Ρουά Ματ και ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ με μια κίνηση



Χθες η ΠΑΕ Ολυμπιακός δια του διευθύνοντα συμβούλου Γιάννη Βρέντζου και των Μιχάλη Κουντούρη - Γιώργου Παύλου, παρουσίασε στον Τύπο τους ισολογισμούς του συλλόγου.
 
Ας δούμε πως «εισέπραξε» αυτή την κίνηση μια «αντικειμενική» εφημερίδα. Όχι κάποια γαυροφυλλάδα ή οπαδικό site γαύρων.
Η Εφημερίδα Goal, στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, πέρα από τους αριθμούς, αναφέρει ότι
 
«Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΠΟ ΤΟ 2010, ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ Η UEFA».
 
 
Δεν έδωσε στη δημοσιότητα μπακαλοτέφτερα ούτε πούλησε αέρα κοπανιστό και νούμερα με το στόμα.
 
Πριν αναφερθούμε σε ένα δυο πολύ χαρακτηριστικά νούμερα, έχουμε μια απορία. Ο «ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ» Ολυμπιακός έριξε άπλετο φως στα οικονομικά του. Άραγε οι δυνάμεις τις «ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ» μπορούν να κάνουν το ίδιο;
 
Να βγει για παράδειγμα ο διοικητής και φίλαθλος του σωματείου των προσφυγοκάπηλων, να μας πει τα αντίστοιχα νουμεράκια για την αεκούλα.
Να κάνει το ίδιο ο ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ καναλάρχης να μας εξηγήσει ας πουμε τι γίνεται με την «παναθηναική συμμαχία». Τέλος, ο Ιβάν ο «τρομερός» να μας δείξει τα δικά του μπάτζετ και που ξοδεύει τα εκατομμύρια που βάζει.
 
Ας δούμε τώρα κάποια στοιχεία.
 
"Ο Γιάννης Βρέντζος τόνισε πως αν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να κάνουν στην ΠΑΕ αυτοκριτική είναι το ότι έχουν διατηρήσει το μπάτζετ του Ολυμπιακού σε μη ανεκτά και μη βιώσιμα επίπεδα για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, τουλάχιστον τρεις φορές πάνω από τον δεύτερο.
 
Οσο για τη φετινή σεζόν, η όποια ευθύνη είναι ότι το μπάτζετ ενδεχομένως να μην αντικατοπτρίζει την αγωνιστική επίδραση της ομάδας. Σε αυτό παραδέχθηκε πως έχουν κάνει όλοι λάθη. Τόσο στον σχεδιασμό το περασμένο καλοκαίρι όσο και στη διαχείριση. Υπάρχουν αγώνες όπου υπήρχαν παίκτες που κόστιζαν πάνω από 10 εκατ. ευρώ και τους έβλεπαν από την κερκίδα και από το σπίτι τους, όπως χαρακτηριστικά είπε.
 
Ποια είναι τα έξοδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός; Ανέρχονται σε ποσό άνω των 70 εκατ. ευρώ. Τα 45 εκατ. ευρώ είναι το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος, ό,τι δηλαδή έχει να κάνει αποκλειστικά με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας.
 
Από εκεί και πέρα υπάρχει το κόστος μισθοδοσίας του προπονητικού τιμ και των 150 υπαλλήλων ύψους 9 εκατ. ευρώ, το κόστος για τη χρήση του Καραϊσκάκη, το οποίο ανέρχεται σε άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, το κόστος των προπονητικών εγκαταστάσεων στου Ρέντη ύψους 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο, η ακαδημία που κοστίζει άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, η ενίσχυση στον Ερασιτέχνη που υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ, οι φιλανθρωπικές δράσεις της ΠΑΕ (όπως η Unicef) που ανέρχονται σε ποσό μεγαλύτερο των 2,5 εκατ. ευρώ.
 
Και φυσικά υπάρχουν τα λοιπά γενικά έξοδα λειτουργίας της πρώτης ομάδας και τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας (ταξίδια, ασφάλεια, έξοδα αγώνων, κλ.π.). Η ΠΑΕ Ολυμπιακός συνάμα έχει καταβάλει τα τελευταία 7 χρόνια στο Ελληνικό Δημόσιο για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ποσό μεγαλύτερο των 110 εκατ. ευρώ."
 
Για μένα ένα είναι το νούμερο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε.
 
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός συνάμα έχει καταβάλει τα τελευταία 7 χρόνια στο Ελληνικό Δημόσιο για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ποσό μεγαλύτερο των 110 εκατ. ευρώ.
 
Δηλαδή η ΠΑΕ Ολυμπιακός αποδίδει στο Ελληνικό Δημόσιο κάθε χρόνο 15,7 εκατομμύρια. Το γράφω με γράμματα. ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΤΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.
 
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός διαθέτει ΕΝΑ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ κάθε χρόνο ΥΠΕΡ του δημοσίου.
 
Τα λεφτά της μεταγραφής του Μιλιβόγεβιτς ας πούμε καλύπτουν περίπου τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μια χρονιας.
 
ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑΣΜΑ ; Πιο πενηνταράκια δεν μπορεί να γίνει.
 
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ των υπόλοιπων τριών του «BIG 4» (μη γελάτε .. έτσι αυτοικανοποιούνται .... ).
 
Τι έχει ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ Η ΠΑΕ παναθηναικούλης αυτά τα εφτά χρόνια;
 
Τι έχει ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ Η ΠΑΕ αεκούλα αυτά τα εφτά χρόνια;
 
Τι έχει ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ Η ΠΑΕ παοκούλης αυτά τα εφτά χρόνια;
 
ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ.
 
Για άλλη μια φορά, με μια ΑΠΛΗ ΚΙΝΗΣΗ, ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΣΑΣ ΞΕΒΡΑΚΩΣΕ. Ο ΘΡΥΛΟΣ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ.
 
ΥΓ. Σήμερα τα κορίτσια του βόλλει προκρίνονται σε ευρωπαικό ημιτελικό για πρώτη φορά στην ιστορία. Εμείς θα είμαστε εκεί.
 
 
ΥΓ. 2. Αύριο θα ήθελα να δω Καραισκάκη από τα παλιά.... ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΚΤΩ ΘΡΥΛΕ ΜΟΥ !!!
 

Σχόλια

Εικόνα koropi48

Δία, επιτέλους, το χαμε πει καιρό τώρα. Εγώ είχα προτείνει συνέντευξη τύπου. Αλλά και έτσι που έγινε, καλώς. Δεν μπήκαν βέβαι οι φόροι-ΦΠΑ από την ενγένει οικονομική δραστηριότητα του συλλόγου και των γηπέδων του, ούτε και οι ασφαλιστικές εισφορές για όλους τους εργαζόμενους. Τότε το ποσό εκτοξεύεται ακόμη περισσότερο.

Εικόνα aris belem

Καλημέρα ΔΙΑ κι αδέρφια! Ελπίζω οι "ντροπιασμένοι-αγανακτισμένοι" που ενδύονται τον ερυθρόλευκο μανδύα και βάλλουν εκ των έσω, να διάβασαν πολύ προσεκτικά τα στοιχεία που παρέθεσε η ΠΑΕ, μπας κι αλλάξουν τροπάρι κι ανακαλύψουν άλλα, πιο ευφυή αν μη τι άλλο επιχειρήματα, γιατί με το "παντελόνιασμα" του προέδρου μας τα χουν κάνει τσουρέκια ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΑΡΔΟΠΟΝΤΙΚΑ, ΤΙ ΕΠΙΤΥΓΧΆΝΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!! ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΛΑΨΤΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΓΚΑΒΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΠΙΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΒΡΩΜΟΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΤΟ ΘΡΥΛΟΣ ΜΑΣ!!!
ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΡΙΤΣΑΡΟΙ, ΜΠΡΑΒΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΨΥΧΑΡΕΣ, ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ, ΔΥΝΑΤΑ, ΓΙΑ ΠΙΟ ΨΗΛΑ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΜΑΣ!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ, ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ!!!

Εικόνα Warrior 7

Μου προξενεί τεράστια εντύπωση η διάσταση που έχει πάρει το θέμα από την πλευρά των δημοσιογράφων κυρίως. Αυτό διότι τα συγκεκριμένα νούμερα είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε και μάλιστα η τελευταία χρήση δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Δεν περιμένω από την πλειοψηφία του κόσμου να γνωρίζει που να βρει τα συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν και θα έπρεπε να κάνουν έρευνα από μόνοι τους, έστω και αν χρειαζόντουσαν τη βοήθεια ενός φοιτητή λογιστικής, αντί να περιμένουν να τους δώσει μασημένη τροφή η ΠΑΕ.

Μερικές ακόμα επισημάνσεις από την τελευταία χρήση:

1) Υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 7 εκατ. ευρώ το οποίο πιθανόν να χρειαστεί να δωθεί σε διαμεσολαβητές και ομάδες σε βάθος χρόνου. Πρόκειται ουσιαστικά για αμοιβές μάνατζερ, μπόνους συμμετοχών κλπ. Καθόλου ευτελές το ποσό ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το ίδιο ποσό ήταν λιγότερο από 4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση (2014/15). Άρα λοιπόν είναι πιθανό το παραπάνω ποσό να προστεθεί στα έξοδα σε επόμενες χρήσεις.

2) Υφίστανται δικαστικές αποφάσεις σε εκκρεμότητα από τις οποίες ενδέχεται να προκύψουν οφειλές πλέον των 6 εκατ. ευρώ. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν κυρίως την εποχή Κοσκωτά και αγωγές της τράπεζας εναντίον του Ολυμπιακού. Από την άλλη υπάρχει αντίστοιχα σε εκκρεμότητα αγωγή του Ολυμπιακού προς το Σαλιαρέλη με την οποία αξιώνει το ποσό των 3.7 εκατ. ευρώ.

3) Η διοίκηση δεσμεύτηκε για την κατάρτιση ρεαλιστικού business plan με ορίζοντα πενταετίας με στόχο την παρακολούθηση της πορείας των βασικών οικονομικών μεγεθών του ομίλου, καθώς και την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων.

Συνεπώς υπάρχουν και επιπρόσθετες απαιτήσεις για τις οποίες δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες προβλέψεις στον ισολογισμό λόγω της δυσκολίας να υπολογιστούν ποσά που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτό έχει γίνει αποδεκτό και από τους ορκωτούς λογιστές. Οι παραπάνω υποχρεώσεις λοιπόν μπορεί να περάσουν μελλοντικά στο P&L (έσοδα/έξοδα) του ομίλου και να μεταβληθούν σε πραγματικά έξοδα, είτε μειώνοντας τα όποια κέρδη είτε αυξάνοντας της ζημίες.

Η τρίτη επισήμανση απλώς επιβεβαιώνει αυτό που είχε εξαγγείλει ο Μαρινάκης όταν ανέλαβε την ομάδα, μιλώντας για έναν Ολυμπιακό αυτάρκη. Με λίγα λόγια, παραμένει πιστός στο πλάνο του έστω και τώρα που έχουν μειωθεί τα έσοδα, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι έχουν υπάρξει αστοχίες στις δαπάνες για την αγορά παικτών και στα υπάρχοντα συμβόλαια. Όπως είχα ξαναπεί, η μεγαλύτερη επιτυχία σε βάθος χρόνου θα είναι να υπάρξει μεγαλύτερη στόχευση στις δαπάνες για την αγορά ποδοσφαιριστών και μεγαλύτερη ανταπόκριση στην προσφορά κάποιων παικτών σε σχέση με τα συμβόλαιά τους. Αυτή είναι λοιπόν η ουσία και με αυτό τον τρόπο μπορεί να συνδυάσει η ομάδα την οικονομική αυτάρκεια και την παραμονή της σε υψηλό επίπεδο. Αυτό δε σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα παρουσιάζει κερδοφορία, αλλά ακόμα και σε περιόδους παρατεταμένων ζημιών θα υπάρχει αποθεματικό για την κάλυψη τους, αλλά ενδεχομένως και επιπλέον παροχή ρευστότητας από το Μαρινάκη.

Όσο για τους υπόλοιπους, τα οικονομικά στοιχεία και αυτών είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε. Εν συντομία, όλοι έχουν ζημιές όπως φαίνεται από την τελευταία χρήση και μάλιστα ΠΟΑ/ΜΠΑΟΓΚ έχουν και αρνητική καθαρή θέση, γύρω στα 4 εκατ. ευρώ ο πρώτος και 450 χιλιάδες ευρώ ο δεύτερος που σημαίνει ότι οι ΑΜΚ είναι επιβεβλημένες, όπως και στη Νέα Αεκ 44 φυσικά, παρόλο που αυτή είναι η μόνη με θετική καθαρή θέση σε σχέση με τους άλλους δύο, επειδή μειώνεται λόγω των ζημιών που και αυτή εμφανίζει.

Όσο για αυτούς που μιλάνε για παντελονιάσματα και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, είτε είναι στενόμυαλοι/ξερόλες, είτε εγκάθετοι.

Εικόνα Φαιδων

O βαζελος ξέρει από μηδενικά συμβόλαια,ο μπασκετικός βαζελο από δίπλα συμβόλαια,που μόλις έρχονται στο φως ,πληρώνουν ένα πρόστιμο 1500 ευρώ αν δεν κάνω λάθος και η υπόθεση πάει στο αρχείο,το αεκακι φεσώνει τους πάντες και για ανταμοιβή πέρνει 20.000.000 ευρώ από το κράτος ,για να φτιάξει γήπεδο ο γατούλης και ο ιβαν θα ήθελα να ήξερα δηλώνει στην εφορία τις δωροδοκίες που κάνει ,ενώσεις κλπ.

Εικόνα holland74

Καλησπέρα αδέρφια, μετά από μέρες που απουσίας στο εξωτερικό και χωρίς καμία πληροφόρηση γενικώς, γυρίζω πίσω και έχει γίνει χαμός, απόλυση Μπέντο και δημοσίευση των ισολογισμών επί θητείας Μαρινάκη..Τι έγινε ρε παιδιά;;
Τέλος πάντων, αυτή η κίνηση του Βαγγέλα τους πήρε τα σώβρακα...Χωρίς άλλο σχόλιο: Σας γ@#$#$ει ο Βαγγέλας ρε.....
Πάμε για 2-0 αύριο!!!!!!!!!!!!

Εικόνα giorogsthrylos

καταρχήν χαιρετώ όλους τους ΓΑΥΡΟΥΣ...
δεν σχολιάζω ποτέ (πλην μιας φοράς) αλλά τώρα δε γίνεται...
δε μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι ασχολούνται αν ο Μαρινάκης βγάζει και πόσα από το Θρύλο
ή χάνει και τι έπρεπε να κάνει, να πουλήσει ή όχι, να αγοράσει ή όχι
να βάλει παίκτες από την ακαδημία ή όχι, κλπ...
Ακού όλους τους άσχετους να ασχολούνται με αυτό και προχθές σε μια παρέα που έπινα καφέ (ο μοναδικός Ολυμπιακός ήμουν εγώ) όλοι αυτό συζητούσαν...και τις νοιάζει ρε μαλάκες, άιντε ασχοληθείτε με τις ομάδες και αφήστε να κάνουμε ότι μας αρέσει!!!!!

Εικόνα Romain

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός έχει μια σοβαρή επαγγελματική διοίκηση, και είναι μία άριστα οργανωμένη Ευρωπαϊκή ομάδα. Ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη δεν έχει καμία σχέση με το τσίρκο του Αλαφουζου, ούτε με τις δικεφαλες κότες.

Όσο για το σκατοσαιτ, του Βλακα-Θεοδώρου και του βασιλακη του βεργη, τώρα βγαίνει στην επιφάνεια. η ψευτια και η προπαγάνδα τους.

Μετά βέβαια από την δημοσιοποιηση των στοιχείων, οι κότες έκαναν αυτό που γνωρίζουν : ... κο κό κο.....

Εικόνα Γιάννης ο Red

ΔΙΑ,δες τι γράφουν για το θέμα.

-Απ'την ιστοσελίδα της Μπομπολοφυλλάδας:
http://www.sentragoal.gr/olympiakos/arthro/oli_h_alitheia_gia_ta_oikonom...

"8:40 8/3/2017
ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΕΝΤΖΟ
Ολη η αλήθεια για τα οικονομικά της επταετίας Μαρινάκη στον Ολυμπιακό

Επιμέλεια-Ρεπορτάζ: Γ. Νοικοκύρης-Χρ. Ευαγγελάτος

Οι εξωπραγματικές για τα ελληνικά δεδομένα πωλήσεις του Ολυμπιακού στην εποχή Μαρινάκη έχουν αναλυθεί πολλάκις και έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης όλα αυτά τα χρόνια από όλους και από τους οπαδούς της πειραϊκής ΠΑΕ.

Η διοίκηση Μαρινάκη κατάφερε να προσθέσει στα έσοδα της ΠΑΕ εκατομμύρια ευρώ από την πολιτική που ακολουθεί σε αυτόν τον τομέα. Η «μετάφραση» όμως που γίνεται με αφορμή τις πωλήσεις για τα οικονομικά της ΠΑΕ σε αυτήν την επταετία, ακόμη και από οπαδούς του Ολυμπιακού, δεν αντιστοιχεί στην αλήθεια. Γι' αυτό ακριβώς η ΠΑΕ Ολυμπιακός προχώρησε χθες, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Γιάννη Βρέντζου, σε μια αναλυτική παρουσίαση όλων των οικονομικών στοιχείων του συλλόγου με ανοιχτά χαρτιά.

Ο Γιάννης Βρέντζος, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των ΜΜΕ και με αφορμή όπως τόνισε την προπαγάνδα που γίνεται κατά του Ολυμπιακού και στα οικονομικά στοιχεία, έδωσε τα επίσημα οικονομικά στοιχεία και ανέλυσε όσα έχουν συμβεί για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός άλλωστε είναι δημόσια, ελέγχονται από τον διεθνή οίκο Deloitte, υποβάλλονται κάθε χρόνο στην ΕΠΟ και την UEFA, ενώ πρόσφατα ελέγχθηκαν και από την PwC, κατόπιν ελέγχου της UEFA.

Ζημιά άνω των 10 εκατ. ευρώ και φέτος!

Με βάση τον ισολογισμό της ΠΑΕ για τη σεζόν 2015-16 τα έξοδα ήταν περισσότερα από τα έσοδα. Παρουσιάστηκε ζημιά 8,5 εκατ. ευρώ, παρότι η ΠΑΕ εισέπραξε άνω των 30 εκατ. ευρώ από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό φέτος που δεν υπάρχει Τσάμπιονς Λιγκ αν δεν υπήρχαν οι πωλήσεις η ζημιά θα ήταν τεράστια, άνω των 30-35 εκατ. ευρώ, η οποία θα οδηγούσε σε καθεστώς επιτήρησης την ομάδα στα πλαίσια του Financial Fair Play και ενδεχόμενη τιμωρία της.

Δεν μπορεί μια ομάδα που συμμετέχει στις ευρωπαικές διοργανώσεις να παρουσιάζει ζημιές πέρα από κάποιο όριο, ακόμα και αν αυτές καλύπτονται από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Παρ' όλα αυτά και με τις πωλήσεις το αποτέλεσμα για φέτος θα είναι ζημιά άνω των 10 εκατ. ευρώ, που πάλι θα καλύψει ο Μαρινάκης.

Οι πωλήσεις και οι αγορές της τελευταίας διετίας

H ΠΑΕ Ολυμπιακός στα 7 χρόνια Μαρινάκη έχει ζημιές τις οποίες έχει καλύψει εκείνος προσωπικά, όπως κάλυψε και τα χρέη όταν ανέλαβε την ομάδα. Για τα έσοδα από τις πωλήσεις την τελευταία διετία ο Γιάννης Βρέντζος επισήμανε πως είναι αστείο να γίνεται κριτική από ανθρώπους που αποθεώνουν άλλες ομάδες όπως τον ΠΑΟΚ και τον ΠΑΟ όταν προβαίνουν σε πωλήσεις των κορυφαίων παικτών τους με 2-3 εκατ. ευρώ. Τόνισε πως δεν έχει βάση το ποσό των 60 εκατ. ευρώ που έχει γραφτεί

Τις δύο τελευταίες σεζόν (2015-16, 2016-17) η ΠΑΕ έχει κάνει πωλήσεις παικτών ύψους 50 εκατ. ευρώ και την ίδια περίοδο προέβη σε αγορές και δανεισμούς παικτών ύψους 34 εκατ. ευρώ. Σε αυτά, αν συνυπολογίσουμε τα έξοδα μεταγραφών, όπως τα ποσοστά της ΕΠΟ (άνω των 2 εκατ. ευρώ), τα ποσοστά των μάνατζερ, κλ.π., η όποια διαφορά είναι λιγότερη των 10 εκατ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια, δηλαδή από 5 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Λεφτά που όπως ξεκαθαρίστηκε δεν πήγαν σε καμία τσέπη κανενός, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες της εταιρείας. Αυτά είναι τα νούμερα που προκύπτουν από τους ισολογισμούς και τα συμβόλαια, είναι κατατεθειμένα στην ΕΠΟ και στην UEFA στα πλαίσια της αδειοδότησης.

Η σημαντική μείωση των υπόλοιπων εσόδων

Στην ΠΑΕ Ολυμπιακός υπάρχουν τα οργανικά έσοδα (εισιτήρια, τηλεοπτικά, χορηγίες) τα οποία έχουν υποχωρήσει σημαντικά την τελευταία πενταετία. Επίσης υπάρχουν τα έσοδα από την Ευρώπη που φέτος στο Γιουρόπα Λιγκ υπολογίζονται λίγο πάνω από τα 8 εκατ. ευρώ με τα τωρινά δεδομένα (αντί για 34 εκατ. ευρώ πέρσι στο Τσάμπιονς Λιγκ) και τα έσοδα από τις πωλήσεις παικτών.

Τα οργανικά έσοδα της ΠΑΕ έχουν πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από τις αυξήσεις του ΦΠΑ που απορροφήθηκε από τις ΠΑΕ, τις μειώσεις στις τιμές εισιτηρίων, τη μείωση στα τηλεοπτικά. Ο Ολυμπιακός εισέπραττε 20 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις εισιτηρίων διαρκείας το 2010 και πλέον εισπράττει περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Εξοδα στα 70 εκατ. ευρώ!

Οπως τόνισε ο Γιάννης Βρέντζος, δεν είναι δυνατόν στα πλαίσια μιας πρωτοφανούς προπαγάνδας να συγχέονται βασικές οικονομικές έννοιες, καθώς κάθε εταιρεία έχει έσοδα και έξοδα και η διαφορά είναι τα κέρδη ή οι ζημιές. Στην περίπτωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός τα έξοδα είναι παραπάνω από τα έσοδα και η εταιρεία έχει ζημιές.

Ποια είναι τα έξοδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός; Ανέρχονται σε ποσό άνω των 70 εκατ. ευρώ. Τα 45 εκατ. ευρώ είναι το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος, ό,τι δηλαδή έχει να κάνει αποκλειστικά με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Από εκεί και πέρα υπάρχει το κόστος μισθοδοσίας του προπονητικού τιμ και των 150 υπαλλήλων ύψους 9 εκατ. ευρώ, το κόστος για τη χρήση του Καραϊσκάκη, το οποίο ανέρχεται σε άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, το κόστος των προπονητικών εγκαταστάσεων στου Ρέντη ύψους 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο, η ακαδημία που κοστίζει άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, η ενίσχυση στον Ερασιτέχνη που υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ, οι φιλανθρωπικές δράσεις της ΠΑΕ (όπως η Unicef) που ανέρχονται σε ποσό μεγαλύτερο των 2,5 εκατ. ευρώ.

Και φυσικά υπάρχουν τα λοιπά γενικά έξοδα λειτουργίας της πρώτης ομάδας και τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας (ταξίδια, ασφάλεια, έξοδα αγώνων, κλ.π.). Η ΠΑΕ Ολυμπιακός συνάμα έχει καταβάλει τα τελευταία 7 χρόνια στο Ελληνικό Δημόσιο για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ποσό μεγαλύτερο των 110 εκατ. ευρώ.

Τι έχει βάλει ο Μαρινάκης στην ΠΑΕ

Ο Μαρινάκης από το 2010 που απέκτησε το πλειοψηφικό ποσοστό έχει βάλει στην ΠΑΕ πάνω από 60 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζουμε τα πολλά εκατομμύρια που έχει επενδύσει στο Καραϊσκάκη και στου Ρέντη. Μαζί με Καραϊσκάκη, Ρέντη και τα υπόλοιπα ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ.

Οπως ξεκαθαρίστηκε και αναλύθηκε από τον Γιάννη Βρέντζο, ο Μαρινάκης δεν έχει λάβει πίσω ούτε ένα ευρώ. Ο λόγος είναι ότι αφενός η εταιρεία έχει ζημιές και ανάγκες συνεχούς χρηματοδότησης αλλά και γιατί ποτέ δεν είναι αυτός ο σκοπός του.

Χειρότερα από την ΑΕΚ του 2013 και τον ΠΑΟ του 2012

Συνεχίζοντας ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός συνέκρινε την κατάσταση στην ομάδα όταν ανέλαβε ο Μαρινάκης με αυτήν σε ΑΕΚ και ΠΑΟ. Επισήμανε πως η οικονομική κατάσταση που παρέλαβε το 2010 ο Μαρινάκης την ΠΑΕ ήταν τραγική.

Με χρέη άνω των 40 εκατ. ευρώ και επιπλέον ένα έλλειμμα άνω των 40 εκατ. ευρώ (χωρίς Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς Ευρώπη) εκείνη τη χρονιά. Από οικονομικής πλευράς η κατάσταση ήταν χειρότερη από τα οικονομικά της ΑΕΚ το 2013 που την οδήγησαν στην πτώχευση και απείρως χειρότερη από τα οικονομικά του ΠΑΟ το καλοκαίρι του 2012 όταν ανέλαβε ο Αλαφούζος και οδήγησε τον ΠΑΟ, όπως τόνισε ο Γιάννης Βρέντζος, σε αγωνιστικό και οικονομικό μαρασμό.

Η απάντηση για Λούκα, Ιντέγε

Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε αρκετές πωλήσεις την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, με αυτές των Μιλιβόγεβιτς και Ιντέγε να είναι οι τελευταίες και πιο ηχηρές και να σηκώνουν μεγάλη κουβέντα. Οπως τόνισε ο Γιάννης Βρέντζος είχαν προηγηθεί απανωτά «όχι» για τους δύο παίκτες σε προηγούμενες περιόδους. Πέρσι υπήρξε πρόταση 15 εκατ. ευρώ από την Κίνα για τον Ιντέγε και είπαν «όχι», με την επίδραση στην απόδοση του παίκτη να είναι εμφανής στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Ο Ιντέγε είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να αφήσει τη δεύτερη ευκαιρία από την Κίνα, ειδικά αφού είχε 10 εκατ. ευρώ στα πόδια του. Για τον Λούκα ο Ολυμπιακός είπε «όχι» στα 8 εκατ. ευρώ της Φενέρ το καλοκαίρι του 2015 εν μέσω capital controls αλλά και στα 10 εκατ. ευρώ της Μάλαγα το περασμένο καλοκαίρι.

Παρότι δεν είχε τη στάση του Ιντέγε και μάλιστα έπαιξε και στη Βέροια, ήθελε να πάει στην Πρέμιερ Λιγκ και να πάρει ένα συμβόλαιο άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να του φράξει τον δρόμο. Οπως επισήμανε ο Γιάννης Βρέντζος, ποτέ ο Ολυμπιακός δεν πίεσε παίκτη για να δεχθεί πρόταση.

Η διατήρηση του μπάτζετ σε υψηλά επίπεδα και η αυτοκριτική

Ο Γιάννης Βρέντζος τόνισε πως αν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να κάνουν στην ΠΑΕ αυτοκριτική είναι το ότι έχουν διατηρήσει το μπάτζετ του Ολυμπιακού σε μη ανεκτά και μη βιώσιμα επίπεδα για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, τουλάχιστον τρεις φορές πάνω από τον δεύτερο.

Οσο για τη φετινή σεζόν, η όποια ευθύνη είναι ότι το μπάτζετ ενδεχομένως να μην αντικατοπτρίζει την αγωνιστική επίδραση της ομάδας. Σε αυτό παραδέχθηκε πως έχουν κάνει όλοι λάθη. Τόσο στον σχεδιασμό το περασμένο καλοκαίρι όσο και στη διαχείριση. Υπάρχουν αγώνες όπου υπήρχαν παίκτες που κόστιζαν πάνω από 10 εκατ. ευρώ και τους έβλεπαν από την κερκίδα και από το σπίτι τους, όπως χαρακτηριστικά είπε.

[ "Goal" ]

-Άρθρο Σταύρου Γεωργακόπουλου στο Sport24:
http://www.sport24.gr/football/omades/Olympiakos/edwse-apanthseis-o-olym...

"Έδωσε απαντήσεις ο Ολυμπιακός
Επιμέλεια: Σταύρος Γεωργακόπουλος Δημοσίευση: 08 Μαρ. 2017 06:00

Ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Ολυμπιακό για όλα τα οικονομικά θέματα της ΠΑΕ. Πόσα χρήματα έχει βάλει από την πρώτη μέρα ως τώρα ο Μαρινάκης. Πόσο κοστίζει ετησίως το μπάτζετ της ομάδας και το ύψος των εξόδων. Πού πήγαν τα λεφτά από τις μεταγραφές των Ιντέγε, Μιλιβόγεβιτς. Τι περιλαμβάνει η επόμενη μέρα...

Ξεκάθαρες απαντήσεις σε προσεγγίσεις που τα στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός θεωρούν αυθαίρετες και μακριά από την πραγματικότητα αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία του Ολυμπιακού δόθηκαν χθες από τον Γιάννη Βρέντζο. Ο διευθύνων σύμβουλος, έχοντας πλάι του τα στελέχη της ΠΑΕ Μιχάλη Κουντούρη, Γιώργο Παύλου και Κώστα Καραπαπά, έλυσε κάθε πιθανή απορία αναλύοντας τα επίσημα στοιχεία, όπως προκύπτουν από τους ισολογισμούς, οι οποίοι είναι ελεγμένοι από την Deloitte και την PwC.

Με λόγια απλά και κατανοητά εξήγησε το πώς και το γιατί έχει κινηθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης από την πρώτη μέρα που κάθισε στο τιμόνι της ΠΑΕ. Τι χρέη βρήκε, τι υποχρεώσεις συμμάζεψε, πόσα χρήματα έχει βάλει συνολικά στην εταιρεία. Ακόμη πόσα είναι τα έξοδα του Ολυμπιακού σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, ποιο είναι το ύψος του μπάτζετ και γιατί ήταν αναγκαίο να γίνουν πωλήσεις λόγω της τρύπας που άφησε ο αποκλεισμός από το Champions League. Διαβάστε ακόμη τι προτάσεις είχαν απορριφθεί στο παρελθόν για Ιντέγε, Μιλιβόγεβιτς, αλλά και τι χρήματα παίρνουν οι δύο άσοι στις νέες τους ομάδες που δεν τους άφησαν δεύτερες σκέψεις. Τέλος, σε ποιους τομείς παραδέχονται στη διοίκηση ότι έχουν κάνει λάθος... Αναλυτικά, σύμφωνα με τους διοικούντες την ΠΑΕ Ολυμπιακός:

Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΜΕ ΧΡΕΗ 40+ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ 60+
1. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης από το 2010 που απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών έχει βάλει στην ΠΑΕ περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται κι άλλα περίπου 15 που έχει επενδύσει για το «Καραϊσκάκη» και το Ρέντη, χωρίς να έχει πάρει πίσω ούτε ευρώ. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που η εταιρεία είναι ζημιογόνα, ενώ δεν είχε και τέτοιο σκοπό, όπως ξεκαθάρισε από την πρώτη μέρα. Αντίθετα, είχε δηλώσει πως ονειρεύεται έναν Ολυμπιακό αυτάρκη σε όλα τα επίπεδα.

2. Όταν παρέλαβε τον Ολυμπιακό τα χρέη ξεπερνούσαν τα 40 εκατομμύρια, ενώ παρέλαβε και έλλειμμα άλλων 40 εκατ. ευρώ, μιας και η ομάδα δεν αγωνίστηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ είχε προεισπράξει τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Από οικονομικής πλευράς, η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη από την αντίστοιχη της ΑΕΚ το 2013 που την οδήγησαν σε πτώχευση, αλλά και από την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού το 2012 που τον ανέλαβε ο Γ. Αλαφούζος, ο οποίος πέντε χρόνια μετά, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, μειώνει πάλι το μπάτζετ κάτω από τα 10 εκατ. ετησίως...

5 ΕΚΑΤ. ΤΟ "ΚΕΡΔΟΣ" ΑΠΟ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΕΦΕΤΟΣ
3. Όπως κάθε εταιρεία, ο Ολυμπιακός έχει έσοδα κι έξοδα. Τα έξοδα στο διάστημα της 7ετίας είναι περισσότερα από τα έσοδα και η εταιρεία έχει κάθε χρόνο ζημιές. Στο αυτό το διάστημα, οι ζημιές έχουν καλυφθεί προσωπικά, όπως και τα χρέη, από τον πρόεδρο της ΠΑΕ.

4. Αναφορικά με τα έσοδα από πωλήσεις παικτών την τελευταία διετία το ποσό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι 50 εκατομμύρια ευρώ. Στο ίδιο διάστημα υπήρξαν αγορές παικτών και δανεισμοί που φτάνουν τα 34 εκατομμύρια. Σε αυτό το ποσό, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το 5% που καταβάλλεται στην ΕΠΟ (σ.σ. ξεπερνά τα 2 εκατ.), καθώς και τα ποσοστά των μάνατζερ για όλες αυτές τις μεταγραφικές υποθέσεις (σ.σ. γύρω στα 4). Η συνολική διαφορά είναι γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 5 ανά έτος, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΟΔΑ ΥΨΟΥΣ 70 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
5. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει οργανικά έσοδα (εισιτήρια, τηλεοπτικά, χορηγίες), τα οποία έχουν περιοριστεί σημαντικά την τελευταία 5ετία, έσοδα από τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA και από πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Τα οργανικά έσοδα έχουν πληγεί σημαντικά από τις αυξήσεις της φορολογίας και του ΦΠΑ, τις μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων, αλλά και στα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το 2010 ο Ολυμπιακός εισέπραξε από τα εισιτήρια πάνω από 20 εκατομμύρια και τη φετινή σεζόν θα προσεγγίσει τα 6!

6. Τα συνολικά έξοδα της ΠΑΕ ανέρχονται σε 70 εκατομμύρια ετησίως. Τα 45 αφορούν το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος. Από ‘κει και πέρα, υπάρχει το κόστος μισθοδοσίας του προπονητή, των συνεργατών του και των 150 υπαλλήλων της ΠΑΕ. Το κόστος ανέρχεται σε 9 εκατ. Άλλα 2,5 είναι το κόστος (μίσθωμα) του «Καραϊσκάκη» ετησίως, στα 3 φτάνει το κόστος (συντήρησης και επέκτασης) του αθλητικού κέντρου στον Ρέντη, ενώ άλλα 2 εκατ. ευρώ είναι τα έξοδα της Ακαδημίας. Παράλληλα, η ενίσχυση του ερασιτέχνη υπερβαίνει το 1,5 το χρόνο, ενώ οι φιλανθρωπικές δράσεις (π.χ. UNICEF) ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα λοιπά λειτουργικά (ταξίδια, ασφάλεια, έξοδα αγώνων). Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που χρησιμοποιεί τσάρτερ σε όλες τις μετακινήσεις...

110 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
7. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει πληρώσει τα τελευταία 7 χρόνια στο Δημόσιο φόρους και εισφορές άνω των 110 εκατομμυρίων ευρώ.

8. Στον ισολογισμό της προηγούμενης σεζόν (2015-2016) τα έξοδα ήταν περισσότερα από τα έσοδα, με τη ζημιά να ανέρχεται στα 8.524.202 παρότι η ΠΑΕ εισέπραξε 34.003.000 ευρώ από τη συμμετοχή της στο Champions League. Φέτος, παρά τις πωλήσεις παικτών, η ζημιά θα είναι άνω των 10 εκατομμυρίων ποσό που θα καλυφθεί από τον μεγαλομέτοχο (Β. Μαρινάκης).

ΤΙΜΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ UEFA AN ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
9. Εάν δεν είχαν πουληθεί ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι και τον Γενάρη, η ΠΑΕ θα εμφάνιζε ζημιές άνω των 30 εκατομμυρίων, λόγω μη συμμετοχής στο Champions League. Ως άμεση συνέπεια θα έμπαινε σε καθεστώς επιτήρησης από το Financial Fair Play και θα υπήρχε πιθανότατα τιμωρία. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα όρια ακόμη και στις «ζημιές» για ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν αφαιρέσουμε από τα περσινά έσοδα του UCL τα περίπου 6 εκατομμύρια που έχει εισπράξει φέτος για το Europa, το έλλειμμα από τον αποκλεισμό είναι γύρω στα 28 εκατομμύρια, ενώ από τις πωλήσεις Ιντέγε, Μιλιβόγεβιτς τα έσοδα ήταν 23 (11 και 12 αντίστοιχα, χωρίς να υπολογίζονται οι προμήθειες των μάνατζερ).

ΤΑ ΤΡΙΑ "ΟΧΙ" ΓΙΑ ΙΝΤΕΓΕ ΚΑΙ ΜΙΛΙΒΟΓΕΒΙΤΣ
10. Για τον Ιντέγε είναι γνωστό ότι ο Ολυμπιακός είπε πέρυσι «όχι» σε πρόταση 15 εκατ. ευρώ από την Κίνα, γεγονός που επηρέασε την απόδοσή του στο β’ μισό της περιόδου. Φέτος πίεσε ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που στρώθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ στα πόδια του. Άλλες δύο προτάσεις (8 και 10 εκατομμυρίων) απορρίφθηκαν πέρυσι και πρόπερσι το καλοκαίρι για τον Μιλιβόγεβιτς, ενώ στην Κρίσταλ Πάλας υπέγραψε με ετήσιες απολαβές άνω των 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως + 1,5 εκατ. ευρω ως πριμ υπογραφής! Για τον Σέρβο, σύμφωνα με τα στελέχη της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, απορρίφθηκε πρόπερσι το καλοκαίρι πρότασης ύψους 8 εκατομμυρίων από τη Φενέρ και πέρυσι από την ισπανική Μάλαγα ύψους 10 εκατομμυρίων!

11. Με βάση όλα τα παραπάνω στον Ολυμπιακό θεωρούν ότι αποτελεί υπέρβαση ή... τρέλα του Μαρινάκη το να έχει διατηρηθεί το μπάτζετ σε τόσα υψηλά -και ουσιαστικά μη βιώσιμα- επίπεδα για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τον δεύτερο (ΠΑΟΚ) να έχει τουλάχιστον τρεις φορές χαμηλότερο και να έχει πουλήσει περιουσιακά του στοιχεία με 2 και 3 εκατομμύρια, ενώ κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και με τον Παναθηναϊκό (Καρέλης).

ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΕ ΠΛΑΝΟ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ
12. Για τη φετινή χρονιά, η ευθύνη της διοίκησης, όπως οι ίδιοι οι άνθρωποί της παραδέχονται, εντοπίζεται στο ότι το ύψος του μπάτζετ δεν αντικατοπτρίζεται στην αγωνιστική επίδοση της ομάδας. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι «χάσαμε από τον Πανιώνιο που το ετήσιο μπάτζετ του μπορεί να μην ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια». Παραδέχονται, επίσης, ότι υπήρξαν λάθη και στον σχεδιασμό του καλοκαιριού, αλλά και στη διαχείριση. Υπήρξαν παιχνίδια που λόγω των επιλογών (του Μπέντο) παίκτες οι οποίοι κοστίζουν στην ΠΑΕ πάνω από 10 εκατομμύρια, βάσει συμβολαίων, έβλεπαν τα ματς από την εξέδρα ή το σπίτι τους. Γι’ αυτό και ο στόχος ενόψει καλοκαιριού είναι η καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ποσού ώστε να δημιουργηθεί μια ακόμη πιο ισχυρή ομάδα με ελληνικό κορμό και ξένους ικανούς να κάνουν τη διαφορά..."

-Από το redking του Διονύση Βερβελέ:
http://www.redking.gr/content/football/19285-ftanei-pia-me-ton-kathe-log...

"Φτάνει πια με τον κάθε... λογιστή!
Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017 - 11:12

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός όλα τα οικονομικά στοιχεία επί προεδρίας του Βαγγέλη Μαρινάκη, βάζοντας τα πράγματα σε μία τάξη. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Βρέντζος, ο Μιχάλης Κουντούρης και ο Γιώργου Παύλου, παρουσίασαν στον Τύπο τους ισολογισμούς του συλλόγου και αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι ελεγμένα από τον διεθνή οίκο «Deloitte» και πως, κάθε χρόνο, αυτά βρίσκονται στα χέρια της ΕΠΟ και της UEFA, αλλά και των αρμόδιων οικονομικών αρχών. Ακόμη, ελέγχθηκαν και από την PwC, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής υπηρεσιών λογιστικής, τήρησης βιβλίων και ελέγχου στον κόσμο!

Με αυτόν τον τρόπο, η ΠΑΕ Ολυμπιακός θέλησε να βάλει ένα τέλος στην ακατάσχετη φημολογία για το πόσα λεφτά έχει... βγάλει ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Φτάνει πια με τον κάθε... λογιστή που ξέρει τα πάντα και που έχει να λέει μόνο για τα έσοδα, χωρίς να αναφέρεται ποτέ στα τεράστια έξοδα που υπάρχουν.

Πάντως, οι άνθρωποι του Θρύλου δεν κρύφτηκαν, παραδέχτηκαν τα λάθη που έγιναν τη φετινή σεζόν και σχολίασαν το πώς σκοπεύουν να κινηθούν την επόμενη περίοδο.

Δείτε τα παρακάτω στοιχεία:

1. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης από το 2010 έχει βάλει στην ΠΑΕ περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται κι άλλα περίπου 15 που έχει επενδύσει για το «Καραϊσκάκη» και το Ρέντη, χωρίς να έχει πάρει πίσω ούτε ευρώ.

2. Όταν παρέλαβε τον Ολυμπιακό τα χρέη ξεπερνούσαν τα 40 εκατομμύρια, ενώ παρέλαβε και έλλειμμα άλλων 40 εκατ. ευρώ, μιας και η ομάδα δεν αγωνίστηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ είχε προεισπράξει τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

3. Όπως κάθε εταιρεία, ο Ολυμπιακός έχει έσοδα κι έξοδα. Τα έξοδα στο διάστημα της 7ετίας είναι περισσότερα από τα έσοδα και η εταιρεία έχει κάθε χρόνο ζημιές. Στο αυτό το διάστημα, οι ζημιές έχουν καλυφθεί προσωπικά, όπως και τα χρέη, από τον πρόεδρο της ΠΑΕ.

4. Αναφορικά με τα έσοδα από πωλήσεις παικτών την τελευταία διετία το ποσό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι 50 εκατομμύρια ευρώ. Στο ίδιο διάστημα υπήρξαν αγορές παικτών και δανεισμοί που φτάνουν τα 34 εκατομμύρια. Σε αυτό το ποσό, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το 5% που καταβάλλεται στην ΕΠΟ (σ.σ. ξεπερνά τα 2 εκατ.), καθώς και τα ποσοστά των μάνατζερ για όλες αυτές τις μεταγραφικές υποθέσεις (σ.σ. γύρω στα 4). Η συνολική διαφορά είναι γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 5 ανά έτος, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς.

5. H ΠΑΕ έχει οργανικά έσοδα (εισιτήρια, τηλεοπτικά, χορηγίες), τα οποία έχουν περιοριστεί σημαντικά την τελευταία 5ετία, έσοδα από τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA και από πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Τα οργανικά έσοδα έχουν πληγεί σημαντικά από τις αυξήσεις της φορολογίας και του ΦΠΑ, τις μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων, αλλά και στα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το 2010 ο Ολυμπιακός εισέπραξε από τα εισιτήρια πάνω από 20 εκατομμύρια και τη φετινή σεζόν θα προσεγγίσει τα 6!

6. Τα συνολικά έξοδα της ΠΑΕ ανέρχονται σε 70 εκατ. ετησίως. Τα 45 αφορούν το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος. Από ‘κει και πέρα, υπάρχει το κόστος μισθοδοσίας του προπονητή, των συνεργατών του και των 150 υπαλλήλων της ΠΑΕ. Το κόστος ανέρχεται σε 9 εκατ. Άλλα 2,5 είναι το κόστος (μίσθωμα) του «Καραϊσκάκη» ετησίως, στα 3 φτάνει το κόστος (συντήρησης και επέκτασης) του αθλητικού κέντρου στον Ρέντη, ενώ άλλα 2 εκατ. ευρώ είναι τα έξοδα της Ακαδημίας. Παράλληλα, η ενίσχυση του ερασιτέχνη υπερβαίνει το 1,5 το χρόνο, ενώ οι φιλανθρωπικές δράσεις (π.χ. UNICEF) ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα λοιπά λειτουργικά (ταξίδια, ασφάλεια, έξοδα αγώνων). Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που χρησιμοποιεί τσάρτερ σε όλες τις μετακινήσεις...

7. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει πληρώσει τα τελευταία 7 χρόνια στο Δημόσιο φόρους και εισφορές άνω των 110 εκατομμυρίων ευρώ.

8. Στον ισολογισμό της προηγούμενης σεζόν (2015-2016) τα έξοδα ήταν περισσότερα από τα έσοδα, με τη ζημιά να ανέρχεται στα 8.524.202 παρότι η ΠΑΕ εισέπραξε 34.003.000 ευρώ από τη συμμετοχή της στο Champions League. Φέτος, παρά τις πωλήσεις παικτών, η ζημιά θα είναι άνω των 10 εκατομμυρίων ποσό που θα καλυφθεί από τον μεγαλομέτοχο (Β. Μαρινάκης).

9. Εάν δεν είχαν πουληθεί ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι και τον Γενάρη, η ΠΑΕ θα εμφάνιζε ζημιές άνω των 30 εκατομμυρίων, λόγω μη συμμετοχής στο Champions League. Ως άμεση συνέπεια θα έμπαινε σε καθεστώς επιτήρησης από το Financial Fair Play και θα υπήρχε πιθανότατα τιμωρία. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα όρια ακόμη και στις «ζημιές» για ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν αφαιρέσουμε από τα περσινά έσοδα του UCL τα περίπου 6 εκατομμύρια που έχει εισπράξει φέτος για το Europa, το έλλειμμα από τον αποκλεισμό είναι γύρω στα 28 εκατομμύρια, ενώ από τις πωλήσεις Ιντέγε, Μιλιβόγεβιτς τα έσοδα ήταν 23 (11 και 12 αντίστοιχα, χωρίς να υπολογίζονται οι προμήθειες των μάνατζερ).

10. Για τον Ιντέγε είναι γνωστό ότι ο Ολυμπιακός είπε πέρυσι «όχι» σε πρόταση 15 εκατ. ευρώ από την Κίνα, γεγονός που επηρέασε την απόδοσή του στο β’ μισό της περιόδου. Φέτος πίεσε ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που στρώθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ στα πόδια του. Άλλες δύο προτάσεις (8 και 10 εκατομμυρίων) απορρίφθηκαν πέρυσι και πρόπερσι το καλοκαίρι για τον Μιλιβόγεβιτς, ενώ στην Κρίσταλ Πάλας υπέγραψε με ετήσιες απολαβές άνω των 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως + 1,5 εκατ. ευρω ως πριμ υπογραφής! Για τον Σέρβο, σύμφωνα με τα στελέχη της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, απορρίφθηκε πρόπερσι το καλοκαίρι πρότασης ύψους 8 εκατομμυρίων από τη Φενέρ και πέρυσι από την ισπανική Μάλαγα ύψους 10 εκατομμυρίων!

11. Με βάση όλα τα παραπάνω στον Ολυμπιακό θεωρούν ότι αποτελεί υπέρβαση ή... τρέλα του Μαρινάκη το να έχει διατηρηθεί το μπάτζετ σε τόσα υψηλά -και ουσιαστικά μη βιώσιμα- επίπεδα για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τον δεύτερο (ΠΑΟΚ) να έχει τουλάχιστον τρεις φορές χαμηλότερο και να έχει πουλήσει περιουσιακά του στοιχεία με 2 και 3 εκατομμύρια, ενώ κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και με τον Παναθηναϊκό (Καρέλης).

12. Για τη φετινή χρονιά, η ευθύνη της διοίκησης, όπως οι ίδιοι οι άνθρωποί της παραδέχονται, εντοπίζεται στο ότι το ύψος του μπάτζετ δεν αντικατοπτρίζεται στην αγωνιστική επίδοση της ομάδας. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι «χάσαμε από τον Πανιώνιο που το ετήσιο μπάτζετ του μπορεί να μην ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια». Παραδέχονται, επίσης, ότι υπήρξαν λάθη και στον σχεδιασμό του καλοκαιριού, αλλά και στη διαχείριση. Υπήρξαν παιχνίδια που λόγω των επιλογών (του Μπέντο) παίκτες οι οποίοι κοστίζουν στην ΠΑΕ πάνω από 10 εκατομμύρια, βάσει συμβολαίων, έβλεπαν τα ματς από την εξέδρα ή το σπίτι τους. Γι’ αυτό και ο στόχος ενόψει καλοκαιριού είναι η καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ποσού ώστε να δημιουργηθεί μια ακόμη πιο ισχυρή ομάδα με ελληνικό κορμό και ξένους ικανούς να κάνουν τη διαφορά..."

-Από το a-sports:
http://www.a-sports.gr/articles-140241/ola-sth-fora-apo-thn-pae-olumpiak...

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 - 09:01
Όλα στη… φόρα από την ΠΑΕ Ολυμπιακός

Οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν απαντήσεις για τα οικονομικά θέματα του συλλόγου * Τα χρήματα που έχει βάλει ο Μαρινάκης, η «χασούρα», τα έξοδα και τα χρήματα των μεταγραφών * Ποια λάθη παραδέχτηκαν

Απαντήσεις όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα στον Ολυμπιακό έδωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ μιλώντας με αριθμούς.
Ο Γιάννης Βρέντζος, έχοντας στο πλευρό του τους Μιχάλη Κουντούρη, Γιώργο Παύλου και Κώστα Καραπαπά, αποκάλυψε όλα τα οικονομικά στοιχεία, όπως προκύπτουν από τους ισολογισμούς που έχουν ελέγξει οι Deloitte και PwC.
Οι Πειραιώτες θέλησαν έτσι να απαντήσουν στην κριτική που δέχεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης για τις επενδύσεις και τις πωλήσεις που έχει κάνει τα επτά χρόνια που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο, αποκαλύπτοντας, όπως άλλωστε έχουν αναφέρει και στο παρελθόν, ότι ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ έχει βάλει περισσότερα χρήματα από όσα έχει βγάλει.
Τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν, λοιπόν, είναι τα εξής:
- Από το 2010 που ανέλαβε, ο Μαρινάκης έχει βάλει στην ΠΑΕ περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται κι άλλα περίπου 15 που έχει επενδύσει για το «Γ. Καραϊσκάκης» και το προπονητικό κέντρο του Ρέντη, χωρίς να έχει πάρει πίσω ούτε ευρώ. Άλλωστε, είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι στόχος του δεν είναι το κέρδος, αλλά ένας αυτάρκης Ολυμπιακός σε όλα τα επίπεδα.
- Όταν παρέλαβε τον Ολυμπιακό τα χρέη ξεπερνούσαν τα 40 εκατομμύρια, ενώ παρέλαβε και έλλειμμα άλλων 40 εκατ. ευρώ, μιας και η ομάδα δεν αγωνίστηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ είχε προεισπράξει τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, οικονομικά η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη από την αντίστοιχη της ΑΕΚ το 2013 που την οδήγησε σε πτώχευση, αλλά και από την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού το 2012 που τον ανέλαβε ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος πέντε χρόνια μετά, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, μειώνει πάλι το μπάτζετ κάτω από τα 10 εκατ. ετησίως.
- Τα έξοδα στο διάστημα της επταετίας είναι περισσότερα από τα έσοδα και η εταιρεία έχει κάθε χρόνο ζημιές. Στο αυτό το διάστημα, οι ζημιές έχουν καλυφθεί προσωπικά, όπως και τα χρέη, από τον πρόεδρο της ΠΑΕ.
- Όσον αφορά τα έσοδα από πωλήσεις παικτών την τελευταία διετία το ποσό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι 50 εκατομμύρια ευρώ. Στο ίδιο διάστημα υπήρξαν αγορές παικτών και δανεισμοί που φτάνουν τα 34 εκατομμύρια. Σε αυτό το ποσό, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το 5% που καταβάλλεται στην ΕΠΟ και ξεπερνά τα 2 εκατ., καθώς και τα ποσοστά των μάνατζερ για όλες αυτές τις μεταγραφικές υποθέσεις που υπολογίζονται στα 4 εκατ. ευρώ. Έτσι, η συνολική διαφορά είναι γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς, αντιστοιχούν σε περίπου 5 ανά έτος.
- Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει οργανικά έσοδα (εισιτήρια, τηλεοπτικά, χορηγίες), τα οποία έχουν περιοριστεί σημαντικά την τελευταία 5ετία, έσοδα από τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ και από πωλήσεις ποδοσφαιριστών, τα οποία έχουν πληγεί σημαντικά από τις αυξήσεις της φορολογίας και του ΦΠΑ, τις μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων, αλλά και στα τηλεοπτικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, το 2010 οι Πειραιώτες εισέπραξαν από τα εισιτήρια πάνω από 20 εκατομμύρια και τη φετινή σεζόν θα προσεγγίσει τα 6!
- Συνοπτικά, τα συνολικά έξοδα της ΠΑΕ ανέρχονται σε 70 εκατομμύρια ετησίως, με τα 45 να αφορούν το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος. Επίσης, υπάρχει το κόστος μισθοδοσίας του προπονητή, των συνεργατών του και των 150 υπαλλήλων της ΠΑΕ που φτάνουν τα 9 εκατ. Άλλα 2,5 είναι το κόστος (μίσθωμα) του «Γ. Καραϊσκάκης» ετησίως, 3 το κόστος συντήρησης και επέκτασης του αθλητικού κέντρου στου Ρέντη, ενώ άλλα 2 εκατ. ευρώ είναι τα έξοδα της Ακαδημίας. Η ενίσχυση του Ερασιτέχνη υπερβαίνει το 1,5 το χρόνο, ενώ οι φιλανθρωπικές δράσεις, όπως για παράδειγμα η UNICEF ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα λοιπά λειτουργικά (ταξίδια, ασφάλεια, έξοδα αγώνων), αφού ανάμεσα σε όλα ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που χρησιμοποιεί τσάρτερ σε όλες τις μετακινήσεις.
- Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει πληρώσει τα τελευταία επτά χρόνια στο Δημόσιο φόρους και εισφορές άνω των 110 εκατομμυρίων ευρώ.
- Στον ισολογισμό της προηγούμενης σεζόν (2015-2016) υπήρξε ζημία 8.524.202 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η ΠΑΕ εισέπραξε 34.003.000 ευρώ από τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τη φετινή σεζόν, παρά τις πωλήσεις παικτών, η ζημία θα είναι άνω των 10 εκατομμυρίων ποσό που θα καλυφθεί από τον μεγαλομέτοχο Μαρινάκη.
- Αν δεν είχαν πουληθεί ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι και τον Ιανουάριο, η ΠΑΕ θα εμφάνιζε ζημιές άνω των 30 εκατομμυρίων, λόγω μη συμμετοχής στο Τσαμπιονς Λιγκ, κάτι που θα την έβαζε σε καθεστώς επιτήρησης από το Financial Fair Play και θα υπήρχε πιθανότατα τιμωρία, αφού τα όρια είναι πολύ αυστηρά. Αν αφαιρέσουμε από τα περσινά έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ τα περίπου 6 εκατομμύρια που έχει εισπράξει φέτος για το Γιουρόπα Λιγκ, το έλλειμμα από τον αποκλεισμό είναι γύρω στα 28 εκατομμύρια, ενώ από τις πωλήσεις Ιντέγιε, Μιλιβόγεβιτς τα έσοδα ήταν 23 (11 και 12 αντίστοιχα, χωρίς να υπολογίζονται οι προμήθειες των μάνατζερ).
- Όσον αφορά τον Ιντέγιε είναι γνωστό ότι ο Ολυμπιακός είπε πέρυσι «όχι» σε πρόταση 15 εκατ. ευρώ από την Κίνα, γεγονός που επηρέασε την απόδοσή του στο β’ μισό της περιόδου. Φέτος πίεσε ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που του προτάθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες δύο προτάσεις (8 και 10 εκατομμυρίων) απορρίφθηκαν πέρυσι και πρόπερσι το καλοκαίρι για τον Μιλιβόγεβιτς. Στην Κρίσταλ Πάλας υπέγραψε με ετήσιες απολαβές άνω των 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως συν 1,5 εκατ. ευρώ ως πριμ υπογραφής! Όπως αναφέρουν τα στελέχη της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, για τον Σέρβο απορρίφθηκε πρόπερσι το καλοκαίρι πρόταση ύψους 8 εκατομμυρίων από τη Φενερμπαχτσέ και πέρυσι από την ισπανική Μάλαγα ύψους 10 εκατομμυρίων!
- Με βάση όλα τα παραπάνω στον Ολυμπιακό θεωρούν ότι αποτελεί υπέρβαση και... τρέλα του Μαρινάκη το να έχει διατηρηθεί το μπάτζετ σε τόσα υψηλά -και ουσιαστικά μη βιώσιμα- επίπεδα για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τον δεύτερο ΠΑΟΚ να έχει τουλάχιστον τρεις φορές χαμηλότερο και να έχει πουλήσει περιουσιακά του στοιχεία με 2 και 3 εκατομμύρια, ενώ κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και με τον Παναθηναϊκό στην υπόθεση του Καρέλη.
- Πάντως, η διοίκηση παραδέχεται για τη φετινή χρονιά ότι η ευθύνη της εντοπίζεται στο ότι το ύψος του μπάτζετ δεν αντικατοπτρίζεται στην αγωνιστική επίδοση της ομάδας. Όπως είπαν χαρακτηριστικά «χάσαμε από τον Πανιώνιο που το ετήσιο μπάτζετ του μπορεί να μην ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια». Επίσης, παραδέχονται ότι υπήρξαν λάθη και στον σχεδιασμό του καλοκαιριού, αλλά και στη διαχείριση. Υπήρξαν παιχνίδια που λόγω των επιλογών του Μπέντο) παίκτες οι οποίοι κοστίζουν στην ΠΑΕ πάνω από 10 εκατομμύρια έβλεπαν τα ματς από την εξέδρα ή το σπίτι τους.
Στόχος, λοιπόν, εν όψει καλοκαιριού είναι η καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ποσού ώστε να δημιουργηθεί μια ακόμη πιο ισχυρή ομάδα με ελληνικό κορμό και ξένους ικανούς να κάνουν τη διαφορά."

-Άρθρο του Αλέξη Βιρβίλη στο contra:
http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/Superleague/olympiacos/oute-sent-sthn...

"Ούτε... σεντ στην τσέπη του Μαρινάκη!

ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ ΤΕΛ. ΑΝΑΝΕΩΣΗ : 08 ΜΑΡ. 2017 08:48
Διαφωτιστική η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός δια του διευθύνοντα συμβούλου Γιάννη Βρέντζου και των Μιχάλη Κουντούρη, Γιώργου Παύλου για τα οικονομικά στοιχεία του συλλόγου με επίσημα χαρτιά και έγγραφα που αναδεικνύουν ουσιαστικά ότι ειδικά την τελευταία διετία ο Ολυμπιακός έχει ζημίες 20 εκ. ευρώ! Πού καταλήγουν τα λεφτά των πωλήσεων και γιατί οι ορκωτοί λογιστές έχουν γίνει "θαμώνες" στα γραφεία της πλατείας Αλεξάνδρας!

Πολλά έχουν ακουστεί και πολλά έχουν γραφτεί. Πόσες φορές δεν έχει πέσει στα χέρια σας ένα δημοσίευμα ότι "ο Μαρινάκης τα τσέπωσε από την πώληση του Μιλιβόγεβιτς και του κάθε Μιλιβόγεβιτς" ή "έβγαλε ένα σωρό λεφτά από τον Ιντέγε και τον κάθε Ιντέγε";

Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν κάποια ρεπορτάζ που με... μπακαλίστικο τρόπο έβγαζαν μία εικόνα προς τα έξω ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι μία κερδοφόρος επιχείρηση! Ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης ενδεχομένως να έχει "φουσκώσει" και τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Λες και ο άνθρωπος ζει από το ποδόσφαιρο και όχι από τη ναυτιλία.

Υπάρχουν λοιπόν αρκετά δημοσιεύματα που θέλουν τον Ολυμπιακό να έχει ένα σωρό έσοδα. Ναι, πράγματι για τα δεδομένα της κατάστασης της χώρας, τα έσοδα είναι αρκετά. Απλώς τα έξοδα είναι ακόμα περισσότερα και αυτό είναι που προκαλεί εντύπωση: Ότι για τα έξοδα δεν γίνεται καμία κουβέντα!

Λες και οι "ερυθρόλευκοι" δεν πληρώνουν ομάδες για αγορές παικτών, δεν πληρώνουν συμβόλαια, δεν πληρώνουν υπαλλήλους, δεν πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικά ταμεία, δεν πληρώνουν έναν σκασμό λεφτά για το Καραϊσκάκη, το Ρέντη, τις ακαδημίες και ένα σωρό άλλα θέματα της καθημερινότητας...

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έσπευσε να ενημερώσει με επίσημα χαρτιά (και όχι μπακαλόχαρτα) τον Τύπο για το τι ισχύει πραγματικά με τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου. Αφορμή στάθηκε το τελευταίο "κύμα" ρεπορτάζ ότι δεκάδες εκατομμύρια έχουν "εισρεύσει" στα ταμεία της ΠΑΕ, αλλά η διοίκηση αντί να τα επενδύσει, προτιμάει να τα βάζει στην τσέπη! Τα επίσημα χαρτιά των οικονομικών στοιχείων δείχνουν ότι το μόνο που έχει καταλήξει όλα αυτά τα χρόνια στην τσέπη του Μαρινάκη από την ενασχόλησή του με τον Ολυμπιακό, δεν είναι τίποτε άλλο από... αέρας κοπανιστός. Ούτε σεντ δηλαδή!

Η ΠΑΕ λοιπόν δια του διευθύνοντα συμβούλου (και ειδικού επί των οικονομικών) Γιάννη Βρέντζου και των Μιχάλη Κουντούρη – Γιώργου Παύλου, παρουσίασε στον Τύπο τους ισολογισμούς του συλλόγου/εταιρίας, οι οποίοι βεβαίως ούτως ή άλλως είναι δημοσιευμένοι. Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι ελεγμένα από τον διεθνή οίκο "Deloitte". Επίσης, κάθε χρόνο όλα αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στα χέρια της ΕΠΟ και της UEFA, αλλά και των αρμόδιων οικονομικών αρχών. Ελέγχθηκαν μέχρι και από την PwC, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής υπηρεσιών λογιστικής, τήρησης βιβλίων και ελέγχου στον κόσμο!

ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΚΚΑΛΗ
Με επίσημα έγγραφα λοιπόν, ο Βαγγέλης Μαρινάκης όταν πήρε το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ έβαλε κάτι παραπάνω από 60εκ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζεται το ποσό που έχει επενδυθεί για το Καραϊσκάκη ή για τις βελτιώσεις των εγκαταστάσεων του Ρέντη. Κι εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι πλέον το προπονητικό κέντρο δεν ανήκει στον Μαρινάκη ή σε οποιονδήποτε άλλον ιδιώτη. Ανήκει πλέον στην ΠΑΕ! Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν ο Μαρινάκης ξυπνήσει μία μέρα και πει "φεύγω από τον Ολυμπιακό", το Ρέντη θα παραμείνει στον σύλλογο. Δεν είναι ιδιοκτησίας Μαρινάκη παρά το γεγονός ότι έχει σκάσει ένα σωρό χρήματα για να το μετατρέψει σ' ένα "στολίδι".

Το καλοκαίρι του 2010 λοιπόν ο Μαρινάκης παρέλαβε έναν Ολυμπιακό με χρέη άνω των 40εκ. ευρώ. Σε αυτά προσθέστε ότι προέκυψε ένα επιπλέον έλλειμμα πάνω από 40εκ. ευρώ για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχε Champions League και επίσης ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στα προκριματικά του Europa League. Αυτό σημαίνει ότι από την UEFA δεν μπήκε τίποτα στα ταμεία του Ολυμπιακού.

Για να σας δώσουμε να καταλάβετε, με επίσημα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, ο Ολυμπιακός του 2010 ήταν σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από την ΑΕΚ του 2013 που έφτασε στο σημείο να υποβιβαστεί και από τον Παναθηναϊκό που παρέλαβε ο Γιάννης Αλαφούζος το 2012.

Μέσα σ' όλα θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι τις μεταγραφές που έγιναν, την έλευση του Βαλβέρδε, αλλά και το "σπάσιμο" συμβολαίων όπως του Όσκαρ, του Μαρέσκα, του Ντάρμπισιρ. Δεν είχαν φύγει τσάμπα όλοι αυτοί...

ΣΤΑ 70 ΕΚΑΤ. ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΕΤΗΣΙΩΣ
Πάμε τώρα στο ζουμί. Επαναλαμβάνουμε ότι όλα αυτά που σας γράφουμε είναι με επίσημα έγγραφα, με ισολογισμούς και οικονομικά στοιχεία που έχουν κατατεθεί σε ΕΠΟ, UEFA και στις αρμόδιες αρχές. Επίσης, το σημαντικότερο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΟΡΚΩΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ.

Η παρουσία του ορκωτού λογιστή έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ΠΑΕ διαχειρίζεται πολλά δεκάδες εκατομμύρια και όπως σε όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, έτσι και στον Ολυμπιακό ο καθημερινός έλεγχος των οικονομικών στοιχείων είναι – βάσει νόμου - υποχρεωτικός .

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός λοιπόν από το 2010 μέχρι σήμερα, την εποχή Μαρινάκη δηλαδή, παρουσιάζει εδώ και 7 χρόνια μόνο ζημίες που ετησίως καλύπτονται από τον ίδιο. Είναι τα χρέη των 40εκ. ευρώ, η "τρύπα" λόγω μη παρουσίας στο Champions League την πρώτη χρονιά, αλλά και των ετήσιων εξόδων (λειτουργικών και όχι μόνο) που κάθε φορά είναι περισσότερα από τα έσοδα.

Με μπακαλίστικο τρόπο κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο διάφορα ποσά ότι εισέπραξε ο Ολυμπιακός από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Συγκεκριμένα ακούστηκε για περίπου 60 εκ. ευρώ! Σύμφωνα με τα επίσημα χαρτιά που παρουσίασαν οι άνθρωποι της ΠΑΕ, οι πωλήσεις των παικτών την τελευταία διετία (2015-16 και 2016-17) έφεραν στα ταμεία περίπου 50 εκ. ευρώ. Αυτά είναι τα έσοδα. Τα έξοδα για αγορές και δανεισμούς παικτών φτάνουν στα 34 εκ. ευρώ.

Αυτομάτως θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι ο Ολυμπιακός έχει κέρδος 16 εκ. ευρώ. Αμ δε... Περίπου 2 εκατ. ευρώ είναι τα ποσοστά της ΕΠΟ και φυσικά θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις προμήθειες των μάνατζερ για την πραγματοποίηση των μεταγραφών. Το πολύ δηλαδή να μένει ένα... δεκάρικο, δηλαδή από πέντε εκατομμύρια κάθε χρόνο την τελευταία διετία. Αυτό το δεκάρικο λοιπόν χρησιμοποιήθηκε άμεσα για να καλυφθούν οι ανάγκες της ΠΑΕ, αλλά και να "φαγωθεί" και η συνολικά χασούρα που έχει προκύψει από τις ζημίες της τελευταίας επταετίας που παρουσιάζει ο Ολυμπιακός.

Για να μην σας κουράζουμε πολύ με τα ποσά, θα αναφέρουμε το εξής: ετησίως τα συνολικά έξοδα της ΠΑΕ φτάνουν σε πάνω από 70εκ. ευρώ! Συγκεκριμένα, τα 45εκ. είναι το κόστος των παικτών, γύρω στα 9εκ. ευρώ οι προπονητές και οι υπάλληλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός, περίπου 2,5εκ. ευρώ η χρήση του Καραϊσκάκη, περίπου 3εκ. Ευρώ η συντήρηση και τα έργα στο Ρέντη, περίπου 2-3 εκ. ευρώ κοστίζουν οι Ακαδημίες, υπάρχει η ενίσχυση στον Ερασιτέχνη που είναι περίπου 1,5-2 εκατ. ευρώ.

Επίσης σε όλα αυτά υπολογίστε και τις φιλανθρωπικές δράσεις με πιο τρανταχτό παράδειγμα τη UNICEF που το ποσό είναι πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος υπάρχουν και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα όπως ξενοδοχεία, ταξίδια, τσάρτερ, έξοδα αγώνων κλπ. Α, και μέσα σ' όλα οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Για την ιστορία, την τελευταία επταετία το κράτος έχει εισπράξει 110εκ. ευρώ από τον Ολυμπιακό!

Τα έσοδα ναι μεν έρχονται από τις πωλήσεις παικτών, αλλά το θέμα είναι ότι πλέον δεν έρχονται από άλλους παράγοντες που στο παρελθόν έπαιζαν σημαντικότατο ρόλο. Π.χ. το 2010 ο Ολυμπιακός εισέπραττε κοντά στα 20εκ. Ευρώ από τα εισιτήρια. Τώρα μετά βίας εισπράττει γύρω στα 6εκ. Γενικότερα τα οργανικά έσοδα της ΠΑΕ λόγω και της κατάστασης στη χώρα με τις αυξήσεις του ΦΠΑ έχουν οδηγήσει αναγκαστικά στη μείωση των εισιτηρίων, των τηλεοπτικών, των διάφορων χορηγών.

Με λίγα λόγια, η ΠΑΕ έχει έξοδα 70 εκ. ευρώ ετησίως και παρά τις πωλήσεις ακόμα και πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών με υψηλό αντίτιμο, το ταμείο στο τέλος είναι πάντοτε... μείον!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ FINANCIAL FAIR PLAY
Επισήμως λοιπόν ο ισολογισμός της ΠΑΕ τη χρήση 2015-16 αναφέρει ότι οι ζημίες ήταν γύρω στα 8.524.202 ευρώ! Σε μία χρονιά μάλιστα που ο Ολυμπιακός είχε εισπράξει 34εκ. Ευρώ από το Champions League. Το σύνολο λειτουργικών εσόδων ήταν στα 60.374.348 ευρώ και το κέρδος από πωλήσεις ποδοσφαιριστών λίγο κάτω από 8εκ. ευρώ. Συνολικά είχε 68 εκατομμύρια έσοδα για την περσινή σεζόν. Τα λειτουργικά έξοδα ήταν στα 74.939.080 ευρώ (ας πούμε 75εκ. Ευρώ). Μαζί με τους φόρους λοιπόν η ζημία χρήσεως ανέρχεται στα 8.524.202 ευρώ! Όλα αυτά επαναλαμβάνουμε έχοντας ο Ολυμπιακός και την οικονομική ενίσχυση από το Champions League.

Αναλογιστείτε τι θα γινόταν φέτος αν δεν προέκυπταν οι πωλήσεις των Μιλιβόγεβιτς και Ιντέγε. Κι εδώ θα πρέπει να τονίσουμε και το εξής: Υπάρχει και το Financial Fair Play της UEFA που... μπακαλίστικα θέλει τις ομάδες να είναι "ίσα βάρκα-ίσα πανιά".

Αν λοιπόν ο Ολυμπιακός δεν προχωρούσε σε αυτές τις πωλήσεις (σ.σ. και οι ποδοσφαιριστές πίεσαν με τον τρόπο τους να φύγουν, αφού τους προσφέρονταν από Αγγλία και Κίνα φοβερά συμβόλαια), τότε θα τελούσε υπό καθεστώς επιτήρησης από την UEFA στα πλαίσια του F.F.P.Θα εμφάνιζε για τη φετινή σεζόν ζημίες κοντά στα 35 εκ. ευρώ και μετά... τρεχάτε ποδαράκια μου!

Η τρέχουσα σεζόν ακόμα και με τις πωλήσεις των Λούκα και Ιντέγε, θα παρουσιάσει πάλι ζημίες κοντά στα 10εκ. ευρώ, ένα ποσό που τέλος πάντων είναι στα επιτρεπόμενα όρια για να μην μπει ο Ολυμπιακός σε καθεστώς επιτήρησης για το F.F.P. Μία ζημία φυσικά που θα καλυφθεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τον Μαρινάκη.

Αυτή είναι η οικονομική κατάσταση στην ΠΑΕ Ολυμπιακός και σε λίγους μήνες θα δημοσιευτεί ο ισολογισμός και της σεζόν 2016-17 κι εκεί θα διαπιστώσετε αυτά που σας αναφέρουμε παραπάνω. Ότι και εφέτος το πρόσημο θα είναι αρνητικό. Πάλι ζημίες δηλαδή και πάλι θα αναγκαστεί ο Μαρινάκης να καλύψει μόνος του την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου..."

Εικόνα REDNYC

ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΙΤ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ - Ο ΣΑΒΒΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΙΣ ΑΥΞΥΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΑΣ.

ΝΑΙ ΓΙΝΑΝΕ ΛΑΘΗ ΣΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΑΙΧΤΕΣ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ (Ο ΚΑΡΝΤΟΣΟ ΠΕΡΝΕΙ 2 ΕΚ ΚΑΘΑΡΑ + ΕΦΟΡΙΑ, ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΙΟ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΠΑΙΧΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ! ΟΚ ΛΑΘΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ, ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ!

ΣΑΣ ΓΑΜΑΕΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ!
ΣΑΣ ΓΑΜΑΕΙ Η 7!
ΣΑΣ ΓΑΜΑΕΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΑΣ!