Μπούκα του Τίγρι των φρίσκις στην ΕΠΟ και τραμπουκισμοί σαν σήμερα το 1999



Γράφει ο Κόκκινος Επιστήμονας
 
Σαν σήμερα πριν 20 χρόνια, δηλαδή στις 22 Ιανουαρίου 1999, είχαμε κάποιες «ομορφιές» από κάποιους τύπους που ξαναεμφανίστηκαν στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο από το 2012-2013 με τη μάσκα του «εξυγιαντή». Πρόκειται για το γνωστό ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ για ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ και ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ  Δ.  Μελισσανίδη (ή Νιαου, ή τίγρι των φρίσκις ή νιαούρη) που εκείνη τη εποχή ήταν πρόεδρος, αλλά όχι μεγαλομέτοχος στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Μεγαλομέτοχος ήταν η πολυεθνική ENIC, η οποία λίγους μήνες μετά, το φθινόπωρο του 1999, ''σκούπισε'' το Μελισσανίδη, όταν άνθρωποί της ''πήραν πρέφα'' ότι χρήματα που έδινε η πολυεθνική για πληρωμές παικτών, δόσεις συμβολαίων κ.λπ., τα έπαιρνε ο ''τίγρης'' και τα.. έπαιζε στο Χρηματιστήριο, ''δαγκώνοντας'' τους... κουτόφραγκους.
 
Σας θυμίζουν κάτι όλα τα παραπάνω; Σήμερα εμφανίζεται στην ΑΕΚ ως «εν τοις πράγμασι διοικητής» , αλλά όχι μεγαλομέτοχος. Επίσης ακούγονται κάτι περίεργες φήμες, ότι ξαναδάγκωσε, αυτή την φορά έναν εξαιρετικό επιχειρηματία εκ Ρωσίας, που δραστηριοποιείται σε  ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του ελέγχου των ΕΠΣ.
 
Πέφτουμε από τα σύννεφα διαβάζοντας στο Ριζοσπάστη, ότι ο εν λόγω Δ.Μ., τραμπουκίζοντας τους Γ. Μπεθάνη  και Β. Κοντοβαζενίτη μέσα στα γραφεία της ΕΠΟ, έθεσε την χείραν εντός τους σακακίου προς αναζήτηση άραγε τι; Είχε εκεί το πορτοφόλι του; Είχε κοκό για τους τραμπουκιζόμενους; Τι να εννοεί άραγε ο ρεπόρτερ του Ριζοσπάστη;
 
Παρατηρούμε πάντως κάποιες ομοιότητες στις πρακτικές μεταξύ παραγόντων που τυγχάνει να διοικούν ομάδες με δικέφαλους. ¨όταν νευριάζουν κάτι ψάχνουν στις τσέπες τους…
 
Δεν θέλουμε να φανταζόμαστε τι θα διαβάζαμε αν κάτι τέτοιο συνέβαινε με πρωταγωνιστή τον Μαρινάκη, από τους γνωστούς σιτιζόμενους με ρούβλια, αλλά και τους γνωστούς ανώμαλους που κυβερνάνε.
 
Διαβάστε και ξαναθυμηθείτε ποιοι είναι οι εξυγιαντές.
 
 
Σκηνές... άγριας Δύσης ή αν προτιμάτε.. μεταμεσονύκτιες συμπεριφορές εκτυλίχτηκαν χθες στα γραφεία της ΕΠΟ, με πρωταγωνιστή τον Δ. Μελισσανίδη. Η απόφαση μετάθεσης των αγώνων κυπέλλου εξόργισε την πλευρά της ΑΕΚ, που υποστηρίζει ότι όλα έγιναν για να ευνοηθεί ο Ολυμπιακός πριν από το μεταξύ τους ντέρμπι. Χτες λοιπόν ο "τίγρης" πήγε στη Λεωφ. Συγγρού με σκοπό να διαμαρτυρηθεί στο προεδρείο της Ομοσπονδίας.
Δε βρήκε κανέναν εκεί και κάποια στιγμή συνάντησε τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή και προσωπικό φίλο του Θωμά Μητρόπουλου, Γ. Μπεθάνη. Μόλις τον αντίκρισε εξεμάνη και αφού του είπε κάποια λογάκια τον χαστούκισε (!). Μάλιστα κατά λάθος "τα σκάγια" πήραν και το δικηγόρο Β. Κοντοβαζαινίτη. Τα "γαλλικά" και οι απειλές Μελισσανίδη προς Μπεθάνη συνεχίστηκαν και σύμφωνα με παρόντες κάποια στιγμή ο "τίγρης" έβαλε στη μέση το χέρι μέσα από το σακάκι (!!)...
Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων οι δύο άνδρες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν, προς εκτόνωση, σε διαφορετικούς χώρους. Λίγη ώρα αργότερα στα γραφεία της ΕΠΟ έφτασε ο Θ. Μητρόπουλος συνοδευόμενος από δύο... "καλογυμνασμένους" ...φίλους του, μίλησε με τον Μπεθάνη και αποχώρησε. Το μόνο που είπε ο Θ. Μητρόπουλος ήταν: "Δεν ήρθα ως φίλος του Ολυμπιακού, αλλά ως φίλος 20 χρόνια του Μπεθάνη. Και οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται".
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπάλληλος της ομοσπονδίας είχε ετοιμάσει μήνυση, αλλά ως αργά το βράδυ δεν την είχε καταθέσει. Τα στελέχη της ομοσπονδίας τήρησαν "σιγήν ιχθύος", αλλά ο Μελισσανίδης αναμένεται να κληθεί σε απολογία από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ. Την Τρίτη θα γίνει έκτακτο ΔΣ που θ' ασχοληθεί με το συμβάν.
Στο μεταξύ λίγο αργότερα η ΠΑΕ ΑΕΚ εξέδωσε μια ανακοίνωση που πυροδοτεί ακόμα περισσότερο το κλίμα. Ετσι, ανεξάρτητα αν οι "κιτρινόμαυροι" έχουν δίκιο ή άδικο, η συμπεριφορά και τα λόγια στελεχών τους καθιστούν υπόλογα, για τις συνέπειες, πρόσωπα και εταιρία. Στο κείμενο καταγγέλλεται το ΔΣ στην ΕΠΟ γιατί "χωρίς αποχρώντα λόγο ή ειδική αιτιολογία αγωνιστικού χαρακτήρα", μεταθέτει τους αγώνες κυπέλλου, αφού απλά και μόνο "η σκανδαλώδης αυτή απόφαση θίγει ευθέως τ' αγωνιστικά συμφέροντα της ΠΑΕ ΑΕΚ".
Κατά την "Ενωση" η απόφαση αυτή "συμβάλλει στην αναξιοπιστία του ποδοσφαίρου, επιβεβαιώνοντας έτσι γι' άλλη μια φορά την έλλειψη των αρχών της ισονομίας και ίσης μεταχείρισης των ομάδων από τους διοικούντες". Ακόμα όμως και έτσι να είναι η πραγματικότητα, δε δικαιολογείται η παρακάτω παράγραφος: "Αδυνατούμε πλέον να χαλιναγωγήσουμε τους εξαγριωμένους φιλάθλους μας και καταγγέλλουμε ως ηθικούς αυτουργούς για πιθανές συμπεριφορές αγανακτήσεως από την πλευρά των φιλάθλων μας τους εμπνευστές της σκανδαλώδους αυτής απόφασης"!!!
 
Η ΕΠΑΕ
Από την πλευρά της η ΕΠΑΕ, διά στόματος του αντιπροέδρου της Βίκτορα Μητρόπουλου, προσπαθεί ν' αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες φέρει για τη μετάθεση. Σ' ανακοίνωση υποστηρίζεται πως η διαφωνία της ήταν να γίνει το κύπελλο Τρίτη ή Πέμπτη. "Αν οι αγώνες διεξάγονταν σύμφωνα με το πρόγραμμα την τετάρτη 27/1 η ΕΠΑΕ δε θα 'χε αντίρρηση. Η μετάθεση έγινε από την ΕΠΟ για να μην διακυβευτεί η σύμβαση των 300 εκατ. δρχ. με την ΕΤ-1".
Ουσιαστικά αναγνωρίζει δίκιο στις διαμαρτυρίες ΑΕΚ "με την προϋπόθεση ότι τα προγράμματα των αγώνων πρέπει να υλοποιούνται, σαφώς προκύπτει ένα εύλογο παράπονο από πλευράς ΑΕΚ", αλλά καταδικάζει τον τρόπο: "Το μόνο που θα πετύχουν ορισμένοι μ' αυτές τις μεθόδους είναι ν' αδικήσουν τον εαυτό τους και την ομάδα τους".
 

 
 
Του ΠΑΝΟΥ ΚΟΡΚΟΔΕΙΛΟΥ
«Φύγε. Θα σε σκοτώσω. Θα σε πυροβολήσω. Αν ασχοληθείς με την ΑΕΚ ξανά, τελείωσες». Ως άλλος... βιτζιλάντε (σ.σ. αυτός που παίρνει το νόμο στα χέρια του) ο Δημήτρης Μελισσανίδης εισέβαλε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΠΟ και τα λόγια που διαβάσατε παραπάνω δεν τα είπε προς κάποιον από τους συμβούλους της ομοσπονδίας, αλλά στον υπάλληλο Γιάννη Μπεθάνη εις βάρος του οποίου επιτέθηκε. Μάλιστα τον χτύπησε κιόλας. Οπως και τον δικηγόρο Βασίλη Κοντοβαζαινίτη (αυτόν όμως από... σπόντα) που μπήκε, μαζί με άλλους υπαλλήλους της ΕΠΟ, στη μέση για να προλάβει τα χειρότερα.
Ο Δ. Μελισσανίδης εμφανίστηκε στα γραφεία της ΕΠΟ ψάχνοντας κάποιον από τη διοίκηση της ομοσπονδίας. Απαντες απουσίαζαν όμως και ζήτησε να μιλήσει με τον Μπεθάνη, τον οποίο γνώριζε. Μετά τους χαιρετισμούς, ο Μελισσανίδης άρχισε τη φραστική επίθεση, με απίστευτους χαρακτηρισμούς, και στη συνέχεια χειροδίκησε. Η παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων έδωσε τέλος στο επεισόδιο, αφού ο μεν Μελισσανίδης απομακρύνθηκε, ο δε Μπεθάνης ζήτησε άδεια να φύγει.
 
«XTIΣTΟI»
Λίγη ώρα μετά ο Μελισσανίδης έφυγε από το κτίριο της Συγγρού 137, αλλά γύρισε σ' αυτό ο υπάλληλος της ΕΠΟ. Τότε ήταν που εμφανίστηκε και ο...Θωμάς Μητρόπουλος μαζί με δύο εύσωμους συνοδούς! Πήγε κατευθείαν στο γραφείο του Μπεθάνη με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις και συζήτησαν κατ' ιδίαν για αρκετή ώρα. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Θ. Μητρόπουλος έλεγε στο στενό του περιβάλλον ότι «στόχος δεν ήταν ο Μπεθάνης, αλλά εγώ. Είμαι εδώ για όποιον με θέλει. Οποιος πειράζει τους φίλους μου, θα έχει να κάνει μαζί μου».
Η ενέργεια του Δ.Μελισσανίδη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΕΠΟ (της οποίας τα στελέχη πάντως δεν σχολίασαν αρνητικά την παρουσία του Θωμά Μητρόπουλου, αντιθέτως αποδέχθηκαν ότι έχει το δικαίωμα να είναι φίλος όποιου θέλει και να το δηλώνει!) που την καταδίκασε, ενώ μετά την ενημέρωση, για τα όσα συνέβησαν και του προέδρου Σ. Αλημίση αποφασίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. την ερχόμενη Τρίτη, όπου και θα συζητηθεί το θέμα.
Αφορμή (και όχι αιτία, γιατί αυτή είναι άλλη) για τη συμπεριφορά του Δ. Μελισσανίδη ήταν η προχθεσινή απόφαση της ΕΠΟ ν' αναβληθεί για τις 11/2 ο αγώνας Kυπέλλου Ολυμπιακός-SKΟDA Ξάνθη. Και η επίσκεψη Μελισσανίδη στα γραφεία της ΕΠΟ ήταν η συνέχεια των τηλεφωνικών «επαφών» με τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ και α' αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας Κώστα Αλαμάνο, τον γ.γ. της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση (επιβεβαίωσε στην «Ε» τη συνομιλία, χωρίς ωστόσο να μπει και σε λεπτομέρειες) και το σύμβουλο Στράτο Παπαευστρατίου («με πήρε τηλέφωνο κάποιος που ισχυρίστηκε ότι ήταν ο Μελισσανίδης και με αφού με έβρισε, με απείλησε για την απόφαση που αφορά την αναβολή του Kυπέλλου», δήλωσε χθες το βράδυ στην «Ε» ο Σ. Παπαευστρατίου).
 
«IΣΟNΟMIA»
Σε δηλώσεις του χθες το βράδυ στο «Σταρ Τσάνελ» ο Δ. Μελισσανίδης δεν αναφέρθηκε στο επεισόδιο, αλλά τόνισε ότι «η ανυπόφορη δυσοσμία που αποπνέει αυτή η απόφαση καθιστά τους εμπνευστές της υπόλογους στους Ελληνες φιλάθλους. Η ΑΕΚ δεν δέχεται να συμμετέχει σε πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων. Να παρθεί πίσω η απόφαση. Η ΑΕΚ ζητάει ισοτιμία και ισονομία».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ στην οποία, αφού πρώτα καταγγέλλεται η ΕΠΟ και γίνεται λόγος για σκανδαλώδη απόφαση που θίγει ευθέως τα αγωνιστικά συμφέροντα της ΑΕΚ, προστίθεται πως η απόφαση «συμβάλλει στην αναξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου επιβεβαιώνοντας έτσι για άλλη μια φορά την έλλειψη των αρχών της ισονομίας και ίσης μεταχείρισης των ομάδων από τους διοικούντες του ποδοσφαίρου».
Επιπλέον στην ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΑΕΚ κάνει λόγο για αδυναμία «να χαλιναγωγήσουμε τους εξαγριωμένους φιλάθλους μας και καταγγέλλουμε ως ηθικούς αυτουργούς για πιθανές συμπεριφορές αγανακτήσεως από την πλευρά των φιλάθλων μας τους εμπνευστές της σκανδαλώδους αυτής απόφασης». Καλεί δε την ΕΠΟ «έστω και τώρα, να συγκαλέσει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο και να εξαφανίσει την παραπάνω παράνομη απόφαση εφόσον δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για την τύχη του ελληνικού ποδοσφαίρου».
 
Ο BIKTΩPAΣ
Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκήθηκε από τον Τύπο στην ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ για την αναβολή των τριών αγώνων του Kυπέλλου, ανακοίνωση εξέδωσε και ο αντιπρόεδρος της επαγγελματικής ένωσης Β. Μητρόπουλος. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «ουδέποτε η ΕΠΑΕ αρνήθηκε τη διεξαγωγή αγώνων του Kυπέλλου την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου», πως «η μετάθεση των αγώνων έγινε για να μη διακυβευτεί η σύμβαση (σ.σ. που δεν έχει υπογραφεί ακόμη) των 300 εκατομμυρίων δραχμών με την ΕΤ-1» και αφήνει αιχμές κατά του Δ. Μελισσσανίδη: «Aν ορισμένοι προσπαθούν να γίνουν αρεστοί στον κ. Μελισσανίδη από τα γραφόμενά τους αυτό είναι δικαίωμά τους. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα όμως να παραποιούν την αλήθεια».