Φάκελος "νεκροί Noor 1": Ποιοι είναι, πως πέθαναν, ποιος τους φοβόταν...



Καλησπέρα σε όλους...


Πρόσφατα το blog της "Αθλητικής Διαπλοκής" άνοιξε κατόπιν έρευνας το "φάκελο" των νεκρών του Noor 1. Γιατί τόσοι νεκροί μάρτυρες; Ποιος τους σκότωσε και γιατί; Η "Αθλητική Διαπλοκή" έκανε την έρευνα και δημοσίευσε το κάτωθι κείμενο όπου παρατίθενται ονοματεπώνυμα, ημερομηνίες, έρευνες και στοιχεία. Εμείς απλώς αντιγράφουμε το άρθρο ακέραιο, όπως μπορείτε να το διαβάσετε και στο https://athlitiki-diaploki.blogspot.com/.

Πριν δούμε τους νεκρούς, ας κάνουμε μία μικρή ανασκόπηση της υπόθεσης: Το πλοίο Noor 1 κατελήφθη τον Ιούνιο του 2014 στην Ελευσίνα μεταφέροντας 2,1 τόνους ηρωίνης. Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, ένα τόσο μεγάλο φορτίο δεν προοριζόταν για τη μικρή ελληνική αγορά αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Από τότε υπήρξαν δύο δικαστικές υποθέσεις για το Noor 1, η μία αφορά τους αρχικούς συλληφθέντες (μεσάζοντες, πλήρωμα, αποθήκευση) και η άλλη τους χρηματοδότες/παραλήπτες του φορτίου.

ΦΑΚΕΛΟΣ 1 - ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ - ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Στην πρώτη δικαστική διαδρομή του Noor 1 συνελήφθησαν, προφυλακίστηκαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν οι αρχικοί συλληφθέντες για το φορτίο της ηρωίνης (πλήρωμα του πλοίου, μεσάζοντες και όσοι αποθήκευσαν τα ναρκωτικά στην Ελλάδα), όχι όμως και οι χρηματοδότες ούτε οι παραλήπτες.
  • Κεντρικό πρόσωπο ο εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης (μεσάζων ανάμεσα σε χρηματοδότες και παραλήπτες του φορτίου, στη βίλα του στη Φιλοθέη βρέθηκε ο 1 τόνος ηρωίνης). Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η ποινή του έπεσε σε 18 έτη κάθειρξη.
  • Ο καπετάνιος του Noor 1 Γιώργος Μπουρδούβαλης επίσης καταδικάστηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η ποινή του έπεσε σε 18 έτη κάθειρξη.
  • Οι τρεις Τουρκοι (μέλη του πληρώματος) καταδικάστηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η ποινή τους έπεσε σε 18 έτη κάθειρξης στον καθένα.
  • Ο Ιρανός (μέλος πληρώματος) στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο καταδικάστηκε σε 16 έτη κάθειρξης κάθειρξη και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η ποινή του έπεσε σε 13 έτη κάθειρξης.
  • Ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης (ιδιοκτήτης αποθήκης στο Κορωπί όπου μεταφέρθηκε μέρος της ποσότητας της ηρωίνης) καταδικάστηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε 18 έτη κάθειρξης κάθειρξη και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η ποινή του έπεσε σε 13 έτη κάθειρξης.
  • O Σταύρος Λάγιος (συνεργάτης του Γιαννουσάκη που βοήθησε στη μεταφορά του φορτίου από το πλοίο στη βίλα του Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη) καταδικάστηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε κάθειρξη 10 ετών και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η ποινή του έπεσε σε 5 χρόνια κάθειρξη.
  • Ο Αιμίλιος Κοτσώνης που υπήρξε παλιά συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη, καταδικάστηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε κάθειρξη 10 ετών αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω αναστολής αλλά στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο κρίθηκε αθώος για την υπόθεση.

ΦΑΚΕΛΟΣ 2 - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ: ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ - ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ
 

Η δεύτερη υπόθεση του Noor 1 που δεν έχει φτάσει ακόμα στις δικαστικές αίθουσες, αφορά τη χρηματοδότηση του φορτίου της ηρωίνης και την παραλαβή του για διοχέτευση στην Ευρώπη (αφού φυσικά οι 2,1 τόνοι ηρωίνης δεν αφορούσαν την Ελλάδα).
 
Με την υπόθεση ασχολήθηκε λόγω της σοβαρότητάς της η περίφημη DEA (Aμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών) που με πολυσέλιδη έκθεσή της, ενημέρωσε τις Ελληνικές και Τουρκικές αρχές ότι χρηματοδότης/αγοραστής/οργανωτής της μεταφοράς ήταν ο Τούρκος (με Ιρανική καταγωγή) μεγαλέμπορος ναρκωτικών Σαρίφ Ζιντάστι και ο Τούρκος (με Βρετανική υπηκοότητα) Φαρντίν Ριγκαμπάντι ενώ παραλήπτης που θα αναλάμβανε τη διοχέτευση του φορτίου από την Ολλανδία στην Ευρωπαϊκή αγορά ήταν ο Τούρκος Ορχάν Ουρμ. Ουσιαστικά τα ναρκωτικά αγοράστηκαν στη Μ. Ανατολή από ανθρώπους του δικτύου του Ζιντάστι με προορισμό τον Ουρμ. Στην Ελλάδα υπήρξαν απλά μεσάζοντες/μεταφορείς. Στην έκθεση της DEA δεν γινόταν καμία αναφορά σε Έλληνα χρηματοδότη.
 
Θυμίζουμε ότι η DEA είναι η θρυλική υπηρεσία που έχει εξοντώσει τον Πάμπλο Εσκομπάρ στην Κολομβία, τον Χοακίν Γκουσμάν («Ελ Τσάπο») στο Μεξικό και τον Μανουέλ Νοριέγκα στον Παναμά (ο οποίος ήταν και δικτάτορας της χώρας).
 
Φυσικά δυνατότητα έκδοσης του Ζιντάστι από τον Ερντογάν στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Ζιντάστι ήταν κατά το παρελθόν πράκτορας που συνέβαλε στην αποκάλυψη του δικτύου «Εργκερέκον» το οποίο μεταξύ άλλων σχεδίαζε την ανατροπή του Ερντογάν... Ούτε φυσικά ο Ερντογάν θα έστελνε στις Ελληνικές Άρχες οποιονδήποτε όταν η Ελλάδα δεν έχει εκδώσει στην Τουρκία τους συμμετέχοντες στο πραξικόπημα κατά Ερντογάν που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας...
 
Ωστόσο, στις αρχές του 2021 οι Ελληνικές Αρχές πέτυχαν να εκδοθεί στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία ο έτερος χρηματοδότης, ο Τούρκος (με βρετανική υπηκοότητα) Φαρντίν Ριγκαμπάντι που προφυλακίστηκε καθώς κατηγορείται για χρηματοδότηση του φορτίου της ηρωίνης του Noor 1 από κοινού με τον Ζιντάστι.
 
Στα πλαίσια της δεύτερης έρευνας ασκήθηκε δίωξη από την Εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και 3 συνεργάτες του την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο λόγος της δίωξης ήταν ότι η εταιρεία του κ. Μαρινάκη είχε στείλει εμβάσματα ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων προς την εταιρεία του Μάκη Γιαννουσάκη (ο οποίος καταδικάστηκε για το Noor 1). Η κ. Τζίβα είχε θεωρήσει ύποπτα τα εμβάσματα.
Ωστόσο αυτά τα εμβάσματα είχαν σταλεί έναν χρόνο πριν τη μεταφορά του φορτίου ναρκωτικών και φυσικά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αγορά 2 τόνων ηρωίνης η οποία έχει τιμή χονδρικής 30 εκατομμύρια ευρώ!
 
Ο λόγος των εμβασμάτων Μαρινάκη προς Γιαννουσάκη ήταν ο εφοδιασμός 2 πλοίων του Βαγγέλη Μαρινάκη με καύσιμα από την εταιρεία του Μ. Γιαννουσάκη, αλλά η Εισαγγελέας Τζίβα επέμενε να ασκήσει τη δίωξη γιατί θεωρούσε ότι ο κ. Μαρινάκης θα μπορούσε να έχει εφοδιάσει τα πλοία του από τη δική του εταιρεία ανεφοδιασμού (Express Energy) και γι αυτό θεώρησε τα εμβάσματα ύποπτα πιστεύοντας ότι είχαν χρηματοδοτήσει το φορτίο της ηρωίνης.
 
Ο ανακριτής έκρινε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία κατά του Β. Μαρινάκη και αποφάσισε να αρχειοθετήσει την υπόθεση παρά την επιμονή της Εισαγγελίας και αναμένεται το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για να κλείσει την εμπλοκή του Μαρινάκη στην ιστορία αυτή.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ NOOR 1

Γράφημα της Καθημερινής μετά τις πρώτες δολοφονίες (δεξί κλικ - άνοιγμα σε νέα καρτέλα ώστε να μπορείτε να τη διαβάσετε πιο άνετα)

1. Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΖΙΝΤΑΣΤΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΗΣ
Οι δύο πρώτοι θάνατοι έλαβαν χώρα στις 26/09/2014 όταν δολοφονήθηκαν στο προάστιο Τσεκμετζέ της Κωνσταντινούπολης η κόρη του Ζιντάστι Αρζου Σερίφι Ζιντάστι και ο 23χρονος οδηγός της. Η έρευνα των τουρκικών αρχών αποκάλυψε ότι τη δολοφονία διέταξε ο Ορχάν Ουρμ (ο συμφωνημένος παραλήπτης του φορτίου της ηρωίνης που προαναφέραμε). Οι Τούρκοι εκτελεστές πληρώθηκαν με 20.000 ευρώ.
 
 
2. ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ
Τρεις μήνες αργότερα, στις 26/12/2014 δολοφονούνται στο ίδιο προάστιο της Κωνσταντινούπολης δύο νεαροί Τούρκοι, ο Χατζή Οσμάν Σεζέν και ο Χιχμέτ Αχτεμάρ που ο Ζιντάστι θεωρούσε δολοφόνους της κόρης του. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ο Οσμάν Σεζέν ήταν δολοφόνος της κόρης του Ζιντάστι και η δολοφονία της είχε καταγραφεί σε ιδιωτική κάμερα. Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 24/12/2014 είχε δολοφονηθεί στην Κωνσταντινούπολη ο 40χρονος Τούρκος ποινικός Αλί Ακμπάρ Αγκούν (ιδιοκτήτης καφέ στο Άμστερνταμ) που σύμφωνα με τις Τουρκικές Αρχές είχε εμπλοκή στην υπόθεση του Noor 1 ανήκοντας σε αυτούς που θα παραλάμβαναν το φορτίο.
 
 
3.  Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΧΜΕΝΤ ΣΑΧΙΝΤ
Τον Μάρτιο του 2015 δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο 48χρονος Ιρανός Αχμέντ Σαχίντ ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του Ζιντάστι. Επρόκειτο για ένα ακόμη επεισόδιο του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα στις τουρκικές συμμορίες ναρκωτικών.
 
 
4. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΙΑ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΜΠΑΣΚΑΛ ΣΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ
Στις 21 Ιουλίου 2015 ο 41χρονος Τούρκος Σερχάν Μπασκάλ πέθανε στον Ερυθρό Σταυρό. Ήταν τετραπληγικός εκ γενετής με αυτοάνοσο νόσημα (αμυοατροφική πλάγια σκλήρυνση - ALS) και ήταν κρατούμενος στις φυλακές για την υπόθεση. Στη φωτογραφία βλέπουμε στιγμιότυπο από τη σύλληψή του (ένα χρόνο πριν το θάνατό του) που μεταβαίνει στον ανακριτή με αναπηρικό αμαξίδιο:
 

5. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΤΟΥ NOOR ONE ΑΠΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ
Στις 15 Απριλίου 2016 πεθαίνει στη μονάδα εμφραγμάτων του Τζάννειου Νοσοκομείου, ο 32χρονος Ινδός μηχανικός του Noor 1 Shirastava Deubrat Kumat. Είχε προφυλακιστεί για την υπόθεση και μάλιστα επειδή είχε λήξει το 18μηνο της προφυλάκισης και δεν είχε σπίτι, διέμενε ως φιλοξενούμενος στο Α.Τ. Δραπετσώνας.
 
 
6. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΑΚΗ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
Τον Ιούνιο του 2018 σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα στο Οντάριο του Καναδά ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Καζινάκης ο οποίος είχε καταθέσει προανακριτικά στις αρχές για την υπόθεση ως μάρτυρας, αλλά δεν είχε εμφανιστεί στη χώρα για να καταθέσει και στο δικαστήριο.
 
 
ΗΤΑΝ ΣΥΜΠΤΩΣΗ 9 ΘΑΝΑΤΟΙ;
 
Προφανώς οι 6 δολοφονίες στην Τουρκία δεν ήταν κάποιου είδους σύμπτωση. Κανένας δεν μίλησε για σύμπτωση άλλωστε αφού ήταν φόνοι! Επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών των τουρκικών συμμοριών ναρκωτικών όπως προκύπτει και από εκτεταμένες έρευνες των τουρκικών Αρχών.
 
Συνεπώς απομένουν 3 νεκροί για να διαπιστώσουμε αν ο θάνατος τους ήταν σύμπτωση.
 
Από αυτούς οι δύο πέθαναν από φυσικά αίτια στην Ελλάδα (Σερχάν Μπασκάλ και Shirastava Deubrat Kumat) και ο ένας σε τροχαίο στον Καναδά (Καζινάκης).
Ειδικά για τον έναν (Σερχάν Μπασκάλ) γνωρίζαμε ότι είναι τετραπληγικός με αυτοάνοσο νόσημα (ALS). Από την πρώτη μέρα των συλλήψεων το 2014, οι Αρχές τον μετέφεραν κυριολεκτικά στα χέρια (!) ή με αμαξίδιο:

Ο τετραπληγικός Τουρκος με το αυτοάνοσο νόσημα μεταφέρεται σηκωτός λόγω της αναπηρίας του. Έναν χρόνο μετά πέθανε. Δεν είχε καταθέσει ποτέ τίποτα κατά του Μαρινάκη.

Άρα απομένουν δύο θάνατοι: Ήταν σύμπτωση να πεθάνουν 2 άνθρωποι σε 7 χρόνια (ένας από έμφραγμα και ένας σε τροχαίο) ;  Γιατί όχι;
 
 
ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΠΑΔΟΙ: ΤΟΥΣ ΕΦΑΓΕ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΟΥΝ
 
Στην Ελληνική οπαδική πραγματικότητα, τα πράγματα είναι απλά για ορισμένους:
  1. Ο Μαρινάκης είναι κατηγορούμενος για το Noor 1
  2. Στην υπόθεση Noor 1 πέθαναν κάποιοι «μάρτυρες»
  3. Ο Μαρινάκης σκότωσε «τους μάρτυρες».
 
Εξαιρετική η σειρά Narcos (συνιστούμε να τη δείτε) και απίστευτη η ζωή του Πάμπλο Εσκομπάρ στην Κολομβία αλλά δυστυχώς το πολύ Netflix επηρεάζει τον κόσμο.
 
Πέραν των Τούρκων που δολοφονήθηκαν σε προάστια της Κωνσταντινούπολης από τουρκικές συμμορίες σύμφωνα με τις Τουρκικές Αρχές (εκτός αν οι τουρκικές υπηρεσίες «τα παίρνουν από τον Μαρινάκη» και μας λένε ψέματα), υπάρχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τους άλλους τρεις θανάτους:
 
Όλοι όσοι πέθαναν είχαν καταθέσει στις Αρχές και κανένας από αυτούς δεν είχε καταθέσει κανένα στοιχείο εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη: Ο Σερχάν Μπασκάλ που πέθανε από αυτοάνοσο νόσημα στον Ερυθρό Σταυρό είχε απολογηθεί στον ανακριτή και ακολούθως προφυλακίστηκε. Στην κατάθεσή του δεν ανέφερε τίποτα για τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
 
Ο Ινδός μηχανικός Shirastava Deubrat Kumat που πέθανε από έμφραγμα στο Τζάννειο, είχε επίσης απολογηθεί στον ανακριτή και ακολούθως προφυλακίστηκε. Στην κατάθεσή του δεν ανέφερε τίποτα για τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Αλλά πέραν του Μαρινάκη, ποιος και γιατί να φοβάται έναν Ινδό φουκαρά μηχανικό του πλοίου που προφανώς πήρε ένα καλό μεροκάματο για το δρομολόγιο; Πόσο υψηλά ιστάμενο τον θεωρούσαν; Γιατί δεν ασχολήθηκαν με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, που καταδικάστηκαν, εξέτισαν την ποινή τους και αποφυλακίστηκαν;
 
Ο Έλληνας επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Καζινάκης ήταν ο μοναδικός νεκρός μάρτυρας του Noor 1 (όλοι οι υπόλοιποι δεν ήταν μάρτυρες, αλλά κατηγορούμενοι ή μέλη συμμοριών). Είχε δώσει προανακριτική κατάθεση λόγω της γνωριμίας του με τον Μάκη Γιαννουσάκη που καταδικάστηκε για την υπόθεση. Στην κατάθεσή του δεν ανέφερε τίποτα για τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο για τον Καζινάκη είναι ότι δεν επιθυμούσε να μπει στη διαδικασία να έρθει από τον Καναδά στην Ελλάδα για να καταθέσει στο Δικαστήριο ενώ οι Αρχές τον αναζητούσαν. Συνεπώς γιατί να θέλει κάποιος να σκοτώσει κάποιον που δεν θέλει να καταθέσει;
 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
 
Όπως αποδείχθηκε λοιπόν, οι 6 θάνατοι της υπόθεσης ήταν φόνοι τούρκων ποινικών στην Κωνσταντινούπολη και για τους άλλους 3 που πέθαναν σε Ελλάδα και Καναδά αναλύσαμε τα αίτια του θανάτου αλλά και το πόσο αδιάφορα ήταν για τον Βαγγέλη Μαρινάκη τα όσα κατέθεσαν στις Αρχές.
 
Συμπερασματικά, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ο 1 από τους 9 ήταν μάρτυρας της υπόθεσης. Οι υπόλοιποι όπως είπαμε ήταν κατηγορούμενοι ή μέλη συμμοριών. Συνεπώς ο μύθος των 9 νεκρών μαρτύρων ξεπερνάει τη σφαίρα της φαντασίας και όμως ο καθένας που δεν έχει ασχοληθεί με την υπόθεση τον αναμασά σαν παπαγαλάκι... 

Πηγη: ahtlitiki-diaploki.blogspot.com