ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΦΙΛΙΚΑ



Το θέμα με τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του Ολυμπιακού, είναι κάπως ασαφές. Υπάρχει το καταστατικό του Συλλόγου και αρκετές αναφορές που κάνουν λόγο για την γνωστή ημερομηνία ίδρυσης, αλλά ερευνώντας τις πηγές φαίνεται πως η επωνυμία Ολυμπιακός και η παρουσία της ομάδας με αυτό το όνομα σε παιχνίδια, έστω ανεπίσημα και φιλικά, προυπήρξε του Μαρτίου 1925. Η ομάδα είχε δημιουργηθεί νωρίτερα και μάλιστα είχε δηλώσει την ύπαρξή της με συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Για τα πρώτα εξ αυτών των παιχνιδιών, με τον γειτονικό και αντίπαλο Πειραικό Σύνδεσμο, δεν υπάρχουν μαρτυρίες ως προς την ακριβή ημερομηνία τους, πλην μιας αναφοράς. Κάποια Κυριακή του Ιανουαρίου, ίσως και περισσότερες από μία μάλιστα, η παρέα των Ανδριανοπουλαίων έκλεισε ραντεβού με τα άλλα Πειραιωτάκια για ένα ή περισσότρα ''ματσάκια''. Όπως βλέπουμε μάλιστα, αυτά τα παιχνίδια διαφημίστηκαν στον Τύπο της εποχής ως η σύγκρουση των δύο καλυτέρων ομάδων της χώρας.
 
ΕΚΔΟΣΗ ''ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ'' ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1925
 
 
Από εκεί και πέρα, τον επόμενο μήνα, στις 22-2-1925, ο Ολυμπιακός έδωσε στο Ποδηλατοδρόμιο το πρώτο του φιλικό με ομάδα εκτός Πειραιώς, με αντίπαλο την ΑΕΚ. Γι'αυτό, οι πηγές είναι ξεκάθαρες και αρκετά αναλυτικές.
 
ΕΚΔΟΣΗ ''ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ'' ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1925
 
 
 
Έτσι, στο πρώτο μας παιχνίδι με ομάδα πέραν των ''συνόρων'' του Πειραιά, χάσαμε από την ΑΕΚ με 3-2 στο Ποδηλατοδρόμιο. Θα παίρναμε εκδίκηση για αυτό πολλές φορές στο μέλλον... Σημασία, πέραν της ιστορικής αναφοράς, έχει όμως και η συμμετοχή των παικτών, η αρχική μας ενδεκάδα, σε σχηματισμό 2-3-5, που ήταν τότε της μόδας. Πάμε λοιπόν όλοι μαζί, με χέρια και πάλι.
 
ΚΛΕΙΔΟΥΧΑΚΗΣ
 
ΑΛΕΚΑΚΗΣ
 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
 
ΠΕΖΩΝΗΣ
 
Μ. ΛΕΚΟΣ
 
ΔΕΔΕΣ
 
Δ. ΛΕΚΟΣ
 
ΝΤΙΝΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
 
Και ξανά προς τη δόξα τραβήξαμε, έκτοτε...

Σχόλια

Εικόνα nik7os

Το θέμα εδώ είναι...μετράει ως ιστορικό ματς πρίν την ιδρυσή του ή είναι απλώς αναφορά;....