ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΤΟΥ '94 ...ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ!



Σε σχόλια προηγούμενων κομματιών είχα υποσχεθεί πως θα καταπιανόμουν με τον Ερυθρό Αστέρα! Με "τα της αδερφοποίησής μας" καθώς και με τα κοινά που παρουσιάσθηκαν μεταξύ των δυο ομάδων στην πορεία της ιστορίας τους.  Τις γραμμές που ακολουθούν θα'θελα να τις αντιμετωπίσετε ως ζέσταμα ...μιας και τα καλύτερα θα σκάσουν εν ευθέτω χρόνω!!
 
Κάτι παραπάνω από οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της φιλίας ανάμεσα στους οπαδούς μας, στις 12 Νοεμβρίου του 1994 η σχέση αυτή επισημοποιήθηκε και σε επίπεδο σωματείων.  Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια η ομάδα μας καλωσοριζόταν στο Marakana με ένα τεράστιο πανό που έγραφε "Welcome Orthodox Brothers". Oι πιο πρόσφατες μας παραστάσεις από Ερυθρό Αστέρα μέχρι τότε είχαν να κάνουν με την παρουσία του Λιούπκο Πέτροβιτς στον Ερυθρόλευκο πάγκο καθώς και με τον ερχομό των Ντράγκαν Τάρλατς(καλοκαίρι 1992) και Ίλια Ίβιτς(καλοκαίρι 1994) σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο αντίστοιχα. Αρκετοί γαύροι, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος, είχαμε ακόμα νωπή και την ξενέρα της μη απόκτησης του εκτελεστή Άντο Ντρόμπνιακ πακέτο με τον Ίβιτς! Μάλιστα, λίγους μήνες μετά μαθαίναμε τα κατορθώματά του στην Γαλλία έχοντας μείνει με τον ...Γιεκινί στο χέρι. Να ζήσει ο θεός Λούβαρης και ο προφήτης του Αλέφαντος! Παραμονές του φιλικού δε, είχε ξεσπάσει νέο όργιο φημών που ήθελε τον Ολυμπιακό να κάνει κίνηση για τον Σκοπιανό λίμπερο Μίτκο Στόικοφσκι του Ερυθρού Αστέρα. 
 
Αυτό που αξίζει  να αναφερθεί ωστόσο είναι πως ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν και το πρώτο διεθνές παιχνίδι για τον Ερυθρό Αστέρα ύστερα από τις σκληρές κυρώσεις και τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί στην τότε Γιουγκοσλαβική ομοσπονδία. Η επιτυχία στην διεξαγωγή της αναμέτρησης είχε μάλιστα χαρακτηρισθεί "πόρτα για την Ευρώπη" από τους Σέρβους και όχι άδικα. Μιας και τον Αυγουστο του '95 ήλθε το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Ερυθρού Αστέρα για Ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά την άρση των μέτρων. Λίγο αργότερα την ίδια σεζόν η οικοδέσποινα Ελλάδα ψήφιζε δαγκωτό υπέρ της συμμετοχής της Σερβίας στο Ευρωπαϊκό του '95 αυτή τη φορά στο μπάσκετ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως την περίοδο εκείνη, παρά την συμφωνία για κατάπαυση πυρός και την αποχώρηση του τότε Γιουγκοσλαβικού στρατού, οι μάχες στην Σερβική Δημοκρατία της Κράινα, που στην συνέχεια έφεραν και τον ...συνωστισμό 250.000 Σέρβων, ήταν καθημερινό φαινόμενο. Στο ίδιο χρονικό σημείο ο πόλεμος στην Βοσνία βρισκόταν στα μεγάλα ντουζένια του! Στην πράξη λοιπόν ο Ολυμπιακός έκανε την εμφάνισή του στην Σερβική πρωτεύουσα ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΥΟ -ΟΧΙ ΕΝΟΣ- ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΩΝ! Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν πακέτο με το φιλικό ήλθε η  βοήθεια του Ολυμπιακού σε τραυματίες και πληγέντες...
 
Και τα αναφέρω όλα αυτά με τόσες λεπτομέρεις όχι για άλλο λόγο ...ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΙΑΜΙΣΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝΕ ΖΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΟΥΜΠΑΛΑ ΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΟΝΟ Η ΧΑΝΟΥΜΙΣΣΑ ΠΗΓΕ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ ' 99 ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΤΟΥΖΑΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Αναρωτιέμαι γιατί τέτοια αντιολυμπιακή προπαγάνδα και μονομέρεια ακόμα και σε αυτό; Γιατί τέτοια σκόπιμη παραχάραξη της ιστορίας! Κι όχι τίποτε άλλο, είναι σχετικά πρόσφατα τα γεγονότα και υπάρχουν ντουκουμέντα. Να φταίει που δεν χρωματίσαμε κομματικά και πολιτικά την δική μας παρουσία και δεν πουλήσαμε τρέντυ αντιαμερικανισμό του κώλου; Να φταίει που δεν κλαφτήκαμε και χειρισθήκαμε το θέμα με την δέουσα αξιοπρέπεια; Να φταίει ότι κάποιοι αναζητούν υποκατάστατα πάσης φύσεως προκειμένου να καλύψουν την αγωνιστική τους ανυπαρξία; Να φταίει ότι μερίδα όσων απαρτίζουν τον εγχώριο τύπο τονε παίρνει λιγουλάκι για τα νεφρά; Δεν ξέρω τι να υποθέσω... 
 
Για όποιον ενδιαφέρεται το παιχνίδι το χάσαμε παρότι προηγηθήκαμε με γκολάρα του Γιώτη Τσαλουχίδη. Μεταξύ των σκόρερ των φιλοξενουμένων και ο μετέπειτα γνώριμος Ντάρκο Κοβάτσεβιτς. Τον Στόικοφσκι μπορεί να μην τον φέραμε, τον  Μπαλμπόα τον Αμερικανό που δοκιμάζαμε στην θέση του λίμπερο μπορεί να μην τον "κερδίσαμε". Αυτό που σίγουρα κερδίθηκε όμως ήταν ίσως η δυνατότερη αδερφοποίηση σωματείων στην Ευρώπη που κρατά ως και σήμερα!  Σε αντίθεση με άλλες που ξόφλησαν κάπως άδοξα! Οι άρρηκτοι δεσμοί μας με τον Ερυρθό Αστέρα έχουν πλέον επισφραγισθεί όχι μόνο με νέα φιλικά, πρωτοβουλίες και συνεργασία των συλλόγων. Αλλά και με κοινή μας παρουσία στις κερκίδες, στηρίζοντας την ερυθρόλευκη ριγωτή ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ! 
 
ΤΟ ΒΕ CONTINUED ...και πάρτε και τα σχετικά ντοκουμέντα για να γουστάρετε! (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 13-11-1994
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 14/11/1994 
 
 
 
  
 
 
 
 
ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ...
 
 
DRAZA

Σχόλια

Εικόνα Bad7

Ειναι γνωστο οτι πρωτα ο Ολυμπιακος εκανε φιλικο για τον πολεμο οταν εισαι αεκακι και εχεις 11 πρωταθληματα λες πρωτα οτι ειναι βρωμικα τα πρωταθληματα του Ολυμπιακου αναφερεσε και στο φιλικο λεγοντας μονο η αεκ το εχει κανει και ειναι διαφορετικο να εισαι αεκ και ολοκληρωθηκε το παραμυθι

Εικόνα lamousis

Καλησπέρα!!!
Κατ' αρχήν συγχαρτήρια για την απίστευτη δουλειά που κάνετε στη σελίδα κ κυρίως με το αρχείο που έχετε!! Είναι υπερπολίτιμο κ φαντάζομαι ότι για να ανέβει θα θέλει πολύ δουλειά όρεξη κ κουράγιο! κ πάλι μπράβο!!

Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω το συγκεκριμένο παιχνίδι υπάρχει πουθενά ολόκληρο;; το έχει κανένας;;;
τότε πήγαινα γυμνάσιο όταν παίζαμε κ θυμάμαι ότι μου είχε κάνει εντύπωση πως προηγηθήκαμε στο σκορ μια κ ο Ερυθρός Αστέρας ήταν πρωταθλητής Ευρώπης πριν 3 χρόνια! Το είχε δείξει ο αντ1 τότε ζωντανά (αλλά που μυαλό για να γραφτεί σε βίντεο.... κρίμα!) Μια κ έχετε μπόλικο αρχείο υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κ το παιχνίδι αυτό ολόκληρο;;
Ευχαριστώ!!

ΥΓ Όντως δεν προβάλεται πολύ κ μας έχουν πρήξει με το φιλικό της κούλας με την παρτιζάν το 99 κ δεν καταλαβαίνω το γιατί. Ήταν το πρώτο διεθνές παιχνίδι που έγινε στη Γιουγκοσλαβία μέσα στο εμπάργκο κ ενώ ήδη υπήρχε ο εμφύλιος! Αυτό είναι σημαντικότατο από μόνο του, αλλά αντι να τονιστεί, ο συγκεκριμένος αγώνας έχει καταντήσει να θεωρείται "underground" χωρίς να έχει την αναγνώριση που του αξίζει

Εικόνα DRAZA

Λοιπόν το παιχνίδι κατά καιρούς ανέβαινε στο youtube όχι σε κάποια τρελή ανάλυση όμως. Έχει κατέβει όμως για κόπυραϊτ.

Μου είπαν παιδιά ότι είχε ανέβει και σε κλώνους του youtube,όχι στο dailymotion όμως σε πιο παρακμιακά.

Πήγαινε σε κάτι veoh, σε κάτι datemule, από Ελλάδα σε πρώτη φάση κι αν βρεις κάτι σφύριξέ το και σε εμάς αδερφέ.

Ίσως υπάρχει τρόπος να το βρούμε και μέσω Σερβίας. Πως λέμε "μέσω Τρικάλων" ...μέσω Σερβίας. Όλο και κάποιος συνομίλικος του Σάββα ή και μεγαλύτερος θα υπάρχει που θα το'χει σώσει.

Καλώς ήρθες αδερφέ!

Εικόνα savvas gridlock

Kαλησπέρα και καλώς ήλθες, φίλε. Δεν έχουμε ολόκληρο αυτό το ματς, αλλά ο ΑΝΤ1 υπάρχει ακόμη ως κανάλι και λογικά κάποια στιγμή θα την βρούμε την άκρη με το αρχείο τους. Μπορεί να χρειαστεί να πάμε κι από το Μαρούσι. Για να δούμε το αρχείο τους εννοούμε, μην το παρεξηγήσεις. Ε τώρα αν εκεί που θα είμαστε στον ΑΝΤ1 δούμε στο διάδρομο του κτιρίου π.χ. τον Ιάκωβο Φιλιππούση, που στο πρόσφατο ματς Κυπέλλου με τα βαζέλια στο ΟΑΚΑ πανηγύριζε τα καλάθια του ΠΑΟ και χαμήλωνε τη φωνή του στα δικά μας καλάθια, μπορεί να του πούμε τίποτε για την αδερφή του, που έχει μια ελιά στην πλάτη και την πετυχαίνουμε συχνά στο ξενοδοχείο Olympic, δωμάτιο 107. Να τον ενημερώσουμε, κατάλαβες, να ξέρει τι του γίνεται, μην το πάρει κανείς ως απειλητικό. Προς Θεού. Εμείς απεχθανόμαστε τη βία και δεν υιοθετούμε απρόκλητες επιθέσεις προς τους λειτουργούς του Τύπου, που μοχθούν νυχθημερόν για την πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωσή μας.

Εικόνα DRAZA

Στο Κάπταινς στην Λεωφόρο Σχιστού στο 207 άκουσα πως ήταν τις προάλλες.

Τασία Ατίθαση είναι το παρατσούκλι της ...ορισμένοι την φωνάζουν και Φιλίππα ελέω επωνύμου!

Έτσι ακούγεται, δεν υιοθετούμε εμείς κάτι από αυτά.

Εικόνα lamousis

:D
Εκεί στον αντ1 πλάκα πλάκα αντί για επαναλήψεις του 3-2-1 κ του Κωνσταντίνου κ Ελένης θα μπορούσαν να ξαναδείξουν κ το φιλικό αυτό. Ούτως ή άλλως ο Ολυμπιακός "πουλάει" κ από εμπορική σκοπιά να το δουν.
Κρίμα που δεν υπάρχει...
Ο φιλιππούσης είναι πολύ καλτ μορφή! Οι περιγραφές του στο μουντομπάσκετ πχ ήταν τραγικές! Εγώ που δεν ξέρω μπάσκετ γίνομαι Ιβκοβίτς μπροστά του...
Άμα πιάσεις τον καθένα όμως με το τι περιγραφή κάνει δε βγάζεις άκρη... για παράδειγμα σε τελικό κυπέλλου στο Ελληνικό με περιγραφή Σκουντή, το 2011 ή 2012 πατάει 1,5 μέτρο έξω ο Περπέρογλού κ να λέει "δε φαίνεται καλά, να δούμε το ριπλέυ, α, εντάξει λίγο οριακά ήταν". Για γέλια είναι οι περισσότεροι. Εννοείται ότι στη φάση αυτή η παράβαση δε δόθηκε...

Εικόνα DRAZA

Οι καλύτερες περίγραφες αγώνα μπάσκετ που έχω ακούσει ήταν και οι δυο στον ΣΚΑΙ προ της εμπλοκής Αλαφούζου στα του βάζελου.

Και τις δυο φορές απεργούσαν οι δημοσιογράφοι. Ήταν ένας άκυρος λοιπόν και είχε καλεσμένο την μια φορά τον Νάκιτς την άλλη τον Σιγάλα και στην ουσία περιέγραφαν αυτοί.

Όσον αφορά τις πρώτες δυο προτάσεις σου έχεις απόλυτο δίκιο. Ειδικά κάτι πρώτες πρωινές ώρες που γυρίζεις από το ξενύχτι και βλέπεις επαναλήψεις από ψωλοσήριαλ.

Βάλε ένα τέτοιο ματς σε επανάληψη και διαφήμισε το ελάχιστα. Θα δεις και πόσοι θα ξενυχτίσουν και πόσοι από αυτούς που θα ξενυχτίσουν θα δούνε Αντ1. Τα ούρα θα τους φύγουν!

Ας ρωτήσουν την ΝΕΡΙΤ που δείχνει τα παιχνίδια μας σε επανάληψη πάλι και πάλι τι τηλεθέαση κάνει...

Εικόνα μαουνιέρης

Έκείνο με τον Μπαλμπόα το θυμάμαι ακόμα και τρέμω από τα νεύρα μου.

Όταν προηγηθήκαμε στο σκορ, όλο το γήπεδο φώναζε "ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ"!
Ο Κοβά(τ)σεβιτς ήρθε μετά από χρόνια σε εμάς. Ο Κρουπνίκοβιτς πήγε στον Πανιώνιο.

Εικόνα DRAZA

Και χωρίς παρένθεση να το βάζατε πάλι μέσα θα πέφτατε.

Να θυμίσω ότι τον Ντάρκο τον Καλοβλέπαμε και άλλες δυο χρονιές βεβαιωμένα, πέραν του 2007 που τελικώς κατέληξε σε εμάς.

Νόμιζα όμως ότι θα στεκόσασταν στο παραλειπόμενο με τον Ντρόμπνιακ.

Ξύπνησαν μνήμες...

Εικόνα dono

Φοβερό άρθρο ντραζονικέ και μπράβο. Απορία... Στην φυλλάδα του κυρ Θόδωρου της άρεσε ο Μπαλμπόα σε εκείνο το ματς;;;

Εικόνα DRAZA

Νομίζω είχαν πει ότι δεν έδειξε πολλά ...κάπως έτσι το'χαν διατυπώσει.

Ειδικότερος επί του θέματος ο Βησσαρίων.

Εικόνα savvas gridlock

Κι επειδή τα σάλια εν όψει της σημερινής επετείου του φιλικού της ΑΕΚ με την Παρτουζάν ατχίσανε πάλι

http://www.sport-fm.gr/article/diaforetiko-na-eisai-aek-video-pics/544982

αυτό εδώ το άρθρο θα σας το κολλάμε στη μάπα συνέχεια. Προπαγανδιστές και ψεύτες...

Εικόνα DRAZA

Ότι είναι διαφορετικό πάντως είναι...

Εικόνα DRAZA

βγάζει μια αξιοπρέπεια αυτό το σωματείο που έχει γλυτώσει από τα χρέη του δυο φορές την τελευταία δεκαετία και θέλει εν μέσω κρίσης γήπεδο με τα λεφτά μας...

Εικόνα Bane89

Eixes grapsei tetia dimosiefsei giati to zitisa ego alla kata lathos den tin eida tote. Bravo kai apo emena kai apo ton patera mou giati tou eferes to mialo tou olo to pragma tote. Einai alithia i arxi mono ayto to paixnidi giati meta megalosame emeis kai agapame Olympiako opos CZ kai tha sinexisoun epomenoi apo mas. Eides omos se allo artro perimename ton malaka alla se allo mas vrike!

Εικόνα DRAZA

Χαιρετισμούς σε όλη την ερυθρόλευκη οικογένειά σου αδερφέ!

Δεσμεύομαι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα ανάλογα άρθρα ...άλλωστε ακόμα δεν άρχισα!

Όσο για το άλλο που λες, αυτοί είναι ίσως οι μόνοι που δεν νικιούνται με τίποτα "ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ"!

Εικόνα redevil7

Ζήλεψες την δόξα του Σάββα κι άρχισες να ανεβάζεις κι εσύ ιστορικά ρε; Συνέχισε πάντως καλά το πας ...δώσε να μαθαίνουμε εμείς και να ξεβρακώνονται αυτοί!

Εικόνα DRAZA

Άσε μωρή κυρία, που μας κοπιάρεις κιόλα τη δγιάλεκτο! Εγώ είμαι που καθιέρωσα και το ποσχιωπητικό και μάιστα όντας ακριβής στις τελίτσες. Ζήλεψα βεβαίως! Ξέρεις τι είναι να γράφεις μόλις 700 λεξούλες, να κοπανάς μετά 5-6-7-8-9 φωτογραφίες, να ποστάρεις και να κάνεις μετά τον ωραίο; ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΑ ΛΕΩ ΣΑΒΒΑ ΜΝΙΕΕΧ ΠΟΥ ΘΑ'ΚΑΝΕ ΚΙ Ο ΠΡΕΚΑΣ. Πάντως θα συνεχίσω να είσαι σίγουρος...

Εικόνα redevil7

Δε μου λες κάτι άλλο ....στο προηγούμενο άρθρο που έλεγες για τον άλλον ΠΟΥ ΕΚΛΑΝΕ για να μην κράξεις τον προπονητή έριξες μετά ένα βιντεάκι με τον κοουτς Πέσιτς να μιλάει υποτιμητικά ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΛΟ του Νέντοβιτς. ΤΥΧΑΙΟ;;;;;;

Εικόνα DRAZA

ΠΟΛΥ ΘΑ'ΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ "ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ". ΑΛΛΑ ΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΗΤΑΝ. ΜΑ ΤΗ ΜΠΑΝΑΓΙΑ!

Εικόνα TARZANIARHS

Ο ΘΕΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΣΕΡΒΙΑ ΗΔΗ `Η ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ?

Εικόνα DRAZA

Φίλε ένας θείος που'χω από την πλευρά της μάνας μου είναι Χανούμι με επιλεκτική μνήμη ...μόνο την Παρτίζαν θυμόταν. Ένας από του πατέρα μου το σόι έγινε ζέλας από αντίδραση επειδή όλοι ήταν γαύροι. Αυτοί οι μόνοι εξ αίματος θείοι που'χω απ'ότι θυμάμαι ...νταλαβέρια με Σερβία δεν είχε κανείς. Μπέσα σου μιλάω...

Εικόνα Mike

Re Draza

san ton Barbh ths pefo katanthses...
istorikes anadromes kai istories...
sthn hlikia sou tha eprepe na eisai kremasmenos sta kagela..
o nown noeito...

Εικόνα DRAZA

Δεν ξέρω αν πρέπει να το μάθεις από εμένα ότι δεν υπάρχουν πλέον κάγκελα. Το σίγουρο πάντως είναι πως δεν στα θύμισε κάποια ιστορική ανασκόπηση του Μπαρμπή. Μπορεί βέβαια να το'δες σε κάποια από τις πολλές ιστορικές ανασκοπήσεις που'χω κάνει εγώ.