ΕΣΠΑ είπατε ΠΡΟΣΦΥΓΟΚΑΠΗΛΟΙ; Με Κρατικά (δηλαδή ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ) το γήπεδο του Μελισσανίδη.



Γράφει ο Κακός Γαύρος
 
Μετά από καιρό μια ανάρτηση του eksegersi.gr για τη χρηματοδότηση του γηπέδου των ΠΡΟΣΦΥΓΟΚΑΠΗΛΩΝ στα Νέα Φιλαδέλεφεια. Έχουμε ειδικό tag «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» στο site και ήδη από τον Ιούλιο του 2017 είχαμε κάνει ανάρτηση, ότι τα 20.000.000 που δίνει η Περιφέρεια Αττικής για το γήπεδο, ήταν χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, που αρχικά είχε εγγράψει στον Προϋπολογισμό ο Σγουρός, αλλά η «σκληρή» μοίρα να τα εκταμιεύσει έλαχε στη «Δούρου @@ριόλα η αεκ πάνω από όλα». Χρήματα τα οποία τα έμμισθα ΑΡΔ γιουσουφάκια του τίγρη των φρίσκις, όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι είναι Ευρωπαικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
 
Συνολικά 37 (ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΦΤΑ) εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της περιφέρειας θα διατεθούν για το γήπεδο του Μελισσανίδη. 20.000.000 για την κατασκευή του γηπέδου και 17.000.000 για τα έργα οδοποιίας (υπογειοποίηση οδών με ανάδοχο την ΙΝΤΡΑΚΑΤ του Σωκράτη Κόκκαλη). Ξαναλέμε. Χρήματα δικά μας , των φορολογουμένων.
 
Οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ (με πρώτη και καλύτερη τη Δούρου), κατήγγειλαν όταν ήταν αντιπολίτευση, ότι είναι ΣΚΑΝΔΑΛΑΡΑ η χρηματοδότηση μια ιδιωτικής εταιρείας από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Τώρα λίγο πριν τις Δημοτικές εκλογές άνοιξαν το πουγκί για χάρη του ΝΙΑΟΥΡΕΩΣ…..
 
Δείτε με προσοχή ποιοι ψήφισαν υπέρ στο περιφερειακό συμβούλιο. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Για να ξέρουμε τι να περιμένουμε…..
 
Το σημαντικότερο όμως είναι,  η ΜΟΥΦΑ που εκπορεύτηκε από τη ΣΥΡΙΖΑΙΚΗ ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑ, ότι δήθεν την διαχείριση δεν θα την έχει η «Δικέφαλος 1924» (δηλαδή ο ΝΙΑΟΥ), αλλά ερασιτεχνική αεκ, για ξεκάρφωμα. Εδώ γελάνε κι οι κορμοράνοι του ποδονίφτη….
 
Ας παρακολουθήσουμε τη μεθόδευση μέσα από την ανάρτηση του ΚΟΝΤΡΑ.
 
 
Eίδηση πρώτη: Η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε τη χορήγηση 20 εκατ. ευρώ για την αποπεράτωση του γηπέδου Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μην μπερδευτείτε: τα λεφτά είναι για την αποπεράτωση του γηπέδου, την οποία έχουν βαφτίσει «β' φάση», όχι για την υπογειοποίηση. Γι' αυτήν θα διατεθούν άλλα 17 εκατ. ευρώ, για να φτάσει η συνολική δωρεά προς την καπιταλιστική επιχείρηση του Μελισσανίδη τα 37 εκατ. ευρώ.
 
Είδηση δεύτερη: Το γεγονός ότι η απόφαση πάρθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο λίγο πριν από τις εκλογές δε θεωρήθηκε σκανδαλώδες. Πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (Περισσός), της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και ορισμένων συμβούλων που έχουν αποχωρήσει από την παράταξη Δούρου και τριών συμβούλων της Δούρου (μεταξύ των οποίων και ένας αντιπεριφερειάρχης), η δωρεά των 20 εκατ. ευρώ ψηφίστηκε «μονοκούκι» από τις παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, η σχετική δωρεά είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή (Σγουρός). Η Δούρου την κατήγγειλε κατά την προεκλογική περίοδο του 2014, αλλά αυτά είναι… περασμένα ξεχασμένα.
 
«Είδηση» τρίτη (fake news): Η «Δικέφαλος 1924» ΑΕ αποσύρεται και το γήπεδο θα ανήκει αποκλειστικά στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ.
 
Το γεγονός ότι η περιφέρεια παίρνει 37 εκατ. ευρώ από το ταμείο της και τα δίνει σε μια καπιταλιστική επιχείρηση,  για να φτιάξει ένα γήπεδο το οποίο δε θα έχει ούτε κατ' επίφαση κοινωνική χρήση (προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ότι προορίζεται για χρήση μόνο από την επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα της ΠΑΕ ΑΕΚ), σε μια περίοδο που κόσμος πνίγεται επειδή δεν κατασκευάζονται οι απαραίτητες υποδομές ή καίγεται για τους ίδιους λόγους, συνιστά τεράστια πρόκληση. Δε χρειάζεται να πούμε τίποτ' άλλο, το αντιλαμβάνεται ο καθένας που δεν είναι τυφλωμένος από το τοξικό οπαδιλίκι. Εκείνο που θέλουμε να σχολιάσουμε είναι πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η αστική νομιμότητα εξακολουθεί να γίνεται κόσκινο, προκειμένου να δοθεί νομότυπος χαρακτήρας στις προκλητικές χαριστικές ενέργειες του κράτους προς έναν επιχειρηματία.
 
Η μέθοδος που εφαρμόζεται προκειμένου να «εξυπηρετηθεί» ο Μελισσανίδης θυμίζει ακορντεόν. Η νομιμότητα ανοίγει και κλείνει ανάλογα με τη φάση που βρισκόμαστε.
 
Ο Μελισσανίδης ξεκίνησε με μια σύμβαση παραχώρησης από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ προς την εταιρία του («Δικέφαλος 1924» ΑΕ), βάσει της οποίας η ΑΕΚ παραχωρούσε «τα πάντα όλα» στην ιδιωτική εταιρία για μισό αιώνα. Ηταν μια παράνομη απ' όλες τις απόψεις σύμβαση. Καταρχάς, ουσιαστικά, διότι απαγορεύεται να μεταβιβαστεί σε κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο, ένα οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί για την ανάπτυξη κοινωφελών δράσεων και ως εκ τούτου είναι πράγμα εκτός συναλλαγής. Δεύτερο, τυπικά, διότι η παραχώρηση έγινε από μια γενική συνέλευση που συγκλήθηκε παράνομα, από ένα ΔΣ που ήταν ήδη έκπτωτο. Επ' αυτού εκδόθηκε και σχετική δικαστική απόφαση, μετά από προσφυγή μελών της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ (τις επόμενες μέρες έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, μετά από έφεση που κατέθεσαν οι έκπτωτοι).
 
Παρά ταύτα, δημόσιες υπηρεσίες έβγαζαν αποφάσεις στο όνομα της «Δικέφαλος 1924». Κι εντάξει, υπηρεσίες σαν τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ εξέδιδαν κάτι τυπικά χαρτιά, χωρίς να ξέρουν το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό. Ομως, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήξερε πολύ καλά. Είχε ενημερωθεί γραπτώς από εμάς. Παρά ταύτα, με εντολή Σκουρλέτη εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο όνομα της «Δικέφαλος 1924». Και με εντολή Σπίρτζη εγκρίθηκε η Υψομετρική Μελέτη, κι αυτή στο όνομα της «Δικέφαλος 1924» Αδεια όμως δεν εκδιδόταν. Είχε κολλήσει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ (ΔΑΟΚΑ), που επικαλούνταν το ιδιοκτησιακό. Εχουμε περιγράψει αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης και δε θα επανέλθουμε εδώ. Θυμίζουμε, όμως, ότι για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της προϊσταμένης της ΔΑΟΚΑ, που θα υπέγραφε την άδεια, χρειάστηκε να επιστρατευθεί ένα σόφισμα της τελευταίας στιγμής.  Η άδεια εκδόθηκε από κοινού στη «Δικέφαλος 1924» και στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ! Ηταν μια διάτρητη, μια παράνομη άδεια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όλα τα σχέδια της μελέτης, που σφραγίστηκαν ως συνοδευτικά της άδειας, αναγράφουν ως κύριο του έργου μόνο τη «Δικέφαλος 1924».
 
Το γήπεδο άρχισε να χτίζεται. Οχι από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ, φυσικά, που δεν έχει μαντίλι να κλάψει (εδώ της έκαναν έξωση από τα γραφεία, επειδή δεν πλήρωνε τα νοίκια, ενώ είχε αφήσει απλήρωτο το προσωπικό της, που λιμοκτονούσε), αλλά από την εταιρία του Μελισσανίδη. Εδώ τα «προεδρικά» Μέσα πανηγύριζαν για το γεγονός ότι ο «πρόεδρος» δεν κάνει μεταγραφές, αλλά έριξε όλα τα λεφτά από το Champions League στο γήπεδο. Εγιναν χωματουργικά, αντιστηρίξεις, στατικά, σηκώθηκαν πυλώνες, άρχισαν να τοποθετούνται κερκίδες κι έφτασε η ώρα να πάρουν το παραδάκι από την Περιφέρεια. Προφανώς, δεν υπάρχουν άλλα λεφτά από το Champions League και οι εργολάβοι έχουν αρχίσει να γκρινιάζουν.
 
Το «ακορντεόν», που είχε ανοίξει, έπρεπε τώρα να μαζευτεί. Διότι η Περιφέρεια έχει ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα. Δεν μπορεί να δώσει λεφτά σε μια ανώνυμη εταιρία. Οποιος τολμούσε να υπογράψει τέτοια απόφαση θα πήγαινε φυλακή. Κανένα πρόβλημα, όμως. Ο καλός ο μύλος όλα τ' αλέθει. Εφτιαξαν καινούργια νομική και τεχνική κατασκευή.

Καταρχάς, χώρισαν το έργο σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση είναι ό,τι έχει κατασκευαστεί μέχρι τώρα. Η δεύτερη φάση είναι όσα έργα μπορούν να γίνουν με τα 20 εκατ. της Περιφέρειας (το μισό έργο περίπου). Εννοείται πως έχουν γίνει υπερεκτιμήσεις, όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτό το θέμα μας. Η τρίτη φάση είναι ό,τι πρέπει να ολοκληρωθεί όταν θα έχουν τελειώσει τα λεφτά της περιφέρειας (δεν είναι και τόσο λίγα, αν και σαφώς λιγότερα απ' αυτά της δεύτερης φάσης).
 Αυτοί, λοιπόν, που είχαν χαλάσει τον κόσμο για να εκδοθεί άδεια στο όνομα της «Δικέφαλος 1924», αυτοί που οδήγησαν δημόσιους υπάλληλους στα όρια της παράκρουσης από τις πιέσεις που ασκούσαν πάνω τους υπουργοί (με πρώτο τον Φλαμπουράρη) προκειμένου να παρανομήσουν, τώρα «έλυσαν» τη σύμβαση παραχώρησης, «απέσυραν» τη «Δικέφαλος 1924» και από εδώ και πέρα το γήπεδο θα ανήκει στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Ετσι, η Δούρου, ο Καραμάνος και η υπόλοιποι «πρόθυμοι» του Περιφερειακού Συμβούλιου Αττικής, μπορούν να καμαρώνουν ότι δίνουν 20 εκατ. ευρώ για το γήπεδο ενός ερασιτεχνικού σωματείου και όχι για το γήπεδο ενός καπιταλιστή!

 
Δηλαδή, δε μας δουλεύουν απλώς, αλλά μας φτύνουν κατάμουτρα. Η «Δικέφαλος 1924» έβαλε τα λεφτά για την πρώτη φάση του γηπέδου. Ξέρετε καμιά επιχείρηση που να χαρίζει μερικά εκατομμύρια ευρώ σε ένα ερασιτεχνικό σωματείο, που αύριο η διοίκησή του μπορεί να μην είναι φιλική προς τον ιδιοκτήτη της; Οι καπιταλιστές δε δίνουν ούτε τον πυρετό τους. Η άδεια έχει εκδοθεί από κοινού σε ΑΕΚ και «Δικέφαλος 1924», η «Δικέφαλος 1924» έβαλε τα λεφτά για την πρώτη φάση του έργου, επομένως η ΑΕΚ χρωστάει αυτά τα λεφτά στη «Δικέφαλος 1924». Λέτε να μην έχει βρεθεί τρόπος να «δεθούν» νομικά τα χρωστούμενα;
 
Η σύμβαση που «λύει» την προηγούμενη σύμβαση αναφέρει: «Συμβάσεις που έχει υπογράψει η “εταιρία“ (σσ. «Δικέφαλος 1924») στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι του “σωματείου“ (σ.σ. Ερασιτεχνική ΑΕΚ) από τη “Σύμβαση“ (σ.σ. τη σύμβαση παραχώρησης του 2015) παραμένουν σε ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση του αντικειμένου τους και σε κάθε περίπτωση μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της άδειας λειτουργίας του “έργου“. Εκτός εάν, εκ της φύσεως του αντικειμένου των συμβάσεων αυτών θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ κατά την οικεία πρόβλεψη της εκάστης σύμβασης για χρονικό διάστημα και πέραν της ολοκλήρωσης του αντικειμένου τους».
 
Υπάρχει και τρίτη φάση του έργου, όμως. Οταν έρθει η ώρα της, κάποια εταιρία (δεν είναι απαραίτητο να είναι η «Δικέφαλος 1924», μπορεί να είναι και η ΠΑΕ ΑΕΚ, στην οποία θα φιγουράρει ως πρόεδρος ο Μελισσανίδης, μετά τη νομοθεσία-δώρο που του έκανε πρόσφατα ο αγαπημένος του ΣΥΡΙΖΑ) θα αναλάβει να βάλει τα λεφτά (τα οποία, φυσικά, δε θα έχει η Ερασιτεχνική ΑΕΚ). Τα χρωστούμενα από τις κατασκευές της πρώτης φάσης και τα λεφτά για την τρίτη φάση (τη δεύτερη θα την έχει πληρώσει με 20 εκατ. το κορόιδο, ο ελληνικός λαός) θα είναι το όχημα για να πάει το γήπεδο στον… φυσικό του ιδιοκτήτη. Φρόντισε, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ, με το άρθρο 43 του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4603/2019, να δώσει τη δυνατότητα για ένα τέτοιο αλισβερίσι. Το γήπεδο περνά «χαλαρά» στην ΠΑΕ, η οποία θα αναλάβει τα χρέη προς τη «Δικέφαλος 1924», άρα το γήπεδο περνά στον Μελισσανίδη.
 
Μ' άλλα λόγια, η «λύση» της σύμβασης του 2015 έγινε καθαρά εικονικά, για να μπορέσουν να εκταμιεύσουν «νομίμως» το τεράστιο ποσό των 20 εκατ. ευρώ από την περιφέρεια (σε πραγματικούς όρους το γήπεδο δε θα ξεπεράσει σε κόστος τα 35 εκατ.). Θα επανέλθουμε, όμως.

Σχόλια

Εικόνα Aprosarmostos17

Η χρηματοδότηση του εκτρώματος Μελισσανίδη από την Περιφέρεια με ζεστό δημόσιο χρήμα, αποτελεί ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ που εμπίπτει στο άρθρο 107 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, δηλαδή της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει βάλει στο στόχαστρο όλες τις κακομαθημένες ποδοσφαιρικές εταιρείες, προβλέπω ότι θα κινηθεί άμεσα για να τραβήξει το αυτάκι των διαπλεκόμενων πολιτικάντηδων που μοιράζουν τα χρήματά μας σε αμφισβητούμενης φήμης πρώην καταδικασμένους για κακοργήματα επιχειρηματίες.
Δείτε τι έπαθε η αντίστοιχη Αεκ της Κύπρου: https://dev.alphanews.live/cyprus/phreno-sto-neo-gepedo-lemesoy-apo-komi...