ΓΙΑ ΕΜΑΣ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ...ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!



Δεν χρειάζεται να το πολυζαλίζουμε μάγκες. Για να θεωρείται πετυχημένη μια σεζόν του μπασκετικού Ολυμπιακού(και για να θεωρούνται επιτυχημένοι όσοι τον απαρτίζουν), χρειάζεται τίτλος(Πρωτάθλημα) ή τίτλοι στην Ελλάδα και παρουσία στο F4. Δεν θα υπερέβαλλε λοιπόν κάποιος αν έλεγε ότι από βδομάδα διακυβεύεται σχεδόν το 50% της φετινής επιτυχίας μας. Πάμε λοιπόν κατευθείαν στο ζουμί, να πούμε πέντε πραγματάκια για την σειρά που έρχεται ...κι εφόσον κριθεί σκόπιμο αργότερα θα επεκταθούμε.
 
Ποια είναι τα "συν" αυτού του Ολυμπιακού ενόψει των αναμετρήσεων κόντρα στην Έφες;; Αρχικά, εχουμε μια ομάδα με ψημένο σταθερό κορμό, μπαρουτοκαπνισμένη, με παίκτες που γνωρίζονται μεταξύ τους που οι περισσότεροι έχουν πάρει Πρωτάθλημα και έχουν συμμετάσχει σε F4 με την φανέλα μας. Αρκετοί μάλιστα το έχουν πάρει κιόλας. Έχουμε μια ομάδα που εν πολλοίς έχει αφομοιώσει την φιλοσοφία του προπονητή, στην οποία έχουμε αναφερθεί κατ'επανάληψιν συνεπώς δεν θα επανέλθουμε αναλυτικά. Περιμένεις από μια ομάδα του Σφαιρόπουλου να δώσει ό,τι έχει στην άμυνα, να τρέξει και να κάνει ό,τι μπορεί για να ελέγξει τα ριμπάουντ. Περιμένεις όμως να λάβουν επιτέλους τέλος και τα νεκρά διαστήματα, σε σημεία που είτε είσαι κοντά να γυρίσεις ένα παιχνίδι είτε σε σημεία που έχεις πάρει κεφάλι και η συνέχεια - υπό φυσιολογικές συνθήκες - θα φάνταζε τυπική διαδικασία. Σε αντίθετη περίπτωση, η δουλειά μας δεν θα γίνει και θα πάμε άκλαφτοι.
 
Τι σωστό έχει κάνει ο Σφαιρόπουλος; Έχει στα τελευταία παιχνίδια προσπαθήσει να ανοίξει το rotation αλλά και να δώσει χρόνο συμμετοχής σε παίκτες που βρίσκονταν στον πάγκο (αναγκασμένος και από τις συνθήκες και από τα κωλοσφιξίματά μας). Έχει δοκιμάσει σχήματα και plays στα οποία δεν μας είχε συνηθίσει. Αυτό είναι καλό, γιατί ενόψει μιας απαιτητικής συνέχειας δεν περισσεύει κανείς και θα πρέπει να είναι όλοι ετοιμοπόλεμοι. Επιπλέον αν τα νέα στο μπλοκάκι του Σφαιρόπουλου είναι ευχάριστα κατόπιν των δοκιμών του, μπορεί να έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκπλήξει τον Περάσοβιτς και να τον πιάσει στον ύπνο. 

Τι εννοώ...
 
Έχεις τον εξολοθρευτή Παπανικολάου που μαρκάρει από "ένα" ως "τέσσερα", έχεις τον Παπαπέτρου, έχεις τον Αγραβάνη, έχεις τον Μπερτς, έχεις - υπό προυποθέσεις - και τον Πρίντεζη. Παίκτες που μπορούν άνετα να εξυπηρετήσουν την αγαπημένη άμυνα του Σφαιρόπουλου, αυτή με τις αλλαγές ύστερα από κάθε σκριν. Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι τουλάχιστον οι τρεις, αν όχι οι τέσσερις, από αυτούς μπορούν να μπουν στο ίδιο σχήμα. Παράλληλα οι τέσσερις από αυτούς μπορούν να ζορίσουν μια ομάδα σαν την Εφές και στο επιθετικό τρανζίσιον αλλά και να την περιορίσουν επιθετικά. Με άλλα λόγια, ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΨΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ!(Αν μάλιστα δεν είχε τραυματιστεί και ο Χάκετ θα βάραγε μαλακίες ο Σφαιρόπουλος μιας και άλλος κοντός που να εξυπηρετεί καλύτερα αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχει πουθενά στην φετινή Ευρωλίγκα). Τι πρέπει να γίνει για να αισθανθείς σίγουρος; Πρέπει η εμπειρία ορισμένων να δουλέψει και για τα πόδια τους(Πρίντεζης). Τα πόδια ορισμένων να καλύψουν και το έλλειμμα αντίληψής τους(Αγραβάνης). Και παρότι εμπίπτει στην δεύτερη κατηγορία και ο Μπερτς, σε αυτόν θέλω να αναφερθώ ξεχωριστά. Θα πρέπει ο Καναδός να σταματήσει να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο στις περιστροφές, θα πρέπει να αρχίσει να διαβάσει το παιχνίδι μετά το σκριν και να κλείνει σωστά. Άλλο πρόβλημα δεν έχει ...ίσα ίσα έχει ό,τι άλλο χρειάζεται στον υπερθετικό βαθμό. Εφόσον επιστρατεύσει ένα τέτοιο αμυντικό σχήμα ο Σφαιρόπουλος θα πρέπει να ρίξει το βλέφαρό του και στους φόργουορντ της Εφές, στο ανέβασμα στο τρίποντο όποιου συμπεριφέρεται ως τεσσάρι και στους διαδρόμους που θα ανοιχθούν για όποιον παίκτη της Έφες επιχειρήσει να κινηθεί κάθετα στον ίδιο χρόνο. 

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η σειρά θα κλείσει με τον Λοτζέσκι απόντα. Είπαμε αρχικά ότι δεν περισσεύει κανείς από αυτή την μάχη. Παρ'όλα αυτα η συγκεκριμένη απουσία φαίνεται να συνδέεται άμεσα με το τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει ο Σφαιρόπουλος σε αυτή την σειρά. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να βγούμε να παίξουμε έχοντας εναποθέσει όλο το επιθετικό βάρος (παραγωγή και δημιουργία) στους σοφτ ξένους μας - ένας εκ των οποίων, κακά τα ψέματα, είναι ο Λοτζέσκι - και στον Σπανούλη. Ό,τι κάνουμε δηλαδή σε πλείστες των περιπτώσεων. Τι θα "καταφέρεις" εαν συνεχίσεις έτσι;; Πέρα από αμυντικό μειονέκτημα τόσο τακτικά όσο και ατομικά, καταλήγεις να γίνεσαι προβλέψιμος και να έχεις ένα παιχνίδι με λιγότερα γκάζια και νεύρο με ό,τι αυτό σημαίνει για τον αριθμό και τον χρόνο των κατοχών. Για αυτό λοιπόν είναι σημαντικός ο χρόνος συμμετοχής και ο χώρος για πρωτοβουλίες σε παίκτες που δεν είχαμε συνηθίσει να πολυβλέπουμε. Για αυτό είναι σημαντικό ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος είδαμε τον Ολυμπιακό να παίρνει σκορ από όλους τους παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν στα τελευταία ματς ...και μάλιστα είδαμε παιχνίδια να τα αλλάζουν παίκτες ερχόμενοι από τον πάγκο. Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι όταν μια ομάδα περιμένει να "φρενάρει" τον Σπανούλη για να σε αποκλείσει εσύ πρέπει να έχεις έτοιμο αντίδοτο. 

Όσοι από εμάς θεωρούν την σειρά τελειωμένη και τον Ολυμπιακό καβάλα στο άλογο λόγω του πλεονεκτήματός μας στην σειρά αλλά και του αντιπάλου, ίσως να πρέπει να αλλάξουν πλευρό. Η  Έφες είναι μια ομάδα πεινασμένη, "μπασκετική", χωρίς τσουρουκαδιμό και κραχτές ανισορροπίες, με επιλογές και βάθος από το "ένα" έως το "πέντε". Ομάδα που έχει στην άκρη του πάγκου της έναν προπονητή νοικοκύρη, που κάθε του σεζόν είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Ομάδα η οποία θεωρητικά μπορεί να σε χτυπήσει και σε τρανζισιον(παρότι δεν έχω καταφέρει να εξακριβώσω την διάρκειά της στο up-tempo παιχνίδι) αλλά και στο πέντε εναντίον πέντε. Ομάδα η οποία διαθέτει παίκτες ταλαντούχους(το "μπασκετικοί" που λέγαμε) επιθετικά, που όμως είναι συνεπείς και στην άμυνά τους και δεν τους εκθέτεις εύκολα. Και πιθανώς να πρόκειται και για μια ομάδα που, δεδομένης της τροπής που πήρε η κανονική περίοδος, έχει λιγότερο άγχος από εμάς στην σειρά αυτή.  Τι δεν έχει η Εφές: Δεν έχει το βαρύ χαρτί στο ρόστερ της, δεν έχει τον ηγέτη που θα του ακουμπήσεις την μπάλα όταν καίει, τον παίκτη που θα ακούσεις το όνομά του και θα κατουρηθείς. Επιπλέον δεν φαίνεται να έχει την "φανέλα" του Ολυμπιακού δεδομένης της εικόνας μας στην κορυφαία Ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση τις περισσότερες χρονιές από το 08 και μετά. Σε κάθε περίπτωση - για να το πούμε απλά - για να την περιορίσεις, για να της κόψεις τον επιθετικό οίστρο, θα πρέπει είτε να την σκάσεις είτε να την δείρεις είτε και τα δυο ...Ανάλογα με το ρυθμό που θα πάρουν τα ματς. Ο Ολυμπιακός των προηγούμενων ετών, συμπεριλαμβανομένου και του Ολυμπιακού του Σφαιρόπουλου, είχε δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα δυο κομμάτια με επιτυχία. Μένει να δούμε τι θα γίνει φέτος...

Αντί επιλόγου θέλω να ευχηθώ Καλή Ανάσταση σε όλους σας με υγεία τόσο για εσάς όσο και για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Χρόνια πολλά και σε όσους αυτές τις μέρες έχουν την ονομαστική τους εορτή. Θέλω δε να στείλω τις ευχές μου στον παλιόφιλο Φοίβο και την οικογένειά του, μιας και δική του ατάκα έγινε τίτλος του κομματιού. Μιας και ξαναβρεθήκαμε μετά από πολλά χρόνια χάρη στον ιστότοπό αυτό.


Καλό σούβλισμα και καλά να περάσετε!
DRAZA
 
 

Σχόλια

Εικόνα trust_in_who_we_are

Καλησπερα καλή σειρα να έχουμε χωρις τραυματισμους και ενα γρηγορο σκουπισμα ευχομαι!

Εκανα μια προχειρη προσπαθεια να φτιαξω ενα βιντεο για το γουρι καθως ειχα ξανακανει και πριν την σειρα με την μπαρτσελονα το 2015.

Καλη επιτυχια στην ομαδα μας !

https://www.youtube.com/watch?v=KXYP-m_AMUY

Εικόνα DRAZA

Φίλε έστω και με ζόρι και με καθυστέρηση, έστω και χωρίς σκούπισμα, ελπίζω το βιντεάκι να αποδειχθεί γούρικο και να φέρουμε αύριο την σειρά στην Αθήνα.

Καλή επιτυχία στην ομάδα μας ...και χρόνια πολλά, έστω και καθυστεγμένα.

Δυστυχώς δεν μπορούσα να έχω την παρουσία που είχα στα σχόλια.

Έλειπα και θα ξαναλείψω.

Εικόνα trust_in_who_we_are

Τελικά τα καταφέραμε έστω και χωρίς σκούπα όπως υπεραισιοδοξούσα.

Για καλό και για κακό εγώ πάντως ετοίμασα ακόμα ένα (πιο καλοδουλεμένο αυτη τη φορά) εν όψει φαιναλφορ, όπου τα πράγματα βέβαια θα είναι πιο δύσκολα αλλά όπως λέει και το νικ μου.

trust in who we are
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
and nothing else matters

Καλή επιτυχία στην ομαδάρα μας και με το καλό το τέταρτο παρέα!

https://www.youtube.com/watch?v=2Sq4JGhV8jA

Εικόνα DRAZA

Δεν έπιασε η ευχή σου...

Εικόνα holland74

Άκρως κατατοπιστικό το άρθρο...
Ο Χάκετ ήταν πράγματι τεράστια απώλεια, τον θέλω και του χρόνου, αρκεί να μην γίνει..Γιανγκ αλλά...Γκιστ(Αλήθεια αυτός γύρισε και παίζει σαν να μην τραυματίστηκε ποτέ, θαύματα κάνει η επιστήμη στις μέρες μας).
Στους σοφτ ξένους μας, προφανώς εκτός του Λοζέτσκι, εννοείς τον Γκριν και τον Ουότερς..Συμφωνώ...
...και το έλλειμμα αντίληψής τους(Αγραβάνης)... Συμφωνώ ξανά....
Να τονίσω και την άνοδο του Μιλουτίνοφ, αν και δεν ξέρω αν ταιριάζει με τη σειρά...
Πάντως το μόνο που φοβάμαι είναι τον κακό Ολυμπιακό...

Εικόνα DRAZA

Ο Μιλουτίνοφ θα μπορούσε στο συγκεκριμένο παιχνίδι να βοηθήσει πράγματι. Και για την περίπτωση που θα θελήσεις να βάλεις την μπάλα μέσα ...αλλά και γιατί θα μπορούσε να ματσάρει με πλεονέκτημα πανώ στον δικό τους "άλλου τύπου σέντερ" τον Κερκ. Εκεί τους καβαλάμε. Και στο πρώτο παιχνίδι αν θυμάσαι, δεν είμαι σίγουρος αν ακόμα και ο Μιλουτίνοφ θα έκανε την μαλακία του Γιανγκ στο σουτ του Κερκ από μέση απόσταση ...τελευταία φάση.

Έχεις δίκιο να φοβάσαι τον κακό Ολυμπιακό. Δικαιώνεσαι εκ του αποτελέσματος. Μακάρι στο τέλος να χαμογελάσουμε.

Εικόνα ThomasK

Και στο μπάσκετ είχαμε κάτι ψυχρολουσίες. Κυρίως με τα “νεκρά
διαστήματα”.
Κάτι για τον Γιανγκ, μια εκτίμηση ή πρόβλεψη, DRAZA; Να μην
αναφερθώ προσωπικά, διότι ίσως εκφραστώ αγενώς υπέρ το
δέον.
Εν πάση περιπτώσει, για να δούμε. Υπομονή κι εδώ. Εννοείται
πως στηρίζουμε την ομάδα παθιασμένα, Θρυλικά.

Εικόνα DRAZA

Η στήριξη στην ομάδα είναι δεδομένη αδερφέ. Αυτό δεν αλλάζει σε καμιά περίπτωση. Οι παρατηρήσεις και η στήριξη είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

Λες ότι δεν θες να μιλήσεις για τον Γιανγκ ...για τον λόγο που αναφέρεις. Αλλά μου ζητάς την άποψή μου. ΔΕΝ ΘΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΓΕΝΗΣ ΕΣΥ ...ΚΑΙ ΘΕΣ ΝΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΦΑΝΩ ΑΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΧΥΔΑΙΟΣ;;

Νομίζω σε κάλυψα...

Ξαναλέω μάγκες, λόγω του ότι αυτή την περίοδο λείπω και θα ξαναλείψω δεν κατάφερα να έχω την συνήθη παρουσία μου στα σχόλια και στις ερωταπαντήσεις.

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.

Εικόνα koropi48

Αδερφέ, όμορφο άρθρο και κατατοπιστικό, για όσους από μας δεν έχουμε μυρωδιά από μπασκέτο. Μας τα ταϊζεις απλά και όμορφα. Η ομάδα είναι θέμα ημέρας να σκοτώσει κάθε αντίπαλο, αρκεί να μπουν από την περιφέρεια τα αυτονόητα και κάτι παραπάνω. Και θεωρώ ότι η προσθήκη φέτος του Παπ, παρότι πολλοί ξίνισαν αρχικά, θεωρώ ότι έδωσε πολλά σε ενέργεια, τρεξίματα, νεύρο και δύναμη.

Εικόνα DRAZA

Ως προς την προσθήκη του Παπανικολάου...

Αυτό που εγώ δεν ήθελα σε καμιά περίπτωση ήταν ο παίκτης να ερχόταν για μέχρι το τέλος της σεζόν πέρυσι και να την έκανε. Εφόσον δεν συνέβη αυτό, είχαμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα ξαναβρεί τον καλό του εαυτό, κάτι που συμβαίνει.

Σε όλα τα άλλα φίλε έχεις δίκιο. Να σημειώσουμε κάτι όμως. Για το γεγονός ότι είναι θέμα ημέρας(θέμα τύχης με άλλα λόγια) το πώς θα παρουσιαστεί μια ομάδα απέναντι στον εκάστοτε αντίπαλο - ανεξαρτώτως δυναμικότητος - υπάρχουν ευθύνες. Και πρέπει με τον κατάλληλο τρόπο στον κατάλληλο χρόνο να δούμε και αυτές τις ευθύνες.

Εικόνα ze ηλιας

Σίγουρα φίλε η εφες και δεν είναι σιγουράκι.Το έδειξε στο ΣΕΦ αλλά και με την παρουσία της στο δεύτερο γύρο.
Ο Σφαιρό πολύ σοφά πράττει και ανοίγει το ρόστερ κρατώντας όμως παράλληλα και τα γκέμια τσίτα(βλέπε Αθηναίου,Μπιρτς).
Καλή Ανάσταση σε όλους.

Α,να μην ξεχάσω και το τελευταίο κατόρθωμα του φάρου(του κώλου)
http://www.eurota.gr/el/eksipiretisi/anakoinoseis/3459-me-apokleistiki-e...

Εικόνα DRAZA

Στην υπηρεσία του αθλητισμού και του πολιτισμού ο Φάρος ...της πούτσας! Έχουν καταστρέψει το μπάσκετ από την ρίζα οι λεχρίτες.

Όλοι σύγγαυρε, και μέσα στους όλους μπαίνει και ο προπονητής, θα κριθούν στο τέλος. Από εκεί και πέρα δεν γίνεται να μην αναγνωρίσουμε ότι ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλός στην κανονική περίοδο του νέου φορμάτ. ΜΑΚΑΡΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.

Να κλείσω ευχόμενος σε όλους σας χρόνια πολλά με υγεία και πάλι. Να'στε καλά και με την νίκη αύριο...