Δημιουργία Β' Ομάδων: Ένα πρότζεκτ που πρέπει να υλοποιηθεί (και να υποστηριχθεί)


Tags: -

Καλησπέρα σε όλους...
 
Πριν λίγα 24ωρα βγήκε η είδηση ότι η δημιουργία των "Β' ομάδων" όσον αφορά το ποδόσφαιρο ανδρών είναι ένα σενάριο που -επιτέλους- πάει να γίνει πραγματικότητα. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει να υλοποιηθεί το εγχείρημα, ωστόσο ποτέ άλλοτε δεν είχε "προχωρήσει" σε τέτοιο βαθμό.
 
Όλα αυτά έως φέτος. Πάλι με πρωτοβουλία των Ερυθρόλευκων, η Super League έθεσε το θέμα στη βάση που πρέπει. Εμπλέκοντας όλους όσους απαιτούνται, για να μπορέσει να γίνει πράξη: Κυβέρνηση, ΕΠΟ, Super League 2. Ολους. Με στόχο να ξεκινήσει άμεσα ο θεσμός των Β’ ομάδων. Ακόμη και από την ερχόμενη αγωνιστική περιόδο, εάν είναι δυνατόν.
 
Πιο "ζεστό" ενδιαφέρον έδειξαν εξαρχής ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Από ... κοντά έδειξαν να είναι και οι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός-Άρης αλλά και οι Ατρόμητος-Βόλος. Με βάση το πλάνο που συζητείται έως τώρα, η ενσωμάτωση των ομάδων Β’ θα γίνει ως εξής. Εάν σχηματοποιηθεί το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, ο Ολυμπιακός Β (και όποια άλλη ομάδα επιθυμεί) θα ξεκινήσει την παρουσία του από τη Super League 2. Και με τη συμφωνία πως για τρία χρόνια οι συγκεκριμένες ομάδες δεν θα υποβιβάζονται.
 
Το πρώτο που μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος είναι όσον αφορά τα ρόστερ που θα έχουν οι ομάδες. Η πρόταση είναι σαφής: Με ποδοσφαιριστές που κατά συντριπτική πλειοψηφία θα είναι κάτω των 23 ετών. Και μόνο 5 παίκτες άνω των 23. Επίσης, βασική προϋπόθεση θα είναι η θητεία των (νέων) παικτών για τουλάχιστον 3 συνεχόμενα χρόνια σε ακαδημίες ελληνικής ομάδας. Καθώς η λογική είναι να βοηθηθούν οι ακαδημίες, να πάρουν ευκαιρίες παιδιά από τα σπλάχνα των ομάδων, να στηριχθεί ο Ελληνας ποδοσφαιριστής.
 
Βασικό ζήτημα, βεβαίως, το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές θα μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν στην πρώτη ομάδα, αναλόγως με τις ανάγκες της.
 
Η ΕΠΟ, που πρέπει να νομοθετήσει για να γίνει πράξη το θέμα των ομάδων Β’, είναι θετική. Ωστόσο υπάρχει αντίδραση από τις ομάδες της Super League 2, οι οποίες φοβούνται ότι θα χάσουν χρήματα, αλλά και ότι οι δεύτερες ομάδες των συλλόγων της Super League θα μπορούν να επηρεάζουν την έκβαση των πρωταθλημάτων. Εντούτοις, ήδη υπάρχουν λύσεις στο τραπέζι και για αυτά τα ζητήματα. Με σημαντικά οικονομικά κίνητρα που ούτως ή άλλως προκύπτουν από την παρουσία ομάδων όπως ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ.
 
Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος σε όλα τα επίπεδα. Και απλώς περιμένει το ΟΚ. Το ίδιο ισχυρίζεται και ο ΠΑΟΚ. Οι Ερυθρόλευκοι που είναι έτοιμοι να μπουν στο νέο πρωτάθλημα ακόμη και από φέτος,  έχουν ήδη αποφασίσει να έχουν έδρα το Ρέντη, ενώ παράλληλα προχωρούν σε σημαντικές βελτιώσεις και αναζητούν και νέα γήπεδα, για να μεγαλώσουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις του.
 
Μάλιστα, εάν βρεθεί χρυσή τομή και γίνουν εξαγγελίες μέσα στο καλοκαίρι, για έναρξη του νέου εγχειρήματος, ο Ολυμπιακός ουσιαστικά είναι έτοιμος και από άποψη ποδοσφαιριστών. Καθώς διαθέτει πάνω από 70 επαγγελματικά συμβόλαια (μαζί με της πρώτης ομάδας και τους δανεικούς), πολύ εκ των οποίων θα μπορούσαν πολύ εύκολα να αποτελέσουν μέλη του Ολυμπιακού Β’. Όπως, για παράδειγμα τα παιδιά της ακαδημίας γεννημένα το 2000 και το 2001, που του χρόνου δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα Κ19.
 
Γενικότερα, εγώ προσωπικά ήμουν και είμαι χρόνια τώρα υπέρ αυτού του εγχειρήματος. Για πολλούς λόγους. 
- 1ον: "ανοίγουν" θέσεις σε νέα παιδιά άνω των 20 ετών να παραμείνουν στο ρόστερ χωρίς να χρειαστεί να δοθούν δανεικοί ή να αφεθούν ελεύθεροι (μιας και δε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Πρωτάθλημα Ελλάδας Κ19). 
- 2ον: οι ποδοσφαιριστές που θα αποτελέσουν το ρόστερ θα έχουν σίγουρο χρόνο συμμετοχής. Για ποιο λόγο άλλωστε να πάει κάποιος παίκτης κάπου δανεικός αν δεν παίζει? Το έχουμε δει το έργο ουκ ολίγες φορές. 
- 3ον: από τη στιγμή που κάποιος παίκτης θα παίζει τόσο στην πρώτη όσο και στη Β ομάδα, δε θα μείνει ποτέ εκτός ρυθμού. Αναλόγως των συνθηκών και των αναγκών θα χρησιμοποιείται κατάλληλα έτσι ώστε να διατηρείται "ζεστός" και σε φόρμα.
- 4ον: κάποιοι ποδοσφαιριστές θα αποκτήσουν εμπειρία από ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα και ειδικά όσοι έχουν παίξει μέχρι τότε μόνο στα πρωταθλήματα υποδομής.
- 5ον: για να δωθεί ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα της Superleague 2, καθώς φαντάζομαι δε θα είμαστε λίγοι εκείνοι που θα βλέπουν πλέον ΚΑΙ τα παιχνίδια της Β'ομάδας για να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για τους παίκτες μας.
- 6ον: θεωρητικά, θα ενισχυθούν τα ταμεία των συλλόγων, αν επιτραπεί του χρόνου -αμήν και πότε- η προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα. Και μόνο το brand των "μεγάλων" θα προσελκύσει περισσότερο κόσμο που θα μπορεί να δει από κοντά επιπλέον αγώνες της αγαπημένης τους ομάδας, έστω και σε επίπεδο Β'ομάδων.
 
Η ουσία είναι μία. Η αντίστροφη μέτρηση για ένα απαραίτητο μέτρο, ώστε να σταματήσουν να χάνονται ποδοσφαιριστές, ξεκίνησε. Και ο Ολυμπιακός, όπως και αρκετές ακόμα ομάδες, είναι έτοιμος. Και είναι έτοιμος εδώ και ... καιρό.
 
ΥΓ: Δεν ξέρω αν είναι προτιμότερο να δούμε προπονητή στη Β'ομάδα τον Νικοπολίδη, τον Ιμπαγάσα ή κάποιον άλλον. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να είναι ένας άνθρωπος "μέσα" από τις ακαδημίες ώστε να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και να υποστηριχθεί ώστε να δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.