ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΕΜΠ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΙΓράφει ο ΓΑΥΡΟΣ φοιτητής
 
Με αφορμή τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου του παναθηναικού στο Γουδή, ο Τομέας Πολεοδομίας – Χωροταξίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση :
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΕΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΙ
 
Αθήνα, 21/03/2017
 
Η χωροθέτηση ενός σταδίου, οποιουδήποτε σταδίου δεκάδων χιλιάδων θεατών είναι μία υπόθεση πολύ σοβαρή. Ένα τέτοιο στάδιο βαραίνει την πόλη, φορτώνει υπέρμετρα τα κυκλοφοριακά συστήματα, προκαλεί βαριά όχληση κατά τις ώρες της λειτουργίας του, χρειάζεται εκατοντάδες στρέμματα γης, γυμνής, με σκληρές επιφάνειες χωρίς πράσινο. Χρειάζεται χιλιάδες θέσης στάθμευσης οχημάτων και σύμφωνα με τις τάσεις της εποχής, μεγάλες εκτάσεις συνοδών εμπορικών χρήσεων.
 
Η χωροθέτηση ενός τέτοιου σταδίου, εντός του πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί - είτε στον χώρο του φυτώριου του Δήμου Αθηναίων ή σε όποιον άλλον γειτονικό χώρο, είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψει μεγάλο τμήμα από την αντίστοιχη ζώνη του πάρκου, όχι μόνο στο αποτύπωμα του σταδίου, αλλά και σε μία ευρύτερη περιφέρεια η οποία επηρεάζεται από αυτό.
 
Αυτή η περιφέρεια σήμερα περιλαμβάνει νοσοκομεία, συνοικίες χαμηλής δόμησης αμιγούς κατοικίας, υψηλό πράσινο και την κοίτη του Ιλισού.
 
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί σχεδιάστηκε το 1997-1998, κατοχυρώθηκε ως τέτοιο θεσμικά αλλά και στη συνείδηση των Αθηναίων, περιελήφθη στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής το 2014 όπως και στη ζώνη προστασίας Υμηττού.
 
Η κατασκευή του σταδίου εκεί προϋποθέτει την ανατροπή του πιο πάνω θεσμικού πλαισίου.
 
Αυτό είναι ίσως το πλέον ανησυχητικό: Η ανατροπή δηλαδή νόμων που μεριμνούν για το περιβάλλον της Αθήνας, στο όνομα μίας "αναγκαίας" επένδυσης ή κάποιου "υπέρτερου" αναγκαίου καλού. Η προηγούμενη φορά που αυτό συνέβη, πάλι στο Γουδί, αφορούσε την κατασκευή του κατά πολύ μικρότερου γηπέδου Μπάντμινγκτον στο όνομα της ανάγκης οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Η κατασκευή αυτή σήμερα είναι απολύτως απονομιμοποιημένη και έχει κριθεί κατεδαφιστέα από το ΣτΕ.
 
Ο Τομέας Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει κάθε λόγο να εκπλήσσεται και να ανησυχεί. Συμμετείχε και συμμετέχει δια των μελών του και μέσω των ερευνών του, στην υπόθεση του μητροπολιτικού σχεδιασμού της Αθήνας, του αστικού πρασίνου και της βελτίωσης του περιβάλλοντος.
 
Με βάση αυτή τη γνώση και στο όνομα προσπαθειών που διαρκούν δεκαετίες, όχι μόνο της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των πολιτών της Αθήνας, προτείνουμε στην Κυβέρνηση και στον Δήμο Αθηναίων να αναθεωρήσει την άστοχη απόφαση για χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στους χώρους του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί.
 
Η Γενική Συνέλευση του Τομέα Πολεοδομίας & Χωροταξίας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
 
 
Να υπενθυμίσουμε ότι ο σημερινός (πρώτη φορά αριστερός) Πρωθυπουργός έχει καθίσει στα τιμημένα θρανία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ. Την πρώτη για να τελειώσει τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και  τη δεύτερη για μεταπτυχιακές σπουδές  στην Πολεοδομία – Χωροταξία. Πολλοί από τους υπογράφοντες την ανακοίνωση υπήρξαν καθηγητές του.
 
Αυτοί τη φορά δεν αντιδρούν οι κορμοράνοι.  Οι ΔΑΣΚΑΛΟΙ που προσπαθούν να διδάξουν βασικές αρχές για να ζήσουν καλύτερα τα παιδιά μας ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ.
 
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΧΤΗΚΕ;
 
Βαζελάκο Αλέξη Τσίπρα τίποτα δε συγκράτησες από 7 χρόνια σπουδών; Τίποτα από τα ζητήματα του σύγχρονου προβληματισμού γύρω από τους μετασχηματισμούς του αστικού, περιαστικού και εξωαστικού χώρου;
 
Στα παλιά σου τα παπούτσια το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο;
 
Στα παλιά σου τα παπούτσια η προστασία, η αποκατάσταση και η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος;
 
Στα παλιά σου τα παπούτσια  η δημιουργία ζωνών εναλλακτικών δραστηριοτήτων και υπαιθρίων πάρκων αναψυχής και μαζικού αθλητισμού;
 
Στα παλιά σου τα παπούτσια  οι πολιτικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης;
 
Στα παλιά σου τα παπούτσια   οι ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις μητροπολιτικού επιπέδου;
 
Στα παλιά σου τα παπούτσια   τα εργαλεία οργάνωσης και προσαύξησης του υπαίθριου χώρου;
 
Πάνω απ΄ όλα το «μεγαλείο» του παναθηναικούλη;
 
Πάνω απ’  όλα οι  «νουθεσίες» του Φλαμπουράρη;
 
Οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες στην πείνα και στα χρέη, αλλά οι ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ και οι ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ να ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΖΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ,  για να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα;
 
35 εκατομμύρια της περιφέρειας , ζεστά ζεστά, περιμένουν κάποιον «διοικητή» με καταδίκες στη πλάτη να τ’ αρπάξει.
 
Για τον ΦΟΡΟΦΥΓΑ ΚΑΝΑΛΑΡΧΗ φαντάζομαι θα είσαι πιο αβέρτος λόγω οπαδικής προτίμησης. Όλο και κάτι θα σου πει κι ο Νίκος Παππάς στο τηλέφωνο που τον ζαλίζεις συνέχεια, για να σου λέει αν δόθηκε κάνα ΜΑΙΜΟΥ ΠΕΝΑΛΤΙ μπας και κερδίσει η ομαδίτσα σας.
 
ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΞΕΒΡΑΚΩΘΗΚΑΤΕ πρώτη φορά αριστεροί….
 
ΥΓ.1. Οι ΓΑΛΑΖΙΟΙ υπάλληλοι του ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΑ να μη χαίρονται. Σας πήρε ο πόνος για το γήπεδο των ΠΡΟΣΦΥΓΟΚΑΠΗΛΩΝ και κάνετε και ερωτήσεις στη Βουλή; Θα τα πούμε και με σας καλά ΞΕΦΤΙΛΕΣ...
 
ΥΓ.2. Παρακολουθούμε και θα επανέλθουμε…

Σχόλια

Εικόνα koropi48

Κόκκινοι αδελφοί, δεν αρκεί που τα λέμε εδώ. 20 εκατομμύρια έβγαλε ο Σγουρός από την περιφέρεια για το αεκ και 10 για τον αλαφρούζο, σε εποχή που κλαίνε στα τηλεοπτικά παράθυρα ότι λιποθυμούν παιδιά από πείνα στα σχολεία. Και δεν άνοιξε μύτη. Το γήπεδο του αεκ θα γίνει με δανεισμό από τις κρατικές και χρεωκοπημένες τράπεζες και φυσικά το αεκ, με την πατροπαράδοτη φερεγγυότητά του, θα τις φεσώσει στο τέλος, αφού χρόνια τώρα μόνο στο τζάμπα έχει μάθει. Βρόσκουμε το μέιλ του πολιτικού γραφείου του τοπικού μας βουλευτή και του στέλνουμε σχετική ειδοποίηση, ότι αν ψηφίσει ο,τιδήποτε πούστικο και χαριστικό, τον παρακολουθούμε. Μόνο αυτό πιάνει, πιστέψτε με.

Εικόνα REDNYC

ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΡΦΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΡΦΩΝΟΥΜΕ ΤΙΝ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ...

ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΥ -ΔΕΝ- ΘΑ ΓΙΝΕΙ....ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ, ΟΥΤΕ ΜΑΚΕΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΔΕΙ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΑΕΞΑΡΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΓΗΠΕΔΑΡΑ....ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΤΑ - ΧΑΧΑΧΑ!!!!

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ - ΤΑΙΖΟΥΝΕ ΣΑΝΟ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΕΔΩ ΟΧΙ.

Εικόνα Ολυμπιακή Αυταπάρνηση

Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από το εξής:

Αν είσαι Π#@Τ%ΝΑ το κράτος σου χτίζει και σπίτι!

Αν είσαι παραγωγικός, προσφέρεις και έχεις δημιουργική τάση...πρέπει να πληρώσεις!

Φυσικά κανένα ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ δεν ουρλιάζει από καημό που τα γήπεδα αυτά θα γίνουν με λεφτά των Ελλήνων..

Ο ΜΑΛΑΚΑΣ μνημόνιο θέλει, όχι για να ξυπνήσει, αλλά γιατί είναι επικίνδυνος.