ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2020



Καλησπέρα σε όλους.
 
Άλλη μια χειμερινή μεταγραφική περίοδος έκλεισε, με τον Μαρινάκη να προσπαθεί για άλλη μια χρονιά να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ομάδα, έστω και αυτήν τη δύσκολη περίοδο του Ιανουαρίου, έτσι ώστε να κατακτηθεί ο πρώτος βασικός στόχος που δεν είναι άλλος από το Πρωτάθλημα. Είχαμε αρκετή κινητικότητα (και) φέτος, το πάρε - δώσε στις μεταγραφές ήταν έντονο και στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μια σύντομη αλλά περιεκτική επισκόπηση των δεδομένων ως τώρα, καθώς -θεωρητικά- η ομάδα μπορεί να κινηθεί και για κάποιον ελεύθερο ποδοσφαιριστή, μολονότι δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τα μέχρι στιγμής "ερυθρόλευκα" ρεπορτάζ.
Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά πώς κινήθηκε ο Ολυμπιακός κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.
 
 
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ

1) ΝΤΑΝΙΕΛ ΠΟΝΤΕΝΣΕ 

 
Ο βραχύσωμος άσσος που μας χάρισε απίστευτες στιγμές μαγείας και θεάματος τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς διοργανώσεις, πραγματοποίησε το -κατά δήλωσή του- όνειρο ζωής και μετεγγράφη σε ομάδα της Premier League και συγκεκριμένα στη Γουλβς. Το ποσό για τη μεταγραφή ξεπέρασε τα 20.000.000 ευρώ και προστέθηκε στην κορυφή της λίστας των πιο ακριβών πωλήσεων, όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά των ελληνικών ομάδων γενικότερα. Χωρίς αμφισβήτηση, ο παίκτης αυτός έκανε 100% απόσβεση των 7.000.000 ευρώ που δόθηκαν για την απόκτησή του και αν μη τι άλλο, θα πρέπει να θεωρούμαστε πάρα πολύ τυχεροί που τον απολαύσαμε στα ερυθρόλευκα, έστω και για 18 μήνες, καθώς ήρθε στην ομάδα μας κυρίως βάσει συγκυριών (θέματα Σπόρτινγκ με παίκτες και οπαδούς) αλλά και χάρη στην άψογη συνεργασία που διατηρεί ο Μαρινάκης με τον κορυφαίο μάνατζερ Ζόρζε Μέντες. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα ένας παίκτης 22 ετών από την Σπόρτινγκ, με 20 συμμετοχές στις μικρές Εθνικές της Πορτογαλίας και με αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά? Θα μου μείνει η δήλωσή του: "Θα λέω στα παιδιά μου ότι κάποτε έπαιξα στον Ολυμπιακό". Τι τιμή να το ακούς από έναν ποδοσφαιριστή τέτοιας αξίας... Του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στη νέα αυτή σελίδα της καριέρας του και να ξέρει (που το ξέρει) ότι η πόρτα μας θα είναι πάντα ανοικτή γι'αυτόν. 
 
 
2) ΑΝΧΕΛ ΓΚΕΡΕΡΟ

 
Ο Ισπανός στράικερ θα συνεχίσει την καριέρα του ως δανεικός για έξι μήνες στην ισπανική Λεγανιές, την ομάδα από την οποία τον αποκτήσαμε πριν ενάμιση χρόνο δηλαδή. Προσωπικά τον συμπαθώ ιδιαίτερα τον Ισπανό, όχι μόνο για το γκολ που έβαλε στο περσινό 0-1 επί του Παναθηναϊκού (γενικά όσοι σκοράρουν εναντίον του ΠΑΟ και ειδικά όταν το/α γκολ χαρίζουν και νίκη έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου), αλλά γιατί πάντα έπαιζε αυτό που μπορούσε. ΟΚ, δεν είναι ο killer περιοχής που θα κάνει τη μισή φάση γκολ (Κοβάσεβιτς, Μήτρογλου, Ελ Αραμπί κλπ) αλλά είναι ένας τίμιος εργάτης, που θα τρέξει, θα προσπαθήσει, θα κυνηγήσει τις φάσεις, θα γυρίσει να πάρει μπάλα για να ανοίξει χώρους βοηθώντας στη δημιουργία... Βοήθησε όσο μπορούσε και πέρυσι με 10 γκολ και 3 ασσίστ, αλλά και φέτος με 6 γκολ και 2 ασσίστ, ενώ του πιστώνεται ότι κατά τα 5/6 τράβηξε το βάρος της επίθεσης στα φετινά προκριματικά του Champions League (στο εκτός με τη Κρασνοντάρ δεν αγωνίστηκε). Του πιστώνω επίσης ότι, παρά το ότι δεν έπαιζε όσο επιθυμούσε (και πώς να παίξεις όταν έχεις τον "τρομοκράτη" Ελ Αραμπί να παστελώνει αδιάκοπα) δε δημιούργησε ποτέ πρόβλημα στην ομάδα. Σωστός επαγγελματίας, πειθαρχημένος, κύριος... Χαίρομαι που στο δανεισμό δεν υπάρχει οψιόν αγοράς, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τουλάχιστον. Παραμένει περιουσιακό στοιχείο του Ολυμπιακού. Του εύχομαι ολόψυχα να τα πάει όσο το δυνατόν καλύτερα στα γνώριμα γι'αυτόν λημέρια του Ισπανικού πρωταθλήματος.
 
 
3) ΓΙΑΣΙΝ ΜΕΡΙΑ
 

 
Ο Τυνήσιος κεντρικός αμυντικός θα συνεχίσει την καριέρα του ως δανεικός στην τουρκική Κασίμπασα για τους επόμενοςυ έξι μήνες. Σύμφωνα μάλιστα με τα δημοσιεύματα, στο δανεισμό μπήκε και ρήτρα αγοράς της τάξεως του ποσού των 3.500.000 ευρώ. Προσωπικά, βρίσκομαι λίγο σε δίλημμα σχετικά με το αν είναι καλό να υπάρχει αυτή η ρήτρα για τον εν λόγω παίκτη, με την έννοια ότι δε θεωρώ ότι είναι χειρότερος πχ του Μπα, κι ότι θα μπορούσε να έχει μια θέση στο ρόστερ, αλλά ήταν εμφανές ότι τα πολλαπλά συνεχόμενα λάθη, και ειδικά στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό αλλά και στο Champions League (χώρια τα τσαφ στην άμυνα, δε χάνεται αυτό στο Βελιγράδι από επαγγελματία ποδοσφαιριστή) τον έριξαν ψυχολογικά αρκετά. Και μιλάμε για έναν παίκτη τον οποίο ο Ολυμπιακός δαπάνησε 1.800.000 ευρώ για να τον αποκτήσει, δίνοντάς του την ευκαιρία να αγωνιστεί στα 25 του για πρώτη φορά εκτός Τυνησίας και δη, στο υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή στο Champions League. Δεν είναι κακός παίκτης. Δε μπορεί να μπήκε τυχαία στην καλύτερη ομάδα του περασμένου Copa Africa. Έχει στοιχεία, έχει το ύψος, τη σωματοδομή, το πάθος... Ναι οκ, δεν έχει ταχύτητα αλλά δε λέει κάτι αυτό. Και ο Μέλμπεργκ αργός ήταν αλλά είχε δίπλα του τον Αβραάμ στα καλά του να τον καλύπτει και ήταν "βράχος". Προφανώς ήταν ψυχολογικό το θέμα και δε φάνηκε να μπορεί να το ξεπεράσει. Του πιστώνω παρ'όλα αυτά και αυτού το γεγονός ότι ήταν κύριος και δε δημιουργούσε θέματα εντός της ομάδας. Για μένα είναι σημαντικό να είσαι επαγγελματίας τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Όπως και να χει, του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε αυτήν τη νέα περιπέτεια της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας. 
 
 
4) ΓΙΑΣΙΝ ΜΠΕΝΖΙΑ 
 

 
Ο δεύτερος ... Γιασίν της παρέας! Ήρθε στο τέλος των μεταγραφών του καλοκαιριού και η αλήθεια είναι του πήρε χρόνο να προσαρμοστεί στην ομάδα. Γνωρίζαμε, και γνώριζε και ο ίδιος, πως δεν ήρθε για βασικός αλλά κυρίως για ρολίστας (εκτός αν πια έπιανε τοπ απόδοση και "ανάγκαζε" τον Μάρτινς να πάρει τη θέση ενός εκ των πολυχρησιμοποιημένων Καμαρά, Μπουχαλάκη και Γκιγιέρμε). Νομίζω ότι το πράγμα στράβωσε με την κόκκινη που δέχθηκε στο Βελιγράδι στην ήττα 3-1 από τον Ε.Αστέρα. Στράβωσε και για τον ίδιο, και για τους οπαδούς. Δε λέω αν ήταν σωστό ή όχι, αλλά εγώ αυτό εξέλαβα, ως οπαδός και θεατής. Πρόλαβε να καταγράψει φέτος 9 συμμετοχές σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League αλλά ... λίγα πράγματα. Κανένα γκολ, καμία ασσίστ, καμία ενέργεια να έχουμε έστω να θυμόμαστε κάτι από αυτόν τον παίκτη. Κοινώς, πέρασε και δεν ακούμπησε. Ευτυχώς ήταν δανεικός. Δε θα είμαι άδικος όμως. Το παιδί έχει στοιχεία. Έχει δείξει πράγματα και στη Λυών και στη Λιλ και στη Φενέρμπαχτσε και ένα εξάμηνο είναι ελάχιστος χρόνος να κρίνουμε, ειδικά έναν παίκτη ο οποίος ήρθε στο τέλος των μεταγραφών και του "χρεώθηκε" κιόλας μια ήττα στο Champions League εξαιτίας μιας κόκκινης. Όπως και να χει, μακάρι για τον ίδιο να "ξεδιπλωθεί" στη Ντιζόν και να δείξει τις ικανότητές του. Καλή συνέχεια του ευχόμαστε.
 
 
5) ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΚΟΥΤΡΗΣ

 
Λίγο πολύ αναμενόμενη αποχώρηση για τον αριστερό μας μπακ. Με τη μυθική σεζόν που κάνει ο Τσιμίκας, ήταν εξαρχής δύσκολο να καταφέρει να "χωθεί" στις επιλογές του Μαρτίνς όσον αφορά την αρχική ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Πρόλαβε παρ'όλα αυτά να γράψει φέτος 9 συμμετοχές, 6 στο Πρωτάθλημα, 2 στο Κύπελλο και 1 ως αλλαγή στα προκριματικά του Champions League, προσφέροντας και 4 ασσίστ. Δεδομένου ότι στο ρόστερ υπάρχει και ο Γκασπάρ, προσωπική επιλογή του Μαρτίνς, ο οποίος εκτός από δεξί μπακ μπορεί να παίξει και στο αριστερό άκρο, ήταν πολύ δύσκολο να βρει "χώρο" και στο υπόλοιπο μισό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Φυσικά και δεν είναι ξεγραμμένος από κανέναν στον Ολυμπιακό. Εξ'ου και το γεγονός ότι (όπως διαβάζουμε από τα δημοσιεύματα τουλάχιστον) δε μπήκε κάποια οψιόν αγοράς στο δανεισμό του στην Ισπανική Μαγιόρκα. Θεωρώ ότι θα τον βοηθήσει η παρουσία του εκεί. Θα ... αλλάξει λίγο παραστάσεις. Μην ξεχνάμε ότι θα αγωνιστεί επαγγελματικά εκτός Ελλάδας για πρώτη φορά στην καριέρα του. Τα στοιχεία τα έχει, τη σωματοδομή του την έχει δουλέψει πολύ. Έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και γιατί όχι να επιστρέψει ακόμα πιο έτοιμος ώστε να διεκδικήσει μια θέση στη βασική ενδεκάδα της ομάδας μας. Του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του και ... εις το επανιδείν!
 
 
6) ΦΙΟΡΙΝ ΝΤΟΥΡΜΙΣΑΙ

 
Από τη στιγμή που υπεγραψε στον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι γνώριζε (και γνωρίζαμε και εμείς) πως πολύ δύσκολα θα έπαιρνε φανέλα βασικού ειδικά έχοντας στην ίδια θέση τους Ελ Αραμπί και Γκερέρο, (έχουν παίξει φορ επίσης και οι Σουντανί - Λοβέρα) και μολονότι προσπάθησε αρκετά είναι η αλήθεια στη φετινή καλοκαιρινή προετοιμασία (πέτυχε και γκολ) δόθηκε δανεικός στη Μπέβερεν για να πάρει παιχνίδια και εμπειρίες. Τελικώς επέστρεψε για να ... ξαναφύγει, αυτήν τη φορά με προορισμό τον Άρη, στον οποίο και δόθηκε δανεικός έως το τέλος της σεζόν. Το πρωτάθλημα το ξέρει, τραυματισμούς δόξα τω Θεώ δεν έχει, στο χέρι του είναι να αποδείξει πως μπορεί να σταθεί επάξια ως βασικός φορ σε ομάδα επιπέδου Άρη, ειδικά τώρα που θα λείπει και ο Ιντέγε για τουλάχιστον ένα μήνα λόγω τραυματισμού και γιατί όχι, να επανέλθει και στην Εθνική Ελλάδος. Προσωπικά δε με χαλάει για τρίτη επιλογή στο ρόστερ στη θέση του επιθετικού, αλλά αφενός είναι οι συνθήκες τέτοιες που δεν ευνοούν την παρουσία του αυτήν τη στιγμή στο ρόστερ (εκτός των φορ υπάρχουν και πολυθεσίτες που παίζουν εκεί) και αφετέρου θα είναι καλύτερα και για τον ίδιο να βρίσκεται σε ομάδα που θα παίρνει χρόνο συμμετοχής, ειδικά τώρα μετά τη μικρή περιπέτεια που είχε προκύψει με το δελτίο του. Καλή επιτυχία Φιορίν!
 
 
7) ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ

 
Ο Γιάννης Μασούρας είχε αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2018 έναντι του σεβαστού ποσού του 1.000.000 ευρώ. Ο νεαρός μπακ στη συνέχεια δόθηκε για ενάμιση χρόνο στον Πανιώνιο στον οποίο έχει βρει αρκετό χρόνο συμμετοχής, στα περισσότερα ματς ξεκινάει ως βασικός, έχει 3 ασσίστ και 1 γκολ και έχει ανεβάσει τη χρηματιστηριακή του αξία. Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε ο εξάμηνος δανεισμός του στη Λάρισα, στην οποία επιστρέφει μετά από έναν χρόνο. Εκεί θα συναντήσει παλιούς γνωστούς εντός κι εκτός ομάδας και σίγουρα δε θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί. Δεδομένου ότι o Τοροσίδης πατάει αισίως τα 35 έτη ζωής, ο Γκασπάρ είναι δανεικός για ένα χρόνο και ο Ελαμπντελαουί δεν έχει ανανεώσει ακόμα το συμβόλαιό του το οποίο λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι, ποιος ξέρει, μπορεί του χρόνου ο Μασούρας να καταφέρει να διατηρηθεί στο ρόστερ. 
 
 
8) ΣΒΕΤΟΖΑΡ ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ

 
Ο Μάρκοβιτς αποτελεί μία εκ των σημαντικότερων φετινών επενδύσεων του Ολυμπιακού. Το καλοκαίρι δαπανήθηκε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1.500.000 ευρώ για την απόκτησή του. Μιλάμε για έναν 19χρονο, 33 φορές διεθνή με τις μικρές εθνικές της Σερβίας, από τη μεγάλη σχολή της Παρτιζάν, την απόκτηση του οποίου κηνυγούσαν αρκετές ομάδες εντός κι εκτός Ευρώπης. Φέτος αρκέστηκε σε συμμετοχές με την ομάδα Κ19 του Ολυμπιακού, ενώ πραγματοποιήσε και 2 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα στα παιχνίδι Κυπέλλου με την Καλαμάτα, όπου έδειξε σε κάποια σημεία εμφανώς αγχωμένος, αλλά είναι τα στοιχεία, το ύψος και η ηλικία του τέτοια που μόνο προσδοκίες σου δημιουργούνται για τον εν λόγω παίκτη. Σίγουρα δεν πρέπει να κριθεί από τις δύο αυτές συμμετοχές απέναντι στην τελευταία ομάδα της βαθμολογίας στη Γ'Εθνική. Θεωρώ όμως ότι η παρουσία του στη Λάρισα θα τον βοηθήσει αρκετά. Θα ... ψηθεί, αν πάρει φυσικά επαρκή χρόνο συμμετοχής. 
 
 
9) ΝΕΜΑΝΙΑ ΝΙΚΟΛΙΤΣ

 
Ο Νίκολιτς αποτέλεσε άλλον έναν παίκτη από τους πολλούς που απέκτησε το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός με φόντο το μέλλον. Νεαρός σε ηλικία, μόλις 18 ετών, έχει καταφέρει κι έχει γράψει ήδη 19 συμμετοχές με τις μικρές Εθνικές ομάδες της Βοσνίας. Δεν παρέμεινε στον Ολυμπιακό, καθώς μετεγγράφη ως δανεικός για έξι μήνες στη Ραντνίσκι. Έχοντας ιδιαίτερο ... πλουραρισμό στη θέση του δεξιού μπακ όπου αγωνίζεται (Ελαμπντελαουί, Τοροσίδης, Γκασπάρ), και με δεδομένο ότι το Πρωτάθλημα Κ19 στο οποίο εχει το δικαίωμα να αγωνιστεί ουσιαστικά έχει κριθεί, κρίθηκε καλύτερο (και ολόσωστα κατά τη γνώμη μου) να δοθεί εκ νέου δανεικός ώστε να πάρει επίσημα παιχνίδια στα πόδια του και να αποκομίσει νέες εμπειρίες. Θεωρητικά, καθαρά βάσει θέσης, η περίπτωσή του θυμίζει αυτή του Μασούρα. εδομένου ότι o Τοροσίδης πατάει αισίως τα 35 έτη ζωής, ο Γκασπάρ είναι δανεικός για ένα χρόνο και ο Ελαμπντελαουί δεν έχει ανανεώσει ακόμα το συμβόλαιό του το οποίο λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι, ίσως ο μικρός καταφέρει και δείξει πράγματα που θα τον οδηγήσουν στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού και, γιατί όχι, να τον διατηρήσουν και στο κύριο ρόστερ του. Εύχομαι καλή δύναμη στο παλικάρι καθώς έχει όλο το μέλλον μπροστά του και μακάρι να επιστρέψει ακόμα καλύτερος.
 
 
10) ΝΙΚΟΛΑ ΤΣΟΥΜΙΤΣ

 
Πότε ήρθε στην Ελλάδα, πότε υπέγραψε και πότε ... ξανάφυγε, δεν πήραμε χαμπάρι. Είναι ο μοναδικός παίκτης που περιλαμβάνεται ... και στις αφίξεις και στις αποχωρήσεις παικτών! Ο λόγος για τον Νικολα Τσούμιτς, ο οποίος αποτέλεσε την πρώτη, χρονικά, απόκτηση του Ολυμπιακού κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2019-2020. Άλλος ένας νεαρός, 21 ετών, εν ενεργεία διεθνής με την Εθνική Σερβίας Κ21 (με την οποία έχει "γράψει" μέχρι στιγμής 3 συμμετοχές), ο οποίος αποκτήθηκε από τη Ραντνίσκι έναντι 500.000 ευρώ. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου του, ο παίκτης παραχωρήθηκε εκ νέου δανεικός στη σερβική ομάδα (γενικά οι σχέσεις του Ολυμπιακού με τη Ραντνίσκι αλλά και με άλλες ομάδες της Σερβίες είναι εξαιρετικές, κάτι που φαίνεται και από το πάρε-δώσε των μεταγραφών τα τελευταία χρόνια και ειδικά επί Μαρινάκη) -τουλάχιστον- μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Δε θα πω ψέμματα, προσωπικά δεν τον ήξερα τον παίκτη, δεν τον έχω δει να αγωνίζεται ποτέ. Αλλά εμπιστεύομαι την κρίση των αρμοδίων του Ολυμπιακού που έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να ξεχωρίζουν πιτσιρικάδες με ταλέντο και αναμένω με ανυπομονησία για ό,τι έρχεται. Υγεία να έχει το παιδί και να συνεχίσει να δουλεύει γιατί μόνο με δουλειά θα καταφέρει να..."χωθεί" στο ρόστερ μας, δεδομένης της θέσης που αγωνίζεται (αριστερό-δεξί εξτρέμ, καθώς επίσης και σέντερ φορ) όπου υπάρχει ήδη πληθώρα επιλογών. Καλή επιτυχία Νικολα!
 
 
11) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΪΛΗΣ
 

Μία περίπτωση από τις αγαπημένες μου. Ένας παίκτης που προέρχεται από τα "σπλάχνα" της ομάδας, έχει καταφέρει στα 19 του να μετρήσει ήδη 28 συμμετοχές με τα μικρότερα κλιμάκια της Εθνικής Ελλάδος και κάνει το πρώτο βήμα να αγωνιστεί στο εξωτερικό. Γενικά θεωρώ το καλύτερο για έναν μικρό σε ηλικία ποδοσφαιριστή να βγαίνει στο εξωτερικό από νωρίς ώστε να "ανοίξει", ποδοσφαιρικά το μυαλό του, να αποκομίσει νέες εμπειρίες και παραστάσεις, να "δουλέψει" το σώμα του και να επιστρέψει καλύτερος και πιο ... σοφός. Ο Βοϊλης φέτος συμμετείχε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού που έγινε στο Γκντανσκ της Πολωνίας, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε και στην προετοιμασία της ομάδας Κ19 που πραγματοποιήθηκε στο Νότιγχαμ της Αγγλίας. Ο νεαρός επιθετικός φέτος αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα Κ19 αλλά και στο Champions League νέων, και πλέον θα συνεχίσει ως δανεικός την καριέρα του στην Πορτογαλική Casa Pia, στην οποία παραχωρήθηκε για έξι μήνες (με την οποία μετράει ήδη 3 συμμετοχές, τη μία ως βασικός, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει ακόμα να πετύχει κάποιο γκολ). Τι τύχη για έναν 19 χρονο να έχει ζήσει ήδη παραστάσεις από 4 διαφορετικές χώρες. Μακάρι το παιδί να δουλέψει και να εξελιχθεί. Λατρεύω τις περιπτώσεις όπου ένα ελληνόπουλο από τις ακαδημίες της ομάδας φτάνει να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο (Ρέτσος, Φετφατζίδης κλπ). Μακάρι και ο Αλέξανδρος να γίνει ένας από αυτούς. Καλή επιτυχία παλίκαρε!

 
 
 
 
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ (με χρονική σειρά)
 
1) ΝΙΚΟΛΑ ΤΣΟΥΜΙΤΣ (19/12/2020)
 

Ο Νίκολα Τσούμιτς αποτέλεσε την πρώτη, χρονικά, μεταγραφή του Ολυμπιακού για τη φετινή χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Όπως προαναφέραμε, είναι νεαρός, μόλις 21 ετών, εν ενεργεία διεθνής με την Εθνική Σερβίας Κ21 (με την οποία έχει "γράψει" μέχρι στιγμής 3 συμμετοχές), ο οποίος αποκτήθηκε από τη Ραντνίσκι έναντι 500.000 ευρώ. Για την απόκτησή του, συμφωνα με δημοσιεύματα, ενδιαφέρθηκαν ο Ερυθρός Αστέρας, η Σεντ Γκάλεν αλλά και ο ΠΑΟΚ, με τον δεύτερο να τον προσεγγίζει αφού είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό (σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του ποδσοφαιριστή), ωστόσο έφαγε "άκυρο" από τον ποδοσφαιριστή. Πάμε να δούμε τη μέχρι στιγμής ποδοσφαιρική σταδιοδρομία του εν λόγω παίκτη και στη συνέχεια να γράψουμε τις εκτιμήσεις μας.

 
Ο Νικολά Τσούμιτς γεννήθηκε στην πόλη Ούζιτσε της πρώην Γιουγκοσλαβίας το 1998 και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στα 16 του χρόνια στην τοπική Σλομπόντα. Λόγω της ταχύτητάς του, της τεχνικής αλλά και της αντοχής του, δεν άργησε να καθιερωθεί ως ακραίος επιθετικός, κυρίως στη δεξιά μεριά, ενώ κατ'ανάγκην έχει αγωνιστεί και στην κορυφή της επίθεσης. Στη Σλόμποντα παρέμεινε έως το 2016 μετρώντας στην πρώτη ομάδα 13 συμμετοχές, χωρίς να έχει καταφέρει να πετύχει κάποιο γκολ, ή να δώσει κάποια ασσίστ. Το καλοκαίρι του 2016 μεταπήδησε ως ελεύθερος στη Μέταλατς Γκόρνι, στην οποία παρέμεινε για δυόμιση χρόνια πετυχαίνοντας συνολικά 10 γκολ σε 64 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου του 2019 μετεγγράφη στη Ραντνίσκι, στην οποία είχε "γεμάτο" υπόλοιπο της σεζόν μετρώντας 5 γκολ και 3 ασσίστ σε συνολικά 25 συμμετοχές. Οι καλές του εμφανίσεις προκάλεσαν -μεταξύ άλλων- το ενδιαφέρον και του Ολυμπιακού, ο οποίος κατάφερε και τον έκανε δικό του προσφέροντας στη σερβική ομάδα μισό εκατομμύριο ευρώ, προλαβαίνοντας διάφορους ... μνηστήρες που είχαν ενδιαφερθεί για την απόκτησή του. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με την ομάδα μας, ο Τσούμιτς δόθηκε εκ νέου δανεικός για 6 μήνες στην ομάδα από την οποία αποκτήθηκε, δηλαδή τη Ραντνίσκι. Σίγουρα το να υπογράψει στον Ολυμπιακό είναι ένα μεγάλο βήμα γι'αυτόν αλλά δεδομένα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει γιατί μόνο με δουλειά θα καταφέρει να..."χωθεί" στο ρόστερ μας, δεδομένης της θέσης που αγωνίζεται, όπου υπάρχει ήδη πληθώρα επιλογών.
 
 
2) ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΤΗΣ (03/01/2020)
 

Στην περίπτωση του 17χρονου Γιάννη Καρακουτη, ο Ολυμπιακός έκανε ξεκάθαρα επίδειξη δύναμης απέναντι στον ΠΑΟΚ, καθώς απέκτησε κυριολεκτικά μέσα από την ακαδημία του "Δικεφάλου του Βορρά" ένα τεράστιο ταλέντο (όπως συνέβη και με την περίπτωση του Τσέλιου λίγο καιρό νωρίτερα), για την απόκτηση του οποίου είχε κινηθεί επίσημα και ο Άγιαξ (με τον ΠΑΟΚ να απορρίπτει πρόταση σχεδόν 1.000.000 ευρώ), οπότε καταλαβαίνετε ότι για να ασχοληθεί μια ομάδα που έχει εκ των καλύτερων, αν όχι τις καλύτερες ακαδημίες του κόσμου, εδώ κάτι καλό υπάρχει. 

 
Ο Καρακουτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2003 και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον Ποσειδώνα Καλαμαριάς . Από το 2013 και μέχρι πρότινος βρισκόταν στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Το "δεμένο" του κορμί παρά το νεαρό της ηλικίας του (1.82cm) καθώς επίσης και το "μαγικό" αριστερό του πόδι τον "βοήθησαν" να καθιερωθεί στην αριστερή πλευρά του γηπέδου όπου αγωνίζεται κυρίως ως αριστερό εξτρέμ (έχει καταγράψει κάποιες συμμετοχές και ως αριστερό μπακ). Μέχρι στιγμής έχει αγωνιστεί μόνο στο Πρωτάθλημα Ελλάδας Κ19, μέχρι πρότινος με την ομάδα του ΠΑΟΚ και πλέον με την ομάδα του Ολυμπιακού. Σε επίπεδο Εθνικής Ελλάδος, έχει καταφέρει να καταγράψει ήδη 9 συμμετοχές (1 γκολ) με την Εθνική Ελλάδος Κ17 και θεωρείται ότι πολύ σύντομα θα ... χτυπήσει την πόρτα και των υψηλότερων ηλικιακών κλιμακίων της Εθνικής Ελλάδος. Όπως προείπαμε, αποτελεί ένα από τα μεγάλα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου και είναι στο χέρι του να κρατήσει το κεφάλι χαμηλά, να δουλέψει όσο περισσότερο μπορεί και να κάνει μια μεγάλη καριέρα, γιατί δυνατότητες σίγουρα έχει. 
 
 
3) ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΣ (28/01/2020)
 

Αποτελεί μια μεταγραφή που πέρασε στα ... ψιλά από αρκετούς. Ο Θανάσης Παπαδάκος αποτέλεσε την τρίτη και σαφώς πιο ... αθόρυβη απόκτηση του Ολυμπιακού κατά τη φετινή χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Δεν ξέρω κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι ... σώφρον, καθώς μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο οποίος αν και μόλις 17 ετών έχει ήδη παραστάσεις και εμπειρίες που θα ζήλευαν παίκτες πολύ μεγαλύτερης εμπειρίας. Μιλάμε για έναν νεαρό επιτελικό μέσο με μαγικό αριστερό πόδι που στο παρελθόν είχε απασχολήσει ομάδες όπως η Έβερτον και η Σάντερλαντ (!), ενώ πριν καταλήξει στον Ολυμπιακό είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον και ο ΠΑΟΚ. Ας δούμε όμως το μέχρι στιγμής ποδοσφαιρικό βιογραφικό του.

 
Ο Θανάσης Παπαδάκος γεννήθηκε το 2003 και από πολύ μικρός εκδήλωσε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Δήμητρας Τρικάλων, ενώ τα τελευταία δυόμιση χρόνια, έπαιξε ποδόσφαιρο στην Ιταλία. Συγκεκριμένα σε ηλικία 14 ετών αποκτήθηκε από την Αταλάντα, στην οποία έμεινε για δύο σεζόν βρισκόμενος στα ακαδημαϊκά της τμήματα ενώ από το καλοκαίρι του 2019 έπαιζε στην Τορίνο Κ17, με την οποία συμμετείχε και στο αντίστοιχο ιταλικό πρωτάθλημα Νέων. Πλέον, αυτό που μετράει είναι ότι αυτό το ταλέντο ανήκει στον Ολυμπιακό με τον οποίο υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας. Σε εθνικό επίπεδο είναι εν ενεργεία με την Εθνική Ελλάδος Παίδων και όλοι οι γνώστες του χώρου κάνουν λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή, στη θέση του επιτελικού μέσου όπου και αγωνίζεται. Προς το παρόν, κατόπιν απόφασης της διοίκησης θα αγωνίζεται με την ομάδα Κ17 του Ολυμπιακού, και μακάρι να κρατήσει το κεφάλι χαμηλά, να δουλέψει όσο περισσότερο μπορεί και να κάνει μια μεγάλη καριέρα, γιατί δυνατότητες σίγουρα έχει, αδιαμφισβήτητα. Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει ότι μπορεί να "φτιάξει" καριέρες ποδοσφαιριστών αποτελώντας "ομάδα - σκαλοπάτι" για ποδοσφαιριστές αξίας.
 
 
4) AHMED HASSAN (29/01/2020)
 

Γνωστός από την προηγούμενη θητεία του στον Ολυμπιακό, ο Αιγύπτιος φορ ήρθε ουσιαστικά για να αντικαταστήσει τον Γκερέρο που αποχώρησε με προορισμό τη Λεγανιές, καλύπτοντας το κενό στην επιθετική γραμμή πίσω από τον "εκρηκτικό" Ελ Αραμπί. Κατά την προηγούμενή του θητεία κατάφερε να πετύχει με τον Ολυμπιακό 15 γκολ σε σύνολο 33 εμφανίσεων, μερικά εκ των οποίων ήταν ιδιαίτερα κρίσιμα καθώς έκριναν το τελικό αποτέλεσμα. Έχει πραγματοποιήσει 31 συμμετοχές με τις μικρές εθνικές ομάδες της Αιγύπτου (έχοντας πετύχει 9 γκολ) και 25 συμμετοχές με την ομάδα των ανδρών (έχοντας πετύχει 5 γκολ). Ας θυμηθούμε όμως την ποδοσφαιρική σταδιοδρομία του Αιγύπτιου διεθνή στράικερ.

 
Ο Αχμέντ Χασάν γεννήθηκε στο Κάϊρο το 1993 και από πολύ μικρή ηλικία κατάλαβε ότι το ποδόσφαιρο είναι η ζωή του. Έκανε τα πρώτα του βήματα στην τοπική Αλ Αχλί, ωστόσο περιοριζόταν σε προπονήσεις και αγώνες με την ομάδα νέων του συλλόγου. Η έλλειψη αγωνιστικών λεπτών τον οδήγησε να εγκαταλείψει νωρίς την Αίγυπτο και να δοκιμάσει την τύχη του στις ακαδημίες της Πορτογαλικής Ρίο Άβε, καθώς ως γνωστόν, οι Πορτογαλικές ομάδες συνηθίζουν να δίνουν χρόνο συμμετοχής σε νεαρους παίκτες απ'όλο τον κόσμο. Μετά από κάποιους μήνες παραμονής στην ομάδα νέων, ο Χασάν προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα και άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του με την επαγγελματική ομάδα της Ρίο Άβε. Κατάφερε να σημειώσει 32 γκολ και να μοιράσει 4 ασσίστ σε σύνολο 98 εμφανίσεων, γεγονός που οδήγησε την Μπράγκα στο να ξοδέψει 700.000 ευρώ για να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2015. Στη Μπράγκα παρέμεινε επί τρία συναπτά έτη (μέχρι την πρώτη φορά που τον απέκτησε ως δανεικό ο Ολυμπιακός δηλαδή) σημειώνοντας 24 γκολ και μοιράζοντας 15 ασσίστ σε 101 συμμετοχές. Το περασμένο καλοκαίρι ο Μαρτίνς είχε εισηγηθεί την πληρωμή της οψιόν αγοράς για την απόκτηση των δικαιωμάτων του, ωστόσο η διοίκηση του Ολυμπιακού έκρινε το νούμερο ως υψηλό (περί τα 4.000.000 ευρώ) και δεν προχώρησε τελικά η περίπτωσή του. Όσον αφορά τον τωρινό δανεισμό, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η νέα ρήτρα αγοράς ανέρχεται περί τα 2.500.000 ευρώ και είναι στο χέρι του Χασάν να αποδείξει ότι αξίζει να δοθεί αυτό το ποσό για να παραμείνει και του χρόνου στην ομάδα μας.
 
 
5) CARLOS CAFU (31/01/2020)
 

Ο Κάρλος Καφού ήρθε για να αντικαταστήσει τον Γιασίν Μπενζιά, που πρόσφατα αποτέλεσε παρελθόν από τον σύλλογό μας. Αποτελεί μια προσθήκη στα χαφ η οποία κρίνεται υπεραπαραίτητη δεδομένου ότι δε γινόταν να βγει η χρονιά μόνο με Μπουχαλάκη - Καμαρά - Γκιγιέρμε, ενώ και ο Μπενζιά δεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα, ίσως και επειδή περιμέναμε παραπάνω πράγματα από αυτά που μπορούσε να προσφέρει, κυρίως λόγω της λάθος θέσης που προορίστηκε. Θεωρώ και λίγο άδικο ότι παραγκωνίστηκε λόγω της κόκκινης που δέχθηκε στο Βελιγράδι (άδικο με την έννοια ότι δεν ήταν δεύτερη κίτρινη και στιγματίστηκε λόγω της ήττας στο τέλος) αλλά τέλος πάντων, αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Συνεχίζουμε με τον Καφού, ο οποίος είναι ένας παίκτης που αγωνίζεται στις θέσεις 6 και 8, κυρίως ως οκτάρι, αλλά το απίστευτο είναι ότι στη μέχρι στιγμής καριέρα του, έχει αγωνιστεί επίσης και ως δεξί μπακ, ως δεξί και αριστερό εξτρέμ (!), ως επιτελικός χαφ, ακόμα και ως επιθετικός (!!). Κατ'ανάγκη βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς η κύρια θέση του είναι στο οκτάρι, ένας box to box δηλαδή, ο οποίος συχνά πυκνά ανεβαίνει και δημιουργεί, ενώ στο παλμαρέ του έχει καταγράψει και αρκετά γκολ. Έχει καλές τοποθετήσεις στο χώρο και κοιτάει να παίζει κυρίως απλά, χωρίς φανφάρες, χωρίς τρελές ριψοκίνδυνες πάσες κλπ. Έχει σούπερ σωματοδομή, 1.85 ύψος με πολλά κιλά μυϊκού όγκου, κανονικό τανκ που δεν τζαρτζαρίζεται εύκολα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αργός. Θεωρώ ότι θα αποτελέσει άλλη μια καλή επιλογή για το κέντρο του Ολυμπιακού, αν πιάσει τα στάνταρ απόδοσής του. Πάμε όμως να δούμε τη μέχρι στιγμής ποδοσφαιρική σταδιοδρομία του εν λόγω παίκτη.

 
Ο Κάρλος Μιγκέλ Ριμπέιρο Ντίας, όπως είναι το πλήρες όνομα του Καφού, γεννήθηκε στη Γκιμαράες το 1993 και από πολύ μικρή ηλικία βρέθηκε στις ακαδημίες της τοπικής Βιτόρια. Το 2008 εντοπίστηκε από τους σκάουτερς της Μπενφίκα οι οποίοι και εισηγήθηκαν την απόκτησή του. Στη Μπενφίκα παρέμεινε για πέντε χρόνια, αγωνιζόμενος στις μικρότερες ομάδες της ακαδημίας. Το 2013 επέστρεψε στη Βιτόρια Γκιμαράες, προωθείται στην πρώτη ομάδα και αρπάζει την ευκαιρία από τα ... μαλλιά. Γρήγορα ξεδιπλώνει το ταλέντο του και σιγά σιγά γίνεται βασικός, προσφέροντας ουσία και θέαμα. Στη Γκιμαράες παρέμεινε μέχρι το 2016, έχοντας πραγματοποιήσει σε όλες τις διοργανώσεις 68 εμφανίσεις (3 γκολ και 2 ασσίστ). Ανέβασε την ποδοσφαιρική του αξία και μετεγγράφη στη Λοριάν έναντι 2.000.000 ευρώ. Στη γαλλική ομάδα παρέμεινε για ένα έτος έχοντας 2 γκολ και 3 ασσίστ σε 23 εμφανίσεις. Στη συνέχεια μεταπήδησε στη Μετς στην οποία παρέμεινε για 6 μήνες μετρώντας μόλις 13 συμμετοχές (πέτυχε 1 γκολ και έδωσε 1 ασσίστ). Τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2018 δόθηκε δανεικός στη Λέγκια Βαρσοβίας, στην οποία παρέμεινε για ενάμιση χρόνο, με τις εμφανίσεις του να είναι ιδιαίτερα καλές αναγκάζοντας την Πολωνική ομάδα να πληρώσει περί τις 800.000 ευρώ για να τον αποκτήσει. Μέχρι να τον αποκτήσει ο Ολυμπιακός έναντι 400.000 ευρώ πριν λίγες μέρες, ο Καφού έγραψε με την πολωνική ομάδα 59 συμμετοχές με 9 γκολ και 6 ασσίστ. Το συμβόλαιο που υπέγραψε με την ομάδα μας ανέρχεται στα 3.5 χρόνια, διόλου άσχημα για έναν παίκτη ο οποίος βρίσκεται στην καλύτερη ηλικία της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Σε εθνικό επίπεδο, ο Καφού έχει μετρήσει 30 συμμετοχές με τις μικρές εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας, έχοντας καταφέρει να πετύχει και 5 γκολ (όλα με την εθνική Πορτογαλίας Κ19). Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τον εν λόγω παίκτη να αγωνίζεται, καθώς μπορεί να βγει αυτό που λέμε "έξυπνη βόμβα".
 
 
6) EMRE MOR (31/01/2020)
 

Δε νομίζω να χρειάζονται συστάσεις για τον Εμρέ Μορ. Πρόκειται για ένα σπουδαίο ταλέντο σπάνιων ικανοτήτων και τεχνικής κατάρτισης, ο οποίος θα μπορούσε να έχει ήδη εκτοξεύσει την καριέρα του, αν δεν είχε κάποια προσωπικά θέματα. Είναι μόλις 22 ετών και έχει κατακτήσει τίτλους, έχει διεθνείς συμμετοχές και έχει αγωνιστεί σε ομάδες που άλλοι, ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας, ούτε να φανταστούν δε μπορούν. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη αναγκάσει ομάδες να ξοδέψουν οκταψήφια νούμερα για να τον αποκτήσουν, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην Τουρκία τον χαρακτηρίζουν ως "τον επόμενο Μέσι", καθ'υπερβολήν βεβαίως, αλλά δείγμα του τεράστιου ταλέντου του. Ήρθε για να αντικαταστήσει τον Ποντένσε προφανώς, καθώς έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί με την ίδια ευκολία και στα δύο άκρα και με το μαγικό του αριστερό πόδι να ... ζαλίζει τους αντιπάλους του. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων μετράει 22 συμμετοχές και 3 γκολ με τις μικρές εθνικές της Δανίας, 1 συμμετοχή χωρίς γκολ με την Τουρκία Κ21 και 15 συμμετοχές με 1 γκολ στην Εθνική Ανδρών. Πάμε να δούμε όμως την ποδοσφαιρική διαδρομή του βραχύσωμου μάγου.

 
Γεννημένος στο Μπρονσόι της Δανίας το 1997, ο Εμρέ Μορ έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ακαδημία της τοπικής Μπόλντκλουμπ, ενώ το 2006 μεταπήδησε στις ακαδημίες της Λίνγκμπι, στις οποίες παρέμεινε για 9 ολόκληρα χρόνια. Στην ηλικία των 18 ετών  μεταπήδησε στην ομάδα νέων της Νόρτζελαντ, οι ιθύνοντες της οποίας γρήγορα κατάλαβαν το σπουδαίο του ταλέντο και τον προώθησαν σχεδόν αμέσως στην πρώτη ομάδα. Τη σεζόν 2015-16 έγινε το ... μπραφ. Ο 18χρονος τότε Εμρέ Μορ αρπάζει την ευκαιρία από τα ... μαλλιά και κάνει "παπάδες" σχεδόν σε κάθε παιχνίδι με τη φανέλα της Νόρτζελαντ. Μετράει 2 γκολ και 2 συμμετοχές σε 13 εμφανίσεις και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, οι οποίοι σπεύδουν να τον αποκτήσουν. Τελικός νικητής αποδείχθηκε η Ντόρτμουντ, η οποία έδωσε περί τα 10.000.000 ευρώ για τη μεταγραφή του, με τις προσδοκίες των οπαδών των κιτρινόμαυρων να είναι στα ύψη. Ο Εμρέ Μορ ωστόσο δεν κάνει καλή χρονιά. Κάτι οι συγκυρίες, κάτι ο θερμός του χαρακτήρας, κάτι οι παρεξηγήσεις με τον προπονητή του, κλείνει τη σεζόν με μόλις 1 γκολ και 2 ασσίστ σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα της Ντόρτμουντ, έχοντας ωστόσο αφήσει δείγματα του σπάνιου ταλέντου του και οδηγώντας μέχρι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο (!) να του δίνει προσωπικά συγχαρητήρια. Το καλοκαίρι του 2017, η ισπανική Θέλτα καταθέτει 13.000.000 ευρώ στην Ντόρτμουντ για να τον αποκτήσει, ποσό ρεκόρ στην ιστορία της ισπανικής ομάδας. Οι προσδοκίες των οπαδών τεράστιες για τον "Τούρκο Μέσι" όπως τον αποκαλούσαν στην εφηβεία του, ωστόσο και στη Θέλτα είχαμε μια από ... τα ίδια. Το ταλέντο ξεχειλίζει, αλλά η ιδιοσυγκρασία του παίκτη είναι αυτή που τον ... "κρατάει" πίσω. Καθυστέρηση στις προπονήσεις και θέματα με τον προπονητή είναι λίγα από τα γεγονότα που του συμβαίνουν. Μέχρι το καλοκαίρι του 2019, έχει πραγματοποιήσει με τη Θέλτα 40 συμμετοχές όπου έχει πετύχει μόλις 1 γκολ κι έχει μοιράσει 3 ασσίστ. Το περασμένο καλοκαίρι λοιπόν του δόθηκε μια ... τρίτη ευκαιρία στην καριέρα του καθώς αποκτήθηκε ως δανεικός από την τουρκική Γαλατάσαράι. Στην ομάδα της γειτονικής χώρας παρέμεινε για ένα εξάμηνο πραγματοποιώντας 17 συμμετπχές, χωρίς ωστόσο να πετύχει κάποιο γκολ, η να μοιράσει κάποια ασσίστ. Παρ'όλα αυτά υπήρχαν παιχνίδια και στιγμές που τον έβλεπες και τον...χάζευες. Και φτάνουμε στον Ιανουάριο του 2020 όπου εμφανίζεται ο ... Ολυμπιακός. Το ενδιαφέρον της Γουλβς για τον Ποντένσε δεδομένο, επομένως η ομάδα έπρεπε να βρει τον αντικαταστάτη του, σε περίπτωση που ο Πορτογάλος αποτελούσε παρελθόν. Ο Ποντένσε πράγματι επωλήθη στην αγγλική ομάδα, και ο Ολυμπιακός με αστραπιαίες κινήσεις ήρθε σε συμφωνία αρχικά με τη Γαλατάσαράι ώστε να διακόψει τον δανεισμό του παίκτη και έπειτα με τη Θέλτα για τον εκ νέου δανεισμό του για έξι μήνες στην ομάδα μας. Όπερ και εγένετο, με τον 22 χρονο παικταρά να έχει άλλη μια (?) ευκαιρία να αποδείξει ότι άξιζε το παρατσούκλι του "Τούρκου Μέσσι" που του είχε αποδωθεί πριν από χρόνια. Να πούμε ότι σύμφωνα με τη Θέλτα, ο δανεισμός του έχει υποχρεωτική ρήτρα ύψους 6.000.000 ευρώ, σε περίπτωση επίτευξης στόχων. 
 
Ο Ολυμπιακός λοιπόν, κατάφερε και έβαλε στη φαρέτρα του έναν απίστευτα τεχνικά καταρτισμένο ποδοσφαιριστή με σπουδαίο ταλέντο και σπάνια χαρίσματα, που όμως ο χαρακτήρας του τον εμποδίζουν να ξεδιπλώσει. Η ομάδα μας έχει αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν πως μπορεί να διαχειριστεί παίκτες ... "ωρολογιακές βόμβες" όπως τους χαρακτηρίζουν δημοσιογράφοι και αθλητικογράφοι, επομένως γιατί να μην προστεθεί και ο Μορ σε αυτήν την κατηγορία? Οι ευκαιρίες στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή δε δίνονται αιωνίως, ο Ολυμπιακός μπορεί να αποτελέσει σταθμό για την επανεκκίνηση της δικιάς του, ενώ και ο ίδιος έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να αλλάξει τον χαρακτήρα του προς το καλύτερο και να φερθεί ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Θυμηθείτε με, αν αυτός ο παίκτης πιάσει τα στάνταρ απόδοσής του και βελτιώσει τον χαρακτήρα του, θα μας κάνει να ... "ξεχάσουμε" τον Ποντένσε πολύ γρήγορα, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται αυτό. 
 
 
 
ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
 
Όπως είδαμε, έγινε ένα μικρό ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ, δεδομένου ότι παραχωρήθηκαν παίκτες είτε γιατί δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής, είτε γιατί στο χρόνο που πήραν δεν κατάφεραν να δείξουν ιδιαίτερα πράγματα, είτε γιατί δώθηκαν ώστε να ... "ψηθούν" και να γυρίσουν πιο έτοιμοι για του χρόνου. Η ομάδα ενισχύθηκε στις θέσεις που έπρεπε, η πλειοψηφία των αποχωρήσαντων αντικαταστάθηκε (επάξια ή όχι θα το κρίνουμε στο μέλλον), ενώ έγιναν και τρεις κινήσεις με φόντο το μέλλον. Με άλλα λόγια, είχαμε για άλλη μια χρονιά έναν -θεωρητικά, γιατί όλα στο χορτάρι κρίνονται- απόλυτα σωστό μεταγραφικό σχεδιασμό, δεδομένου ότι μιλάμε για Ιανουάριο όπου τα δεδομένα, χρονικά και οικονομικά, είναι αρκετά πιο στενά σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο. Θεωρώ τεράστια επιτυχία να έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε τον κορμό κατά 95% (πλην Ποντένσε δηλαδή) για δεύτερη χρονιά ώστε να διατηρηθεί η χημεία και να κατακτηθεί το Πρωτάθλημα, που είναι ο βασικός μας στόχος. Ειδικά όταν έχουν ακουστεί "τρελά" για τα ελληνικά δεδομένα ποσά για βασικά στελέχη της ομάδας όπως ο Καμαρά ή ο Τσιμίκας. Η διοίκηση λοιπόν από τη μεριά της το καθήκον της το έκανε. Κράτησε τον κορμό, ενίσχυσε την ομάδα, είμαστε υπερπλήρεις σε κάθε θέση έχοντας δύο ενδεκάδες + κάποιους μπαλαντέρ και από εδώ και πέρα είναι στην ευχέρεια του Μάρτινς να αξιοποιήσει όπως πρέπει το υλικό που έχει στα χέρια του και από την άλλη οι παίκτες να τα δώσουν όλα για την επίτευξη των φετινών στόχων που έχει θέσει από την αρχή της χρονιάς η ομάδα. Οψόμεθα με φόντο το καλύτερο.
 
 
ΤΑ "7" ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
 
ΥΓ1: Όσα γράφονται παραπάνω αναφορικά με τον εκάστοτε ποδοσφαιριστή αποτελούν δικά μου προσωπικά σχόλια και όχι κοινή γραμμή της ιστοσελίδας. Δε γίνεται να συμφωνούμε όλοι σε όλα και είναι απόλυτα κατανοητό αυτό. 
ΥΓ2: Χαίρομαι να βλέπω την ομάδα τα τελευταία χρόνια να επενδύει στο μέλλον. Το καλό scouting σε συνδυασμό με τη συνεργασία με έμπειρους manager μπορούν να κάνουν θαύματα.
ΥΓ3: 48-0 και συνεχίζουμε... Κάποια στιγμή θα χάσουμε σε κάποιο άθλημα, νομοτελειακά, αλλά μέχρι τότε το γλέντι συνεχίζεται και θα συνεχιστεί!
ΥΓ4: Δε θα κρυφτώ. Δε μου άρεσε καθόλου η κίνηση του Λοβέρα που ζήτησε με ... έντονο τρόπο να εκτελέσει εκείνος αντί του Φορτούνη το στημένο φάουλ με την Ξάνθη το περασμένη Σάββατο. Κάποιος πρέπει να του ... εξηγήσει πώς έχουν τα πράγματα. Είμαι βέβαιος ότι θα λυθεί εσωτερικά το περιστατικό!
ΥΓ5: Ο πρώτος και αήττητος Ολυμπιακός, η μοναδική ομάδα που είναι μέσα και στους τρεις στόχους πραγματοποίησε έξι μεταγραφές για το παρόν αλλά και το μέλλον. Ο ΠΑΟΚ?
ΥΓ6: Όλοι κάρτες Μέλους και Φιλάθλου. Για να συνεχίσουμε να βλέπουμε τον Ολυμπιακό μας να πρωταγωνιστεί παντού!
ΥΓ7: Καλή συνέχεια σε όλους με υγεία πάνω απ'όλα...
 
MakTheBet