H ΙΔΡΥΣΗ, ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟ



 
Αρκετές συζητήσεις γίνονταν και γίνονται σχετικά με το σήμα, το όνομα και πώς το απέκτησαν και την ιστορία των Συλλόγων της χώρας στα πρώτα της χρόνια, ειδικά για τις λεγόμενες ''μεγάλες ομάδες'' της Ελλάδος. Μιλάμε για ομάδες που υπάρχουν εδώ και περίπου 100 χρόνια και οι πηγές δεν είναι και πολύ εύκολο να βρεθούν. Σε κάθε περίπτωση, εμείς ό,τι βρίσκουμε θα το βάζουμε, ειδικά όταν και εδώ μέσα ανοίγουν συζητήσεις από οπαδούς του ΠΑΟ για τέτοιου είδους θέματα. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει για την συνοικιακή ομάδα του κέντρου της Αθήνας, από τη γειτονιά Κολωνακίου-Αμπελοκήπων.
 
Το 1968, με αφορμή τα 60 χρόνια -λέμε τώρα- από την ίδρυση του ΠΑΟ, το ΦΩΣ έκανε ένα αφιέρωμα σε συνέχειες για τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του Σωματείου και άγνωστα περιστατικά γύρω από αυτήν. Πριν βιαστεί κάποιος να πει ''καλά ρε γαύροι, μας παρουσιάζετε πηγές από το ΦΩΣ ως αξιόπιστες? Μόνοι σας τα λέτε, μόνοι σας τα ακούτε'', να πούμε ότι ο δημοσιογράφος που επιμελήθηκε αυτών των απανωτών αναρτήσεων, ο ΑΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΙΝΟΣ, δεν τα έβγαλε από την κοιλιά του, αλλά ρώτησε αρκετούς παράγοντες του ΠΑΟ και κατά κύριο λόγο ένα πραγματικά λαμπρό διοικητικό στέλεχος της ομάδας του Παναθηναικού, τον κύριο Ξενοφώντα Χατζησαράντο. Άνθρωπος υψηλού επιπέδου και μόρφωσης, υπηρέτησε για πολλά χρόνια ανιδιοτελώς την ομάδα που αγαπούσε και είχε αρκετές γνώσεις γύρω από την ιστορία της. Τις απόψεις του για την κυριότητα του γηπέδου της Λεωφόρου βάλαμε και παλιότερα εδώ μέσα, για όσους θυμούνται. Αν δεν ξέρει λοιπόν αυτός, αναρωτιόμαστε το ποιος ξέρει για αυτά τα σκηνικά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 5-4-1968
 

Ξεκάθαρα ελληνική η προέλευση του σήματος του ΠΑΟ, όπως βλέπουμε. Είναι που ''εμείς φτιάξαμε μονάχοι μας το σήμα μας, όχι όπως εσείς που φέρατε τα χρώματά σας από έξω και δεν ξέρει κανείς τι συμβολίζει το σήμα σας'', που λένε οι οπαδοί του ΠΑΟ.
 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 6-4-1968 
 

 
Υπήρχανε δηλαδή δύο Σύλλογοι ταυτόχρονα? Μήπως δεν ξέρανε και οι ίδιοι οι παράγοντες του ΠΑΟ? Μήπως δεν ήξερε κανείς το τι γινότανε? Θα τα δούμε εν καιρώ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 10-4-1968
 

 

 

 

 

 

 
Το σωματείο του οποίου οι οπαδοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα πρωταθλήματα πριν το 1959 ήταν ''πρωταθλήματα Πειραιώς'' και δεν τα παίρναμε δίκαια, επειδή ''παίζατε με χωριά ρε γαύροι, ενώ εμείς στην Αθήνα σφαζόμασταν με τις πολύ δυνατές ομάδες που είχαν οι ΑΕΚ, Πανιώνιος, Απόλλων Αθηνών'', την ίδια ώρα κινούνται για να τους αναγνωριστούν ως εθνικοί τίτλοι αυτοί που κατακτούσαν -γελάει ο κόσμος με το ποιοι είναι αυτοί που τους κατακτούσαν, ούτε οι ίδιοι ήξεραν πώς λέγονται- τις δεκαετίες του '10 και του '20, σε διοργανώσεις που ήταν...ένα ματς. Κερδίσανε 11-1 τον Πειραικό λέει στο Ποδηλατοδρόμιο και θέλουν αυτό να τους αναγνωριστεί ως ''τίτλος πρωταθλητή Ελλάδας''. Ξαναγράφουμε. Ένα ματς=ένα πρωτάθλημα για αυτούς, αλλά τα δικά μας της ΟΜΑΔΑΡΑΣ της δεκαετίας του '50 ''πρωταθλήματα Πειραιώς'', επειδή παίζαμε με τον Ατρόμητο Καμινίων και την ντροπή του Πειραιά ΠΡΙΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ. ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΖΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ. Ατράνταχτη και τετράγωνη παναθηναική λογική, πλήρως τεκμηριωμένες απόψεις, όπως πάντοτε εξάλλου με τους οπαδούς του συγκεκριμένου σωματείου-ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟΣ για την Ελλάδα.
 
Υ.Γ. Φυσικά και δεν θα μείνουμε εδώ. Τώρα αρχίζουμε. Θα δούμε αναλυτικά την ιστορία τους μέσα από πηγές. Απλώς επιταχύναμε λίγο κάποιες ήδη προγραμματισμένες αναρτήσεις, ως απάντηση σε κύματα προπαγάνδας που δεχτήκαμε. Δεν πειράζει, ας λένε ό,τι θέλουν αυτοί και όλοι για τις ομάδες τους και εις βάρος του Θρύλου. Εδώ είμαστε να τους απαντάμε. Και οι απαντήσεις θα γίνουν με τεκμήρια από εφημερίδες, λόγια ανθρώπων του ΠΑΟ και επίσημα κυβερνητικά έγγραφα της εποχής. Όχι στο να'χαμε να λέγαμε.

Σχόλια

Εικόνα Gavrontas

Εγω ξέρω ότι 5-6 τύποι που τους άρεσε το ποδόσφαιρο, λάκισαν απ τον Πανελληνιο και έπαιζαν με τους φιλους τους στα χωράφια, τοτε, των Πατησσίων. Υπο το φόβο κιόλας των ταύρων, των αρκούδων και δεν ξερω και γω τι άλλων άγριων ζώων.

Εικόνα Εν Αθήναις

Υπάρχει επίσημο έγγραφο με ημερομηνία 31 Ιουλίου 1922 που ανακοινώνει την μετονομασία του ΠΠΑΟ σε Παναθηναϊκό Α.Ο.
Οπότε, αναιρείται ο Ξενοφών Χατζησαράντος για το 1923.

Και ναι, ένα ματς ήταν τα πρωταθλήματα Ελλάδας τότε. Εάν δήλωναν συμμετοχή δύο ομάδες μόνο και ο ΣΕΓΑΣ αθλοθετούσε επίσημο κύπελλο, και μάλιστα το απένεμε πριν την έναρξη των πανελληνίων αγώνων στίβου, ανακηρύσσοντας την ομάδα που το κέρδιζε «πρωταθλήτρια Ελλάδας στην ποδοσφαίριση» τότε μιλάμε για πανελλήνιο τίτλο.
Αυτό συνέβη το 1909 και το 1912.

Πάντως η αλήθεια είναι πως τόσες φωτογραφίες και τόσα αφιερώματα για τον Παναθηναϊκό ούτε το leoforos και τα Πράσινα Νέα δε βάζουν.
Συνεχίστε!

Εικόνα savvas gridlock

Η έγκριση από το Πρωτοδικείο έγινε το 1923. Θα τα βάλουμε αργότερα κι αυτά.

Σε λίγο θα αρχίσουμε αναλυτικά να βλέπουμε το τι έγινε με τα πρωταθλήματα που κατέκτησε ο ''ΠΑΟ'' ή ''ΠΟΑ'' ή ''ΠΠΟ'' πριν το 1930. Εκεί θα μπούνε όσα λες.

Καλό δεν κάνουμε λοιπόν? Την ιστορία αναδεικνύουμε μέσα από πηγές, δίχως να τα βγάζουμε από το μυαλό μας. Με τις εμμονές κάποιων οπαδών του ΠΑΟ που αποφάσισαν από το 2003 και μετά, μετά τη Ριζούπολη δηλαδή, να γίνουν ''πρωτοπόροι σε όλα'' απλώς συγκρουόμαστε. Με παράγοντες του ήθους ενός Χατζησαράντου και ισορροπημένους οπαδούς όλων των ομάδων, που έχουν διάθεση να μάθουν την ιστορία όπως είναι και όχι όπως θα τους βόλευε να είναι, δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε κι ας είμαστε αντίπαλοι την Κυριακή.

Εικόνα Εν Αθήναις

Εάν κάποιος δολοφονήσει κάποιον το 2012 και η δίκη του και φυλάκιση του γίνουν το 2018, σημαίνει ότι ο φόνος έγινε το 2018;

Σε εφημερίδες του 1922 ο Παναθηναϊκός αναφέρεται παντού ως Παναθηναϊκός πλέον. Άρα...

Εννοείται δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε, και άλλωστε, όπως ανέφερα και σε άλλη ανάρτηση σου, σέβομαι το γεγονός πως κάνεις έρευνα, άσχετα αν έχω αμέτρητες ενστάσεις.

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα του Μελισσινού βρίθει ανακριβειών. Τα στοιχεία τα έχει πάρει (και είναι εμφανέστατο σε όσους έχουν αρχείο και έχουν μελετήσει 2-3 πράγματα παραπάνω) από διάφορες παλιές εκδόσεις με την Ιστορία του Παναθηναϊκού, οι οποίες περιείχαν σοβαρά λάθη, όπως λάθη περιείχαν και οι αντίστοιχες άλλων ομάδων. ΄

Εικόνα savvas gridlock

Δεν διαφωνούμε, έτσι είναι, από το 1922 υπάρχουν αναφορές στο όνομα Παναθηναικός και ειδικά για το θέμα του γηπέδου της Λεωφόρου.

Ο ίδιος ο Μελισσινός αναφέρει το Χατζησαράντο ως κύρια πηγή του και ότι του εμπιστεύτηκε αυτά. Εκείνη την περίοδο αρθρογραφούσε πολύ συχνά στο ΦΩΣ αλλά και στην ΗΧΩ ο Χατζησαράντος και έδινε συνεντεύξεις, για το πινγκ πονγκ και την οπλομαχία πιο πολύ αλλά και για το ποδόσφαιρο πιο σπάνια.

Εικόνα Εν Αθήναις

Ωραία, χαίρομαι που συμφωνούμε.