ΒΑΛΙΤΣΟΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ 1963



Είχαμε δει πριν λίγες μέρες το ''θρυλικό'' ντέρμπυ του 1963 μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟ, όπως και το παρασκήνιο γύρω από αυτό το ματς.
 
Ας δούμε λοιπόν τώρα πώς ολοκληρώθηκε εκείνη η σεζόν, 1962-63. Τελευταία αγωνιστική και ο Παναθηναικός αντιμετωπίζει στο Καραισκάκη τον Εθνικό, ενώ η ΑΕΚ παίζει στα Φιλαδέλφεια με την Προοδευτική. Με μια ισοπαλία ο Παναθηναικός ανακηρύσσεται πρωταθλητής, ενώ η ΑΕΚ θέλει δική της νίκη και ήττα του ΠΑΟ, ώστε να οδηγηθούν σε μπαράζ. Τελικά σκορ, Εθνικός-Παναθηναικός 4-2 και ΑΕΚ-Προοδευτική 1-0. Όπως καταλαβαίνει κανείς, τα αποτελέσματα αυτά προκάλεσαν έκπληξη, αν και λίγα χρόνια πριν, είχε παρουσιαστεί μια αντίστοιχη κατάσταση.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 11-6-1963
 

 

 
Οι αντιπαναθηναικοί στήνανε πάρτυ στην Πειραιώς
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 11-6-1963
 

 
ενώ οι φήμες για δωροδοκίες και πριμοδοτήσεις έδιναν κι έπαιρναν. Αρχικά, για την ΑΕΚ και για πριμ που έδωσαν κάποιοι ''φίλοι-οπαδοί της Ένωσης'' σε παίκτες του Εθνικού.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 11-6-1963
 

 

 

 
Δεν μείναμε όμως εκεί. Ονομαστοί παράγοντες του ΠΑΟ άρχισαν να υποπτεύονται πως κάτι άλλο έπαιζε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 10-6-1963
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 18-6-1963
 

 
Τι είχε συμβεί? Ο Μαντζεβελάκης=βαλιτσοφόρος είχε φύγει από γενικός αρχηγός του ΠΑΟ, επειδή είχε ξεσπάσει μια κόντρα με έναν πολύ γνωστό οπαδό του Παναθηναικού, τον Τάσο Αντωνάκο. Ο βαλιτσοφόρος κατηγόρησε τον Αντωνάκο πως παρασύρει τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟ σε χαρτοπαιξία, ο Αντωνάκος απάντησε με επιστολές δημόσια στον Τύπο, όπου αποκάλυπτε το ποιόν του Κρητικού και γενικότερα επικρατούσε αναβρασμός στην ομάδα. Αυτή η αναστάτωση οδήγησε σε παραίτηση το βαλιτσοφόρο, αν και ουσιαστικά συνέχισε την δράση του απτόητος. Πίσω από τις κουρτίνες, βεβαίως, υπέβοσκε η κρίση στο εσωτερικό της Πανάθας, αφού αρκετοί παράγοντες αμφισβητούσαν ευθέως τις ενέργειες του ουσιαστικού προέδρου του ΠΑΟ, καθοδηγητή του Μαντζεβελάκη και προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Απόστολου Νικολαίδη. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από μια γενική συνέλευση του Συλλόγου μετά το τέλος αυτής της σεζόν, όπου ένα μέλος του ΠΑΟ χαρακτήρισε ευθέως και ανοικτά τον Νικολαίδη με το παρατσούκλι που τον ήξεραν όλοι τότε, αν και κανείς δεν το έλεγε μπροστά του.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 30-7-1963
 

 
Με τα πολλά, ΑΕΚ και ΠΑΟ ισοβάθμησαν και στο μπαράζ τίτλου αναδείχτηκε πρωταθλήτρια η ΑΕΚ. Η εφημερίδα ΟΜΑΔΑ, βέβαια, που αποκάλυψε την πριμοδότηση της ΑΕΚ στον Εθνικό δίχως να την βαφτίζει σκάνδαλο, κάποια χρόνια αργότερα θα χαλούσε το σύμπαν για μια ίδια περίπτωση, τα λεφτά στο Θέμη Ρήγα της Παναχαικής, θέμα για το οποίο θα αφιερώσουμε ειδική ανάρτηση. Όπως και να'χει, όμως, η όλη ιστορία ήταν αρκετά σοβαρή για να λήξει έτσι. Υπήρχαν υπόνοιες από παράγοντες του ΠΑΟ και ''εχθρούς'' των Νικολαίδη-Μαντζεβελάκη πως συγκεκριμένοι παίκτες της ομάδας τους, οι Παπαεμμανουήλ-Βουτσαράς, είχαν μειωμένη απόδοση στο παιχνίδι με τον Εθνικό επειδή δωροδοκήθηκαν. Γι'αυτό το λόγο οι ποδοσφαιριστές τέθηκαν προσωρινά στο περιθώριο και μάλιστα απειλήθηκαν με διακοπή συμβολαίου.
 
Το καλύτερο όμως ήρθε σχεδόν τρία χρόνια μετά. Ο ΠΑΟ του Μπόμπεκ έχασε μέσα από τα χέρια του το πρωτάθλημα του 1966, όπως θα δούμε προσεχώς και σε εκείνη την χρονική περίοδο υπήρχαν φήμες για παίκτες του Παναθηναικού που δωροδοκήθηκαν. Ταυτόχρονα, ο Μπόμπεκ άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των οπαδών του ΠΑΟ και αυτό ο ''Δαλάι Λάμα'' δεν το άντεχε. Έτσι, ενώ κάποια αγαπημένα παιδιά του Μαντζεβελάκη αντιτάχθηκαν στον τότε προπονητή τους, με τον Καμάρα να στέλνει επιστολή στον Τύπο ασκώντας του κριτική, ο Βουτσαράς, ο τερματοφύλακας του ΠΑΟ που για μία ακόμη χρονιά είχε βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών οπαδών και παραγόντων του Παναθηναικού για μειωμένη απόδοση που στοίχισε άλλο ένα πρωτάθλημα στην ομάδα τους, αποφάσισε να απαντήσει. Διένειμε μια επιστολή στις εφημερίδες, που έμεινε στην ιστορία, αφού εξήγησε το τι συνέβη στο περιβόητο παιχνίδι Εθνικού-Παναθηναικού του Ιουνίου του 1963.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 8-7-1966
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 8-7-1966
 

 

 
Αντιγράφουμε το χαρακτηριστικό σημείο των όσων μαρτυράει δίχως ξύλο ο τότε τερματοφύλακας του ΠΑΟ Βουτσαράς δημόσια.
 
Και ήλθε το πρωτάθλημα του 1962-63, το πιο άτυχο της ζωής μου. Αρχηγός ήταν ο κύριος Μαντζεβελάκης και προπονητής ο έξοχος αυτός άνθρωπος που ονομάζεται Γκέιμ. Ο τότε αρχηγός, τρεις μέρες πριν από το ματς με τον Εθνικό (για να μην αναφερθώ σε άλλους αγώνες της αυτής περιόδου) μας εδήλωσε στο ξενοδοχείο ότι ο αγώνας ήταν κερδισμένος πριν ακόμα μπούμε στο γήπεδο
 
Αυτό το ''για να μην αναφερθώ σε άλλους αγώνες της αυτής περιόδου'', οδήγησε τους οπαδούς των αντιπάλων ομάδων του ΠΑΟ να υποδέχονται το καρκίνωμα της συνοικίας Κολωνακίου-Αμπελοκήπων για αρκετό καιρό με το σύνθημα
 
Ρουλαλά Ρουλαλά πες μας κι άλλα Βουτσαρά
 
Δεν νομίζουμε πως χρειάζεται να προστεθεί κάτι άλλο. Η μπόχα-βρώμα του ελληνικού ποδοσφαίρου αναδύεται μονάχη της, δίχως τη δική μας βοήθεια. Το μόνο που θα τονίσουμε, αν και φαντάζομαι το καταλαβαίνει και μωρό παιδί, είναι πως κανείς δεν τιμωρήθηκε για αυτήν τη δημόσια ομολογία του Βουτσαρά. Αλίμονο. Για τα πατσαβούρια του κέντρου της Αθήνας μιλάμε. Είναι δυνατόν να τιμωρηθούν ποτέ για τις βρωμιές τους?
 
Υ.Γ. Δεν ξεχνάμε ούτε την πριμοδότηση της ΔΕΚΟ του Ποδονίφτη, ούτε φυσικά το ''θρυλικό'' πρωτάθλημα του 1960 και τον τρόπο που το κατέκτησε ο Βαλιτσοφοριακός. Θα επανέλθουμε με σειρά αναρτήσεων.

Σχόλια

Εικόνα Εν Αθήναις

Ξεχάσατε το ακυρωθέν γκολ του Παναθηναϊκού στο μπαράζ της Νέας Φιλαδέλφειας, όταν το σκορ ήταν 3-3.
Εκεί δεν είχε επιληφθεί του θέματος ο Μαντζεβελάκης;

Οι μισές αλήθειες είναι χειρότερες από ψέμα...

Εικόνα savvas gridlock

Δηλαδή είπε ψέμματα ο Βουτσαράς? Για ποιο λόγο? Γαύρος κι αυτός?

Εικόνα canio

Στοιχεία γι' αυτά που λες?
Κάτι για την ταμπακέρα?Αναγνωρίζεις την πουστιά σας?

Εικόνα Εν Αθήναις

Τα δικά σας στοιχεία πού είναι; Αν τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία, τότε γιατί δεν έγινε κάποια επίσημη καταγγελία ή γιατί δεν τιμωρήθηκε ο Παναθηναϊκός;

Πιασμένος ο Εθνικός από παράγοντες μας, αλλά μας κέρδισε. Πώς έγινε αυτό;
Mάλλον εσείς δωροδοκείτε καλύτερα (βλ. Γουλανδρής, Νταϊφάς, Κοσκωτάς, κ.ο.κ.)

Εικόνα savvas gridlock

Όχι εμείς. Η ΑΕΚ. Το γράφει ξεκάθαρα το κείμενο και αν άνοιγες τα μάτια σου, δίχως να προσπαθείς απεγνωσμένα να υπερασπιστείς την ομάδα σου, θα τ έβλεπες. Η ΑΕΚ πριμοδότησε τον Εθνικό και στη δημοπρασία του συγκεκριμένου τίτλου πλειοδότησε αυτή. Κι εσύ όμως συμμετείχες και αυτό το επιβεβαίωσε ο Βουτσαράς.

Εικόνα canio

Αδέρφια,δείτε αυτό http://img51.imageshack.us/img51/3871/1631968dilosiesaslan2.jpg
Ωραίο θεματάκι θα ήταν προκειμένου να μάθουμε για το ευρωπαϊκό της βασίλισας(μη χέσω)κούλας!

Εικόνα savvas gridlock

Θα κάνουμε θέμα για αυτό. Έχουμε μαζέψει πάρα πολλά στοιχεία. Σιγά σιγά όμως, όχι όλα μαζί.

Εικόνα canio

Καλά λές.Μην τους πέσει βαρύ και πάθουν κανά λόξυγγα!