ZAΡΝΤΙΜ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΡΙΝΙΟ



Τα τελευταία χρόνια στους προπονητικούς κύκλους υπάρχει ένα θέμα γύρω από το οποίο ανακυκλώνονται αρκετοί τεχνικοί. Είναι το βασικό δίλημμα στην προπονητική φιλοσοφία που θα επιλέξουν να ασπαστούν. Χονδρικά, μπορούμε να το πούμε ''κατοχή μπάλας ή τοποθετήσεις σωστές και αξιοποίηση του χώρου?''. Γράφονται πολλά άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, αλλά εκδίδονται και οδηγοί από τη FIFA.
 
Όπως φαίνεται και στα πιο πάνω άρθρα-κείμενα, οι δύο βασικοί εκφραστές των παραπάνω μοντέλων, είναι η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ. Από τη μία πλευρά έχουμε την Μπαρτσελόνα με την κατοχή μπάλας και την πίεση ψηλά που πνίγει τον αντίπαλο και από την άλλη τη Ρεάλ, με το μάζεμα πίσω και την αξιοποίηση στο έπακρο του παραμικρού διαθέσιμου χώρου, με πολύ μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης.
 
Γιατί τα λέμε όλα αυτά? Όχι φυσικά για να συζητήσουμε γενικά κι αφηρημένα περί του ποια τακτική είναι η ανώτερη, αλλά για να εντοπίσουμε την κύρια διαφορά φιλοσοφίας της φετινής ομάδας του Ολυμπιακού από την περυσινή. Το περυσινό στήσιμο της ομάδας, παρέπεμπε σε Μπαρτσελόνα. Δεν ήμασταν Μπαρτσελόνα ούτε κατά διάνοια, αλλά αυτήν την ομάδα προσπαθούσαμε να μιμηθούμε. Πιέζαμε ψηλά, προσπαθούσαμε εμείς να έχουμε κατοχή στα περισσότερα παιχνίδια μας, ακόμη και στο Έμιρειτς, ενώ παντού στο γήπεδο υπήρχαν παγίδες και συνεργασίες των ποδοσφαιριστών μας. Αυτό το μοντέλο φέτος πάει περίπατο. Στη θέση του έρχεται η λογική της Ρεάλ του Μουρίνιο. Μαζευόμαστε πίσω, κλείνουμε όσους χώρους μπορούμε να κλείσουμε, αλλά ψάχνουμε την παραμικρή ευκαιρία να φύγουμε γρήγορα στην κόντρα, για να βρούμε μπόσικο τον αντίπαλο. Ο τρόπος που στήσαμε επιθέσεις στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού χθες και ειδικά ο τρόπος που εκμεταλλευτήκαμε τα κενά στην άμυνα του Λεβαδειακού μετά το 2-0, θα πω ότι ήταν εντυπωσιακός, τηρουμένων των αναλογιών και για τα δεδομένα της εποχής. Αυτό το σκηνικό με την γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση και τις ταχύτατες κόντρες, ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΑΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΕΠΙ ΕΡΝΕΣΤΟ ΒΑΛΒΕΡΔΕ. Έτσι εξηγούνται πολλά από τα πράγματα που αντικρύζαμε το προηγούμενο διάστημα και δεν μας κολλούσαν. Σε αυτό το μοντέλο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνει διαγώνια κάλυψη ο ακραίος μας μπακ. Σκοπός είναι να μείνει κάπως ψηλά και σε απόσταση από τους υπολοίπους της αμυντικής τετράδας, ώστε αν κερδίσουμε την μπάλα, να φύγει γρήγορα μπροστά και να γίνει προφανής επιλογή στην πάσα, όπως ας πούμε κάνουν ο Κοεντράο και ο Μαρσέλο στη Ρεάλ. Για να μην βρίσκει αεροδιαδρόμους ο αντίπαλος, τραβάει ο Ζαρντίμ την γραμμή άμυνας περίπου 10 μέτρα πίσω σε σχέση με πέρυσι και έτσι καλύπτεται το χάντικαπ από την απουσία σύγκλισης των ακραίων μπακ. Προιόντος του ποδοσφαιρικού χρόνου, μάλιστα, αρχίσαμε να βλέπουμε και ντουμπλαρίσματα του Μανιάτη και του Ιμπαγάσα στο Μοντεστό, με αποτέλεσμα να κοπούν τα σούρτα-φέρτα των κεντρικών χαφ του Λεβαδειακού στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Με δεδομένο πως στο προηγούμενο ματς δεν είδαμε κάτι τέτοιο και τώρα το είδαμε αρκετά, μπορούμε να πούμε πως σιγά σιγά αυτό θα μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο παιχνίδι μας. Ο Μοντεστό άρχισε σιγά σιγά να μην ανεβαίνει και τόσο, αφού δεν χρειαζόταν με τα τρεξίματα των υπολοίπων που έβρισκαν χώρους και η ομάδα λειτούργησε πάρα πολύ καλά.
 
Η εκτίμηση ότι ''η ομάδα θα δέσει περισσότερο όσο περνάει ο καιρός'' δεν είναι αφηρημένη, ούτε εδράζεται σε μια ακαθόριστη αισιοδοξία ότι ''όλα θα πάνε καλά'', επειδή κερδίσαμε σήμερα. Όποιος παρακολουθεί στενά το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, γνωρίζει ότι έχει γίνει μια πολύ σκληρή και επίπονη προετοιμασία, με προπονήσεις πολύ υψηλότερης έντασης από τις αντίστοιχες περυσινές. Υπήρξαν πολλά ταξίδια στο εξωτερικό για φιλικά. Υπήρξε και υπάρχει πρωινό ξύπνημα για όλους, ώστε να μαζευτούν στου Ρέντη, να φάνε πρωινό ως ομάδα και μετά να προπονηθούν. Επίσης, πριν από τα δύο επίσημα παιχνίδια μας μέσα στην εβδομάδα, είχαμε διπλές προπονήσεις, κάτι ασυνήθιστο επί Βαλβέρδε. Όλα αυτά δημιούργησαν μια κόπωση στους παίκτες μας. Ο Ζαρντίμ επέλεξε αυτόν τον τρόπο δουλειάς και σίγουρα θα λασκάρει το λουρί όσο περνάει ο καιρός. Μόλις γίνει αυτό, η ομάδα λογικά θα τρέξει πολύ περισσότερο από όσο είδαμε σήμερα στο δεύτερο ημίχρονο. Με δεδομένο λοιπόν ότι θα ενσωματωθούν και ποδοσφαιριστές όπως ο Γκρέκο και ο Φουστέρ στην πρώτη 11άδα, παίκτες δηλαδή που δεν έχουν κάνει καλή προετοιμασία για διαφόρους λόγους και φημίζονται για την τακτική πειθαρχία τους και τα αθλητικά τους προσόντα, νομίζω ότι υπάρχει πολύ καλή μαγιά για να κτίσει αυτό που θέλει ο Ζαρντίμ ακόμη και σε ευρωπαικό επίπεδο. Η Σάλκε που θα αντιμετωπίσουμε στις 18 Σεπτεμβρίου στο Καραισκάκη, για κάποιους είναι η ομάδα του Φαρφάν, του Αφελάι, του Χούντελααρ και του Μπαρνέτα. Για'μένα είναι η ομάδα που προχθές έφαγε στο γήπεδό της 22 τελικές από μια κάποια Άουγκσμπουργκ. Τολμώ λοιπόν να πω ότι αν η ομάδα του Ολυμπιακού λυθεί στο χορτάρι, μαζευτεί πίσω και χτυπήσει στην κόντρα με Φουστέρ-Μασάδο-Τζιμπούρ να κινούνται συνεχώς χωρίς την μπάλα, αλλά και τους Μοντεστό-Μανιάτη-Γκρέκο να καλύπτουν αποστάσεις γρήγορα στον άξονα, δεν θα κερδίσουμε απλώς τους Γερμανούς. Θα τους σμπαραλιάσουμε. Είμαι υπεραισιόδοξος? Λέω μεγάλα λόγια? Μπορεί. Ίσως να μην προλαβουμε να είμαστε όπως πρέπει και να χάσουμε εύκολα από τη Σάλκε σε 2 εβδομάδες. Εγώ όμως οφείλω να πω αυτό που βλέπω. Ο Ζαρντίμ με κέρδισε για τα καλά. Είναι ένας προπονητής που δουλεύει πάρα πολύ στο κομμάτι της τακτικής, απλώς δεν δουλεύει όπως ο Βαλβέρδε, που είχαμε συνηθίσει ως πέρυσι. Από εδώ και πέρα, εφόσον κατάλαβα το γενικότερο πλάνο που έχει στο μυαλό του και τον τρόπο που δουλεύει, μπορώ να πω ξεκάθαρα πια ότι ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ. Ως τέτοιος, από εμένα έχει ασυλία σε όποια μικρολαθάκια του εντοπιστούν από εδώ και πέρα. Όχι πως δεν θα επισημανθούν, απλώς δεν θα κολλάμε εκεί και θα εστιάζουμε στη γενική εικόνα της δουλειάς του. 
 
Υ.Γ. 1 Είναι δυνατόν να μην ήταν καλός προπονητής ο Ζαρντίμ? Εδώ τον εγκωμίασε ο Μουρίνιο, Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. Για να μην πω ότι τον εγκωμίασε και ο Χεσουάλδο Φερέιρα.
 
Υ.Γ. 2 Τελικά ποιο μοντέλο είναι καλύτερο? Της Ρεάλ ή της Μπάρτσα? Δεν ξέρω και δεν με νοιάζει, αφού για Ολυμπιακό μιλάμε και ως μέγεθος δεν μπορούμε να συγκριθούμε με κάποια από τις 2 αυτές ομάδες. Στο κάτω κάτω μιλούν τα αποτελέσματα στα μεταξύ τους ματς. Ξέρω ότι η Ρεάλ του Μουρίνιο, που πάει να μιμηθεί ο Ζαρντίμ, στα καλά της παίζει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και τόσο γρήγορο, που χάνεται από τα μάτια των αντιπάλων της. Το κατάλαβε πολύ καλά και η μεγάλη Μπάρτσα, στο πρόσφατο παιχνίδι της Μαδρίτης, όπου έβλεπαν ο Πικέ και ο Μασκεράνο να βγαίνουν στην πλάτη τους συνεχώς ο Κριστιάνο και ο Ιγκουαίν και δεν ήξεραν πώς να φυλαχτούν. Με λίγα λόγια, ετοιμαστείτε για τεσσαροπεντάρες φέτος στο Καραισκάκη. ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΟΜΑΔΑΡΑ.
 
Υ.Γ. 3 Ίσως κάποιος πει ''καλά ρε φίλε, εσύ δεν του την έλεγες για τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας στα προηγούμενα ματς? Τώρα με ένα ματς απέναντι στο Λεβαδειακό, τι άλλαξε στην στάση σου προς το Ζαρντίμ? Μήπως η αρμάδα του Παράσχου είναι κάνα μεγαθήριο?''. Απαντώ. Σήμερα ΠΗΓΑ ΓΗΠΕΔΟ. Στο φιλικό με τη Μάλαγα δεν ήμουν στην κερκίδα, λόγω δουλειάς. Αυτά που βλέπουν τα μάτια μου, δεν γίνεται να τα προσπεράσω από τις αναλύσεις κανενός ''ειδήμονα'' ή από τις ισοπεδωτικές κρίσεις κάποιου ιντερνετικού μαιντανού. Δεν σαπίσανε τα πόδια μας στα πέταλα και τα μάτια μας μπροστά σε τηλεοράσεις και οθόνες υπολογιστών να βλέπουμε ευρωπαικό ποδόσφαιρο, ώστε να μιλάμε σαν γαύροι που ''ξέρουν, επειδή έχουν κλοτσήσει τόπι στην αλάνα''. Η μπάλα μαθαίνεται στο γήπεδο και αυτή είναι μια διαδικασία διαρκείας. Όχι ''πήγα δύο χρονιές γήπεδο και έκτοτε ξέρω τα πάντα''...
 
Υ.Γ. 4 Είναι πραγματικά απόλαυση να βλέπει κανείς τις κινήσεις του Τζιμπούρ μέσα στο γήπεδο. Το πώς κινείται χωρίς την μπάλα, το πώς διευκολύνει τους συμπαίκτες του με απλά αγγίγματα και προσποιήσεις και πώς ανεβάζει όλη την ομάδα με τα τρεξίματά του.
 
Υ.Γ. 5 Στο παραπάνω υστερόγραφο, κρατήστε όλο το κείμενο και όπου Τζιμπούρ, βάλτε Ιμπαγάσα, αλλά και Μασάδο. Τρομερός ο Γάλλος τακτικά. Λίγο να στρώσει ακόμη και θα απογειωθεί, αυτός και όλη η ομάδα. Για τον ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΡΙΕΛ ΙΜΠΑΓΑΣΑ δεν γίνεται να μιλήσω. Αν δεν ήταν αυτός που είναι, δεν θα έπαιζε 11 χρόνια σερί Πριμέρα Ντιβιζιόν. Μεγάλη μας τιμή που απολαμβάνουμε έναν τέτοιο παικταρά. Πραγματικό παικταρά, όχι παικταρά επειδή κάνει τακουνάκια και ντρίμπλες...
 
Υ.Γ. 6 Ο Αμπντούν όσο περνάει ο καιρός γίνεται και καλύτερος στον τομέα που υστερούσε κατά πολύ μέχρι και πέρυσι. Την κίνηση χωρίς την μπάλα. Όταν φτάσει στο επίπεδο του Μασάδο, δεν θα γίνει απλώς χρήσιμο εργαλείο, αλλά πυρηνικό όπλο. Πολύ μεγάλα προσόντα και διάθεση για δουλειά έχει. Αναμένουμε κι άλλη προσπάθεια στο συγκεκριμένο κομμάτι. Με την σούπερ προετοιμασία που έχει βγάλει, έχει και θα έχει πολλές δυνάμεις για να αντέξει σε υψηλό τέμπο μέσα στην χρονιά.

 
Υ.Γ. 7 Πας στο γήπεδο, γυρίζεις μέσα στην χαρά για την εικόνα της ομάδας -ξαναγράφω πως μιλάω τηρουμένων των αναλογιών της εποχής πάντοτε και σε καμία περίπτωση εννοώντας πως έτσι περιμένω τον καλό Ολυμπιακό μέσα στην χρονιά-, ανοίγεις τον υπολογιστή και βλέπεις τα γνωστά ιντερνετικά παρτάλια να αερολογούν και να κράζουν. Λοιπόν, ''ολυμπιακάρες'' της πλάκας και του καναπέ, πείτε ό,τι θέλετε για τον Ολυμπιακό, το Μαρινάκη, τους παίκτες και τους δημοσιογράφους που είναι κοντά και γύρω από την ομάδα. Γούστο σας και καπέλο σας να μην είστε ικανοποιημένοι με τις μεταγραφές, τους παίκτες, τη διοίκηση και να απαιτείτε καλύτερα πράγματα για τον Ολυμπιακό παντού. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν μένετε εκεί, ούτε θα σας κατηγορήσω. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα όμως να λέτε ψέμματα για νσ στηρίξετε τα επιχειρήματά σας. Κανένας Μαρινάκης δεν παντελονιάζει, όπως λέτε με στόμφο. Το μαγαζί που λέγεται ΠΑΕ Ολυμπιακός, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΗ. ΔΕΙΞΤΕ ΜΑΣ ΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΚΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ. Επίσημο έγγραφο, έτσι? Όχι λογαριασμούς από το μπακαλοτέφτερο του μυαλού σας. Επίσης, ακόμη και κέρδη να έχει το μαγαζί που λέγεται ΠΑΕ Ολυμπιακός, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΤΣΕΠΩΣΕΙ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟ. Δεν προβλέπεται σε κανέναν μέτοχο ΠΑΕ να βάλει χέρι σε κέρδη του μαγαζιού, αφού δεν εκδίδονται μερίσματα σε ΠΑΕ. Άρα, με τη δική σας λογική, αν δεχτούμε πως ο Μαρινάκης μειώνει τα έσοδα, ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΡΩΣΤΗ. ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ, αν κι εφόσον φυσικά μας αποδείξετε πως έχει κέρδη η ΠΑΕ. Έχετε αποδείξεις πως παράνομα ο Μαρινάκης βάζει χέρι στα έσοδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός? Αποδείξτε το κι εγώ συντάσσομαι μαζί σας και κράζουμε τον απατεώνα, ''Σαλιαρέλη'' Μαρινάκη, που θα μας καταστρέψει. Τα ψέμματα τελειώνουν κάποια στιγμή και οι αερολογίες και τα αναθέματα των καραγκιόζηδων που ''τα ξέρουν όλα'' δίνουν τη θέση τους στην πραγματικότητα. Μέχρι να το κάνετε λοιπόν, εγώ δεν μπορώ να δω κακοπροαίρετα και να μην εμπιστευτώ τον άνθρωπο που έχει ξοδέψει από την τσέπη του και την προσωπική του περιουσία 70 εκ. ευρώ για τον Ολυμπιακό μέσα σε δύο χρόνια, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της χώρας από τον Εμφύλιο και μετά. Αποδείξτε όσα λέτε. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, ''γνώστες'' καναπεδάτοι...
 
Υ.Γ. 8 Δεν εξυπηρετεί σε τίποτε η γκρίνια προς τα όποια λάθη του Σιόβα ή του Χολέμπας. Στήριξη θέλουν αυτοί οι παίκτες και τίποτε περισσότερο φέτος, αφού θα κληθούν να σηκώσουν ένα μεγάλο και πρωτόγνωρο για αυτούς βάρος και ίσως τους πάρει από κάτω. Επίσης, οι μουρμούρες μετά από κάθε σέντρα του Τοροσίδη, που αποσκοπούν? 5,5 χρόνια τι βλέπετε εσείς που γκρινιάζετε δηλαδή? Το Μαικόν και τον Ντάνιελ Άλβεζ? Δεν το συνηθίσατε αυτό το έργο?
 
Υ.Γ. 9 Η ομάδα, αν στηθεί σωστά και δεν την διαλύσει ο κόσμος με την έλλειψη πίστης, είναι ικανή για μεγάλα πράγματα και σε επίπεδο αποτελεσμάτων, τουλάχιστον, ίσως ξεπεράσει την περυσινή. Μπορούμε να πάρουμε την πρόκριση στους ''16'' σε αυτόν τον όμιλο και φυσικά να κάνουμε το νταμπλ απέναντι στο πρώην αφεντικό της Αριστέας. Στήριξη θέλει η δουλειά. Τι θα πει στήριξη? Όχι γκρίνια στο γήπεδο. Ας σταματήσει πια ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ των κεντρικών θυρών. Έχουμε τη φυσούνα με τους ξερόλες μπασκετικούς της φάπας στο ΣΕΦ, έχουμε και τους ειδήμονες της δεκάρας στο Καραισκάκη, που λύνουν όλα τα προβλήματα της ομάδας μέσα στο 90λεπτο. Θες να συζητήσεις και να γκρινιάξεις? Άραξε μετά το ματς στο RED CAFE, πες τα με τα φιλαράκια σου πίνοντας μπύρες και κράξε όσο θες. Την ώρα του αγώνα, τι κερδίζεις? Ας μην βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας.
 
Υ.Γ. 10 Βγήκε και ο Παράσχος, που έχει ρίξει κατηγορία τις μισές ελληνικές ομάδες και φάνηκε αηδιασμένος, λέει, με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ε, άντε τράβα βρες το φιλαράκι σου τον Αχιλλέα Ασαλνίδη και ανοίξτε μαζί το πατσατζίδικο στην Ομόνοια που έκλεισε. Κρίμα είναι να μην καλλιεργείς αυτήν την έμφυτη κλίση σου στο κόψιμο του πατσά, επειδή σου καρφώθηκε η ιδέα να παριστάνεις τον προπονητή. Εμείς τι φταίμε στο κάτω κάτω?
 
Υ.Γ. 11 Όποιος διάβασε το κείμενο και κατάλαβε ότι ''μας βγάζεις το Ζαρντίμ Μουρίνιο? Άραξε ρε φίλε'', μπορεί να ανοίξει το ψυγείο, να πάρει ένα γιαούρτι και να το ρίξει μόνος του στη μάπα του.
 
Υ.Γ. 12 ΟΕ ΟΕ ΟΕ ΖΑΡΝΤΙΜ
 
Υ.Γ. 13 Μάθετε να αγαπάτε και να στηρίζετε άδολα ρε νεόγαυροι. Σας τα λέει ένας ''υπάλληλος'' αυτά, ένας ''πληρωμένος δολοφόνος'', ''παρωπιδοφόρος'', ''με τσίμπλες στα μάτια''. Θα εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε το πόσο μεταμορφώνεται μια ομάδα που νιώθει έμπρακτα την αποδοχή και τη ζεστασιά από το ποδοσφαιρικό κοινό που την βλέπει από κοντά.
 
Υ.Γ. 14 Και οι τυφλοί είδαν και οι κουφοί άκουσαν τη διαφορά. Επιτέλους, ήρθε το ''κοντά'' που λέγαμε. Μάκαρε, καλώς ήρθες πίσω αδερφέ μας.
 
Υ.Γ. 15 19.978 εισιτήρια στην περυσινή πρεμιέρα πρωταθλήματος στο Καραισκάκη με την Ξάνθη, 18/09/2011, 18.751 εισιτήρια στη φετινή μας πρεμιέρα στο Καραισκάκη, 02/09/2012, με αρκετό κόσμο να λείπει σε διακοπές. Αυτά για κάποιους μαιντανούς που ανακάλυψαν ''περιέργως και ασυνήθιστα άδειο για πρεμιέρα το Καραισκάκη'' και το μετέφραζαν ως ''μήνυμα για τις μεταγραφές στο Μαρινάκη''. Το γιατί δεν είχαμε 28.000 εισιτήρια, μπορείτε να το διαπιστώσετε αν κάνετε μια βόλτα στους κάδους της γειτονιάς σας και δείτε κόσμο να τρώει από εκεί, αν σκεφτείτε το πόσος κόσμος είναι άνεργος και αν δείτε ποιες θύρες έμειναν άδειες. Οι celebrities ας πούμε που ντρέπονταν που είναι Ολυμπιακοί μετά τα ψευτοεπεισόδια με το Σισέ, απέχουν. Ετοιμάζονται για μόστρα με τζάμπα εισιτήρια στο Τσάμπιονς Λιγκ και σε κάνα ντέρμπυ με το βάζελο, ώστε να βγαίνουν φωτογραφίες και να διαφημίζουν το πόσο ''τρελοί με τον Ολυμπιακό'' είναι. Επίσης, περιμένουμε και αυτούς που διαφήμιζαν πως θα έρχονταν Καραισκάκη και θα γιούχαραν τη διοίκηση, θα έβριζαν το Μαρινάκη και θα έδερναν τους αντιφρονούντες που χαρτζιλικώνονται, αφού ''η οργή του κόσμου θα έπνιγε και τους υπαλλήλους''. Αν είσαι σε φάση που σε αφήνουν στη Συγγρού και ψάχνεις να βρεις το πώς θα βγεις Καραισκάκη με τις πινακίδες, τέτοιες σοφίες θα πετάς στο ίντερνετ, ως ''αδέσμευτος οπαδός'' που είσαι. Ναι, δεν είσαι πρόβατο. Τα κατάφερες και πήρες το κουραδόκαστρο. Άντε τώρα κλείσου στο καβούκι σου, γιατί στον έξω κόσμο είσαι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ.
 
Υ.Γ. 16 Εγώ ως πρόβατο, υπάλληλος και τσάτσος, διαβάζω καθημερινά και τις 3 εφημερίδες του Ολυμπιακού, όπως και όλα τα sites με θεματολογία σχετική με τον Θρύλο. Εσείς οι υπόλοιποι που δεν είστε πρόβατα και δεν έχετε τσίμπλες στα μάτια, μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά ειδήσεις και εκτιμήσεις δημοσιογράφων, αλλά μετά να τους κράζετε επειδή ''τα παίρνουν, είναι ΑΡΔ και θέλουν να μας ποδηγετούν, εξυπηρετώντας συμφέροντα της διοίκησης''. Εγώ δεν έχω τέτοιο ''επίπεδο'', όπως το δικό σας, ώστε να φτύνω δημόσια εκεί που γλείφω ιδιωτικά, το ομολογώ. Τα ''ΟΑΕΔ'' που πάνε και έρχονται για δικά μας μέσα, θα μας οδηγήσουν σε μια υπέροχη κατάσταση. Έχουμε που έχουμε ελάχιστες φωνές, μας έχουν καβαλήσει όλοι μαζί οι αντιολυμπιακοί, περνώντας την προπαγάνδα τους και σε ''έντιμους, αγνούς γαύρους, που δεν τρώνε κουτόχορτο'' κι εμείς τι θα κάνουμε? Θα κλείσουμε αυτούς που έστω αποτυχημένα, έστω ατελώς, πάνε να βάλουν πλάτη στην ομάδα? Μετά ποιος θα αναλάβει την υπεράσπιση του Θρύλου? Οι νεόγαυροι που δεν έχουν τσίμπλες στα μάτια? Μπρρρρρρ σούργελα. 
 
Υ.Γ. 17 Ορισμένοι που ίσως παραξενεύονται και τσαντίζονται από τον επιθετικό τρόπο γραφής μου προς κάποιους Ολυμπιακούς, ας αναλογιστούν πως μια ζωή η κατάρα αυτής της ομάδας ήταν η κακή νοοτροπία μιας μεγάλης ή μικρής μερίδας οπαδών της, που της έβαζε χαλινάρι και δεν της επέτρεπε να απογειωθεί. Το καρκίνωμα το κόβεις και το πετάς, δεν κοκορεύεσαι που το κουβαλάς στο σώμα σου. Επίσης, επειδή εδώ μιλάμε στο ίντερνετ, δεν γίνεται να προσεγγίσω διαφορετικά τις ορδές των ολυμπιακάρων του καναπέ που φέρνουν την καταστροφή κάθε χρόνο από το πουθενά και δίχως αφορμή. Για'μένα, υπάρχει μια αρχή. Με πείθεις πως είσαι γηπεδικός γαύρος, ενεργός γαύρος, που στηρίζεις την ομάδα και ψάχνεσαι για αυτήν? Βγάλε και το Μαρινάκη παντελονάκια, δεν θα σε κράξω, όσο κι αν διαφωνώ μαζί σου. Συνειδητοποιώ πως είσαι μαιντανός? Περιθώρια για διάλογο δεν υπάρχουν με εσένα. Κράξιμο μόνο και μπινελίκια, μπας και συνέλθεις.
 
Υ.Γ. 18 Μετά τη διακοπή και αν όλα πάνε καλά, όπως τα περιμένουμε, θα δούμε πράματα και θάματα. Τότε που θα αρχίσουν οι κωλοτούμπες αυτών που τώρα κράζουν, ελπίζω να παραμείνει και η υπόσχεσή τους πως ''δεν ξαναπατάω γήπεδο, πρόβατα είναι όσοι πήρανε διαρκείας φέτος''. Ας μείνουμε τα πρόβατα με τα διαρκείας μας στο μαντρί. Ούτως ή άλλως υπάρχουν χιλιάδες γαύροι που θέλουν να βοηθήσουν την ομάδα, να την δουν από κοντά και δεν φέρνουν την καταστροφή. Απλώς απέχουν για οικονομικούς ή άλλους, άσχετους με τους προηγούμενους, λόγους. Καλύτερα να βρεθεί τρόπος να μπούνε αυτοί μέσα στα εμπορικά παιχνίδια παρά οι celebrities που ντρέπονται για την ομάδα τους και οι έντιμοι που δεν τρώνε κουτόχορτο. Αρκετός στόκος υπάρχει ήδη στις κερκίδες του γηπέδου, όσα μερεμέτια κι αν θελήσουμε να κάνουμε στο σπίτι μας, δεν θα εξαντληθεί...

Σχόλια

Εικόνα dono

Συμφωνώ με την οπτική σου, σχετικά με τις διαφορές με την περισυνή ομάδα, αν και διαφωνώ (τα είπαμε εχθές) στο ότι για να παίξεις κλειστά πίσω και να κυνηγήσεις τις αντεπιθέσεις πρέπει να εξασφαλίσεις και ότι θα δέχεσαι δύσκολα γκολ. Για αυτό δεν έχω πειστεί ακόμα, αφού κατά την γνώμη μου σε αυτό συντελούν και οι παίχτες-προσωπικότητες και επιπέδου που έχεις (ή δεν έχεις). Πέρισυ το έκανε σε αρκετά ευρωπαϊκά παιχνίδια και ο Ερνέστο, αλλά ότι περνούσε από το κέντρο το καθάριζαν οι δύο κεντρικοί αμυντικοί σου. Σε αυτό πάντως θα βοηθήσει πολύ ο Κοντρέρας
Συμφωνώ ότι φέτος μπορούμε να έχουμε σαφώς ταχύτερο κέντρο, πράγμα που συνεπάγεται άμεσα καλύτερη προσαρμογή στο σύστημα Ζαρντίμ.
Τέλος μια υπενθύμιση προς όλους στους μαϊντανούς... Δεν είμαστε υπάλληλοι της ΠΑΕ ή του Μαρινάκη, δεν είμαστε ρουφιάνοι δημοσιογράφοι, δεν είμαστε αμούστακα παιδιά, έχουμε ζήσει και γιγαντώσει την ιδέα του Ολυμπιακού μέσα στα πέτρινα χρόνια και όχι μέσα στο κλίμα σιγουριάς και ανωτερότητας που μας έδωσε απλόχερα ο τιτανοτεράστιος ΚΟΚΚΑΛΗΣ και τώρα ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ.

Εικόνα savvas gridlock

Όπως εξηγώ και μέσα στο κείμενο, οι παίκτες που λες πως πέρυσι έκοβαν ως στόπερ μας, Μέλμπεργκ-Αβραάμ, το έκαναν ψηλά, με την άμυνα στη σέντρα. Τώρα τραβήξαμε την γραμμή άμυνας 10 μέτρα πίσω. Φυσικά Μέλμπεργκ-Αβραάμ και σε τέτοιο παιχνίδι ήταν σούπερ και το απέδειξαν το 2009-10, με Κετσπάγια-Ζίκο-Μπάντοβιτς. Απλώς δεν προκύπτει από κάπου ότι ο Κοντρέρας και ο Σιόβας, σε μικρούς χώρους και κοντά στην εστία μας, θα μας δημιουργήσουν τα τεράστια προβλήματα με τις επεμβάσεις τους, ειδικά αν έχουν βοήθειες και ντουμπλαρίσματα ως τρίτο στόπερ από τον όποιο κόφτη, Ντιακιτέ ή Μοντεστό. Αν μου έλεγες ότι ο Κοντρέρας και ο Σιόβας θα ανεβαίνουν ψηλά, στη σέντρα, για να πιέζουμε στην αντίπαλη περιοχή, όπως παίζαμε πέρυσι, θα σου έλεγα ότι με αυτό το αμυντικό δίδυμο θα γελούσε το πανελλήνιο. Τώρα, περιμένω. Ίσως δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα.

Εγώ είμαι υπάλληλος του Μαρινάκη, περήφανος και δίχως κανέναν ηθικό ενδοιασμό. Πριν τα έπαιρνα από τον Κόκκαλη, που μας είχε βάλει όλους σε δουλειές. Δοκίμασα να τα αρπάξω κι από τους Αγγελόπουλους, αλλά αυτοί δεν δίνουν μεροκάματο, είναι έντιμοι. Τώρα λειτουργώ όπως ο Πίκουλας και ο Πουλόπουλος και γλείφω. Γλείφτης, υπάλληλος, πληρωμένος δολοφόνος. Είπαμε, τα λέω αυτά και φτιάχνομαι. Γουστάρω ρε παιδί μου να τα ακούω από γαύρους...

Εικόνα dono

Σάββα το μόνο που λέω είναι ότι θέλω να δω εάν αυτό είναι επιλογή του προπονητή λόγω τακτικής, ή λόγω ανάγκης την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.