Η χρυσή ευκαιρία του αναβαθμισμένου Europa League για τον Ολυμπιακό!!



Καλησπέρα σε όλους...
 
Ο αποκλεισμός από την Λουντογκόρετς σίγουρα χτύπησε καμπανάκια στον Ολυμπιακό εν όψει της νέας σεζόν. Παρόλα αυτά δεν ήταν η απρόσμενη έκπληξη που όλοι νομίζουν. Η πρωταθλήτρια Βουλγαρίας μετράει άλλες δύο συμμετοχές στους ομίλους της διοργάνωσης, ήταν σίγουρα πιο έτοιμη από τον Ολυμπιακό καθώς το Βουλγαρικό  πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει και πήρε μια οριακή πρόκριση με παίκτη παραπάνω στη διαδικασία των πέναλτι. 
 
 
Θυμίζουμε επίσης ότι με τα δεδομένα που ίσχυαν τα τελευταία 70 χρόνια ο Ολυμπιακός θα είχε προκριθεί με το εκτός έδρας γκολ. Παρόλα αυτά η πρόκριση των Βούλγαρων ήταν δίκαιη. Όταν πετυχαίνεις αυτογκόλ, κάνεις αβίαστο πέναλτι και μένεις χωρίς λόγο με δέκα παίκτες, τότε διαπράττεις χαρακίρι και το δίκαιο είναι να αποκλειστείς.
 
Ο αποκλεισμός ήρθε και κάποτε θα ερχόταν. Ο Ολυμπιακός μετρούσε ήδη δέκα συνεχόμενες προκρίσεις σε 20 αγώνες σε καλοκαιρινά προκριματικά. Πιο συγκεκριμένα:
 
2016: Αρούκα (Πορτογαλία)
2017: Παρτίζαν (Σερβία), Ριέκα (Κροατία)
2018: Λουκέρνη (Ελβετία), Μπέρνλι (Αγγλία)
2019: Πλζεν (Τσεχία), Μπασακσεχίρ (Τουρκία), Κρασνοντάρ (Ρωσία)
2020: Ομόνοια (Κύπρος)
2021: Νέφτσι (Αζερμπαϊτζάν).
 
Όπως είναι φυσικό, δεν γίνεται κάθε χρόνο να έρχονται απανωτές συνεχόμενες προκρίσεις από μια ομάδα. Κάποια στιγμή θα έρθει και ένας αποκλεισμός. Αλλιώς γιατί να θέλαμε ως χώρα εγγυημένα εισιτήρια για τους ομίλους; Ο Ολυμπιακός θα συμμετάσχει στα play off του Europa League όπου θα αντιμετωπίσει την Σλόβαν Μπρατισλάβας από την Σλοβακία, η οποία τον Αύγουστο του 2019 είχε αποκλείσει στην ίδια ακριβώς φάση της διοργάνωσης τον τότε πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Εφόσον ο Ολυμπιακός προκριθεί θα συμμετάσχει στους ομίλους του UEFA Europa League. Εάν αποκλειστεί, θα αγωνιστεί στους ομίλους του Conference League χωρίς να δώσει προκριματικά.
 
 
TO FORMAT ΤΟΥ ΝΕΟΥ EUROPA LEAGUE ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ
 
Το νέο Europa League είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένο από την ΟΥΕΦΑ. Μέχρι πέρυσι στη διοργάνωση συμμετείχαν 48 ομάδες χωρισμένες σε 12 ομίλους των τεσσάρων. Πλέον οι ομάδες είναι 32, όπως στο Τσάμπιονς Λιγκ, χωρισμένες σε 8 ομίλους των τεσσάρων.
Με λίγα λόγια στη διοργάνωση συμμετέχουν πλέον λιγότερες και ποιοτικότερες ομάδες αφού οι υπόλοιπες θα απορροφηθούν από το Conference League.
 
Μάλιστα πλέον δεν θα υπάρξει φάση των «32» μετά τους ομίλους, αλλά φάση των «16». Ωστόσο η απευθείας πρόκριση στους «16» έρχεται για τις ομάδες που θα τερματίσουν στην 1η θέση του ομίλου τους στο Europa League. Όσοι τερματίσουν στη 2η θέση θα δώσουν μπαράζ με τις τρίτες των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ διεκδικώντας ένα εισιτήριο για τους «16» του Europa League.
 
Μέχρι στιγμής, έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Europa League οι εξής 16 ομάδες:
 
Αγγλία: Λέστερ, Γουέστ Χαμ
Ιταλία: Νάπολι Λάτσιο
Ισπανία: Ρεάλ Σοσιεδάδ, Ρεάλ Μπέτις
Γερμανία: Μπάγερ Λεβερκούζεν, Αίντραχτ Φρανκφούρτης
Γαλλία: Λυόν, Μαρσέιγ
Ρωσία: Λοκομοτίβ Μόσχας, Σπαρτάκ Μόσχας
Πορτογαλία: Μπράγκα
Τσεχία: Σπαρτά Πράγας
Βέλγιο: Γκενκ
Δανία: Μίντιλαντ
 
Οι υπόλοιπες 16 ομάδες της διοργάνωσης, θα είναι οι ηττημένες των 6 ζευγαριών των play off του Τσάμπιονς Λιγκ (Μπενφίκα-PSV Αιντχόβεν, Μονακό-Σαχτάρ Ντόνετσκ, Μάλμε-Λουντογκόρετς, Γιουνγκ Μπόις-Φερεντσβάρος, Σάλτσμπουργκ-Μπρόντμπι, Σερίφ Τιρασπόλ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ) και οι νικητές των 10 ζευγαριών των play off του Europa League ένα από τα οποία είναι το Ολυμπιακός-Σλόβαν. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Ολυμπιακός θα βρίσκεται πιθανότατα στο Α γκρουπ δυναμικότητας μαζί με Λιόν, Νάπολι, Λεβερκούζεν, Λάτσιο, Μπράγκα. Η οριστική διαμόρφωση των γκρουπ δυναμικότητας θα προκύψει μετά το τέλος των play off σε Europa League και Conference Λεague.
 
 
ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ EUROPA LEAGUE
 
Τα έσοδα της διοργάνωσης είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο παρότι είναι πολύ λιγότερα από το Τσάμπιονς Λιγκ ενώ έχουν αυξηθεί ελαφρά σε σχέση με πέρυσι. Αναλυτικότερα:
Πρόκριση στους ομίλους: 3.630.000 ευρώ (έναντι 2.920.000 εκ. ευρώ μέχρι πέρυσι)
Κάθε ισοπαλία στη φάση των ομίλων: 210.000 ευρώ (έναντι 190.000 ευρώ μέχρι πέρυσι)
Κάθε νίκη στη φάση των ομίλων: 630.000 ευρώ (έναντι 570.000 ευρώ μέχρι πέρυσι)
Κατάκτηση 1ης θέσης στον όμιλο: 1.100.000 ευρώ επιπλέον (έναντι 1.000.000 ευρώ μέχρι πέρυσι)
Κατάκτηση 2ης θέσης στον όμιλο: 550.000 ευρώ επιπλέον (έναντι 500.000 ευρώ μέχρι πέρυσι)
Πρόκριση στη φάση των «16»: 1.200.000 ευρώ επιπλέον (έναντι 1.100.000 ευρώ μέχρι πέρυσι)
Πρόκριση στα προημιτελικά: 1.800.000 ευρώ επιπλέον (έναντι 1.500.00 ευρώ μέχρι πέρυσι)
Πρόκριση στα ημιτελικά: 2.800.000 ευρώ επιπλέον (έναντι 2.400.000 ευρώ μέχρι πέρυσι)
Φιναλίστ τελικού: 4.600.000 ευρώ (έναντι 4.500.000 ευρώ μέχρι πέρυσι)
Νικητής τελικού: 8.600.000 ευρώ (έναντι 8.500.000 ευρώ μέχρι πέρυσι).
Φυσικά υπάρχουν μεγάλα χρηματικά μπόνους ανάλογα με την κατάταξη της κάθε ομάδας στο 10ετές ranking της ΟΥΕΦΑ και το market pool της κάθε χώρας.
 
Εφόσον οι ερυθρόλευκοι προκριθούν στους ομίλους του Europa League, έχουν εξασφαλισμένα μίνιμουμ 8 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα είναι σαφώς λιγότερα από τα μίνιμουμ 35 εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά μπορούν να αυξηθούν σημαντικά με μία καλή πορεία στη διοργάνωση καθώς οι πιθανότητες για μία καλή βαθμολογική και άρα οικονομική συγκομιδή στον όμιλο είναι περισσότερες. Για παράδειγμα η κατάκτηση της 1ης θέσης στον όμιλο με 10 βαθμούς μεταφράζεται σε επιπλέον 3.200.000 ευρώ.
 
Σίγουρα το ταξίδι στα αστέρια του Τσάμπιονς Λιγκ είναι μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά αλήθεια ποια πρόκληση μπορεί να έχει μία ελληνική ομάδα απέναντι σε ομάδες τύπου Παρί Σεν Ζερμέν με Μέσι, Μπαπέ, Νευμάρ; Το Europa League είναι η ιδανική χρυσή τομή ανάμεσα στο γαλαξιακό Champions League και την παρηγοριά στον άρρωστο που λέγεται Conference League...
 
Πηγή: athliki-diaploki.blogspot.com