Περί της "μάχης" Μελισσανίδη - Μαρινάκη και πλειστηριασμών...


Tags: -

Καλησπέρα σε όλους...

Αυτή η εβδομάδα είχε δυσάρεστες ειδήσεις για τον Δημήτρη Μελισσανίδη... Την Κυριακή 04/04 η αρχή έγινε με την βαριά εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό με 5-1 για τα play off του πρωταθλήματος. Ακολούθησαν την Τρίτη 06/04 τα δημοσιεύματα για εισήγηση ισόβιας απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ ΑΕΚ από τον ερευνητή της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Χθες, Τετάρτη 07/04 ήρθε και η εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ για τα ημιτελικά του κυπέλλου.
 

Χθες όμως είδε το φως της δημοσιότητας και μία είδηση για "νίκη" του Δημήτρη Μελισσανίδη επί του Βαγγέλη Μαρινάκη στον πλειστηριασμό της Ναυτεμπορικής. Πιο συγκεκριμένα, η Κυπριακή εταιρεία Zofrank Holding Co ltd συμφερόντων Μελισσανίδη πλειοδότησε καταβάλλοντας 7 εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα να αποκτήσει τον τίτλο της Ναυτεμπορικής, το πιεστήριο της εφημερίδας, το αρχείο της και το site της. Έτσι, επικράτησε της προσφοράς της εταιρείας Alter Ego συμφερόντων Μαρινάκη ύψους 3,57 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Με οικονομικούς όρους, το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση μίας εφημερίδας, ενός παλιού πιεστηρίου και ενός site είναι τεράστιο. Όπως ανέφερε και η ιστοσελίδα Mononews, με 2 - 2,5 εκ. ο Μελισσανίδης θα μπορούσε να αγοράσει ένα υπερσύγχρονο πιεστήριο για να εκδώσει εφημερίδα και να στήσει ένα νέο οικονομικό site και μάλιστα να τα δουλεύει για 2 χρόνια χωρίς να χρειάζεται καν διαφημιστικά έσοδα.
 
Όταν η διαφορά του πλειοδότη από τον επιλαχόντα είναι διπλάσια (7 έναντι 3,5 εκατομμυρίων), τότε ο πλειοδότης δεν έχει νικήσει. Θα μπορούσε να έχει πλειοδοτήσει με πολύ λιγότερα χρήματα, συνεπώς μιλάμε για ... "πύρρειο νίκη".
 

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΑΣ ΑΠΟ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΕ ΔΟΛ ΚΑΙ MEGA
 
Αντίθετα ο Βαγγέλης Μαρινάκης εντυπωσίασε με την πλειοδοτική του τακτική και τις επιτυχίες του, τόσο στον πλειστηριασμό για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ) το 2017, όσο και στον πλειστηριασμό για το Mega το 2019.
 
Στις 31/05/2017 στην πλειοδοτική διαδικασία για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ), η εταιρεία Alter Ego (συμφερόντων του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός) πλειοδότησε με 22.892.600 ευρώ, ενώ η κυπριακή εταιρεία Vergata Holdings συμφερόντων Μελισσανίδη έχασε οριακά καθώς προσέφερε 21.000.000 ευρώ και η προσφορά της εταιρείας Dimera συμφερόντων Σαββίδη ανήλθε στα 11.926.000 ευρώ.
Με την πλειοδοσία του στον πλειστηριασμό για τον ΔΟΛ, ο Μαρινάκης απέκτησε τις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ, τρία sites, έναν ραδιοφωνικό σταθμό, το 50% της εκτυπωτικής εταιρείας ΙΡΙΣ, το 41,2% του Πρακτορείου διανομής Τύπου ΑΡΓΟΣ, το ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ και ποσοστό στο παλιό Mega.
 
Την 01/11/2019 στην πλειοδοτική διαδικασία για το MEGA, η εταιρεία Alter Ego (συμφερόντων Μαρινάκη) πλειοδότησε με 33.999.999 ευρώ, ενώ η προσφορά της κυπριακής εταιρείας Liquorina Limited που αποτέλεσε κοινοπραξία Βαρδινογιάννη-Σαββίδη-Κυριακού προσέφερε 33.000.000 ευρώ.
Με την πλειοδοσία του στον πλειστηριασμό για το MEGA, ο Μαρινάκης απέκτησε το σήμα του Mega, την ταινιοθήκη του και το αρχείο του με αποτέλεσμα να το επανεκπέμψει πανελλαδικά καθαρό από χρέη.
 
Όπως βλέπουμε, τόσο η διαφορά των 22,892 εκατ. του Μαρινάκη από τα 21 εκατ. του Μελισσανίδη στον πλειστηριασμό του ΔΟΛ, όσο και η διαφορά των 33,99 εκατ. του Μαρινάκη με τα 33 εκατ. της κοινοπραξίας Βαρδινογιάννη-Σαββίδη-Κυριακού στον πλειστηριασμό του Mega, ήταν πολύ μικρές διαφορές.
 
Και στις δύο περιπτώσεις λοιπόν ο Βαγγέλης Μαρινάκης υπολόγισε με ακρίβεια τη στρατηγική των αντιπάλων του και έβαλε το χέρι στην τσέπη όσο λιγότερο χρειαζόταν για να υπερκαλύψει τις προσφορές των αντιπάλων του και να νικήσει κατακτώντας στη μία περίπτωση το φιλέτο του Ελληνικού Τύπου και στην άλλη περίπτωση το φιλέτο της Ελληνικής τηλεόρασης.
 
Ειδικά στην προσφορά του για το Mega, η προσφορά των 33.999.999 ευρώ έδειξε ίσως ακόμα και διάθεση... τρολαρίσματος. Το σύνηθες στις δημοπρασίες και τους πλειστηριασμούς είναι να προσφέρεται ένα στρογγυλό ποσό + 1 ευρώ, ο Μαρινάκης όμως έδωσε ένα στρογγυλό ποσό μείον ένα ευρώ, στέλνοντας ένα μήνυμα προς τους ανταγωνιστές του ότι πιστεύει ότι δεν θα φτάσουν στα 34 εκατομμύρια.
 
Αν συγκρίνει κανείς αυτές τις περιπτώσεις με τα 7 εκατομμύρια που έδωσε ο Δ. Μελισσανίδης για να αποκτήσει την εφημερίδα Ναυτεμπορική με το παλιό της πιεστήριο και ένα site δίνοντας τα διπλάσια από τον επιλαχόντα, μπορεί να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα...

Πηγή: athlitiki-diaploki.blogspot.com/