Περιμένουμε το ηχητικό που τους «τελειώνει»



Γράφει ο πρωτοετής Νομικής
 
Αντιγράφουμε πάλι από το unfollow συνέντευξη του Γιαννουσάκη. ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ. Δεν μπορεί να σταματήσει αυτή η υπόθεση. Όσο κι αν προσπαθεί ο Κοντονής το μόνο που καταφέρνει είναι να παρασύρει κι άλλους στο Ειδικό Δικαστήριο.
 
 
Σε συνέχεια του ρεπορτάζ μας, που αποκάλυπτε απόπειρες του Πάνου Καμμένου και άλλων κυβερνητικών στελεχών να παρέμβουν στην «υπόθεση Noor-1», δημοσιεύουμε σήμερα μια αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε ο πρωτόδικα καταδικασμένος για την υπόθεση αυτή, Μάκης Γιαννουσάκης. Στη συνέντευξη επιβεβαιώνει όσα περιλάμβανε το αρχικό ρεπορτάζ, και δίνει περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για το τι ακριβώς διαμείφθηκε στις επικοινωνίες με τον Πάνο Καμμένο αλλά και στις συναντήσεις με την Εισαγγελέα Τζίβα και τον Παναγιώτη Χριστοφορίδη. Τόσο από τη συνέντευξη όσο και από το ρεπορτάζ εγείρονται πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν τόσο τις πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη όσο και τον τρόπο που λειτουργούν ανακριτικοί και δικαστικοί μηχανισμοί.
Την περασμένη Δευτέρα το UNFOLLOW δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ που αποκάλυπτε απόπειρες του Πάνου Καμμένου και άλλων κυβερνητικών στελεχών να παρέμβουν στην «υπόθεση Noor-1». Κομβικό στοιχείο ήταν μια συνομιλία ανάμεσα στον Μάκη Γιαννουσάκη, καταδικασμένο πρωτόδικα σε ισόβια για την υπόθεση αυτή, και τον αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτη Χριστοφορίδη. Από αυτήν και από άλλα στοιχεία, προέκυπτε επικοινωνία του Πάνου Καμμένου με τον Μ. Γιαννουσάκη λίγο πριν και λίγο μετά την άφιξη στον Γιαννουσάκη της αρμόδιας Εισαγγελέως Πειραιά, Ειρήνης Τζίβα, που προσπάθησε να του πάρει κατάθεση, αλλά και εκβιασμοί ώστε ο Γιαννουσάκης να προχωρήσει σε ενοχοποιητική κατάθεση για τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.
 
Σε συνέχεια αυτού του ρεπορτάζ, δημοσιεύουμε σήμερα μια αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε ο ίδιος ο Μάκης Γιαννουσάκης. Στη συνέντευξη αυτή επιβεβαιώνει όσα περιλάμβανε το αρχικό ρεπορτάζ, και δίνει περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για το τι ακριβώς διαμείφθηκε στις επικοινωνίες με τον Πάνο Καμμένο αλλά και στις συναντήσεις με την Εισαγγελέα Τζίβα και τον Παναγιώτη Χριστοφορίδη. Παράλληλα, η συνέντευξη αυτή περιλαμβάνει και τη διάψευση από τη μεριά του Μ. Γιαννουσάκη όσων του απέδωσε ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Σε κάθε περίπτωση, και από τη συνέντευξη και από το ρεπορτάζ εγείρονται πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν τόσο τις πολιτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη όσο και τον τρόπο που λειτουργούν ανακριτικοί και δικαστικοί μηχανισμοί.
 
Επικοινωνήσαμε με τον Μάκη Γιαννουσάκη τηλεφωνικά. Ακούστε την ηχογραφημένη συνέντευξη εδώ ή στο κανάλι του UNFOLLOW στο You Tube.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης. Οι μόνες παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι για να εξομαλυνθεί κάπως ο προφορικός λόγος και να διευκολύνεται η ανάγνωση.
 
Σε σχέση μ’ αυτά που δημοσιεύσαμε, τις συνομιλίες σας, τα τηλεφωνήματα και όλα τα σχετικά. Σας έχει πάρει στις 17 Ιανουαρίου τρεις φορές ο κ. Καμμένος;
Ναι.
Τι σας είπε;
Τι μου είπε; Να δώσω την κατάθεση, αυτό που έχω καταθέσει. Ότι είναι μαζί μου η κυβέρνηση και να δώσω την κατάθεση. Να μη φοβάμαι τίποτα, θα μου στείλει αστυνομία, θα μου στείλει… Αυτά, αυτά.
Πριν από τις 17 Ιανουαρίου είχε υπάρξει άλλη επικοινωνία;
Όχι.
Άρα την πρώτη φορά που σας παίρνει ο κ. Καμμένος είναι 17 Ιανουαρίου, 9 η ώρα το βράδυ;
Ναι, και είναι κι η μέρα που έρχεται η [σ.σ.: εισαγγελέας] Τζίβα, ναι.
Σας πήρε εκείνη τη μέρα να σας πει ότι θα έρθει η κ. Τζίβα.
Ναι, ναι, ναι.
Εσείς το ξέρατε ότι θα έρθει η κ. Τζίβα ή η κ. Τζίβα ήθελε…
Όχι. Το έμαθα απ’ τον [σ.σ.: δημοσιογράφο] Τριανταφυλλόπουλο κι αυτόν που ήταν μαζί, κάπου, δεν ξέρω που.
Άρα όταν ο κ. Καμμένος σας πήρε σας είπε: «Είμαι μαζί με τον Τριανταφυλλόπουλο»; Σας το είπε;
Όχι, όχι όχι. Ο Τριανταφυλλόπουλος, μου το πε.
Μάλιστα. Μισό λεπτό, σας το είπε μετά ή σας το είπε εκείνη τη μέρα; Είχατε μιλήσει και με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο;
Εκείνη τη μέρα με πήρε ο Τριανταφυλλόπουλος και μου λέει: «Έχεις χρόνο να σε πάρει ο Καμμένος;». «Όχι» του λέω, «γιατί να ‘χω;». Και με πήρε. Μετά μου ‘στειλε μήνυμα γραπτώς και μου λέει «είμαι με τον υπουργό μαζί» – ο Τριανταφυλλόπουλος.
Μάλιστα. Άρα λοιπόν ο κ. Καμμένος σας παίρνει τηλέφωνο 17 Ιανουαρίου, στις 9 η ώρα το βράδυ, και μετά από 1 ώρα και 45 λεπτά η κ. Τζίβα έχει έρθει ήδη; Έχει έρθει. Μαζί με τη γραμματέα της. Θέλω να πω…
Δεν έχει έρθει, ΘΑ έρθει κι ήρθε μετά από μιάμιση ώρα.
Θα έρθει και ήρθε αλλά – σας το λέω γιατί να σας παίρνει ο Καμμένος 9 η ώρα το βράδυ και να σας λέει «θέλεις να έρθει εισαγγελέας»…
Όχι, όχι, δεν με ρώτησε. Μου λέει «έρχεται». Και λέω «δεν έχω να δώσω καμία κατάθεση» και το ‘στειλα και σε γραπτό μήνυμα στον Τριανταφυλλόπουλο.
Μισό λεπτό. Σας είπε το βράδυ «έρχεται η Τζίβα», ενώ δεν είχατε μιλήσει ποτέ μαζί του;
Ναι, ναι.
Δηλαδή η πρώτη επαφή που είχατε με τον Καμμένο ήταν «γεια σου, είμαι ο Πάνος Καμμένος, έρχεται η Τζίβα να καταθέσεις»;
Ναι.
Έχει σημασία αυτό που σας ρώτησα προηγουμένως και μου απαντήσατε ότι εσείς δεν είχατε πάρει ποτέ τηλέφωνο τον κ. Καμμένο. Διότι ο κ. Καμμένος…
Τον πήρα μετά. Αυτός με πήρε πρώτη φορά.
Αλλά την πρώτη φορά σας πήρε στις 17 Ιανουαρίου. Και η πρώτη επαφή του, η πρώτη, η πρώτη συνομιλία μαζί σας…
Ναι.
…ήταν: «Θα έρθει η εισαγγελέας να δώσεις κατάθεση».
«Καπετάνιε, είμαστε μαζί σου», έτσι ακριβώς, «καπετάνιε είμαστε μαζί σου, μην φοβάσαι τίποτα, θα έρθω να καταθέσω και στο δικαστήριό σου υπέρ σου. Θα έρθει η εισαγγελέας να δώσεις κατάθεση. Τώρα». Και του λέω: «Τώρα; Τέτοια ώρα;». Μου λέει «ναι». Του λέω «πρώτον, δεν έχω να δώσω κατάθεση». Μου λέει «σε παρακαλώ, δώσ’ της κάποια στοιχεία τότε».
Τι άλλο σας είπε; Γιατί υπάρχουν τρεις κλήσεις απ’ τις 9 μέχρι τις 10 εκείνο το βράδυ.
Ε, αυτά ήταν, αυτά ήταν, ότι… δηλαδή επέμενα εγώ ότι δεν την θέλω και «όχι, θα ‘ρθει». «Δεν την θέλω», «όχι, θα ‘ρθει».
Νωρίτερα, με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο έχετε πει κάτι, το οποίο έχει δώσει ελπίδες στον κ. Καμμένο ότι έχετε κάτι να αποκαλύψετε;
Ότι δεν έχω να δώσω καμία κατάθεση. Του ‘χω στείλει και γραπτό μήνυμα.
Σε ποιον;
Στον Τριανταφυλλόπουλο.
Α, κι όμως αυτοί στείλαν την εισαγγελέα.
Ναι.
Σας υπέδειξε…
Γιατί εγώ τι του πα; «Εγώ μ’ αυτόν τον τρόπο», του λέω, «δεν θέλω να δώσω κατάθεση». Και στον Καμμένο όταν έστειλα μήνυμα του έλεγα… δεν τα έχετε δει τα μηνύματα που ‘στειλα;
Σας υπέδειξε ο κ. Καμμένος τι να πείτε;
Όχι. Αυτά μου τα υπέδειξε ο [σ.σ.: ανακριτής, αξιωματικός του Λιμενικού] Χριστοφορίδης, όχι ο Καμμένος. Ο Καμμένος μου είπε «δώσε την κατάθεση». Τελεία, τίποτα άλλο.
Άρα δηλαδή εσείς συνάγετε το συμπέρασμα ότι ο κ. Χριστοφορίδης μιλάει ή μιλούσε με τον κ. Καμμένο ή με κάποιον ενδιάμεσο…
Όχι, όχι, όχι ενδιάμεσο. Έχει κάνει ραντεβού στο γραφείο του. Όχι ενδιάμεσο. Έχει πάει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Χριστοφορίδης τουλάχιστον τρεις φορές.
Από πού έχετε την πληροφορία αυτή εσείς;
Απ’ τον ίδιο τον Χριστοφορίδη.
Σας το έχει πει…
Και ο Καμμένος μου είπε ότι «ο Χριστοφορίδης είναι δικό μου παιδί».
Το βράδυ δηλαδή που μιλήσατε…
Στο τηλέφωνο. Ναι, ναι, «είναι δικό μου παιδί».
Όταν ήρθε η κ. Τζίβα εκείνο το βράδυ, μπήκε καθόλου η γραμματέας μέσα;
Όχι, καθόλου, κανείς. Τους έβγαλε όλους, και τον αστυνομικό, και τον γραμματέα. Ο γραμματέας, άντρας ήταν.
Η κ. Τζίβα, ερχόμενη να σας συναντήσει, σας δίνει την εντύπωση ότι κάτι συγκεκριμένο περιμένει από σας;
Ναι, να καταθέσω. Μα γι’ αυτό έφερε και γραμματέα. Και μάλιστα τον γραμματέα πήγαν και τον μαζέψαν απ’ το σπίτι του που ήταν και μακριά. Δεν ήρθε να με δει. Για κατάθεση ήρθε.
Πού ήταν το σπίτι του γραμματέα;
Ο γραμματέας ήταν στη Γλυφάδα κι αυτή στην Ηλιούπολη.
Είναι αληθές ότι έκανε λάθος και πήγε στον Κορυδαλλό πριν τον Αυλώνα;
Έκανε λάθος και δεν την βάλαν κιόλας στον Κορυδαλλό. Έγινε χαμός. Τσακώθηκαν άλλα ούτως ή άλλως έμαθε αυτή ότι είναι Αυλώνα. Κι αυτός είναι κι ο λόγος που δεν πήραν και τη διευθύντρια στην Αυλώνα.
Καλά. Γιατί δεν την βάλαν στον Κορυδαλλό και τη βάλαν στην Αυλώνα;
Γιατί… γιατί στον Κορυδαλλό λειτούργησε ο… πώς το λένε, ο νόμος. Δεν έχεις καμία εισαγγελική παραγγελία να μπεις, δεν έχεις κανα τέτοιο, δεν είναι ενημερωμένη η φυλακή, δεν μπορούμε να σου ανοίξουμε την πόρτα.
Και στον Αυλώνα γιατί της άνοιξαν;
Γιατί πήρε τον αρχιφύλακα ο Καμμένος.
Αυτό το ξέρετε γιατί κάποιος σας το είπε ή σας το είπε ο κ. Καμμένος;
Μπροστά μου, μπροστά μου. Αφού μιλούσανε μπροστά μου.
Μπροστά σας ποιος πήρε τηλέφωνο;
Μου είπε ο Καμμένος «πες στον αρχιφύλακά σου να με πάρει» κι επειδή δεν ήθελα να πάρει απ’ το δικό μου τηλέφωνο για να υπάρχει αποτύπωμα, έδωσα το τηλέφωνο του Καμμένου στον αρχιφύλακα. Και τον πήρε εκείνη τη στιγμή ο αρχιφύλακας.
Πώς λέγεται ο αρχιφύλακας;
Τάσσης.
Τάσσης.
Ναι.
Άρα δηλαδή εσείς μιλάγατε με τον κ. Καμμένο και σας ζήτησε ο κ. Καμμένος να μιλήσει με τον αρχιφύλακα για να εξασφαλίσει ότι ερχόμενη η εισαγγελέας…
Δεν ξέρω τι… μου είπε «πες στον αρχιφύλακά σου να με πάρει», δεν ξέρω τι του ‘πε γιατί δεν μπορούσα να ακούω εγώ τον Καμμένο. Και μετά ξέρω ότι ο Καμμένος ξαναπήρε τον αρχιφύλακα γιατί ήρθε και μου το ‘πε ο αρχιφύλακας. Μου λέει «με ξαναπήρε ο υπουργός», δηλαδή τον πήρε πίσω, του επέστρεψε το τηλέφωνο. Δεν ξέρω, δεν έχω ιδέα όμως τι είπανε.
Να σας πω, έρχεται η κ. Τζίβα, μπαίνει μέσα, σας συναντάει…
Ναι.
Κάθεστε τρεις ώρες.
Ναι.
Τι λέτε;
Τα στοιχεία. Προσπαθούσε να μου πει να δώσω αυτά τα στοιχεία, τα οποία στοιχεία συνδέονται…
Ποια στοιχεία; Συγκεκριμένα πέστε μου.
Το εξτρέ της τράπεζας, την κίνηση των λογαριασμών – το οποίο και έδωσα, σε τρεις μέρες το ‘δωσα.
Εσείς δώσατε τα εξτρέ εκείνο το βράδυ. Άρα λοιπόν η κ. Τζίβα ουσιαστικά…
Εγώ σε τρεις μέρες τα ‘δωσα, στον Χριστοφορίδη.
Α, μετά από την κ. Τζίβα, μετά από τρεις μέρες.
Ναι, ναι.
Αυτά τα εξτρέ τι αφορούσαν; 
Πετρελεύσεις και ναυτιλιακού αντικειμένου μεταφορές.
Και γιατί τα ήθελαν τόσο πολύ τα συγκεκριμένα εξτρέ;
Διότι, απ’ ό,τι μου είχε πει ο Χριστοφορίδης, είχαν βρει ότι αυτές οι μεταφορές αφορούσαν ναρκωτικά.
Αφού εσείς μου λέτε ότι είναι για πετρελεύσεις.
Ε, εντάξει, εγώ λέω, αυτοί λεν το δικό τους. Και λέω ότι «για να το ξέρετε εσείς, θα μπορείτε να τ’ αποδείξετε». Κι όταν τα ‘δωσα, μου ζητήσαν να το πιστοποιήσω εγώ αυτό.
Ωραία, τρεις ώρες… αφού συναινέσατε να δώσετε μετά από τρεις μέρες τα τιμολόγια, τι άλλο λέγατε με την κ. Τζίβα;
Κατ’ αρχήν τη μία απ’ τις τρεις ώρες μ’ είχε βγάλει έξω και μίλαγε με -κατά τη δήλωσή της- με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σας έβγαλε έξω εσάς;
Ναι, ναι. Μ’ έβγαλε έξω απ’ το δωμάτιο που ήμασταν.
Και η ίδια μιλούσε με ποιον;
Στο κινητό της, δεν ξέρω. Είπε στον Κοντονή, τώρα αυτό δεν μπορώ να το ξέρω.
Σας το είπε αυτή όμως;
Αυτή. Ναι, ναι, αυτή μου το είπε.
Για ποιο λόγο μίλησε με τον κ. Κοντονή εκείνο το βράδυ, εκείνη την ώρα, σας το είπε; Ρωτήσατε εσείς;
Για να τον ενημερώσει τι έγινε, ότι δεν δίνω κατάθεση. Και να τον ενημερώσει για το τι θα συμβεί.
Εσείς είπατε ότι δεν θα δώσετε κατάθεση;
Δεν έδωσα κατάθεση, αυτό εξηγώ. Δεν έδωσα κατάθεση.
Άρα η κ. Τζίβα έπαιρνε τον κ. Κοντονή να του πει, να τον ενημερώσει ότι δεν δίνατε κατάθεση.
Ότι δεν δίνω κατάθεση κι ότι μπορώ να προσκομίσω τα εξτρέ των λογαριασμών μου, μόνο αυτό. Φαντάζομαι αυτό του πε, εγώ δεν είπα κάτι άλλο.
Επί τρεις ώρες δηλαδή εσάς όμως προσπαθούσε να σας πείσει – εντάξει, την μία ώρα σας είχε βγαλμένο έξω και μιλούσε κατά δική της ομολογία προς εσάς με τον κ. Κοντονή…
Ναι.
Τις άλλες δυο ώρες ποια ήταν η συζήτηση μαζί της;
Ότι ο… ο Μαρινάκης είναι μπλεγμένος, ότι θα γίνει πρόβλημα, θα γίνει αυτό… ότι «θα σε προστατεύσουμε» και τέτοια, όχι όμως στο επίπεδο της πίεσης. Δηλαδή δεν θέλω να πω κάτι για τη γυναίκα… Δηλαδή αυτή κάποιος την είχε πείσει ότι εγώ λέω ότι ο Μαρινάκης είναι ένοχος.
Άρα δηλαδή αυτή η γυναίκα ήρθε προετοιμασμένη να πάρει μια κατάθεση για…
Ακριβώς. Για την ενοχή του Μαρινάκη.
Και όταν ήρθε κι έκατσε μαζί σας, προσπαθούσε μ’ έναν τρόπο να σας χαλαρώσει για… 
Ναι, δημιούργησε μια προσωπική σχέση καλή. Αφού μιλάγαμε στον ενικό.
Και τι λέγατε; 
Της έλεγα ότι «καταλαβαίνεις τώρα πού πας να με μπλέξεις;», ότι… «δηλαδή αυτά που μου ζητάς είναι τεράστια να κάνω». Και «όχι», αυτό, «μην στενοχωριέσαι», «έχει προχωρήσει η δουλειά», «έχω πληροφόρηση», «ο λιμενικός…», ο ένας, ο άλλος…
Σας έλεγε δηλαδή ότι απ’ την ανάκριση, απ’ τη δουλειά που έχει κάνει αυτή προκύπτουν στοιχεία για τον Μαρινάκη, προσπαθούσε να σας παγιδεύσει;
Όχι, δεν ένιωσα ότι προσπαθεί να με παγιδεύσει. Να με παγιδεύσει δεν το ‘νιωσα. Ότι προσπαθούσε να μου αποσπάσει κατάθεση, ναι.
Όταν λέτε προσπαθούσε να σας αποσπάσει κατάθεση, προσπαθούσε να συναινέσει…
Να με πείσει να καταθέσω γραπτώς.
Και να πείτε τι;
Για τις μεταφορές και ποιον αφορά και… Δεν μπήκε στην ουσία πολύ γιατί αυτή ήταν πεπεισμένη ότι είναι για ναρκωτικά οι μεταφορές. Έτσι της είχανε πει, ποιος της το ‘χε πει, δεν ξέρω. Εγώ όχι πάντως.
Μισό λεπτό. Το να είναι πεπεισμένη το λέτε γιατί είχατε αυτή την εντύπωση ή σας το είπε η ίδια;
Ότι την πήρανε και της είπανε αυτό: πήγαινε να πάρεις κατάθεση, είμαι έτοιμος να καταθέσω και γι’ αυτό μαζεύτηκε νυχτιάτικα.
Ουσιαστικά δηλαδή είχαν προκαθορίσει…
Ναι.
Σύμφωνα μ’ εσάς…
Ότι είναι έτοιμος να καταθέσει στοιχεία και να δώσει κι ο ίδιος προσωπική κατάθεση ότι αυτά τα πράγματα αφορούν τα ναρκωτικά. Δηλαδή αυτή ήρθε μ’ αυτό. Δηλαδή ξαφνιάστηκε όταν εγώ δεν την έδωσα.
Αυτό που μου φαίνεται λίγο οξύμωρο είναι πώς όλο αυτό το πράγμα ήταν τόσο έτοιμο. Να ανταλλάξετε εσείς κάποια μηνύματα με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο την ίδια μέρα απ’ ότι μου είπατε…
Με τον Καμμένο.
Πριν απ’ τον κ. Καμμένο.
Α, α, ναι.
Και ξαφνικά, 9 η ώρα να σας πάρει ο κ. Καμμένος και να σας πει «έρχεται τώρα εισαγγελέας».
Ναι, ναι, γιατί εγώ είχα την τακτική που είχα πει στη μήνυσή μου. Εγώ είχα μια τακτική που μου την επιβάλανε: συγκαταβατική και στο να μην είμαι κόντρα τους. Και ν’ αφήνω πάντα ενδεχόμενο ότι είναι ένοχος ο Βαγγέλης. Όπως έγινε και με την εντός εισαγωγικών συνέντευξή μου. Μου είχανε επιβάλει αυτό. Και κάθε φορά που ερχόντουσαν, εγώ τους παγίδευα για να τους γράψω, αλλά μου αλλάζανε χώρους, συνέχεια. Κάποια στιγμή το κατάφερα κι αυτό έγινε στις 20 Μαρτίου. Οπότε τελείωσε. Μπορεί όλο αυτό, ξέρετε, και στον υπουργό ακόμα να πήγε ο Χριστοφορίδης και να έχει πει «εμένα μου ‘χει πει ο Γιαννουσάκης ότι ο Μαρινάκης μετέφερε ναρκωτικά». Εγώ δεν το ξέρω.
Άρα εσείς, αντίστοιχες συνομιλίες με αυτήν της 20ης Μαρτίου έχετε ξανακάνει με τον…
Όχι, έχω κάνει προσπάθεια. Αλλά μου αλλάζανε χώρο πάντα.
Όχι. Έχετε κάνει προσπάθεια να τους γράψετε μου είπατε.
Ναι, ναι, ναι.
Άρα, έχετε… με τον Χριστοφορίδη αυτά τα λέγατε.
Μου τα ‘λεγε ο Χριστοφορίδης. Έχουν έρθει δεκαεννιά ώρες. Στις δεκαεννιά ώρες συνάντησης -είναι καταγεγραμμένες, στα βιβλία της φυλακής- δεν έχω δώσει ούτε μια κατάθεση.
Άρα ο κ. Χριστοφορίδης που ερχόταν, ερχόταν με σκοπό να σας πείσει να δώσετε κατάθεση σύμφωνα μ’ αυτά…
Όχι να με πείσει. Ότι μην τολμήσεις και κάνεις κάτι, θα σβήσεις. Δηλαδή μην τυχόν μας πας κόντρα. Όχι να με πείσει, δεν με πήγαινε στο παρακαλετό. Στην απειλή με πήγαινε.
Ναι.
Είναι περίπου ό,τι ακούτε τον Μάρτιο.
Πέρα απ’ αυτά που ακούμε τον Μάρτιο, υπάρχει κάποια άλλη στιχομυθία, μη-καταγεγραμμένη, όπου ο κ. Χριστοφορίδης σας υπόσχεται κάτι σε σχέση με τον κ. Καμμένο ή με τον κ. Κοντονή ή με την κ. Τζίβα;
Άμεση αποφυλάκιση… Καλά, αυτό που μου πρότεινε είναι συγκεκριμένη διαδικασία: να κάνω κατάθεση με ανοιχτή ημερομηνία, να την πάρει και να φύγει, η οποία κατάθεση θα έλεγε ότι παρουσιάστηκα στο Λιμεναρχείο. Οπότε τι γίνεται; Αφού θα έγραφε ότι παρουσιάστηκα στο Λιμεναρχείο, για να έχει αξία αυτή η κατάθεση, θα ‘πρεπε εγώ να ‘μαι ελεύθερος.
Σωστά.
Λοιπόν, άρα μ’ αυτόν τον τρόπο θα μου εγγυόταν την αναστολή που ζητάω. Και γι’ αυτό άμα δεις τη συνομιλία που λέει «πάω στον Τσίπρα, του δείχνω την κατάθεση και δεν του δίνω αντίγραφο», αυτός είναι ο λόγος που δεν του δίνω αντίγραφο. Διότι η μορφή της κατάθεσης έχει αξία μόνο όταν βγω απ’ τη φυλακή. Αλλιώς είναι παράνομη. Και αν θα δεις προσεκτικά στη συνομιλία, λέει: «αν θες να με μεταθέσεις, μεταθέστε με». Ξέρεις γιατί το λέει αυτό; Γιατί στην κατάθεση αυτή θα λέει παρουσιάστηκα στον τάδε Χριστοφορίδη Παναγιώτη. Άρα, για να ισχύσει αυτή η κατάθεση πρέπει να… προϋποθέτει δύο πράγματα: πρώτον, εγώ να είμαι ελεύθερος και δεύτερον ο Χριστοφορίδης στη θέση του.
Και να περιμένει…
Ναι, δεν έχει ουσία να σου λέει ένας άνθρωπος ότι θα την πάω στον Κοντονή και στον πρωθυπουργό, αλλά δεν θα του δώσω αντίγραφο. Πού έχει ακουστεί αυτό;
Αυτό το ζητήσατε εσείς, να είστε ελεύθερος…
Όχι, όχι.
Ή σας το πρότεινε αυτός;
Απλώς ήταν ο τρόπος που μου πρότεινε να μου εγγυηθεί την έξοδο κι όσο εγώ λειτουργούσα συγκαταβατικά, ε, δηλαδή όλους τους μήνες μέχρι να καταφέρω να τον ηχογραφήσω, ήμουνα σ’ αυτήν τη συζήτηση.
Άρα λοιπόν εσείς, αν στις 17 Ιανουαρίου δίνατε την κατάθεση στην κ. Τζίβα, χάνατε το προνόμιο να σας αφήσει ελεύθερο.
Ακριβώς. Γι’ αυτό μου λέει αυτός στη συνομιλία, «δωσ’ τη σ’ εμένα και όχι στην Τζίβα». Το λέει, ο ίδιος.
Μπροστά σας η κ. Τζίβα πήρε τηλέφωνο τον κ. Κοντονή ή τον κ. Καμμένο;
Όχι.
Ούτε την είδατε ν’ ανταλλάζει κάποιο μήνυμα σε κάποια…
Όχι, όχι, όχι. Την είδα όμως να παίρνει την ώρα που βγαίνω απ’ το κινητό της.
Όπου σύμφωνα με δική της…
…δική της δήλωση, πήρε τον Κοντονή. Τον οποίον γνωρίζει απ’ τη γυναίκα του. Αυτή μου το ‘πε.
Την επόμενη μέρα που σας πήρε ο Καμμένος τηλέφωνο, στις 18 Ιανουαρίου, το πρωί.
Ναι.
Τι σας είπε;
Νομίζω εγώ τον πήρα. Αυτός με πήρε; Δεν το θυμάμαι. Ό,τι έχω δώσει, τις κλήσεις.
Μιλήσατε την επόμενη μέρα με τον κ. Καμμένο;
Τώρα αν είναι επόμενη, μεθεπόμενη, δεν θυμάμαι. Σίγουρα μίλησα μια φορά ακόμα.
Η επόμενη φορά που μιλήσατε, που ακολουθεί τη 17η Ιανουαρίου, τι είπατε;
Μου είπε «προχώρα, μη σταματάς και τα ίδια», ό,τι μου ‘χε πει και στις 17. Και για τον Χριστοφορίδη, να τον εμπιστεύεσαι, να τον κάνεις, αυτά μου ‘λεγε…
Μισό λεπτό, αφού στις 17 Ιανουαρίου που έστειλε την εισαγγελέα να δώσετε κατάθεση, εσείς δεν δώσατε. Γιατί ο κ. Καμμένος ήταν τόσο άνετος;
Ναι, αλλά συμφώνησα στο να δώσω τα στοιχεία και να δώσω κατάθεση σε σχέση με τα εξτρέ, την οποία σε τρεις μέρες έδωσα. Αλλά όχι για εμπλοκή κάποιου με ναρκωτικά. Απλά σας καταθέτω την κίνηση των λογαριασμών μου, προκειμένου να κάνετε έρευνα. Αυτό κατέθεσα. Δηλαδή συνεργάστηκα εν μέρει. Ναι μεν δεν έκανα αυτό που θέλαν, γιατί δεν θα το ‘κανα ποτέ, αλλά εν μέρει συνεργάστηκα.
Στις 20 Μαρτίου, στη συνομιλία με τον κ. Χριστοφορίδη, σας λέει «στείλε έναν άνθρωπο στο Ντουμπάι».
Ναι.
Γιατί; Τι να κάνει στο Ντουμπάι ο άνθρωπος;
Να φέρει όλα τα παραστατικά… Να φέρει παραστατικά που θ’ αποδεικνύουν ότι δεν πήγανε τα λεφτά εκεί πέρα, γιατί μου ‘χε ζητήσει, επειδή στο Ντουμπάι δεν μπορούν να κάνουν δικαστική συνδρομή, δεν μπορούσαν να βρουνε χαρτιά, να φέρω χαρτιά που ουσιαστικά ν’ αποδεικνύουνε, θα μου τα ζήταγε αυτός τα χαρτιά, θα μου υπεδείκνυε τι χαρτιά θέλει, οπότε θα αποδυνάμωνε τα χαρτιά του Μαρινάκη.
Υπάρχουν τέτοια χαρτιά; 
Δεν μπήκα καν στη διαδικασία τι χαρτιά θέλουν γιατί μου το λέει, όπως θα δείτε, ότι «θα σου πω εγώ τι θα φέρεις». Δεν μου ‘πε ποτέ.
Υπάρχει υπόνοια ότι θα δημιουργούσε πλαστά χαρτιά ο ίδιος;
Ναι, ναι, ναι. Ξεκάθαρα. Ξεκάθαρα. Μα το λέει κιόλας: «Θα μου φέρεις τα παραστατικά» και «ποιο εφετείο θα τα απορρίψει;» και «ποιος θα το κάνει», δηλαδή κάτι τέτοια μου λέει…
Η πρώτη φορά που σας παίρνει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος πότε είναι;
Δεκέμβριο, νομίζω.
Η πρώτη φορά που σας παίρνει ο Τριανταφυλλόπουλος είναι με δική του…
Όχι, όχι, στο ηχητικό που στέλνω, αυτό που σου λέω, το μεγάλο, αυτό το ηχητικό είναι που τους τελειώνει. Αυτό το ηχητικό αν το γράψεις και το αναλύσεις, τους τελειώνει. Σήμερα. Στο ηχητικό λέει ο ίδιος ότι έψαξε να με δει αυτός και του επιμένω: «Σου ζήτησα εγώ πότε κανένα υπουργό; Σου ζήτησα ποτέ… ακόμα κι έτσι», του λέω, «πήρες αυτόν και μ’ έψαξες». «Ναι», μου λέει, «αυτό είναι αλήθεια».
Θα το πάρω το ηχητικό, μην ανησυχείτε.
Άρα να μην ψάξω εγώ πώς θα το πάρεις, θα το βρεις εσύ.
Θα το βρω.
Τέλεια, ωραία.
Να σας πω κάτι, την πρώτη φορά που σας παίρνει τηλέφωνο, μου είπατε, τι σας λέει; «Γεια σου, είμαι ο Μάκης»; Ο Τριανταφυλλόπουλος;
Ναι. Ναι, ναι, ναι.
Τι σας θέλει; Τι σας προτείνει;
Κοίτα, είναι πολύ παλιό τώρα, δεν μπορώ να θυμάμαι, αλλά μου λέει ότι θέλει να του μιλήσω – αφού έχω ενημερωθεί πρώτα απ’ τον Χριστοφορίδη. Ότι «θα σε πάρει ο Τριανταφυλλόπουλος και κοίτα, λέει, να πεις αυτά που ξέρεις». Και κάθισα και μου κανε ατζέντα ο Χριστοφορίδης.
Κατάλαβα…
Άκουσέ με λίγο, άκουσέ με λίγο, Λευτέρη. Υπάρχει, γι’ αυτό σου λέω, θέλει πολύ ψάξιμο και μόνο εσύ το κανες σοβαρά. Υπάρχει στις συνομιλίες τις δικές μου, που δημοσίευσες, μία φράση που μου λέει ο Χριστοφορίδης, «σ’ έχουν ανάγκη στο εφετείο». Πρόσεξε: «σ’ έχουν ανάγκη στο εφετείο». «Γιατί είπες ότι ο Κοτσώνης είναι αθώος; – Με απειλήσανε. Απλά τα πράγματα». Μου το υπαγορεύει ο Χριστοφορίδης. Αυτή τη φράση, κόπια, όπως ακριβώς μου τη λέει ο Χριστοφορίδης να την πω στο εφετείο, την έχω πει ήδη στον Τριανταφυλλόπουλο. Είναι η τρανή απόδειξη ότι είναι υπαγορευμένο του Τριανταφυλλόπουλου. Αν τη δεις αυτή, είναι σαν να τη διαβάσαμε από βιβλίο. Και έχει διαφορά τέσσερις μήνες αυτή η συνομιλία.
Κατάλαβα…
Άμα θα τη βρεις, θα λέει, θα δεις. Αυτός μου έχει υποδείξει τι να πω στον Τριανταφυλλόπουλο και τώρα μου υποδεικνύει τι να πω και στο εφετείο. Είναι η λέξη που θα τη βρεις και αν τη βάλεις δίπλα-δίπλα, θα δεις ότι είναι ίδια. Ξέρεις γιατί είναι απάτη, να σου πω λίγο; Διότι γράφει ο Τριανταφυλλόπουλος ότι είναι η συνομιλία εκείνης της εποχής, του Πάσχα δηλαδή, και κόβει δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Και του ‘χω στείλει φωτογραφία εγώ, απ’ το κινητό, που αποδεικνύει ότι έχει γραφτεί στις 28 Μαΐου και μου λέει τρομερά πράγματα. Και μάλιστα μου λέει σ’ αυτή τη συνομιλία, αυτό είναι το πιο τρομερό, μου λέει «δεν τη γράφω αυτή τη συνομιλία» και του λέω εγώ, θα μ’ ακούσεις: «καλά ρε Μάκη», του λέω, «όλες τις συνομιλίες που λέγαμε, αφήναμε να εννοηθεί ότι ο Μαρινάκης είναι ένοχος κι εσύ τις έχεις γράψει; Κι αυτή που λέμε ότι είναι αθώος δεν την γράφεις;». «Δεν την γράφω», μου λέει, «δεν μ’ ενδιαφέρει». Και πάει τώρα και την παρουσιάζει, οπότε αυτό ξέρεις τι κάνει, Λευτέρη; Αναιρεί και τη συνέντευξη -εντός εισαγωγικών- του Δεκεμβρίου. Όταν λέω εγώ ότι «αυτός με γράφει» και λέει «δεν με γράφει», επιβεβαιώνομαι εγώ πια.

 

Σχόλια

Εικόνα Γιάννης ο Red

"Γιαννουσάκης για Noor 1: Δέχτηκα πιέσεις να καταθέσω κατά του Μαρινάκη"

http://www.parapolitika.gr/article/giannousaki-gia-noor-1-dechtika-piesi...

"Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι της Πέμπτης η κατάθεση του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη στον εισαγγελέα Εφετών Πειραιά, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου.
Ο καταδικασθείς πρωτόδικα για την υπόθεση μεταφοράς των 2,12 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Νoor1» τον Ιούνιο του 2014, κατέθεσε στοιχεία για τη μηνυτήρια αναφορά που έχει υποβάλει σε βάρος της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πειραιά και αξιωματικού ανακριτικού υπαλλήλου του Λιμενικού Σώματος.
Σύμφωνα με τον Μάκη Γιαννουσάκη, τα δύο αυτά πρόσωπα τον πίεζαν κάνοντας κατάχρησης εξουσίας να καταθέσει για την υπόθεση επιβαρυντικά στοιχεία για τον επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη. 
Τη Δευτέρα ο κ. Γιαννουσάκης θα βρεθεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για να υποστηρίξει την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, καθώς, όπως φέρεται να υποστηρίζει, όσο παραμένει έγκλειστος στο χώρο των φυλακών εξακολουθεί να κινδυνεύει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάκης Γιαννουσάκης μεταφέρθηκε πρόσφατα στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου όπως καταγγέλλει, δέχτηκε επίθεση, την οποία χαρακτηρίζει δολοφονική και υποστηρίζει ότι δεν είναι ασφαλής εντός του χώρου των φυλακών.
Να σημειωθεί πως η δικογραφία για τον Πάνο Καμμένο έχει διαχωριστεί, και έχει πάει στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. "

Εικόνα Γιάννης ο Red

Σημερινό άρθρο του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου:
http://unfollow.com.gr/web-only/otan-o-makis-sintonizei-ipourgous-kai-ei...

"Όταν ο Μάκης συντονίζει υπουργούς και εισαγγελείς
Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος | 4/7/2017

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στην υπόθεση Noor-1 κινήθηκε πολύ πέραν του απλού δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Αντίθετα, τον παρουσιάζουν να παίζει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια να κινηθεί η διεύρυνση σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και με βάση συγκεκριμένη ατζέντα.

Στις διπλές εκλογές του 2014, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, εξαπολύοντας μια χυδαία επίθεση ενάντια στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, υποψήφιο τότε για τον Δήμο της Αθήνας, έγινε για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ το κατεξοχήν παράδειγμα προς αποφυγή, ο ιδεότυπος του κιτρινισμού στον Τύπο.

Σήμερα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος έχει γίνει η αιχμή του δόρατος στην επικοινωνιακή απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις αποκαλύψεις που έγιναν για τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη για να καταθέσει εναντίον του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, με πρωταγωνιστή τον αξιωματικό του Λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη, αλλά και για τις δώδεκα τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον ισοβίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Με σειρά άρθρων στην ιστοσελίδα zougla.gr τις τελευταίες μέρες, όχι μόνο διαρκώς προσπαθεί να δικαιολογήσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά και επιτίθεται σε όσους έθεσαν ερωτήματα και ζήτησαν απαντήσεις για τα όσα συνέβησαν.

Μάλιστα, όχι μόνο παραδέχεται ότι έχει από καιρό ενεργό ανάμειξη στην υπόθεση αλλά και ότι πήρε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς. Όπως έχει αφηγηθεί ο ίδιος
(http://www.zougla.gr/greece/article/ftou-sas-pou-8a-elege-ke-i-rezan)
αφού ήρθε στα χέρια του ανώνυμη επιστολή που αφορούσε την υπόθεση Noor-1 και αφού επιβεβαίωσε ότι παρόμοια επιστολή είχε σταλεί και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, στη συνέχεια άρχισε να διερευνά την υπόθεση, να μαζεύει κατά δήλωσή του στοιχεία και να επικοινωνεί με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη. Αφού η σχέση τους «είχε γίνει πιο στενή» επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος τον παρέπεμψε στις εισαγγελικές αρχές. Αργότερα και αφού κατά δήλωσή του είχε και επιπλέον στοιχεία όπως έγραψε «επιχείρησα ανεπιτυχώς να επικοινωνήσω για δεύτερη φορά με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή». Συνεχίζει ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος γράφοντας ότι «απευθύνθηκα αμέσως μετά στον Πάνο Καμμένο, για να τον καταστήσω υπεύθυνο τόσο εκείνον όσο και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης και τους αρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης για την ασφάλεια της ζωής ενός τόσο πολύτιμου μάρτυρα. Ετσι ενεπλάκη ο υπουργός Άμυνας στην υπόθεση ο οποίος επικοινώνησε το ίδιο βράδυ με τον υπουργό Δικαιοσύνης και με τον κρατούμενο Γιαννουσάκη. Ήταν μάλιστα τόση η σπουδή τους που δόθηκε οδηγία στην αρμόδια εισαγγελέα να επισκεφθεί άμεσα τον κρατούμενο και να του πάρει κατάθεση για όσα μου είχε αποκαλύψει».

Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος παραδέχτηκε, μιλώντας στη Βουλή στις 3 Ιουλίου ότι όντως επικοινώνησε κατ’ επανάληψη με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη αφού ειδοποιήθηκε από τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο: «αφού ειδοποιήθηκα από τον δημοσιογράφο Τριανταφυλλόπουλο ότι ήθελε να μιλήσει, μίλησα μαζί του.»

Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι έχουμε να κάνουμε, με βάση τα λεγόμενα από τον ίδιο ότι έχουμε να κάνουμε με έναν δημοσιογράφο που δεν κυνηγάει απλώς μια είδηση ή αποκλειστικότητα. Δεν συμπεριφέρεται καν ως ένας ακόμη «τηλε-εισαγγελέας» ή «τηλε-ντετέκτιβ», αλλά ως κάποιος που μπορεί να κινητοποιεί την κυβέρνηση, να ενημερώνει, κατά το δοκούν τον έναν ή τον άλλο υπουργό και να κρίνει ο ίδιος εάν και πότε θα πάει να ενημερώσει, ως οφείλει, τις εισαγγελικές αρχές. Όπως ο ίδιος παραδέχεται, ακόμη και όταν του υπέδειξε ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης να ενημερώσει (υποθέτουμε αμέσως, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης) ο ίδιος επέλεξε να το κάνει «αργότερα και αφού είχα ολοκληρώσει τις συνεντεύξεις μου με τον Γιαννουσάκη.» Ομολογουμένως, ενδιαφέρουσα άποψη περί της ελαστικότητας του χρόνου και της νομιμότητας από έναν δημοσιογράφο που αρέσκεται να παρουσιάζεται ως κήνσορας της ηθικής και ο οποίος κρίνει ότι μπορεί ακόμη και αγνοεί υποδείξεις υπουργών ή να πηγαίνει σε όποιον υπουργό θα έχει περισσότερο «ευήκοον ους».

Σήμερα το Unfollow αποκαλύπτει μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή της όλης υπόθεσης. Μηνύματα sms που αντάλλαξε ο ισοβίτης Μάκης Γιαννουσάκης με τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου 2017, όταν ύστερα από ένα πλήθος επικοινωνιών του Γιαννουσάκη με τον Πάνο Καμμένο αλλά και τον Τριανταφυλλόπουλο κατέφθασε εσπευσμένα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Ειρήνη Τζίβα, στις φυλακές όπου κρατείτο ο Γιαννουσάκης για να του πάρει κατάθεση.

http://unfollow.com.gr/wp-content/uploads/2017/07/Triantafyllopoulos-Gia...

Έτσι λοιπόν το απόγευμα της 17ης Ιανουαρίου και πριν αρχίσουν οι συχνές επικοινωνίες με τον Πάνο Καμμένο είναι ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος που σε συνέχεια συνομιλίας που είχε με τον Μάκη Γιαννουσάκη του ανακοινώνει ότι φρόντισε ο ίδιος να πάει ο [sic] προϊστάμενος εισαγγελίας να του πάρει κατάθεση. Το κείμενο του μηνύματος είναι αρκούντως αποκαλυπτικό: «Φρόντισα να έρθει σήμερα ο προϊστάμενος εισαγγελίας για να σου πάρει κατάθεση. Πες τα όλα άφοβα όπως τα είπες σ εμένα για να βγω φόρα παρτίδα. Η οικογένεια σου θα είναι καλυμμένη από σήμερα το βράδυ». Κοινώς ένας δημοσιογράφος μπορεί όχι μόνο να «φροντίζει» να πάει εισαγγελέας να πάρει κατάθεση αλλά μπορεί και να εγγυηθεί την ασφάλεια της οικογένειας του ισοβίτη.

Όμως, ενδιαφέρον έχει η αντίδραση του ισοβίτη, ο οποίος απαντά ότι δεν θα δώσει καμία κατάθεση τώρα έτσι και ότι αυτό το είχε πει στο δημοσιογράφο από το πρωί και αντιπροτείνει να μιλήσουν το πρωί. Κοινώς ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος είναι αυτός που πιέζει για κατάθεση, την οποία «οργανώνει» κιόλας, παρά την αντίθετη γνώμη του ίδιου του έγκλειστου ισοβίτη. Μάλιστα για να δείξει ο Τριανταφυλλόπουλος ότι δεν τα κάνει μόνος του αλλά είναι σε συνεννόηση με την κυβερνητική πλευρά στέλνει μήνυμα, λέγοντας ότι «είναι ενημερωμένη όλη η ηγεσία. Ο Καμμε».

Είναι τόσο το ενδιαφέρον του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για να δώσει ο Γιαννουσάκης αυτή την κατάθεση, την οποία ο ίδιος ο έγκλειστος έχει πει ότι δεν θέλει να την κάνει με αυτούς τους όρους, που του στέλνει μήνυμα στις 9.36 μμ ρωτώντας τον «Ήρθε;» για να λάβει την απάντηση «Όχι ακόμη». Θυμίζουμε ότι όπως έχει πια αποκαλυφθεί εκείνο το βράδυ η εισαγγελέας κ. Τζίβα άργησε να φτάσει στις Φυλακές Αυλώνα, όπου κρατείτο ο Γιαννουσάκης γιατί αρχικώς εκ παραδρομής πήγε στις φυλακές… Κορυδαλλού. Το γεγονός σχολιάζει με μηνύματά του στον Γιαννουσάκη και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος: «Απίστευτο! Πήγε σε άλλη φυλακή. Μου λένε ότι έρχεται τώρα».

Κοινώς, ένας δημοσιογράφος όχι μόνο γνωρίζει ότι θα πάει μια εισαγγελέας να πάρει κατάθεση, σε μια υπόθεση πολύκροτη και στις ανοιχτές πλευρές της δικογραφίας απόρρητη, αλλά και είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με στελέχη της κυβέρνησης που τον ενημερώνουν ακόμη και για την πιο μικρή λεπτομέρεια, λειτουργώντας ως άτυπος «συντονιστής» προσπάθειας. Ενδιαφέρουσα, ομολογουμένως, αντίληψη για την «τέταρτη εξουσία».

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Κυνηγώντας την είδηση και με ισοβίτες θα μιλήσεις και με υπουργούς. Άλλο αυτό και άλλο να λειτουργείς ως ιδιότυπο τμήμα ενός πολιτικού – δημοσιογραφικού και δικαστικού κυκλώματος. Επιπλέον, εάν όντως σε νοιάζει η δημοσιογραφία και δεν εξυπηρετείς μια πολιτική και επιχειρηματική ατζέντα δεν εισπράττεις τοις μετρητοίς ό,τι πέφτει στην αντίληψή σου. Γιατί, προφανώς δεν είναι αυτονόητα αποδεκτά αυτά που λέει και υποστηρίζει ένας καταδικασμένος πρωτόδικα σε ισόβια, και μάλιστα σε μια από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών στην Ελλάδα (και ο οποίος διεκδικεί ελαφρυντικά – όχι την αθωότητά του). Κανείς θα έλεγε ότι ισχύει μάλλον το ακριβώς αντίθετο: η ανάγκη μέγιστης επιφύλαξης. Επιφύλαξη που όχι μόνο δεν επέδειξε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος όταν έσπευσε να υιοθετήσει πλήρως τους αρχικούς ισχυρισμούς του Γιαννουσάκη, προσπαθώντας μάλιστα –κατά τα γραφόμενα του ίδιου του εκδότη της «Ζούγκλας»– να κινητοποιήσει υπουργούς, ενώ στοιχειώδης δεοντολογία θα απαιτούσε στο βαθμό που είναι αντιμέτωπος με τα ήξεις-αφίξεις του Γιαννουσάκη να αποφύγει να διαλέξει τι από αυτά ίσχυε και τι ήταν εκ των υστέρων ανασκευή. Αντίθετα, αρνήθηκε ακόμη και να δημοσιοποιήσει ότι ο συνομιλητής του είχε αναιρέσει όσα του είχε αρχικά πει. Στη λογική του UNFOLLOW, σε αντίθεση με άλλα έντυπα και ιστοσελίδες, ποτέ δεν ανήκε η εξυπηρέτηση της όποιας προσωπικής, επιχειρηματικής ή κυβερνητικής ατζέντας. Είναι, επίσης, προφανής ο κίνδυνος ότι ειδικά σε μια μεγάλη ποινική υπόθεση η ατζέντα κάποιων από τους συμμετέχοντες θα καθορίζεται και από την αναζήτηση αποφυγής ποινών.

Και βέβαια γεννιούνται σοβαρά ερωτήματα για την ανάμειξη του Πάνου Καμμένου. Το να επισκεφτεί ένας δημοσιογράφος τον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με μια πολύκροτη δικαστική έρευνα έχει τη λογική του. Αλλά γιατί να ενημερώσει και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας που δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιος; Ποιος ο λόγος να παρακολουθεί τόσο στενά την υπόθεση Noor-1 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, να έχει πρόσβαση σε πτυχές της που δεν ανήκουν στις δημόσιες πλευρές της και να ανακατεύεται στη διερεύνησή της (κατά την απόρρητη φάση της ανάκρισης); Και τελικά ποιος υπουργός πήρε πρώτος την πρωτοβουλία να ενημερώσει τις δικαστικές αρχές, ο Πάνος Καμμένος, όπως ο ίδιος δήλωσε αρχικά μετά την αποκάλυψη της συνομιλίας Γιαννουσάκη–Χριστοφορίδη, ή ο Σταύρος Κοντονής;

Όμως, και ως προς τους χειρισμούς του υπουργού Σταύρου Κοντονή υπάρχουν ερωτήματα. Το να επιδείξει ενδιαφέρον σε καταγγελίες και άρα να στείλει εισαγγελικό λειτουργό ήταν όντως εντός των καθηκόντων του. Γιατί, όμως, επέλεξε να δώσει εντολή στην κ. Τζίβα, που δεν χειρίζεται την έρευνα για τα ναρκωτικά και το Noor-1 αλλά την παράλληλη έρευνα για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, και δεν έστειλε την κ. Αλβανού που χειρίζεται την υπόθεση για τα ναρκωτικά; Γιατί έπρεπε να πάει ειδικά αυτή η δικαστικός; Γιατί δεν εστάλη η αρμόδια Εισαγγελέας κ. Αλβανού; Γιατί καθυστέρησε τόσο η διερεύνηση της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Γιαννουσάκης;

Εδώ πρέπει να πούμε ότι αξιόπιστες πηγές από το χώρο της Δικαιοσύνης μάς εξήγησαν ότι η μεθοδολογία για να στηθεί αυτό που συνήθως ονομάζουμε «παραδικαστικό κύκλωμα», δηλαδή μια απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, περιλαμβάνει ακριβώς το άνοιγμα παράλληλων ερευνών.

Ειδικά για την περίπτωση του Πάνου Καμμένου πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αρκεί να αναλογιστούμε διάφορες παρεμβάσεις του ήδη από το 2015, ενώ πρόσφατα στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης του με τον εκδότη της εφημερίδας Παραπολιτικά Γιάννη Κουρτάκη και τον διευθυντή της Παναγιώτη Τζένο, στις 2 Φεβρουαρίου 2017, υποστήριξε δημόσια ότι υπάρχουν καταθέσεις ενός καπετάνιου σχετικά με το Noor-1. Από πού και ως πού μπορεί να περιφέρεται ένας υπουργός Άμυνας και να διακηρύττει ότι γνωρίζει στοιχεία για μια εν εξελίξει και απόρρητη δικαστική έρευνα;

Οποιοσδήποτε δημοσιογράφος δεν θέλει να είναι πιόνι σε σχεδιασμούς άλλων και είχε στα χέρια αυτό το υλικό, με τις εμφανείς αντιφάσεις, τις προφανείς παλινωδίες, τα ήξεις-αφίξεις, τη διάχυτη αίσθηση ότι διάφορα πολιτικά και δικαστικά κέντρα κινούνται με προαποφασισμένες ατζέντες, δεν θα έσπευδε χωρίς στοιχεία να διαλέξει αφήγημα και να το αναπαραγάγει, δεν θα υιοθετούσε άκριτα γνώμες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, δεν θα μοίραζε χαρακτηρισμούς και ετυμηγορίες μέσω τίτλων και πάνω από όλα δεν θα έσπευδε να βγάλει το μισό υλικό παρά την ρητή ακύρωσή του από την ίδια του την πηγή. Θα διατηρούσε τις υποψίες και τις επιφυλάξεις του και θα συνέχιζε την έρευνά του. Και σε κάθε περίσταση θα ήταν αρκετά πιο προσεκτικός, ιδίως όταν έχουν υπάρξει αποκαλύψεις ότι ο ίδιος , είχε πάει να ζητήσει χρήματα από τον Β. Μαρινάκη το 2016 («3-4 εκατομμύρια») για να του φτιάξει κανάλι, όπως είχε αποκαλυφθεί.
(http://www.koutipandoras.gr/article/bomba-apo-ta-parapolitika-o-triantaf...)
Η σχέση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με κρατικούς μηχανισμούς και ειδικά με τμήματα των υπηρεσιών ασφαλείας είναι γνωστή από παλιά. Ούτε μπορούμε να ξεχάσουμε ότι υπήρξε ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της δημοσιογραφίας των «κρυφών καμερών», της χρήσης προϊόντων υποκλοπών, του διασυρμού ανθρώπων μόνο και μόνο για την τηλεθέαση. Παρουσιάζει στο βιογραφικό του με υπερηφάνεια ότι άλλαξε πολλά μέσα επειδή ήταν ασυμβίβαστος αλλά αποφεύγει να αναφερθεί στο πλήθος των καταδικών σε βάρος και από τα δικαστήρια και από την ΕΣΗΕΑ. Μάλιστα, όπως γράψαμε και σε κείμενο στα Παραπολιτικά, ενίοτε οι καταδίκες πιάνουν τόπο, εφόσον π.χ. η αποζημίωση που υποχρεώθηκε να καταβάλει υπέρ του τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίων Αθηνών, κ. Μιχάλη Σταθόπουλο διατέθηκε από τον τελευταίο για να κάνει το πανεπιστήμιο έρευνες πάνω στη δημοσιογραφία.

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος επέλεξε να βγει από τη σύνταξη και την αποστρατεία, όχι για να ερευνήσει μια υπόθεση αλλά για να παίξει το ρόλο του «πιστολιού», το ρόλο αυτού που αναλαμβάνει να «καθαρίσει» για λογαριασμών άλλων, ακόμη και εάν αυτό είναι σε βάρος της αντικειμενικότητας και της ενημέρωσης. Όπως είχε κάνει και λίγους μήνες πριν όταν είχε βγάλει στη zougla.gr προσωπικά μηνύματα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Αθ. Ράντου, παραμονές της συζήτησης για τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, που αξιοποιήθηκαν για την παραπομπή του στο πειθαρχικό, από το οποίο απαλλάχτηκε πρόσφατα πανηγυρικά.

Όμως, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος είναι ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Που άλλαξε πολλά μέσα όχι μόνο για τις αποκαλύψεις του αλλά και για την κατακραυγή που προκάλεσαν κατά καιρούς οι αντιδεοντολογικές πρακτικές του. Που δεν δίστασε να πρωταγωνιστεί σε μια άθλια απόπειρα σπίλωσης του Γαβριήλ Σακελλαρίδη το 2014. Που διάλεξε κάποτε ειρωνικά τον τίτλο «Κίτρινος Τύπος» για την εκπομπή του για να αποδειχτεί κυριολεξία. Όμως, είναι αυτός που είναι.

Το ερώτημα είναι η κυβέρνηση γιατί τον εμπιστεύεται; Γιατί υπουργοί όπως ο Πάνος Καμμένος και ο Σταύρος Κοντονής σπεύδουν να υιοθετήσουν τις γνώμες του αλλά και να ανταποκριθούν στις παρεμβάσεις του, χωρίς καμιά δεύτερη σκέψη παρότι έχει δείξει ότι έχει δική του «ατζέντα» για την υπόθεση; Γιατί δύο υπουργοί της κυβέρνησης αναμειγνύονται τόσο ενεργά σε αυτή την υπόθεση σε αγαστή συνεργασία με τον Τριανταφυλλόπουλο; Γιατί οι δημοσιογράφοι της Εφημερίδας των Συντακτών, που κάποτε έκαναν πραγματική εκστρατεία εναντίον του, τώρα σπεύδουν να συντονιστούν μαζί του και να ταυτιστούν με την οπτική του;

Η υπόθεση Noor-1 πρέπει επιτέλους κάποτε να διαλευκανθεί πλήρως. Γιατί εξακολουθεί να ρίχνει βαριές σκιές πάνω σε διάφορες πλευρές του δημόσιου βίου. Όπως πρέπει να διερευνηθεί και η διαχείρισή της, η μετατροπή της σε εργαλείο εκβιασμών και επηρεασμού πολιτικών και επιχειρηματικών συσχετισμών, αλλά και το όλο κουβάρι διωκτικών αρχών, οικονομικών συμφερόντων και εκπροσώπων της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αποτέλεσε μέχρι τώρα τη βασική τροχοπέδη για να έρθει στο φως η αλήθεια. Αυτό έχουμε ανάγκη και όχι άλλη επικοινωνιακή διαχείριση ή κοντόθωρους πολιτικούς και εκλογικούς υπολογισμούς."

Το άρθρο των Παραπολιτικών που αναδημοσιεύει το "Κουτί της Πανδώρας"του Κώστα Βαξεβάνη:
"ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:
10 Ιουνίου 2016 20:02

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
10 Ιουνίου 2016 20:10
Βόμβα από τα «Παραπολιτικά»: Ο Τριανταφυλλόπουλος ζητούσε «3-4 εκατομμύρια» από τον Μαρινάκη

Τηλεφωνική συνομιλία στην οποία ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος εμφανίζεται να ζητάει από τον Βαγγέλη Μαρινάκη 3-4 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανοίξει κανάλι, έχουν στη διάθεσή τους τα «Παραπολιτικά» σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αφήνει να εννοηθεί μάλιστα ότι ο Τριανταφυλλόπουλος ξεκίνησε τον «πόλεμο» κατά του εφοπλιστή μετά την άρνησή του να του δώσει το πόσο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μάλιστα το γεγονός ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τριανταφυλλόπουλος αποκαλεί χαζό και τρελό τον Γιάννη Αλαφούζο ενώ συνοδεύει το αίτημά του προς τον Μαρινάκη με μια ισχυρή δόση αποθέωσης.

Τα «Παραπολιτικά» απευθύνουν επιπλέον στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο μια σειρά από ερωτήματα. Διερωτώνται συγκεκριμένα:

1. Είστε εσείς κύριε Τριανταφυλλόπουλε που συνομιλούσατε με τον κ. Μαρινάκη ή όχι; Μια και είστε τόσο θαρραλέος όπως διαμηνύετε προς πάσα κατεύθυνση, απαντήστε, αν και η φωνή σας είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστική και γνωστή, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχετε χαθεί από προσώπου γης.

2. Αλήθεια, κύριε Τριανταφυλλόπουλε, αποκαλείτε ή όχι χαζό, τρελό ή παιδάκι τον επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζο;

3. Ζητάτε ή όχι κύριε Τριανταφυλλόπουλε από τον κ. Μαρινάκη κάποια… εκατομμύρια ευρώ για να «έχετε ένα κανάλι που να είναι παντοδύναμο;». Θεμιτό βέβαια το όνειρό σας να εξελιχθείτε σε καναλάρχη της «Ζούγκλας», βγάζοντας… δίσκο σε όλη την επιχειρηματική Αθήνα. Μήπως όμως αυτή σας η φιλοδοξία εξηγεί και την σημερινή σας «Δημοσιογραφική έρευνα»-ή καλύτερα συμβόλαιο- που με τόση περηφάνια προβάλλετε, αν και μέχρι στιγμής ο θησαυρός που πουλάτε, δεν είναι παρά άνθρακες που σας εκθέτουν;

Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των «Παραπολιτικών» αναφέρει στη συνέχεια:

«Μήπως ο ‘’Δημοσιογράφος’’ βγάζει κάποιου είδους απωθημένα επειδή δεν του έγιναν τα χατίρια που με τόσο πάθος και αγωνία ζητούσε; Μήπως όλα αυτά γίνονται για μια… ‘’σκατοσυχνότητα’’ όπως λέτε χαρακτηριστικά στην συνομιλία σας με τον κ. Μαρινάκη ζητώντας του να σας βοηθήσει να την αποκτήσετε; Και τελικώς ποιος ο θύτης και ποιο το θύμα κ. Τριανταφυλλόπουλε; Ποιος ο εκβιαζόμενος και ποιος ο εκβιαστής; Αναμένουμε απαντήσεις από τον γενναίο και άτεγκτο ‘’Δημοσιογράφο’’.

Τα «Παραπολιτικά» αναφέρουν τέλος, ότι, επειδή έχουν καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του Τριανταφυλλόπουλου, δεν θα πέσουν στην στο επίπεδό του να δημοσιοποιήσουν παρανόμως τη συνομιλία με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, σημειώνουν όμως ότι «αν η μνήμη του είναι ασθενής, τότε το ηχητικό ντοκουμέντο είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή στην διάθεσή του» και προσθέτουν ότι μπορούν να του διαθέσουν και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο."

Ολόκληρο το άρθρο των Παραπολιτικών:
http://www.parapolitika.gr/article/triantafullopoulos-se-marinaki-thelo-...

"Τριανταφυλλόπουλος σε Μαρινάκη: "Θέλω 3-4 εκατομμύρια για το zougla tv"
ΕΛΛΑΔΑ, 10.06.2016 19:39 |
Parapolitika Newsroom

Ο "Δημοσιογράφος" αποκαλούσε "χαζό" και "τρελό" τον Γιάννη Αλαφούζο - Μία συνομιλία από το 2012

Το διαχρονικό ποιόν, τον τρόπο δράσης, αλλά και το… περί «Δημοσιογραφίας» αίσθημα του αυτόκλητου τιμητή Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, αποκαλύπτει η τηλεφωνική συνομιλία που έχουν στην διάθεσή τους τα parapolitika.gr, στην οποία ακούγεται πεντακάθαρα ο «Δημοσιογράφος» να ζητά πολυδάπανες χάρες από τον εφοπλιστή κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, συνοδεύοντας το αίτημά του με μια ισχυρή δόση αποθέωσης (γλειψίματος στην καθομιλουμένη). Από το περιεχόμενο της συνδιάλεξης προκύπτουν ξεκάθαρα ερωτήματα, αν και ρητορικού χαρακτήρα, αφού το νόημα της κουβέντας και δη των λεγομένων του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου είναι αν μη τι άλλο σαφές:
-Είστε εσείς κύριε Τριανταφυλλόπουλε που συνομιλούσατε με τον κ. Μαρινάκη ή όχι; Μια και είστε τόσο θαρραλέος όπως διαμηνύετε προς πάσα κατεύθυνση, απαντήστε, αν και η φωνή σας είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστική και γνωστή, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχετε χαθεί από προσώπου γης.
-Αλήθεια, κύριε Τριανταφυλλόπουλε, αποκαλείτε ή όχι χαζό, τρελό ή παιδάκι τον επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζο;
- Ζητάτε ή όχι κύριε Τριανταφυλλόπουλε από τον κ. Μαρινάκη κάποια…. εκατομμύρια ευρώ για να «έχετε ένα κανάλι που να είναι παντοδύναμο;». Θεμιτό βέβαια το όνειρό σας να εξελιχθείτε σε καναλάρχη της «Ζούγκλας», βγάζοντας… δίσκο σε όλη την επιχειρηματική Αθήνα. Μήπως όμως αυτή σας η φιλοδοξία εξηγεί και την σημερινή σας «Δημοσιογραφική έρευνα»-ή καλύτερα συμβόλαιο- που με τόση περηφάνια προβάλλετε, αν και μέχρι στιγμής ο θησαυρός που πουλάτε, δεν είναι παρά άνθρακες που σας εκθέτουν;
Μήπως ο «Δημοσιογράφος» βγάζει κάποιου είδους απωθημένα επειδή δεν του έγιναν τα χατίρια που με τόσο πάθος και αγωνία ζητούσε; Μήπως όλα αυτά γίνονται για μια…. «σκατοσυχνότητα» όπως λέτε χαρακτηριστικά στην συνομιλία σας με τον κ. Μαρινάκη ζητώντας του να σας βοηθήσει να την αποκτήσετε; Και τελικώς ποιος ο θύτης και ποιο το θύμα κ. Τριανταφυλλόπουλε; Ποιος ο εκβιαζόμενος και ποιος ο εκβιαστής; Αναμένουμε απαντήσεις από τον γενναίο και άτεγκτο «Δημοσιογράφο».

Επειδή εμείς, ακολουθώντας τον δρόμο της νομιμότητας έχουμε καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του κ. Τριανταφυλλόπουλου, δεν θα πέσουμε στο επίπεδό του να δημοσιοποιήσουμε παρανόμως την συνομιλία του με τον κ. Μαρινάκη, αφού ουδέποτε θα υιοθετούσαμε πρακτικές των Τριανταφυλλόπουλων και των Θωμαϊδηδων. Αν όμως η μνήμη του είναι ασθενής, τότε το ηχητικό ντοκουμέντο είναι ανα πάσα ώρα και στιγμή στην διάθεσή του…
ΥΓ. Κι επειδή όπως αποδείχθηκε η αναγνώριση της φωνής δεν είναι και το... φόρτε του "Δημοσιογράφου", τότε μπορούμε με χαρά να του διαθέσουμε και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο. "

Εικόνα Γιάννης ο Red

Νέα συνέντευξη του Μάκη Γιαννουσάκη στον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο του UNFOLLOW:
http://unfollow.com.gr/web-only/m-giannousakis-o-k-kammenos-mou-eipe-dos...

"Μ. Γιαννουσάκης: «Ο κ. Καμμένος μου είπε ‘δώσε τον Μαρινάκη’»
Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος | 6/7/2017

Την ώρα που φουντώνει η κεντρική πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την υπόθεση Noor-1, μετά και την κατάθεση από τη ΝΔ επίσημης πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, νέες πτυχές έρχονται στο φως μέσα από νέα συνέντευξη που παραχώρησε στο UNFOLLOW o καταδικασμένος σε ισόβια για την υπόθεση αυτή Μάκης Γιαννουσάκης. Ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε στις 3 Ιουλίου 2017 στη Βουλή ότι κατά βάση τον έβαλε να επαναλάβει την απόρρητη κατάθεσή του από τον Ιούλιο του 2015, ο Μ. Γιαννουσάκης τον διαψεύδει και επιμένει ότι ο βασικός λόγος των επίμονων επικοινωνιών του υπουργού Εθνικής Άμυνας μαζί του ήταν για να τον πείσει να καταθέσει κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη: «Ο κ. Καμμένος μου είπε 'δώσε τον Μαρινάκη'». Υποστηρίζει δε ότι θα τοποθετηθεί πλήρως εάν γίνει τελικά εξεταστική επιτροπή.

Στη συνέντευξή του ο Μ. Γιαννουσάκης διαψεύδει όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στις 3 Ιουλίου 2017, και παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα των συνομιλιών τους. Ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι κατά βάση τον έβαλε να επαναλάβει την απόρρητη κατάθεσή του από τον Ιούλιο του 2015, ο Μ. Γιαννουσάκης, τον διαψεύδει και επιμένει ότι ο βασικός λόγος των επίμονων επικοινωνιών του υπουργού Εθνικής Άμυνας μαζί του ήταν για να τον πείσει να καταθέσει κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη: «Ο κ. Καμμένος μου είπε δώσε τον Μαρινάκη». Υποστηρίζει δε ότι θα τοποθετηθεί πλήρως εάν γίνει τελικά εξεταστική επιτροπή.

Ο Γιαννουσάκης υποστηρίζει ότι εξαιτίας αυτής της πίεσης προσήλθε εκείνο το βράδυ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά κ. Τζίβα για να πάρει κατάθεση, παρότι ο ίδιος υποστηρίζει ότι εξαρχής είχε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν είχε τίποτα να καταθέσει. Το μόνο που έδωσε, ανεπίσημα εκείνο το βράδυ και επίσημα με κατάθεση λίγες μέρες μετά, ήταν αντίγραφα της κίνησης του εταιρικού λογαριασμού του, που κατά τον Γιαννουσάκη δεν έχουν σχέση με την υπόθεση.

Παράλληλα, ο Γιαννουσάκης αρνείται ότι απευθύνθηκε ο ίδιος και ζήτησε τη βοήθεια του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Επιμένει ότι ήταν αυτοί που τον προσέγγισαν και όχι το αντίθετο: «Εγώ δεν ζήτησα ποτέ τη βοήθεια του κ. Καμμένου. Όπως και δε ζήτησα ποτέ τον κ. Τριανταφυλλόπουλο.»

Ο Γιαννουσάκης επιμένει ότι υπάρχει ένα ευρύτερο φάσμα επικοινωνιών είτε του κ. Καμμένου είτε συνεργατών του, πράγμα που επίσης, εάν ισχύει, γεννά σοβαρά ερωτήματα, ενώ το ίδιο ισχύει και ο διαρκώς επανερχόμενος στην υπόθεση και ιδιαιτέρως παρεμβατικός ρόλος του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.
(http://unfollow.com.gr/web-only/otan-o-makis-sintonizei-ipourgous-kai-ei...)

Προφανώς και, όπως έχουμε πει πολλές φορές, χρειάζεται η μέγιστη επιφύλαξη όταν μιλάμε για τα λεγόμενα ενός καταδικασμένου σε πρώτο βαθμό σε ισόβια για μια υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών, που δεν υποστηρίζει ότι είναι αθώος αλλά διεκδικεί ελαφρυντικά στο όνομα της συνεργασίας του στην αποκάλυψη της υπόθεσης.

Την ίδια στιγμή, όμως, είναι σαφές ότι κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Ερωτήματα που αφορούν γενικά την κυβέρνηση αλλά και ειδικά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. Έναν υπουργό που στην αρχή είπε ότι απλώς του ζήτησε ο Γιαννουσάκης δικαστική προστασία, μετά υποστήριξε ότι σε πλήθος συζητήσεων και για χρόνο περίπου 20 λεπτών επαναλάμβανε στον Γιαννουσάκη να δώσει την κατάθεση και τα εξτρέ και στη συνέχεια προσέφερε άλλη εκδοχή υποστηρίζοντας ότι τον έβαλε να του πει την κατάθεση του 2015 και τελικά ακόμη κι αυτή την εκδοχή τη διαψεύδει ο Γιαννουσάκης.

Γιατί, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε στα χέρια του μια απόρρητη κατάθεση ενός προστατευόμενου μάρτυρα, για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, μιας σε εξέλιξη έρευνας και όχι μιας ολοκληρωμένης δικογραφίας (οπότε θα ήταν λογικό να βλέπουν διάφορα στοιχεία της να διαρρέουν από εδώ και από εκεί); Είχε κάποια αρμοδιότητα ένας υπουργός Εθνικής Άμυνας να αναλάβει στη βάση αυτής της κατάθεσης να πείσει έναν ισοβίτη να καταθέσει, παρά την άρνησή του, και μάλιστα ως κομμάτι της άσκησης πειθούς να του ζητάει να δώσει κατάθεση εναντίον συγκεκριμένου προσώπου; Πότε ξεκίνησαν αυτές οι επικοινωνίες είτε του ίδιου του Πάνου Καμμένου είτε συνεργατών του και για πόσο κράτησαν; Τι σηματοδοτεί η συνεργασία υπουργών με ένα δημοσιογράφο όπως ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και τελικά ποιος ακριβώς ο ρόλος του δημοσιογράφου και η σχέση με τη διαχείριση μιας τόσο κρίσιμης ποινικής υπόθεσης; Ποιος ο ρόλος του κ. Χριστοφορίδη, ενός ανακριτικού υπαλλήλου που η δράση του δείχνει να υπερβαίνει τα όρια απλώς του ανακριτικού του ζήλου; (Να θυμίσουμε, πέραν όλων των άλλων, και τον τρόπο που στη συνομιλία του με τον Γιαννουσάκη που αποκάλυψε το UNFOLLOW, δείχνει να μεταφέρει πιέσεις και «οικονομικές προσφορές» και άλλου επιχειρηματία.) Ποια η σχέση του κ. Χριστοφορίδη με τον Πάνο Καμμένο; Έχουν συναντηθεί; Πότε και γιατί;
(http://unfollow.com.gr/web-only/katangelies-gia-emploki-kammenou-kontoni...)

Και βέβαια σε όλα αυτά υπάρχει και ένα ακόμη αναπάντητο ερώτημα: ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας μέχρι τώρα έχει δώσει κάλυψη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, πιθανώς και ως αποτέλεσμα της ανάγκης να διατηρηθεί η εύθραυστη κυβερνητική ισορροπία. Όμως, γνώριζε για τις κινήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας ή ο Π. Καμμένος κινήθηκε αυτοβούλως και, εάν ισχύει το δεύτερο, τι προτίθεται να κάνει τώρα που η υπόθεση αποκαλύπτεται;

Η υπόθεση Noor-1 είναι ανάγκη να διαλευκανθεί πλήρως. Με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και όχι μέσω παρεμβάσεων πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών. Για να σταματήσει να δηλητηριάζει το δημόσιο βίο, να αποτελεί εργαλείο σε εγχειρήματα αναδιάταξης πολιτικών και επιχειρηματικών συσχετισμών, να επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο. Γιατί σε μια χώρα που υπέφερε τα προηγούμενα χρόνια και που το πολιτικό σύστημά της υπόσχεται ακόμη περισσότερα χρόνια λιτότητας, ο μετασχηματισμός της πολιτικής και της δημοσιογραφίας απλώς σε ένα πεδίο σύγκρουσης αντιμαχόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων θα κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Αυτό είναι το διακύβευμα και όχι η όποια προκατασκευασμένη εικόνα της πραγματικότητας έχει ο καθένας στο μυαλό του, συνήθως χωρίς να έχει αντιληφθεί πώς και γιατί, και κυρίως από ποιους, αυτή κατασκευάστηκε.

Ακούστε τη συνέντευξη του Μ. Γιαννουσάκη εδώ ή στο κανάλι του UNFOLLOW στο YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=9p2Ylvs_BZA

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Μ. Γιαννουσάκη:

Το UNFOLLOW έγραψε προχθές για τις πιέσεις τις οποίες δεχόσασταν από τον κ. Τριανταφυλλόπουλο για να δώσετε κατάθεση στις 17 Ιανουαρίου στην εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα. Και από τις συνομιλίες τις οποίες αποκάλυψε το UNFOLLOW προκύπτει ότι ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ήταν ενορχηστρωτής όλης αυτής της ιστορίας…

Πίστευα ότι ο κ. Τριανταφυλλόπουλος δεν είχε σχέση με αυτό και ότι ήταν ένα θύμα που επικαλέστηκαν το δημοσιογραφικό του λειτούργημα προκειμένου να βοηθήσει την ιστορία τους. Τώρα κατάλαβα ότι είναι μέρος της ιστορίας τους. Στις 17/1 το πρωί εγώ είπα στον κ. Τριανταφυλλόπουλο ότι δεν πρόκειται να δώσω καμία κατάθεση. Στις 6 το απόγευμα του το λέω και με SMS. Που μου λέει ότι έχει κανονίσει να έρθει η προϊσταμένη. Εκεί, εκεί ακριβώς είναι και η παρέμβαση του κ. Καμμένου, όταν εγώ στον κ. Τριανταφυλλόπουλο είπα δύο φορές ότι δεν πρόκειται να δώσω καμία κατάθεση, τότε πια έγινε η παρέμβαση-επέμβαση στις 9 το βράδυ, τρεις ώρες μετά σχεδόν, από τον κ. Καμμένο.

Σας έστειλε και ένα μήνυμα ο κ. Τριανταφυλλόπουλος για να σας πείσει να μιλήσετε, λέγοντάς σας ότι «είναι ενήμερη όλη η πολιτική ηγεσία και ο κ. Καμμέ» (εννοεί «ο κ. Καμμένος»)…

Ακριβώς. Και όχι μόνο αυτό. Μου έστειλε και ένα μήνυμα ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, ότι έμαθε ότι η εισαγγελέας, του είπανε, πήγε σε άλλη φυλακή, έγινε λάθος και έρχεται στη δικιά μου. Ήταν απολύτως ενήμερος. Αν δεν ήτανε μαζί τους, ήτανε σίγουρα απολύτως ενήμερος για οτιδήποτε συμβαίνει.

Να σας πω, ο κ. Καμμένος, εκείνο το βράδυ τελικά, τι σας ζήτησε; Προχθές στη Βουλή, αποδέχτηκε ότι οι συνομιλίες ήταν αρκετές και αποδέχτηκε και ότι ο χρόνος των συνομιλιών μεταξύ σας ήταν αρκετός. Ήταν 20-21 λεπτά. Και έδωσε τη δική του εξήγηση του τι συζητούσατε. Είπε δηλαδή ο κ. Καμμένος ότι είχε λάβει υπ’ όψιν του μια κατάθεση δικιά σας το 2015, τον Ιούλιο, στις 23 Ιουλίου, όπου έχετε κάνει μια κατάθεση για λαθρεμπόριο πετρελαίου. Αληθεύει αυτό;

Καταρχήν να ξεκινήσω για την κατάθεση του 2015. Προς κάθε ενδιαφερόμενο είναι αυτό. Το είπα και στο δικαστήριο προχθές. Όταν αισθανθώ ασφαλής και είμαι ασφαλής και εγώ και η οικογένειά μου, εφόσον βλέπω ότι έχουν μια τεράστια συμπάθεια στο 2015, θα ανοίξω τον φάκελο του 2015. Θα τους δώσω τα στοιχεία του 2015. Και είπα ότι αν έχουν χάσει οι μισοί τον ύπνο τους τώρα, θα χάσουν και οι άλλοι μισοί τον ύπνο τους. Οι καταθέσεις μου το 2015 όπως και όλη η διαδικασία ενοχής, ουσιαστικά προφυλάκισης και καταδίκης κατά του κ. Κοτσώνη, ήταν απολύτως σημαδεμένη. Έχω όλα τα στοιχεία τα οποία θα τα προσκομίσω.

Κύριε Γιαννουσάκη…

Πάμε να φύγουμε όμως από αυτό. Πάμε σε αυτά που είπε ο κ. Καμμένος.

Θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Πριν μου πείτε τι σας είπε ο κ. Καμμένος. Ο κ. Καμμένος επικαλείται, το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με το δικό του αφήγημα, μια ένορκη εξέταση μάρτυρα, δική σας, η οποία όμως τον Ιανουάριο είναι απόρρητη. Πώς φτάνει στα χέρια του κ. Καμμένου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, μια απόρρητη κατάθεση;

Είναι ξεκάθαρο. Γιατί είμαι ο πρώτος προστατευμένος-απροστάτευτος μάρτυρας στην ιστορία.

Του τη δώσατε εσείς;

Ποτέ. Ακούστε λίγο…

Πώς την πήρε; Κοιτάξτε, είναι απόρρητη η κατάθεση και μάλιστα ο κ. Καμμένος προχθές την έδωσε να καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής. Και τον Γενάρη λέει ότι με βάση αυτή την κατάθεση σας δίνει κουράγιο. Και εγώ ερωτώ. Πριν σας δώσει κουράγιο ή ό,τι άλλο σας είπε, πώς περιήλθε στα χέρια του μια απόρρητη κατάθεση;

Οι καταθέσεις μου όλες έχουν διαρρεύσει από τον ίδιο άνθρωπο. Είναι από τον κ. Παναγιώτη Χριστοφορίδη. Όπως και διέρρευσαν την προηγούμενη Κυριακή στον ελληνικό Τύπο και τις είδαμε αυτούσιες και μάλιστα δεν είχαν καν την ευφυΐα να κρύψουν το όνομα του Χριστοφορίδη, οπότε να μην ξέρουμε και σε ποιον αξιωματικό την έδωσαν. Όλες μου οι καταθέσεις είναι στα χέρια του κ. Χριστοφορίδη, ο οποίος τις διανέμει στους ανθρώπους που αυτός κρίνει. Προφανώς αυτή την έδωσε ο κ. Χριστοφορίδης στον κ. Καμμένο. Και θέλω να σου πω ότι εγώ, κατάθεσή μου, δεν έχω. Και να κάνω αίτηση αύριο να μου δώσουν, δεν μου δίνουν. Η διαδικασία της απόρρητης κατάθεσης δεν προβλέπει αντίγραφο ούτε καν σε αυτόν που τη δίνει. Οπότε δεν θα μπορούσα να έχω εγώ την κατάθεσή μου. Ακόμα και να ήθελα.

Ωραία. Σας καλώ λοιπόν να μου πείτε, το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου, στα 20 λεπτά που προκύπτει ότι είχατε συνομιλία ή συνομιλίες γιατί ήταν αρκετές οι κλήσεις –12 τον αριθμό– με τον κ. Καμμένο, τι τελικά σας λέει ο κ. Καμμένος;

Πρώτον, να ξεκαθαρίσω κάτι για τις συνομιλίες. Συνομιλίες υπήρξαν κι άλλες οι οποίες δεν μπορούν να αποδειχθούν. Κι επειδή εγώ μιλάω μόνο με πράγματα που μπορώ να αποδείξω, ας περιοριστούμε σε αυτές που λέτε εσείς. Συνομιλίες υπήρξαν κι άλλες. Και όχι μόνο με τον κ. Καμμένο. Είναι συνομιλίες όμως που δεν μπορώ να αποδείξω.

Μισό λεπτό. Με τον κ. Καμμένο έχετε μιλήσει και πριν από τις 17 Ιανουαρίου;

Όχι.

Έχετε μιλήσει, εννοείτε, κι άλλες φορές, εκτός από τις 12 κλήσεις που προκύπτουν από τα στοιχεία τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα οποία είναι οι εξερχόμενες κλήσεις οι δικές σας…

Ακριβώς.

Λέτε ότι έχουν υπάρξει κι άλλες κλήσεις από τον κ. Καμμένο ή από εσάς προς τον κ. Καμμένο, τις οποίες δεν μπορείτε να αποδείξετε και ότι υπήρξαν στη συνέχεια;

Και από ανθρώπους του κ. Καμμένου. Όχι μόνο από τον κ. Καμμένο. Τις οποίες δεν μπορώ να αποδείξω και γι’ αυτό δεν ονοματίζω.

Μισό λεπτό. Πέρα από τους ανθρώπους του κ. Καμμένου, πόσες φορές έχετε μιλήσει ακόμα με τον κ. Καμμένο από τον Φεβρουάριο και μετά; Πού είναι η τελευταία του κλήση, αν δεν απατώμαι, 2 Φεβρουαρίου;

Δεν μπορώ να θυμάμαι. Δεν μπορώ να θυμάμαι.

Είναι πολλές;

Δεν μπορώ να θυμάμαι και δεν μπορώ να πω κάτι, σου ξαναλέω, που δεν μπορώ να αποδείξω. Έχει μηδενική αξία ό,τι δεν μπορεί να αποδειχθεί. Εδώ οι συνομιλίες που έδωσα με τον Χριστοφορίδη, που είναι αυταπόδεικτο το τι συμβαίνει, και έχει μηδενική αξία αυτό. Για φαντάσου και συσχέτισε κάτι που δεν μπορώ να αποδείξω.

Ποιοι ήταν οι άνθρωποι του κ. Καμμένου που σας έπαιρναν τηλέφωνο; Και πώς το ξέρετε ότι ήταν άνθρωποι του κ. Καμμένου;

Δεν θα σας πω γιατί δεν μπορώ να το αποδείξω.

Από πού γνωρίζετε ότι ήταν άνθρωποι του κ. Καμμένου;

Διότι με πήραν από τηλέφωνο, που ήταν του κ. Τριανταφυλλόπουλου, με Ίντερνετ. Με ιντερνετική κλήση.

Μήπως ήταν άνθρωποι του κ. Τριανταφυλλόπουλου και τους συγχέετε με ανθρώπους του κ. Καμμένου; Μήπως ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, που φαίνεται να είναι ενορχηστρωτής, εμπλέκει τον υπουργό και δεν το ξέρετε;

Ακόμα και έτσι να είναι, που δεν κρίνω ότι είναι έτσι, αλλά ακόμα και έτσι να είναι, πάλι καταλήγουμε στο αρχικό μου συμπέρασμα. Στην αρχική μου θέση μάλλον. Ότι δεν μπορώ να λέω κάτι που δεν μπορώ να αποδείξω.

Ωραία, πέστε μου τουλάχιστον, αφού ο κ. Καμμένος αποδέχτηκε τελικά ότι έχει μιλήσει τουλάχιστον 12 φορές μαζί σας, και ότι ο χρόνος διάρκειας των συνομιλιών αυτών των 12 κλήσεων υπερβαίνει τα 20 λεπτά, σε αυτά τα 20 λεπτά τι είπατε;

Πρώτον, να ξεκινήσω ότι εγώ δεν ζήτησα ποτέ τη βοήθεια του κ. Καμμένου. Όπως και δεν ζήτησα ποτέ τον κ. Τριανταφυλλόπουλο. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα και ο κ. Καμμένος στο βήμα της Βουλής αναφέρθηκαν και οι δύο στο ότι εγώ ζήτησα τη βοήθεια. Ή του ενός ή του άλλου.

Είπαν ότι είχαν και μια ανώνυμη καταγγελία. Μήπως είχαν μια ανώνυμη καταγγελία;

Καταγγελία μπορεί να είχανε. Αλλά εγώ δεν τους έψαξα ποτέ μου. Υπήρχε ένα σχέδιο προσέγγισης των ανθρώπων αυτών προς τα εμένα. Και αυτό με προβλημάτισε. Αυτό με προβλημάτισε και σου μιλάω σήμερα διότι και οι δύο γι’ αυτό το πράγμα δεν μιλήσανε αληθινά. Δεν είπαν την αλήθεια. Και ευτυχώς για μένα, αυτό που σου λέω μπορώ να το αποδείξω. Και γι’ αυτό το λέω. Και θα ακούσουνε αν θέλουνε τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, τον οποίο έχουν βάλει προμετωπίδα, οτιδήποτε συμβαίνει, υπάρχει μια προσπάθεια να αδειάσει πάνω στον κ. Τριανταφυλλόπουλο. Γιατί προφανώς δεν έχει πολιτική ευθύνη. Η πολιτική μου άποψη δεν έχει καμία αξία και δεν θα μπω ποτέ σε αυτή τη διαδικασία. Αλλά τα πραγματικά περιστατικά είναι συγκεκριμένα.

Ωραία. Πέστε μου τα πραγματικά περιστατικά.

Εγώ σου ξαναλέω ότι ο κ. Τριανταφυλλόπουλος περιγράφει τον ρόλο του κ. Καμμένου, ο ίδιος. Περιγράφει το πώς με προσέγγισε ο Τριανταφυλλόπουλος, το περιγράφει ο ίδιος ο Τριανταφυλλόπουλος. Όχι εγώ. Εάν χρειαστεί θα το σηκώσω να το ακούσουνε αν δεν πιστεύουνε. Και σε οτιδήποτε με αμφισβητούν, θα τους αμφισβητούνε οι ίδιες οι φωνές τους. Εμένα με κατηγορήσανε για το ηχητικό του κ. Χριστοφορίδη, ο κ. Κοντονής είπε στο βήμα της Βουλής ότι είναι, λέει, μια συρραφή. Και λέω. Εγώ προσκόμισα στον Άρειο Πάγο οτιδήποτε χρειάζεται, μέχρι τελευταίο κόμμα, να αποδείξω τη μηνυτήρια αναφορά μου. Δεν προσκόμισα τίποτα περισσότερο. Να είσαι σίγουρος ότι έχουν πέσει 100 υπηρεσίες πάνω σε αυτό το ηχητικό. Επειδή τα έχω βάλει με το παρακράτος. Αν είχανε παρατηρήσει την παραμικρή επέμβαση στη φωνή του Χριστοφορίδη, ότι άλλο του λέω και τον έβαλα να πει άλλο, θα το είχανε κάνει σημαία. Εγώ δεν έβαλα τον κ. Χριστοφορίδη, δεν παρήγαγα. Εμένα ο κ. Κοντονής με κατηγόρησε, «οι όψιμες καταγγελίες μου». Θέλω να τοποθετηθώ σε αυτό. Όψιμες, δηλαδή καθυστερημένες, εγώ 20 Μαρτίου τούς έγραψα. 6 Απριλίου τούς κατήγγειλα. Αν 16 μέρες για τον κ. Κοντονή είναι όψιμες, μπορεί αυτό να τεθεί στην κρίση του καθενός. Εγώ αυτό το θεωρώ έγκαιρο. Ότι το έκανα σε έγκαιρο χρονικό διάστημα. Είναι, Λευτέρη, εγώ έπαιζα επί τρία χρόνια ένα ρόλο. Σε όλους. Και τον έπαιζα καλά. Γι’ αυτό άλλωστε και τους έκανα και με εμπιστευτήκανε.

Σας καλώ ακόμα μία φορά, όμως, να μου πείτε…

Ναι, θέλω να σου πω κάτι, γιατί θέλω να ακουστεί αυτό. Λέω πάνω από πέντε έξι φορές – και μάλιστα με τον προσδιορισμό ξεκάθαρα. Ότι ο Μαρινάκης είναι αθώος και δεν μου έχει μιλήσει ποτέ για ναρκωτικά. Εάν εγώ είχα αφήσει μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια μισή υπόνοια ενοχής του κ. Μαρινάκη, θα μου έλεγε ο ίδιος ο Χριστοφορίδης, τι είναι αυτά που μας λες τώρα, άλλα μας έλεγες πέρυσι, άλλα μας έλεγες πρόπερσι… Όχι μόνο δεν μου λέει έτσι. Μου λέει ότι ακόμα και που δεν ξέρεις, ακόμα και που μέσα σου βαθιά δεν το πιστεύεις, σου λέω ότι είναι ένοχος. Αυτό…

Μισό λεπτό, εγώ δεν είμαι ούτε συνήγορος του κ. Μαρινάκη, ούτε με ενδιαφέρει να αποδείξω αν ο κ. Μαρινάκης είναι αθώος ή ένοχος…

Ούτε εγώ είμαι.

Από τις συνομιλίες τις δικές σας με τον κ. Χριστοφορίδη, από αυτά που λέει ο κ. Χριστοφορίδης επειδή είναι ανακριτικός υπάλληλος, προκύπτουν βάσιμα ερωτήματα. Ένα από τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν και επειδή και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Καμμένος, αποδέχτηκε ότι μίλησε μαζί σας για 20 λεπτά, ξαναρωτώ: Τι σας είπε ο κ. Καμμένος;

Ε, επειδή πάμε στον κ. Καμμένο. Εμένα ο κ. Καμμένος καταρχήν δεν μου έδωσε καμία αίσθηση ότι πάμε να βάλουμε φυλακή έναν αθώο άνθρωπο. Δεν μου είπε ξεκάθαρα ότι «δεν με ενδιαφέρει αν είναι αθώος ή ένοχος». Ήταν πεπεισμένος ο κ. Καμμένος ότι ο κ. Μαρινάκης είναι ένοχος. Αν θα δεις τη συνομιλία με τον Χριστοφορίδη, του λέω κάποια στιγμή, ότι «Πάνο, είναι αθώος» ή «Πάνο, εμένα δε μου είπε ποτέ για ναρκωτικά». Αυτό, γιατί το κάνω; Εγώ σου το ξανάπα. Για να καταφέρω τον Χριστοφορίδη να μου ξαναπεί ό,τι μου λέει επί μακρό διάστημα, έπρεπε να έχω μια τακτική. Σημασία έχει αυτά που μου λέει ο Χριστοφορίδης. Εκεί όταν του λέω για τον Καμμένο του Χριστοφορίδη, όταν του λέω εγώ για τον Καμμένο και του λέω ότι ουσιαστικά δεν τον ενδιαφέρει τον Καμμένο άμα είναι αθώος, ο Χριστοφορίδης το επιβεβαιώνει – όχι εγώ. Και μου απαντάει: «Ναι, ρε Μάκη. Είναι μεγάλα τα πολιτικά παιχνίδια». Εγώ με αυτόν τον τρόπο σκέφτηκα ότι ο Καμμένος γνωρίζει ότι ο Μαρινάκης είναι αθώος ή εν πάση περιπτώσει δεν τον ενδιαφέρει. Εμένα ο Καμμένος δεν μου έδωσε καθόλου την εικόνα, ούτε θα το έλεγε ποτέ τηλεφωνικά ότι «δεν με ενδιαφέρει αν είναι αθώος». Ο Χριστοφορίδης το ’πε. Ο Χριστοφορίδης μπέρδεψε, ο λιμενικός μπέρδεψε τον κ. Καμμένο, όχι εγώ.

Ακούστε με λιγάκι…

Όπως και την κυρία Τζίβα. Εγώ στην κυρία Τζίβα δεν δέχτηκα να μιλήσω. Το είπα και προχθές. Αν δεν μου έλεγε ο Χριστοφορίδης ότι «εγώ θα μπλέξω την Τζίβα», «τη μυστική σου κατάθεση θα πάω να τη συμβουλευτώ πρώτα την Τζίβα». Και μάλιστα μου λέει ο Χριστοφορίδης: «Είναι να μπλέξουμε την Τζίβα, είναι να μπλέξουμε τον υπουργό». Έκανα μηνυτήρια αναφορά στην Τζίβα και σου λέω εν τιμή ότι πιστεύω ότι αυτή η γυναίκα δεν έχει σχέση με όλο αυτό και αναφέρει την ιδιότητα του υπουργού. Αν έλεγε όνομα υπουργού, θα έκανα μήνυση και στον υπουργό. Όπως και είπα προχθές στο δικαστήριο, αν προκύψει οποιαδήποτε επικοινωνία ή ραντεβού μετά τις 17 του μηνός με οποιονδήποτε από αυτούς τους κυρίους, τους υπουργούς, εγώ θα ζητήσω, θα κάνω μήνυση και σε αυτόν. Και ιδιαίτερα στον κ. Καμμένο. Αν προκύψει ότι είχε επαφή με τον κ. Χριστοφορίδη μετά τις 17 του μηνός, συνάντηση ή τηλεφωνική επικοινωνία, είμαι υποχρεωμένος να το κάνω. Και είμαι υποχρεωμένος και με την επιθυμία να βγει αθώος. Και ο κ. Καμμένος και η κυρία Τζίβα. Γιατί για τον κ. Χριστοφορίδη δεν τίθεται θέμα.

Κύριε Γιαννουσάκη, εγώ να αποδεχτώ και το αφήγημα ότι ο κ. Καμμένος παγιδεύτηκε και όταν συνομιλεί μαζί σας, όπως μου λέτε, σας δίνει την εικόνα ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Μαρινάκης είναι ένοχος, ή έχει εμπλοκή με την ιστορία του λαθρεμπορίου, ή του λαθρεμπορίου πετρελαίου ή στο λαθρεμπόριο με τα ναρκωτικά…

Δεν έγινε καμία κουβέντα. Λευτέρη, αυτά που είπε ο κ. Καμμένος ότι συζητήθηκε και επιβεβαιώθηκε ή επαναλήφθηκε η κατάθεση του 2015, δεν έγινε καμία τέτοια κουβέντα.

Μα αυτό είπε ο κ. Καμμένος προχτές στη Βουλή.

Το σέβομαι αυτό που είπε ο κ. Καμμένος, αυτή είναι η άποψή του, εγώ έχω άλλη. Δεν έγινε καμία κουβέντα για την κατάθεσή μου του 2015. Η κουβέντα, η οποία μπορώ αυτή τη στιγμή δημόσια να πω, διότι είναι σε εξέλιξη μια έρευνα και αν αυτό το θέμα πάει σε εξεταστική στη Βουλή εκεί θα πρέπει να τα πω… Αυτό που μπορώ να σου πω εσένα είναι ότι ο κ. Καμμένος μού άσκησε πίεση προκειμένου να δώσω την κατάθεση. Όταν είδε ότι δεν πρόκειται να δώσω καμία κατάθεση, πλέον μου ζήτησε να δώσω τα εξτρέ των λογαριασμών. Για να μην ξεφτιλιστεί. Το «μην ξεφτιλιστεί» εγώ το λαμβάνω…

Πού να ξεφτιλιστεί; Μα δεν ξέρει κανείς. Μισό λεπτό, πού να ξεφτιλιστεί; Δεν ξέρει κανείς εκείνη την εποχή ότι ο κ. Καμμένος παρεμβαίνει ή προσπαθεί να σας προστατέψει με το δικό του αφήγημα. Ποιος το ξέρει;

Είναι σαφές ότι θέλει να μην ξεφτιλιστεί στον υπουργό Δικαιοσύνης που τον πήρε και του είπε: «Στείλε έναν εισαγγελέα να δώσει κατάθεση εις βάρος του Μαρινάκη. Είναι έτοιμος». Εκεί θα ξεφτιλιζότανε.

Εξακολουθείτε όμως… Από τη μία λέμε στον κ. Καμμένο, «πέστε μας τι είπατε, 20 λεπτά, με τον κ. Γιαννουσάκη που είναι καταδικασμένος πρωτόδικα για την ιστορία του Noor 1», ρωτάω κι εσάς, και δεν μου απαντάτε ούτε εσείς.

Σου λέω κι εγώ. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι με πίεσε, μου ζήτησε να δώσω το εξτρέ, όπως μου το ζήτησε και η κυρία Τζίβα, και το έδωσα ανεπίσημα εκείνη την βραδιά, και επίσης μου πρότεινε ο κ. Καμμένος ότι αν θα δώσω κατάθεση, θα έρθει στο δικαστήριό μου, της αναστολής, προκειμένου να καταθέσει σαν μάρτυρας, διότι θεωρούσε ότι δικαιούμαι να έχω πάρει αναστολή με όλη αυτή τη βοήθεια που είχα δώσει μέχρι τότε. Δηλαδή, μου είπε: «Δώσε την κατάθεση κι εγώ θα έρθω σαν μάρτυρας». Και μάλιστα αυτό σε ένα μεταγενέστερο μήνυμα προς τον κ. Καμμένο τού το αναφέρω. Ότι «θα βοηθήσει αυτό που μου είπες. Να έρθεις να δώσεις». Όπως και έχω και τον κ. Τριανταφυλλόπουλο που μου το λέει.

Εσείς ήσασταν προστατευόμενος μάρτυρας;

Σ’ το είπα. Εγώ έχω την παγκόσμια ιδιότητα του προστατευόμενου-απροστάτευτου μάρτυρα.

Μισό λεπτό. Εσείς έχετε δώσει κατάθεση, στην οποία κατονομάζετε ποιοι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι οι χρηματοδότες της ηρωίνης –των δύο τόνων ή των τριών τόνων– οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα. Έχετε πει ποιοι είναι οι χρηματοδότες. Τους είπατε ποιοι είναι;

Ο αναξιόπιστος κ. Γιαννουσάκης, όπως με χαρακτηρίζουνε, το 2015, τον Νοέμβριο, έδωσε δύο συγκεκριμένα ονόματα ότι είναι οι χρηματοδότες της ηρωίνης, το 2017, έδωσε… συγγνώμη, το 2016, στις 5 Δεκεμβρίου, έδωσε ένορκη κατάθεση. Λίγο πριν την υποτιθέμενη συνέντευξή μου στον Τριανταφυλλόπουλο είπα ακριβώς τα ίδια ονόματα.

Ποια είναι τα ονόματα, μπορείτε να μου τα πείτε;
Είναι ο κ. Ζιντάστι και ο αδερφός του Άλεξ.

Ο κ. Ζιντάστι πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή;

Ο κ. Ζιντάστι, βγήκε έκθεση της DEA τώρα στη δημοσιότητα, ότι συνελήφθη για ανθρωποκτονία, ότι του σκοτώσανε την κόρη λόγω του «Noor», μάλιστα το δήλωσε και ο ίδιος δημόσια, και ο κ. Ζιντάστι εμπεριέχεται στην έκθεση της DEA, η οποία βγήκε 20 Ιανουαρίου του 2017, που τον ονοματίζει ως χρηματοδότη της ηρωίνης. Πριν…

Ωραία, αφού εσείς λοιπόν δίνετε την κατάθεση στο τέλος του ’16 και λέτε ποιοι είναι οι χρηματοδότες του φορτίου της ηρωίνης…

Ναι, το έχω ξαναπεί το ’15.

Εγώ θα μείνω στην κατάθεση του ’16. Στην οποία λέτε ποιοι είναι οι χρηματοδότες του φορτίου της ηρωίνης. Γιατί ζητούν να δώσετε νέα κατάθεση;

Ζητούνε να δώσω κατάθεση ξεκάθαρα μόνο για τον Μαρινάκη. Εγώ… να σου πω και κάτι άλλο…

Σας το είπε αυτό ο κύριος… Ξαναρωτάω. Σας το είπε αυτό ο κ. Καμμένος;

Ξεκάθαρα.

Τι εννοείτε;

Ότι δώσ’ τονα, μη φοβάσαι τίποτα, είμαστε μαζί σου.

Δώσε τον Μαρινάκη, σας είπε; Σας είπε ο Καμμένος, «δώσε τον Μαρινάκη»;

Ο κ. Καμμένος μου είπε «δώσε τον Μαρινάκη», γιατί προφανώς είχε ενημερωθεί ότι επιθυμώ να δώσω τον Μαρινάκη.

Άρα σας είπε το όνομα. Σας είπε το όνομα «Μαρινάκης» ο Καμμένος.

Ξεκάθαρα ναι. Μου το είπε. Δεν μου είπε «δώσε μια γενική κατάθεση».

Σας είπε «δώσε τον Μαρινάκη»; Ξαναρωτάω.

Βεβαίως βεβαίως.

Αυτό δεν το έχετε ξαναπαραδεχτεί ποτέ, ούτε ο κ. Καμμένος το ’χει παραδεχτεί. Σας λέει ο Καμμένος, «δώσε τον Μαρινάκη»;

Δώσε κατάθεση για τον Μαρινάκη. Αυτή ήτανε. Και μην τον φοβάσαι. Μην τον φοβάσαι. «Εμένα μάλιστα», μου είπε ότι «μου απειλεί τα παιδιά μου κάθε μέρα». Ο Μαρινάκης δηλαδή. Και η δημοσιότητα είναι αυτή που θα σε προστατεύσει. Αυτό μου είπε για τον Μαρινάκη.

Έχω μια πληροφορία δημοσιογραφική, ότι στη συνομιλία σας με τον κ. Καμμένο, ο κ. Καμμένος σάς λέει ότι θέλει να έχει στα χέρια του μια επιτυχία, η οποία έχει να κάνει με τα ναρκωτικά στην Ελλάδα, διότι θα πάει στην Αμερική να συναντήσει τον κ. Τραμπ και αυτό το πράγμα θέλει να το δείξει στους Αμερικανούς. Ισχύει αυτό;

Είναι σωστή η πληροφορία σου, δεν θέλω όμως εγώ να κάνω περαιτέρω αναφορά σε αυτό. Όταν θα χρειαστεί να κάνω και με διαδικασία η οποία δεν θα ’ναι μια συνέντευξη, θα το κάνω. Ναι, έγινε αναφορά. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Ότι ήθελε μια απλή επιτυχία. Μόνο αυτό μπορώ να σου πω.

Ήθελε ένα πρόσωπο συγκεκριμένο να δείξει;

Δεν θέλω να αναφερθώ άλλο σε αυτό, σε παρακαλώ. Η πληροφορία είναι σωστή όμως.

Μάλιστα. Αυτά τα οποία μου λέτε, δώσατε και μια κατάθεση πρόσφατα για το αίτημα της αναστολής σας. Στον εισαγγελέα του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Πειραιά.

Ναι.

Ο Πρόεδρος σας ρώτησε;

Η Πρόεδρος.

Η Πρόεδρος. Η Πρόεδρος σας ρώτησε;

Η Πρόεδρος –και γενικά το Πενταμελές– έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Και επειδή εξετάζαμε την αναστολή μου, και όχι τι έχει συμβεί με τον κ. Καμμένο, ορθά προσπαθούσανε να δούνε εάν αυτές όλες οι διαδικασίες συνδέονται με τον κίνδυνο τον οποίο επικαλούμαι ότι υπάρχει για εμένα πλέον και ότι πρέπει να βγω από τη φυλακή. Εκεί επικεντρώθηκε και όχι στα συμβάντα. Στο αν αυτά που λέω εγώ συνδέονται με τους κινδύνους που επικαλούμαι. Εκεί επικεντρώθηκε. Και είναι ξεκάθαρο το ότι συνδέονται και να σου πω γιατί; Είναι ξεκάθαρο. Όταν είχα δώσει τους εμπόρους ναρκωτικών, με φυλάγανε 4 αστυνομικοί. Όταν έδωσα το παρακράτος, με φυλάνε 30. Δηλαδή μόνοι τους δείχνουνε από πού κινδυνεύω. Γιατί τώρα με φυλάνε 30 και δεν με φυλάνε 4 που με φυλάγανε;

Θέλω να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση. Είπατε ότι ο κ. Καμμένος σάς ζήτησε στην κατάθεσή του, και το λέτε για πρώτη φορά, να πείτε το όνομα «Μαρινάκης». Την ώρα που σας το λέει, εσείς του είπατε ότι ο Μαρινάκης έχει ή δεν έχει εμπλοκή, ή του δώσατε ελπίδες ότι ο Μαρινάκης έχει εμπλοκή, και άρα στο αφήγημα, στο οποίο είχε παγιδευτεί ο κ. Καμμένος και είχε πειστεί για την ενοχή του Μαρινάκη, του δώσατε ελπίδες;

Εγώ στον κ. Καμμένο είπα δεν έχω να δώσω καμία απολύτως κατάθεση και εφόσον το εξτρέ μού λέτε ότι μπορεί να βοηθήσει την έρευνά σας, και επειδή από την πρώτη στιγμή θέλω να βοηθάω, θα σου δώσω το εξτρέ. Εάν αυτό για τον κ. Καμμένο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο του κ. Μαρινάκη, είναι κάτι που πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Καμμένο. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι αν ήθελα εγώ να δώσω το εξτρέ για να μπερδέψω τον κ. Μαρινάκη, θα έκανα και κατάθεση εις βάρος του κ. Μαρινάκη. Το εξτρέ, γιατί κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος και το αναπαράγουν συνέχεια, ακόμα και στη Βουλή. Η G Tankers, η εταιρεία, δεν προέκυψε πουθενά σε όλη τη διαδικασία ότι είχε την παραμικρή εμπλοκή με το καράβι «Noor». Δεν πλήρωσε τίποτα, δεν έδωσε καμία εντολή, δεν υπήρξε ούτε ένας μάρτυρας που να πει ότι το «Noor» και η G Tankers έχουνε σχέση. Οπότε δύο διαφορετικά πράγματα έπρεπε να τα ενώσουμε για να βγει η υπόθεση Μαρινάκη.

Να κάνω ακόμα μία ερώτηση, αν και υποσχέθηκα ότι θα ήταν η τελευταία. Όταν ήρθε εκείνο το βράδυ να δώσετε κατάθεση η κυρία Τζίβα… Η κυρία Τζίβα σάς έδωσε την υπόνοια, σας άφησε υπόνοιες ότι ήταν κι αυτή πεπεισμένη ότι ο κ. Μαρινάκης είναι ένοχος;

Η κυρία Τζίβα δεν μπήκε σε κρίσεις αν είναι ένοχος ο κ. Μαρινάκης. Η κυρία Τζίβα ήρθε να κάνει τη δουλειά της. Η κυρία Τζίβα πήρε εντολή «πήγαινε να πάρεις μια κατάθεση». Προφανώς είχε ενημερωθεί τι αφορούσε η κατάθεση και είχε έρθει γι’ αυτό το λόγο. Ξεκάθαρα. Και όταν έκανε το τηλεφώνημα στο οποίο αναφέρομαι, της μιας ώρας περίπου, πενήντα λεπτών, η κυρία Τζίβα, και μετά ξαναμπήκαμε στο δωμάτιο, μου ζήτησε η κυρία Τζίβα αυτό που μου είχε ζητήσει και ο κ. Καμμένος. «Δώσε μου, σε παρακαλώ τα εξτρέ, να φύγω με κάτι στα χέρια μου». Ανεπίσημα πάντα.

Σας είπε η κυρία Τζίβα τη φράση: «Να φύγω με κάτι στα χέρια μου»;

Ναι. Και μου έδωσε τον λόγο της ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει.

Με συγχωρείτε, αλλά αυτό…

Και μάλιστα αυτό προκύπτει, Λευτέρη, και ξέρεις γιατί προκύπτει; Γι’ αυτό σου είπα, εγώ θα μιλάω μόνο με ό,τι προκύπτει. Αυτό προκύπτει γιατί, αν ακούσεις, λέω στον Χριστοφορίδη «πήγες», του λέω, «στην Τζίβα τα εξτρέ;» Μου λέει «τα πήγα». «Τα είχε ήδη μόλις τα πήγες;» «Ναι», μου λέει, «τα είχε ήδη». Πάλι ο κύριος Χριστοφορίδης μιλάει γι’ αυτούς. Όχι εγώ. Εγώ μπορώ να λέω ό,τι θέλω. Εκτός άμα μου πούνε ότι του έγραψα τα κείμενα και τα υπαγόρευσα. Ξέρω γω;

Άρα εσείς μου λέτε…

Η κυρία Τζίβα εκείνο το βράδυ έφυγε με τα εξτρέ. Τα έβαλε στο χρηματοκιβώτιό της, μέχρι να τα καταθέσω εγώ μετά από μια εβδομάδα περίπου επίσημα.

Οπότε μου λέτε εσείς, προκύπτει ότι όταν η κυρία Τζίβα είναι εκεί γνωρίζει ότι εσείς ή θα της δώσετε τα εξτρέ…

Όχι, δεν το γνωρίζει. Κατάθεση ήρθε να πάρει. Ούτε εξτρέ ούτε τίποτα. Κατάθεση μαζί με τα εξτρέ βέβαια. Όταν με αντιμετώπισε εμένα που της λέω «δεν χρειαζόμαστε ούτε γραμματέα ούτε κανέναν», καθίσαμε οι δυο μας και καταλήξαμε στο ότι «δώσε μου κάτι να φύγω να έχω στα χέρια μου». Εμπιστεύσου με, ουσιαστικά μου είπε."

Εικόνα CEN-TAURUS

Άμα δε δουλεύεις τα τελευταία χρόνια, έχεις να συντηρήσεις πανάκριβα οχήματα τύπου PORCHE CAYENNE κλπ, όταν έχεις να συντηρήσεις μεζονέττες, εξοχικά και μια νεότατη σύζυγο, να στηρίξεις τα πολλά από διάφορους γάμους παιδιά σου, όταν είσαι σοβαρά άρρωστος, τί κάνεις; Ο,τιδήποτε μπορεί να σου αποφέρει χρήμα θερμό σαν φασολάδα που μόλις κατέβηκε απ΄το μάτι της κουζίνας. Ειδικά δε, αν είσαι και ελαφρώς αδίστακτος κι ακώλωτος στα στησίματα υποθέσεων τύπου Χαϊκάλη (η γνωστή φάρσα του δήθεν εκβιασμού του να ψηφίσει πρόεδρο δημοκρατίας το δήμα), τότε τα παίρνεις από τον κολλητό σου τίγρη της ζούγκλας τα πακέτα και στήνεις το σκηνικό.
Υ.Γ: Ποιό είναι το συγκολητικό στοιχείο που ενώνει όλες αυτές τις ομοφυλόφιλες ψυχές σ' αυτή την υπόθεση; Μα φυσικά, όλοι είναι ένθερμοι δεδηλωμένοι οπαδοί του καταπιεσμένου σωματείου με σήμα το δικέφαλο μαδημένο κοτόπουλο πανέ, που έχει ρημάξει στις βούτες τόσα χρόνια τα δημόσια ταμεία και συνεχίζει ακάθεκτο. Δεν μπορείς να πεις! Μπολιάζει ηθική, μπέσα και καθαρότητα τους οπαδούς του!

Εικόνα Aprosarmostos17

Αυτό το μπουμπούκι ο λιμενικός που βρίσκεται τώρα; Κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσά μας;

Εικόνα ΝΙΚ

Kοίτα ρε το παχύδερμο θράσος που είχε...μιλάμε για μεγάλο ξιπασμένο κοπάνι. Έδειχνε βραχιολάκια γιατί εννοούσε ότι θα βάλει το Πρόεδρο φυλακή, πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Τη πάτησε όμως! Και αυτός και το τρίο φρισκις, δημοσιογράφος του κώλου Μάκη και φυσικά η Μαριονέτα ο Κοντωνής. Αει στα τσακίδια λοιπόν!

Να δούμε που θα καταλήξει.

ΥΓ: Μπράβο RATM καλή δουλειά!

Εικόνα dimitrov7

Τι να πω ρε παιδιά ... αυτοί είναι τόσο χοντρόπετσοι που κάνουν λες και δεν τρέχει τπτ. Αν κυβερνούσε ο Κωστάκης ο ακάματος πραγματικά θα είχε πέσει η κυβέρνηση. Και για μένα δεν είναι αυτό το θέμα. Αλλά αυτός ο Τσίπρας τόσο "μαγεμένος" είναι και νταλαβερίζεται όπως νταλαβερίζεται με ψεκασμένο και άλλα λαμόγια; Λες κι ο Λεβέντης π.χ. δεν είναι πρόθυμος να μπει στη κυβέρνηση. Δεν μπορώ να εξηγήσω το μένος του εναντίον μας. Δλδ πόσο ... δεν ξέρω τι ... μπορεί να είσαι για να στοχοποιείς τη μισή Ελλάδα; Κάνε εσύ τι δουλειά σου σαν κυβέρνηση, μην ασχολείσαι, να έχουμε όλοι την ησυχία μας. Λες κι όλος ο Θρύλος άλλο καημό δεν έχει να ασχολείται με τα "πολιτικά".
Εγώ πάντως αν ήμουν στη θέση του Βαγγέλα θα είχα κινητοποιήσει το σύμπαν. Μηνύσεις, αγωγές, αιτήσεις θεραπείας κλπ,κλπ,κλπ παντού. Άρειο Πάγο, ΣτΕ, ΕΕ, διεθνές δικαστήριο της Χάγης, διεθνές δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, το σύμφωνο της Σανγκάης, G8, G20. Παντού. Εδώ καταλύεται το πολίτευμα. Δεν είναι παίξε γέλασε. Δλδ αλίμονο αν μια αριστερή κυβέρνηση κάνει τέτοια πράγματα. Να δούμε τι θα κάνει η αντιπολίτευση. Πόσο θα το τραβήξει.

Εικόνα ΤΡΕΞΕ ΖΕΛΑ ΤΡΕΞΕ

το 'χε και σίγουρο ότι θα του κάτσει η σκευωρία ο μπούλης, εξ ου κι έδειχνε ...βραχιολάκια εκεί που χοροπήδαγε ο Έφηβος την αδελφούλα του...

ποιος ιβαν ο βρομερός και ποιος αλχαβουζος, ο φρίσκις είναι το μεγαλύτερο νουνόπανο, που διαχειρίζεται τα χρήματα διαφήμισης του τζόγου κι είτε εξαγοράζει, είτε κλείνει στόματα.

αυτόν πρέπει να ξεμπροστιάσει και να καταστρέψει δια παντός το νομικό επιτελείο.

υ.γ. α, ρε θείο, άξιζε να τον βγάλεις από τη στενή μόνο και μόνο για να σου φέρει από το χεράκι τον Ντούσκο; δεν τον άφηνες μέσα να σαπίσει το δασκαλάκο της οδήγησης...

Εικόνα giorgos mastroyiannis

Τι να πω αδέλφια μου, σύγγαυροι, μέχουν τρελλανει όλα αυτα τα σιχαμερά πουσταριά.Τέτοια συνωμοσία μονο σε ταινείες εχω δεί.Τοσο παρασκήνιο,εκβιασμό, πλαστογραφία,συκοφαντία και βρώμα για να φάνε τον Βαγγέλα και τον Θρύλο μας δεν το περίμενα οτι θα το ζήσω.Πρέπει αυτοι οι σιχαμεροί υπάνθρωποι,να χουν σπάσει όλα τα κοντέρ ακόμα και απ τη χούντα .Εχω σταματήσει να παρακολουθώ την προετοιμασία της ομάδας,και κυριολεκτικά αγωνιώ κι ανησυχώ μήπως και τα καταφέρουν.ΜΟΝΟΙ μας και όλοι τους.

Εικόνα Romain

Πολύ σωστός φίλε!

Τι ενδιαφέρον να έχει κανείς για τον Μποκανί και τον Χάσι όταν εδώ υπάρχει η σκευωρία του αιώνα. Τέτοια serials ούτε στο Hollywood.

Είναι πλέον φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση, ΣΥΧΤΙΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια ΜΑΦΙΑ!

Τύφλα να έχει η ΧΟΎΝΤΑ του 67.

Αυτοί είναι εφτά σκαλιά χειρότεροι.

Υ. Γ. Τα βραχιολακια όπως πάει δεν θα τα γλυτώσει ο ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ!

Εικόνα Γιάννης ο Red

Το βίντεο της συνέντευξης Γιαννουσάκη στον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=P8aROP5KWQo

Εικόνα Γιάννης ο Red

Για το ποιόν του καταδικασμένου συκοφάντη Πάνου Καμμένου:
http://www.iefimerida.gr/news/108823/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B4%CE%B...

"ΠΛΗΡΩΣΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 30.000 ΕΥΡΩ
Καταδικάστηκε ο Πάνος Καμμένος για συκοφαντική δυσφήμηση του Αντρίκου Παπανδρέου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 04|06|2013 14:45

Καταδικάστηκε ο Πάνος Καμμένος για συκοφαντική δυσφήμηση του Αντρίκου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πλήρωσε 30.000 ευρώ πρόστιμο.

Παράλληλα του απαγορεύτηκε να αναφέρεται στο όνομα του Αντρίκου Παπανδρέου, ενώ κάθε φορά που θα αναφέρεται σε αυτό θα πληρώνει 500 ευρώ πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται πως η κόντρα του Πάνου Καμμένου με τον Αντρίκο Παπανδρέου έφτασε στα δικαστήρια, μετά την αγωγή που υπέβαλε ο τελευταίος σε βάρος του προέδρου των ΑΝΕΛ, με αφορμή τις καταγγελίες του για εμπλοκή του κ. Παπανδρέου σε αγοραπωλησίες CDS.

Ο κ. Παπανδρέου, διεκδικούσε από τον κ. Καμμένο το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, με βάση τις δηλώσεις του κ. Καμμένου για εμπλοκή του με τα ασφάλιστρα κινδύνου ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας (CDS).

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμμένος είχε μιλήσει για το ρόλο που διαδραμάτισε ο Αντρίκος Παπανδρέου σε επενδυτική εταιρία που αγόρασε CDS από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ η χώρα όδευε προς τον μηχανισμό στήριξης, αναμένοντας την εκτίναξη των spreads.

Τι έγινε στη δίκη

«Ποτέ δεν υπήρξε διάθεση, πρόθεση καταφρονήσεως, περιφρονήσεως του προσώπου του Αντρίκου Παπανδρέου». Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της δίκης που δημοσιεύει το iefimerida.gr.

Αγωγή εναντίον του κ. Καμμένου είχε καταθέσει ο Αντρίκος Παπανδρέου, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, με αφορμή τα όσα είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων περί εμπλοκής του Αντρίκου Παπανδρέου στις αγοραπωλησίες ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) σε ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος ερωτάται «εσείς λοιπόν λέτε ότι δεν είχατε διάθεση, πρόθεση καταφρονήσεως, περιφρονήσεως του προσώπου...» για να απαντήσει ο κ. Καμμένος «καμία κε πρόεδρε και ποτέ δεν υπήρξε τέτοιου είδους».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μάλιστα, υποστήριξε ότι «ουδέποτε έχουν ειπωθεί. Είναι προϊόν διαδικτύου όπου υπάρχουν σχόλια διαφόρων ανθρώπων που ελευθέρως γράφουν στο διαδίκτυο και τα οποία παίρνοντας τις δηλώσεις τις δικές μου εντός του κοινοβουλίου ή όπως έχω υποχρέωση λόγω του δημοσίου συμφέροντος στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα και αναπαράγουν ιστοσελίδες».

Σε σχετική ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου για την έκφραση λαμόγιο ο κ. Καμμένος απαντά «πού τον έχω πει λαμόγιο να μας πει. Κύριε πρόεδρε δεν προκύπτει από πουθενά».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε στο δικαστήριο ότι «εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη αυτών που δημοσίως έχω πει και υπογράψει. Αυτά που γράφουν οι ιστοσελίδες οι οποίες πολλές ελέγχονται από τους ίδιους ή οι οποίες είναι πληρωμένες για να δημιουργήσουν ένα νομικό πλαίσιο για να απειληθεί ο βουλευτής ή η δικαιοσύνη....».

Στο σημείο αυτό τον διακόπτει ο πρόεδρος για να τον ρωτήσει «λέει, λέτε, ότι η οικογένειά του είναι μαφία. Αληθές ή ψευδές;».

«Εγώ δεν είπα την οικογένειά του... Παρακαλώ να μου πείτε κε πρόεδρε σε πιο σημείο και με ποιο μέσον».

Στη συνέχεια ο κ. Καμμένος υποστηρίζει ότι «ούτε τον ήξερα τον κ. Παπανδρέου ποτέ, ούτε τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου» και ότι οι αγωγές εναντίον του έγιναν «διότι ήθελε να σταματήσει καθ' οιοδήποτε τρόπο εκείνος και οι φίλοι του την διερεύνηση την ποινική αλλά και την κοινοβουλευτική των σκανδάλων των οποίων πιθανώς να έχουν διαπράξει ή φέρεται να έχουν διαπράξει».

H κατάθεση του μάρτυρα

Νωρίτερα είχε εξετασθεί ο Κυριάκος Τόμπρας ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Καμμένου.

Ο κ. Τόμπρας υποστηρίζει ότι «ο κ. Καμμένος πότε δεν έβλαψε την τιμή και την υπόληψη του κ. Ανδρέα Παπανδρέου διότι ποτέ δεν αναφέρθηκε εις βάρος του καταφατικά. Εγώ δεν έχω διαβάσει ποτέ μία δήλωση του κ. Καμμένου, του κ. Καμμένου, όμως,όχι την είπε το τάδε σάιτ και λέω είναι του Καμμένου, μία δήλωση του κ. Καμμένου εγώ δεν έχω διαβάσει ποτέ που να λέει ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι απατεώνας, ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε αυτό, τον κατηγορεί για εκείνο. Όχι.

«Ο κ. Καμμένος», συνεχίζει ο κ. Τόμπρας, «έκανε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, εξαιτίας των ερωτήσεων του κάποια θέματα έφερε στο φως και πήρανε δημοσιότητα και η δημοσιότητα δημιούργησε πρωτοσέλιδα και τα πρωτοσέλιδα δημιουργήσανε αναρτήσεις στα σάιτ αλλά αυτά δεν είναι του Καμμένου».

Τι υποστηρίζει ο Αντρίκος Παπανδρέου

Στη συνέχεια ο πρόεδρος το δικαστηρίου ενημερώνει τον κ. Παπανδρέου ότι ο κ. Καμμένος«θεωρεί ότι δεν σας έχει υβρίσει, δεν έχει διάθεση, δεν εστράφη, δηλαδή, εναντίον σας». Ο Αντρίκος Παπανδρέου τόνισε ότι «ο κ. Καμμένος με έχει χρωματίσει επαλειμμένα ως δεδομένο, ως οικονομικό εγκληματία, ως άτομο το οποίο συμμετέχω σε μια οικογένεια κόζα νόστρα, με έχει φωτογραφήσει σαν να εμπλέκομαι σε μια ιστορία κερδοσκοπίας εις βάρος της χώρας».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «μου κάνει εξαιρετική εντύπωση ότι τώρα, σήμερα λέει ότι δεν έχει στραφεί εναντίον μου. Εγώ αν θεωρώ δεδομένο βλέποντας αυτά που έχω διαβάσει και έχω ακούσει στις τηλεοράσεις ότι έχει δείξει ακριβώς εμένα πολύ συγκεκριμένα με συγκεκριμένες κατηγορίες. Δεν είναι απλώς υπαινιγμοί είναι κατηγορίες».

Ο Αντρίκος Παπανδρέου επανέλαβε ότι «με έχει πει, είμαι βέβαιος ότι με έχει πει λαμόγιο, έχει πει ότι συμμετέχω σε εσωτερική πληροφόρηση που παρέχω σε ξένους επενδυτές εις βάρος της χώρας».

Διαβάστε πατώντας εδώ και εδώ για να διαβάσετε τα πρακτικά της δίκης. Στα πρακτικά από τη σελίδα 31 έως και 43 καταθέτει ο μάρτυρας υπεράσπισης του Πάνου Καμμένου, Κυριάκος Τόμπρας. Στις σελίδες 44 έως και 47 καταθέτει ο εναγόμενος Πάνος Καμμένος και στις σελίδες 48 έως και 50 ο μηνυτής Αντρικός Παπανδρέου."

Τα πρακτικά της δίκης:
http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/tombra-kammenos-andreas-1.pdf

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/tombra-kammenos-andreas-2.pdf

Υ.Γ.:Για να μην παρεξηγηθούμε,προφανώς ΔΕΝ είμαι υμνητής της οικογένειας Παπανδρέου.

Εικόνα Γιάννης ο Red

Κι εδώ η ανακοίνωση-απάντηση του UNFOLLOW για όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες μέρες,ιδιαίτερα στην Εφημερίδα των (τσάτσων)Συντακτών,ανεπίσημο γραφείο τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και απ'την συριζαία ΑΡΔ,Άντα Ψαρρά.:
http://unfollow.com.gr/articles/ann/anakoinosi-tou-unfollow-gia-tis-epik...

"Ανακοίνωση του UNFOLLOW για τις επικρίσεις των τελευταίων ημερών
UNFOLLOW | 22/6/2017

Γράφτηκαν και λέχθηκαν πολλά, από καλόπιστες κριτικές μέχρι τις συνήθεις μεγαλοστομίες. Τα περισσότερα όμως από όσα γράφτηκαν εμπίπτουν στην κατηγορία: όταν μας δείχνουν το φεγγάρι καλό είναι να σχολιάζουμε πρώτα το φεγγάρι και μετά το δάχτυλο. Για την ταμπακιέρα θα συζητήσουμε ποτέ; Πέρασαν ήδη τρία ολόκληρα 24ωρα και κανείς από τους επικριτές μας δεν φαίνεται να βρίσκει περίεργο το γεγονός ότι λιμενικός με καθήκοντα ανακριτικού λειτουργού εμφανίζεται να πιέζει τον κρατούμενο να κατονομάσει συγκεκριμένο εφοπλιστή προσφέροντάς του ως αντάλλαγμα την αποφυλάκισή του. Κανείς δεν φαίνεται να βρίσκει περίεργο ότι για την «επίσκεψη» αυτή φέρεται να είναι ενήμερος ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Μια ενημέρωση μάλιστα, την οποία φέρεται να έχει από τον γνωστό σε όλες και όλους μας δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Κανείς, επίσης, δεν φαίνεται να βρίσκει άξιο διερεύνησης το γεγονός ότι η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά επισκέπτεται νύχτα τον καταδικασθέντα στις φυλακές προκειμένου να λάβει κατάθεση, μένει μαζί του επί τρεις ώρες –εκ των οποίων, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κρατούμενος ότι του είπε, τα 50 περίπου λεπτά μιλά με τον υπουργό Δικαιοσύνης στο τηλέφωνο.

«Το UNFOLLOW αθωώνει τον Μαρινάκη».

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του non-paper που μοιάζει να διακινεί το κυβερνητικό επιτελείο από τη στιγμή που δημοσιεύσαμε το ρεπορτάζ του συναδέλφου και εκδότη του περιοδικού Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου με τίτλο «Καταγγελίες για εμπλοκή Καμμένου – Κοντονή σε σκευωρία για Noor 1 και Μαρινάκη».

Γράφτηκαν και λέχθηκαν πολλά, από καλόπιστες κριτικές μέχρι τις συνήθεις μεγαλοστομίες. Τα περισσότερα όμως από όσα γράφτηκαν εμπίπτουν στην κατηγορία: όταν μας δείχνουν το φεγγάρι καλό είναι να σχολιάζουμε πρώτα το φεγγάρι και μετά το δάχτυλο.

Γράφτηκε ότι το ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου «βγάζει λάδι τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση Noor 1». Βέβαια, ούτε το UNFOLLOW, ούτε ο έχων την ευθύνη του συγκεκριμένου ρεπορτάζ δικάζει υποθέσεις για να δύναται να αποφανθεί για την ενοχή ή την αθωότητα κάποιου. Ούτε το ρεπορτάζ αφορούσε γενικώς την υπόθεση του Noor 1. Σε κανένα, μα σε κανένα, σημείο του κειμένου δεν υπάρχει κρίση περί αθωότητας ή ενοχής του οποιουδήποτε εφοπλιστή. Αυτό που γράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος από την πρώτη κιόλας αράδα είναι ότι «εάν επαληθευθούν τα στοιχεία, καταδεικνύουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα να εξυφανθεί δικαστική σκευωρία, με στόχο να ενοχοποιηθεί ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης για την “υπόθεση Noor-1”». Και παρουσιάζει τα στοιχεία που καταδεικνύουν ένα μείζον πολιτικό θέμα: μια ανοιχτή παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών σε μια δικαστική υπόθεση. Στοιχεία που και αλλού υποστηρίχθηκε πως υπάρχουν –όπως στη συνέντευξη που δημοσίευσε η εφημερίδα Real ή στο ρεπορτάζ με αναπόδοτες πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Το Καρφί–, αλλά ο συνάδελφός μας τα δημοσίευσε αυτούσια για να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά.

Το να είναι ένοχος ή αθώος ο Βαγγέλης Μαρινάκης για την υπόθεση αυτή, ή για οποιανδήποτε άλλη, είναι κάτι ανεξάρτητο από το να στήνεται μια σκευωρία. Σκευωρία μπορεί να στηθεί και σε κάποιον ένοχο και σε κάποιον αθώο – εκτός αν κάποιοι δεν έχουν πρόβλημα να «στηθούν» στοιχεία για κάποιον, επειδή τον θεωρούν εξαρχής ένοχο. Νομίζουμε όμως ότι το να «στήνονται» στοιχεία είναι σοβαρό ζήτημα για ένα κράτος δικαίου, για όποιον κι αν γίνεται, είτε τον συμπαθούμε είτε όχι, είτε τον θεωρούμε ένοχο είτε αθώο. Γιατί και η ενοχή πρέπει να αποδεικνύεται με πραγματικά στοιχεία και όχι με κατασκευασμένα.

Το ζήτημα είναι λοιπόν: τα στοιχεία που παρουσίασε το ρεπορτάζ είναι αληθινά ή όχι; Μέχρι στιγμής κανένα από τα στοιχεία δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν, αντιθέτως, εμμέσως πλην σαφώς και ο κ. Κοντονής παραδέχτηκε ότι η Εισαγγελέας επισκέφτηκε τον υπόδικο στη φυλακή και ο ίδιος ο κ. Καμμένος ότι έχει συνομιλήσει με τον ισοβίτη.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο και οι πρόθυμοι δημοσιογράφοι της κυβέρνησης

Αν λοιπόν τα στοιχεία είναι αληθινά, πάμε στο επόμενο σοβαρό θέμα: για την ταμπακιέρα θα συζητήσουμε; Πέρασαν ήδη τρία ολόκληρα 24ωρα και κανείς από τους επικριτές μας, για παράδειγμα, δεν φαίνεται να βρίσκει περίεργο το γεγονός ότι λιμενικός με καθήκοντα ανακριτικού λειτουργού εμφανίζεται να πιέζει τον κρατούμενο να κατονομάσει συγκεκριμένο εφοπλιστή προσφέροντάς του ως αντάλλαγμα την αποφυλάκισή του (να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι το ρεπορτάζ έδωσε βάση στα όσα λέει στη συνομιλία ο λιμενικός, και όχι ο υπόδικος, γιατί ο λιμενικός εκπροσωπεί μια δημόσια αρχή). Κανείς δεν φαίνεται να βρίσκει περίεργο ότι για την «επίσκεψη» αυτή φέρεται να είναι ενήμερος ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Μια ενημέρωση μάλιστα, την οποία φέρεται να έχει από τον γνωστό σε όλες και όλους μας δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Κανείς, επίσης, δεν φαίνεται να βρίσκει άξιο διερεύνησης το γεγονός ότι η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά επισκέπτεται νύχτα τον καταδικασθέντα στις φυλακές προκειμένου να λάβει κατάθεση, μένει μαζί του επί τρεις ώρες –εκ των οποίων, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κρατούμενος ότι του είπε, τα 50 περίπου λεπτά μιλά με τον υπουργό Δικαιοσύνης στο τηλέφωνο.

Και όσοι ή όσες επιλέγουν να παραστήσουν ότι ρίχνουν και μια βουτιά στην πισίνα των στοιχείων, αποφαίνονται: «Μα, καλά, για ένα τηλεφώνημα κάνετε έτσι;».

Απαντάμε: Όχι, δεν κάνουμε ούτε έτσι ούτε αλλιώς για «ένα τηλεφώνημα». Παρότι, βέβαια, απορούμε γιατί κάποιοι είναι πρόθυμοι να παραβλέψουν και το ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν είναι καν ο αρμόδιος για το οποιοδήποτε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων (προστασία μαρτύρων την οποία κάπως όψιμα θυμήθηκε η κυβέρνηση, που δεν την θυμόταν όταν δύο μάρτυρες της ίδιας υπόθεσης πέθαναν εν Ελλάδι επί των ημερών της). Τον ελέφαντα στο δωμάτιο θα τον δούμε; Και όταν αναφερόμαστε στον ελέφαντα στο δωμάτιο εννοούμε ακριβώς αυτό που διάφοροι καλοί συνάδελφοι που τοποθετούνται στο πλευρό της κυβέρνησης αποκρύπτουν ακριβώς με διατυπώσεις όπως αυτή που επέλεξε η Άντα Ψαρρά στο άρθρο της στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Θυμήθηκαν το “Noor 1” όχι για την ηρωίνη, αλλά για το τηλεφώνημα!».

Πρώτα απ’ όλα, να ενημερώσουμε την καλή συνάδελφο, που αν και διατείνεται ότι παρακολουθεί την υπόθεση από την αρχή, φαίνεται να το αγνοεί, ότι δεν την θυμηθήκαμε εμείς την υπόθεση αλλά… ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Το γεγονός το αναφέρει κάποια στιγμή και η ίδια αλλά στρεψοδικώντας. Γράφει λοιπόν ότι η υπόθεση έγινε πρωτοσέλιδο «όχι λόγω των πολλών και δικαιολογημένων αποριών που δημιουργήθηκαν σε όλη αυτή τη σκοτεινή υπόθεση εμπορίας θανάτου, αλλά επειδή ο βασικός καταδικασθείς ισχυρίστηκε στη “Ζούγκλα” του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ότι του ζητήθηκε από υπουργό να καταθέσει στοιχεία για τον Βαγγέλη Μαρινάκη!».

Ο «βασικός καταδικασθείς» πρώτα απ’ όλα, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο, βρέθηκε να συνομιλεί με τον Πάνο Καμμένο (τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης που υπερασπίζεται η συνάδελφος) χάρη στην παρέμβαση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ο οποίος –σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει και ο ίδιος– συνάντησε τον υπουργό για να τον ενημερώσει ότι ο καταδικασθείς προτίθεται να δώσει κατάθεση που να «καίει τον Μαρινάκη». Κάπως έτσι φέρεται να έφτασε μέσα στη νύχτα η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά στη φυλακή, να μένει παράτυπα εκεί επί τρίωρο και τα σχεδόν 50 λεπτά να μιλά, σύμφωνα με τον κρατούμενο, με τον υπουργό Δικαιοσύνης στο τηλέφωνο για να του εξηγήσει ότι δεν λαμβάνει αυτό που της είπαν ότι θα λάβει.

Αυτά, κ. Ψαρρά, σας φαίνονται κανονικά; Το γεγονός ότι μια «υπόθεση εμπορίας θανάτου», όπως λέτε κι εσείς, την χειρίζεται ο Μάκης Τριαντάφυλλόπουλος στο γραφείο του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης που στηρίζετε, σας φαίνεται ήσσονος σημασίας ώστε να το υποβιβάζετε σε «ένα τηλεφώνημα»; Και για όλα τα υπόλοιπα σας αρκεί το ότι ο Π. Καμμένος άφησε να εννοηθεί ότι το έκανε για να προστατεύσει τον «μάρτυρα»; Ο Π. Καμμένος και ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος είναι υπεύθυνοι για την προστασία των μαρτύρων άραγε; Ή μήπως ο Π. Καμμένος και ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος είναι δύο άνθρωποι που δεν έχουν απασχολήσει ποτέ τη δημοσιότητα για σχέσεις με επιχειρηματίες και για πράξεις που ευνοούν συγκεκριμένα συμφέροντα;

Και δεν είναι «ένα τηλεφώνημα», κ. Ψαρρά. Είναι τέσσερα, τρία τη μία μέρα και ένα την επομένη. Θα αναρωτηθεί κανένας επιτέλους τι έλεγε ο υπουργός Άμυνας σε έναν κρατούμενο, ώστε να χρειαστεί να του τηλεφωνήσει τέσσερις φορές; Θα ρωτήσει κανένας τον λιμενικό κ. Χριστοφορίδη για τη συζήτησή του με τον κρατούμενο Γιαννουσάκη και αν ήταν γι΄αυτήν ενήμερος ο Π. Καμμένος; Θα ρωτήσει κανείς γιατί πήγε η Εισαγγελέας Τζίβα να πάρει κατάθεση για την υπόθεση της μεταφοράς ναρκωτικών με το πλοίο Noor-1, από τη στιγμή που δεν χειρίζεται η ίδια τη συγκεκριμένη υπόθεση; Η κ. Τζίβα χειρίζεται τη δικογραφία που αφορά τη διερεύνηση τυχόν λαθρεμπορίου πετρελαίου μέσω του πλοίου Noor-1 και όχι την υπόθεση των ναρκωτικών που την διερευνά η Εισαγγελέας Αλβανού. Γιατί επομένως πήγε η κ. Τζίβα να πάρει από τον Γιαννουσάκη κατάθεση που να αφορά την υπόθεση των ναρκωτικών, όπως τουλάχιστον προκύπτει από όσα ο ίδιος ανάφερε και στις συνομιλίες του και στη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Γιατί, αφού έγιναν οι αποκαλύψεις για τις συνομιλίες Γιαννουσάκη-Χριστοφορίδη, έσπευσε να τον καλέσει να δώσει κατάθεση η αρμόδια Εισαγγελέας Αλβανού;

Το «πληρωμένο» ρεπορτάζ και η ανεξαρτησία του περιοδικού

Γράφτηκε ότι το ρεπορτάζ ήταν «πληρωμένο», ότι «ξεπουληθήκαμε» για να βγάλουμε λάδι τον εφοπλιστή, πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός και εσχάτως ιδιοκτήτη του «Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη», Βαγγέλη Μαρινάκη, σχετικά με την πιθανότητα εμπλοκής του στην υπόθεση Noor- 1. Η κατηγορία αυτή υποτίθεται πως δεν χρειαζόταν τεκμηρίωση, καθώς το γεγονός ότι κάποιοι από τους συναδέλφους του περιοδικού εργάζονται και στον Όμιλο των Παραπολιτικών, αποκαλύπτει –για τους κατηγόρους μας– την ευθεία σύνδεση τους με τον εφοπλιστή.

Απαντάμε: Πρώτα απ’ όλα, ουδέποτε έκρυψαν οι συνάδελφοί μας ότι εκδίδουν δύο ένθετα στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ενώ τόσο ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος όσο και ο έτερος διευθυντής του περιοδικού Αυγουστίνος Ζενάκος έχουν και μια δίωρη εκπομπή κάθε Σάββατο και Κυριακή στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά FM. Είναι από τους ελάχιστους συναδέλφους που γνωρίζουμε, οι οποίοι δεν διεκδίκησαν να «τα πάρουν» κάτω από το τραπέζι, αλλά αντίθετα βγήκαν θαρρετά με τις υπογραφές τους και ανακοίνωσαν δημόσια τη συνεργασία τους, αναλαμβάνοντας στο ακέραιο το κόστος της επιλογής τους αυτής. Αυτό -για τους μη γνωρίζοντες- στον χώρο των ΜΜΕ είναι από σπάνιο έως… ανέκδοτο. Ο κανόνας για την ακρίβεια είναι το ακριβώς ανάποδο. Δημοσιογράφοι που καλύπτουν για παράδειγμα το υπουργείο Εργασίας το πρωί, το βράδυ συντάσσουν το δελτίο Τύπου του υπουργείου και το πρωί το εκφωνούν ως είδηση. Μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, που διατείνονται ότι στηρίζονται στις πωλήσεις τους και στην αγάπη των αναγνωστών τους, στην πραγματικότητα δεν θα έβγαζαν τον μήνα αν δεν ερχόταν υπό οποιονδήποτε μανδύα (κρατική και τραπεζική διαφήμιση, στήριξη «φιλοκυβερνητικού» επιχειρηματία ή απευθείας χρηματοδότηση από τα λεγόμενα «μυστικά κονδύλια») η «βοήθεια» της κυβέρνησης – της όποιας κυβέρνησης. Όσο λοιπόν κι αν διατείνεται ο όποιος κ. Μπογδάνος από τον αέρα του ΣΚΑΪ (τώρα και με αφορμή το επίμαχο ρεπορτάζ) ότι το UNFOLLOW είναι «Συριζαϊκό μέσο, το οποίο απολαμβάνει φιλοκυβερνητικών προνομίων και στο οποίο κάποιος από την κυβέρνηση μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει “να γίνει αυτό ή το άλλο;”» και πως «Δεν γίνεται να μην υπάρχει καμία ενημέρωση στον ΣΥΡΙΖΑ για το πώς βγαίνει αυτό το πράγμα προς τα έξω (σ.σ το ρεπορτάζ)», ουδείς – με στοιχειώδη σοβαρότητα – μπορεί να υποστηρίξει ότι το UNFOLLOW έπαιξε ή παίζει παιχνίδια με αυτήν ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση και ακόμα περισσότερο ότι αμείβεται για τις υποτιθέμενες αυτές υπηρεσίες του. Το να κατηγορούν εμάς αυτοί που παίζουν ακριβώς τέτοια παιχνίδια για «πληρωμένα» ρεπορτάζ είναι λοιπόν αστείο.

Όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία μελών της συντακτικής ομάδας του UNFOLLOW με τον Όμιλο των Παραπολιτικών, μία από τις επιθέσεις που δεχτήκαμε ήταν ότι δεν θα γράψει λέξη το περιοδικό για την υπόθεση Noor-1. Τώρα που έγραψε ο Λ. Χαραλαμπόπουλος το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, η ρητορική γυρίζει στο «ε, βέβαια, δημοσιεύει αυτό που εξυπηρετεί τον Βαγγέλη Μαρινάκη». Με άλλα λόγια ούτε να μην το ψάξει έπρεπε αλλά ούτε και να το δημοσιεύσει από τη στιγμή που δεν υποστήριζε τον ισχυρισμό ότι ο Μαρινάκης είναι πρεζέμπορας. Η μόνη επιλογή που φαίνεται να γίνεται αποδεκτή ήταν να βγει και να γράψει: «Ο Μαρινάκης είναι πρεζέμπορας».

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: μπορεί οι μισοί ποδοσφαιρικοί οπαδοί ή το μισό facebook να έχουν αποφασίσει ότι κάποιος είναι πρεζέμπορας – και να το γράφουν κιόλας. Εμείς, όμως, είμαστε δημοσιογράφοι. Και ρωτάμε: γιατί κανένας από τους υπόλοιπους δημοσιογράφους που συντάσσονται με την «κοινή γνώμη» των social media δεν το γράφει αυτός; Γιατί δεν βγήκε ούτε ένας ή μία επαγγελματίας δημοσιογράφος να παρουσιάσει τα στοιχεία για το ότι «ο Μαρινάκης είναι πρεζέμπορας»; Αυτοί οι συνάδελφοι, ας πούμε, που επαίρονται ότι παρακολουθούν την υπόθεση λιώνοντας στα δικαστήρια –σε αντίθεση με εμάς που τη θυμηθήκαμε, λένε, τώρα από «ένα τηλεφώνημα»– γιατί δεν έχουν γράψει ποτέ κάτι τέτοιο; Γιατί αρκούνται στο να διατυπώνουν ερωτήματα, ή στο να γράφουν ανώδυνα χιουμοριστικά σχόλια στα social media; Μήπως γιατί ξέρουν ότι χωρίς στοιχεία κάτι τέτοιο θα ήταν ανυπόστατο, αντιδεοντολογικό και θα προκαλούσε μια αγωγή που θα την έχαναν; Τι είδους θράσος πρέπει να έχει κανείς για να απαιτεί από εμάς, αντί των στοιχείων που έχουμε, να δημοσιεύσουμε κάτι που αυτός ποτέ δεν έχει ο ίδιος τα στοιχεία για να το δημοσιεύσει – παρά μόνο το υπονοεί για να μας λοιδορήσει;

Πάμε, λοιπόν, μια φορά ακόμη: ο συνάδελφός μας δημοσίευσε στοιχεία για σοβαρότατες συμπεριφορές μελών της κυβέρνησης και στελεχών των ανακριτικών και δικαστικών αρχών. Αυτό είναι το θέμα του ρεπορτάζ. Λυπόμαστε πολύ που εκ του αποτελέσματος δεν απηχεί τις βεβαιότητες περί του ποιος είναι πρεζέμπορας.

Και ας μην μας απειλεί κανείς ότι θα σταματήσει να αγοράζει το περιοδικό. Ουδέποτε μας απασχόλησε αν θα μας αγοράσουν όσοι ζητούν από μας να επιβεβαιώνουμε απλώς τις βεβαιότητές τους. Ας αγοράσουν τα έντυπα όσων συναδέλφων «θυμούνται το Noor 1 για την ηρωίνη και όχι για ένα τηλεφώνημα» και ας ζητήσουν από αυτούς να γράψουν ποιος είναι πρεζέμπορας. Μόνο, ας φροντίσουν πρώτα οι συνάδελφοι να ρωτήσουν ποια είναι η γραμμή για τον έναν ή τον άλλο επιχειρηματία, διότι αλλάζει κάθε δεύτερη εβδομάδα.

Είναι αλήθεια ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση κάναμε δεύτερες σκέψεις. Σκέψεις που δεν κάναμε ποτέ όταν ερχόταν ο συγκεκριμένος συνάδελφός μας και έλεγε, λόγου χάρη, «έχω τα εκκαθαριστικά του Κόκκαλη, του Αλαφούζου και του Βγενόπουλου που αποδεικνύουν ότι δηλώνουν στην εφορία λιγότερα από τη μάνα μου». Ή «έχω τις καταλογιστικές πράξεις του τελωνείου που δείχνουν εμπλοκή της Aegean σε λαθρεμπόριο πετρελαίου». Ή «έχω την τροπολογία που πέρασε νύχτα η κυβέρνηση για να γράψουν στο χιόνι πρόστιμα του Βαρδινογιάννη» κ.ο.κ. Και κάναμε δεύτερες σκέψεις, μπήκαμε δηλαδή στη διαδικασία να συζητήσουμε την πιθανότητα να «κάψουμε» το υλικό, όχι για τον μοναδικό λόγο που θα οφείλαμε να το συζητήσουμε, διότι αξιολογούσαμε και τα στοιχεία και την εγκυρότητά τους, αλλά και διότι κάποιοι θα εκμεταλλεύονταν στη δημόσια συζήτηση το γεγονός ότι τόσο ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, όσοι και άλλοι από τη συντακτική ομάδα εργάζονται στα Παραπολιτικά. Και όσο εμείς συζητούσαμε, παράλληλα μαθαίναμε ότι τον φάκελο με τα στοιχεία –ή τουλάχιστον κάποια από αυτά– τον έχουν και άλλοι δημοσιογράφοι. Και έρχονται τα πρώτα δημοσιεύματα – άνευ στοιχείων. Κάπου εκεί, σταματάει η όποια αμφιταλάντευση και Δευτέρα πρωί, ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος πηγαίνει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καταθέτει μηνυτήρια αναφορά μαζί με τα στοιχεία, όπως όφειλε ως πολίτης, και λίγο αργότερα δημοσιοποιεί το υλικό του, όπως όφειλε ως δημοσιογράφος.

«Εξισώνουν τον Μαρινάκη με τον Θεοφίλου και την Ηριάννα»

Εδώ πραγματικά η στρεψοδικία χτύπησε κόκκινο! Η κατηγορία αφορά την κατακλείδα του ρεπορτάζ του Λ. Χαραλαμπόπουλου, την οποία αναπαράγουμε αυτολεξεί: «Αλλά σε μια τέτοια συνθήκη, με διωκτικούς και δικαστικούς μηχανισμούς χειραγωγημένους από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, οι απλοί άνθρωποι, από τους εργαζομένους σε μια διεκδίκησή τους απέναντι στην εργοδοσία και τους συμμετέχοντες σε μια διαδήλωση, ως έναν αναρχικό, όπως ο Τάσος Θεοφίλου, ή μια “φίλη αθωωθέντα κατηγορουμένου”, όπως η Ηριάννα Β. Λ., οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς δικαστικές σκευωρίες, όλοι εμείς δεν θα έχουμε καμιά ελπίδα αντιμέτωποι με μια τέτοια διαπλοκή οικονομικής, πολιτικής και δικαστικής εξουσίας, σε ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες, χωρίς εγγυήσεις και μέχρι τελικής εξόντωσης».

Με αφορμή αυτή την παράγραφο λοιπόν, κάποιοι και κάποιες απολύτως εμπρόθετα και άλλοι από… κεκτημένη ταχύτητα, αρχίζουν να «κυκλοφορούν» στα social media ότι το UNFOLLOW εξισώνει τον Μαρινάκη με τον Τάσο Θεοφίλου και την Ηριάννα Β.Λ.

Ας αφήσουμε απ’ έξω την άγνοια – γιατί υπήρξαν και κάποιοι που υποστήριξαν ότι όχι απλώς εξισώνουμε τον Μαρινάκη με την Ηριάννα Β.Λ αλλά έφτασαν στο σημείο να πουν ότι το κάνουμε αυτό, ενώ δεν έχουμε γράψει και λέξη για τους δύο αυτούς ανθρώπους. Και το γράφουν αυτό με το τεύχος Ιουνίου να κυκλοφορεί στα περίπτερα έχοντας ως κεντρική συνέντευξη αυτή… του Τάσου Θεοφίλου.

Σε εκείνες και εκείνους που έχουν δυσκολία κατανόησης απλά απαντάμε ότι αυτό που έγραψε ο Λ. Χαραλαμπόπουλος είναι ότι, αν μπορεί να χειραγωγηθούν διωκτικοί και δικαστικοί μηχανισμοί σε βάρος ενός πανίσχυρου εφοπλιστή και εσχάτως κατόχου του μεγαλύτερου εκδοτικού οργανισμού της χώρας, φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν σε έναν αναρχικό όπως ο Τ. Θεοφίλου ή σε μια νέα γυναίκα σαν την Ηριάννα Β.Λ.

Το να θεωρεί κάποιος ανάρμοστο να μπαίνουν στην ίδια πρόταση άνθρωποι στοχοποιημένοι από την αντιτρομοκρατική κατασκευή και πλούσιοι εφοπλιστές είναι κατανοητό. Η χρήση μιας τέτοιας διαφωνίας για να διαστρεβλωθεί το γεγονός ότι το UNFOLLOW έχει γράψει χιλιάδες σελίδες για την αντιτρομοκρατία, τους τρομονόμους, τη στοχοποίηση και τις σκευωρίες, είναι άθλιο. Πολλά μέλη της συντακτικής ομάδας μας έχουν βγάλει τα μάτια τους μελετώντας νόμους και νομολογίες, παρακολουθώντας δίκες, παίρνοντας συνεντεύσεις και ερευνώντας αρχεία υποθέσεων και δημοσιευμάτων και έχουν καταβάλει τεράστιο κόπο να τα αποκωδικοποιήσουν όλα αυτά και να τα καταγράψουν για τους αναγνώστες μας. Δεχόμαστε κάθε καλοπροαίρετη διαφωνία, αλλά όχι μαθήματα από σχολιαστές των social media ή γραμμιτζήδες δημοσιογράφους, που βρίσκουν εδώ την ευκαιρία να καταπιούν τον Πάνο Καμμένο, διυλίζοντας μια διατύπωση για την δικαστική αυθαιρεσία, την οποία έχουμε καταγράψει πληρέστερα από τον οποιονδήποτε.

Ας ξεκαθαρίσουμε, τέλος, μια επίμονη παρανόηση για τη σύνδεση του UNFOLLOW με την Αριστερά ή την αντιμετώπισή του ως εντύπου κάποιας εκδοχής της Αριστεράς. Στο UNFOLLOW γράφουν αριστεροί – αν και όχι μόνο. Αλλά το UNFOLLOW δεν είναι κολλεκτίβα, δεν είναι όργανο κανενός κόμματος της Αριστεράς (αν και πολλές φορές έχει κατηγορηθεί ως τέτοιο) ή της Δεξιάς, δεν είναι ούτε κόμμα που μπορεί να «προδώσει τα μέλη του». Το UNFOLLOW είναι ένα δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό από επαγγελματίες δημοσιογράφους, οι οποίοι γράφουν πάντοτε ελεύθερα."