ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ 1969 ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ



Ένα από τα κύρια επιχειρήματα της παναθηναικής προπαγάνδας, ως και καλά απόδειξη της ''εύνοιας της χούντας και του Ασλάνα προς το γαύρο'', είναι το πρωτάθλημα πόλο του 1969 και το ότι ''με πραξικόπημα ο Ασλανίδης ανεκήρυξε πρωταθλητή το γαύρο''. Το αγαπητό μας greenzone έχει αφιερώσει και ειδικές αναρτήσεις επ'αυτού
 
Οι τύποι μας ξεκαθαρίζουν ότι ''έχουμε αποδείξεις και ό,τι σας λέμε είναι διπλοτσεκαρισμένο''. Βέβαια, τις αποδείξεις τις κρατάνε για πάρτη τους, γιατί ''δεν θα μοιραστούμε το αρχείο μας με την πλέμπα''. Εμείς πάλι το όποιο αρχείο έχουμε δεν κολλάμε ιδιαίτερα να το μοιραστούμε με τον κόσμο και όσο κι αν έχουμε καταλάβει πολύ καλά ότι μπροστά στην ''παναθηναική αλήθεια και την ιστορία που μόνο οπαδοί του ΠΑΟ γράφουν'', εμείς οι γαύροι δεν φτουράμε, θα δούμε αναλυτικά το τι έγινε σε αυτήν την περίπτωση. Εφόσον οι οπαδοί-δημοσιογράφοι της συγκεκριμένης ιστοσελίδας θέλουν να βάλουμε αποκόμματα μόνο της Ηχούς, θα το πάμε έτσι. Καθόλου ΦΩΣ, μόνο ''αυθεντική παναθηναική ενημέρωση''. Θα ξεκαθαρίσουμε ότι το ρεπορτάζ πόλο εκείνη την περίοδο στη συγκεκριμένη παναθηναική εφημερίδα το υπογράφει ο κύριος Βενετούλιας, μακαρίτης πλέον, ο οποίος υπήρξε στέλεχος διοικήσεων του Ερασιτέχνη Εθνικού και οπαδός της ΑΕΚ. Ήταν οπαδός Εθνικού-ΑΕΚ και έγραφε στην Ηχώ, άρα μόνο για γαύρο δεν γίνεται να τον περάσει κανείς.
 
Το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς αποφασίστηκε από την αρμόδια ομοσπονδία, την ΕΚΟΦ, να διεξαχθεί σε έναν γύρο στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο. Συμμετείχαν 6 ομάδες. Θα παίζανε όλοι μεταξύ τους σε 5 αγωνιστικές και όποιος μάζευε τους περισσότερους βαθμούς, σε σύστημα 3-2-1 (3 βαθμοί η νίκη, 2 η ισοπαλία, 1 η ήττα) θα έπαιρνε και το Πρωτάθλημα. Αν προέκυπτε ισοβαθμία, είχε προβλεφθεί αγώνας μπαράζ. Τα παιχνίδια ξεκίνησαν στις 18 Σεπτεμβρίου 1969 και έπρεπε να ολοκληρωθούν γρήγορα, επειδή 10 μέρες αργότερα θα ξεκινούσαν οι προκριματικοί, πάλι στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο της Αθήνας, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης της σεζόν 1969-70. Η χώρα έπρεπε λοιπόν να βγάλει γρήγορα πρωταθλητή στο πόλο, που θα την εκπροσωπούσε στις διεθνείς διοργανώσεις, σε παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα, τη Μαρσέιγ, τη Ζάγκρεμπ και τη Βιέννα. Το κρατάμε αυτό, αφού είναι αρκετά σημαντικό. Υπήρχε πίεση χρόνου για συγκεκριμένο λόγο, που δεν είχε να κάνει με την Ελλάδα.
 
Ξεκινάμε τώρα να βλέπουμε βήμα-βήμα όλα τα ματς, μέσα από το αρχείο της Ηχούς και μόνον.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 18-9-1969
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 19-9-1969
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 20-9-1969
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 22-9-1969
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ωραία μέχρι εδώ? Αφού ζεσταθήκαμε, ας μπούμε και στο ζουμί.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 23-9-1969
 

 

 

 
Ο Χατζηκυριακάκης του Εθνικού, στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, αποβάλλεται από τον Ολλανδό διαιτητή και πάνω στα νεύρα του χτυπάει τον πολίστα του Ολυμπιακού Παληό. Η ποινή που ανακοινώνεται αρχικά είναι 2 ημέρες, αλλά μετά, λόγω της βιαιότητας της αντίδρασης, αυξάνεται στις 16 αγωνιστικές ημέρες. Ο Εθνικός απειλεί με αποχώρηση, ενώ ο Ολυμπιακός απαιτεί να τιμωρηθεί όπως πρέπει από την ΕΚΟΦ ο παίκτης του Εθνικού, ώστε να μην παίξει στο μεταξύ τους μπαράζ που θα κρίνει τον τίτλο. Είναι ξεκάθαρο πως ο δημοσιογράφος της Ηχούς, ο κύριος Βενετούλιας, θεωρεί βάναυση τη συμπεριφορά του Χατζηκυριακάκη και μόνο το μέρος του δεν παίρνει. Το καλύτερο όμως είναι άλλο.
 
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ-ΜΠΑΡΑΖ ΕΘΝΙΚΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΑΝ Ο ΠΑΟ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΕΝΣΤΑΣΗ.
 
Ο Παναθηναικός, που όπως ξέρουμε όλοι πολύ καλά, ''ποτέ δεν κάνει ενστάσεις'', έκανε ένσταση, επειδή ο Ολλανδός διαιτητής του παιχνιδιού του με τον Εθνικό, όπου έφαγε 7 γκολ στο κεφάλι, απέβαλε δίχως αντικατάσταση τον πολίστα του Βλάχο. Η ΕΚΟΦ ''του γαύρου'' έκανε δεκτή την ένσταση και την επομένη το ματς της τελευταίας αγωνιστική επαναλήφθηκε, αντί να κριθεί ο τίτλος στο παιχνίδι Εθνικού-Ολυμπιακού.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 24-9-1969
 

 

 

 

 
Η ΕΚΟΦ, που είναι ''του γαύρου'', δέχεται να μην τιμωρηθεί με 15 αγωνιστικές ημέρες ο Χατζηκυριακάκης του Εθνικού, αλλά μόνο με 2, με αποτέλεσμα να έχει δικαίωμα συμμετοχής στον τελικό με τον Ολυμπιακό. Το θέμα όμως είναι άλλο.
 
Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΑΙΤΗΤΗ. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΝΑ'ΝΑΙ, ΑΛΛΑ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΘΕΛΕΙ ΜΟΝΟ ΞΕΝΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ.
 
Ο ''κακός Ολυμπιακός'', κάνει τα πάντα για να γίνει το ματς, αλλά ο ''καλός Εθνικός'', που η ΕΚΟΦ τον αβάνταρε με τη μη αύξηση της ποινής του Χατζηκυριακάκη, βάζει όρους για να παίξει και απειλεί με αποχώρηση. Ας δούμε και το πώς ολοκληρώθηκε η ιστορία.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-9-1969
 

 

 
Πρώτον, ο Ολυμπιακός δεν πήρε μόνος του το πρωτάθλημα, αλλά μαζί με τον Εθνικό. Δεύτερον, αυτή η απόφαση πάρθηκε υπό την πίεση του χρόνου, αφού ξεκινούσαν οι προκριματικοί για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και έπρεπε να αναδειχθεί πρωταθλητής. Τρίτον, ο Ολυμπιακός δήλωσε πως την ημέρα του θανάτου του προέδρου του δεν συμμετέχει σε παιχνίδι, αλλά δεν ευθύνεται για την απόφαση του Ασλάνα, αφού δεν είπε ότι ''δεν παίζουμε ΓΕΝΙΚΑ'', αλλά είπε ότι ''δεν παίζουμε ΜΟΝΟ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΣ''. Αν ο Ασλάνας αποφάσιζε να δωθεί παράταση μίας μέρας και μόνο επιπλέον, αφού υπήρχε κενό 2 ημερών μέχρι να αρχίσουν τα διεθνή ματς, ο Ολυμπιακός θα κατέβαινε κανονικά στον αγώνα. Περί του πρωταθλητή, υπήρχε εναλλακτική? Για να δούμε τι γράφανε ΤΑ ΝΕΑ τότε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 25-9-1969
 

 
Αν ο Ασλάνας ήθελε όντως να κάνει πραξικόπημα, θα μπορούσε να πει ''κύριοι, όπως πέρυσι πήρε ο Εθνικός στη διαφορά τερμάτων τον τίτλο, ας γίνει το ίδιο φέτος να τελειώνουμε, αφού μας πιέζει ο χρόνος. Δίνω τον τίτλο στον Ολυμπιακό''. Δεν δικαιούταν να το κάνει με βάση τους κανονισμούς, που είχαν αλλάξει σε σχέση με όσα ίσχυαν κατά την περίοδο 1967-68. Λέμε όμως, από την στιγμή που έφτασε στο αμήν και αφού σύμφωνα με τους παραμυθάδες αρθρογράφους της αγαπημένης μας σελίδας ''ευνοούσε το γαύρο'', για ποιο λόγο δεν πάτησε εκεί, ώστε να μας δώσει το πρωτάθλημα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και όχι από κοινού με το εθνικάκι?
 
Συνοψίζουμε
 
-Μετά από ένσταση του Παναθηναικού, που ποτέ δεν κάνει ενστάσεις, καθυστέρησε κατά μία ημέρα η διεξαγωγή του τελικού-μπαράζ μεταξύ Εθνικού-Ολυμπιακού.
 
-Ο Εθνικός δεν ήθελε να αγωνιστεί με Έλληνα διαιτητή και απειλούσε με αποχώρηση, ενώ ο Ολυμπιακός έκανε τα πάντα για να γίνει το ματς.
 
-Μετά το θάνατο του προέδρου του Ολυμπιακού Μπουζάκη, ο Ολυμπιακός δεν είπε ότι δεν θα παίξει καθόλου με τον Εθνικό. Είπε ότι δεν θα έπαιζε μόνο εκείνη την ημέρα, σε ένδειξη πένθους. Υπήρχε κενό μίας ημέρας ώστε να γίνει ο τελικός-μπαράζ κανονικά.
 
-Η ΕΚΟΦ, η αρμόδια ομοσπονδία, πήρε ευνοική για τον Εθνικό απόφαση ανήμερα του τελικού και επέτρεψε στο Χατζηκυριακάκη, που αποδεδειγμένα είχε χτυπήσει αθλητή του Ολυμπιακού, να πάρει μέρος στον τελικό.
 
-Ο Ασλάνας, αν βιαζόταν και ήθελε να ανακηρύξει κάποια από τις 2 ομάδες πρωταθλήτρια, μπορούσε να πατήσει στο δεδικασμένο της περασμένης περιόδου, όπου ο τίτλος είχε κριθεί στη διαφορά τερμάτων κατά την ισοβαθμία Εθνικού-Ολυμπιακού και τον είχε πάρει ο Εθνικός. Αν εφαρμοζόταν το ίδιο κριτήριο, πρωταθλητής θα έβγαινε ο Θρύλος. Δεν ίσχυε εκείνη την χρονιά το κριτήριο, ο κανονισμός προέβλεπε μπαράζ, απλώς λέμε για το πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει στην κοινή γνώμη ο απόλυτος δικτάτορας του αθλητισμού μιαν απόφασή του, αν όντως ήθελε να ευνοήσει τον Ολυμπιακό. Αντ'αυτού, έδωσε τον τίτλο από κοινού και στους δύο.
 
Αυτή είναι η ιστορία γύρω από ''το μεγαλύτερο σκάνδαλο της χούντας υπέρ του γαύρου''. Αν αυτό φίλοι παραμυθάδες έχετε να πείτε σε όλα αυτά
 
που είναι το 1/10 περίπου όσων θα υπάρχουν εκεί όταν τελειώσουμε με τον απολογισμό της ''Επανάστασης'', συγχαρητήρια για το ''ανεξάντλητο αρχείο'' σας. Πείτε όμως και καμιάν αλήθεια πού και πού, έτσι για αλλαγή...
 
Υ.Γ. 1 Οι απάτες εις βάρος του Ολυμπιακού στο πόλο κατά την επταετία είναι τόσες πολλές, που θα ασχοληθούμε με σειρά αναρτήσεων. Θα δούμε αναλυτικά τις αβάντες του καθεστώτος προς το φαποκράτορα-εθνικάκι.
 
Υ.Γ. 2 Τα υπόλοιπα ψέμματα που αναφέρονται στην παραπομπή μέσα στο άρθρο του greenzone, το οποίο μνημονεύσαμε πιο πάνω
 

θα απαντηθούν εν καιρώ, με ξεχωριστές αναρτήσεις για την κάθε μία περίπτωση. Δεν ξεχνάμε τίποτε και δεν αφήνουμε τίποτε να αιωρείται. Ως τότε, συνεχίζουμε να τους ζητάμε
 
ΠΕΙΤΕ ΜΙΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΡΕ ΒΑΖΕΛΟΙ ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ. ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΤΟΣΑ ΨΕΜΜΑΤΑ?

Σχόλια

Εικόνα canio

Ιστορικά τεκμήρια,που μόνο ένας βάζελος σαν τον εν ψωλίαις θα μπορούσε να αμφισβητήσει!
Αλλά είπαμε,μόνο στο ψέμα και στην αοριστία έχουν μάθει οπότε ο,τι άλλο,τους πέφτει βαρύ να αντιληφθούν!

Εικόνα Εν Αθήναις

Γελάει και το παρδαλό κατσίκι...

Εφόσον δεν ίσχυε το κριτήριο των τερμάτων εκείνη τη σεζόν, ετσιθελικά έπρεπε να ισχύσουν τα περσινά κριτήρια για να πάρετε το πρωτάθλημα;

Ο Ασλανίδης βρήκε τη λύση που σας έστεψε πρωταθλητές. Όσα επιπλέον γράφεις είναι μάταιος κόπος. Θα είχε μία λογική το όλο κείμενο, εφόσον σας είχαν στερήσει τον τίτλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως κατακτήσατε έναν τίτλο χωρίς καν να αγωνιστείτε!

Ας γινόταν το παιχνίδι μία ή δύο ημέρες μετά, προφανώς ο Εθνικός θα σας κέρδιζε εύκολα, καθότι ήταν καλύτερη ομάδα. Μην ξεχνάς πως ήταν πρωταθλητής Ελλάδας συνεχώς από το 1953. Τώρα όμως όλοι ευχαριστημένοι. Όπως το 1929, που ανακηρυχθήκατε συμπρωταθλητές Πειραιά με τον Εθνικό στο ποδόσφαιρο...

Για το ότι η κλήρωση ευνόησε εσάς τί θα έγραφες εάν συνέβαινε το αντίθετο άραγε;

Εικόνα savvas gridlock

α) Δεν γινόταν να γίνει δυο μέρες μετά το παιχνίδι, όπως λες, γιατί πολύ απλά υπήρχαν προκριματικά για το Πρωταθλητριών και έπρεπε να δηλωθεί μια πρωταθλήτρια ομάδα άμεσα. Το πολύ μία μέρα μετά να έφευγε η δουλειά κι αυτό με επιβάρυνση για την ομάδα που θα έπαιζε με τη Μαρσέιγ.

β) Αφού ο Εθνικός ήταν τόσο καλύτερη ομάδα από εμάς, όπως λες, γιατί δεν μας κέρδισε τρεις μέρες πριν και το μεταξύ μας παιχνίδι έληξε ισόπαλο?

γ) Την αμέσως προηγούμενη χρονιά, η ''πολύ καλύτερη από εμάς'' ομάδα του Εθνικού, πήρε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία και λόγω διαφοράς τερμάτων. Με εμάς ισοβάθμησε. Τόσο μεγάλη διαφορά υπήρχε μεταξύ μας.

δ) Πες μου πού ακριβώς διάβασες ότι εγώ θα ήθελα να ισχύσει το κριτήριο για την ισοβαθμία της σεζόν 1967-68. Είπα απλώς ότι αν ο Ασλάνας ήταν ''του γαύρου'', για να ανακηρύξει έναν πρωταθλητή και για να μην δώσει τον τίτλο σε δύο ομάδες, θα μπορούσε να πει ''εδώ που φτάσαμε, αφού μας πιέζει ο χρόνος, ας κάνουμε ό,τι και πέρυσι''. Ασλάνας ήταν, ό,τι ήθελε έκανε. Εδώ έδινε εντολή με αστραπιαίο σήμα υψηλής διαβάθμισης, λες και είχαμε πόλεμο, για να πάρει μετάθεση ο Αντωνιάδης στην Αθήνα και να υπογράψει πραξικοπηματικά στον Παναθηναικό. Εκεί θα κολλούσε, ΑΝ ήθελε?

ε) Αν η κλήρωση γινόταν με τρόπο που ο εκπρόσωπός μας δεν έβλεπε το αποτέλεσμά της, θα έκραζα και θα γινόταν ανάρτηση, σε περίπτωση που έβγαινε Εθνικός. Αυτό έγινε στον τελικό Κυπέλλου του ποδοσφαίρου το 1969, επειδή προφανώς εκεί την πας τη δουλειά. Ο Σιδέρης είπε ότι δεν είδε το αποτέλεσμα της κλήρωσης. Δημόσια το είπε.

Θα ήθελα κι εσύ να μας πεις για ποιο λόγο η ομάδα σου έκανε ένσταση, κατά την άποψή σου πάντοτε και πάνω από όλα πώς γίνεται στο άρθρο των συγκεκριμένων οπαδών-δημοσιογράφων του Παναθηναικού να μην αναφέρεται καν το γεγονός ότι ο Εθνικός απειλούσε να μην κατέβει στην αναμέτρηση, επειδή ήθελε ξένο διαιτητή. Περίεργα δεν είναι όλα αυτά?