1936-37 ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ, ΑΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΒΑΖΕΛΟΣ



Πόσες φορές έχετε ακούσει την φράση ''μόνο ο ΠΑΟ έχει πάρει αήττητος πρωτάθλημα, το 1964''? Υπάρχουν και πολλοί δικοί μας οπαδοί που το λένε και το πιστεύουν, αλλά πάνω από όλα οι μάστορες της προπαγάνδας οπαδοί του Παναθηναικού εμφανίζονται κορδωμένοι και σινάμενοι κουνάμενοι κατά καιρούς, με το μότο ''μόνο η Πανάθα αυτά''. Επειδή λοιπόν το πρωτάθλημα Ελλάδος δεν ξεκίνησε το 1959, αλλά πολύ πιο πριν, θα ξεκινήσουμε σήμερα το αφιέρωμά μας σε όλα τα πρωταθλήματα που κατέκτησε ο ΘΡΥΛΟΣ αήττητος. Ναι, πληθυντικό χρησιμοποιήσαμε. Δεν είναι ένα το πρωτάθλημα, αλλά πολλά. Έτσι, μπας και μας εξηγήσουν στο τέλος οι οπαδοί του ΠΑΟ το πώς γίνεται να θέλουν να τους αναγνωριστούν οι τίτλοι του ΣΕΓΑΣ τις δεκαετίες 1900-09, 1910-19, τότε που τα σύνορα της Ελλάδας ήταν λίγο πάνω λίγο κάτω τα όρια του σημερινού νομού Αττικής και φυσικά ΠΑΟ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ, αλλά για να αναγνωρίσουν το πότε μια ομάδα πήρε αήττητη ένα πρωτάθλημα συνυπολογίζουν τα χρόνια μόνο από το 1959 και μετά. Μονά ζυγά μονόζυγα, ως συνήθως. Η αρχή θα γίνει με τη σεζόν 1936-37, όπου θα συμπεριλάβουμε και τα παιχνίδια του Θρύλου για το πρωτάθλημα Πειραιώς, αν και θα μπορούσαμε να μην το κάνουμε, αφού θεωρείται άλλη διοργάνωση.
 
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΡΑΔΥΝΗ 16-11-1936
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ 8-12-1936
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ 26-1-1937
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΡΑΔΥΝΗ 15-2-1937
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΡΑΔΥΝΗ 8-3-1937
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΡΑΔΥΝΗ 29-3-1937
 

 
Αφού λοιπόν ο Ολυμπιακός ανακηρύσσεται πρωταθλητής στον Πειραιά, με απολογισμό 5 νίκες και 1 ισοπαλία σε 6 παιχνίδια, πηγαίνει να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας σε πρωτάθλημα υπό τη μορφή ομίλου, όπου συμμετείχαν ο πρωταθλητής Αθηνών Παναθηναικός και ο πρωταθλητής Μακεδονίας ΠΑΟΚ. Και οι τρεις ομάδες θα έπαιζαν από δύο φορές μεταξύ τους, μέσα έξω και όποιος συγκέντρωνε τους περισσότερους βαθμούς θα έπαιρνε το πρωτάθλημα Ελλάδος.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ 6-4-1937
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ 20-4-1937
 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 26-4-1937
 

 

 

 

 

 
Τρίτο και τελευταίο αυτό το παιχνίδι. Τέταρτο δεν υπήρξε, μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναικού στο Ποδηλατοδρόμιο. Γιατί? Βλέπανε οι βάζελοι ότι για να έχουν ελπίδες να πάρουν τον τίτλο, έπρεπε σε διάστημα μιας εβδομάδας, 16-23 Μαίου 1937, να κερδίσουν στη Θεσσαλονίκη τον ΠΑΟΚ και στον Πειραιά τον Ολυμπιακό και δεν το άντεξαν. Αποχώρησαν από το πρωτάθλημα. Η πρόφαση που βρήκαν είναι πιο γελοία και από την ίδια την ύπαρξη του σωματείου τους. Μία εβδομάδα πριν το ματς της Θεσσαλονίκης ΠΑΟΚ-ΠΑΟ, η εφημερίδα Βραδυνή διοργάνωσε σε συνεργασία με την Αεροπορία ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά στο γήπεδο της Λεωφόρου. Ας δούμε το τι έγινε και πώς το εκμεταλλεύτηκε ο βάζελος για να βγει από πάνω και ''κερδισμένος'' ηθικά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ 11-5-1937
 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΡΑΔΥΝΗ 10-5-1937
 

 

 

 

 

 
Από εδώ και πέρα, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Ολυμπιακού, ώστε να υπάρξει συμβιβασμός με τους όρους που θα ευνοούσαν τον Παναθηναικό, παρά τις ΓΕΛΟΙΕΣ τιμωρίες παικτών του Ολυμπιακού με εισήγηση της ΕΠΣΑ -τότε η ΕΠΣΑ έκανε συνεδριάσεις στα γραφεία του Παναθηναικού, για να καταλάβετε την ''αντικειμενικότητά'' της-, τα πράγματα πήραν την τροπή που ήθελαν εξ αρχής οι τότε διοικούντες το συνοικιακό σωματείο Κολωνακίου-Αμπελοκήπων.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 12-5-1937
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 19-5-1937
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 24-5-1937
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 4-6-1937
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 11-6-1937
 

 
Με τα πολλά, άκρη δεν βρέθηκε, αφού οι βάζελοι δεν ήθελαν να βρεθεί και συνεχώς υπαναχωρούσαν και αναδιπλώνονταν όποτε πλησίαζαν σε συμφωνία οι δύο πλευρές. Έτσι το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό να κερδίζουν τα προγραμματισμένα με τον ΠΑΟ παιχνίδια στην έδρα τους με σκορ 2-0 άνευ αγώνος, στα χαρτιά που λέμε. Σε πρώτη φάση λοιπόν, όταν οι βάζελοι μας λένε ''αήττητοι πρωτάθλημα μόνο εμείς γαύροι, πού να τα δείτε εσείς αυτά'', μπορούμε να τους απαντάμε
 
ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΑΗΤΤΗΤΟΙ, ΕΣΕΙΣ ΠΕΦΤΑΤΕ ΚΑΤΩ
 
Κι έρχονται και τα επόμενα σχετικά με το θέμα ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΑΗΤΤΗΤΟΣ, για πιο ''πικάντικες'' απαντήσεις στην αντιολυμπιακή προπαγάνδα...