014).
 
Αν και κατανοούμε την αγωνία πολλών φιλάθλων της ΑΕΚ (και όχι χειροκροτητών του Μελισσανίδη) για το μέλλον του σωματείου τους, για μας το μείζον δεν είναι η ακυρότητα της παραχώρησης που αποφάσισε η γενική συνέλευση-παρωδία του περασμένου Φλεβάρη (υπάρχουν νομικές διαδικασίες για να ακυρώσουν αυτή την απόφαση, αν καταφέρουν να σπάσουν το φόβο και να οργανωθούν στοιχειωδώς), αλλά τα παρεπόμενά της. Η υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης να βάλει ένα τέλος σ’ αυτό το σκάνδαλο. Γι’ αυτό και απευθυνθήκαμε με έγγραφη αίτησή μας στους αρμόδιους υπουργούς Π. Λαφαζάνη και Ι. Τσιρώνη (με κοινοποίηση στο τρίτο μέλος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ Β. Αποστόλου και στους προϊσταμένους της ΔΑΟΚΑ και του Αυτοτελούς Τμήματος Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Εργου), ζητώντας καθαρές απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.
 
Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο της αίτησής μας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ:
 
«Σας υποβάλλουμε ως συνημμένο άρθρο της εφημερίδας “Κόντρα’’, σχετικά με τη σκανδαλωδώς παράνομη σύμβαση μεταβίβασης από το Ερασιτεχνικό Σωματείο ΑΕΚ στην ανώνυμη εταιρία “Δικέφαλος 1924’’, οικοπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έχει παραχωρηθεί κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση στο Ερασιτεχνικό Σωματείο, για την ικανοποίηση κοινωφελούς σκοπού (ανάπτυξη ερασιτεχνικού αθλητισμού).
 
Κατόπιν τούτου και επειδή έχουμε ένα εν εξελίξει σκάνδαλο, με την ψήφιση του Ν. 4277/2014 (άρθρα 42 και 43) και την απόπειρα της προαναφερθείσας ανώνυμης εταιρίας να εκδώσει Εγκριση και Αδεια Δόμησης σε οικόπεδο με το οποίο δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση, θέλουμε να ρωτήσουμε:
 
- Γνωρίζουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης έδωσε εντολή να καταρτιστεί νομοσχέδιο που θα καταργεί όλες τις μνημονιακές αντιδασικές διατάξεις, μεταξύ των οποίων και τα άρθρα 42 και 43 του Ν. 4277/2014, τα οποία άλλωστε ως αντιπολίτευση δεν ψηφίσατε στη Βουλή. Στο μεταξύ, η οδηγία του προς τις Υπηρεσίες είναι να μην εφαρμόζονται οι αντιδασικές διατάξεις, μέχρι την κατάργησή τους.
 
Γιατί δεν δίνετε γραπτή εντολή στη ΔΑΟΚΑ, που χειρίζεται την υπόθεση της Εγκρισης και Αδειας Δόμησης του “γηπέδου Μελισσανίδη’’, να παγώσει τη σχετική διαδικασία, μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση;
 
- Προτίθεστε να επιστρέψετε, όπως επιβάλλεται, τον φάκελο που έχει καταθέσει στη ΔΑΟΚΑ η εταιρία “Δικέφαλος 1924’’ ΑΕ, η οποία δεν έχει ουδεμία ιδιοκτησιακή ή άλλη σχέση με το οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί στο Ερασιτεχνικό Σωματείο ΑΕΚ κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση, για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού;
 
- Επειδή έχει παρέλθει δωδεκαετία από τότε που το εν λόγω οικόπεδο δεν χρησιμοποιείται για το σκοπό της παραχώρησης, προτίθεστε να εφαρμόσετε το νόμο προχωρώντας σε άρση της παραχώρησης και συγχώνευση του εν λόγω οικοπέδου με το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας;».
 
Περιμένοντας την απάντηση, στις προθεσμίες που επιβάλλει ο νόμος, θα συνεχίσουμε φυσικά το ρεπορτάζ και τις αποκαλύψεις.
 
Oι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς αντίπαλους
 
Οι άσπονδοι φίλοι μας του www.aekwatch.gr, τα κατάφεραν πάλι να εξευτελίσουν εαυτούς (το γράφουμε στην καθαρεύουσα, διότι την προηγούμενη φορά γράψαμε ότι «έγιναν –με το συμπάθειο- ρόμπες» και παρεξηγήθηκαν, κατηγορώντας μας για… έλλειψη αγωγής). Την περασμένη Τρίτη, μέρα της εβδομάδας που ανανεώνουν την ιστοσελίδα τους, έγραψαν πως δεν έχουμε το σθένος να δημοσιεύσουμε ολόκληρη τη σύμβαση ανάμεσα στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ και στη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ (δείτε την ανάρτηση εδώ)!
 
Η πλάκα είναι πως μια μέρα πριν, τη Δευτέρα 25 Μάη, ολόκληρη η σύμβαση είχε «ανέβει» στην ιστοσελίδα μας! Δεν έκαναν τον κόπο να ρίξουν μια ματιά στην ιστοσελίδα μας πριν «αναρτήσουν» το εμπαθές σχόλιό τους!
Αντιλαμβανόμαστε την εμπάθεια και κατανοούμε τον πόθο για πολεμική, αλλά όταν χάνεται η επαφή με την πραγματικότητα το αποτέλεσμα γίνεται ιλαρό, όπως αντιλαμβάνεστε. Γιατί άραγε να χρειάζεται σθένος για να δημοσιεύσουμε αυτό το έγγραφο; Αρκούσε αυτή η απλή σκέψη για να προστατέψει από τη γελοιοποίηση τους άσπονδους φίλους μας, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς δεν την έκαναν.
 
Ξέρετε, εμείς δεν είμαστε υπηρεσία αρχείου για να δημοσιεύουμε ό,τι έρχεται στην κατοχή μας. Εμείς κάνουμε μαχητική, κοινωνική και πολιτική δημοσιογραφία. Το ότι το aekwatch «δεν εμπιστεύετε a priori την κρίση μας» αποτελεί για εμάς τίτλο τιμής και, εν πάση περιπτώσει, μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Μας αρκεί που εμπιστεύουνται τη δημοσιογραφική μας επάρκεια και αξιοπιστία ακόμη και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, και την κρίση μας οι αναγνώστες της εφημερίδας μας, που είναι αυτοί που μας επιτρέπουν να κυκλοφορούμε ανελλιπώς επί 19 συναπτά έτη. Οι αναγνώστες μας (αλλά και οι αντίπαλοί μας) γνωρίζουν πως όταν επικαλούμαστε κάτι, αυτό είναι αληθινό.
 
Δεν είχαμε κανένα λόγο να δημοσιεύσουμε ολόκληρη τη σύμβαση. Σχολιάσαμε τα σημεία που μας ενδιέφεραν στην ανάλυσή μας, παραθέτοντας αποσπάσματα από τη σύμβαση προς επίρρωση του σχολιασμού μας. Από τη στιγμή που φίλαθλοι της ΑΕΚ (μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφος της ιστοσελίδας www.aek24hours.gr) τηλεφώνησαν στην εφημερίδα και μας ζήτησαν να δημοσιεύσουμε ολόκληρη τη σύμβαση, γιατί γι’ αυτούς έχει σημασία να γνωρίσουν αυτό που τραμπούκικα τους έκρυψαν, το κάναμε αμέσως (το www.aek24hours.gr, μάλιστα, το σημείωσε αυτό με ευγενικό τρόπο).
 
Οπως βλέπετε, καμιά φορά τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά, κι εκείνος που φτιάχνει ανεμόμυλους με τραπουλόχαρτα, για να τους γκρεμίσει μετά ως καρικατούρα Δον Κιχώτη, το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτεθεί.
Επί τη ευκαιρία, να λύσουμε μια και καλή και μια… παρεξήγηση. Το aekwatch ισχυρίζεται ότι δεν έβαλε κανένα δημοσιογραφικό παπαγαλάκι να μας ζητήσει για λογαριασμό του το έγγραφο του Αυτοτελούς Τμήματος Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Εργου του ΥΠΑΠΕΝ, στο οποίο είχαμε αναφερθεί παλιότερα.
 

Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

 
Το aekwatch έγραψε σε παλαιότερη ανάρτησή του, ότι μας ζήτησε το συγκεκριμένο έγγραφο και αρνηθήκαμε να του το δώσουμε.
Ουδείς ποτέ τηλεφώνησε ή επικοινώνησε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο (ταχυδρομείο, fax, e-mail) με την εφημερίδα, ζητώντας για λογαριασμό του aekwatch το συγκεκριμένο έγγραφο.
 
Επικοινώνησε, όμως, μαζί μας (μέσω e-mail) ένα δημοσιογραφικό παπαγαλάκι, επαινώντας μας για τη δημοσιογραφική επιτυχία και ζητώντας αντίγραφο του εγγράφου. Του είπαμε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με συντάκτη μας, αλλά μάλλον κατάλαβε ότι δεν «τσιμπήσαμε» και δεν έδωσε άλλα στοιχεία ζωής.
 
Αυτά είναι τα γεγονότα. Από το συνδυασμό τους συμπεράναμε ότι το δημοσιογραφικό παπαγαλάκι λειτουργούσε για λογαριασμό του aekwatch. Τώρα, το aekwatch υποστηρίζει ότι το δημοσιογραφικό παπαγαλάκι δεν ενεργούσε για λογαριασμό του. Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να δεχτούμε ότι το παπαγαλάκι λειτουργούσε για προσωπικό του λογαριασμό ή για λογαριασμό κάποιου άλλου, όμως σ’ αυτή την περίπτωση το aekwatch θα πρέπει να παραδεχτεί πως είπε ψέματα στους αναγνώστες του ότι δήθεν μας ζήτησε αντίγραφο και δεν του το δώσαμε.
 
Διαλέγετε και παίρνετε: ή το παπαγαλάκι ενεργούσε σαν δικό σας «μπροστινός» ή είπατε ψέματα στους αναγνώστες σας ότι μας ζητήσατε αντίγραφο και αρνηθήκαμε να σας το δώσουμε. Προφανώς, κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια, όμως οι δικοί μας αναγνώστες γνωρίζουν πολύ καλά πως δε θα είχαμε κανένα λόγο να κρυφτούμε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αντίθετα, θα απαντούσαμε ευθαρσώς (και δημόσια) ότι σας δίνουμε το έγγραφο ή δεν σας το δίνουμε, εξηγώντας σε κάθε περίπτωση το λόγο. Εχουμε μια μακρά (μακρύτερη από τον 19χρονο βίο της «Κόντρας») διαδρομή στα δημόσια πράγματα, και αυτή η διαδρομή είναι που δίνει κύρος σ’ αυτό που λέμε.
 
Τέλος, επειδή οι άσπονδοι φίλοι μας του aekwatch μας ζήτησαν να δημοσιεύσουμε και το αρχικό παραχωρητήριο του 1934, θα τους κάνουμε τη χάρη. Πρόκειται για την Απόφαση 62032/2-9-1934 του υπουργού Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως Μιχαήλ Κύρκου, που μεταγράφηκε στο βιβλίο μεταγραφών του Δήμου Αθηναίων (τόμος 1326, αρ. 386) στις  11 Φλεβάρη του 1947.
 
Τζάμπα κουράζονται οι άσπονδοι φίλοι μας, όμως. Τίποτα δεν «έρχεται τούμπα» απ’ αυτή την απόφαση παραχώρησης. Για να βοηθήσουμε, σπεύδουμε να πούμε πως υπάρχει ένα σοβαρό λάθος σ’ ένα -αξιόλογο κατά τα άλλα- άρθρο που δημοσίευσε παλαιότερα ανώνυμος φίλαθλος της ΑΕΚ, υπό τον τίτλο «Ενας νόμος για να μη γίνει ένα γήπεδο…» (δείτε εδώ) . Ο συντάκτης του άρθρου ισχυρίζεται πως το οικόπεδο των 26,6 στρ. της αρχικής παραχώρησης ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στην ΑΕΚ, ενώ η νέα παραχώρηση (αυτή του Ν. 4277/2014) είναι μόνο κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση, οπότε η ΑΕΚ έχασε την πλήρη κυριότητα που είχε στην αρχική έκταση.
 
Η αλήθεια είναι πως και η αρχική παραχώρηση είναι κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση. Μπορεί αυτό να μην αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, γίνεται όμως ρητή αναφορά σε δύο νόμους, τον 3764 (του 1929) και τον 5160 (του 1931), που αν ο συντάκτης του άρθρου έμπαινε στον κόπο να μελετήσει, δε θα έπεφτε σ’ αυτό το λάθος.
 
Ο Ν. 3764/1929 (ΦΕΚ 79Α/28.2.1929), στο πρώτο κιόλας άρθρο του, αναφέρει πως επιτρέπεται η δωρεάν παραχώρηση μόνο της χρήσης ακινήτων (για λόγους ανέχειας ή άλλους λόγους που πρέπει να αναφερθούν στην υπουργική απόφαση). Η παραχώρηση είναι προσωρινή και δύναται να ανακληθεί αν ο υπουργός εκτιμήσει πως οι εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους έγινε η παραχώρηση.
 
Ο Ν. 5160/1931 (ΦΕΚ 259Α/7.8.1931) έχει ένα μόνο άρθρο και προβλέπει τη δωρεάν παραχώρηση οικοπέδων σε νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν κοινωφελή σκοπό. Τα οικόπεδα αυτά, μαζί με τις οικοδομές τους, άμα παύσουν να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο παραχωρήθηκαν, επιστρέφουν στο υπουργείο Προνοίας για να διατεθούν για ανάλογους σκοπούς, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομικές διατάξεις.
Οπως βλέπετε, δεν έχει αλλάξει τίποτα στο νομικό status της παραχώρησης μεταξύ 1934 και 2014. Δεν πρόκειται για παραχώρηση πλήρους κυριότητας, αλλά για παραχώρηση χρήσης για κοινωφελή σκοπό.
 
Κατά τα άλλα, συμφωνούμε με τον συντάκτη εκείνου του άρθρου, ότι η Ερασιτεχνική ΑΕΚ δεν έχει δικαίωμα να παραχωρήσει το οικόπεδο σε μια ανώνυμη εταιρία («Δικέφαλος 1924» ΑΕ). Αυτό υποστηρίζουμε από καιρό τώρα, ενώ στο τελευταίο άρθρο μας παρουσιάσαμε και πρόσθετη νομική επιχειρηματολογία (δείτε εδώ).
 
Εμείς, βέβαια, υποστηρίζουμε και κάτι άλλο. Οτι πρέπει η κυβέρνηση να πάρει πίσω το οικόπεδο και να το κηρύξει αναδασωτέο, ενώνοντάς το με το Αλσος, διότι εδώ και 12 χρόνια δεν εκπληρώνει τον κοινωφελή (έστω και με στρεβλό τρόπο) σκοπό για τον οποίο παραχωρήθηκε, καθώς έχει εγκαταλειφθεί. Αυτό ασφαλώς θα στενοχωρήσει μια μεγάλη μερίδα φιλάθλων της ΑΕΚ, όμως πρέπει να μάθουμε να βάζουμε το κοινωνικό συμφέρον πάνω από τα οπαδικά αισθήματα.
 
ΥΓ. Είπαμε, η εμπάθεια θολώνει το νου και ο θολωμένος νους δεν επιτρέπει τη στοιχειώδη αυτοπροστασία. Οπως βλέπετε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να δημοσιεύσουμε και το αρχικό παραχωρητήριο και μάλιστα να σας βγάλουμε από τον κόπο να παιδευτείτε (μόνοι ή με νομικούς συμβούλους) να το μελετήσετε. Γιατί να κάνει «τζιζ» για εμάς, όπως γράψατε; Δικαιώνει απόλυτα τις απόψεις μας, γι’ αυτό και έχουμε πολλάκις αναφερθεί σ’ αυτό το αρχικό παραχωρητήριο.

Σχόλια

Εικόνα KYTHNOS 7

Είναι εντυπωσιακό το πόσο μεγάλη αβάντα είχε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά έχει και από την τωρινή ο γατουλης!!!
Τι στο διαολο??? Το περίφημο παρελθόν του δεν τους λέει τίποτα??? Κομπίνες, λοβιτουρες, απατεωνιες, μπραβιλικια, ξυλοδαρμοί κοκ
Ωραίους συνεργάτες διαλέγουν και οι μεν και οι δε...

Ακόμα περιμένουμε την ακύρωση του σκοτωματος του οπαπ από την κυβέρνηση

Εικόνα REDNYC

ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ - ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!