ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2020-21: ΕΝΑ ΡΟΣΤΕΡ ΑΞΙΑΣ 100.000.000 ΕΥΡΩ



Καλησπέρα σε όλους.
 
Σε προηγούμενο άρθρο του blog μας, αναλύσαμε το πώς διαμορφώθηκε το ρόστερ του Ολυμπιακού μετά τις προσθαφαιρέσεις που έγιναν κατά την πρόσφατη μεταγραφική περίοδο (μπορείτε να διαβάσετε το εν λόγω άρθρο πατώντας ΕΔΩ). Στο παρόν άρθρο θα δούμε τη χρηματιστηριακή αξία που έφτασε να έχει το ρόστερ μας σύμφωνα με το πλέον αξιόπιστο site αυτού του είδους, το transfermarkt.com ενώ στη συνέχεια θα κάνουμε και ορισμένες συγκρίσεις με τις υπόλοιπες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος αλλά και με τις ομάδες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στους ομίλους του Champions League.
 
Πάμε αρχικά να δούμε τη χρηματιστηριακή αξία του κάθε παίκτη μας ξεχωριστά: 
 
 
(κάντε δεξί κλικ -> άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα για να δείτε τη φωτογραφία πιο καθαρά)

Συνολική χρηματιστηριακή αξία ρόστερ: 96.680.000 ευρώ

 
 
Όπως βλέπετε, το ΤΕΛΙΚΟ ρόστερ του Ολυμπιακού σχεδόν αγγίζει τα 100.000.000 ευρώ (!!) σε χρηματιστηριακή αξία (τονίζω τη λέξη "τελικό" γιατί είναι διαφορετικό να πιάσεις αυτό το νούμερο μετά το τέλος μιας αγωνιστικής περιόδου όπου έχεις τον κύριο κορμό της ομάδας συν τους δεκάδες δανεικούς που έχουν επιστρέψει έχοντας ένα ρόστερ 45-50+ ποδοσφαιριστών, και διαφορετικό να το έχεις πιάσει μετρώντας μόνο το βασικό σου ρόστερ των 30+ παικτών που θα κληθούν να βγάλουν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις). Προσωπικά δε θυμάμαι άλλη χρονιά που το ρόστερ μας να έχει τόσο μεγάλη χρηματιστηριακή αξία επί Μαρινάκη, ποσω δε μάλλον επί Κόκκαλη και εξυπακούεται πως είναι η μεγαλύτερη αξία που είχε ποτέ ρόστερ, όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά οποιασδήποτε ελληνικής ομάδας γενικότερα.
 
Πάμε τώρα να δούμε πόσο αξιολογούνται τα ρόστερ και των υπολοίπων ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος για να καταλάβουμε τη χαοτική διαφορά ανάμεσα στην αξία του ρόστερ του Ολυμπιακού σε σύγκριση με τους υπόλοιπους: 
 
 
(κάντε δεξί κλικ -> άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα για να δείτε τη φωτογραφία πιο καθαρά)

Η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ του Ολυμπιακού (96.680.000 ευρώ) είναι:

 
01) κατά 8.780.000 ευρώ μεγαλύτερη απ'όλων των άλλων ελληνικών ομάδων μαζί  πλην ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΠΑΟ.
02) κατά 37.380.000 ευρώ μεγαλύτερη από τον ΠΑΟΚ
03) κατά 59.680.000 ευρώ μεγαλύτερη από την ΑΕΚ
04) κατά 73.600.000 ευρώ μεγαλύτερη από τον Παναθηναϊκό
05) κατά 81.200.000 ευρώ μεγαλύτερη από τον Άρη
06) σχεδόν το 1/3 της συνολικής αξίας του ελληνικού Πρωταθλήματος!!!
 
Νομίζω κάθε σύγκριση περιττή. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Για να καταλάβετε για τι συζητάμε, η αξία μόνο του Καμαρά είναι μεγαλύτερη από τις 8 εκ των 14 ομάδων του ελληνικού Πρωταθλήματος (συγκρίνοντας μεμονωμένα). Τώρα θα με ρωτήσει κάποιος: "η χρηματιστηριακή αξία παίζει μπάλα?". Σαφώς και όχι. Απλώς φαίνεται η διαφορά ποιότητας στην αξία των ρόστερ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και τους υπόλοιπους και θα πρέπει οι παίκτες μας να το (απο)δείξουν και στο γήπεδο χωρίς να την (ξανα)πατήσουμε σε περιπτώσεις τύπου Ιωαννίνων. Θα έρθουν και οι γκέλες. Δε γίνεται να κάνεις σε ένα πρωτάθλημα 36 αγωνιστικών και 16 ντέρμπι μόνο νίκες, αλλά παρ'όλα αυτά θεωρώ ότι αν είμαστε σοβαροί και παίξουμε όπως πρέπει και όπως μπορούμε, δε θα έχουμε πρόβλημα. 
 
 
Αυτά όσον αφορά τα εγχώρια. Πάμε τώρα να δούμε τη χρηματιστηριακή αξία των ομάδων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στους ομίλους στο Τσάμπιονς Λιγκ. 
 
1) ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΥ - ΑΞΙΑ ΡΟΣΤΕΡ: 1.050.000.000 ευρώ (!!!!)
 

(κάντε δεξί κλικ -> άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα για να δείτε τη φωτογραφία πιο καθαρά)

 

2) ΠΟΡΤΟ - ΑΞΙΑ ΡΟΣΤΕΡ 250.830.000 ευρώ (!!!)

 
(κάντε δεξί κλικ -> άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα για να δείτε τη φωτογραφία πιο καθαρά)
 

3) ΜΑΡΣΕΪΓ - ΑΞΙΑ ΡΟΣΤΕΡ 219.000.000 ευρώ (!!)

 

(κάντε δεξί κλικ -> άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα για να δείτε τη φωτογραφία πιο καθαρά)

 
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως ο Ολυμπιακός έχει να αντιμετωπίσει ομάδες με διπλάσια, τριπλάσια, ακόμα και ... δεκαπλάσια αξία ρόστερ από αυτόν. Φυσικά αναμενόμενο είναι όταν είσαι στην ίδια διοργάνωση με τους καλύτερους της Ευρώπης να αντιμετωπίσεις τέτοιες ομάδες. Γι'αυτό είναι επιτυχία και μόνο η συμμετοχή στους ομίλους. Γι'αυτό και έχουν τόσο αξία οι νίκες και οι καλές εμφανίσεις που πραγματοποιείς εκεί. Γι'αυτό και νοιώθεις αυτό το ρίγος στο σώμα σου όταν η ομάδα σου παρατάσσεται στο γήπεδο και πίσω της κυματίζει το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ ακούγοντας από παντού αυτόν τον υπέροχο ύμνο της διοργάνωσης.
 
Έχει επικρατήσει μια εντύπωση -κυρίως σε οπαδούς άλλων ομάδων- ότι ο Ολυμπιακός "στάθηκε τυχερός" στην κλήρωση και "χαλαρά μπορεί να πάρει τη 2η θέση". Με συγχωρείτε, αλλά αυτό είναι γελοίο. Ξεκινάμε από το γεγονός ότι "χαλαρό παιχνίδι" δεν υπάρχει σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Και η τελευταία βάσει ranking ομάδα προφανώς κάτι έχει κάνει καλά για να βρίσκεται στους ομίλους. Από κει και πέρα, το τι ορίζει κανείς ως "τύχη"είναι υποκειμενικό. Πώς μπορώ να θεωρούμαι τυχερός όταν από το 2ο γκρουπ τυχαίνω με μία εκ των καλύτερων και πιο ακριβών ομάδων στον κόσμο (αξία ρόστερ άνω του ενός δισεκατομμυρίου!) που εδώ και χρόνια έχει τη μεγαλύτερη δίψα για διάκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ βάσει των χρημάτων που ξοδεύει τόσα χρόνια? Πώς μπορώ να θεωρούμαι τυχερός όταν από το 4ο γκρουπ πετυχαίνω τη δυσκολότερη εκ των οκτώ υποψηφίων αντιπάλων, με αποτέλεσμα να παίζω με το μαχαίρι στα δόντια όλα τα παιχνίδια για να προχωρήσω έστω στο Γιουρόπα? (και προσθέτω, πως το γεγονός ότι κληρωθήκαμε να παίξουμε ΠΡΩΤΟ ματς με τη Μαρσέιγ στο Καρασϊσκάκη είναι δίκοπο μαχαίρι και ο νοών νοείτο). Ναι, δεν τύχαμε με τη Μπάγερν και τη Μπαρτσελόνα στον όμιλο, αλλά άλλο αυτό κι άλλο το να λέμε ότι ήμασταν "τυχεροί" κι ότι "χαλαρά μπορεί τη 2η θέση", τουλάχιστον στον κόσμο που ζω εγώ. "Τυχεροί" θα ήμασταν αν ήμασταν σε όμιλο με Ζενίτ, Σαχτάρ και Φερεντσβάρος, τότε ναι... Τέλος πάντων το κλείνω εδώ. Ούτως η άλλως νομίζω η σκέψη μου έγινε σαφής. 
 
 
ΤΑ "7" ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ:
ΥΓ1: Προς Θεού. Δε λέω ότι θα πάμε ως πρόβατα στη σφαγή στα παιχνίδια των ομίλων. Ολυμπιακός είμαστε, καλούς παίκτες και ΠΡΟΠΟΝΗΤΑΡΑ έχουμε, αν μη τι άλλο περιμένω να παλέψουμε κάθε ματς, όπως έχουμε συνηθίσει άλλωστε. Κι ό,τι προκύψει. Κι ας συνεχίσουμε στο Γιουρόπα. Εμείς πήγαμε για 20η φορά ομίλους και άλλοι συνεχίζουν να το έχουν όνειρο μιας ζωής. Απολαύστε το...
ΥΓ2: Αλήθεια, πόσο "τυχεροί" ήμασταν πρόπερσι που όντας ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΡΟΥΠ δυναμικότητας του Γιουρόπα Λιγκ τύχαμε με .... Μίλαν και Μπέτις? Πόσο "τυχεροί" ήμασταν όταν αποκλειόμασταν από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ έχοντας προηγουμένως μαζέψει 8, 9 ακόμα και 10(!) βαθμούς? Αφήστε την τύχη για τον Γκαστόνε Γκάντερ. Εμείς ό,τι καταφέρνουμε το καταφέρνουμε μόνοι μας.
ΥΓ3: Κι αν δε γίνει αυτό...
ΥΓ4: Υπομονή και στήριξη παντού μάγκες. Είναι τεράστια η χρονιά φέτος...
ΥΓ5: Δε θα σταματήσω να το λέω. Πρέπει να βοηθήσουμε όσοι περισσότεροι μπορούμε τον Ερασιτέχνη μας αγοράζοντας κάρτες Φιλάθλου και Κάρτες Μέλους. Είναι αδιανόητα μικρό το νούμερο που έχουμε προμηθευτεί κάρτες μέχρι στιγμής...
ΥΓ6: Να είστε υπερήφανοι που είστε οπαδοί του Ολυμπιακού, του μεγαλύτερου πολυαθλητικού συλλόγου...
ΥΓ7: Καλή συνέχεια σε όλους. Με υγεία πάνω απ'όλα.
 
MakTheBet