O ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΤΟ 1959



 
Ξεκινάμε σήμερα το αφιέρωμα στην ΘΡΥΛΙΚΗ ομάδα της δεκαετίας του '50, σε αυτήν δηλαδή που θεμελίωσε το ήδη κατακτηθέν από την ίδρυση του Ολυμπιακού προσωνύμιο ΘΡΥΛΟΣ και θαυμάστηκε από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Θα πάμε λίγο ανάποδα τη δουλειά. Θα ξεκινήσουμε από το τέλος, ώστε να δούμε το πώς αντιμετώπιζε ο κόσμος του ΘΡΥΛΟΥ τότε τους παίκτες και πώς υποδεχόταν τις επιτυχίες της ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑΣ. Επιλέξαμε ένα κείμενο και μία ενδεικτική φωτογραφία για τα παραπάνω, από ένα έντυπο που είχε τη φήμη του ''αμερόληπτου'', ώστε να μην θεωρηθεί πως ''εσείς τα λέτε ρε γαύροι αυτά μονάχοι σας και μετά μας τα παρουσιάζετε και ως στοιχεία''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 24-6-1959
 

 
Αντιγράφουμε το πώς γιόρτασε η πόλη μας, Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΜΑΣ, την κατάκτηση του πρωταθλήματος για έκτη σερί χρονιά από το ΚΑΜΑΡΙ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ. Φυσικά οι πανηγυρισμοί επεκτάθηκαν σε όλη την Ελλάδα...
 
Κάθε φορά που ο Ολυμπιακός έχει αγώνα στο γήπεδο, οι Πειραιώτες που δεν μπορούν να δώσουν το παρόν και να ενθαρρύνουν την αγαπημένη τους ομάδα μαθαίνουν με έναν τρόπο πρωτότυπο αν νίκησε ή όχι.
Από την Καστέλλα ως κάτω στο Πασαλιμάνι, μόλις αρχίζει και σουρουπώνει τις Κυριακές, όλοι καρφώνουν τα μάτια προς το σημείο που βρίσκεται η λέσχη του Ολυμπιακού. Όταν ανάβουν τα φώτα, σημαίνει πως η θρυλική, πια, ενδεκάδα κέρδισε ένα ακόμη παιχνίδι.
Και οι Πειραιώτες πανηγυρίζουν!
Όταν τα φώτα μένουν σβηστά στη λέσχη, έχει σημειωθεί μια ατυχία για τον Ολυμπιακό.
Μα είναι τόσο λίγες οι φορές που τα φώτα μένουν σβηστά...
Ο Πειραιάς γλέντησε γενναία, για έκτη φορά συνέχεια το κατόρθωμα του Ολυμπιακού του. Ολόκληρη η πόλη φωταγωγήθηκε. Τα καράβια στο λιμάνι σφύριζαν χαρούμενα όλη τη νύχτα της Κυριακής. Τα πλήθη των φιλάθλων ξετρελλαμένα δεν έκρυβαν από κανέναν τον ενθουσιασμό τους.
Σωστό πανηγύρι.
Και κοντά στον Πειραιά, η Αθήνα, η Ελλάδα ολόκληρη, έζησε τις συγκλονιστικές στιγμές που τους πρόσφεραν οι ερυθρόλευκοι παίκτες, με το εφετεινόν τους τρόπαιον. 
Είναι μυριάδες εκείνοι που αγαπούν τον Ολυμπιακό σ' όλη την Ελλάδα.
Δεν είναι περίεργο που είναι τόσο αγαπητή αυτή η ομάδα. Για την ποδοσφαιρική ιστορία του τόπου μας, ο Ολυμπιακός εκφράζει την ισχύ. Την ισχύ που διατηρείται χρόνια και χρόνια χάρις στη σύμπνοια, στην αρμονία, στην αμοιβαία αγάπη που επικρατούν ανάμεσα στα μέλη του Ολυμπιακού, σε παίκτες, σε διοίκηση, σε οπαδούς.
Όταν η περίσταση το καλεί, η έξαρση όλων για την επιτυχία του σκοπού παίρνει τις διαστάσεις του ακραίου φανατισμού. Παράδειγμα το ματς της Κυριακής. 
Ποιος αλήθεια θα ξεχάσει εκείνο που έγινε? Με δύο γκολ στην πλάτη, με ενδεκάδα που είχε χάσει τη συνοχή της, με αντίπαλους που απειλούσαν πανωλεθρία, αγωνιζόταν ο Ολυμπιακός. Ξαφνικά βούησε το γήπεδο από την κραυγή ''Ολυ-μπι-ακός''. Η συμμετοχή του κόσμου στον αγώνα. Το ξύπνημα των παικτών. Η επιστράτευση της παροιμιώδους ψυχικής δυνάμεως της πειραικής ομάδος. Και το αποτέλεσμα: Για έκτη χρονιά συνέχεια το Πρωτάθλημα της Ελλάδος!
Απόλυτη η ικανοποίηση όλων των Ολυμπιακών. Των παικτών γιατί μπόρεσαν να φτάσουν στην κορυφή ξεπερνώντας φοβερά εμπόδια, των οπαδών γιατί η υποστήριξή τους ''έδωσε φτερά'' πολλές φορές στα κουρασμένα πόδια των παικτών και των ιθυνόντων -τέλος- γιατί αισθάνονται ότι έκαναν πάντα αυτό που έπρεπε χωρίς διαφωνίες και ''φαγωμάρες''.
Δεκαπέντε χρονιές καλημέρισε τον τίτλο ο Ολυμπιακός. Τις τελευταίες έξη η ''καλημέρα'' ήταν και είναι συνεχής.
Για σκεφτείτε το, αλήθεια.
Είναι ένα παγκόσμιο ρεκόρ.
Η ''ΟΜΑΔΑ'' πριν ακόμη το πρωτάθλημα Ελλάδος ''φουντώσει'' είχε σημειώσει πρώτη στο φύλλο της της 11ης Φεβρουαρίου την ''είδηση'' ότι αν ο Ολυμπιακός κατακτήσει κι εφέτος το πρωτάθλημα, καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε η Γιουβέντους, με πέντε χρόνια συνεχούς κατακτήσεως του Εθνικού πρωταθλήματος.
Οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν αυτόν τον άθλο. Είναι ένα τρόπαιο που η λάμψη του ξεπερνά τα Ελληνικά σύνορα. Όταν κάποτε στο μέλλον, θα βρεθεί και στον τόπο μας ένας ιστορικός του αθλητισμού, ασφαλώς το ''φαινόμενο Ολυμπιακός'' θα καλύψει ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον κεφάλαιο του έργου του. Άξονας της ποδοσφαιρικής ζωής του τόπου, διατηρεί κατά τη μεταπολεμική περίοδο -συνεχίζοντας μια ένδοξη και πλούσια αθλητική παράδοση- ηγετική θέση. Σ'όλη την Ελλάδα είναι σκορπισμένοι περισσότεροι από 25 σύλλογοι που θεωρούν τιμή τους να έχουν το ίδιο όνομα με τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π.. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη, όπου δημιουργεί και θαυματουργεί το Ελληνικό δαιμόνιο, ο Ολυμπιακός είναι μια έννοια γεμάτη ζωντάνια, μια λέξη-πηγή ενθουσιασμού. Ακριβώς συνεπής στις υποχρεώσεις του, σε έναν ολόκληρο κόσμο που πιστεύει στην αθλητική δύναμη του Ολυμπιακού, ο πρωταθλητής 1959 προσφέρει το τρόπαιό του. Το κέρδισε ύστερα από σκληρή προσπάθεια. Κανένας αγώνας του από τους 18 δεν ήταν εύκολος. Όλοι του οι αντίπαλοι φλογιζόντουσαν από μια ωραία φιλοδοξία. Να νικήσουν τον Ολυμπιακό. Τιμή τους και η ισοπαλία. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει αδρότατα τη θέση που κατέχει στην αθλητική ζωή του τόπου μας ο Ολυμπιακός.
 
Θα βάλουμε και μια φωτογραφία με τον κόσμο του Θρύλου να ΣΥΡΡΕΕΙ ΚΑΤΑ ΚΥΜΑΤΑ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας -ναι, στο γήπεδο της Λεωφόρου, ''του Παναθηναικού'' στην Αθήνα-, λίγες μέρες μετά, για να πανηγυρίσει την κατάκτηση και του Κυπέλλου, στον τελικό με τη Δόξα Δράμας. Ήταν το νταμπλ που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, πριν αναλάβουν οι Μαντζεβελάκηδες, οι Βγενόπουλοι και φυσικά οι Απόστολοι Νικολαίδηδες να συλήσουν τα πάντα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 8-7-1959
 

 
Υ.Γ. 1 Ο λόγος που ξεκινήσαμε με αυτό, είναι προφανής. Κάθε σύγκριση του κόσμου μας τότε με τώρα, είναι περιττή. Δεν θα την κάνουμε ανοικτά εδώ. Τα πρότυπα θέτουμε. Το πώς ήταν οι παππούδες και οι πατεράδες μας, που γέμιζαν τα γήπεδα για να στηρίξουν τον ΘΡΥΛΟ και πάνω από όλα να τον σπρώξουν στη νίκη, εκεί που χώλαινε. Ο κάθε ένας που θα διαβάσει αυτό το κείμενο, ας κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη και ας αναρωτηθεί αν και σε ποιο βαθμό ανταποκρίνεται σήμερα, ως οπαδός-φίλαθλος-περαστικός παρατηρητής του Ολυμπιακού, σε αυτό το πρότυπο.
 
Υ.Γ. 2 Στο κείμενο αναφέρεται πως τα καράβια στον Πειραιά την Κυριακή της κατάκτησης του πρωταθλήματος, σφύριζαν όλη νύχτα. Να δούμε ποιοι έβαλαν τα καράβια τους να σφυρίζουν λοιπόν?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 8-7-1959
 
 

 
Και καλά ο ΤΙΤΑΝΑΣ, αναμενόμενο. Και ο Ωνάσης? Αυτός δεν ήταν άρρωστος Παναθηναικός? Έτσι δεν μας έλεγαν κάποιοι βάζελοι? ΠΕΙΤΕ ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΡΕ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΙΑ. ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ? ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΤΟΣΑ ΨΕΜΜΑΤΑ?

Σχόλια

Εικόνα TARZANIARHS

ΣΑΒΒΑ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΓΑΥΡΟΣ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΠΟΥΛΑΓΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΒΑΖΑΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ , ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΣΕΛΕΜΠΡΙΤΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΥΡΟΙ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΚΙΟΛΑΣ.
Ο ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΙΤΛΟ ΣΤΟ ΦΩΣ
ΟΤΙ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΑΥΡΟΣ ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΕΚ.

Εικόνα savvas gridlock

Aυτό που λες το δέχομαι, Ταρζάν, αλλά ρε φίλε τον έχω σε πολλές συνεντεύξεις τον Στέλιο να ομολογεί ότι είναι γαύρος. Και όχι στο Γεραμάνη μόνο. Σε μία μάλιστα μιλάει αρκετά για το πώς έγινε γαύρος και το τι σημαίνει ''η Ολυμπιακάρα'', όπως έλεγε, για αυτόν. Τι να πεις, μέσα του δεν ήμασταν, ούτε με ενδιαφέρει κιόλας ιδιαίτερα τι ομάδα είναι ή ήταν ο καθένας, όποιος κι αν είναι. Ο Πάριος τραγούδησε τη θάλασσα του Πειραιά, αλλά είναι βάζελος. Το ότι τραγούδησε τον ύμνο της ΑΕΚ ο Καζαντζίδης, δεν σημαίνει σώνει και ντε κάτι. Ο Περπινιάδης έβγαλε τραγούδια για όλες τις ομάδες, αλλά του Ολυμπιακού μείνανε στον αφρό. Απλώς μου φαίνεται γελοίο να προσπαθούνε να βγάλουνε κάποιοι τον Ωνάση βάζελο και ότι θα γραφτεί μέλος στην Πανάθα της καρδιάς του, την περίοδο που είχε μπει ο Γουλανδρής στον Θρύλο και σκορπούσε αβέρτα εκατομμύρια, μπας και βρουν αντίπαλο δέος στον ΤΙΤΑΝΑ. Γι'αυτό η αναφορά για την ονομασία στα καράβια του Ωνάση, από αντικειμενική εφημερίδα και όχι το ΦΩΣ, μπήκε στο υστερόγραφο, καθώς δεν είναι και τόσο σημαντικό θέμα το τι ομάδα υποστήριζε ο οποιοσδήποτας.

Εικόνα GPan

Na fwnaksete kai mia syn8hmatara dynata kai gia mas pou den eimaste ekei!!!!!

Εικόνα savvas gridlock

Εννοείται ότι ετοιμαζόμαστε για ΣΕΦ. Είπαμε, φέτος επιστρέφουμε δυναμικά Γιώργο, με διαρκείας και τα συναφή. Και να μην θέλαμε όμως να σκάσουμε ΣΕΦ, σε αυτό το συγκεκριμένο ματσάκι θα πηγαίναμε όλοι οι πρώην ενεργοί γηπεδικοί. Έρχεται ο βαψομαλλιάς ο Μάλκοβιτς. Αυτό το σκηνικό δεν χάνεται.

Εικόνα GPan

Kalhmera se olous!

Gia allh mia fora fovero yliko Savva! Gia 'mena kati tetoia ar8ra 8a meinoun na ekshgoun ti shmainei Olympiakos. To pas gia vivlio pantws, gia des to auto... =)

Shmera paizei h omadara, o Prwta8lhths Eurwphs kai Ellados..kai exontas hdh riksei thn prwth fapa fetos. Na perasete kala oloi, pate den pate sto faliro.

Εικόνα Gavrontas

Γαύρος απ' τους λίγους...
Πραγματικά σε χαίρομαι αδερφέ.
Η λαχτάρα σου να δεις, να μάθεις, να συγκινηθείς, να "εισπνεύσεις" Ολυμπιακό, δεν κρύβεται.

Στους περισσοτερους εδω, δώστους λογους (η και μην τους δινεις, θα τους βρουν μονοι τους) για γκρινιες κι αναθεματα για διοικηση, παιχτες, προπονητές, και εξαντλουν εκει όλη την "Ολυμπιακοφροσύνη" τους.

Εικόνα Gavrontas

Προς αποφυγήν παρεξηγησεων, "Στους περισσοτερους εδω" εννοω στην Ελλάδα, οχι στο site.

Εικόνα GPan

File to mynhma sou me sygkinhse idiaitera, kyriws giati den hmoun sto ghpedo apo palia.

Parolo pou eimai Olympiakos apo paidi den hmoun konta sthn omada panta. O pateras mou parolou pou einai arrwstos me thn omada (peiraiwths kai autos kai h mana mou), eprepe na ton pieseis gia na sto pei (isws na h8ele na me prostatepsei apo to fanatismo? den to exw dieukrinhsei akoma).

Etsi ghpedo phgainame kyriws sto basket. Se megales epoxes tote me Paspalie, Rivers, Walter Berry ktl. kai thn koupa thn ezhsa tote, ta petrina xronia sto podosfairo ta 8ymamai mono apo ta prwtoselida pou diavaza ka8e prwi thn wra pou perimena to....sxoliko! kai 8ymamai na lew ston eauto mou "apo to kako sto xeirotero paei h omada..".

Kaneis apo thn parea den htan ghpedikos kai osoi htan, htan vazeloi, isws logw perioxhs (Gouva).

Mexri pou prin apo merika xronia phra thn apofash oti 8a fygw..kai tote file lew, "TELOS, 8A EIMASTE KONTA", ton phra egw pou les ton patera mou apo to xeri kai phgainame se ka8e entos edras, podosfairo kai basket. Den einai ligo re file na xwrophdaei kai na dakryzei o pateras sou sa mikro paidi gia to goal kai na ton vlepeis na fouskwnei apo xara ( 6 - 0 thn aek). Opoios exei valei estw kai ena goal sthn alana ws pitsirikas katalavainei.

Mas xryswse to xapi o Olympiakos file, ta teleutaia xronia mexri na tous pw antio kai na egkatasta8w edw pou vlepoun oloi hockey...ti na kanoume, afou yphrxe ais8hma..

Opote nai 8elw na ma8w, kai gia mena otan paizei h omada panta einai giorth.

Εικόνα savvas gridlock

Μα κάνεις μπαμ ότι δεν είσαι νεόγαυρος... Άμανε έχεις τα πειραιώτικα γονίδια ρε φίλε, έτσι πάει η δουλειά.