Ολυμπιακός - Αϊντχόφεν: Κόντρα στην προϊστορία και στην ... προπαγάνδα!


Tags: -

Καλησπέρα σε όλους...

Αφήνουμε όλα τα υπόλοιπα στην άκρη σήμερα, καθώς ο Ολυμπιακός σε λίγες ώρες θα αντιμετωπίσει εντός έδρας την Αϊντχόφεν στα πλαίσια του πρώτου αγώνα της φάσης των "32" του Europa League. Το ματς είναι πολύ πιο δύσκολο απ'όσο νομίζουν ορισμένοι, για πολλούς λόγους, τους οποίους θα αναλύσουμε παρακάτω. Ο Ολυμπιακός σήμερα, όπως γράφω και στον τίτλο του άρθρου, καλείται να κερδίσει τόσο την ... προϊστορία, όσο και την ... προπαγάνδα. Και εξηγούμαι:

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Όσον αφορά την προϊστορία, μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί "ποια προϊστορία ρε Μακ, αφού πρώτη φορά θα παίξουμε στην ιστορία μας απέναντι στην Αϊντχόφεν". Ναι, αλλά δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στη δική μας προϊστορία αλλά γενικότερα στην ... ελληνική προϊστορία. Η Αϊντχόφεν έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν τόσο τον ΠΑΟΚ, όσο και την ΑΕΚ αλλά και τον Παναθηναϊκό. ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΙΝΤΧΟΦΕΝ, είτε μιλάμε για νοκ-άουτ ματς, είτε μιλάμε για φάση ομίλων. Πάμε να δούμε, με χρονική σειρά, όλες τις περιπτώσεις...


1η περίπτωση: Σεζόν 1992-93 / Κύπελλο Πρωταθλητριών, Φάση των "16"
Η ΑΕΚ κληρώνεται με την Αϊντχόφεν σε διπλούς αγώνες. Στις 21/10/1992 επικρατεί εντός έδρας με 1-0 αλλά στον επαναληπτικό στις 04/11/1992 χάνει με 3-0 και αποκλείεται από τη συνέχεια της διοργάνωσης

----------------------------------------------------------------------------------------

2η περίπτωση: Σεζόν 2000-01 / Κύπελλο UEFA, 3ος Γύρος

Ο ΠΑΟΚ κληρώνεται με την Αϊντχόφεν σε διπλούς αγώνες. Στις 23/11/2000 ο ΠΑΟΚ χάνει με 3-0 εκτός έδρας, ενώ λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 07/12/2000 γνωρίζει εκ νέου την ήττα εντός έδρας με 0-1 με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

----------------------------------------------------------------------------------------

3η περίπτωση: Σεζόν 2001-02 / Κύπελλο UEFA, 3ος Γύρος
Ο ΠΑΟΚ κληρώνεται και πάλι με την Αϊντχόφεν σε διπλούς αγώνες. Στις 22/11/2001 επικρατεί με 3-2 εντός έδρας, ωστόσο λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 6/12/2001 γνωρίζει την ήττα εκτός έδρας με 4-1 με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης.


----------------------------------------------------------------------------------------

4η περίπτωση: Σεζόν 2003-04 / Φάση Ομίλων Champions League

Η ΑΕΚ αγωνίζεται στους ομίλους του Champions League και κληρώνεται με τις Μονακό, Λα Κορούνια και Αϊντχόφεν. Όσον αφορά τα παιχνίδια με την Ολλανδική ομάδα, η ΑΕΚ  γνώρισε και τις 2 φορές την ήττα, αρχικά στις 21/10/2003 εντός έδρας (0-1) και στη συνέχεια στις 5/11/2003 εκτός έδρας (2-0). Η Αϊντχόφεν τερμάτισε εν τέλει στην 3η θέση σε ισοβαθμία με τη Λα Κορούνια (10 βαθμούς) και προκρίθηκε στο UEFA, ενώ η ΑΕΚ τερμάτισε τελευταία με 2 βαθμούς και αποκλείστηκε από την Ευρώπη.

----------------------------------------------------------------------------------------

5η περίπτωση: Σεζόν 2004-05 / Φάση Ομίλων Champions League
Ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στους ομίλους του Champions League και κληρώνεται με τις Άρσεναλ, Ρόζενμποργκ και Αϊντχόφεν. Οσον αφορά τα παιχνίδια με την Ολλανδική ομάδα, ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ματς στις 29/09/2004 ηττήθηκε με 1-0 εκτός έδρας, ενώ στο δεύτερο παιχνίδι στις 07/12/2004 κέρδισε με 4-1. Ωστόσο, στην τελική βαθμολογία του ομίλου, η Αϊντχόφεν τερμάτισε στη 2η θέση σε ισοβαθμία με την 1η Άρσεναλ (10 βαθμούς) ενώ ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.


----------------------------------------------------------------------------------------

6η περίπτωση: Σεζόν 2020-21 / Φάση Ομίλων Europa League
Ο ΠΑΟΚ, αγωνίζεται στους ομίλους του Europa League και κληρώνεται με τις Γρανάδα, Ομόνοια και Αϊντχόφεν. Όσον αφορά τα παιχνίδια με την Ολλανδική ομάδα, ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ματς στις 05/11/2020 επικράτησε εντός έδρας με 4-1, ενώ στο δεύτερο παιχνίδι στις 26/11/2020 έχασε με σκορ 3-2 και μάλιστα με ανατροπή από 0-2. Ωστόσο, στην τελική βαθμολογία του ομίλου, η Αϊντχόφεν τερμάτισε στη 1η θέση, ενώ ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 3η θέση και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.


----------------------------------------------------------------------------------------

Τι βλέπουμε λοιπόν? Από τις 6 περιπτώσεις που ελληνική ομάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Αϊντχόφεν στην Ευρώπη, ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ δεν κατάφερε να την αποκλείσει σε νοκ άουτ παιχνίδια, ή να τερματίσει από πάνω της σε ευρωπαϊκό όμιλο. 6 περιπτώσεις, 6 αποκλεισμοί. Να λοιπόν γιατί γράφω ότι ο Ολυμπιακός στα παιχνίδια με την Αϊντχόφεν έχει αντίπαλο, εκτός της ίδιας της ομάδας, και την προϊστορία....

Και περνάμε τώρα στο δεύτερο σκέλος του τίτλου του άρθρου,  όπου αναφέρω ότι ο Ολυμπιακός σήμερα εκτός από την προϊστορία έχει να αντιμετωπίσει και την προπαγάνδα.. Τι εννοώ? Καταρχήν το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ φέτος κέρδισε 4-1 εντός έδρας την Αϊντχόφεν, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας σε ορισμένους οπαδούς του Ολυμπιακού ότι και καλά "έλα μωρέ τώρα, ποια Αϊντχόφεν, 4 της έριξε ο ΠΑΟΚ τον οποίο εμείς πήραμε στο χαλαρό 3-0 και έχοντας και 3 δοκάρια. Δε θα μπορέσουμε να την κερδίσουμε εμείς?" . Το χειρότερο όλων είναι ότι υπάρχουν και οπαδοί άλλων ομάδων που βλέπουν τέτοιου είδους σχόλια και τώρα παίρνοντάς τα ως αφορμή πάνε να μας περάσουν ότι θα είναι ... παταγώδης αποτυχία αν αποκλειστούμε από την Αϊντχόφεν. Ποιοι? Αυτοί που αποκλείστηκαν από την Ομόνοια και τη Ζόρια.....

Δηλαδή θα είναι παταγώδης αποτυχία αν αποκλειστούμε από μια ομάδα α) που προέρχεται από ένα εκ των καλύτερων Πρωταθλημάτων της Ευρώπης, β) που μέχρι πρόπερσι ήταν Πρωταθλητές Ολλανδίας, γ) που αποτελεί διαχρονικά τη 2η μεγαλύτερη ομάδα της Ολλανδίας πίσω από τον Άγιαξ, δ) που έχει μέχρι και σήμερα ένα δυνατό "brand" καθώς έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο Ουέφα (1978) και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών (1988), ε) που έχει ρόστερ με διπλάσια χρηματιστηριακή αξία από του Ολυμπιακού (172.500.000 ευρώ έναντι 90.550.000 ευρώ, σύμφωνα με το transfermarkt), στ) που πέρασε στους "32" του Europa φέτος ως πρώτη στον όμιλό της και ζ) που στο φινάλε, το να πάει μακριά στην Ευρώπη είναι ο μόνος στόχος που της έμεινε για φέτος, καθώς στο Πρωτάθλημα έχει μείνει πολύ πίσω από τον Άγιαξ (ο οποίος είναι πρώτος στο +6 με ένα ματς λιγότερο και με τα 2/3 του Πρωταθλήματος Ολλανδίας να έχουν ολοκληρωθεί) ενώ εδώ και λίγες μέρες αποκλείστηκε και από το Κύπελλο Ολλανδίας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως όλες αυτές οι συγκυρίες καθιστούν την προσπάθεια του Ολυμπιακού να αποκλείσει την Αϊντχόφεν πολύ πιο δύσκολη απ'όσο νομίζουν κάποιοι, ή απ'όσο θέλουν να περάσουν ορισμένοι από ... απέναντι, ώστε να παρουσιάσουν έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό μας ως ... αποτυχία. 

Επιπρόσθετα, μην ξεχνάτε ότι στο περίφημο φετινό 4-1 του ΠΑΟΚ απέναντι στην Αϊντχόφεν, η Ολλανδική ομάδα είχε κατέβει στο παιχνίδι της Τούμπας με πάρα πολλές απουσίες (έλειπαν όχι ένας, όχι δύο αλλά 12(!!!) παίκτες) και χωρίς να έχει καταφέρει να συμπληρώσει καν 20δα στην αποστολή (να θυμίσω ότι 19 ήταν οι ποδοσφαιριστές που είχαν συμπεριληφθεί στην αποστολή του πρώτου παιχνιδιού στη Θεσσαλονίκη, καθώς έμειναν στην Ολλανδία λόγω κορωνοϊού οι Γκάκπο, Ντάμφρις, Ντελάνγκε, Μπάουμγκαρτλ, Χέντρικ, Μίλερ, Πιρόε και Φίρχεφερ ενώ παράλληλα εκτός λόγω τραυματισμών έμειναν και οι Φαν Γκίνκελ, Γκούτι, Ρομέρο και Ομπίσπο).

Στον εκτός έδρας αγώνα του ΠΑΟΚ απέναντι στην Αϊντχόφεν, όπου η Ολλανδική ομάδα ήταν πιο πλήρης καθώς είχαν επιστρέψει οι περισσότεροι εκ των απουσιών που είχε στο παιχνίδι της Τούμπας (αλλά παρ'όλα αυτά είχε μείνει εκτός ο Μάριο Γκέτσε), είδαμε τελείως διαφορετικό παιχνίδι και τελείως διαφορετική Αϊντχόφεν, η οποία όχι μόνο δεν ηττήθηκε (πόσω δε μάλλον με αντίστοιχο σκορ) αλλά ταυτόχρονα κατόρθωσε να επανέλθει παρά το "σοκ" του γρήγορου 0-2 του ΠΑΟΚ το οποίο είχε διαμορφωθεί από το 13ο λεπτό και τελικά να φέρει ... τούμπα τον αγώνα και να επικρατήσει τελικά με 3-2. Φυσικά και δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης το γεγονός ότι η Αϊντχόφεν τερμάτισε τελικά 1η στον όμιλο, με τον ΠΑΟΚ να αποκλείεται από την Ομόνοια (αυτήν ντε, που κορόϊδευαν και χαρακτήριζαν και καλά ως "εύκολο" αντίπαλο για τον Ολυμπιακο στα προκριματικά του Champions League κάποιες εβδομάδες νωρίτερα όλοι αυτοί οι ... μύστες, που μετά έψαχναν τρύπα να κρυφτούν). Μιας και το ανέφερα, πραγματικά φέτος ήταν απίστευτο ... αυτογκολ του ΠΑΟΚ και των οπαδών του ο διπλός αποκλεισμός από Κράσντονταρ (στα προκριματικά του Champions League) και Ομόνοια (στους ομίλους του Europa), καθώς πέρυσι μας έλεγαν ότι "εμείς για να μπούμε Champions League παίζουμε προκριματικά με ομαδες όπως Άγιαξ, Μπεσίκτας και Μπενφίκα κι όχι με κυπριακά χωριά τύπου Ομόνοιας και σαπίλες τύπου Κράσνονταρ που είναι ο Παναιτωλικός της Ρωσίας". Δύο στους δύο ... αποκλεισμούς σημείωσε ο ΠΑΟΚ από τις εν λόγω ομάδες και μάλιστα μέσα στην ίδια χρονιά, μέσα σε λίγες εβδομάδες, στέλνοντας το παραμύθι περί "εύκολων αντιπάλων του Ολυμπιακού στα προκριματικά" στο καλάθι με τα υπόλοιπα σκουπίδια...

Και κάτι τελευταίο που έχει να κάνει με τα της ... προπαγάνδας. Επειδή οι περισσότερες ιντερνετικές στοιχηματικές εταιρείες δίνουν για σήμερα φαβορί για τη νίκη τον Ολυμπιακό, έχει γίνει προσπάθεια να "περαστεί" στον κόσμο μια άποψη του τύπου "να, ορίστε, ακόμα και οι στοιχηματικές σας δίνουν φαβορί για να περάσετε, επομένως θα πρόκειται για αποτυχία αν αποκλειστείτε". Φυσικά αυτό πρόκειται για τη ... μισή αλήθεια που συμφέρει μόνο όσους την υιοθετούν. Γιατί? Γιατί η ... ολόκληρη αλήθεια είναι πως, δεν έχει σημασία ποιος είναι φαβορί ή ποιος θα κερδίσει τον πρώτο αγώνα, αλλά τη μεγαλύτερη σημασία έχει το ποιος θα ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ, μετά την ολοκλήρωση ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΓΩΝΩΝ της σειράς των νοκ άουτ. Μπορεί ο Ολυμπιακός -όντως- να εμφανίζεται φαβορί ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ, αλλά για πάμε να δούμε ποια ομάδα από τις δύο θεωρείται από τις ιντερνετικές στοιχηματικές εταιρείες φαβορί ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ.


Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ - άνοιγμα σε νέα καρτέλα για να δείτε καλύτερα τη φωτογραφία

Και το κλείνω λοιπόν εδώ. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Όποιος δεν κατάλαβε και δε μπορεί ή δε θέλει να καταλάβει, είναι πρόβλημά του.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Το παιχνίδι σήμερα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για όλους τους λόγους που προανέφερα και σίγουρα το να αποκλείσουμε την Αϊντχόφεν δεν αποτελεί "εύκολη" αποστολή, όπως κάποιοι πιστεύουν ή θέλουν να περάσουν. Επίσης όπως έχω ήδη πει, πρώτος στόχος για σήμερα είναι να μη φάμε γκολ κι αν καταφέρουμε να κερδίσουμε με κάποιο καθαρό σκορ, έστω και 1-0, θα αποτελεί πολύ καλό πρώτο "εφόδιο", εν'όψει του επαναληπτικού της Ολλανδίας. Ελπίζω οι παίκτες μας να μπουν με το μαχαίρι στα δόντια σήμερα και να πάρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορούν...

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
ΥΓ1:
Πόσο σε λατρεύω ρε μάγκα που θέλεις όσο τίποτα να παίξεις σήμερα... Respect...
ΥΓ2: Μην ξεχνάτε, τίποτα δεν τελειώνει σήμερα... Και το ίδιο ισχύει είτε κερδίσουμε είτε όχι...
ΥΓ3: Δεν πρέπει να έχετε παράπονο έτσι? Σας έδωσα από χθες το ... gossip για την επίσκεψη του Μπέου στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ... Επιβεβαιώθηκα μόλις λίγες ώρες αργότερα...
ΥΓ4: ΠΑΜΕ ΘΡΥΛΑΡΑ ΜΟΥ! Κι αν δε γίνει αυτό...
ΥΓ5: Καλή συνέχεια σε όλους, με υγεία πάνω απ'όλα...

MakTheBet