Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟΝ ΜΠΟΥΚΟΒΙ ΤΟ 1967



Την ιστορία φαντάζομαι την γνωρίζετε όλοι. Έφυγε ο Μπούκοβι και ο Χαριτόπουλος έγραψε το βιβλίο, από όπου παραθέτουμε και το επίμαχο απόσπασμα.
 
Ήτανε όλοι εκεί. Οι αγαπημένοι από τα παλιά. Από την Αγία Σοφία και τα Μανιάτικα, τον Άγιο Δημήτρη, τα Ταμπούρια και την Υπαπαντή. Αδειάσανε τα καφενεία και τα σφαιριστήρια.
 
Την άλλη μέρα έγραψε και το "Φως" τι έγινε εκεί: Πως είχε σταματήσει η συγκοινωνία κάτω απ’ το ξενοδοχείο της Καστέλλας, πως ανεμίζανε ασπροκόκκινες σημαίες και κασκόλ, ανάβανε στριμμένες εφημερίδες και κεριά κι οι πιο μικροί, με δάκρυα στα μάτια, φωνάζανε:
 
- Πατέρα! Μη φεύγεις!
 
Πως, όταν βγήκε ο Μπούκοβι στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου να τους ησυχάσει με τον Λάντος δίπλα του, δάκρυσε κι αυτός και έκανε και τους μεγάλους να χτυπιούνται:
 
- Πατέρα! Μη φεύγεις, Πατέρα μη! Μη φεύγεις!
 
Έγραψε για τις φωτιές που ανάψανε μετά τους τσαμπουκάδες που γίνανε, το ξύλο που έπεσε στους γύρω δρόμους, τις σπασμένες τζαμαρίες, το διαλυμένο καφενείο. Έγραψε μερικά το "Φως"... Αλλά τι να καταλάβουνε αυτοί που γράφουνε!
 
Η ιστορική έρευνα στα αρχεία ορισμένων εφημερίδων οδήγησε κάποιους να ισχυριστούν πως ''το κείμενο δεν έχει ιστορική αξία. Αυτή η συνάντηση δεν έγινε, αποτελεί λογοτεχνικό δημιούργημα του Χαριτόπουλου. Ποτέ δεν μαζεύτηκαν γαύροι κάτω από το ξενοδοχείο στην Καστέλλα για να αποτρέψουν την παραίτηση του Μπούκοβι''. Παρατίθενται και αποδείξεις για το ότι την ημέρα που ανακοινώθηκε η οριστική απομάκρυνση του Ούγγρου, στις 13 Δεκεμβρίου 1967, εκδηλώθηκε το αντικίνημα του χαμογελαστού Κωνσταντίνου για να ανατρέψει την ''Επανάσταση'' και η κυκλοφορία στους δρόμους είχε απαγορευθεί, οπότε δεν θα ήταν δυνατή η συνάθροιση των γαύρων κάτω από το ξενοδοχείο που έμενε ο Μπούκοβι. Προσθέτουν μάλιστα πως υπάρχουν και φωτογραφίες που τον δείχνουν να αναχωρεί από την Ελλάδα με το τρένο μόνος του, στις 21 Δεκεμβρίου 1967, δίχως να βρίσκονται εκεί γύρω οπαδοί του Ολυμπιακού. Αυτά όλα είναι σωστά, μόνο που αν διαβάσει κάποιος το κείμενο του Χαριτόπουλου προσεκτικά, θα καταλάβει πως δεν γίνεται λόγος για την ημέρα που έφυγε ο Μπούκοβι από την Ελλάδα, αλλά για τότε που ανακοίνωσε ΑΡΧΙΚΑ πως θέλει να φύγει και ΤΕΛΙΚΑ τον μετέπεισε ο κόσμος του Θρύλου. Μιλάμε δηλαδή για μια χρονική στιγμή ΠΡΙΝ απομακρυνθεί οριστικά από τον πάγκο του Θρύλου. Πότε ήταν αυτή?
 
Στις 3 Δεκεμβρίου 1967, ημέρα Κυριακή, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στο Καραισκάκη, στα πλαίσια της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της σεζόν 1967-68. Η ΑΕΚ κερδίζει εύκολα με 1-4, με κατάρρευση της ομάδας μας στο δεύτερο ημίχρονο, όπου σε διάστημα 13 λεπτών από το 70' και μετά, το 1-1 γίνεται 1-4. Ήταν η τέταρτη σερί ήττα του Θρύλου στο πρωτάθλημα και ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν γινόταν να το αφήσει να περάσει έτσι. Την επομένη, το ΦΩΣ κυκλοφορεί με τον ιστορικό τίτλο περί παραίτησης του Μπούκοβι, αλλά και με αναλυτικό ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις των οπαδών μας εντός και εκτός γηπέδου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 4-12-1967
 

 

 

 

 
Οι γαύροι θα αποδοκιμάσουν έντονα την ομάδα, θα πάνε στο μαγαζί του Κούδα στο Πασαλιμάνι και θα προξενήσουν ζημιές -πληρωνόταν από τον Ολυμπιακό, ζούσε με έξοδα του Θρύλου και άνοιξε σνακ-μπαρ στην καρδιά του Πειραιά ο Κούδας, αλλά δεν έπαιζε σε εμάς, αφού δεν άφηνε ο ΠΑΟΚ...- και ο Μπούκοβι, που ήταν και σε μια κάποια ηλικία, θα υποστεί κλονισμό και θα δηλώσει παραίτηση. Η είδηση αυτή θα αναστατώσει τον κόσμο του Ολυμπιακού και την άλλη μέρα, τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 1967, θα αναλάβει δράση, ώστε να πείσει τους πάντες πως ο μόνος που ΔΕΝ φταίει, όπως έγραφε τότε και το ΦΩΣ, είναι ο Ούγγρος. Εδώ είναι τώρα και το λεπτό σημείο της υπόθεσης, που παραπλάνησε αρκετούς. Το ΦΩΣ τότε δεν κυκλοφορούσε στα περίπτερα και τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Έβγαινε τις 6 από τις 7. Η μοναδική μέρα της εβδομάδας που δεν θα έβρισκε κανείς το ΦΩΣ, ήταν η Τρίτη. Έτυχε λοιπόν τα γεγονότα με τους γαύρους κάτω από το ξενοδοχείο του Μπούκοβι στην Καστέλλα να γίνουν μέρα Δευτέρα και τελικά το ΦΩΣ τα έχασε. Οι εξελίξεις έτρεχαν και δεν γινόταν την Τετάρτη που επανακυκλοφόρησε να βάλει ρεπορτάζ 2 ημερών πίσω. Το γράφουμε αυτό για να μην πιστέψει κάποιος πως σκοπίμως απέκρυψε τα γεγονότα, αφού τότε στο ΦΩΣ τα θέματα του Ολυμπιακού κάλυπτε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Τσώχος, ρεπόρτερ που είχε πάρει πολλές συνεντεύξεις από τον Μπούκοβι και είχε πολύ καλές σχέσεις μαζί του. Το ΦΩΣ στήριζε τον Ούγγρο -πάντοτε ασκώντας και κριτική- και δεν υπήρχε θέμα χουντικής παρέμβασης ώστε να αποσιωπήσει τα γεγονότα που δεν ήθελε το καθεστώς να διαρρεύσουν, ειδικά όταν κατά την γνώμη του διευθυντή του αυτές οι ενέργειες έβλαπταν τον Θρύλο. Η ειρωνεία? Από 1/1/1968 το ΦΩΣ άρχισε να κυκλοφορεί και τις 7 μέρες της εβδομάδας. Λίγες μέρες μετά δηλαδή. Παρ'όλα αυτά, υπήρχε μία εφημερίδα αθλητική, καθημερινή, που έβγαινε και την Τρίτη. Η Αθλητική Ηχώ. Ας δούμε πώς περιέγραψε τα γεγονότα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 5-12-1967
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Αντιγράφουμε το χαρακτηριστικό σημείο του κειμένου του τότε ρεπόρτερ Ολυμπιακού στην ''Ηχώ'' και προσωπικού φίλου του Μπούκοβι, Γιάννη Ζαδέ, που αποτυπώνει την ιστορική αλήθεια.
 
Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
 
Φαίνεται ότι πλησιάζει το τέλος. Είμεθα έτοιμοι να αποχαιρετήσουμε τη μικρή παρέα (οι μόνοι που του έμειναν πιστοί), όταν εισέρχονται μέσα στο ξενοδοχείο ένας, δύο, πέντε, δέκα, είκοσι φίλαθλοι. Φωνάζουν ρυθμικά το όνομα ''Μπούκοβι-Μπούκοβι''! Γεμάτη συγκίνησι η σύζυγος του Μαγυάρου προπονητού μέσω του διερμηνέως κ. Σακούλη τους λέγη ότι είναι σοβαρά ασθενής και δεν μπορεί να δεχθή κανένα!
 
Εν τω μεταξύ όμως η συρροή των φιλάθλων είναι κάτι το απίθανο!
 
Έχει ''πήξει'' το ξενοδοχείο και ο δρόμος! Σχηματίζεται μια ομάς, που ζητά να επισκεφθή τον κ. Μπούκοβι. Τους επιτρέπεται η είσοδος και με την κραυγή ''Ολυμπιακός- Ολυμπιακός- Μπούκοβι'' μπαίνουν στο δωμάτιό του και ζητούν από αυτόν να παραμείνη. ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ, ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ, ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ, ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ Κ. ΜΠΟΥΚΟΒΙ ΝΑ ΔΑΚΡΥΖΗ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ. Η αγάπη που του δείχνουν είναι αφάνταστη και ο κ. Μπούκοβι ''κάμπτεται'', λυγίζει από τις εκδηλώσεις και παίρνει την μεγάλη απόφασι να παραμείνη και να ολοκληρώση το έργον του. Το λέει στην αρχή διστακτικά, αλλά για μια ακόμη φορά οι φίλαθλοι κέρδισαν! Τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών χαμογελούν από ευτυχία, όπως επίσης και των κ.κ. Λάντος, Δρόσου και Σακούλη.
 
Φυσικά, ο Μπούκοβι λίγες μέρες μετά παραιτήθηκε οριστικά και έφυγε από τη χώρα μας. Δεν κατάφερε ο κόσμος μας να τον κρατήση για πολλά χρόνια ακόμη στον πάγκο του Θρύλου. Βλέπουμε όμως πως το κείμενο του Χαριτόπουλου περιέχει ιστορική αλήθεια, πέραν της λογοτεχνικής αφήγησης του γεγονότος. Θα λέγαμε μάλιστα πως τα πράγματα έγιναν ακριβώς έτσι, με μία διαφορά. Όπου ΦΩΣ, βάλτε ΗΧΩ.
 
Αυτή η ανάρτηση είναι ένα προοίμιο για όσα θα επακολουθήσουν και θα ξεδιαλύνουν πλήρως το τοπίο για το πώς μεθοδεύτηκε παρασκηνιακά από τα χουντοειδή η φυγή του μεγαλύτερου ίσως προπονητή που έκατσε ποτέ στον πάγκο του Θρύλου -μετά το Βαλβέρδε-, όπως και της ιστορικής διοίκησης Ανδριανόπουλου, με δεκανίκια κάποιους κομπλεξικούς παράγοντες-συμβούλους της τότε διοίκησης Ανδριανόπουλου, που πατούσαν στα ''φρονήματα'' του Ούγγρου για να τον διώξουν και να κάνουν αυτοί κουμάντο στην ομάδα, αλλά και κάποιους καλομαθημένους ποδοσφαιριστές-πριμαντόνες της εποχής. Εκείνες τις ημέρες, φύγανε πακέτο Μπούκοβι-Ανδριανόπουλος από τον Ολυμπιακό, για να θυμηθούμε και κάποιες ιστορίες που έχουμε ήδη δει στο παρελθόν.
 
Έπρεπε Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ να υποφέρει, ώστε τα ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΙΑ του κέντρου της Αθήνας, η αγαπημένη ομάδα του Ασλάνα και το Ενιαίο Αντιολυμπιακό Μέτωπο -η ΑΕΚ πήρε τον τίτλο εκείνη την χρονιά- να πανηγυρίσει τη ΔΙΑΛΥΣΗ του Ολυμπιακού. Από τότε άρχισε η κατρακύλα. Μέχρι να περάσουμε λοιπόν στην αναλυτική καταγραφή των γεγονότων που έφεραν τον δις πρωταθλητή ΠΡΙΝ την ''Επανάσταση'' του κώλου Ολυμπιακό σε σημείο να κινδυνεύει να υποβιβαστεί τρία χρόνια μετά, καταγράφουμε ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ αντιχουντική εκδήλωση του κόσμου της ομάδας μας και κλείνουμε με το αμίμητο.
 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΟΥΚΟΒΙ
 
Εμείς είμαστε Ο ΛΑΟΣ κι εσείς οι αντιολυμπιακοί μια ζωή πάτε με τους ''Ασλάνες'' και τις όποιες κρατικές αβάντες για να μας κοντράρετε. Και τρώτε τα μούτρα σας...

Σχόλια

Εικόνα μαουνιέρης

Ο καλύτερος και μεγαλύτερος προπονητής του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς.

Εικόνα savvas gridlock

Mετά τον Ερνέστο

Εικόνα red apple

Τον ποιον;

Το άνεργο το λαμόγιο, τον ψευτοπροπονητάκο της πλάκας;

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΤΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ...

χααααααααααα χαααααααα

Εικόνα savvas gridlock

Γκόμενα τον είχε ο Ουζουνίδης, τι να λέμε τώρα. Αν όμως γυρίσει στον Θρύλο, θα'ναι ο μεγαλύτερος όλων.

Εικόνα Kaine

Ο Βαλβέρδε σε τι σας φταίει; Πόσους καλύτερούς του είχαμε; Μακάρι να ήταν ο Ερνέστο ο χειρότερος όλων, θα είχα δει πολύ μπάλα στη ζωή μου.

Εικόνα savvas gridlock

Πλάκα κάνω, Κωνσταντίνε.

Εικόνα Kaine

Σε παρανόησα; Δεν σε είχα για "Βαλβερδικό", νόμιζα πως ειρωνικά τον ανέφερες. Πεσμένη η Αθλετικάρα φέτος!

Εικόνα canio

Το θέμα είναι,να μάθουμε ποιοί είναι αυτοί που αμφισβητούν το γεγονός και δεν αποδέχονται ιστορικά τεκμήρια.
Είτε δεν θυμούνται,είτε ξεχνάνε επίτηδες και αγνοούν την πραγματικότητα!
Προς το δεύτερο τίνω,μιας και αμφισβητούν τα γεγονότα ελαφρά την καρδία χωρίς να έχουν διάθεση να ψάξουν λεπτομερώς το ζήτημα!

Εικόνα savvas gridlock

Κάνε μια αναζήτηση στο google με τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά, π.χ. Μπούκοβι, γαύροι, Καστέλλα και θα δεις ποιοι λερώνουν το στόμα και τα πληκτρολόγιό τους με αερολογίες. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αντιολυμπιακοί. Υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω που ''δεν έχουν τσίμπλα στα μάτια''...

Εικόνα canio

Με τέτοια πλύση εφκεφάλου από τους "αντικειμενικούς" ΑΡΔ,δεν μου κάνει καμία εντύπωση!
Αλλά τι λέω,είναι υπεράνω αυτοί και ουχί "πρόβατα"!