ΝΕΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΝΕΑ ΗΘΗ



 
Στις εφημερίδες πριν λίγες μέρες διαβάσαμε τα δύο παρακάτω ενδιαφέροντα άρθρα, τα οποία και αναπαράγουμε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 20-10-2012
 
Αλήθεια υπάρχουν νόμοι στην Ελλάδα; έχουμε Δημοκρατία σε αυτό το Κράτος; Αν ναι, γιατί κάποιοι Media men, ελληνιστί «μιντιάρχες» και καραμανλιστί «νταβατζήδες» κάνουν ό,τι υπαγορεύει η ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητά τους και δεν επιβάλλονται σε βάρος τους αν όχι διοικητικές κυρώσεις, τουλάχιστον ο εγκλεισμός τους σε δημόσιο ψυχιατρείο για νοσηλεία; Πρέπει να αναρωτιέται κανείς; Διαφθορά δεν υπάρχει μόνον όταν ο λαός δεν τηρεί τους νόμους, αλλά και όταν διαφθείρεται από τους νόμους (Μοντεσκιέ).

Ο έμφορτος κύρους δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ του κ. Αλαφούζου Κυριάκος Θωμαΐδης, με τους περίφημους προσκεκλημένους του, συμμορφώνεται στις ηθικές επιταγές τηρών απαρεγκλίτως τους όρους της ανοιχτής τηλεόρασης, ενώ οι αρχισυντάκτες και εκφωνητές ειδήσεων του ΣΚΑΙ όπως ο συμπαθής κ. Νίκος Ευαγγελάτος και η στενή φίλη και συνάδελφός του κ. Σία Κοσιώνη, συμμορφώνονται στις ηθικές επιταγές τηρούντες τους όρους της ανοιχτής δικογραφίας, προσβάσιμης στο κοινό, με τα αντίστοιχα εύσημα για τις λαχταριστές καταδίκες των προσώπων, που στοχεύονται άθελά τους κατά την εκφορά δημοσίου λόγου. Κάποιοι από κει μέσα επίσης εκφωνούν διαβάζοντας  μέσα από καταθέσεις, υποτίθεται απόρρητες, και βεβαίως επιμελημένα επιλεγμένες, χωρίς να πτοούνται από την ανοιχτή αναφορά ονομάτων και την εντεύθεν παραπληροφόρηση και εκβιαστικά προπαγανδιστική επιρροή που ασκούν σε πάσης φύσεως δέκτη και αποδέκτη.

«Ο Αλαφούζος τα  έχει βάλει με το Μαρινάκη», λένε οι περισσότεροι υποβαθμίζοντας έτσι τις βαρείες παραβιάσεις του Συντάγματος που συνεφέλκεται αυτός ο θυμός, που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί διαφορετικά, παρά με ένα διαρκή και ανελέητο τηλεοπτικό λιθοβολισμό. Υπάρχουν  όμως και άλλων ειδών θεραπείες του θυμού. Αλήθεια, τι κάνει το Κράτος γι΄ αυτό; Απ΄ ό,τι φαίνεται το Κράτος προστατεύει το θυμωμένο Πολίτη. Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους, με σκοπό την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλει η κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Και επειδή εν προκειμένω ο Media man είναι θυμωμένος, ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου επιβάλλει ως κύρωση την συκοφάντηση, την οποία το Κράτος ανέχεται  και υποθάλπει. Η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητος, που τόσο βάναυσα βάλλεται από την καθημερινή προπαγανδιστική μεταχείριση του αγαθού της τηλεόρασης, κάμπτεται, διότι ένας Mediaman έχει θυμώσει. Γι΄ αυτό κάντε στην άκρη όλοι, ακόμη και το Ε.Σ.Ρ. Για ποιο απόρρητο της ανάκρισης μιλάτε; Εδώ υπάρχει θυμός!

Τι  κι αν κατά το άρθρο 11 παρ. 6 του Π.Δ/τος 77/2003, δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται έγγραφα ή άλλα στοιχεία που γίνονται γνωστά στις αρμόδιες αρχές, κατά το στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας; τι κι αν κατά το άρθρο 241 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η ανάκριση γίνεται πάντοτε χωρίς δημοσιότητα; Αν σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1στοιχ. β και ε του Ν. 2863/2000, υποτίθεται ότι το Ε.Σ.Ρ. ελέγχει την τήρηση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας και επιβάλλει τις από το άρθρο 4 παρ. 1 του Ν.2328/1995 προβλεπόμενες κυρώσεις, αυτό ισχύει μόνον για ορισμένους. Παράδειγμα;

Την 14 Απριλίου 2009 συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (το γνωστό σε όλους Ε.Σ.Ρ.) και εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 166 απόφαση επιβολής προστίμου50.000 ευρώ σε βάρος του τηλεοπτικού σταθμού ALTER για την προβολή από την τηλεοπτική εκπομπή ΖΟΥΓΚΛΑ μίας εκπομπής η οποία, με αφορμή έγκλημα διαπραχθέν από καθηγητή της μουσικής, ασχολήθηκε με τον τρόπο διορισμού και αξιολόγησης των καθηγητών. Σύμφωνα με το ΕΣΡ, η συζήτηση αντί να περιοριστεί με το εν λόγω ζήτημα και τις επιπτώσεις από τον διορισμό προβληματικών προσώπων στη θέση καθηγητών, επεκτάθηκε, για λόγους τηλεθέασης, σε λεπτομέρειες, σε προβολή φωτογραφιών, στη προβολή προσώπων, σε προβολή εικόνων, με αποτέλεσμα τη πρόκληση πόνου και στον αναφερθέντα αλλά και σε πρόσωπα του περιβάλλοντός του, καθώς και του περιβάλλοντος της συζύγου του. Σύμφωνα πάντοτε με την απόφαση του Ε.Σ.Ρ. κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβλήθηκαν μεγάλα τμήματα των καταθέσεων ενώπιον ανακριτικών υπαλλήλων, ενώ ο ισχυρισμός του εκπροσώπου του τηλεοπτικού σταθμού ότι δεν πρόκειται περί προανακριτικού υλικού αλλά περί δηλώσεων της μητρός και του αδελφού του θύματος προς τους δημοσιογράφους οι οποίες «μπορεί να συμπίπτουν εν μέρει με όσα κατέθεσαν στην αστυνομία» κρίθηκε προσχηματικός.

Την 28 Απριλίου 2009 το Ε.Σ.Ρ. επέβαλε στον ίδιο σταθμό και την ίδια εκπομπή πρόστιμο 60.000 ευρώ με τη υπ΄αριθμ. 190 απόφαση για την προβολή, από την τηλεοπτική εκπομπή ΖΟΥΓΚΛΑ, εκπομπής που ασχολήθηκε με αυτοκινητιστικό δυστύχημα, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανδρών. Ως  υπαίτιος του δυστυχήματος φερόταν τότε βουλευτής, οδηγός του ζημιογόνου αυτοκινήτου. Καίτοι δεν είχε εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, ο  ως άνω βουλευτής εμφανίστηκε ως ένοχος, αμφισβητηθέντος του τεκμηρίου της αθωότητός του, παρότι έγινε ρηματική αναφορά σεβασμού του τεκμηρίου.

Την 16 Οκτωβρίου 2012 επαναλαμβάνεται στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης του Αλαφούζου ότι «…ένορκη κατάθεση  στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή έφερε στο φως η εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ ΔΙΚΗ», την οποία ο Κυριάκος Θωμαΐδης επεδείκνυε ως τρόπαιο στην εκπομπή της 15 Οκτωβρίου, καταπραΰνοντας έτσι το θυμό του Media man και την αξίωση της Πολιτείας για την κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης και την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Προφανές καθίσταται ότι αυτός ο τηλεοπτικός εκβιασμός που τελείται με την επίδειξη εγγράφων δικογραφίας και την ανάδειξη επιλεγμένων στοιχείων, που μόνον ένας δικαστικός λειτουργός νομιμοποιείται να αξιολογεί, δεν περνά απαρατήρητος από το ΕΣΡ, αλλά αξιολογείται ως νόμιμη συμπεριφορά. Άγνωστος όμως παραμένει ο λόγος που το ΕΣΡ τοποθετείται αντίθετα με τις συνταγματικές επιταγές της ισονομίας έναντι διαφορετικών Media men. Θα επανέλθουμε.

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ 19-10-2012
 
Η κ. Φάκου ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγο-ρίες για τα «έργα και τις ημέρες» των golden boys που οδήγησαν το κρατικό κανάλι στην απαξίωση και την οικονομική ασφυξία 
 
Οσες αβεβαιότητες ή γκρίζες ζώνες κι αν μείνουν μετέωρες μετά το πέρας της εισαγγελικής έρευνας για τα «έργα και τις ημέρες» των golden boys στην ΕΡΤ, ένα είναι βέβαιο: Η δυσώδης οσμή που αναδύεται από τα σκάνδαλα, τα οποία έρχονται το ένα μετά το άλλο στην επιφάνεια, δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν Ελληνα -που πληρώνει από την τσέπη του τη δημόσια τηλεόραση- να πλήξει?
 
Εστω και καθυστερημένα, η αγκιστρωμένη από το κομματικό κράτος ΕΡΤ των πελατειακών σχέσεων, των υπεράριθμων εργαζόμενων, των αργόμισθων, των ταλαίπωρων συμβασιούχων, των αμαρτωλών μεικτών παραγωγών, των χαριστικών συμβάσεων σε χορηγούς, των επιτροπών-μαϊμού με τις υπέρογκες αμοιβές, των πανάκριβων συμβάσεων με ΠΑΕ και της αλόγιστης σπατάλης σε πανηγυράκια τύπου Eurovision? αναζητά τους υπαίτιους.
 
Η ΕΡΤ της ασυδοσίας, που δεν σταματά να παράγει σκάνδαλα, αναζητά επίμονα ευθύνες από τους επί σειρά ετών διοικούντες, κύριους υπεύθυνους για την αμαύρωση της τιμής της και φυσικά την κατάντια της σε επίπεδο απήχησής της στην κοινωνία και φυσικά στη διαφημιστική αγορά.
 
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου, που έχει αναλάβει την υπόθεση εδώ και 3 μήνες, ετοιμάζεται να εκδώσει το πόρισμά της και φυσικά να απαγγείλει κατηγορίες. Και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.

 

 
Ηδη από το γραφείο της στην Ευελπίδων φέρονται να έχουν περάσει πάνω από 120 άτομα μεταξύ των οποίων νυν και πρώην στελέχη, εργαζόμενοι, προμηθευτές, παραγωγοί και άλλοι μάρτυρες.
Κατάθεση ανωμοτί (χωρίς όρκο) φέρονται να έδωσαν ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, νυν διευθύνων σύμβουλος του Σκάι Χρήστος Παναγόπουλος, ο πρώην διευθυντής τηλεόρασης και νυν αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ Δημήτρης Γόντικας και ο Νίκος Κούρτης, διευθυντής του δορυφορικού ERT World.
Οι 3 προαναφερθέντες εκλήθησαν με την ιδιότητα του μάρτυρα, ωστόσο η εισαγγελέας τους ζήτησε να μην ορκιστούν, καθώς έτσι διατηρεί τη δυνατότητα να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον τους.
Τα παράδοξα...
 

 

Πριν από 4 χρόνια, ο τότε εντεταλμένος της ΕΡΤ Γ. Χουλιάρας εισηγήθηκε προς το ΔΣ την ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία του έργου σχεδιασμού και εκτέλεσης παραγωγής του σόου για το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης επειδή ήταν η μειοδότρια. Την εισήγηση αποδέχθηκε το ΔΣ και με την υπ’ αρ. 790/28.9.2006 απόφαση ανατέθηκε απευθείας στην Bug Stage ΑΕ το σόου, με κόστος 231.961,04 ευρώ πλέον ΦΠΑ και δυνατότητα απόκλισης του προς τιμολόγηση ποσού σε ποσοστό 20%.
Η ανάθεση έγινε, σύμφωνα με καταγγελίες, παράνομα, διότι βάσει του Κανονισμού Προμηθειών της ΕΡΤ, απαιτείται να προηγηθεί διαγωνισμός και γνωμοδότηση της οικονομοτεχνικής επιτροπής, αφού το έργο αφορούσε παροχή υπηρεσιών και όχι καλλιτεχνικό έργο, όπως «βαφτίστηκε» με την απόφαση του ΔΣ. Το εξωφρενικό όμως στην περίπτωση είναι ότι στις 28/9/2006 που ελήφθη η απόφαση του ΔΣ η εταιρεία αυτή δεν υπήρχε (!) αφού συστάθηκε στις 11/10/2006 με το υπ’ αρ. 3841/11.10. 2006 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Ουρανίας Μικρού, δηλαδή 14 μέρες μετά τη λήψη της απόφασης του ΔΣ της ΕΡΤ.
Το ερώτημα είναι αν έγινε προηγουμένως έρευνα αγοράς για το ποιες εταιρείες μπορούσαν να προσφέρουν τις ζητούμενες υπηρεσίες προκειμένου να ληφθούν προσφορές τους, από ποιες συγκεκριμένες εταιρείες ελήφθησαν προσφορές, πώς πήρε η ΕΡΤ προσφορά από ανύπαρκτη εταιρεία και πώς εκτιμήθηκε η εμπειρία σε τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό της ανύπαρκτης εταιρείας και της ανατέθηκε η σύμβαση.
Ενας ακόμη φάκελος αναμένεται να προστεθεί στην ογκώδη «δικογραφία» της ΕΡΤ. Η υπόθεση αφορά την πρόσληψη της νομικής συμβούλου (απόφαση Δ.Σ. 769/1.5.2006) Αθηνάς Μπαλωμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει καταγγελία που αναφέρεται στο επί της ουσίας παράνομο της πρόσληψής της και βασίζεται στο άρθρο 52 παρ.3 του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της ΕΡΤ στο οποίο ορίζεται ότι «ως νομικός σύμβουλος προσλαμβάνεται με απόφαση ΔΣ δικηγόρος που είχε προαχθεί στον Αρειο Πάγο πριν από πέντε τουλάχιστον χρόνια».
Πηγές αναφέρουν ότι η δικηγόρος όταν προσλήφθηκε δεν είχε συμπληρώσει την 5ετία, κάτι που έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2006, δηλαδή 5 μήνες μετά την πρόσληψή της. Σημειώνεται ότι η πρόσληψη έγινε με εισήγηση του τότε προέδρου της ΕΡΤ, Χρ. Παναγόπουλου, ο οποίος είτε γνώριζε το έλλειμμα των τυπικών προσόντων και έκανε? τα στραβά μάτια είτε δεν το γνώριζε και διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Ποιο είναι άραγε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Α. Μπαλωμένου που την οδήγησε στην πρόσληψή της στην ΕΡΤ με 8.200 ευρώ μηνιαίως και μεταγενέστερα με 11.000 ευρώ; Με την αριθμ. 208/26.4.2004 απόφαση του τότε υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου διορίσθηκε στις 15.3.2004 σε θέση ειδικού συνεργάτη στο πολιτικό γραφείο του.

 

Στις 20/2/2006 παραστάθηκε τόσο ως δικηγόρος όσο και ως πληρεξουσία, αντιπρόσωπος και αντίκλητος του υπουργού και της συζύγου του Μ. Ζαχαρέα, στο υπ’ αριθμ. 12561/20.2.2006 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Κ. Σταυροπούλου, με το οποίο το ζεύγος Ρουσόπουλου αγόρασε δύο διαμερίσματα 183,10 τ.μ. και 66,80 τ.μ. και μία αποθήκη στο Ψυχικό έναντι 720.000 ευρώ.
Με την υπ’ αριθμ. 1715/15.5.2006 (ΦΕΚ/142/25.5.2006/τ.Γ) απόφαση Θ. Ρουσόπουλου ανακλήθηκε ο διορισμός της στο πολιτικό του γραφείο και «φρόντισε» να προσληφθεί ως νομική σύμβουλος της ΕΡΤ, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες της στον πρόεδρο και το ΔΣ, στο οποίο συμμετείχε ο Μ. Δασκαλάκης (γενικός διευθυντής - ταμίας ΝΔ) και ο Δ. Ζακυνθινός (στέλεχος της ΝΔ και φίλος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή).
Επίσης, ο Μ. Δασκαλάκης κατείχε και τη θέση του προέδρου της Οικονομοτεχνικής Επιτροπής της ΕΡΤ, η οποία αποφάσιζε για όλες τις προμήθειες.
ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ
 
Για το τελευταίο, να θυμίσουμε κάποια παλιότερα στοιχεία.
 
 
Κακουργηματική ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του Δημήτρη Γόντικα, ο οποίος με την ιδιότητα του διευθυντή προγράμματος της ΕΡΤ ελέγχεται για πράξεις και παραλείψεις του.
Ο κ. Γόντικας επελέγη προ ημερών από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη για τη θέση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟ αντί του παραιτηθέντος Αντώνη Αντωνιάδη.
 
Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος, χωρίς να υιοθετούμε εμείς κάτι από τα παραπάνω. Περιμένουμε τη Δικαιοσύνη. Φανταστείτε μόνο να υπήρχαν αντίστοιχα θέματα σε εφημερίδες για παράγοντες που σχετίζονται με τον Ολυμπιακό. Πόσο γρήγορα τα αντικειμενικά βαζελο-ΜΜΕ στο χώρο των αθλητικών θα τα αναπαρήγαγαν?