ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΚΤΩΝ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ



Καλησπέρα σε όλους...
 
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι μια ομάδα που είναι "καταδικασμένη" κάθε χρόνο να κάνει πρωταθλητισμό. Αυτό έχει (απο)δείξει η ιστορία από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ύπαρξής του και μέχρι σήμερα. Αυτό αποδεικνύεται από τα απίστευτα ρεκόρ και τις δεκάδες κατακτήσεις που έχει επιτύχει εδώ και 95 χρόνια. Εκτός των υπολοίπων, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι μια ομάδα η οποία μέσα από την πορεία της "γεννάει" παίκτες - πρωταθλητές. Παίκτες οι οποίοι, χάρη στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, γεύονται το γλυκό νέκταρ της κατάκτησης ενός τίτλου, της κατάκτησης ενός Πρωταθλήματος!
 
Από τους παίκτες του φετινού ρόστερ που οδήγησαν την ομάδα μας στην κατάκτηση του 45ου(!) Πρωταθλήματος, ΕΝΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΙΟ ΜΑΓΚΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΠΟΤΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, υπήρχαν αρκετοί ... "μπαρουτοκαπνισμένοι" που ήδη έχουν εμπλουτίσει το παλμαρέ τους με αρκετούς τίτλους κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, ωστόσο υπήρχαν και αρκετοί ... πρωτάρηδες όσον αφορά την κατάκτηση ενός εθνικού Πρωταθλήματος σε επαγγελματικό επίπεδο και το παρόν άρθρο είναι αφιερωμένο σε αυτούς!
 
Πάμε να δούμε λοιπόν, με εντελώς τυχαία σειρά, ποιοι από τους παίκτες του φετινού ρόστερ του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ αναδείχθηκαν πρωταθλητές σε συλλογικό επίπεδο για πρώτη φορά στην καριέρα τους. (εξαιρούνται όσοι αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς πχ Μεριά, Μπενζιά, Ποντένσε, Γκερέρο κλπ και ολοκλήρωσαν τη φετινη σεζόν σε άλλη ομάδα). Για τον καθένα θα γίνει και μια μικρή αναφορά στο βιογραφικό τους έτσι ώστε να δούμε εν συντομία ποια ήταν η μέχρι τώρα διαδρομή τους μέχρι να φτάσουν να κατακτήσουν το πρώτο πρωτάθλημα στην καριέρα τους.
 
 
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ "ΠΡΩΤΑΡΗΔΩΝ" ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ
 

01) ΜΠΟΜΠΙ ΑΛΕΝ
Ο 28χρονος Γάλλος τερματοφύλακας μπορεί να μην πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής φέτος, (και πως να πάρει άλλωστε όταν είχε μπροστά του τον Σα, ο οποίος έκανε μια ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ χρονιά έχοντας το καλύτερο clean sheet παγκοσμίως) αλλά παρ'όλα αυτά "έγραψε" 3 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα και μετά από ένα πολυετές πέρασμα από γαλλικές ομάδες μικρότερης δυναμικότητας (Ιβρί, Ρεντ Σταρ και Ντιζόν) με τις οποίες φυσικά δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι την κατάκτηση οποιουδήποτε τίτλου, τελικά κατέκτησε το πρώτο Πρωτάθλημα της καριέρας του χάρη στον Ολυμπιακό. 
 
 
02) ΜΠΡΟΥΝΟ ΓΚΑΣΠΑΡ
Ο εν ενεργεία διεθνής με την Εθνική ομάδα της Αγκόλας, Μπρούνο Γκασπάρ, αποτελεί προϊόν της ακαδημίας της Μπενφίκα, στα τμήματα υποδομής της οποίας παρέμεινε μέχρι το 2014. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Βιτόρια Γκιμαράες, αρχικά ως δανεικός και έπειτα μετεγγράφη ως ελεύθερος. Οι πολύ καλές του εμφανίσεις ανάγκασαν δύο χρόνια αργότερα τη Φιορεντίνα να καταθέσει πρόταση ύψους 4.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσει, ενώ μόλις ένα χρόνο αργότερα, ο Γκασπάρ επέστρεψε εκ νέου στην Πορτογαλία έπειτα από πρόταση της Σπόρτινγκ Λισαβόνας ύψους 4.500.000 ευρώ. Η πρώτη του χρονιά στη Σπόρτινγκ ήταν άκρως επιτυχημένη καθώς κατέκτησε Κύπελλο και Λιγκ Καπ, αλλά όχι το Πρωτάθλημα.  Αποκτήθηκε ως δανεικός το περασμένο καλοκαίρι κατόπιν σχετικής εισήγησης του προπονητή της ομάδας μας, με τη λογική ότι αποτελεί έναν πολυθεσίτη παίκτη (μπορεί να αγωνιστεί τόσο στο δεξί, όσο και στο αριστερό άκρο της άμυνας) ο οποίος απεδείχθη πως είναι και καλός χαρακτήρας (δεν είναι τυχαίο που δεν ακούστηκε ποτέ κάποια "γκρίνια" εκ μέρους του παρά του ότι υπήρχε πληθώρα επιλογών στις θέσεις που παίζει) και "προλαβε" να "γράψει" φέτος συνολικά 21 συμμετοχές σε Κύπελλο, Πρωτάθλημα και Europa League. Το φετινό Πρωτάθλημα ήταν το πρώτο της επαγγελματικής του καριέρας.

 
03) ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΡΓΥΡΗΣ 
Ο Καραργύρης αποτελεί έναν εκ των τριών 17χρονων παικτών (μαζί με Σουρλή και Τζολάκη) του  Ολυμπιακού που φέτος είχαν την ευλογία να ανακηρυχθούν Πρωταθλητές για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Ο νεαρός διεθνής τερματοφύλακας αποτελεί προϊόν της ακαδημίας του Συλλόγου και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2019. Τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού μόνο στα Πρωταθλήματα υποδομών της Σούπερλιγκ (ήταν στην αποστολή στο Κύπελλο Ελλάδος στον εκτός έδρας αγώνα με τον ΠΑΟΚ αλλά και στο Europa League στον εκτός έδρας αγώνα με την Άρσεναλ!), ωστόσο φέτος πήρε το "βάπτισμα του πυρός" και στο Πρωτάθλημα Ελλάδος στις 15 Ιουλίου 2020 όπου πέρασε ως αλλαγή προς το τέλος του παιχνιδιού με τον ΟΦΗ. Πρώτο πρωτάθλημα λοιπόν και για τον Καραργύρη, για τον οποίο ευχόμαστε ολόψυχα να πανηγυρίσει πολλά ακόμα στην καριέρα του.

 
04) ΡΟΥΜΠΕΝ ΣΕΜΕΔΟ
O 26χρονος θηριώδης αμυντικός ήρθε στην Ελλάδα και απέδειξε πως, όταν είσαι σοβαρός και αφήσεις πίσω σου όλα τα εξωαγωνιστικά, μπορείς να τα καταφέρεις και να επανέλθεις σε τοπ επίπεδο. Ο Σεμέδο θύμισε τον παλιό καλό παίκτη για τον οποίο η Βιγιαρεάλ είχε δώσει 14.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσει το 2017 από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας (με την οποία είχε κατακτήσει ένα Σούπερ Καπ Πορτογαλίας, τον μοναδικό μέχρι και φέτος τίτλο στην καριέρα του). Ο Σεμέδο στα μάτια μου είναι ό,τι καλύτερο έχει περάσει από τον Ολυμπιακό στη θέση του κεντρικού αμυντικού μετά τον Μέλμπεργκ. Η ομάδα τον στήριξε, ο ίδιος δούλεψε πολύ, έφτιαξε το σώμα του και αποδείχθηκε "λίρα εκατό" για τον Ολυμπιακό. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα είχε φέτος μόλις 9 γκολ παθητικό στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος, αριθμός ρεκόρ για το ελληνικό Πρωτάθλημα. Ο Σεμέδο λοιπόν αφού πρώτα πέρασε από τις Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, Βιτόρια Σετούμπαλ, Βιγιαρεάλ, Ουέσκα και Ρίο Άβε, φέτος κατέκτησε το πρώτο του Πρωτάθλημα.

 
05) ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΚΟΥΤΡΗΣ 
Ο "άτυχος" αλλά και "τυχερός" ταυτόχρονα από τους παίκτες της λίστας δε μπορεί να είναι άλλος από τον Κούτρη. "Άτυχος" για δύο λόγους: αφενός διότι, ενώ ήρθε στην ομάδα το καλοκαίρι του 2017 έπειτα από παρουσία σε Εργοτέλη και ΠΑΣ Γιάννινα (με τους οποίους φυσικά δεν κατέκτησε κάποιο τίτλο) και με τον Ολυμπιακό του Μαρινάκη να κυριαρχεί εντός συνόρων μετρώντας 7 συνεχόμενα Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα, ο ίδιος για τα επόμενα δύο χρόνια που αγωνίστηκε στην ομάδα δεν κατάφερε να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο. Αφετέρου, ήταν "άτυχος" διότι φέτος που -αντικειμενικά- είχαμε το καλύτερο ρόστερ της τελευταίας τριετίας, έπεσε πάνω στον ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ Τσιμίκα με αποτέλεσμα να μη βρει πολύ χρόνο συμμετοχής και τελικά να δωθεί στη Μαγιόρκα όπου ΔΥΣΤΥΧΩΣ υπέστη ρίξη χιαστού. Ωστόσο, εδώ δικαιολογεί την ύπαρξή του το επίθετο "τυχερός" που αναφέραμε στην αρχή, καθώς ο τρυαματισμός διέκοψε πρόωρα τον δανεισμό του στη Μαγιόρκα, ο Κούτρης επέστρεψε στην Ελλάδα και ολοκλήρωσε τη σεζόν ως μέλος της ομάδας του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να μπορέσει να πανηγυρίσει τελικά το πρώτο του Πρωτάθλημα, εν αντιθέσει με άλλους δανεικούς παίκτες του Ολυμπιακού που παρέμειναν στις ομάδες τους ως δανεικοί έως το τέλος της φετινής σεζόν. ΔΥΝΑΜΗ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ! ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ!!! 

 
06) ΜΑΝΤΙ ΚΑΜΑΡΑ
Ένας εκ των mvp της φετινής μας ομάδας. Ένα πραγματικό "σκυλί του πολέμου". Ένα από τα καλύτερα χαφ που έχουμε δει στον Ολυμπιακό και ένας από τους πλέον πολυσυζητημένους κεντρικούς μέσους της Ευρώπης. Δεν ξέρω αν και ο ίδιος ο Καμαρά φανταζόταν το 2016 που άφησε την τοπική Σαντομπα της Γουινέας με προορισμό την Αζαξιό, ότι 4 χρόνια αργότερα θα έφτανε εδώ που έφτασε τώρα. Από το 2018 που αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό και μετά, ο Καμαρά έχει εκτοξεύσει τις μετοχές του με τις σπουδαίες εμφανίσεις του, οι οποίες φυσικά είναι αποτέλεσμα πολλής και σκληρής δουλειάς. Κλήθηκε στην Εθνική Γουινέας λίγο καιρό μετά την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, βελτίωσε το σώμα του, χρησιμοποιεί περισσότερο μυαλό στο παιχνίδι του, βελτίωσε τα νούμερά του σε πολλές βασικές στατιστικές κατηγορίες και φέτος απολαύσαμε ένα συγχρονο χαφ που έχει όλο το πακέτο: μαρκάρει σωστά, έχει καλές τοποθετήσεις, ξέρει να απελευθερώνεται, ξέρει να παίζει το set παιχνίδι, ξέρει να δημιουργεί ακόμα και να σκοράρει! Και όλα αυτά σε συνδυασμό με αστείρευτες αντοχές και ατελείωτο τρέξιμο από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Αποτέλεσε φέτος ένα εκ των βασικών γραναζιών αυτής της καλοκουρδισμένης μηχανής του Μαρτίνς και το φετινό Πρωτάθλημα, το πρώτο στην επαγγελματική του καριέρα, του αξίζει πέρα ως πέρα, γιατί ο επαγγελματισμός του και γενικότερα η συμπεριφορά του εντός κι εκτός γηπέδων είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους.

 
07) ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ 
Ο 19χρονος διεθνής μπακ έχει υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο στον Ολυμπιακό από το 2017 και αποτελεί προϊόν των ακαδημιών του Συλλόγου. Σίγουρα μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Μάρτινς τον είχε πάρει μαζί του στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας τον περασμένο Ιούνιο. Τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού στα Πρωταθλήματα υποδομών της Σούπερλιγκ, στο Κύπελλο αλλά και στο UEFA Youth League, ωστόσο φέτος πήρε το "βάπτισμα του πυρός" και στο Πρωτάθλημα Ελλάδος στις 15 Ιουλίου 2020 όπου πέρασε ως αλλαγή προς το τέλος του παιχνιδιού με τον ΟΦΗ. Πρώτο πρωτάθλημα λοιπόν και για τον Μαρτίνη, για τον οποίο ευχόμαστε ολόψυχα να πανηγυρίσει πολλά ακόμα στην καριέρα του.

 
08) ΜΠΡΟΥΝΟ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ 
Χωρίς να έχει καταφέρει κάτι το ιδιαίτερο στη μέχρι τώρα καριέρα του και χωρίς να έχει πανηγυρίσει κάποιον τίτλο, ο Μπρούνο ήρθε στον Ολυμπιακό μετά από ένα πέρασμα που είχε σε Αυστρία (Αούστρια Λουστενάου και ΛΑΣΚ Λιντς) και Ελλάδα (Ατρόμητος) γνωρίζοντας εξαρχής ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να καταφέρει να καθιερωθεί στις επιλογές των αποστολών, ποσω δε μάλλον να αποτελεί επιλογή στη βασική ενδεκάδα. Μολονότι ο αρχικός σκοπός ήταν να δοθεί δανεικός, ο ίδιος ζήτησε να παραμείνει στην ομάδα. Το επίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Ολυμπιακού το πραγματοποίησε στις 7 Αυγούστου 2019 στο εκτός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο τη Μπασάκσεχιρ στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League και ήταν σχεδόν ... καταστροφικό, καθώς υπέπεσε σε ανόητο πέναλτυ ελάχιστα λεπτά μετά την είσοδό του και ευτυχώς που βρέθηκε ο Σα να το αποκρούσει. Μετά από εκείνη την εμφάνιση τον είδαμε να αγωνίζεται πάλι μετά από ... μήνες και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου 2019 όπου πέρασε ως αλλαγή για ένα 20λεπτο στο εκτός έδρας παιχνίδι απέναντι στον Παναιτωλικό. Φέτος "έγραψε" 8 συμμετοχές χωρίς να έχει πετύχει κάποιο γκολ ή να μοιράσει κάποια ασσίστ. Παρ'όλα αυτά έδωσε ό,τι μπορούσε και στο τέλος της χρονιάς πήρε με τον Ολυμπιακό και το πρώτο Πρωτάθλημα της καριέρας του.

 
09) ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΙΤΙΔΗΣ 
Ο 20χρονος Έλληνας μέσος έχει υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο στον Ολυμπιακό από το 2017 και αποτελεί προϊόν των ακαδημιών του Συλλόγου. Σίγουρα μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Μάρτινς τον είχε πάρει μαζί του στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας τον περασμένο Ιούνιο. Τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού στα Πρωταθλήματα υποδομών της Σούπερλιγκ, στο Κύπελλο αλλά και στο UEFA Youth League (φέτος ήταν στον πάγκο και στην εντός έδρας ήττα από τη Μπάγερν Μονάχου με 2-3). Φέτος πήρε το "βάπτισμα του πυρός" και στο Πρωτάθλημα Ελλάδος στις 8 Ιουλίου 2020 όπου πέρασε ως αλλαγή προς το τέλος του παιχνιδιού με τον Άρη εκτός έδρας. Πρώτο πρωτάθλημα λοιπόν και για τον Ξενιτίδη, για τον οποίο ευχόμαστε ολόψυχα να πανηγυρίσει πολλά ακόμα στην καριέρα του.
 
 
10) ΠΑΠΕ ΑΜΠΟΥ ΣΙΣΕ
Δικαίωση και για τον έτερο "βράχο" (όπως του αρέσει να αυτοαποκαλείται) της άμυνας, τον Παμέ Αμπού Σισέ. Ίσως δε μπορούσε να φανταστεί και ο ίδιος όταν το 2015 που έπαιρνε μεταγραφή από την Πικίν της Σενεγάλης στην Αζαξιό, ότι 5 χρόνια αργότερα θα είχε κάνει την καριέρα που έχει μέχρι τώρα. Κατάφερε μέσω του Ολυμπιακού να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ, κατάφερε να εκτοξεύσει τη χρηματιστηριακή του αξία, να γίνει διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας του και εν τέλει, δυομιση χρόνια μετά τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό κατάφερε να κατακτήσει και το πρώτο Πρωτάθλημα της καριέρας του. Απόλυτη δικαίωση για έναν πραγματικό "σκύλο", έναν άνθρωπο που ξέρει να εκτιμάει και δεν έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων και με την πολύ σκληρή δουλειά του έφτασε να τον ζητάνε ομάδες με 18 και 20.000.000 ευρώ. Απόλαυσέ το πρώτο σου πρωτάθλημα "βράχε", το αξίζεις...

 
11) ΟΥΣΕΙΝΟΥ ΜΠΑ
Ο συμπατριώτης και συμπτωματικά συνομίληκος του Σισέ, Ουσεϊνού Μπα, είχε πάνω κάτω την ίδια πορεία στη μέχρι τώρα καριέρα του, με την έννοια ότι έφυγε σε μικρή ηλικία από τη Σενεγάλη και την Εξελάνς παίρνοντας μεταγραφή στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Γκαζελεκ Αζαξιό (είναι διαφορετική Αζαξιό από αυτήν που ήταν ο Σισέ). Εκεί τον έπιασαν τα ... ραντάρ του Ολυμπιακού και τον απέκτησαν τον Ιανουάριο του 2019 έναντι 500.000 ευρώ, ωστόσο στην ομάδα μας ενσωματώθηκε κανονικά το περασμένο καλοκαίρι. Μέσα σε ένα χρόνο, ο Μπα κατάφερε να βελτιωθεί παρα πολύ, αποτέλεσμα φυσικά προπόνησης και σκληρής ατομικής δουλειάς. Έπαιξε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ, έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις στου Γιουρόπα και ειδικά με αντίπαλο την Άρσεναλ, σε σημείο που να έχει φτάσει να ακούγεται το όνομά του μέχρι και ως μεταγραφικός στόχος της Πρωταθλήτριας Αγγλίας Λίβερπούλ(!). Το κερασάκι στην τούρτα της φετινής χρονιάς για τον Μπα, ήταν φυσικά η κατάκτηση του Πρωταθλήματος, του πρώτου στην μέχρι τώρα καριέρα του.

 
12) ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΟΥΡΛΗΣ 
Ο νεαρός διεθνής μέσος αποτελεί έναν εκ των τριών 17χρονων παικτών (μαζί με Τζολάκη και Καραργύρη) του  Ολυμπιακού που φέτος είχαν την ευλογία να ανακηρυχθούν Πρωταθλητές για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Αποτελεί προϊόν της ακαδημίας του Συλλόγου και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2019. Σίγουρα μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Μάρτινς τον είχε πάρει μαζί του στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας τον περασμένο Ιούνιο. Τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού στα Πρωταθλήματα υποδομών της Σούπερλιγκ αλλά και στο UEFA Youth League, ωστόσο φέτος πήρε το "βάπτισμα του πυρός" και στο Πρωτάθλημα Ελλάδος στις 15 Ιουλίου 2020 όπου πέρασε ως αλλαγή προς το τέλος του παιχνιδιού με τον ΟΦΗ. Πρώτο πρωτάθλημα λοιπόν και για τον Σουρλή, για τον οποίο ευχόμαστε ολόψυχα να πανηγυρίσει πολλά ακόμα στην καριέρα του.
 
 
13) ΛΑΖΑΡ ΡΑΝΤΖΕΛΟΒΙΤΣ
Αυτόν τον αλητάκο τον στάμπαρα από τις 5 Ιουλίου 2019 και το φιλικό με τη Γιαγκελόνια. Εκείνη η εκπληκτική ασσίστ με το δεξί πόδι απο αριστερά με εξωτερικό φάλτσο μου έχει μείνει καρφωμένη στο μυαλό και έδειξε από τότε την υψηλή τεχνική του κατάρτιση. Ο "Ράτζα" αποτελεί επιλογή του τμήματος scouting. Μετά από περιπλανήσεις σε μικρές ομάδες της Σερβίας (Μποσνιάτσε Γεντίστβο, Ρανταν, Ραντνίσκι Νις, Καρ Κόνσταντιν και Δυναμό Βράνιε), με τις οποίες φυσικά δεν κατέκτησε κάποιο τίτλο, τον Αύγουστο του 2018 αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό έναντι 550.000 ευρώ και παρέμεινε δανεικός για ένα χρόνο στη Ραντνίσκι Νις. Το καλοκαίρι του 2019 ο Μάρτινς του έδωσε την ευκαιρία να δείξει τι αξιζει και ο μικρός την άρπαξε από τα μαλλιά. Αποτέλεσμα? Ο "Ράτζα" να παραμείνει στο ρόστερ χωρίς να γίνει καν κουβέντα για δανεισμό και να αποτελεί σχεδόν μόνιμο μέλος στις αποστολές και εκ των πρώτων επιλογών για ενδεκάδα ή αλλαγή. Ποιος ξεχνάει τη μαγική εντός έδρας εμφάνιση με την Κράσνονταρ όπου πέτυχε δύο εξαιρετικά γκολ? Γενικώς ο "Ράτζα" είναι άλλος ένας παίκτης που βγήκε από την αφάνεια και χάρη στον Ολυμπιακό έγινε διεθνής, έπαιξε στο Champions League, έπαιξε στο Europa League, και στο τέλος κατέκτησε και το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του. Του εύχομαι ολόψυχα ό,τι καλύτερο και προσωπικά ανυπομονώ να τον δω δίδυμο με τον έτερο Σέρβο που έχουμε, τον Τσούμιτς, που έκανε μαγική χρονιά φέτος με 16 γκολ και 5 ασσίστ σε 27 ματς, καθώς εκτός από καλοί παίκτες, είναι και πολύ καλοί φίλοι. 

 
14) ΜΑΞΙΜΙΛΙΑΝΟ ΛΟΒΕΡΑ
Ο νεαρός "διαβολάκος" Αργεντίνος ήρθε στον Ολυμπιακό πέρυσι το καλοκαίρι σε ηλικία 20 ετών κατόπιν εισήγησης του τμήματος scouting (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε πως ήταν πρόταση του Λουτσιάνο Γκαλέτι) και αν και αθόρυβα "πρόλαβε" να γράψει με τον Ολυμπιακό 29 συμμετοχές φέτος με 2 γκολ και 3 ασσίστ. Το καλό με τον Λοβέρα είναι ότι δείχνει πως χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται. Προϊόν των ακαδημιών της Ροζάριο Σεντράλ, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα το 2016 σε ηλικία 17(!) ετών και λίγο καιρό αργότερα έγινε και διεθνής με την Εθνική Αργεντινής Κ20 με την οποία μάλιστα σκόραρε στο ντεμπούτο του(!). Οι πολύ καλές του εμφανίσεις στο πρωτάθλημα της Αργεντινής εκτόξευσε τη χρηματιστηριακή του αξία και ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2019 δαπάνησε 3.300.000 ευρώ για να τον αποκτήσει! Το παιδί έχει δείξει πως διαθέτει εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, και για πρώτη φορά στην Ευρώπη θεωρώ ότι είχε μια μεστή παρουσία, όταν έχουμε δει άλλους κι άλλους Λατίνους να θέλουν πολύ περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν. Στα 20 του χρόνια λοιπόν και φυσικά χάρη στον Ολυμπιακό, ο Λοβέρα αγωνίστηκε στο Champions League, στο Europa Leage ενώ κατέκτησε και το πρώτο Πρωτάθλημα της καριέρας του. 
 
15) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΟΛΑΚΗΣ 
Ο Τζολάκης αποτελεί έναν εκ των τριών 17χρονων παικτών (μαζί με Σουρλή και Καραργύρη) του  Ολυμπιακού που φέτος είχαν την ευλογία να ανακηρυχθούν Πρωταθλητές για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Ο διεθνής 17χρονος τερματοφύλακας ύψους 193 εκατοστών(!) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ακαδημίας του Ολυμπιακού αλλά και της Ελλάδας γενικότερα όσον αφορά τη συγκεκριμένη θέση. Αποτελεί "αποκάλυψη" του τμήματος scouting του συλλόγου οι οποίοι εισηγήθηκαν την απόκτησή του από τις ακαδημίες του Πλατανιά, όπερ και εγένετο. Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2019. Σίγουρα μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Μάρτινς τον είχε πάρει μαζί του στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας τον περασμένο Ιούνιο. Τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού στα Πρωταθλήματα υποδομών της Σούπερλιγκ, στο Κύπελλο (και μάλιστα με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ σε μια γεμάτη Τούμπα!) αλλά και στο UEFA Youth League, ωστόσο φέτος πήρε το "βάπτισμα του πυρός" και στο Πρωτάθλημα Ελλάδος στις 8 Ιουλίου 2020 όπου πέρασε ως αλλαγή προς το τέλος του παιχνιδιού με τον Άρη. Πρώτο πρωτάθλημα λοιπόν και για τον Τζολάκη, για τον οποίο ευχόμαστε ολόψυχα να πανηγυρίσει πολλά ακόμα στην καριέρα του.
 
 
16) ΓΚΙΓΙΕΡΜΕ ΤΟΡΡΕΣ
Το "πιτμπουλ" του Ολυμπιακού. Ένας πραγματικός "άρχοντας" στη μεσαία γραμμή της ομάδας μας. Στοιχεία όπως το λεπτό του στυλ, η ψυχραιμία του και η απλότητά του τον καθιστούν ένα από τα καλύτερα χαφ που είχε ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια. Μαζί με τον Καμαρά συνθέτουν ένα εκπληκτικό δίδυμο που συντέλεσε τα μέγιστα μεταξύ άλλων για την κατάκτηση του φετινού Πρωταθλήματος (είναι γνωστή η φράση "δείξε μου τα χαφ σου να σου πω τι ομάδα έχεις"), του πρώτου και για τον Γκιγιέρμε στην επαγγελματική του καριέρα. Ας δούμε όμως εν συντόμως την πορεία του Βραζιλιάνου παικταρα. Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στην Πορτουγκέζα στην οποία έμεινε εως το 2012 όπου μετεγγράφη στην Κορίνθιανς έναντι 2.850.000 ευρώ(!). Στην Κορίνθιανς παρέμεινε για 2 χρόνια καταφέρνοντας να κατακτήσει το Ρεκόπα Σουδαμερικάνα το 2013. Το 2014 έκανε το πρώτο του ταξίδι με προορισμό την Ευρώπη καθώς μετεγγράφη στην Ουντινέζε έναντι 4.500.000 ευρώ (!). Μολονότι η πρώτη του χρονιά ήταν "γεμάτη", τη σεζόν 2015-16 ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα, επομένως κρίθηκε καλύτερος να δοθεί δανεικός, με τη Λα Κορούνια να είναι αυτή που τελικά τον απέκτησε. Με την ισπανική ομάδα πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2017 να δαπανήσει 4.500.000 ευρώ για να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή. Δυστυχώς στο τέλος της χρονιάς 2017-18 η Λα Κορούνια υποβιβάστηκε και ο Γκιγιέρμε δεν ήθελε να αγωνιστεί στη Segunda Division, ψάχνοντας τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός, με τον Βραζιλιάνο χαφ να ξέρει πως, μέσω του Ολυμπιακού μπορούσε να κάνει πράξη τα όνειρά του, δηλαδή να αγωνιστεί στις τοπ ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να κατακτήσει τίτλους. Με τον ίδιο να πιέζει τη Λα Κορούνια, τελικά "έκλεισε" στον Ολυμπιακό έναντι 2.500.000 ευρώ. Χρειάστηκαν μόλις δύο χρόνια για να γίνουν όλα όπως τα είχε σχεδιάσει. Έπαιξε Champions League, έπαιξε και Εuropa League και στο τέλος πανηγύρισε με τον Ολυμπιακό το πρώτο πρωτάθλημα της επαγγελματικής του καριέρας. Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής με εξαιρετικά χαρακτηριστικά και σπουδαίο μέλλον.
 
 
17) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ
Ο πιστός εργάτης του Ολυμπιακού. Ο άνθρωπος που φέτος κυριολεκτικά "βούλωσε" στόματα. Εκτιμώ απεριόριστα τον Μασούρα γιατί ο άνθρωπος δίνει πάντα αυτό που μπορεί. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ένας παίκτης που επαγγελματικά έχει παίξει σε Ηλυσιακό και Πανιώνιο, με σκληρή δουλειά, θέληση, πάθος και αυτοπεποίθηση μπορεί, όχι μόνο να πάρει μεταγραφή, αλλά και να αγωνιστεί σε μια ομάδα πρωταθλητισμού όπως ο Ολυμπιακός. Ο Μασούρας φέτος έκανε την πιο "γεμάτη" χρονιά της καριέρας του έχοντας 51 συμμετοχές(!) με 11 γκολ και 6 ασσίστ, ενώ μόνο τυχαίο δεν είναι ότι δεν ταλαιπωρήθηκε καθόλου από τραυματισμούς. Είπαμε, ο άνθρωπος είναι υπερ του δέοντος τίμιος και εργατικός, επίσης δεν προκαλεί προβλήματα στα αποδυτήρια και είναι άψογος επαγγελματίας. Εξ'ου και είναι από τους παικτες με τις περισσότερες συμμετοχές φέτος. Ο Μασούρας λοιπόν που κατά δήλωσή του αγαπάει τον Ολυμπιακό κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο του Πρωτάθλημα και του ευχόμαστε ολόψυχα να είναι γερός και να συνεχίσει την πολύ καλή του παρουσία στην ομάδα μας, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

 
18) ΑΧΜΕΝΤ ΧΑΣΑΝ 
Για τον Χασάν τα έχουμε ξαναπεί από αυτό το blog και σε παλαιότερο άρθρο. Γεννημένος στο Καϊρο από πολύ μικρή ηλικία κατάλαβε ότι το ποδόσφαιρο είναι η ζωή του. Έκανε τα πρώτα του βήματα στην τοπική Αλ Αχλί, ωστόσο περιοριζόταν σε προπονήσεις και αγώνες με την ομάδα νέων του συλλόγου. Έπειτα μεταπήδησε στην Πορτογαλία και τη Ρίο Άβε στην οποία παρέμεινε για 4 χρόνια σημειώνοντας 32 γκολ σε 98 εμφανίσεις, γεγονός που προκάλεσε τη μεταγραφή του στη Μπράγκα έναντι 700.000 ευρώ. Με τη Μπράγκα κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο Πορτογαλίας του 2016, ωστόσο και ο ίδιος ήξερε ότι μπορούσε να κάνει το κάτι παραπάνω και εκτός Πορτογαλίας. Ο Ολυμπιακός τον απέκτησε ως δανεικό το καλοκαίρι του 2018 και η πρώτη του στη σεζόν στο Λιμάνι ήταν τίμια με 15 γκολ σε 32 παιχνίδια, ωστόσο στο τέλος δεν κατάφερε να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο. Λόγω της υψηλής του ρήτρας, η επιστροφή του στον Ολυμπιακό δεν έγινε το καλοκαίρι αλλά στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, με τον Χασάν να έρχεται ώστε να κατακτήσει αυτό που δεν είχε καταφέρει ποτέ, δηλαδή ένα Πρωτάθλημα! Συνέβαλε όσο μπορούσε και πέτυχε 8 γκολ σε 18 παιχνίδια στο δεύτερο μισό της σεζόν, μερικά εκ των οποίων εξαιρετικά κρίσιμα. Εξαιρετικά τίμιος ο Αιγύπτιος φορ αλλά και πολύ καλός χαρακτήρας, όπως λένε όλοι όσοι τον ζουν στο Ρέντη.
 
 
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
 
Όλοι οι παραπάνω παίκτες λοιπόν κατέκτησαν το πρώτο Πρωτάθλημα στην ποδοσφαιρική τους καριέρα χάρη στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ! Πόσο ευγνώμονες άραγε μπορεί να νοιώθουν γι' αυτήν την ομάδα που τους έδωσε τη δυνατότητα να νοιώσουν πώς είναι να είσαι Πρωταθλητής? Γι' αυτήν την ομάδα που τους έδωσε τη δυνατότητα να αγωνιστούν και να διακριθούν στην Ευρώπη? Προσωπικά, κρατάω ενδεικτικά τις δηλώσεις ευγνωμοσύνης των Καμαρά, Γκιγιέρμε, Μασούρα κλπ για όλα όσα τους έχει προσφέρει ο σύλλογος... Οι άνθρωποι τα λένε όλα και νομίζω πως εκφράζουν τους περισσότερους...
 
 
ΤΑ "7" ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
 
ΥΓ1: Όχι ένας, όχι δύο αλλά 18(!) ποδοσφαιριστές του φετινού μας ρόστερ πήραν πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην καριέρα τους. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη ότι ο Ολυμπιακός "δημιουργεί" παίκτες - πρωταθλητές μπολιάζοντάς τους με το πνεύμα του νικητή, του ανώτερου, του πρωταθλητή, τότε τι είναι? Θα είχε ενδιαφέρον ένα άρθρο με ΟΛΟΥΣ τους ποδοσφαιριστες που πήραν το πρώτο Πρωτάθλημα της καριέρας τους με τον Ολυμπιακό. Αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί πολύ χρόνο. Ίσως γίνει στο μέλλον, θα δούμε...
ΥΓ2: Για μένα, είναι ευλογία να βλέπω νεαρά παιδιά που "βγαίνουν" από τις ακαδημίες του συλλόγου μας να καταφέρνουν να κατακτούν τίτλους και Πρωταθλήματα με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ μας. Αυτοί αποτελούν το "αύριο" του συλλόγου μας και μακάρι να μπορέσουν να "σταθούν" στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ή και, γιατί όχι, να καταφέρουν να κάνουν μεγάλη καριέρα και στο εξωτερικό σε ποιοτικότερα πρωταθλήματα.
ΥΓ3: Όταν τα προηγούμενα χρόνια κατακτούσε ο Ολυμπιακός τα πρωταθλήματα, βγαίνανε και κάνανε άρθρα το μειωμένο Μ.Ο. εισητηρίων στο Πρωτάθλημα, ότι ο κόσμος "σιχάθηκε" το ελληνικό ποδόσφαιρο και του γυριζει την πλάτη κλπ. Φέτος φυσικά που είχαμε ρεκόρ στα εισιτήρια στην Ελλάδα ΜΟΥΓΓΑ οι γνωστοί εξυγειαντές και προστάτες της αλήθειας και του ήθους. Δεν πειράζει...
ΥΓ4: Πατάω "paoalive.gr" (θυμάστε φαντάζομαι εκείνο το εγχείρημα για το οποίο ανεξάρτητα σάιτ μας έλεγαν πως έχει ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ από τον κόσμο του ΠΑΟ κλπ), και μου λέει ότι "Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτόν τον ιστότοπο". Πόσα λεφτά μαζεύτηκαν και πού κατέληξαν, τελικά μήπως μπορούμε να μάθουμε?
ΥΓ5: Αντίο, αντίο, σας....πονάει η Α2. Κώστα καλωσήρθες στο σπίτι σου... Μάγκες έχουμε ρόστερ για μεγάλα πράγματα, κόουτς κανονικό, κόσμο κ@υλωμένο και προεδρους που συνεχίζουν να ενισχύουν στέλνοντας τις ... λευκές πετσέτες στα σκουπίδια, για να μην πω πουθενά αλλού. ΑΥΤΟΣ είναι ο Ολυμπιακός...
ΥΓ6: Μολονότι 25 Ιουλίου, έχουμε πολλούς τίτλους ακόμα να κατακτήσουμε φέτος! Έτσι είναι ο Ολυμπιακός, ακόμα και σε μια κουτσουρεμένη χρονιά συνεχίζει τη συλλογή δεκάδων τίτλων, γι'αυτό όλοι πρέπει να προμηθευτούμε κάρτες Μέλους και Φιλάθλου!! Για να συνεχίσουμε να βλέπουμε τον Ολυμπιακό μας να πρωταγωνιστεί παντού!
ΥΓ7: Καλή συνέχεια σε όλους με υγεία πάνω απ'όλα...
 
MakTheBet