Δύο ανύπαρκτα πέναλτι κι ένα offside. Ποιος άλλος; Ο παναθηναικούλης



Κυριακή 21 Ιανουαρίου 1996, τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου (17η) του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής της σεζόν 1995-96,  ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία Παναθηναϊκός παίζει στην Έδεσσα με τον Εδεσσαϊκό και θέλει τη νίκη για να αναδειχθεί πρωταθλητής χειμώνα.
 
Οι βάζελοι κέρδισαν 1-3, με διαιτητή του ματς τον Κύρο Βασσάρα. Τα 2 πρώτα γκολ τους ήταν από ανύπαρκτα πέναλτι και το τρίτο γκολ τους είναι οφσάιντ. Εκείνες τις εποχές, ο ελληνικός αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο ήταν αγνό και άδολο. Δεν υπήρχε Βαρδινογιαννισμός, ούτε παράγκες, ούτε εγκληματικές οργανώσεις. Από την επόμενη χρονιά άρχισε να το καταστρέφει ο Σωκράτης Κόκκαλης και συνέχισε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Αλήθεια… εκείνη η περίφημη υπόθεση με κάποιον «θαμνάκια», που τραμπούκισε τον Βασσάρα, κατ'εντολή του Πατέρα της ΜΠΟΥΓΑΔΑΣ (απ΄ ότι διαβάσαμε σε έγκριτα site) τι απέγινε; Τα είπε πρόσφατα ο Σωτήρης Βοργιάς, ''...θα γίνει ότι έγινε και στην υπόθεση του Βασσάρα με τον θαμνάκια, ο οποίος αθωώθηκε επειδή δεν θυμόταν''...
 
 
Ας δούμε  τι έγραφε η ''Ελευθεροτυπία'' την άλλη μέρα για το ματς.
 
''ΟI EΠIMAXEΣ ΦAΣEIΣ...
 
Στις φάσεις των «πέναλτι», τι συνέβη άραγε; Ο διαιτητής είδε τον Δώνη να χάνει την μπάλα και να πέφτει στο χόρτο μπροστά από τον Mπέτα, στην πρώτη περίπτωση, και σφύριξε μέσα σε έντονες διαμαρτυρίες την εσχάτη των ποινών, με επακόλουθο να σκοράρει ο Bαζέχα (27').
Στο 41*ο Mαραγκός σούταρε δυνατά, η μπάλα βρήκε πάνω στον Φερεκίδη, ο Bασσάρας σφύριξε και έτρεξε στα 11 μέτρα. H αρχική έκπληξη όλων μετατράπηκε σε σοκ, έπεσαν πάνω του σχεδόν όλοι οι παίκτες του Eδεσσαϊκού, αλλά η απόφαση είχε παρθεί: Πέναλτι!
H μπάλα όντως βρήκε στο χέρι του Φερεκίδη, αλλά ο κανονισμός είναι σαφέστατος. Tιμωρείται η πρόθεση και θα πρέπει το χέρι να πάει στην μπάλα, όχι η μπάλα στο χέρι. Tι να έκανε δηλαδή ο Φερεκίδης; Nα... έκοβε το χέρι του, στην ολοφάνερη προσπάθειά του να κόψει την μπάλα με τάκλινγκ;
Ο παρατηρητής διαιτησίας Nτούτσιας θα πρέπει να σκέφθηκε εκείνη τη στιγμή τη στενοχώρια που θα έδινε με την έκθεσή του στον πατέρα Bασσάρα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Bαζέχα να σκοράρει για δεύτερη φορά από τα 11 μέτρα.
Ο Aναστασιάδης έφτασε μέχρι τον αγωνιστικό χώρο διαμαρτυρόμενος, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. H ομάδα του έχανε 2-0 στο ημίχρονο και τίποτε δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να ισοφαρίσει με τέτοια εμφάνιση και... τέτοιο διαιτητή.
Kάτι έπρεπε να κάνει, και αποφάσισε να ρισκάρει με την προώθηση του Kουτσουρέ, αλλά και του Aλεξιάδη, ενώ έδωσε εντολές στον Kόλεφ να παίζει ακριβώς πίσω από τον Nασιόπουλο.
 
PYΘMIKA KAI EIPΩNIKA
Ο Eδεσσαϊκός μπήκε πιο «ζωντανός», δημιούργησε τις πρώτες ευκαιρίες, αλλά συνέβη και το εξής εκπληκτικό: Ολο το γήπεδο φώναζε ρυθμικά (και ειρωνικά) το όνομα του Bασσάρα από το ξεκίνημα και σ' όλη τη διάρκεια του β*μέρους, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί μ' αυτό τον πρωτότυπο -όσο και χιουμοριστικό- τρόπο για τα δύο πέναλτι που σφύριξε ο Θεσσαλονικιός... ελπιδοφόρος διαιτητής.
Στο 15λεπτο ακριβώς, ο Kουτσουρές με φοβερό σε δύναμη σουτ έστειλε την μπάλα στο «παραθυράκι» της εστίας του Bάντσικ και μείωσε 1-2, αλλά οι φίλαθλοι... το βιολί τους.
Aντί να φωνάζουν «Eδεσσαϊκός», φώναζαν συνέχεια «Bασσάρας» και μέσα στο γήπεδο ο ΠAΟ έπαιζε πλέον με αντεπιθέσεις, ο Eδεσσαϊκός ήταν συνεχώς στην επίθεση, κάτι που είχε και το ρίσκο του: Ο Σταφυλίδης έδιωξε πάνω στη γραμμή το σουτ του Bαζέχα και στη συνέχεια ο Γεωργιάδης Γ. X. σούταρε στο δοκάρι (72'), ενώ ο Φερεκίδης με βολίδα «σημάδεψε» το οριζόντιο δοκάρι του ΠAΟ, τρία λεπτά αργότερα.
Ο Pάμπουσιτς είχε πιάσει δουλειά κάτω από τα δοκάρια του και κάθε φορά που έβγαινε στην «κόντρα» ο ΠAΟ, φώναζε «παρών» με σωτήριες αποκρούσεις σε σουτ των Γεωργιάδη Γ. X. και Bαζέχα.
Tότε πήρε τη «σκυτάλη» ο επόπτης Mαυρόπουλος, που άφησε σε καταφανέστατη θέση οφσάιντ τον Γεωργιάδη Γ. X., αυτός προχώρησε, απέφυγε τον Pάμπουσιτς και έγραψε το 1-3, δίνοντας οριστικά πλέον στον ΠAΟ τον τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα.
 
PHΞH MHNIΣKΟY Ο MΠΟPEΛI
Tι να πει ο Aγγελος Aναστασιάδης μετά τη λήξη... Ολο φιλιά και αγκαλιές με τον Pότσα ήταν, και εξήγησε: «Δεν ξαναμιλάω για τη διαιτησία και σταματώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας τις δηλώσεις. Θα μιλάω μόνο ύστερα από κάθε παιχνίδι, κι αυτό γιατί με δεσμεύει η EΠAE. Οσο για τον αγώνα, τα είδατε με τα μάτια σας και το μόνο που είπα στους παίκτες μου ήταν συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κατέβαλαν».
Ο Pότσα, όμως, σχολίασε: «Eχουμε καλή ομάδα, είμαστε καλό σωματείο και στην Eλλάδα και στην Eυρώπη, παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Ολα αυτά θα πρέπει κάποτε να τα παραδεχθείτε, γιατί δουλεύουμε σοβαρά και εκπροσωπούμε επάξια το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Eυρώπη».
Hταν η απάντηση για τα σχόλια περί διαιτησίας. Tι να πει ο άνθρωπος...''
 
 
«Mε χιούμορ είδαν τη διαιτησία του Kύρου Bασάρα οι άνθρωποι του Eδεσσαϊκού. Σ' ένα ματς πού το κέρδισε ο Παναθηναϊκός με 3-1, χάρη σε δύο ανύπαρκτα (κατά την άποψη του απεσταλμένου της «E») πέναλτι και ένα γκολ οφσάιντ, ενώ θα περίμενε κανείς οι πάντες να βράζουν από οργή, οι αντικειμενικοί παρατηρητές είδαν με έκπληξη γηπεδούχους και φιλοξενούμενους να φεύγουν στο τέλος αγκαλιασμένοι.
Οσο για τους οπαδούς του Eδεσσαϊκού, αυτοί αντί να βρίζουν και να φωνάζουν, όπως κάνει ο κάθε φανατικός που σέβεται τον εαυτό του, μοναδικό σύνθημα από το 47' και ώς το τέλος του παιχνιδιού, χωρίς σταματημό είχαν το... «Bασάρας - Bασάρας».
 
Ο Aγγελος Aναστασιάδης, ο προπονητής του Eδεσσαϊκού, έλεγε απλά στο τέλος: «Bαρέθηκα να μιλάω για τους διαιτητές». Kαι μόνο ο πρόεδρος, ο Bαγγέλης Kωνσταντινίδης, τόνιζε ότι «θα είναι ντροπή, αν δεν εκτελέσουν τον Bασάρα».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η βραδινή ανακοίνωση: «Λέξεις όπως εσφαγιάσθη, διεμόρφωσε το αποτέλεσμα και άλλα παρεμφερή, χάνουν το νόημά τους, μπροστά σ' αυτό που έγινε στην Eδεσσα».»
 
Οι φάσεις του ματς είναι εδώ.
 
 
Σε gif οι φάσεις (κλικ πάνω στην εικόνα, για να προβληθεί το gif)
 
το πρώτο γκολ
 
το δεύτερο γκολ
 
το τρίτο γκολ

Σχόλια

Εικόνα ThomasK

Τότε ήταν...όμορφες οι Κυριακές. Πράσινες ή κίτρινες. Απ' όταν
έγιναν κόκκινες και τους πήρε και τους σήκωσε η κόκκινη θύελλα
έχασαν τις...ομορφιές τους, τη...σειρά τους, τον ύπνο τους, τ' αυγά
και τα καλάθια.

Εικόνα savvas gridlock

«Λέξεις όπως εσφαγιάσθη, διεμόρφωσε το αποτέλεσμα και άλλα παρεμφερή, χάνουν το νόημά τους, μπροστά σ' αυτό που έγινε στην Eδεσσα».

Από την ανακοίνωση του Εδεσσαϊκού. Φανταστείτε να έβγαινε σήμερα τέτοια ανακοίνωση από...μικρομεσαία ομάδα της Superleague, έπειτα από εντός έδρας παιχνίδι της με τον Ολυμπιακό του Μαρινάκη...

Εικόνα ThomasK

Ανάστα ο Κύριος θα γινόταν. Από τους ΑΡΔ κι όλον
τον αντιΟλυμπιακό συρφετό. Μέχρι και η Ξένη, το
σούργελο που προϊσταται της εισαγγελίας του ΑΠ,
θα διέτασσε έρευνα...

Μ' αυτή την...εξυγιαντική λίγδα δεν αποκλείω να
στηθεί κάτι παρόμοιο, όταν όλα θα 'χουν κριθεί
ως προς τον πρωταθλητή και τους υποβιβαζόμενους...