Ένα (κίτρινο) καράβι, παλιό, σαπιοκάραβο...


Tags: -

Καλησπέρα σε όλους...

Αν η ΑΕΚ ήταν ... καράβι, θα μπορούσε να μοιάζει με τη φωτογραφία του άρθρου. Ένα καράβι από το οποίο τον τελευταίο καιρό έχουν ... πηδήξει, ουκ ολίγοι άνθρωποι. Ο Μηνάς Λυσάνδρου είναι ο τελευταίος εξ'αυτών, παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες, ηχηρές αποχωρήσεις.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη φράση που αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο αυτό που συμβαίνει στην ΑΕΚ τον τελευταίο καιρό. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά «ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα». Το κύμα της μεγάλης φυγής δε λέει να σταματήσει στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο. Ριζικές οι αλλαγές, με τον έναν να ακολουθεί τον άλλον στην πόρτα της εξόδου από την Ένωση.

 
Τη μια στιγμή ήταν ο Ίλια Ίβιτς, την άλλη ο Μάσιμο Καρέρα, μετά ήρθε η σειρά του Μάρκο Λιβάγια και ο τελευταίος που «πηδάει» από το… κιτρινόμαυρο καράβι, είναι ο Μηνάς Λυσάνδρου. Δεν είναι και λίγες οι αποχωρήσεις σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και ασφαλώς, φωτογραφίζουν πολλά για το τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στον Δικέφαλο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με χρονική σειρά...

 
Τέσσερις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, το ματς της Ριζούπολης με τον Βόλο τελειώνει και η ΑΕΚ χάνει άλλους δυο βαθμούς την εφετινή σεζόν. Το ποτήρι της… απογοήτευσης είχε ήδη ξεχειλίσει, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να παίρνει τις αποφάσεις του. Με την εικόνα της Ένωσης να είναι πέρα για πέρα κάκιστη, ο Μελισσανίδης, λαμβάνοντας και τα… μηνύματα εντός των τειχών, αποφασίζει να τελειώσει τον Μάσιμο Καρέρα.

Ο Ιταλός τεχνικός μετά από έναν χρόνο στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο οδηγείται στην έξοδο και μαζί του, ακολουθεί ο Ίλια Ίβιτς. Η Ένωση δεν «έφαγε» μόνο τον προπονητή της. Τέλειωσε με συνοπτικές διαδικασίες και τον τεχνικό διευθυντή, για τον οποίο διέδιδε αριστερά και δεξιά πως του έχει παραδώσει τα… κλειδιά. Προφανώς, υπήρχε και διάσταση απόψεων μεταξύ Μελισσανίδη και Ίβιτς, με τον πρώτο να φέρνει στη θέση του Σέρβου τον Παναγιώτη Κονέ. Μια επιλογή, για την οποία δεν έχει δικαιωθεί μέχρι στιγμής, ενώ και ο Μανόλο Χιμένεθ προσπαθεί να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα της σεζόν. Δύσκολο το εγχείρημα.



 
Για μήνες, η ΑΕΚ προσπαθούσε να κλείσει το ζήτημα του συμβολαίου του Μάρκο Λιβάγια. Μάταια όμως. Το θέμα του Κροάτη σερνόταν για αρκετό καιρό, λύση δεν φαινόταν στον ορίζοντα, με τον 27χρονο επιθετικό να κλείνει μια και καλή την κιτρινόμαυρη πόρτα. Ο Κροάτης επιθετικός απάντησε αρνητικά στην πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου του, με την ΑΕΚ να τον τοποθετεί κατευθείαν στον… πάγο. Ο Λιβάγια είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του και έψαχνε κάτι νέο στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Με τον Κροάτη μονίμως στην εξέδρα, οι δυο πλευρές ήρθα σε συμφωνία για να λύσουν νωρίτερα τη συνεργασία τους. Ετσι, ο παίκτης-σύμβολο για τους οπαδούς της ΑΕΚ, αποχώρησε από την Ενωση μετά από 3.5 χρόνια προσφοράς. Συνολικά, σε 146 αναμετρήσεις, σημείωσε 42 γκολ, ενώ μοίρασε και 29 ασίστ, με το… κάζο να είναι μεγάλο για την ΑΕΚ, καθώς έχασε έναν από τους καλύτερους της παίκτες, χωρίς να βάλει ούτε σεντ στα ταμεία της, όπως είχε συμβεί παλαιότερα και με Μανωλά, Τζιμπούρ κλπ
 

 
Αλλαγές βεβαίως υπάρχουν και στην διοικητική… πυραμίδα της ομάδας. Μετά από 4.5 χρόνια, ο Μηνάς Λυσάνδρου πήρε την απόφαση να παραιτηθεί, υπογραμμίζοντας στον Δημήτρη Μελισσανίδη πως ο κύκλος του στην ΑΕΚ έχει τελειώσει. Ο Μελισσανίδης εκτιμάει και σέβεται πολύ τη δουλειά και την προσφορά του Λυσάνδρου στην Ένωση. Και για αυτόν τον λόγο, έκανε και μια τελευταία προσπάθεια για να τον μεταπείσει, με τον 41χρονο όμως να είναι ανένδοτος. Ουσιαστικά, οι τίτλοι τέλους στη συνεργασία των δυο πλευρών έπεσαν χθες, με τον Μελισσανίδη να κάνει αποδεκτή την παραίτησή πρώτου Αντιπροέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ομάδας. Τα σενάρια για την αποχώρηση του Λυσάνδου είναι πολλά. Υπάρχουν αρκετές φήμες που έκαναν λόγο για διάσταση απόψεων με ορισμένα κιτρινόμαυρα στελέχη. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να είναι και άλλος ο λόγος της φυγής του από την ΑΕΚ. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, ο Λυσάνδρου να έφυγε αλά… Δέδες για να πάει στην ΕΠΟ. Για να είναι ο ένας, από τους τρεις εκτελεστικούς διευθυντές που ζητά η ολιστική μελέτη της FIFA. Είναι ένα σενάριο που παίζει δυνατά, καθώς μην ξεχνάμε πως εκεί εργάζεται και η κοπέλα του 41χρονου.

 
Πολλές οι αλλαγές στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο και είναι πολύ πιθανό, να δούμε ακόμη περισσότερες το καλοκαίρι που μας έρχεται. Ιβιτς, Καρέρα, Λιβάγια και Λυσάνδρου αποτελούν παρελθόν από την ΑΕΚ, με τις αποχωρήσεις να τείνουν να γίνουν συχνό φαινόμενο στον Δικέφαλο. Και το ερώτημα που τίθεται, είναι ποιον βαραίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ η ευθύνη για αυτήν την κατάσταση?...

Και εις άλλα με υγεία...

 

ΑΕΚ: Πήγε στα Σπάτα ο Καρέρα μαζί με τον Ίβιτς | Superleague Interwetten & ΑΕΚ | gazzetta.gr

Η σειρά του Μάρκο Λιβάγια