ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ "SELLING CLUB" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ - ΜΑΡΙΝΑΚΗ



Καλησπέρα σε όλους τους σύγγαυρους...
 
Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στο πώς ο Ολυμπιακός κατάφερε να φτάσει στο σημείο να πουλάει ποδοσφαιριστές με ποσό ρουτίνας τουλάχιστον τα 10.000.000 ευρώ. Αφορμή για το παρόν άρθρο ήταν η πώληση του Τσιμίκα στην Πρωταθλήτρια Αγγλίας Λίβερπουλ, στον οποίο εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του και μακάρι κάποια στιγμή οι δρόμοι μας να ξανασυναντηθούν. Τον ευχαριστούμε για τις στιγμές μαγείας που μας χάρισε και να ξέρει (και το ξέρει) ότι η πόρτα του Ολυμπιακού θα είναι πάντα ανοιχτή γι'αυτόν. 
 
Ας αφήσουμε όμως τον αριστεροπόδαρο παικταρά κι ας επικεντρωθούμε στην ομάδα μας. Ο Ολυμπιακός μας κατάφερε επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη να θεωρείται (και να είναι μακράν το καλύτερο στην Ελλάδα με τεράστια απόσταση από τον δεύτερο) "Selling Club", δηλαδή σωματείο το οποίο ξέρει πλέον πότε, πού και πώς να πουλάει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που έρευνα από το Διεθνές Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου τοποθετεί τον Ολυμπιακό μες στην πρώτη 20άδα των ομάδων που τροφοδοτούν απευθείας με παίκτες τα 5 πιο δυνατά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Πώς φτάσαμε όμως στο σημείο αυτό? Είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη? Γιατί δεν καταφέρνουν οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες πωλήσεις και βλέπουμε παίκτες τους με ποδοσφαιρική αξία να φεύγουν για ψίχουλα? Θα πει καποιος, "Ναι, αλλά και ο Κόκκαλης έκανε πωλήσεις πολλών εκατομμυρίων (πχ Γεωργάτος, Καστίγιο) και μάλιστα σε εποχές που δε δίνονταν τόσα χρήματα στην Ευρώπη. Γιατί πρέπει να θεωρείται πιο επιτυχημένος σε αυτό το κομμάτι ο Μαρινάκης?".
 
Θα ξεκινήσω από το...τελευταίο ερώτημα, όσον αφορά τη σύγκριση Σωκράτη Κόκκαλη και Βαγγέλη Μαρινάκη στο θέμα πωλήσεων. Ξεκινάμε από το γεγονός ότι, το επιχείρημα "εκείνες τις εποχές δε δίνονταν τόσα χρήματα στην Ευρώπη για μεταγραφές" είναι άτοπο. Τόσες και τόσες μεταγραφές κόστισαν πανάκριβα ακόμα και στη δεκαετία του 90'. Θα αναφέρω με χρονική σειρά ελάχιστες από αυτές, με τα ποσά να είναι σε σημερινά ευρώ:
 
1990 - Robberto Baggio, από τη Φιορεντίνα στη Γιουβέντους έναντι 24.300.000 ευρώ
1991 - Darko Pancev, από τον Ερυθρό Αστέρα στην Ίντερ έναντι 12.000.000 ευρώ
1992 - Jean-Pierre Papin, από την Μαρσέιγ στη Μίλαν έναντι 12.000.000 ευρώ
1992 - Gianluca Vialli, από τη Σαμπντόρια στη Γιουβέντους έναντι 16.500.000 ευρώ
1992 - Gianluigi Lentini, από την Τορίνο στη Μίλαν έναντι 15.300.000 ευρώ
1993 - Dennis Bergkamp, από τον Άγιαξ στην Ίντερ έναντι 10.400.000 ευρώ
1994 - Andy Cole, από τη Νιουκάστλ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι 10.000.000 ευρώ
1995 - Dennis Bergkamp, από την Ίντερ στην Άρσεναλ, έναντι 11.250.000 ευρώ
1996 - Alan Shearer, από τη Μπλάκμπερν στη Νιουκάστλ, έναντι 21.000.000 ευρώ
1996 - Ronaldo (το "Φαινόμενο"), από την Αϊντχόφεν στην Μπαρτσελόνα έναντι 15.000.000 ευρώ
1997 - Christian Vieri, από τη Γιουβέντους στην Ατλέτικο Μαδρίτης έναντι 17.500.000 ευρώ
1997 - Ronaldo (το "Φαινόμενο"), από τη Μπαρτσελόνα στην Ίντερ έναντι 28.000.000 ευρώ
1998 - Christian Vieri, από την Ατλέτικο Μαδρίτης στη Λάτσιο έναντι 28.400.000 ευρώ
1998 - Denilson, από τη Σάο Πάολο στη Μπέτις έναντι 31.500.000 ευρώ
1999 - Christian Vieri, από την Λάτσιο στην Ίντερ έναντι 46.500.000 ευρώ
 
Αυτά και ακόμα περισσότερα την δεκαετία του '90 έτσι? Τότε που "δε δίνονταν πολλά χρήματα για μεταγραφές στην Ευρώπη" κατά ορισμένους. Δε θα κάνω αναφορά για ακριβές μεταγραφές της δεκαετίας 2000-2010 που έγιναν στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο (τα νούμερα είχαν αρχίσει να ξεφεύγουν ήδη από τα τέλη του '90) που συνέχισε να είναι πρόεδρος της ΠΑΕ ο Κόκκαλης γιατί θα χρειαστούμε 2-3 άρθρα για να τις καλύψουμε. Ακόμα και η άνωθεν λίστα μπορεί να εμπλουτιστεί πάρα πολύ, ακόμα κι αν εμμείνουμε αποκλειστικά στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και δεν το πάμε σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο για λόγους εξοικονόμησης χρόνου, καθώς το νόημα ήταν να γίνει αναφορά σε 1-2 ενδεικτικές περιπτώσεις ακριβών πωλήσεων, θα το σταματήσουμε εδώ. Νομίζω ότι έγινε αρκετά κατανοητό το τελικό νόημα, ούτως η άλλως.
 
Συνεχίζουμε... Είναι δεδομένο ότι (και) ο Κόκκαλης, όπως και ο Μαρινάκης, αρέσκετο σε προσθαφαιρέσεις παικτών κάθε χρόνο. Το θέμα όμως είναι να μπορείς τουλάχιστον να βγάλεις έστω ένα μικρό ποσό όταν ένας παίκτης σου φεύγει, κάτι στο οποίο η ιστορία έχει δείξει ότι ο Κόκκαλης δεν το κατάφερνε, ή για να είμαστε πιο δίκαιοι, δεν το πολυκυνηγούσε κιόλας. Και για να υποστηρίξω την άποψή μου, θα παραθέσω αναλυτικά όλους τους παίκτες οι οποίοι αποτέλεσαν παρελθόν από τον Ολυμπιακό στην 17ετία του Κόκκαλη (εξαιρώντας τους δανεικούς) παραθέτοντας και τα αντίστοιχα ποσά που έλαβε η ΠΑΕ ως αντίτιμο, όπου τέλος πάντων πήρε έστω κάποιο ποσό.
 
 
ΕΠΟΧΗ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΟΚΚΑΛΗ (1993-2010)
 
Σεζόν 1993-94
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Όλεγκ Προτάσοφ (ελεύθερος!), Μιχάλης Βλάχος (ελεύθερος), Γιώργος Μύρτσος (ελεύθερος), Νίκος Νεντίδης (ελεύθερος), Βαγγέλης Κρύος (ελεύθερος), Στηβ Ρεφενές (ελεύθερος) και Νίκος Γρηγοριάδης (ελεύθερος). Κανένας με πώληση.
 
Σεζόν 1994-95
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Νίκος Τσιαντάκης (ελεύθερος), Γιώργος Μητσιμπόνας (ελεύθερος), Γιώργος Βαϊτσης (ελεύθερος), Ηλίας Ταληκριάδης (ελεύθερος), Ηλίας Σαββίδης (ελεύθερος), Βασίλης Μουρατίδης (ελεύθερος) και Νίκος Αναστόπουλος (αποσύρθηκε από την ενεργό δράση). Κανένας με πώληση.
 
Σεζόν 1995-96
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Θεόδωρος Παχατουρίδης (ελεύθερος), Σταμάτης Συρίγος (ελεύθερος), Σωτήρης Μαυρομάτης (ελεύθερος), Μάριος Σέγος (ελεύθερος), Ντανιέλ Μπατίστα (ελεύθερος, πήγε στην ΑΕΚ!), Παναγιώτης Τσαλουχίδης (ελεύθερος, πήγε στον ΠΑΟΚ!), Φαμπιάν Εστάϊ (ελεύθερος!), Παναγιώτης Σοφιανόπουλος (αποσύρθηκε από την ενεργό δράση) ενώ η μοναδική πώληση ήταν του σπουδαίου Ρασίντ Γεκινί στην ισπανική Σπόρτινγκ Χιχόν, έναντι ... 500.000 ευρώ.
 
Σεζόν 1996-97
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Ηλίας Σαπάνης (ελεύθερος), Μηνάς Χαντζίδης (ελεύθερος), Τάκης Γκώνιας (ελεύθερος), Κυριάκος Τοχούρογλου (ελεύθερος), Πέτρος Μαρινάκης (ελεύθερος, πήγε στη Σεβίλλη!), Στηβ Ρεφενές (ελεύθερος) ενώ η μοναδική πώληση ήταν του σπουδαίου Γιουσκόβιακ που επωλήθη στη γερμανική Γκλάντμπαχ έναντι ... 750.000 ευρώ.
 
Σεζόν 1997-98
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Αλέξανδρος Κακλαμάνος (ελεύθερος), Φώτο Στρακόσα (ελεύθερος), Γιώργος Σκαρτάδος (ελεύθερος), Βασίλης Ιωαννίδης (ελεύθερος), Θεόφιλος Καρασαββίδης (ελεύθερος), Δημήτριος Καλύκας (ελεύθερος), ο σπουδαίος Ρεφίκ Σαμπανάντζοβιτς (ελεύθερος), ο Χρήστος Καλαντζής (ελεύθερος), ενώ η μοναδική πώληση ήταν ο Νίκος Νταμπίζας στην αγγλική Νιουκαστλ, έναντι 2.000.000 ευρώ, ποσό ... ρεκόρ για την εποχή Κόκκαλη στα 5 πρώτα χρόνια της προεδρίας του. Ελάχιστα χρήματα για την ποδοσφαιρική του αξία εκείνη την περίοδο και για όλους τους υπόλοιπους παράγοντες που τον περιέκλιναν (ηλικία, εν ενεργεία διεθνής κλπ).
 
Σεζόν 1998-99
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Αλέκος Ράντος (ελεύθερος), Μπόζινταρ Μπάντοβιτς (ελεύθερος, πήγε στο ΠΑΟΚ!), Τάσος Μητρόπουλος (αποσύρθηκε από την ενεργό δράση), ενώ η μοναδική πώληση ήταν του σπουδαίου Μίρζα Βαρεσάνοβιτς στην τουρκική Μπούρσασπορ έναντι ... 330.000 ευρώ.
 
Σεζόν 1999-00
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Ίλια ίβιτς (ελεύθερος, πήγε στην Τορίνο!), Φελίξ Αμποάγκουε (ελεύθερος), Κόφι Αμπονσά (ελεύθερος, πήγε στον ΠΑΟΚ!) ενώ είχαμε και την πρώτη "μεγάλη" πώληση επί εποχής Κόκκαλη καθώς ο Γεωργάτος μετεγγράφη στην Ίντερ έναντι του ποσού των 7.000.000 ευρώ.
 
Σεζόν 2000-01
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Γκας Καρτές (ελεύθερος), Βασίλης Καραπιάλης (αποσύρθηκε από την ενεργό δράση), Δημήτρης Καλυκας (ελεύθερος), Σίνισα Γκόγκιτς (ελεύθερος), Σάββας Πουρσαιτιδης (ελεύθερος), Γιώργος Μελαμπιανάκης (Αιγάλεω), Κυριάκος Τοχούρογλου (ελεύθερος, πήγε στον ΠΑΟΚ!), Στέλιος Σφακιανάκης (ελεύθερος) ενώ ήρθε και δεύτερη σερί πώληση σε δύο χρόνια με τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς να πηγαίνει στη Βαλένθια έναντι 8.000.000 ευρώ (βέβαια το προηγούμενο καλοκαίρι είχε δώσει 13.500.000 για να τον φέρει και η τελική σούμα έγραψε μείον, αλλά δεν παύει να ήταν μια σοβαρή πώληση).
 
Σεζόν 2001-02
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Πέτρος Πασσαλης (ελεύθερος, πήγε στον Άρη!), Λουίτζι Τσενάμο (ελεύθερος, πήγε στη Μπέρνλι!), Λουτσιάνο Ντε Σόουζα (ελεύθερος, πήγε στον ΠΑΟΚ) ενώ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο τεράστιος Κυριάκος Καραταϊδης. Κανένας δεν έφυγε με πώληση.
 
Σεζόν 2002-03
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Χρήστος Κόντης (ελεύθερος), Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος (ελεύθερος), Μιχάλης Σιφάκης (ελεύθερος) και Γκάμπριελ Άλβες (ελεύθερος, πήγε στη Νασιονάλ!). Κανένας δεν έφυγε με πώληση.
 
Σεζόν 2003-04
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Τζόνι Νόβακ (ελεύθερος), Αλέξης Αλεξανδρής (ελεύθερος), Παύλος Πιπεριάς (ελεύθερος), Ζίζι Ρόμπερτς (ελεύθερος!), Στέλιος Γιαννακόπουλος (ελεύθερος, πήγε στη Μπόλτον!), Παρ Ζέτεμπεργκ (ελεύθερος, πήγε στην Άντερλεχτ!), Ζε Ελίας (ελεύθερος, πήγε στη Τζένοα!), Ηλίας Πουρσανίδης (ελεύθερος), Γιώργος Αμανατίδης (ελεύθερος), Αγγελος Γεωργίου (ελεύθερος), Γιώργος Μελαμπιανάκης (ελεύθερος), Χόρχε Μπερμούδες (ελεύθερος!), Πίτερ Οφορίκουε (ελεύθερος!) και Τάσος Λυκούδης (ελεύθερος). Κανένας δεν έφυγε με πώληση.
 
Σεζόν 2004-05
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Αλέκος Τάτσης (ελεύθερος), Μαρτσιν Κούζμπα (ελεύθερος!), Κριστιαν Καρεμπε (ελεύθερος!), Λάμπρος Χούτος (ελεύθερος, πήγε στην Ίντερ!), Δημήτρης Ελευθεροπουλος (ελεύθερος, πήγε στη Μεσίνα!), Φάνης Κατεργιαννάκης (ελεύθερος, πήγε στην Κάλιαρι!), Ανδρέας Νινιάδης (ελεύθερος), Γιώργος Ντόβας (ελεύθερος), Γιάννης Δερμιτσόγλης (ελεύθερος), Τάκης Γκώνιας (ελεύθερος), Γιάννης Τζίμας (ελεύθερος) και Μανώλης Λύγος (ελεύθερος). Κανένας δεν έφυγε με πώληση.
 
Σεζόν 2005-06
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Πέτρος Φιλιππάκος (ελεύθερος), Ιβάν Ρέζιτς (ελεύθερος!), Ευθύμης Κουλοχέρης (ελεύθερος), Χρήστος Λισγάρας (ελεύθερος), Τζιοβάνι (ελεύθερος!), Γιώργος Γεωργιάδης (ελεύθερος!), Γιουράϊ Μπούτσεκ (ελεύθερος), Γιώργος Ανθουλης (ελεύθερος), Αντώνης Βλάχος (ελεύθερος), Παρασκευας Αντζας (ελεύθερος), Γιωργος Σαπουνας (ελεύθερος) και Γιώργος Μπιμπης (ελεύθερος). Κανένας δεν έφυγε με πώληση.
 
Σεζόν 2006-07
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Θανάσης Κωστούλας (ελεύθερος), Παντελής Καφές (ελεύθερος, πήγε στην ΑΕΚ!), Μιχάλης Καψής (ελεύθερος), Ερβιν Λέμενς (ελεύθερος), Αμπντεσλάμ Ουαντού (ελεύθερος), Γκάμπριελ Σούρερ (ελεύθερος), Δημήτρης Μαυρογενίδης (ελεύθερος), Γιάννης Σιδεράκης (ελεύθερος), Στέλιος Βενετίδης (ελεύθερος), Ντάνι Γκαρσία (ελεύθερος), Τάσος Κυριάκος (ελεύθερος) ενώ η μοναδική πώληση ήταν του τεράστιου Γιάγια Τουρέ στη Μονακό έναντι 5.500.000 ευρώ. ΕΛΑΧΙΣΤΟ ποσό για την αξία του, αλλά εδώ δίνω ελαφρυντικό στον Κόκκαλη καθώς το συμβόλαιό του έληγε το αμέσως επόμενοκαλοκαίρι και θα μπορούσε σε έξι μήνες από τότε να τον έχανε ως ελεύθερο χωρίς να πάρει ούτε ευρώ.
 
Σεζόν 2007-08
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Μάρκο Νε (ελεύθερος), Γρηγόρης Γεωργάτος (αποσύρθηκε από την ενεργό δράση), Αλεξαντρ Ντακόλ (ελεύθερος), Γιαννης Ταραλίδης (ελεύθερος), Χάρης Παππάς (ελεύθερος), Μίλος Μάριτς (ελεύθερος), Γιώργος Ανατολάκης (ελεύθερος), Αρούνα Μπαμπανγκίντα (ελεύθερος), Ερόλ Μπουλούτ (ελεύθερος), Ριβάλντο (ελεύθερος, πήγε στην ΑΕΚ!), Σπύρος Βάλλας (ελεύθερος), Ζόρα Χοβανισιάν (ελεύθερος), Χρήστος Πέντσας (ελεύθερος), Γιάννης Οκκάς (ελεύθερος, πήγε στη Θέλτα!), Κλέοπας Γιάννου (ελεύθερος), Θοδωρής Δουλγέρογλου (ελεύθερος), ενώ τη χρονιά αυτή έγινε και η μεγαλύτερη έως τότε πώληση τόσο από τον Ολυμπιακό, όσο και από οποιαδήποτε ομάδα γενικότερα, καθώς επωλήθη ο Νέρι Καστίγιο στη Σαχτάρ έναντι 15.000.000 ευρώ, ποσό ρεκόρ για πολλά χρόνια
 
Σεζόν 2008-09
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Ντάρκο Κοβάσεβιτς (αποσύρθηκε από την ενεργο δράση), Λευτέρης Ματσούκας (ελεύθερος, πήγε στη Βέρντερ Βρέμης!), Τομισλαβ Μπούτινα (ελεύθερος), Λεοζίνιο (ελεύθερος), Βάντσε Σίκοφ (ελεύθερος), Ζολτ Λάτσκο (ελεύθερος), Μιχάλης Κωνσταντίνου (ελεύθερος), Δημήτρης Θανόπουλος (ελεύθερος), ενώ για πρώτη φορά επι εποχής Κόκκαλη, 15 χρόνια αφότου ανέλαβε την ΠΑΕ, είχαμε περισσότερες από .... μια (!) πωλήσεις σε μια σεζόν. Συγκεκριμένα, ο Λούα Λούα μετεγγράφη στην Αλ Αραμπί έναντι 3.200.000 ευρώ, ο Λιονέλ Νιούνεζ στην Ιντεπετιέντε έναντι 1.880.000 ευρώ, ο Φελιξ Μπόρχα στη Μάιντς (με προπονητή τον Γιούργκεν Κλοπ) έναντι 800.000 ευρώ, ο Ζούλιο Σέζας στη Ντιναμό Βουκουρεστίου έναντι 550.000 ευρώ, ο Γιαχμίρ Χίκα επίσης στη Μάιντς με 300.000 ευρώ και ο Μίρνες Σίσιτς στον Ερυθρό Αστέρα έναντι 130.000 ευρώ. Ήταν, κατά την κρίση μου, η πρώτη χρονιά που φάνηκε να υπάρχει απόλυτη λογική στις πωλήσεις με παίκτες να φεύγουν έναντι αντιτίμου πλέον κι όχι στο τζάμπα όπως συνέβαινε στο 95% των προηγούμενων ετών. 
 
Σεζόν 2009-10
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Παρασκευάς Άντζας και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση), Αλέξανδρος Δάρρας (ελεύθερος), Βασίλης Λαμπρόπουλος (ελεύθερος), Χρήστος Πατσατζόγλου (ελεύθερος), Κώστας Μενδρινός (ελεύθερος) ενώ μοναδική πώληση ήταν αυτή του ΠΑΙΚΤΑΡΑ Φερνάντο Μπελούτσι έναντι των ψίχουλων 5.000.000 ευρώ (βαση της τοτε ποδοσφαιρικης του αξιας) στην Πόρτο. Αυτή ηταν και η τελευταία πώληση του Σωκράτη Κόκκαλη και η τελευταία του χρονιά στον Ολυμπιακό γενικότερα, καθώς μετέπειτα ανέλαβε την ΠΑΕ ο Μαρινάκης.
 
Πάμε λοιπόν να κάνουμε την τελική σούμα. Σε ένα σύνολο προσθαφαιρέσεων και αγοραπωλησιών παικτών της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά τη 17ετή προεδρία του Κόκκαλη, τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις παικτών έφτασαν μετά βίας πάνω από τα 50.000.000 ευρώ και συγκεκριμένα 51.360.000 ευρώ. Χρήματα ελάχιστα κατά την προσωπική μου γνώμη σε σχέση τόσο με τη χρονική περίοδο των 17 ετών αλλά και με τη συνολική αξία των ποδοσφαιριστών που επωλήθησαν ή έμειναν ελεύθεροι, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το εν λόγω ποσό ανεβαίνει κυρίως χάρη σε τρεις μόλις μεταγραφές, αυτές των Καστίγιο, Γεωργάτου και Ζάχοβιτς. Ενδεικτικά, ειδικά στις περιπτώσεις των Γεκινί, Γιουσκόβιακ, Νταμπίζα, Γεωργάτου, ακόμα και του Ζούλιο Σέζαρ θεωρώ ότι πήραμε ελάχιστα χρήματα, ενώ δε το γεγονός ότι έφυγαν ελεύθεροι πηγαίνονας σε εγχώριους αντίπαλους ή σε ομάδες του εξωτερικού και δεν πήραμε φράγκο από παίκτες ποιοτικότατους όπως οι Προτάσοφ, Μπατίστα, Μαρινάκης, Λουτσιάνο, Ζε Ελίας, Ζετεμπεργκ, Γιαννακοπουλος, Οφορίκουε, Μπερμούδες, Χούτος, Σούρερ, Καφές, Καψής κλπ είναι πραγματικά λίγο περίεργο, ειδικά όταν τόσα χρόνια η ομάδα εβγαινε Ευρώπη και έβλεπε τους παίκτες της όλος ο πλανήτης...
 
 
 
ΕΠΟΧΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ (2010-2020)
 
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει αναλάβει την ΠΑΕ Ολυμπιακός από το 2010 και μέχρι σήμερα, μέσα σε μόλις μια δεκαετία έχει μεταμορφώσει την ομάδα μας στο καλύτερο "Selling Club" της χώρας, αποδεικνύοντας επί του πρακτέου ότι δεν είμαστε μόνο μια ομάδα που ξέρει να αποκτάει, αλλά επίσης ξέρει πού, πώς, πότε και πόσο να πουλάει. Πρότυπο για κάθε ομάδα όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων. Πάμε να δούμε αντίστοιχα λοιπόν ανά χρονιά τους παίκτες που αποτέλεσαν παρελθόν από την ομάδα μας επί Μαρινάκη (εξαιρώντας τους δανεικούς, όπως κάναμε και με την περίοδο του Κόκκαλη αν και θα πρέπει να τονίσουμε το γεγονός πως, επι Μαρινακη, η πλειοψηφια των αποχωρησαντων ηταν δανεικοι και λιγοτερο ελευθεροι, ιδιαιτερα σημαντικο στοιχείο καθώς ο παικτης συνεχιζει να είναι περιουσιακό στοιχείο της ΠΑΕ και αν κανει καλη σεζον τον εχεις και πάλι διαθέσιμο), καθώς και τα έσοδα που προήλθαν από αυτούς. 
 
 
Σεζόν 2010-11
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Έντσο Μαρέσκα (ελεύθερος!), Ντιντιέ Ντομί (ελεύθερος), Λουτσιάνο Γκαλέτι (λόγω προβλήματος υγείας), Μιχαλ Σεβλάκοφ (ελεύθερος), Τάσος Πάντος (ελεύθερος), Ιεροκλής Στολτίδης (ελεύθερος), Πάβελ Κόβατς (ελεύθερος), Λούα Λούα (ελεύθερος), Όσκαρ Γκονζάλεθ (ελεύθερος), Λεωνίδας Παναγόπουλος (ελεύθερος), Κριστιαν Λεντέσμα (ελεύθερος) ενώ είχαμε και τις πρώτες πωλήσεις επί εποχής Μαρινάκη, του Ντουντού Σεαρένσε στην Ατλέτικο Μινέιρο έναντι 1.100.000 ευρώ και του Κυριάκου Παπαδόπουλου στη Σάλκε έναντι 2.000.000 ευρώ. Για τον Κυριάκο το ποσό ήταν ελάχιστο, αλλά ήταν περίπτωση Τουρέ, δηλαδή σε έξι μήνες από εκείνο το καλοκαίρι θα μπορούσε να φύγει ως ελεύθερος και να μην πάρουμε φράγκο, και βεβαίως αυτό εκμεταλλεύτηκε και η Σάλκε.
 
Σεζόν 2011-12
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Γιώργος Γκαλίτσιος (ελεύθερος), Φράνκο Κοστάντσο (ελεύθερος), Αντώνης Νικοπολίδης (έβαλε τέλος στην καριέρα του), Μανώλης Μονιάκης (ελεύθερος), Άρης Σοιλέδης (ελεύθερος), Ντένις Επστάιν (ελεύθερος), Ζαουάντ Ζαιρι (ελεύθερος), Φραν Γέστε (ελεύθερος), Γιώργος Κατσικογιάννης (ελεύθερος), Ραούλ Μπράβο (ελεύθερος), Γιάννης Παπαδόπουλος (ελεύθερος), Λεονάρντο (ελεύθερος), Ραούλ Μπράβο (ελεύθερος), Κριστιαν Νέμεθ (ελεύθερος), Μοισες Ουρτάδο (ελεύθερος), Ντένις Ρόμενταλ (ελεύθερος) και Κώστας Κριτικός (ελεύθερος). Μοναδική πώληση ήταν αυτή του Άλμπερτ Ριέρα στη Γαλατασαραι έναντι 3.000.000 ευρώ. Ενός παίκτη που είχε προκαλέσει ντελίριο η απόκτησή του το καλοκαίρι του 2010 αλλά δυστυχώς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα με αποτέλεσμα να φύγει άμεσα, τουλάχιστον εισπράτοντας το μισό ποσό που δόθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι για την απόκτησή του.
 
Σεζόν 2012-13
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Ιβάν Μπάμποβιτς (ελεύθερος), Χαβίτο (ελεύθερος), Όλοφ Μέλμπεργκ (ελεύθερος), Πάνος Σταμογιαννος (ελεύθερος), Βιθέντε Μόνχε (ελεύθερος), Ντιόγκο (ελεύθερος), Ιωσήφ Δασκαλάκης (ελεύθερος), Νίκος Παπαδήμας (ελεύθερος), Γιώργος Βαλεριάνος (ελεύθερος) και Γιώργος Νικλητσιώτης (ελεύθερος) ενώ με μεταγραφή επωλήθησαν οι Νίκος Παπαδόπουλος έναντι 50.000 ευρώ στην Ντίσελντορφ, ο Βασίλης Τοροσίδης έναντι 400.000 ευρώ στην Ρόμα και ο Κέβιν Μιραλάς έναντι 7.650.000 ευρώ στην Έβερτον. Για τον Παπαδόπουλο, είναι η απόδειξη ότι ακόμα και από τον τελευταίο σου παίκτη μπορείς να πάρεις κάτι. Το ποσό για τον Τοροσίδη κατ'εμέ ήταν ιδιαίτερα χαμηλό ενώ για τον Μιραλάς το λάθος ήταν η μικρή του ρήτρα (σχεδόν 8.000.000 ευρώ) γεγονός όμως που αποτέλεσε παράδειγμα προς αποφυγήν και από την περίπτωσή του και μετά οι ρήτρες στους παίκτες μας ανέβηκαν αισθητά ώστε να αποφευχθεί παρόμοια περίπτωση. 
 
Σεζόν 2013-14
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Μάρκο Πάντελις (αποσύρθηκε από την ενεργό δράση), Σουμπίνιο (ελεύθερος), Γιάννης Ποτουρίδης (ελεύθερος), Γιάννης Ζαραδούκας (ελεύθερος), Φρανσουά Μοδεστό (ελεύθερος), Ντρίσα Ντιακιτέ (ελεύθερος), Πάμπλο Κοντρέρας (ελεύθερος) και Αντρέας Βασιλογιαννης (ελεύθερος). Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή είναι η χρονιά "σταθμός" που ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να χτίζει πάνω στα θεμέλια των προηγούμενων ετών επί Μαρινάκη και να γίνεται το απόλυτο ελληνικο "selling club". Συγκεκριμένα πούλησε με 15.200.000 ευρώ τον Μήτρογλου στη Φούλαμ, με 5.300.000 ευρώ τον Βλαντιμιρ Βάις στην Αλ Ντουχαλ, με 4.500.000 ευρώ τον Λιούμπομιρ Φέισα στη Μπενφίκα, με 4.000.000 ευρώ τον Γιάννη Φετφατζίδη στη Τζένοα, με 2.200.000 ευρώ τον Τζαμέλ Αμπντούν και με 1.500.000 ευρώ "πακέτο" τον Ραφικ Τζιμπούρ, ενώ στα 920.000 ευρώ εκτιμήθηκε η πώληση του Λεάντρο Γκρέκο στη Λιβόρνο. Σύνολο: 33.620.000 ευρώ από πωλήσεις σε μια σεζόν!!!!! Απλησίαστο νούμερο εως τότε απο οποιαδήποτε ελληνική ομάδα. Και θα είχε και..συνέχεια το έργο τα επόμενα χρόνια!
 
Σεζόν 2014-15
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Ερίκ Αμπιντάλ (αποσύρθηκε από την ενεργό δράση), Αριέλ Ιμπαγάσα (ελεύθερος), Πάμπλο Πίνο (ελεύθερος), Κλοντ Ντιελνά (ελεύθερος), Ρόι Κάρολ (ελεύθερος), Μιγκέλ Τόρες (ελεύθερος), Τάσος Παπάζογλου (ελεύθερος), Πέταρ Γκρμπιτς (ελεύθερος), Γκεβοργκ Γκαζαριαν (ελεύθερος), Γκαετάν Μπονγκ (ελεύθερος), Κώστας Ρουγκάλας (ελεύθερος), Αβραάμ Παπαδόπουλος (ελεύθερος), Κλοντιαν Γκίνο (ελεύθερος), Αρης Βλάχος (ελεύθερος) και Μανώλης Σιώπης (ελεύθερος). Συνεχίζοντας από την προηγούμενη σεζόν, και τη σεζόν 2014-15 ο Ολυμπιακός δίδαξε πώς γίνονται οι πωλήσεις στη σωστή -για τα ελληνικα δεδομένα- τιμή με τις πωλήσεις του Κώστα Μανωλά στη Ρόμα έναντι 15.000.000 ευρώ και του Ανδρέα Σάμαρη στη Μπενφίκα έναντι 10.000.000 ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκαν και οι πωλήσεις του Πάουλο Μασάδο στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ έναντι 1.800.000 ευρώ, του Χοσέ Χολέμπας στη Ρόμα έναντι 1.000.000 ευρώ και του Ντε Βισέντι στον ΑΠΟΕΛ έναντι 500.000 ευρώ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, 28.300.000 ευρώ εισπράχθηκαν από τις πωλήσεις του Ολυμπιακού, ο οποίος πλέον έχει μπει για τα καλά στη συνείδηση του κόσμου εντός κι εκτός Ελλάδας ότι έχει μάθει να πουλάει κι όχι να ... ξεπουλάει! Και φυσικά αυτό συνεχίστηκε τις επόμενες σεζόν και συνεχίζει έως σήμερα!
 
Σεζόν 2015-16
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Παναγιώτης Βλαχοδήμος (ελεύθερος), Τάσος Παπάζογλου (ελεύθερος), Φράνκο Χάρα (ελεύθερος), Γιόργκι Λόρια (ελεύθερος), Λεάντρο Πίντο (ελεύθερος), Νίκος Ιωαννίδης (ελεύθερος), Μπάλαζ Μέγιερι (ελεύθερος), Αλεξαντρ Καται (ελεύθερος), Μπάμπης Λυκογιάννης (ελεύθερος), Νικος Καθαριος (ελεύθερος), Πελέ (ελεύθερος), Αμπντισαλάμ Ιμπραιμ (ελεύθερος), Μπρουνο Χαλκιαδακης (ελεύθερος), Βασιλης Καραγκουνης (ελεύθερος) και Κώστας Γιαννουλης (ελεύθερος). Αυτή τη σεζόν η διοίκηση αποφάσισε, παρά τις προτάσεις που υπήρχαν, να διατηρήσει το βασικό κορμό ΄του περσινού νταμπλ, παρ'όλα αυτά δεν έλειψαν οι πωλήσεις παικτών "ρολίστες" όπως αυτή του Γιαταμπαρέ στη Βέρντερ Βρέμης έναντι 2.500.000 ευρώ, του Μαθιέ Ντοσεβί στη Σταντάρ Λιέγης έναντι 1.300.000 ευρώ αλλά και του πιτσιρικά Νταβίντ Ενέν στην Έβερτον έναντι 280.000 ευρώ. 
 
Σεζόν 2016-17
Η πιο επιτυχημένη -από άποψη πωλήσεων- σεζόν του Ολυμπιακού. Ποσά που άλλοι δεν τα έχουν πιάσει ούτε σε ολόκληρη την ιστορία τους. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Τάσος Αυλωνίτης (ελεύθερος), Λεάντρο Σαλίνο (ελεύθερος), Νταβίντ Φουστέρ (ελεύθερος), Γιάννης Μανιάτης (ελεύθερος), Γιώργος Στρέζος (ελεύθερος), Μανώλης Τζανακάκης (ελεύθερος), Μαικλ Ολαιταν (ελεύθερος), Μανωλης Μπερτος (ελεύθερος) και Δημοσθένης Χατζάρας (ελεύθερος). Και περνάμε στις υψηλότατες για τα ελληνικά δεδομένα πωλήσεις. Λούκα Μιλιβόγεβιτς στην Κρύσταλ Πάλας έναντι 15.100.000 ευρώ, Μπράουν Ιντέγε στην Τέντα έναντι 12.000.000 ευρώ, Αρτουρ Μαζουάκου στην Ουεστ Χαμ έναντι 7.100.000 ευρώ, Αλαν Πουλίδο στην Τσίβας έναντι 6.500.000 ευρώ, Χόρχε Μπενίτεθ στην Κρουζ Αζούλ έναντι 4.000.000 ευρώ, Ρομπέρτο στην Εσπανιόλ έναντι 3.000.000 ευρώ, Τζίμι Ντουρμάζ στην Τουλούζ έναντι 2.000.000 ευρώ, Δημήτρης Διαμαντάκος στην Καρσλρούη έναντι 900.000 ευρώ(!) και Μάρκο Γιάνκοβιτς στην Παρτιζάν έναντι 900.000 ευρώ(!). Σύνολο εσόδων από πωλήσεις: 51.500.000 ευρώ (!!). Απλησίαστο νούμερο και φυσικά όνειρο θερινής νυκτός για οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα. Τελείωσε! Ο Ολυμπιακός πλέον έχει χτίσει όνομα ως Selling Club, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη πλέον. Ο Μαρινάκης και οι συνεργάτες του με σωστές και στοχευμένες κινήσεις σύναψαν συνεργασίες με γραφεία μάνατζερ και αγορές που το χρήμα ρέει άφθονο και πλέον ... παίζουν μπαλίτσα αλλιώς, για να μιλήσουμε και ποδοσφαιρικά!
 
Σεζόν 2017-18
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Εστεμπάν Καμπιάσο (σταμάτησε την καριέρα του για να γίνει προπονητής), Χρβόγε Μίλιτς (ελεύθερος), Πραξιτέλης Βούρος (ελεύθερος), Ταρικ Ελιονούσι (ελεύθερος), Ανδρεας Μπουχαλάκης (ελεύθερος), Μαρκ Ασίγκμπα (ελεύθερος), Όσκαρ Καρντοζο (ελεύθερος), Στεφανος Καπινο (ελεύθερος), Παιτιμ Κασαμι (ελεύθερος), Κώστας Πλέγας (ελεύθερος), Φάνης Τζανδαρης (ελεύθερος) και Τσόρι Ντομίγκεζ (ελεύθερος). Φυσικά για άλλη μια χρονιά δεν έλειψαν οι πωλήσεις καθώς πουληθηκαν ο Ντα Κόστα στη Μπασακσεχιρ εναντι 100.000 ευρώ, ο Μπεν στον Ερυθρο Αστερα εναντι 500.000 ευρώ, ο Δημήτρης Κολοβός στη Μέχελεν έναντι 700.000 ευρώ, ο Ντιογκο Φιγκειρας στη Μπραγκα έναντι 1.250.000 ευρώ, ο Δημήτρης Σιόβας στη Λεγανιές έναντι 3.000.000 ευρώ, ενώ το ΜΠΑΜ του καλοκαιριού έγινε με την πώληση του Παναγιώτη Ρέτσου στη Μπάγερν Λεβερκούζεν έναντι του ιλιγγιώδους για έλληνα παίκτη και πώλησης ελληνικής ομάδας γενικότερα ποσού των 17.500.000 ευρώ, καθιστόντας έτσι τον Ρέτσο φυσικά ως την πιο ακριβή μεταγραφή Έλληνα παίκτη στο εξωτερικό. Για άλλη μια χρονιά, τα έσοδα από τις μεταγραφές ξεπέρασαν τα 23.000.000 ευρώ με τον Ολυμπιακό πλέον να έχει τις ακριβές πωλήσεις στο πρόγραμμα ... ρουτίνας του!
 
Σεζόν 2018-19
Μετά τα 7 συνεχόμενα Πρωταθλήματα και την απώλεια του τίτλου το 2018, η σεζόν 2018-19 ήταν σεζόν...εκκαθάρισης, μετά και την αγριεμένη δήλωση του Β.Μαρινάκη, επομένως είχαμε πάρα πολλές αποχωρήσεις! Συγκεκριμένα ως ελεύθεροι απεχώρησαν οι: Γιαγια Τουρε (μεσουσης της σεζον), Δημητρης Κυνηγοπουλος, Καριμ Ανσαριφαρντ, Δημητρης Σκαφιδας, Εμανουελ Εμενικε, Αντωνης Καραγεωργης, Γκιγιομ Ζιλέ, Σταθης Λάμπρου, Αλεξις Ρομαο, Σιλβιο Προτο, Γιωργος Ξυδας, Ιασων Γαβαλας, Ιβιτσα Ιβουσιτς, Σπυρος Ρισβάνης, Αλμπερτο Μποτία, Γιαννης Φετφατζιδης, Δημητρης Τασιουλης, Γιαννης Αγγελοπουλος, Αντρε Μαρτινς, Παναγιωτης Ταχτσιδης, Εχσαν Χατζισαφί, Αγγελος Καρατασιος, Φελιπε Πάρντο, Γιαννης Γιαννιώτας, Αρντιτ Τόλι, Νικο Μαρτινεθ, Νικος Βέργος, Νώντας Παντελάκης, Αντωνης Φουάσης και Τάσος Καραμάνος. Φυσικά δεν έλειψαν οι πωλήσεις -είπαμε, selling club είσαι πλέον-, με κυριότερες αυτές των Μπρούνο Βιάνα στη Μπράγκα έναντι 3.000.000 ευρώ, του Ουρος Τζούρτζεβιτς στη Σπορτινγκ Χιχόν έναντι 2.500.000 ευρώ, του Οτζίτζα Οφόε στη Γάνδη έναντι 2.200.000 ευρώ και του Κώστα Λαϊφη στη Σταντάρ Λιέγης έναντι 1.500.000 ευρώ, ενώ το καρέ αυτό των over 1 μυρίου πωλήσεων συμπλήρωσαν οι πωλήσεις των Μάρκο Μάριν στον Ερυθρό Αστέρα εναντι 700.000 ευρώ, του Σάσα Ζντιέλαρ στη Παρτιζάν έναντι 500.000 ευρώ, του Σεμπά στην Σαμπάμπ έναντι 300.000 ευρώ και του Μανώλη Σιώπη στον Άρη έναντι 100.000 ευρώ. Έτσι, το συνολικό ποσό εσόδων από τις πωλήσεις ξεπέρασε για άλλη μια χρονιά τα 10.000.000 ευρώ. 
 
Σεζόν 2019-20
Εκείνη την περίοδο έφυγαν από την ομάδα οι: Γιάγκος Βούκοβιτς (ελεύθερος), Κώστας Μεγαρίτης (ελεύθερος), Κωστας Παναγου (ελεύθερος), Δημητρης Γούτας (ελεύθερος), Ανδρεας Γιαννιωτης (ελεύθερος), Λευτερης Χουτεσιωτης (ελεύθερος), Στεφανος Ευαγγελου (ελεύθερος), Ματιας Ναουελ (ελεύθερος), Μανωλης Σαλιακας (ελεύθερος) και Μπιμπρας Νατχο (ελεύθερος). Φυσικα για αλλη μια χρονια δεν ελειψαν οι πωλησεις αρχικά με τις πωλήσεις του Δημητρη Νικολαου στην Εμπολι εναντι 3.500.000 ευρώ και του Μπγιορν Ενγκελς στην Ρεμς εναντι 4.000.000 ευρώ, ενώ το μεγαλο ΜΠΑΜ έγινε τη χειμερινή μεταγραφικη περιοδο καθως ο ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ και ΠΟΥΛΕΝ ΜΟΥ Ντάνιελ Ποντένσε μετεγγράφη στη Γουλβς έναντι 19.600.000 ευρώ, ποσό ρεκόρ τόσο για τον Ολυμπιακό, όσο και για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα γενικότερα! Είπαμε, ο Ολυμπιακός πλέον εχει καθιερωθει ως το καλυτερο selling club της Ελλαδας ξεροντας πότε, πόσο και πού να πουλάει. Αυτά τα νούμερα πρεπει να περασουν πολλα χρόνια για να τα φτάσει άλλη ελληνική ομάδα, αν τα φτάσει ποτέ.
 
Σεζόν 2020-21
Στη σεζόν που "τρέχει" ο Ολυμιακός πρόλαβε και έκανε ήδη την (πρώτη?) μεγάλη πώληση δίνοντας τον Κώστα Τσιμίκα στην Πρωταθλήτρια Αγγλίας Λίβερπουλ έναντι 13.000.000 ευρώ (ποσό που θα ανέβει βάσει όρων της συμφωνίας). Μια μεταγραφή που αποτελεί τεράστια δικαίωση τόσο για τον Ολυμπιακό και τον Γεωργάτο συγκεκριμένα που πίστεψαν στις δυνατότητές του από την αρχή και τον στήριξαν, αλλά πάνω απ'όλα για τον ίδιο τον Κώστα ο οποίος με επαγγελματισμό, πολύ σκληρη δουλεια και προσήλωση στους στοχους τους κατάφερε να φτάσει να παίξει σε μια απο τις μεγαλυτερες ομαδες του κόσμου σε ένα από τα πιο δύσκολα και πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα παγκοσμίως. Πλην του Τσιμίκα, πουλήθηκε και ο Ιγκόρ Σίλβα στην Όσιγιεκ έναντι 500.000 ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του, ενώ οι Θανάσης Κωστανάσιος, Γιάγια Μπανανά, Δημήτρης Μάνος, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και Ομάρ Ελαμπντελαουι απεχώρησαν από την ομάδα ως ελεύθεροι. Και από εδώ και πέρα ... οψόμεθα, γιατί (προ)βλέπω να έρχονται κι άλλες πωλήσεις σε υψηλά νούμερα. 
 
 

ΠΟΛΛΑ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
 
Η διαφορά Κόκκαλη - Μαρινάκη στο κομμάτι των πωλήσεων είναι χαώδης. Νομίζω και ο πλέον άσχετος μπορεί να καταλάβει τη διαφορετική υπόσταση που έχει πλέον η ομάδα μας στο ευρωπαϊκό στερέωμα ως selling club. Τα νούμερα αυτα στο σύνολό τους, οι άλλες ομάδες ίσως και να μη μπορούν να τα φτάσουν βάζοντας όλες τις πωλήσεις τους μαζί. Φυσικά για να είμαι δίκαιος, κατά την κρίση μου κατά την εποχή Μαρινάκη, όπως έγραψα και για την εποχή Κόκκαλη, υπήρχαν ποιοτικοί παίκτες που θα μπορούσαν να φύγουν έστω με κάποιο ποσό αντί για ελεύθεροι, παίκτες όπως ο Μαρέσκα, ο Ζεβλάκοφ, ο Όσκαρ, ο Λεντέσμα, ο Νέμεθ, ο Μιγκέλ Τόρες, ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος, ο Αντρέ Μάρτινς, ο Καπινο, ο Κασάμι, ο Ανσαριφαρντ κλπ αλλά όταν έχουμε δει εδώ και 10 χρόνια τέτοιες μεταγραφικές επιτυχίες και πωλήσεις με νούμερα - ρεκόρ, σαφώς και θα είμαι πιο ελαστικός στις απαιτήσεις μου.
 
Δεν είχε νόημα να μπουν στη λίστα οι δανεικοί, καθώς ναι μεν αποτέλεσαν παρελθόν από το σύλλογο, αλλά συνέχισαν να αποτελούν εν δυνάμη παίκτες του Ολυμπιακού, περουσιακά του στοιχεία δηλαδή. Ναι οκ, σε κάποιες περιπτώσεις δίνονταν δανεικοί έναντι αντιτίμου, αλλά κι αυτό συνέβη μόνο επί Μαρινάκη (άλλη μια διαφορά με την πολιτική του Σ.Κόκκαλη). Αν θέλετε να τα προσθέσουμε και αυτά, είχαμε έσοδα από δανεισμούς στις περιπτώσεις των:
 
01) Ντιόγκο (2010, δανεικός στη Φλαμένγκο έναντι 650.000 ευρώ)
02) Ντιόγκο (2010, μετέπειτα δανεικός στη Σάντος έναντι 400.000 ευρώ)
03) Ντάρμπισιρ (2010, δανεικός στη Μπέρμιγχαμ έναντι 600.000 ευρώ)
04) Λεονάρντο (2010, δανεικός στην Ιντερνασιονάλ έναντι 250.000 ευρώ)
05) Σέποβιτς (2015, δανεικός στην Τέρεκ Γκρόζνυ έναντι 200.000 ευρώ)
06) Νίκο Μαρτίνεθ (2015, δανεικός στην Ανόρθωση έναντι 200.000 ευρώ)
07) Διαμαντάκος (2015, δανεικός στην Καρσλρούη έναντι 600.000 ευρώ)
08) Γιαννιώτας (2016, δανεικός στον ΑΠΟΕΛ έναντι 250.000 ευρώ)
09) Λαϊφης (2016, δανεικός στη Σταντάρ Λιέγης έναντι 500.000 ευρώ)
10) Ελαμπντελαουί (2016, δανεικός στη Χαλ έναντι 1.000.000 ευρώ)
11) Σολδάνο (2019, δανεικός στη Μπόκα Τζούνιορς έναντι 250.000 ευρώ)
12) Κούτρης (2020, δανεικός στη Μαγιόρκα έναντι 500.000)
 
Η αλήθεια είναι, δεν είναι και λίγα τα 5.400.000 ευρώ που πήραμε μόνο από τους 12 αυτούς δανεισμούς, όταν άλλες ελληνικές ομάδες για να πιάσουν αυτό το νούμερο πρέπει να ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ σημαντικά περουσιακά τους στοιχεία, ΒΑΣΙΚΟΥΣ παίκτες δηλαδή, κι όχι ρολίστες όπως εμείς (πλην Ελαμπντελαουί, για να είμαι απόλυτα δίκαιος).
 
Για να καταλήξουμε όμως... Στην 17ετία του Κόκκαλη, ο Ολυμπιακός είχε έσοδα από πωλήσεις ένα ποσό της τάξεως των 51.360.000 ευρώ, ενώ στη 10ετία του Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός έχει έσοδα από πωλήσεις παικτών ένα ποσό της τάξεως των 206.150.000 ευρώ(!), δηλαδή τα τετραπλάσια, με επτά χρόνια διοίκησης λιγότερα. Η διαφορά χαώδης. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και δεν τίθεται σύγκριση στο ποιος θεωρείται πιο επιτυχημένος στο κομμάτι των πωλήσεων. Αρκεί να πούμε ότι όσα εκατομμύρια έφερε από πωλήσεις ο Κόκκαλης σε ολόκληρη την 17ετία του, τα έφερε ο Μαρινάκης μόνο τη σεζόν 2016-17 όπου οι πωλήσεις ξεπέρασαν συνολικά τα 51.000.000 ευρώ.
 
 
ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 
 
-Το ότι την περίοδο του Κόκκαλη δεν γίνονταν ακριβές μεταγραφές στην Ευρώπη το διαψεύσαμε τεκμηριωμένα και με παραδείγματα...
-Το ποιος έκ των Κόκκαλη - Μαρινάκη αποδείχθηκε καλύτερος στο κομμάτι των πωλήσεων το εξαντλήσαμε αναλυτικά νομίζω.
-Ο Ολυμπιακός έχει ανοίξει συνεργασία με γραφεία μάνατζερ τεράστιας δυναμικής παγκοσμίως και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να αποκτάει αλλά και να πουλάει παίκτες αξίας, κάτι το οποίο φάνηκε πως δεν είχε κυνηγήσει ο Κόκκαλης
-Είναι πολύ σημαντικό που ο σύλλογος πλέον έχει το όνομα και τα ... guts να αρνείται τεραστιες προτάσεις που άλλες ομάδες μόνο στον ύπνο τους βλέπουν, για να δημιουργήσεις υπεραξίες και να πουλήσει με ακόμα καλύτερους όρους σε υψηλότερα ποσά. Αυτό δείχνει πλάνο, σοβαρότητα και ανάπτυξη, και φυσικά δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.
- Στα 17 χρόνια του Κόκκαλη, χωρίς να εξετάζω τα ποσά, έγιναν συνολικά 15 πωλήσεις με συνολικά έσοδα 51.360.000 ευρώ. Στα 10 χρόνια του Μαρινάκη, έγιναν συνολικά 49 πωλήσεις με συνολικά έσοδα 206.150.000 ευρώ. Πάνω από τριπλάσιες πωλήσεις δηλαδή με έσοδα πάνω από τα τετραπλάσια χρήματα κι όλα αυτά σε μόλις 10 χρόνια διοίκησης και με 7 λιγότερα από την εποχή Κόκκαλη. Νομίζω ότι αυτό λέει πολλά για τον διαφορετικό τρόπο σκέψης, λειτουργίας και προσανατολισμού των δύο παραγόντων.
 
 
ΤΑ "7" ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
 
ΥΓ1: Προς Θεού, δε θέλω να μειώσω τον Σωκράτη Κόκκαλη, τον τρόπο που διοικούσε ή τις επιτυχίες που γνώρισε ο Ολυμπιακός επί των ημερών του, απλώς στο θέμα αγοραπωλησιών θεωρώ (και από τα νούμερα αποδεικνύεται) ότι επί Μαρινάκη κινούμαστε πολύ πιο έξυπνα και σωστά, όπως (πρέπει να) γίνεται πλέον απ'όλες τις ομάδες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. 
ΥΓ2: Παλαιότερα λέγαμε ότι θέλουμε να γίνουμε "Πόρτο" με την έννοια να αγοράζουμε φτηνά και να πουλάμε ακριβά. Τώρα που το έχουμε πετύχει πάλι γκρινιάζουμε? Δώστε κάπου ένα τέλος ορισμένοι! Και θα πουλήσουμε, και θα πάρουμε και θα ξαναπουλήσουμε και θα ξαναπάρουμε. Έτσι πάει σε ολόκληρο τον κόσμο...
ΥΓ3: Θα πει κάποιος αμαθής, μη γνώστης της πραγματικότητας και με δόλο προφανώς, "κοίτα να δεις πόσα φράγκα πήρε ο Μαρινάκης από τις πωλήσεις τόσα χρόνια. Βάλε και τα έσοδα από τα τηλεοπτικά, τους χορηγούς, τα εισητήρια, την Ευρώπη κλπ, καλά παντελονιάζει αυτός". Ακούστε να δείτε, εκτός από τα έσοδα, υπάρχουν και τα έξοδα. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να λειτουργεί σωστά μια εταιρεία αν δεν έχει και έσοδα. Δείτε πώς την έπαθε ο ΠΑΟΚ με τις υπεραξιακές αγορές και την απουσία από την Ευρώπη, έφτασε να έχει τεράστια τρύπα και τώρα εκτός των θεμάτων με το FFP ψάχνει να πουλήσει βασικούς για ψίχουλα. Αν νομίζετε ότι ο Μαρινάκης παντελονιάζει, αλλάξτε πλευρό. Δείτε πόσα χρήματα έδωσε για να μπει το 2010 στον Ολυμπιακό, πόσα χρήματα έδωσε για να πληρώσει χρέη και υποχρεώσεις προς τρίτους, πόσα χρήματα δίνει σε συμβόλαια, προσωπικό κλπ, πόσα χρήματα δίνει ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ στον Ερασιτέχνη μας και τι αποτελέσματα έχει αυτό (μιλάμε για πάνω από 300 ομαδικούς τίτλους τα τελευταία 10 χρόνια!), ή αν θέλετε κάντε το πιο απλό, δείτε τους ετήσιους ισολογισμούς. Λογιστές δεν είμαστε, αλλά μια απλή σύγκριση εσόδων - εξόδων για κάθε χρόνο και ολοκληρωμένα στο τέλος για ολόκληρη τη δεκαετία μπορούμε να την κάνουμε. Δείτε τους και πείτε μου εσείς αν τελικά ο Μαρινάκης παντελονιάζει, ή αν προσπαθεί να έχει μια εταιρεία ΚΑΘΑΡΗ με ισορροπημένους ισολογισμούς, χωρίς χρέη, χωρίς τρύπες, χωρίς θέματα με FFP κλπ. 
ΥΓ4: Έχετε εμπιστοσύνη στον ΣΤΡΑΤΗΓΟ μας, τον Μιχάλη Κουντούρη και αφήστε τις γκρίνιες και το κράξιμο. Αυτός ξέρει καλύτερα απ'όλους τι γίνεται αλλά και τι πρεπει να γίνει. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προμηθευόμαστε Κάρτες Μέλους και Φιλάθλου, γιατί αν είναι μόνο τόσο λίγες χιλιάδες στην Ελλάδα οι ενεργοί Ολυμπιακοί πρέπει να πάμε να πνιγούμε ομαδικώς...
ΥΓ5: Μπρατσάκι, (το), ουδ: σωσίβιο που χρησιμοποιείται κυρίως από μικρά παιδιά αλλά και γενικότερα από άτομα τα οποία δε γνωρίζουν να κολυμπούν, ώστε να μπορούν να επιπλέουν στο νερό. Αντίο στους μεν, και έρχονται και οι ... διαφορετικοί!
ΥΓ6: Ό,τι αναφέρω στο παρόν άρθρο και σε οποιοδήποτε άλλο κείμενο στην ιστοσελίδα αυτή, είναι καθαρά προσωπική μου άποψη. ΔΕΝ εκπροσωπώ ούτε την ΠΑΕ Ολυμπιακός, ούτε κανένα από τα αδέρφια μου εδώ στο RATM. Λέω τη γνώμη μου και θα χαρώ να συζητήσουμε ό,τι θέλετε πιο κάτω στα σχόλια
ΥΓ7: Καλή συνέχεια σε όλους, και καλό Δεκαπενταύγουστο, με υγεία πάνω απ'όλα...
 
MakTheBet