ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2020



Καλησπέρα σε όλους.
 
Μιας και η μεταγραφική περίοδος έληξε (αφήνω ένα μικρό αστερίσκο στο ενδεχόμενο απόκτησης κάποιου ελεύθερου ποδοσφαιριστή έως τις 23 Οκτωβρίου) και ταυτόχρονα με το γεγονός ότι πλέον η εν Ελλάδι αγωνιστική δράση διακόπτεται ελέω υποχρεώσεων της Εθνικής μας ομάδας, βρήκαμε λίγο χρόνο να καταγράψουμε τα σχόλια και τις σχετικές παρατηρήσεις μας σχετικά με τον τρόπο που κινήθηκε φέτος στο μεταγραφικό παζάρι η ομάδα μας. Είναι βέβαια λίγο περίεργο το γεγονός ότι η ... καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος φέτος έληξε στις αρχές ... Οκτωβρίου! Αλλά βλέπετε ήταν οι συνθήκες τέτοιες που καθυστέρησαν την ολοκλήρωση των Πρωταθλημάτων της περσινής αγωνιστικής σεζόν με αποτέλεσμα να επηρεαστεί, όπως είναι λογικό, και η περίοδος των μεταγραφών. 
 
Στο παρόν άρθρο θα καταγράψουμε το πάρε-δώσε του Ολυμπιακού σε επίπεδο ανδρών (το διευκρινίζω διότι και σε επίπεδο υποδομών ο Ολυμπιακός έκανε για άλλη μια χρονιά απίστευτο ... παιδομάζωμα για την καλύτερη δυνατή στελέχωση όλων των ακαδημαϊκών του τμημάτων αποκτώντας δεκάδες νεαρούς ποδοσφαιριστές), θα καταγράψουμε αναλυτικά τα βιογραφικά του εκάστοτε ποδοσφαιριστή ώστε όλοι να αποκτήσουμε μια εικόνα σε σχέση με τους παίκτες που πήραμε, ενώ στο τέλος θα κάνω και το προσωπικό μου σχετικό συμπερασματικό σχόλιο.
 
Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά πώς κινήθηκε ο Ολυμπιακός κατά τη φετινή "καλοκαιρινή" μεταγραφική περίοδο.
 
----------------------------------------------------------------------
 
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ
 
01) ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΙΚΑΣ: Ο "Τσίμι" μετεγγράφη στη Λίβερπουλ έναντι 13.000.000 ευρώ (+3.500.000 ευρώ θα λάβει ο Ολυμπιακός σε περίπτωση επίτευξης στόχων των "Reds") με την ομάδα μας να διατηρεί και ποσοστό μεταπώλησης 20%. Ο αριστεροπόδαρος μπακ πραγματοποίησε πρόσφατα το επίσημο ντεμπούτο του υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ, ωστόσο στη συνέχεια στάθηκε άτυχος καθώς τραυματίστηκε και θα μείνει για λίγο καιρό εκτός δράσης. 
 
02) ΓΚΙΓΙΕΡΜΕ ΤΟΡΕΣ: Το βραζιλιάνικο "κομπιούτερ" μετεγγράφη στην Αλ Σαντ του Κατάρ έναντι 6.000.000 ευρώ (ένα ποσό λίγο πάνω από τις 500.000 ευρώ θα λάβει και η Λα Κορούνια η οποία διατηρούσε ποσοστό μεταπώλησης). Περιττό να αναφέρουμε ότι ο Γκιγιέρμε είναι βασικός και αναντικατάστατος στα πλάνα του προπονητή της ομάδας, Τσάβι.
 
03) ΙΓΚΟΡ ΣΙΛΒΑ: Ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ που μετά βίας "κατάφερε" να γράψει 2 επίσημες συμμετοχές με τη φανέλα του Ολυμπιακού, παρεχωρήθη με μεταγραφή στην Κροατική Όσιγεκ έναντι 500.000 ευρώ, με τον Ολυμπιακό ωστόσο να διατηρεί το 50% των δικαιωμάτων του. Με την Όσιγιεκ έχει καταγράψει ήδη 6 συμμετοχές, όλες ως βασικός, ενώ έχει καταφέρει να μοιράσει και 1 ασσίστ. 
 
04) ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΚΟΥΤΡΗΣ: Ο Έλληνας αριστερός μπακ παρεχωρήθη με τη μορφή δανεισμού διάρκειας δύο ετών έναντι 500.000 ευρώ στη Γερμανική Φορτούνα Ντίσελντορφ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συμφωνία μεταξύ των συλλόγων συμφωνήθηκε οψιόν αγοράς 3.000.000 ευρώ. 
 
05) ΦΡΑΝΚΟ ΣΟΛΔΑΝΟ: Ο Αργεντινος φορ επέστρεψε από την Αργεντινή και τη Μπόκα Τζούνιορς για να ... ξαναφύγει ακριβώς στον ίδιο προορισμό με τους ίδιους όρους και της προηγούμενης συμφωνίας μεταξύ των δύο ομάδων (ήτοι, μονοετής δανεισμός έναντι 300.000 ευρώ, χωρίς την ύπαρξη υποχρεωτικής ρήτρας αγοράς).
 
06) ΦΟΝΤΕ ΚΑΜΑΡΑ: Ο βραχύσωμος νεαρός διεθνής Αφρικανός αριστερός μπακ που πέρυσι αγωνίστηκε ως δανεικός στη Γκαζελέκ Αζαξιό, φέτος προτιμήθηκε να ... μείνει Ελλάδα και να δοθεί δανεικός για ένα χρόνο στα Χανιά.
 
07) ΝΕΜΑΝΙΑ ΝΙΚΟΛΙΤΣ: Ο νεαρός Βόσνιος διεθνής δεξιός μπακ, μετά το περσινό του πέρασμα από τη Ραντνίσκι Νις και τη Μλαντοστ στις οποίες αγωνίστηκε από ένα εξάμηνο ως δανεικός, φέτος αποφασίστηκε να παραχωρηθεί εκ νέου δανεικός αλλά σε σύλλογο εντός Ελλάδος, και τελικώς επιλέχθηκαν τα Χανιά, στα οποία μεταπήδησε "πακέτο" μαζί με τον Καμαρά που αναφέραμε προηγουμένως.
 
08) ΑΝΧΕΛ ΓΚΕΡΕΡΟ: Ο Ισπανός φορ, μετά από δύο χρόνια παρουσίας στον Ολυμπιακό (για την ακρίβεια ενάμιση έτους, μιας και το τελευταίο εξάμηνο αγωνίστηκε ως δανεικός στη Λεγανιές) απεχώρησε ως ελέυθερος και υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διαρκείας στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Το επίσημο ντεμπούτο του με την ιστορική ομάδα της Νότιγχαμ πραγματοποιήθηκε πριν κάποιες μέρες και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου όπου πέρασε ως αλλαγή στο 74'.
 
09) ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο "τρελο-Λάζαρος" αποτέλεσε επίσης παρελθόν από τον Ολυμπιακό μετά από δύο χρόνια παρουσίας μιας και δεν του έγινε κάποια πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου του, ωστόσο δε δυσκολεύτηκε να βρει ομάδα καθώς πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε επίσημα η απόκτησή του από τον Ατρόμητο για ένα χρόνο.
 
10) ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΩΣΤΑΝΑΣΙΟΣ: Ο νεαρός φορ απεχώρησε ως ελεύθερος από τον Ολυμπιακό και θα συνεχίσει την καριέρα του στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον Εργοτέλη με τον οποίο υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διαρκείας. 
 
11) ΦΙΟΡΙΝ ΝΤΟΥΡΜΙΣΑΙ: Ο νεαρός φορ που πέρυσι το καλοκαίρι αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό και την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε ως δανεικός αρχικά σε Μπέβερεν κι έπειτα στον Άρη, αποφασίστηκε και φέτος να δοθεί εκ νέου δανεικός για ένα χρόνο στη Λάρισα, με τη φανέλα της οποίας έχει ήδη πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του.
 
12) ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΙΤΙΔΗΣ: Ο νεαρός Έλληνας διεθνής μέσος ο οποίος πρόσφατα πανηγύρισε το πρώτο Πρωτάθλημα της καριέρας του με τον Ολυμπιακό, παραχωρήθηκε ως δανεικός για ένα χρόνο στη Ζενές Ες του Λουξεμβούργου στην οποία μάλιστα είναι βασικός και αναντικατάστατος, μετρώντας μάλιστα ήδη 1 γκολ και 2 ασσίστ σε 6 συμμετοχές.
 
13) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΪΛΗΣ: Ο νεαρός Έλληνας στράικερ ακολούθησε ακριβώς το ίδιο δρομολόγιο με τον Ξενιτίδη που αναφέραμε προηγουμένως και παρεχωρήθη και αυτός δανεικός για ένα χρόνο στη Ζενες Ες, με την οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει και αυτός 6 συμμετοχές, τις 5 ως βασικός, ενώ έχει καταφέρει επίσης να πετύχει 1 γκολ και να δώσει 1 ασσίστ.
 
14) ΟΜΑΡ ΕΛΑΜΝΤΕΛΑΟΥΙ: Ο διεθνής Νορβηγός δεξιός μπακ, μετά από 6 χρόνια παρουσίας στον Ολυμπιακό με τον οποίο κατέκτησε 4 Πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο Ελλάδας, αποτέλεσε παρελθόν από τον σύλλογο και μάλιστα ως ελεύθερος, καθώς αποφάσισε  να μην δεχθεί τις προτάσεις ανανέωσης συμβολαίου που του έκανε -επανειλημμένως- η Διοίκηση εδώ και πολλούς μήνες και να συνεχίσει την καριέρα του στη Γαλατασαραϊ, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διαρκείας. Τώρα το αν θα δικαιωθεί που άφησε την ομάδα που τον ανέδειξε, που του έδωσε την ευκαιρία να κατακτήσει τους πρώτους του τίτλους και να αγωνιστεί στην Premier League και στο Champions League, θα φανεί στη συνέχεια. Προς το παρόν, το μόνο που ξέρω είναι ότι η Γαλατάσαράι έμεινε εκτός Ευρώπης ενώ ο Ολυμπιακός βρίσκεται για άλλη μια φορά στ'αστέρια.
 
15) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΟΣ: Ο έλληνας φορ που αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το 2018 και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αγωνίστηκε ως δανεικός (αρχικά ένα εξάμηνο στον ΠΑΣ Γιάννινα και έπειτα ένα χρόνο στον ΟΦΗ) απεχώρησε ως ελεύθερος και θα συνεχίσει την καριέρα του στον Άρη, με τον οποίο υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διαρκείας. 
 
16) ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ: Ο ταχύτατος Έλληνας δεξιός μπακ, μετά τους περσινούς δανεισμούς  του σε Πανιώνιο και Λάρισα με τη φανέλα των οποίων αγωνίστηκε από ένα εξάμηνο, φέτος αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός για ένα χρόνο σε ομάδα του εξωτερικού και συγκεκριμένα στη Γκόρνικ Ζάμπρζε. Στην ομάδα της Πολωνίας μετράει ήδη 3 συμμετοχές, όλες ως βασικός, ενώ τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι δεν έχει ακουστεί κάτι περί συμφωνίας μεταξύ των δύο ομάδων ύπαρξη οψιόν αγοράς.
 
17) ΓΙΑΣΙΝ ΜΕΡΙΑ: Ο Τυνήσιος αμυντικός, μετά τον περσινό εξάμηνο δανεισμό του στην Κασίμπασα έκανε εκ νέου το δρομολόγιο Ελλάδα-Τουρκία καθώς αποφασίστηκε να παραχωρηθεί εκ νέου ως δανεικός για ένα χρόνο στη Ρίζεσπορ, με την οποία μετράει ήδη 2 συμμετοχές και μάλιστα ως βασικός. Οι ομάδες συμφώνησαν στην ύπαρξη ρήτρας αγοράς χωρίς να έχει βγει προς τα έξω επίσημα το ποσό, ωστόσο έχει αναφερθει ότι είναι κοντά στο ποσό των 3.000.000 ευρώ, όσο είχε δηλαδή και όταν αγωνιζόταν στην Κασίμπασα. 
 
18) ΝΙΚΟΛΑ ΤΣΟΥΜΙΤΣ: Ο νεαρός ταλαντούχος Σέρβος εξτρέμ, ο οποίος αποκτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από την Ραντνίσκι Νις και στην οποία δόθηκε εκ νέου δανεικός για έξι μήνες, λόγω ανταγωνισμού αποφασίστηκε από κοινού με τον προπονητή και τη Διοίκηση να δωθεί εκ νέου δανεικός με σκοπό να αποκομίσει εμπειρίες αλλά και να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Τελικώς επελέχθη η Σπόρτινγκ Χιχόν η οποία τον απέκτησε για ένα χρόνο και μάλιστα με οψιόν αγοράς, με τις πληροφορίες από την Ιβηρική να αναφέρουν πως η οψιόν βρίσκεται σε ένα ποσό κοντα στα 7.000.000 ευρώ(!). Με την ισπανική ομάδα έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 1 συμμετοχή στη LaLiga2.
 
19) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΙΑΣ: Μακράν η πιο αθόρυβη φετινή μεταγραφή του ποδοσφαιρικού τμήματος ανδρών του Ολυμπιακού. Ο Έλληνας μέσος αποκτήθηκε φέτος το καλοκαίρι από τον ΠΑΣ Γιάννινα έναντι 300.000 ευρώ, και λίγες εβδομάδες αργότερα παρεχωρήθη ως δανεικός για 2+1 χρόνια (αν γίνει χρήση της σχετικής οψιόν) στη Λάρισα.  
 
20) ΣΒΕΤΟΖΑΡ ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ: Ο νεαρός Σέρβος διεθνής κεντρικός αμυντικός που αποκτήθηκε από την Παρτιζάν το καλοκαίρι του 2019 έναντι 1.500.000 ευρώ  και αγωνίστηκε το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2019-20 στη Λάρισα ως δανεικός, αποφασίστηκε να αγωνιστεί εκ νέου ως δανεικός αυτή τη φορά για ένα χρόνο και πάλι στην Παρτιζάν. Τα όσα γράφονται στα εν Ελλάδι ρεπορτάζ αναφέρουν πως στη συμφωνία δεν υπάρχει οψιόν αγοράς εκ μέρους των Σέρβων.
 
21) ΚΑΦΟΥ: Ο Πορτογάλος μέσος που "έπιασε Λιμάνι" κατά την περασμένη χειμερινή μεταγραφική περίοδο και κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να κάνει ... τα πάντα (σκόραρε εναντίον του "αιωνίου" αντιπάλου ΠΑΟ, αγωνίστηκε στη φάση των 16 του Γιουρόπα Λιγκ, κατέκτησε Πρωτάθλημα και Κύπελλο και βοήθησε την ομάδα του να μπει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μέσω προκριματικών στους ομίλους του Champions League) απεχώρησε με προορισμό τη Νότιγχαμ Φόρεστ, στα πλαίσια της "τράμπας" με τον συμπατριώτη του Τιάγκο Σίλβα, ο οποίος ακολούθησε το αντίθετο δρομολόγιο και μετεγγράφη στον Ολυμπιακό.
 
22) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΘΑΤΗΣ: Ο νεαρός Έλληνας εξτρέμ που τα τελευταία 3 χρόνια αγωνίστηκε ως δανεικός -κατά χρονική σειρά- σε ΠΑΣ Γιάννινα, Πανιώνιο και Ανόρθωση, αποφασίστηκε να μείνει ελεύθερος από την ομάδα και να συνεχίσει να αγωνίζεται σε ομάδα της αρεσκείας του. Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το παρόν άρθρο, ο Μανθάτης δεν είχε κλείσει σε κάποια ομάδα είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.
 
23) ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΗ: Ο νεαρός διεθνής Κύπριος που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 έναντι 500.000 ευρώ από τη Νέα Σαλαμίνα και στην οποία έμεινε και το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2019-20 ως δανεικός, αποφασίστηκε να δοθεί εκ νέου ως δανεικός αυτήν τη φορά σε σύλλογο εντός Ελλάδος και συγκεκριμένα στη Λάρισα για 2 χρόνια. Ο Κωστή λοιπόν θα ακολουθήσει το ίδιο δρομολόγιο με τον Νικολια καθώς άφησε τον Πειραιά και ταξίδεψε με προορισμό τη Θεσσαλική ομάδα με τα χρώματα της οποίας θα αγωνίζεται ως δανεικός για τα επόμενα δύο χρόνια. 
 
24) ΜΑΡΙΟΣ ΣΙΑΜΠΑΝΗΣ: Ο νεαρός τερματοφύλακας που αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2019 ως ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ και εν συνεχεία δόθηκε δανεικός στη Νότιγχαμ Φόρεστ, έμεινε ελεύθερος από την ομάδα μας και θα συνεχίσει την καριέρα του στον Άρη με τον οποίο υπέγραψε συμβόλαιο διαρκείας 3 ετών.
 
25) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Ο νεαρός αμυντικός που αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2018 ως ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό και αγωνίστηκε τα τελευταία 2 χρόνια ως δανεικός αρχικά σε ΠΑΣ Γιάννινα κι έπειτα στον Πανιώνιο, έλυσε το συμβόλαιό του με τους "ερυθρόλευκους" και μετεγγράφη ως ελεύθερος στην πολωνική Γκόρνικ Ζάμπρζε, όπου θα συναντήσει τον έτερο πρώην "ερυθρόλευκο" Γιάννη Μασούρα.

26) ΜΠΟΜΠΙ ΑΛΕΝ: Ο Γάλλος τερματοφύλακας ήρθε για να αποτελέσει το μπακ απ του Σα αλλά απ'ότι φάνηκε τελικά ... δεν έκανε. Λίγοι θα θυμηθούν κάτι καλό από τον συγκεκριμένο (προσωπικά θυμάμαι 1-2 καλές επεμβάσεις στο Μολινό μετά την απίστευτη γκάφα που είχε διαμορφώσει ήδη το 1-0) και γενικότερα είναι αυτό που λέμε "πέρασε και δεν ακούμπησε". Ίσως όμως μας ... βοήθησε να δούμε τον νεαρό Τζολάκη περισσότερο στο γήπεδο. Παρ'όλα αυτά πριν φύγει ο Γάλλος πρόλαβε να πανηγυρίσει τους πρώτους τίτλους στην καριερα του που πολύ πιθανό να είναι και οι ... τελευταίοι. 

 
27) ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ: Ο 35χρονος παλαίμαχος διεθνής Έλληνας μπακ αποφάσισε μετά τον πρόσφατο νικηφόρο τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια έχοντας καταφέρει προηγουμένως να κατακτήσει στην καριέρα του με τη φανέλα του Ολυμπιακού 7 Πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ. Ωστόσο το μέλλον του προμηνύεται εξίσου ... "ερυθρόλευκο" καθώς αποφασίστηκε από κοινού με Διοίκηση και Προπονητικό Team να συνεχίσει στον Ολυμπιακό από το πόστο του τεχνικού διευθυντή. Μόνο σεβασμός για έναν τεράστιο παίκτη, επί χρόνια αρχηγό της ομάδας μας αλλά και της Εθνικής Ελλάδος, που τίμησε και με το παραπάνω την ένδοξη φανέλα του Ολυμπιακού μας.
 
 
-----------------------------------------------------------------------
 
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ (+ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ)
 
01) RAFINHA DE SOUZA


 
(Στις φωτογραφίες διακρίνεται ο Ραφίνια με τις φανέλες της Εθνικής Βραζιλίας, της Μπάγερν Μονάχου και του Ολυμπιακού, κατά την παρουσίασή του. Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ -> άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και καλύτερη ανάλυση)

Τα λόγια είναι περιττά για έναν τεράστιο ποδοσφαιριστή παγκοσμίας εμβέλειας που τον ξέρουν μέχρι και άνθρωποι που δεν παρακολουθούν συστηματικά ποδόσφαιρο. Η απόκτηση του Βραζιλιάνου πρώην διεθνούς μπακ ήταν πραγματικά η ΒΟΜΒΑ του καλοκαιριού. Αποκτήθηκε ως ελεύθερος χάρη σε έναν ειδικό όρο που είχε μπει στο συμβόλαιό του με τη Φλαμένγκο, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού και τον έφεραν στο λιμάνι με τις ... ευλογίες του Μαρτινς ο οποίος νωρίτερα συμβουλεύτηκε και τον συμπατριώτη του Ζεσούς που τον είχε παίκτη τη σεζόν 2019-20 και ήρθε για να καλύψει το κενό της φυγής του Ελαμπντελαουί. 

 
Το βιογραφικό του Ραφίνια: 
 
Ο Ραφίνια γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1985 και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Gremio Londrinense (1992-96) ενώ στη συνέχεια πέρασε από τις ακαδημίες της Parana Soccer Technical Center (1997-00) και Londrina Esporte Clube (2000-01). Το 2002 μεταπήδησε στην Corotiba υπογράφοντας το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Οι πολύ καλές του εμφανίσεις τη διετία 2003-05 (37 συμμετοχές, 3 γκολ) του έδωσαν θέση στο ρόστερ της Εθνικής Βραζιλίας Κ20 με την οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Κ20 το 2005 (στη διάρκεια του οποίου πέτυχε και 2 γκολ). Ο 20χρονος τότε Ραφίνια "τράβηξε" τα βλέμματα πολλών ομάδων τόσο εντός όσο και εκτός Βραζιλίας και τελικά έκανε το μεγάλο ταξίδι παίρνοντας μεταγραφή στη γερμανική Σάλκε έναντι 5.000.000 ευρώ. Στη Σάλκε παρέμεινε τελικά για 5 χρόνια (11 γκολ, 25 ασσίστ) και πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις (παράλληλα χρίστηκε 8 φορές διεθνής με την Εθνική Βραζιλίας Κ23 αλλά και 1 φορά διεθνής με την Εθνική Βραζιλίας των Ανδρών) που έφτασαν τη χρηματιστηριακή του αξία έως τα 12.000.000 ευρώ, ωστόσο δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο με τους "Royal Blues"
 
Το 2010 μετεγγράφη στην ιταλική Τζένοα έναντι 8.000.000 ευρώ και παρέμεινε εκεί για ένα χρόνο καταγράφοντας 2 γκολ και 2 ασσίστ σε σύνολο 37 συμμετοχών. Το καλοκαίρι του 2011 ο Ραφίνια έγινε κάτοικος Μονάχου υπογράφοντας στη Μπάγερν, μια μεταγραφή που κόστισε στους Βαυαρούς 5.500.000 ευρώ. Αυτό ήταν. Με τους κατάλληλους συμπαίκτες και προπονητές, ο 26χρονος τότε Ραφίνια ξεκίνησε να διανύει καλύτερη περίοδο της καριέρας του δίπλα σε κορυφαίους και κατέκτησε τα ... πάντα. Στα 8 χρόνια που παρέμεινε στη Μπάγερν πραγματοποίησε 266 εμφανίσεις (6 γκολ, 29 ασσίστ), επανήλθε στην Ανδρική ομάδα της Εθνικής Βραζιλίας το 2014 (1 συμμετοχή) και το 2017 (2 συμμετοχές) ενώ η τροπαιοθήκη του ... γέμισε για τα καλά, καθώς με τη γερμανική ομάδα κατέκτησε 1 Champions League, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, 1 UEFA Super Cup, 7 Πρωταθλήματα Γερμανίας, 4 Κύπελλα Γερμανίας και 4 Super Cup Γερμανίας. 
 
To 2019 δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιό του με τη Μπάγερν και αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του υπογράφοντας στη Φλαμένγκο η οποία είχε προπονητή τον σπουδαίο Ζορζε Ζεσους. Υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου κόουτς και με τη διάχυτη εμπειρία του, ο Ραφίνια πραγματοποίησε 39 συμμετοχές (8 ασσίστ) και συντέλεσε τα μέγιστα ώστε η ομάδα του να κατακτήσει μέσα σε 1 χρόνο 5 τίτλους και συγκεκριμένα: 1 Πρωτάθλημα Βραζιλίας, 1 Κόπα Λιμπερταδόρες, 1 Σούπερ Καπ Βραζιλίας, 1 Ρεκόπα Σουδαμερικάνα και 1 Καμπεονάτο Καριόκα. Μετά από αυτήν τη σπουδαία σεζόν όπου κατέκτησε τα πάντα και σε συνδυασμό α) με τη φυγή του Ζεζούς με προορισμό τη Μπενφίκα και β) με την πρόταση του Ολυμπιακού και την προοπτική της εκ νέου συμμετοχης του σε ομίλους Champions League, ο Ραφίνια επέστρεψε και πάλι στην Ευρώπη για χάρη της ομάδας μας, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διαρκείας. Από τις πρώτες εμφανίσεις του διακρίνω έναν καλογυμνασμένο μπακ (έχουμε δει να έρχονται 35ρηδες με κοιλιές και προγούλια) με εμπειρία και ποδοσφαιρική απλότητα και θεωρώ ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα στο κενό που άφησε η φυγή του Ελαμπντελαουί. Αλίμονο αν για Ελλάδα δε μας κάνουν παίκτες τύπου Ραφίνια και δη στη σωματική κατάσταση που βρίσκεται ο Βραζιλιάνος. Τα υπόλοιπα ... στο γήπεδο!
 
 

 
02) YANN M'VILA
 

(Στις φωτογραφίες διακρίνεται ο Μ'Βιλά με τις φανέλες της Εθνικής Γαλλίας, της Ίντερ και του Ολυμπιακού, κατά την παρουσίασή του. Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ -> άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και καλύτερη ανάλυση)


Όταν είχε πρωτοακουστεί το όνομά του έσκασα ένα χαμόγελο τύπου "έλα εντάξει, παραείναι καλο για να είναι αληθινό το σενάριο", μιας και μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή παγκοσμίως γνωστό με σπουδαίο βιογραφικό και δεκάδες συμμετοχές με τις εθνικές ομάδες της Γαλλίας που μόλις πριν 3 μήνες έκλεισε τα 30 του χρόνια, ενώ και η χρηματιστηριακή του αξία είχε φτάσει έως και τα 21.000.000 ευρώ(!). Τελικά η απόκτησή του όχι μόνο δεν έμεινε ως σενάριο, αλλά ο Ολυμπιακός ενεργοποίησε άλλη μια ΒΟΜΒΑ καθώς με μαεστρικές κινήσεις κατάφερε και απέσπασε την υπογραφή του για τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, ενισχύοντας τα χαφ  μετά την πώληση του Γκιγιέρμε!
 
Το βιογραφικό του Μ'Βιλά:
 
Ο Μ'Βιλά γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1990 και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Sains-Saint-Fussien (1996-99). Στη συνέχεια μεταπήδησε στην Amiens SC (1999-04), έπειτα είχε ένα ολιγόμηνο πέρασμα από τις ακαδημίες της FC Mantois 78 (2004) και στη συνέχεια κατέληξε στη Σταντ ντε Ρενς. Το ταλέντο του άρχισε να ξεδιπλώνεται γρήγορα και το 2006, μόλις σε ηλικία 16 ετών πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την εθνική Γαλλίας Κ16. Στη Σταντ ντε Ρενς παρέμεινε μέχρι το 2013 έχοντας κατακτήσει 1 Κύπελλο Γαλλίας Κ19 και έχοντας πραγματοποιήσει με τη φανέλα της 150 επίσημες εμφανίσεις (4 γκολ και 6 ασσίστ), ενώ παράλληλα έγραψε συνολικά με την εθνική ομάδα της Γαλλίας 22 συμμετοχές σε επίπεδο Ανδρών και 50 συμμετοχές στις χαμηλότερες κλίμακες (Κ16 έως Κ21). 
 
Το 2013 λοιπόν δοκίμασε για πρώτη φορά την τύχη του εκτός Γαλλίας παίρνοντας μεταγραφή στη ρωσική Ρουμπίν Καζάν έναντι 12.000.000 ευρώ(!). Μετά από ένα χρόνο παρουσίας του εκεί, το καλοκαίρι του 2014 μετεγγράφη στην Ίντερ ως δανεικός για ένα χρόνο έναντι 1.000.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η ιταλική ομάδα διέθετε στο ρόστερ της σπουδαίους ποδοσφαιριστές, η σεζόν έκλεισε γι'αυτήν πολύ άσχημα (8η στο Πρωτάθλημα, αποκλεισμός στα ημιτελικά στο Κύπελλο και αποκλεισμός στους 16 του Europa League) και την επόμενη σεζόν έκανε ολικό ξεσκαρτάρισμα (αποτέλεσαν παρελθόν από τον σύλλογο 50!!! ποδοσφαιριστές) με τον Μ'Βιλά να μην αποτελεί εξαίρεση, αφού προηγουμένως πραγματοποίησε με τη σπουδαία ιταλική ομάδα 14 συμμετοχές. Λίγες μέρες μετά την επιστροφή του στη Ρουμπιν Καζάν δόθηκε εκ νέου δανεικός για ένα χρόνο στη Σάντερλαντ αρπάζοντας την ευκαιρία να παίξει στην Premier League. Με τους "Black Cats" πραγματοποίησε 41 συμμετοχές (1 γκολ και 5 ασσίστ). Μετά από αυτά τα 2 χρόνια που αγωνίστηκε στη Serie A και την Premier League, ο Μ'Βιλά επέστρεψε για να ... μείνει στη Ρούμπιν Καζάν, καθώς παρέμεινε στη ρωσική ομάδα σχεδόν μέχρι το τέλος του συμβολαίου του το 2018. Μέχρι τότε πραγματοποίησε δεκάδες συμμετοχές, τις περισσότερες ως βασικός και κάποιες και ως αρχηγός. Συνολικά με τη ρωσική ομάδα στα χρόνια παρουσίας του κατέγραψε 80 συμμετοχές (3 γκολ, 7 ασσίστ).
 
Τον Ιανουάριο του 2018 αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο Γαλλικό Πρωτάθλημα υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας με την Σεντ Ετιέν. Στον ιστορικό γαλλικό σύλλογο παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2020 έχοντας καταγράψει συνολικά 91 συμμετοχές (3 ασσίστ) και έχοντας βοηθήσει τα μέγιστα την ομάδα του να φτάσει έως τον τελικό Κυπέλλου του 2020. Και κάπου εκεί εμφανίζεται η προοπτική του Ολυμπιακού, ο οποίος κατόπιν επιθυμίας του Μαρτίνς και μέσω προσώπων-κλειδιά εντός κι εκτός ομάδας κατάφερε να τον πείσει να αποχωρήσει από τον γαλλικό σύλλογο και να συνεχίσει την καριέρα του στους περσινούς νταμπλούχους. Το "ερυθρόλευκο" πρότζεκτ αλλά και η προοπτική κατάκτησης ενός εθνικού Πρωταθλήματος, συν η παρθενική του συμμετοχή στους ομίλους του Champions League έπαιξαν ασφαλώς μεγάλο ρόλο στην τελική επιλογή του σπουδαίου Γάλλου μέσου απο τον οποίο, πιστέψτε με, δεν έχουμε δει ακόμα ούτε το 50% των ικανοτήτων του. Είναι εντυπωσιακό επίσης το γεγονός ότι στην καριέρα του έχει αγωνιστεί εκτός από αμυντικό χαφ, που είναι και η βασική του θέση, ως κεντρικός μέσος, ως κεντρικός αμυντικός, ακόμα και ως δεξί μπακ! Αυτό δείχνει αν μη τι άλλο έναν πολυθεσίτη ποδοσφαιριστή, ικανό να καλύψει παραπάνω από 1-2 θέσεις, αν χρειαστεί και του ζητηθεί.
 
 

 
03) ARMINDO BRUMA
 

(Στις φωτογραφίες διακρίνεται ο Μπρούμα με τις φανέλες της Εθνικής Πορτογαλίας, της Γαλατάσαράι και του Ολυμπιακού, κατά την παρουσίασή του. Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ -> άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και καλύτερη ανάλυση)


Ο Armindo Tue Na Bangna, ευρέως γνωστός κυρίως με το προσωνύμιο Bruma, αποτέλεσε την τρίτη φετινή μεταφραφική ΒΟΜΒΑ του Ολυμπιακού. Μιλάμε για έναν 26χρονο εξτρέμ, ταχύτατο και με υψηλή τεχνική, διεθνή μέχρι πριν λίγους μήνες με την Εθνική Πορτογαλίας με παραστάσεις από όλες τις μεγάλες διασυλλογικές διοργανώσεις αλλά και από αγώνες της εθνικής του ομάδας σε επίπεδο ανδρών και νέων. Ο Μπρούμα αποκτήθηκε ως δανεικός για ένα χρόνο από την Αϊντχόφεν με οψιόν αγοράς που φτάνει τα 7.000.000 ευρώ και ήρθε για να προσφέρει ταχύτητα και ποιότητα στα φτερά του Ολυμπιακού.
 
Το βιογραφικό του Μπρούμα:
 
Ο Μπρούμα γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1994 στην Μπισάου και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της τοπικής Uniao. Από πολύ μικρή ηλικία βρέθηκε στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Χρόνο με τον χρόνο έπαιρνε "προαγωγή" στα εσωτερικά ακαδημαϊκά τμήματα της Σπόρτινγκ, ενώ οι εμφανίσεις του προκάλεσαν πολλές φορές την κλήση του στις μικρές εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας. Στις αρχές του 2013, ο 19χρονος τότε Μπρούμα πήρε το βάπτισμα του πυρός στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ και έως το τέλος της σεζόν 2012-13 πραγματοποίησε 13 συμμετοχές (1 γκολ, 4 ασσίστ). Συνολικά με τις ομάδες Α και Β της Σπόρτινγκ πραγματοποίησε 38 συμμετοχές (7 γκολ, 6 ασσίστ), ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον πορτογαλικό σύλλογο κλήθηκε σε όλα τα κλιμάκια της εθνικής ομάδας νέων της χώρας (Κ15 έως Κ20) μετρώντας συνολικά 63 εμφανίσεις (27 γκολ). 
 
Κατά την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο του 2013, μετεγγράφη στη Γαλατάσαράι έναντι 13.000.000 ευρώ (!) και πρόλαβε στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν 2013-14 να γράψει 15 συμμετοχές σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League (1 γκολ, 6 ασσιστ). Έπειτα αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός στη Γκαζιάντεσπορ, ωστόσο ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο τερμάτισε πρόωρα το δανεισμό του χωρίς να προλάβει να γράψει κάποια συμμετοχή. Παρά το γεγονός ότι έμεινε ανενεργός για μεγάλο διάστημα, κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του, η παρουσία του στη Γαλατάσαράι συνδυάστηκε με κατάκτηση 3 τίτλων, και συγκεκριμένα 2 Κυπέλλων Τουρκίας (2014, 2015) και 1 Πρωταθλήματος (2015). Λόγω της μακρόχρονης απουσίας του είχε χάσει όπως ήταν λογικό τη θέση του στη Γαλατά και αποφασίστηκε να παραχωρηθεί ως δανεικός για ένα χρόνο στη Ρεάλ Σοσιεδάδ έναντι 1.900.000 ευρώ. Στην ισπανική ομάδα πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής και πραγματοποίησε 33 εμφανίσεις (3 γκολ, 1 ασσίστ). Μετά το τέλος του δανεισμού του επέστρεψε στη Γαλατάσαράι η οποία αποφάσισε να του δώσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και μόνο χαμένη δε βγήκε, καθώς ο Μπρούμα πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν της μέχρι τώρα καριέρας του πετυχαίνοντας 11 γκολ και μοιράζοντας 9 ασσίστ σε σύνολο 37 εμφανίσεων και οδήγησε τη Γαλατάσαραι στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος για τη σεζόν 2016-17, με τον Μπρούμα να είναι εκ των πρωταγωνιστών. 
 
Η χρηματιστηριακή του αξία ανέβηκε κατακόρυφα στα 12.500.000 ευρώ και οι σπουδαίες εμφανίσεις του "ανάγκασαν" τη Λειψία να δαπανήσει 15.000.000 ευρώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2017 για να τον αποκτήσει. Λίγο καιρό αργότερα ήρθε και η πρώτη κλήση για την Εθνική ομάδα ανδρών της Πορτογαλίας από τον γνωστό σε όλους μας Φερνάντο Σάντος. Στη γερμανική ομάδα έπαιξε δύο εξαιρετικές σεζόν πραγματοποιώντας 67 εμφανίσεις (10 γκολ, 5 ασσίστ) ενώ παράλληλα οι κλήσεις στην Εθνική Πορτογαλίας συνέχιζαν να έρχονται. Το καλοκαίρι του 2019 η Αϊντχόφεν έκανε πρόταση 12.000.000 ευρώ για την απόκτησή του, πρόταση η οποία και έγινε δεκτή από τη Λειψία με τον Μπρούμα να υπογράφει 4ετές συμβόλαιο συνεργασίας. Με την Ολλανδική ομάδα πραγματοποίησε "γεμάτη" σεζόν γράφοντας 35 συμμετοχές (5 γκολ, 6 ασσίστ) και κατά πάσα πιθανότητα θα συνέχιζε εκεί και φέτος, αν δεν εμφανιζόταν ο Ολυμπιακός να του προσφέρει την ευκαιρία αφενός να ξανακατακτήσει τίτλους και αφετέρου να αγωνιστεί και πάλι στο τοπ επίπεδο των ομίλων του Champions League. Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, ο Μπρούμα αποκτήθηκε ως δανεικός για ένα χρόνο με οψιόν αγοράς που φτάνει τα 7.000.000 ευρώ. Είναι εντυπωσιακό επίσης το γεγονός ότι στην καριέρα του έχει αγωνιστεί εκτός από αριστερό εξτρέμ, που είναι και η βασική του θέση, ως αριστερός μέσος, ως επιτελικός χαφ, ως δεύτερος φορ, ως δεξί εξτρέμ, ακόμα και ως κεντρικός επιθετικός! Αυτό δείχνει αν μη τι άλλο έναν πολυθεσίτη ποδοσφαιριστή, ικανό να καλύψει παραπάνω από 1-2 θέσεις, αν χρειαστεί και του ζητηθεί. Γενικά, ο Μπρούμα αν παίξει τη μπάλα που τον έχουμε συνηθίσει και συνδυάσει την απίστευτη ταχύτητα και τεχνική που διαθέτει με σοβαρότητα εντός κι εκτός γηπέδων, έχουμε να δούμε μεγάλα πράγματα φέτος από τον συγκεκριμένο.  
 

 
 
04) RUBEN VINAGRE
 

(Στις φωτογραφίες διακρίνεται ο Βινάγκρε με τις φανέλες της Εθνικής Πορτογαλίας, της Γούλβς και του Ολυμπιακού, κατά την παρουσίασή του. Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ -> άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και καλύτερη ανάλυση)

Η τέταρτη φετινή ΒΟΜΒΑ που πυροδότησε ο Ολυμπιακός του Β.Μαρινάκη είναι ο Πορτογάλος διεθνής Ρούμπεν Βινάγκρε. Μιλάμε για έναν 21χρονο "πύραυλο" που έχει ήδη προλάβει να περάσει από ομάδες όπως η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η Μονακό και η Γούλβς, ενώ ταυτόχρονα έχει μετρήσει μέχρι σήμερα 52(!) εμφανίσεις με τα μικρότερα κλιμάκια εθνικών ομάδων της Πορτογαλίας (Κ16 έως Κ21) έχοντας μάλιστα κατακτήσει και δύο τίτλους και συγκεκριμένα το Euro U17 (2016) και το Euro U19 (2018). Συγχωρέστε με, αλλά εγώ δε θυμάμαι άλλη φορά να έχουμε τόσο νεαρό και ταλαντούχο μπακ από ένα απ'τα καλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου με χρηματιστηριακή αξία τα 9.000.000 ευρώ. Εξυπακούεται πως ο Βινάγκρε ήρθε για τη θέση του αριστερού μπακ ώστε να αντικαταστήσει τον Τσιμίκα που μετεγγράφη στη Λίβερπουλ και θέλω να πιστεύω βάσει των όσων έχω δει ότι θα τα καταφέρει. Πολύ θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί Πορτογάλοι στην ομάδα που θα τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί γρήγορα. 

 
Το βιογραφικό του Βινάγκρε: 
 
Ο Ρούμπεν Βινάγκρε γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1999 και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της τοπικής Barreirense, ενώ στη συνέχεια μεταπήδησε σε αυτές της Belenenses. To 2012, σε ηλικία 13 ετών βρέθηκε στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, στην οποία παρέμεινε έως το καλοκαίρι του 2015 κι ενώ προηγουμένως είχε ήδη δώσει δείγματα για το ταλέντο του, γεγονός που προκάλεσε την κλήση του στην Εθνική Ομάδα Κ16 της Πορτογαλίας και με την οποία κατέκτησε το Euro U17. Επόμενο σταθμό αποτέλεσε η ομάδα νέων της Μονακό, στην οποία παρέμεινε έως το 2017 κι ενώ προηγήθηκε ένας εξάμηνος δανεισμός του στην επίσης Πορτογαλική Κοίμπρα ώστε να αποκομίσει εμπειρίες επίσημων παιχνιδιών (κάτι βέβαια που δεν έγινε ποτέ λόγω ενός θέματος που υπήρχε με την ηλικία του τότε με αποτέλεσμα η FIFA να "κάψει" τη μεταγραφή και τον Βινάγκρε να μην κάνει καμία συμμετοχή). 
 
Το καλοκαίρι του 2017 μεταπήδησε ως δανεικός για ένα χρόνο στη Γουλβς με την οποία πραγματοποίησε 14 συμμετοχές (1 γκολ, 1 ασσίστ) συντελώντας κι αυτός τον ρόλο του στην άνοδο της ομάδας από την Championship. Παρά τις λίγες συμμετοχές του, οι ιθύνοντες της αγγλικής ομάδας έχοντας αναγνωρίσει το σπουδαίο ταλέντο του, αποφάσισαν μετά το τέλος της σεζόν 2017-18 να προχωρήσουν στην αγορά του παίκτη έναντι 2.250.000 ευρώ από τη Μονακό. Στα τέλη Ιουλίου του 2018, ο Βινάγκε κατέκτησε με την εθνική νέων της χώρας του το Euro U19 και έκτοτε η πορεία του είναι σταθερά ανοδική. Tη σεζόν 2018-19 πήρε παραπάνω χρόνο συμμετοχής πραγματοποιώντας με τη φανέλα της Γουλβς συνολικά 21 εμφανίσεις (1 ασσίστ) ενώ η αμέσως επόμενη σεζόν ήταν η πιο γεμάτη της μέχρι τώρα καριέρας του καθώς πραγματοποίησε 33 συμμετοχές (2 γκολ) σε Europa League, Premier League, Κύπελλο και Λιγκ Καπ Αγγλίας. 
 
Μετά την πώληση του Τσιμίκα στη Λίβερπουλ, το κενό στη θέση του αριστερού μπακ ήταν παραπάνω από εμφανές. Η απόκτηση του 36χρονου Χολέμπας είχε λογική με την έννοια ότι παίρνεις έναν ποδοσφαιριστή έμπειρο, με παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα, που ξέρει την ελληνική πραγματικότητα αλλά και τους στόχους του Ολυμπιακού, ωστόσο προορίζεται καθαρά για αναπληρωματικός και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το κενό του Τσιμίκα. Τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών και μετά από δεκάδες παρελάσεις ονομάτων για τη θέση του αριστερού μπακ, ο Ολυμπιακός κατάφερε και ήρθε σε συνεννόηση με τη Γουλβς, τον μάνατζερ αλλά και τον ίδιο τον παίκτη ώστε ο νεαρός εκρηκτικός Πορτογάλος να πιάσει Λιμάνι, έστω και ως δανεικός για ένα χρόνο έναντι 1.000.000 ευρώ. Θα καλύψει το μεγάλο κενό που άφησε ο Τσιμίκας? Όλα στο χορτάρι θα κριθούν. Αν το ξέραμε θα ήμασταν Νοστράδαμοι. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο Βινάγκρε έχει τα στοιχεία (ταχυδύναμη, τεχνική, έκρηξη κλπ) για να τα καταφέρει και είναι τεράστια επιτυχία του Ολυμπιακού και του Β.Μαρινάκη προσωπικά που έφερε αυτόν τον παίκτη σε αυτήν την ηλικία από το συγκεκριμένο Πρωτάθλημα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
 
 
 
 
05) TIAGO SILVA


(Στις φωτογραφίες διακρίνεται ο Τιάγκο Σίλβα με τις φανέλες της Εθνικής Πορτογαλίας, της Νότιγχαμ Φόρεστ και του Ολυμπιακού, κατά την παρουσίασή του. Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ -> άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και καλύτερη ανάλυση)

Ο Τιάγκο Σίλβα είναι μια μεταγραφή που ίσως πέρασε "στα ψιλά" από την πλειοψηφία των οπαδών του Ολυμπιακού. Θες επειδή δεν ήταν το βαρβάτο όνομα όπως οι προηγούμενοι τέσσερις παίκτες? Θες επειδή ήρθε στον Ολυμπιακό από τη Νότιγχαμ Φόρεστ που είναι ιδιοκτησίας Β.Μαρινάκη? Όπως και να'χει, ο Τιάγκο Σίλβα είναι πλέον παίκτης του Ολυμπιακού. Ηρθε για να προσθέσει βάθος και ποιότητα στα χαφ και εφόσον επιλέχθηκε από τον προπονητή που έχει δώσει δείγματα γραφής από τις επιλογές του εδώ και 2 χρόνια, οφείλουμε να τον στηρίξουμε.

 
Το βιογραφικό του Τιάγκο Σίλβα:
 
Ο Τιάγκο Σίλβα γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1993 και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε ηλικία 9 ετών στις ακαδημίες της τοπικής SL Olivais, στις οποίες παρέμεινε για δύο χρόνια. Το 2004 μεταπήδησε στις ακαδημίες της Μπενφίκα στις οποίες και παρέμεινε για αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα έως το 2009. Ήταν τότε που αποφάσισε να αλλάξει ομάδα και περιβάλλον και να αποτελέσει μέλος των ακαδημιών της Μπελενένσες. Οι ιθύνοντες του συλλόγου διέκριναν το ταλέντο του, και το 2012 σε ηλικία 19 ετών πλέον, ο Τιάγκο Σίλβα προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα και άρπαξε την ευκαιρία από τα ... μαλλιά, καθώς πραγματοποίησε σπουδαία σεζόν με 44(!) εμφανίσεις (6 γκολ, 1 ασσίστ) προσφέροντας τα μέγιστα και βοηθώντας την ομάδα του να κατακτήσει το Πρωτάθλημα της LigaPro. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις προκάλεσαν αρχικά την κλήση του στην Εθνική Πορτογαλίας Κ20 και στη συνέχεια της Κ21, με τις οποίες πραγματοποίησε συνολικά 13 εμφανίσεις. 
 
Ο Τιάγκο Σίλβα παρέμεινε στη Μπελενένσες μέχρι το 2016 έχοντας πραγματοποιήσει μέχρι τότε 128 συμμετοχές (13 γκολ, 9 ασσίστ) ενώ ταυτόχρονα κλήθηκε και αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Πορτογαλίας σε επίπεδο ανδρών, έστω και στην Ολυμπιακή Ομάδα, μετρώντας 3 συμμετοχές. Την επόμενη τριετία αγωνίστηκε στην επίσης Πορτογαλική Φειρένσε. Στην ομάδα της Σάντα Μαρία είχε αξιοπρεπέστατες εμφανίσεις καταγράφοντας συνολικά 97 συμμετοχές (14 γκολ και 17 ασσίστ) με αποτέλεσμα να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων εντός κι εκτός Πορτογαλίας. Τελικώς, η ομάδα που απέσπασε την υπογραφή του ήταν η Νότιγχαμ Φόρεστ με την οποία πήρε σχεδόν αμέσως τη φανέλα βασικού ... σπίτι του και βοήθησε τα μέγιστα ώστε να φτάσει η ομάδα μια ανάσα από τα πλέι οφ ανόδου μετά από πολλά χρόνια. Συνολικά με τον αγγλικό σύλλογο πραγματοποίησε 47 συμμετοχές (4 γκολ, 4 ασσίστ). 
 
Το όνομα του Τιάγκο Σίλβα "έπαιξε" αρκετές φορές στα ερυθρόλευκα ρεπορτάζ, ωστόσο η μεταγραφή του πραγματοποιήθηκε κατά τα τελευταία 24ωρα της προθεσμίας. Ο Ολυμπιακός, εκμεταλλευόμενος τη σχέση Ολυμπιακού-Νότιγχαμ Φόρεστ ελέω Μαρινάκη, έφερε στην Ελλάδα έναν αθόρυβο αλλά ουσιαστικό μέσο με ποδοσφαιρική απλότητα και ηρεμία στο παιχνίδι του, προκειμένου να προσφέρει περισσότερη ποιότητα στα χαφ μεσοεπιθετικά (κάτι που δε μπορούσε να προσφέρει με τίποτα ο Καφού που ήταν πιο "βαρύς" ανασταλτικός μέσος) ενώ τέλος, ένα ακόμα θετικό στοιχείο του Τιάγκο Σίλβα είναι ότι στην καριέρα του έχει αγωνιστεί επίσης ως αριστερός εσωτερικός μέσος, ως αριστερό εξτρέμ, ακόμα και ως δεύτερος φορ(!), δείχνοντας έτσι ότι και αυτός προσφέρει ευχέρεια επιλογών στις θέσεις αν προκύψει η οποιαδήποτε ανάγκη. 
 
 
 
 
06) FILIPE PEPE
 

(Στις φωτογραφίες διακρίνεται ο Πέπε με τις φανέλες της Εθνικής Πορτογαλίας, της Μπενφίκα και του Ολυμπιακού, κατά την παρουσίασή του. Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ -> άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και καλύτερη ανάλυση)

Ο Pedro Filipe Figueiredo Rodrigues, γνωστός πιο απλά ως Pepe, αποτέλεσε μια από τις πρώτες φετινές καλοκαιρινές μεταγραφές του Ολυμπιακού, έπειτα από προσωπική επιθυμία του Πέδρο Μαρτίνς, με τη διοίκηση του Ολυμπιακού να δαπανά το ποσό των 3.000.000 ευρώ για να γίνει το θέλημά του πραγματικότητα. Ο νεαρός Πορτογάλος ήρθε να προσθέσει ακόμα περισσότερο βάθος στο ρόστερ όσον αφορά τα χαφ μετά και τη φυγή του Γκιγιέρμε, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για έναν αθόρυβο αλλά ουσιαστικό box to box ποδοσφαιριστή ο οποίος στη μέχρι τώρα καριέρα του έχει αγωνιστεί τόσο ως κεντρικός μέσος, όσο και ως ανασταλτικός αλλά και επιτελικός χαφ. 

 
Το βιογραφικό του Πέπε:
 
Ο Πέπε γεννήθηκε στις 20 Μαϊου 1997 και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της τοπικής Ferreira de Aves (2005-06) και της Academico Viseu (2007-09) ενώ αργότερα και συγκεκριμένα στην ηλικία των 12 ετών μεταπήδησε στις ακαδημίες της Μπενφίκα, στις οποίες παρέμεινε μέχρι και το 2017 αγωνιζόμενος κυρίως σε ανεπίσημα τουρνουά ή επίσημες διοργανώσεις νέων της χώρας. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Πέπε γρήγορα κατάφερε να ξεχωρίσει με τις ικανότητές του με αποτέλεσμα να κληθεί και πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην Εθνική Πορτογαλίας Κ15 το 2012. Από τότε και μέχρι το 2016, ο Πέπε κλήθηκε σε όλα τα κλιμάκια της Εθνικής Νέων της Πορτογαλίας (Κ15 έως Κ21) πραγματοποιώντας συνολικά 79(!) συμμετοχές και πετυχαίνοντας και 8 γκολ. 
 
Το 2017, έπειτα από 65 εμφανίσεις με τη φανέλα της Μπενφίκα με την οποία αγωνίστηκε στη LigaPro και το Champions League νέων (6 γκολ, 5 ασσίστ), η διοίκηση των "Αετών" αποφάσισε να τον δώσει δανεικό για ένα χρόνο στην Εστορίλ προκειμένου να πάρει περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του. Ο Πέπε εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία αυτή και πραγματοποίησε με τη φανέλα της Εστορίλ συνολικά 23 εμφανίσεις, τις περισσότερες ως βασικός (1 γκολ, 1 ασσίστ) οι οποίες διπλασίασαν την τότε χρηματιστηριακή του αξία προκαλώντας το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων εντός κι εκτός Πορτογαλίας. Τελικώς, δόθηκε εκ νέου δανεικός στη Βιτόρια Γκιμαράες για ένα χρόνο, αν και τελικά παρέμεινε για 2 χρόνια στη συγκεκριμένη ομάδα μιας και το 2019 υπέγραψε εκ νέου συμβόλαιο συνεργασίας με τη Βιτόρια καθώς έμεινε ελεύθερος από τη Μπενφίκα. 
 
Με τη φανέλα της Βιτόρια Γκιμαράες πραγματοποίησε δύο "γεμάτες" σεζόν αγωνιζόμενος σε Πρωτάθλημα Πορτογαλίας, Κύπελλο Πορτογαλίας αλλά και Εuropa League, μετρώντας συνολικά 66 συμμετοχές (5 γκολ, 5 ασσίστ), με τις πολύ καλές εμφανίσεις του να τριπλασιάζουν τη χρηματιστηριακή του αξία, φτάνοντάς στην στα 3.000.000 ευρώ, όσα δηλαδή έδωσε και ο Ολυμπιακός για την απόκτησή του. Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω μια διευκρίνιση, για να μην περιμένει ο κόσμος διαφορετικά πράγματα από αυτά που μπορεί να προσφέρει ο εν λόγω ποδοσφαιριστής. Ο Πέπε δεν είναι ένας παίκτης που θα "ξεσηκώσει" τους οπαδούς με την τεχνική του και τις τρίπλες του, ούτε θα "ματώσει" τα αντίπαλα δίχτυα. Αντίθετα, αυτό που ξέρει να κάνει καλά είναι "το απλό", δηλαδή την παραλαβή της μπάλας από την αμυντική γραμμή και τη σωστή μεταφορά της προς τα εμπρός. Τώρα το αν θα μπορεί να το κάνει με την ίδια ποδοσφαιρική αντίληψη και απλότητα που είχε ο Γκιγέρμε είναι κάτι το οποίο δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ωστόσο κανείς δεν αμφισβητεί ότι σαφώς πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή κομμένο και ραμμένο στα "θέλω" του Μαρτίνς (εξ'ου και έπεισε τη διοίκηση να δαπανήσει ένα τέτοιο ποσό για την απόκτησή του) και οφείλουμε να τον στηρίξουμε. 
 
 
 
 
07) JOSE CHOLEVAS


Στις φωτογραφίες διακρίνεται ο Χολέβας με τις φανέλες της Εθνικής Ελλάδος, της Ρόμα και του Ολυμπιακού, κατά την παρουσίασή του. Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ -> άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και καλύτερη ανάλυση)

Ο Χοσέ Χολέβας, παλιός μας γνώριμος ήρθε για να αποτελέσει το μπακ απ του βασικού αριστερού μας μπακ. Μολονότι διανύει το 37ο έτος της ηλικίας του, ο βιονικός Ελληνογερμανός μπακ διατηρείται "στεγνός" αποτελώντας πρότυπο για όλους και προσπαθεί πάρα πολύ για να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μέχρι πέρυσι αγωνιζόταν στο τοπ επίπεδο σε ένα από τα δυσκολότερα και πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα του κόσμου, την Premier League. Η απόκτησή του είχε τη λογική να πάρεις άμεσα στο ρόστερ έναν παίκτη που ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις, ξέρει πού ήρθε και τι ζητάμε από αυτόν και θα προσαρμοστεί άμεσα, αποτελώντας μια τίμια λύση πίσω από τον βασικό σου ακραίο αριστερό αμυντικό.

 
 
Το βιογραφικό του Χολέβας:
 
Ο Χοσέ Χολέβας γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1984 στο Ασάφενμπουργκ και ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ηλικία των 7 ετών στην τοπική Sudring, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε στις ομάδες νέων των Kleinwallstadt και Teutonia Obernau. Το 2001 σταμάτησε για προσωπικούς λόγους το ποδόσφαιρο ωστόσο επανήλθε το 2002 σε ηλικία 18 ετών  όπου αγωνίστηκε αρχικά στην ερασιτεχνική Ασάφενμπουργκ Νταμ και αργότερα το 2005 στην επίσης ερασιτεχνική Βικτόρια Καλ, όπου και διέπρεψε ως επιθετικός(!) πετυχαίνοντας 15 τέρματα σε 33 συμμετοχές. Οι εμφανίσεις του είχαν ως αποτέλεσμα να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων και κυρίως της Μόναχο 1860, η οποία και τον ενέταξε αρχικά στη β' ομάδα της, που αγωνιζόταν στην Regionalliga Sud (Γ' Κατηγορία Γερμανίας και από το 2008 Δ'). Την παρθενική του εμφάνιση στην επαγγελματική ομάδα της Μόναχο 1860 την πραγματοποίησε την περίοδο 2007-08 και συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου 2007 στο νικηφόρο 2-1 επί της Ζανκτ Πάουλι για το πρωτάθλημα της Τσβάιτε Λίγκα.
 
Το καλοκαίρι του 2009, με την έλευση του Έβαλντ Λίνεν στον πάγκο της ομάδας, καθιερώθηκε ως κεντρικός αλλά κυρίως ως αριστερός αμυντικός. Στην καριέρα του στην ομάδα της Βαυαρίας είχε συνολικά 47 συμμετοχές και 12 τέρματα με την β' ομάδα καθώς και 74 συμμετοχές και 7 τέρματα με την επαγγελματική ομάδα. Το καλοκαίρι του 2010 μετεγγράφηκε στον Ολυμπιακό έναντι 900.000 ευρώ, όντας προσωπική επιλογή του Έβαλντ Λίνεν, ο οποίος όμως αποχώρησε πρόωρα από τον Ολυμπιακό αφήνοντας ... κληρονομιά τον βιονικό μπακ (ίσως ήταν το μόνο καλό που έκανε αυτός ο άνθρωπος στον Ολυμπιακό). Τον Νοέμβριο του 2011 ο Χοσέ Χολέμπας απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα και κλήθηκε (ως Ιωσήφ Χολέβας) για τον εντός έδρας φιλικό αγώνα προετοιμασίας με τη Ρωσία στις 11 Νοεμβρίου 2011 (1-1), έχοντας μάλιστα συμμετοχή στο τέρμα της ισοφάρισης. Οι καλές εμφανίσεις του στο ελληνικό πρωτάθλημα και η ελληνική καταγωγή του ενεργοποίησε εκ νέου το ενδιαφέρον του τότε ομοσπονδιακού προπονητή της Ελλάδας Φερνάντο Σάντος, εν όψει της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012, στο οποίο τελικά συμμετείχε και ο Χολέμπας αγωνιζόμενος σε τρεις αγώνες.  Επίσης, υπήρξε μέλος της αποστολής που συμμετείχε αργότερα στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία αγωνιζόμενος τέσσερις φορές ως βασικός. Γενικότερα, στην Εθνική Ελλάδος πραγματοποιησε 38 εμφανίσεις (1 γκολ, 4 ασσίστ). Στον Ολυμπιακό παρέμεινε 4 χρόνια κατακτώντας ισάριθμα Πρωταθλήματα Ελλάδος και 2 Κύπελλα Ελλάδος σε 135 συμμετοχές (10 γκολ, 22 ασσίστ).
 
Κατά την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο του 2014 έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του καθώς ανακοινώθηκε έναντι 1.000.000 ευρώ η μεταγραφή του στη Ρόμα, στην οποία υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, όπου βρήκε ως συμπαίκτες δύο ακόμη Έλληνες διεθνείς, τους Βασίλη Τοροσίδη και Κώστα Μανωλά, αποχώρησε όμως το επόμενο καλοκαίρι για να συνεχίσει την καριέρα του στην αγγλική Γουότφορντ, έναντι 2.500.000 ευρώ, κι ενώ προηγουμένως είχε "γράψει" με την ιταλική ομάδα 34 συμμετοχές (1 γκολ, 1 ασσίστ). Στην Αγγλική ομάδα παρέμεινε από το 2015 έως το 2020 παίζοντας στο τοπ επίπεδο της Premier League αλλά και στο Κύπελλο και το Λιγκ Καπ Αγγλίας, μετρώντας συνολικά 124 συμμετοχές (6 γκολ, 14 ασσίστ) η πλειοψηφία των οποίων ως βασικός στην αρχική ενδεκάδα. Τη σεζόν 2019-20 η Γουότφορντ υποβιβάστηκε και ο ίδιος έμεινε ελεύθερος, ωστόσο ελάχιστες μέρες αργότερα υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό.
 
Μετά την πώληση του Τσιμίκα στη Λίβερπουλ, το κενό στη θέση του αριστερού μπακ ήταν παραπάνω από εμφανές. Η απόκτηση του 36χρονου Χολέμπας είχε λογική με την έννοια ότι παίρνεις έναν ποδοσφαιριστή έμπειρο, με παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα, που ξέρει την ελληνική πραγματικότητα αλλά και τους στόχους του Ολυμπιακού και θα προσαρμοστεί άμεσα, ωστόσο κακά τα ψέματα, ο Χοσέ προορίζεται καθαρά για αναπληρωματικός πίσω από τον Βινάγκρε στον οποίο θα προσφέρει μέσα στη χρονιά τις απαιτούμενες ανάσες όποτε και αν χρειαστεί.
 
 
 
 
08) MOHAMED DRAGER


Στις φωτογραφίες διακρίνεται ο Ντράγκερ με τις φανέλες της Εθνικής Τυνησίας, της Πάντερμπορν και του Ολυμπιακού, κατά την παρουσίασή του. Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ -> άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και καλύτερη ανάλυση)

Ο 24χρονος Μοχάμεντ Ντράγκερ ήρθε για να καλύψει ... ταυτόχρονα τα κενά των Τοροσίδη και Γκασπάρ, με την έννοια ότι ο Γερμανός με καταγωγή από την Τυνησία παίκτης αγωνίζεται με την ίδια ευχέρεια τόσο ως δεξί μπακ, όσο και ως αριστερό μπακ, ενώ το απίστευτο είναι ότι στη μέχρι στιγμής καριέρα του έχει αγωνιστεί κυριολεκτικά σε ΟΛΕΣ τις θέσεις, πλην τερματοφύλακα(!) όσο απίστευτο και αν ακούγεται αυτό. Ο Ολυμπιακός λοιπόν έβαλε στη φαρέτρα του ένα ταχύτατο πολυεργαλείο που μπορεί να καλύψει οποιοδήποτε κενό και αν προκύψει και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή, καθώς η αγορά του κόστισε 1.000.000 ευρώ με τον ίδιο να υπογράφει συμβόλαιο τετραετούς διαρκείας. 

 
Το βιογραφικό του Ντράγκερ:
 
Τέκνο Γερμανού πατέρα και Τυνήσιας μητέρας, ο Ντράγκερ γεννήθηκε στο Φράιμπουργκ στις 25 Ιουνίου 1996 και από μικρή ηλικία βρέθηκε στις ακαδημίες της ομώνυμης τοπικής γερμανικής ομάδας, με τη φανέλα της οποίας αγωνιζόταν σε διάφορα ανεπίσημα τουρνουά αλλά και επίσημες διοργανώσεις μικρότερων ηλικιών. Το 2013 κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Τυνησίας Κ17, με την οποία αγωνίστηκε συνολικά 4 φορές, έχοντας καταφέρει να πετύχει και 1 γκολ. Η σεζόν 2013-14 έκλεισε εξαιρετικά για τον 18χρονο τότε Ντράγκερ ο οποίος πανηγύρισε με την ομάδα της Φράιμπουργκ την κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας Κ19. Ο Ντρέγκερ έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο για την Φράιμπουργκ στις 27 Ιουλίου 2017, σε έναν προκριματικό αγώνα του Γιουρόπα Λιγκ εναντίον της σλοβενικής Ντομζάλε, όπου μπήκε ως αλλαγή στο 87ο λεπτό, ενώ από τον Ιανουάριο του 2018 υπήρξε μόνιμο στέλεχος της πρώτης ομάδας της Φράϊμπουργκ. 
 
Κατά τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού το 2018 κι ενώ μέχρι τότε είχε πραγματοποιήσει συνολικά σε επίπεδο ανδρών και υποδομών με τη φανέλα της Φράϊμπουργκ 149 συμμετοχες (34 γκολ, 15 ασσίστ) ο Ντράγκερ δόθηκε δανεικός στην Πάτερμπορν στην οποία παρέμεινε για 2 χρόνια πραγματοποιώντας δύο γεμάτες σεζόν και "γράφοντας" συνολικά 54 συμμετοχές (1 γκολ, 9 ασσίστ). Εν τω μεταξύ, από το 2018 είδε τους κόπους του αλλά και τις εμφανίσεις του να ανταμοίβονται καθώς κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα ανδρών της Τυνησίας. Μέχρι σήμερα, ο Ντράγκερ έχει πραγματοποιήσει με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του 13 συμμετοχές όντας εν ενεργεία διεθνής. 
 
Επιστρέφουμε όμως στα ... γερμανικά πεπραγμένα. Μετά και τον υποβιβασμό της Πάτερμπορν τη σεζόν 2019-20, ο Ντράγκερ επέστρεψε στη Φράϊμπουργκ μετά το πέρας του διετούς δανεισμού του για να ... ξαναφύγει, αυτήν τη φορά εκτός Γερμανίας με προορισμό τον Ολυμπιακό (έναντι πρότασης 1.000.000 ευρώ), για τον οποίο όπως ο ίδιος είπε ήταν "εύκολη απόφαση" η μετακίνησή του στον πειραϊκό σύλλογο. Μη σας κάνει εντύπωση που ο Ντράγκερ υπέγραψε συμβόλαιο τετραετούς διαρκείας. Αυτό δείχνει ότι ο Μαρτίνς τον υπολογίζει τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον του Ολυμπιακού (ο Ραφίνια είναι 35 και υπέγραψε για 1+1 χρόνια, αν αυτό λέει κάτι) καθώς τέτοιος εν ενεργεία διεθνής πολυθεσίτης ποδοσφαιριστής με τέτοια ταχύτητα και σε τέτοια τιμή, αν μη τι άλλο αποτελεί αξιοπρόσεκτη περίπτωση. 
 
 
 
 
09) OGMUNDUR KRISTINSSON
 

Στις φωτογραφίες διακρίνεται ο Κρίστινσον με τις φανέλες της Εθνικής Ισλανδίας, της Εξέλσιορ και του Ολυμπιακού, κατά την παρουσίασή του. Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ -> άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και καλύτερη ανάλυση)

Ο θηριώδης Ισλανδός τερματοφύλακας αποκτήθηκε ως αναπληρωματικός του αναντικατάστατου Σα έχοντας περισσότερη ποιότητα από τον Αλέν και περισσότερη εμπειρία από τον Τζολάκη. Δεδομένου ότι από τη θέση του τερματοφύλακα δεν απεχώρησε κανείς (πλην Σιαμπάνη ο οποίος ωστόσο ήταν ούτως η άλλως εκτός ομάδας), ο εν ενεργεία διεθνής Κρίστινσον ήρθε για να αποτελέσει άλλη μια προσθήκη ποδοσφαιριστή ο οποίος είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, ξέρει τη δυναμική και τους στόχους του Ολυμπιακού και θεωρώ πως θα προσαρμοστεί στις ανάγκες της ομάδας πολύ γρήγορα. Πάμε όμως να δούμε τη μέχρι στιγμής σταδιοδρομία του.

 
Το βιογραφικό του Κρίστινσον:
 
Ο Όγκμουντουρ Κρίστινσον γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1989 στο Ρέϊκγιαβικ και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της τοπικής Φραμ. Οι δυνατότητές του αλλά και το απότομο ύψος που απέκτησε τον προώθησαν από αρκετά νεαρή ηλικία στην πρώτη ομάδα της Φραμ, με την ανδρική ομάδα της οποίας πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του μια εβδομάδα πριν κλείσει τα 17 του χρόνια σε αγώνα Κυπέλλου του 2006 με αντίπαλο την Χάουκαρ, ματς στο οποίο μάλιστα δεν έφαγε γκολ. Το ίδιο έτος κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική Ισλανδίας Κ19 με την οποία πραγματοποίησε τελικά 2 συμμετοχές. Ο Κρίστινσον συνέχισε να βελτιώνεται (μάλιστα το 2008 πραγματοποίησε διεθνή συμμετοχή και με την Εθνική Ισλανδίας Κ21), και από το 2011 μέχρι το 2014 αποτελούσε επάξια τον βασικό τερματοφύλακα της Φραμ με την οποία μάλιστα κατέκτησε το Κύπελλο Ισλανδίας του 2013. Το 2014 μάλιστα πραγματοποίησε και το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα ανδρών της χώρας του, με την οποία συνεχίζει να είναι εν ενεργεία διεθνής μέχρι σήμερα έχοντας πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 16 συμμετοχές. 
 
Μετά το τέλος της σεζόν 2013-14, ο Κρίστινσον αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του εκτός Ισλανδίας αλλά ταυτόχρονα εντός ... Σκανδιναβίας, παίρνοντας μεταγραφή στη Ράντερς της Δανίας. Η επιλογή του δεν κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη για τον 25χρονο τότε Κρίστινσον καθώς δεν πήρε πολλές ευκαιρίες και πραγματοποίησε μόλις 5 συμμετοχές. Το 2015 μετεγγράφη ως ελεύθερος στη σουηδική Χάμαρμπι η οποία του προσέφερε άμεσα φανέλα βασικού και στην οποία παρέμεινε για δύο χρόνια πραγματοποιώντας συνολικά 70 συμμετοχές! Οι εμφανίσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων και τελικά κατέληξε στην Ολλανδία και την Εξέλσιορ, με την οποία το 2017 υπέγραψε συμβόλαιο μονοετούς διαρκείας. Στην Eredivisie πραγματοποίησε 16 συμμετοχές, ωστόσο το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε με αποτέλεσμα να μείνει και πάλι ελεύθερος. 
 
Η πρώτη μεταπήδη του Κρίστινσον στη χώρα μας έγινε για χάρη της Λάρισας, η οποία τον απέκτησε ως ελεύθερο τον Αύγουστο του 2018. Εξυπακούεται πως, στην ομάδα της Θεσσαλίας πήρε τη φανέλα βασικού ... σπίτι του, με τον Ισλανδό να πραγματοποιεί κατά καιρούς εξαιρετικές εμφανίσεις, ορισμένες εκ των οποίων ήταν και ο βασικός λόγος που η ομάδα του νίκησε ή δεν ηττήθηκε. Έπειτα από 67 εμφανίσεις με τους "βυσσινί", ο "Βίκινγκ" δικαιώθηκε για τις εμφανίσεις του και κατηφόρισε με προορισμό τον Πειραιά και τον Ολυμπιακό με τον οποίο υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, ενώ το κόστος της μεταγραφής έφτασε τα 400.000 ευρώ. Εξυπακούεται πως δεν ήρθε για βασικός στον Ολυμπιακό, αλλά ως μια εναλλακτική επιλογή πίσω από τον Σα, όντας παίκτης με μεγαλύτερη ποιότητα σε σχέση με τον Αλέν και μεγαλύτερη εμπειρία σε σχέση με τον ταλαντούχο Τζολάκη.
 
 
 
 
10) AHMED HASSAN
 

Στις φωτογραφίες διακρίνεται ο Χασάν με τις φανέλες της Εθνικής Αιγύπτου, της Μπράγκα και του Ολυμπιακού, κατά την παρουσίασή του. Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ -> άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και καλύτερη ανάλυση)

Δε χρειάζονται πολλά λόγια και μεγάλη εισαγωγή για τον Χασάν, καθώς τον ξέρουμε από τις ... δύο προηγούμενες θητείες του ως δανεικός στον Ολυμπιακό. Με τη μόνη διαφορά ότι τώρα ήρθε για να ... μείνει, καθώς Ολυμπιακός και Μπράγκα βρήκαν τη χρυσή τομή του κοστολόγιού του στα 2.000.000 ευρώ, με τον Αιγύπτιο να αποτελεί πλέον 100% παίκτη του Ολυμπιακού έχοντας υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας έως το 2023. Ο Χασάν ήρθε για να αντικαταστήσει τον περσινό ... Χασάν, δηλαδή τη θέση του δεύτερου φορ πίσω από τον εκρηκτικό killer της ομάδας μας, τον Ελ Αραμπί. Για να είμαστε τυπικοί, ας (ξανα)δούμε τη σταδιοδρομία του Αιγύπτιου φορ.

 
Το βιογραφικό του Χασάν:
 
Ο Αχμέντ Χασάν γεννήθηκε στο Κάϊρο το 1993 και από πολύ μικρή ηλικία κατάλαβε ότι το ποδόσφαιρο είναι η ζωή του. Έκανε τα πρώτα του βήματα στην τοπική Αλ Αχλί, ωστόσο περιοριζόταν σε προπονήσεις και αγώνες με την ομάδα νέων του συλλόγου. Η έλλειψη αγωνιστικών λεπτών τον οδήγησε να εγκαταλείψει νωρίς την Αίγυπτο και να δοκιμάσει την τύχη του στις ακαδημίες της Πορτογαλικής Ρίο Άβε, καθώς ως γνωστόν, οι Πορτογαλικές ομάδες συνηθίζουν να δίνουν χρόνο συμμετοχής σε νεαρους παίκτες απ'όλο τον κόσμο. Μετά από κάποιους μήνες παραμονής στην ομάδα νέων, ο Χασάν προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα και άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του με την επαγγελματική ομάδα της Ρίο Άβε. Κατάφερε να σημειώσει 32 γκολ και να μοιράσει 4 ασσίστ σε σύνολο 98 εμφανίσεων, γεγονός που οδήγησε την Μπράγκα στο να ξοδέψει 700.000 ευρώ για να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2015. Στο ενδιάμεσο, οι πολύ καλές του εμφανίσεις προκάλεσαν την κλήση του στις μικρές εθνικές ομάδες της Αιγύπτου (Κ19, Κ20 και Κ23) με τις οποίες πραγματοποίησε συνολικά 31 εμφανίσεις (9 γκολ) ενώ το αποκορύφωμα της παρουσίας του με το εθνόσημο της χώρας του ήταν η κατάκτηση του U-20 Africa Cup of Nations με την Εθνική Κ20 της Αιγύπτου. 
 
Κλείνουμε την παρένθεση και επιστρέφουμε στα της συλλογικής του πορείας. Στη Μπράγκα λοιπόν βρέθηκε το 2015 και παρέμεινε επί τρία συναπτά έτη (μέχρι την πρώτη φορά που τον απέκτησε ως δανεικό ο Ολυμπιακός δηλαδή) σημειώνοντας 24 γκολ και μοιράζοντας 15 ασσίστ σε 101 συμμετοχές, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι με τη Μπράγκα πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Πορτογαλίας το 2016. Το περασμένο καλοκαίρι ο Μαρτίνς είχε εισηγηθεί την πληρωμή της οψιόν αγοράς για την απόκτηση των δικαιωμάτων του, ωστόσο η διοίκηση του Ολυμπιακού έκρινε το νούμερο ως υψηλό (περί τα 4.000.000 ευρώ) και δεν προχώρησε τελικά η περίπτωσή του. Ό,τι δεν έγινε τότε έγινε λίγους μήνες αργότερα καθώς ο Ολυμπιακός κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2019-20 τον έκανε και πάλι δικό του ως δανεικό για ένα εξάμηνο. Ο Χασάν με τον γνωστό επαγγελματισμό του βοήθησε στο μέγιστο βαθμό την ομάδα εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων και στο τέλος κατάφερε να πανηγυρίσει το εγχώριο νταμπλ, ενώ τα καλύτερα νέα γι'αυτόν αλλά και για τον Μαρτινς που τον ήθελε διακαώς, ήρθαν λίγο καιρό αργότερα με την επισημοποίηση της αγοράς του από τη Μπράγκα έναντι 2.000.000 ευρώ. Ο Χασάν λοιπόν ήρθε για να ... μείνει, και ελπίζω από εδώ και πέρα να προσφέρει ακόμα περισσότερα σε σχεση με αυτά της προηγούμενης ... μιάμισης θητείας του.
 
 
 

ΓΡΗΓΟΡΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
 
Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν κινήθηκε ο Ολυμπιακός στο φετινό καλοκαιρινό παζάρι όσον αφορά τις αποχωρήσεις αλλά και τις αφίξεις των ποδοσφαιριστών του. Στο παρόν άρθρο προσπαθήσαμε να δώσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους νεοαποκτηθέντες παίκτες αναφέροντας το βιογραφικό τους και τα στατιστικά τους είτε σε συλλογικό είτε σε εθνικό επίπεδο έτσι ώστε να ξέρουμε πάνω κάτω τι περίπου να περιμένουμε και εντός γηπέδου. Βέβαια όλα θεωρητικά είναι καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι έχουν έρθει περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ανυπομονούσες να δεις στο γήπεδο και αποδείξχθηκαν ... πατάτα αλλά και αντίθετα περιπτώσεις παικτών που ήρθαν σεμνά και ταπεινά χωρίς φανφάρες και προσέφεραν απίστευτες στιγμές με την ερυθρόλευκη φανέλα. Τίποτα δεν αποτελεί κανόνα, όλα και όλοι στο χορτάρι κρίνονται, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις και δη από τις φετινές μας μεταγραφές, ε πρέπει να είμαστε πολύ άτυχοι για να μη δούμε αυτά που βλέπουμε από τους συγκεκριμένους παίκτες τα τελευταία χρόνια. Τέλος πάντων, οψόμεθα.
 
Σε σύγκριση πάντως με τα προηγούμενα χρόνια όπου στο τιμόνι της ομάδας είναι ο Β.Μαρινάκης, μπορεί εύκολα κάποιος να παρατηρήσει όσο φέτος έγιναν πολύ λιγότερες και πιο "στοχευμένες" μεταγραφές, ώστε να καλύψει όσο το δυνατόν καλύτερα τα κενά που δημιούργησαν οι αποχωρήσεις κυρίως των Ελαμπντελαούί, Τσιμίκα και Γκιγιέρμε, ενώ ταυτόχρονα έγινε ένα ιδιαίτερα μαζικό (και σχεδόν ... απαιτούμενο) ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ καθώς απεχώρησαν αρκετοί παίκτες είτε για να πάρουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής κάπου αλλού, είτε γιατί δεν είχαν να αποδείξουν ότι μπορούν να δείξουν κάτι παραπάνω από αυτό που έίχαμε δει μέχρι πρότινως από αυτούς. Το ρόστερ της ομάδας μας, έτσι όπως έχει πάρει την τελική του μορφή πλέον είναι από μόνο του μια απάντηση σε όλους εκείνους που πριν τελειώσει η μεταγραφική περίοδος έβγαιναν και έκραζαν ότι ο Ολυμπιακός "ξεπουλάει" (πφ, τι ώρα?) και "αργεί να πάρει παίκτες" (δηλαδή φανταστείτε αντί του Μπρούμα να ερχόταν ο...Γκραντέλ, αντί του Βινάγκρε ο...Τράουκο, και αντί του Μβιλά ο....Τεό Βαλς).
 
 
 
ΣΗΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
Εκτός των προαναφερθέντων, από τον Ολυμπιακό αποκτήθηκαν φέτος δεκάδες ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές νεαρότερης ηλικίας όπως ο Απόστολος Αποστολόπουλος (αριστερός μπακ που αποκτήθηκε από τον Πανσερραϊκό έναντι 100.000 ευρώ), ο Παύλος Μαυρουδής (κεντρικός μέσος που αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό), ο Κώστας Κυριαζής (τερματοφύλακας που αποκτήθηκε από τον Άρη), οι Γιάννης Χριστοφιλόπουλος και Παναγιώτης Χαϊκάλης (κεντρικός αμυντικός και σέντερ φορ αντίστοιχα που αποκτήθηκαν "πακέτο" από τον Πανιώνιο), ο Σαμουήλ Νιαβραδάκης (κεντρικός αμυντικός που αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τον Πλατανιά), ο σούπερ ταλαντούχος Κύπριος Τίτος Προκοπίου (ακραίος που αποκτήθηκε από τον Απόλλωνα Λεμεσού) και αρκετοί ακόμα, τους οποίους για λόγους εξοικονόμησης χρόνου δε θα αναφέρουμε, καθώς ούτως η άλλως όλοι αυτοί ήρθαν για να στελεχώσουν κατά βάση τα μικρότερα ηλικιακά ακαδημαϊκά τμήματα του Ολυμπιακού και όχι το βασικό ρόστερ της πρώτης ομάδας. Στο χέρι τους είναι βέβαια με την απόδοσή τους να μας "αναγκάσουν" όχι απλά να τους αναφέρουμε σε μελλοντικό άρθρο, αλλά να κάνουμε και ... ειδική μνεία για την παρουσία και την απόδοσή τους. 
 
Για να κλείσουμε τη συμπληρωματική σημείωση, έχω να τονίσω ότι φάνηκε πως, ο Ολυμπιακός για ακόμα μια φορά επί προεδρίας Ευάγγελου Μαρινάκη επένδυσε στα νιάτα αποκτώντας δεκάδες νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές χάρη στο τεράστιο δίκτυο scouting και πιστοποιημένων ακαδημιών που έχει δημιουργήσει εντός κι εκτός Ελλάδος και μακάρι κάποια στιγμή να δούμε κάποιο/α από αυτά τα παιδιά να φτάνουν μέχρι την πρώτη ομάδα και, γιατί όχι, να πρωταγωνιστούν κιόλας. Έχουμε δεκάδες παραδείγματα παικτών, είτε Ελλήνων είτε ξένων που ξεπετάχτηκαν από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού και έκαναν (κάποιοι συνεχίζουν να κάνουν) σπουδαία καριέρα τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων. 
 

 


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ
 
Αντίθετα με όσα μας έλεγαν και προμήνυαν γνωστοί παραμυθάδες διάφορων σάιτ της αλήθειας και του έρωτα, ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν ... ξεπούλησε παίκτες της περσινής αρχικής ενδεκάδας (εκτός αν θεωρείται ... ξεπούλημα μεταγραφές ποσών τύπου 13.000.000 ευρώ και 6.000.000 ευρώ τη στιγμή που οι άλλοι δίνουν για ψίχουλα βασικούς παίκτες όπως Λημνιό, Άκπομ, Πέλκα κλπ αλλά δεν ανοίγει ρουθούνι σε λέω αφού για) αλλά αντίθετα, εκτός των Τσιμίκα και Γκιγιέρμε, ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι έμειναν λιμάνι παρά τις τεράστιες προτάσεις που ήρθαν, διατηρώντας τον κορμό της περσινης βασικής ενδεκάδας κατά 8/11 ίδιο με πέρυσι (εξαιρείται ο Ομάρ ο οποίος δεν πουλήθηκε, ωστόσο επέλεξε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του και αποτέλεσε παρελθόν ως ελεύθερος). Σε γενικές γραμμές πραγματοποιήθηκε ένα καλό ξεσκαρτάρισμα καθώς απεχώρησαν αρκετοί παίκτες είτε για να πάρουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής κάπου αλλού, είτε γιατί δεν είχαν να αποδείξουν ότι μπορούν να δείξουν κάτι παραπάνω από αυτό που έίχαμε δει μέχρι πρότινως από αυτούς, ενώ στη θέση τους αποκτήθηκαν ποδοσφαιριστές ώστε να μην υπάρχει κάποια ... τρύπα στο ρόστερ, το οποίο θεωρώ πως πλέον είναι πλήρες σε ποσοτικό επίπεδο (θα εξηγήσουμε παρακάτω αναλυτικά).
 
Πάμε λοιπόν να το δούμε ανά θέση ποιοι έμειναν και ποιοι έφυγαν (βασιζόμενοι στους περίπου 20-25 παίκτες που έμπαιναν Κ.Μ.Ο. στις αποστολές, χωρίς να κάνουμε αναφορά σε παίκτες που δεν έπαιζαν ή δεν βρίσκονταν καν στο ρόστερ μας όντας δανεικοί, γιατι κατι τετοιο δε θα είχε κανένα νόημα) κάνοντας τα αντίστοιχα σύντομά σχόλιά μας. 
 
ΘΕΣΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ
Εμειναν: Σα, Τζολάκης
Έφυγαν: Αλέν
Ήρθαν: Κρίστινσον
Σχόλιο: Έμεινε ο βασικός περσινός σου τερματοφύλακας (Σα) και για αναπληρωματικό πήρες έναν καλύτερο από αυτόν που είχες πέρυσι (Κρίστινσον) ενώ έχεις επίσης τον ταλαντούχο Τζολάκη. 
Συμπέρασμα: Στο τελικό συν/πλην, είμαστε στα ίδια με πέρυσι αλλά με καλύτερο αναπληρωματικό. 
 
 
ΘΕΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΜΠΑΚ
Έμειναν: -
Έφυγαν: Τσιμίκας, Κούτρης
Ήρθαν: Βινάγκρε, Χολέβας
Σχόλιο: Το κενό του Τσιμίκα έρχεται να καλύψει ο Βινάγκρε που σαφώς έχει τα στοιχεία και τις ικανότητες να το κάνει, αρκεί να το αποδείξει και στο γήπεδο. Ως αναπληρωματικός ήρθε ο ετοιμοπόλεμος και έμπειρος Χολέμπας για να αντικαταστήσει τον Κούτρη που θα ψάξει στη Γερμανία χρόνο για την επάνοδό του μετά τον σοβαρό του τραυματισμό.
Συμπερασμα: Στο τελικό συν/πλην, αν ο Βινάγκρε αποδώσει αυτά που μπορεί, θα είμαστε στα ίδια ή και καλύτερα από πέρυσι.
 
 
ΘΕΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ
Έμειναν: Σεμέδο, Σισέ, Μπα, Αβραάμ
Έφυγαν: -
Ήρθαν: -
Σχόλιο: Παρά το ανελέητο πρέσινγκ για πωλήσεις των Σεμέδο και Σισέ (κυρίως αυτοί οι δύο, γιατί και ο Μπα είχε την τιμητική του φέτος), η Διοίκηση κατάφερε να τους κρατήσει παρά τις οκταψήφιες προτάσεις που έσκασαν και αυτό αποτελεί τεράστια επιτυχία. 
Συμπερασμα: Στο τελικό συν/πλην, είμαστε στα ίδια με πέρυσι.
 
 
ΘΕΣΗ ΔΕΞΙΟΥ ΜΠΑΚ
Έμειναν: -
Έφυγαν: Ελαμπντελαουί, Τοροσίδης, Γκασπάρ
Ήρθαν: Ραφίνια, Ντράγκερ
Σχόλιο: Την ποιότητα του Ραφίνια την ξέρουμε. Οκ, δεν έχει την ταχυδύναμη και τις αντοχές του Ελαμπντελαουί και λογικό λόγω διαφοράς ηλικίας, αλλά ο άνθρωπος ήρθε σωματικά "στεγνός" από "γεμάτη" σεζόν που κατέκτησε 5 τίτλους παίζοντας 90λεπτα και όχι ... αραχτός στον πάγκο, έχει "αλήτικη" τεχνική, μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη διαύγεια στην κατάληξη μιας φάσης (19 γκολ και 65 ασσίστ μετράει ο Ραφίνια εκ των οποίων οι περισσότερες σε Πρωταθλήματα όπως της Γερμανίας, της Ιταλίας κλπ, ενώ από την άλλη ο Ομάρ εχει 14 γκολ και 23 ασσιστ μέχρι στιγμής). Με έναν γρήγορο εξτρέμ μπροστά του να τον καλύπτει (σ.σ. Μασούρας ή Ραντζέλοβιτς) θα δούμε ωραία πράγματα φέτος από τον Βραζιλιάνο. Για τον Ντράγκερ τα είπαμε και προηγουμένως. Μιλάμε για έναν απίστευτα γρήγορο επιθετικό μπακ, πολυθεσίτη με ιδιαίτερα στοιχεία που θεωρώ με την εικόνα που έχω ότι είναι 2 κλάσεις πάνω από τον Γκασπάρ.
Συμπερασμα: Στο τελικό συν/πλην, με τη δική μου οπτική γωνία και όπως αντιλαμβάνομαι προσωπικά το ποδόσφαιρο, θεωρώ ότι θα είμαστε τουλάχιστον στα ίδια σε σχέση με πέρυσι.
 
 
ΘΕΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΧΑΦ
Έμειναν: Καμαρά
Έφυγαν: -
Ήρθαν: Μ'Βιλά
Σχόλιο: Πέρυσι πίσω από τον Καμαρά δεν υπήρχε ως καθαρός αμυντικός μέσος (ο Γκιγέρμε και ο Καφού ήταν πιο πολύ κεντρικοί τύπου εξαροοχτάρια και όχι καθαρα αμυντικα χαφ). Φέτος με την απόκητη του Γάλλου προστέθηκε εμπειρία και ποιότητα στο κέντρο σε αυτήν τη θέση. Προφανώς όταν φέρνεις έναν παικτη τύπου Μ'Βιλα σε θέση που δεν είχες άλλον, μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις.
Συμπερασμα: Στο τελικό συν/πλην, αν ο Μ'Βιλά αποδώσει αυτά που μπορεί, θα είμαστε στα ίδια ή και καλύτερα από πέρυσι.
 
 
ΘΕΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΧΑΦ
Έμειναν: Μπουχαλάκης, Ανδρούτσος
Έφυγαν: Γκιγιέρμε, Καφού
Ήρθαν: Πέπε, Τιάγκο Σίλβα
Σχόλιο: Είναι η μοναδική θέση που διατηρώ μια επιφύλαξη, κι αυτό γιατί ο Γκιγέρμε εδώ και δύο χρόνια έκανε σούπερ εμφανίσεις ανεβάζοντας πάρα πολύ τον πήχη των απαιτήσεων για τη θέση του "μαέστρου" του κέντρου. Μπορούν οι Πέπε και Σίλβα να καλύψουν το κενό του μεσοεπιθετικά? Μακάρι. Άλλωστε φαντάζομαι γι' αυτό τους επέλεξε ο προπονητής.
Συμπερασμα: Στο τελικό συν/πλην, σε αυτήν την περίπτωση θα βάλω ερωτηματικό και θα περιμένω.
 
 
ΘΕΣΗ ΔΕΞΙΟΥ ΕΞΤΡΕΜ
Έμειναν: Ρατζέλοβιτς, Σουντανί, Μπρούνο
Έφυγαν: -
Ήρθαν: Βρουσάϊ (επιστροφή από δανεισμό)
Σχόλιο: Διατηρήθηκε ο κορμός, δεν απεχώρησε κανείς, ενώ είναι πολύ ευχάριστο γεγονός η επιστροφή του Σουντανί.
Συμπερασμα: Στο τελικό συν/πλην, είμαστε στα ίδια με πέρυσι.
 
 
ΘΕΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΕΞΤΡΕΜ
Έμειναν: Μασούρας, Λοβέρα
Έφυγαν: Χριστοδουλόπουλος
Ήρθαν: Μπρούμα
Σχόλιο: Οι περσινές βασικές σου επιλογές έμειναν (ο Χριστοδουλόπουλος ήταν τραυματίας πολύ καιρό). Ο Μπρούμα ήρθε να προσφέρει ταχύτητα και ποιότητα στα εξτρέμ παρέχοντας στον Πέδρο ακόμα μια λύση για τις συγκεκριμένες θέσεις, ειδικά μετά το περσινό κενό που δημιουργήθηκε από την πώληση του Ποντένσε (κενό το οποίο δεν καλύφθηκε ποτέ έστω για έξι μήνες από τον Μορ που δεν έδειξε διάθεση ούτε για τα βασικά....κρίμα για αυτόν τον παικταρά, ειλικρινά κρίμα). 
Συμπερασμα: Στο τελικό συν/πλην, θεωρώ πως θα είμαστε στα ίδια ή καλύτερα από πέρυσι (στη "μετά Ποντένσε" εποχή).
 
 
ΘΕΣΗ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΧΑΦ
Έμειναν: Φορτούνης, Βαλμπουενά
Έφυγαν: -
Ήρθαν: -
Σχόλιο: Διατηρήθηκε ο κορμός, δεν απεχώρησε κανείς, ενώ είναι πολύ ευχάριστο γεγονός η απόκτηση του Μπρούμα καθώς θεωρώ πως μαζί με τις επιλογές των Μασούρα, Ρατζέλοβιτς και Σουντανί θα "απελευθερώσει" τον Μαρτίνς από το να χρησιμοποιεί μόνιμα τον Γάλλο στα εξτρέμ και θα τον φέρνει περισσότερο στο "10".
Συμπερασμα: Στο τελικό συν/πλην, είμαστε στα ίδια με πέρυσι.
 
 
ΘΕΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ
Έμειναν: Ελ Αραμπί, Χασάν
Έφυγαν: Γκερέρο
Ήρθαν: Κάϊπερς (επιστροφή από δανεισμό)
Σχόλιο: Ο βασικός σου φορ έμεινε παρά το ανελέητο πρέσινγκ και τα απίστευτα χρήματα που προσέφεραν οι Άραβες και αυτό αποτέλεσε άλλη μια σημαντική επιτυχία της διοίκησης. Ο δε Χασάν, που αποτελούσε διακαή πόθο του Μαρτίνς από πέρυσι τελικά έπιασε λιμάνι με τα μισά χρήματα από αυτά που διεκδικούσε πέρυσι η Μπράγκα, ενω την τριάδα των φορ έρχεται να συμπληρώσει ο Κάϊπερς
Συμπερασμα: Στο τελικό συν/πλην, είμαστε στα ίδια με πέρυσι.
 
 
*Να υπολογίζετε επίσης ότι υπάρχουν στο ρόστερ μας πάνω από 15 πολυθεσίτες που μπορούν να αγωνιστούν σε περισσότερες από 1-2 θέσεις προσφέροντας λύσεις αναλόγως τις ανάγκες, τα συστήματα και τους αντιπάλους. 
 
**Προσωπικά, για να κλείσουμε το άρθρο, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, μετά από τις φετινές λίγες αλλά στοχευμένες κινήσεις, αν καταφέρει ο Πέδραρος και "δέσει" την ομάδα συνδυάζοντας τους νεοαποκτηθέντες με τον περσινό βασικό κορμό που κατά 8/11 έμεινε ο ίδιος, θεωρώ ότι φέτος θα εμφανιστούμε το λιγοτερο ιδιο καλοι αν οχι καλυτεροι από πέρυσι.
 
 
 
ΤΑ "7" ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
ΥΓ1: Τα στατιστικά και οι αναφορές μου σε συμμετοχές, γκολ, ασσίστ κλπ για τον εκάστοτε παίκτη ισχύουν μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το παρόν άρθρο. Επίσης όλα τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές μου απόψεις και δεν αντιπροσωπεύουν κάποια κοινή "γραμμή" του RATM.
ΥΓ2: Ελ VARabi και VARάτε βιολιτζήδες...
ΥΓ3: Ξεκίνησε η καταγραφή τίτλων και για φέτος. Σε μια μέρα δύο κούπες τα τμήματα πόλο. Να χαρώ εγώ...
ΥΓ4: Είναι αδιανόητα μικρό το νούμερο καρτών φιλάθλων και μελών που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής και ειλικρινά λυπάμαι για ορισμένους που δε βγάζουν από τη γ@μώτσεπή τους ένα δεκάευρω για να βοηθήσουν την ομάδα μας να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί εντός κι εκτός συνόρων...
ΥΓ5: 1.600.000 ευρώ ο "νέος Κούδας"? Saman iyidir ancak sindirimi zordur.
ΥΓ6: Περιμένετε να "δέσει" η ομάδα με τους νέους της παίκτες και θα δούμε όμορφα πράγματα (και) φέτος. Με Πέδραρο στον πάγκο, δε φοβάμαι τίποτα...
ΥΓ7: Καλή συνέχεια σε όλους, με υγεία πάνω απ'όλα.
 
MakTheBet