ΒΑΛΙΤΣΟΦΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΒΡΩΜΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1960
Γράφτηκε απο Anonymous στις 05:22 | 10-02-2013
Η σεζόν 1959-60 ήταν η πρώτη που καθιερώθηκε ο θεσμός της Α' Εθνικής στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, με τη μορφή που υπάρχει και σήμερα περίπου. Οι συνθήκες γύρω από αυτό το πρωτάθλημα ήταν αρκετά περίεργες και στα παρασκήνια ακούγονταν όλη την χρονιά ψίθυροι για αρκετές ομάδες. Φυσικά, ήταν η πρώτη χρονιά δράσης του ''βαλιτσοφόρου''. Μετά από μιαν άγονη εξαετία που ο ΠΑΟ έμεινε μακριά από τίτλους, κυρίως επειδή είχε να αντιμετωπίσει την ΘΡΥΛΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '50, η ομάδα του Μαντζεβελάκη βρέθηκε στην 30ή και τελευταία αγωνιστική να διεκδικεί το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ. Ο ΠΑΟ είχε να πάρει 6 χρόνια πρωτάθλημα, αλλά η ΑΕΚ είχε να το πάρει 20 χρόνια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ΑΕΚ ήταν και μπροστά στη βαθμολογία με 2 βαθμούς, σε σύστημα 3-2-1, ήτοι 3 βαθμοί για τη νίκη, 2 για την ισοπαλία,1 για την ήττα.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 20-7-1960
Η ΑΕΚ λοιπόν πρέπει να πάει στη Νέα Σμύρνη να αντιμετωπίσει τον αδιάφορο Πανιώνιο την τελευταία αγωνιστική και ο ΠΑΟ πρέπει να κατέβει στο Καραισκάκη να παίξει με τον αδιάφορο Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ θέλει έστω μιαν ισοπαλία για να στεφθεί πρωταθλήτρια, αλλιώς οδηγούμαστε σε μπαράζ. Ας δούμε την κατάληξη.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 25-7-1960
Περίπατο κάνει ο ΠΑΟ στο Καραισκάκη, ενώ η ΑΕΚ χάνει σχετικά εύκολα από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Οι δύο ομάδες, ΠΑΟ-ΑΕΚ, ισοβαθμούν στην κορυφή και οδηγούνται σε μπαράζ στο Καραισκάκη την επόμενη Κυριακή, όπου λόγω του τότε συστήματος στις ισοβαθμίες, ο ΠΑΟ είχε πλεονέκτημα και με την ισοπαλία και η ΑΕΚ ήθελε μόνο νίκη. Τελικώς
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 1-8-1960
Τις επόμενες μέρες οι αποκαλύψεις γύρω από τα γεγονότα των προηγουμένων ημερών, θα αρχίσουν να σκάνε η μία μετά την άλλη.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 3-8-1960
Τι να πιάσεις και τι να αφήσεις εδώ πέρα...
α) Η διοίκηση του Πανιωνίου κάνει πρόταση στη διοίκηση της ΑΕΚ να διεξαχθεί το μεταξύ τους ματς στα Φιλαδέλφεια. Ενώ λοιπόν προκύπτει συμφωνία μεταξύ των δύο διοικήσεων, ο ΠΑΟ, που θίγεται από αυτήν την απόφαση, προσφεύγει στην ΕΠΟ, τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος τότε και θέτει το θέμα σε ψηφοφορία, όπου και περνάει τη θέση του εύκολα. Λεπτομέρεια πρώτη. Πρόεδρος της ΕΠΟ τότε ήταν ο κύριος Μέρμηγκας, παλιός ιστορικός παράγοντας και πρόεδρος του Ολυμπιακού. Λεπτομέρεια δεύτερη. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΞΗΧΘΗ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.
β) Η απόδοση των παικτών του Πανιωνίου στο ματς με την ΑΕΚ είναι εντυπωσιακή. Τρώγανε σίδερα, με προεξάρχοντα το Σαραβάκο, πατέρα του Δημήτριου του βουτηχτή. Στο ημίχρονο του αγώνα, ένας παλαίμαχος τότε της ΑΕΚ, ο Γιάννης Κανάκης, πλησιάζει κάποιους παράγοντες της ΑΕΚ και τους προτείνει να του δώσουν λίγα χρήματα, ώστε να ''απαλλάξει από τις δυσκολίες την ομάδα''. Είχε κάποιες άκρες στον Πανιώνιο, έβλεπε την ομάδα του να ζορίζεται και ανέλαβε δράση. ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ.
γ) Ο συντάκτης του κειμένου στο πρώτο απόκομμα της ΟΜΑΔΑΣ είναι ο κύριος Σβολόπουλος. Σύμφωνα με τον κύριο Σβολόπουλο λοιπόν, η αντίδραση των τότε διοικούντων την ΑΕΚ στην πρόταση του Κανάκη για ''λάδωμα'' κάποιων παικτών του Πανιωνίου, ώστε να έρθει με αυτόν τον τρόπο η νίκη, δεν ήταν απόρροια του ήθους τους, αλλά του ''εγωισμού'' τους. Έτσι γράφει. Να γελάσεις με την ομολογία του δημοσιογράφου ή μήπως να αναρωτηθείς αν ήξερε κάτι άλλο, για συναλλαγές που είχαν αυτοί οι παράγοντες με άλλους εμπλεκόμενους, από άλλες ομάδες?
δ) Οι οπαδοί της ΑΕΚ, μετά την απώλεια του πρωταθλήματος, αντιδρούν με πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής τρόπο. Στοχοποιούν την τότε διοίκησή τους και ούτε λίγο ούτε πολύ τους παρουσιάζουν ως ''προδότες''. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς. Οπαδοί και δημοσιογράφοι της ΑΕΚ, μήπως, λέμε μήπως, ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΑΝ?
Το θέμα όμως δεν ήταν τόσο απλό. Μία εβδομάδα μετά το μπαράζ τίτλου του Σταδίου Καραισκάκη μεταξύ ΠΑΟ και ΑΕΚ, είχε προγραμματιστεί η τέλεση του τελικού Κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναικού. Τα τότε μεγάλα γήπεδα της εποχής ήταν η Λεωφόρος, το Καραισκάκη και τα Φιλαδέλφεια. Εφόσον τα δύο πρώτα ήταν οι έδρες των δύο μονομάχων, τι έλεγε η λογική? Ο τελικός έπρεπε να διεξαχθεί στο ουδέτερο γήπεδο-έδρα της ΑΕΚ. Αμ δε.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 25-7-1960
Παράγοντες του Ολυμπιακού ψηφίζουν στην ΕΠΟ, όπου πρόεδρος είναι ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού κύριος Μέρμηγκας, να γίνει ο τελικός Κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναικού στο γήπεδο του...Παναθηναικού. Όχι όλοι οι παράγοντες του Ολυμπιακού βέβαια. Ορισμένοι. Λίγες μέρες μετά από αυτήν την ψηφοφορία, είναι το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναικού στο Καραισκάκη, όπου ο ΠΑΟ ρίχνει μια τεσσάρα στον αδιάφορο Ολυμπιακό. Εντάξει, αδιάφοροι ήμασταν, αλλά το πόσο ''δεν καίγονταν'' οι παίκτες μας για τη νίκη φρόντισαν να μην το καμουφλάρουν καθόλου. Το επεδείκνυαν με τέτοιον αισχρό τρόπο, που εξόργισαν τους οπαδούς μας.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 27-7-1960
Φτάνει λοιπόν η ώρα του τελικού Κυπέλλου στη Λεωφόρο. Ο κύριος Ανδριανόπουλος, που ήταν τότε πρόεδρος στον Ολυμπιακό και ταυτόχρονα υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της κυβέρνησης Καραμανλή, προσκαλεί στο γήπεδο τον τότε πρωθυπουργό, τον ''Εθνάρχη'' της οπισθογωνίας.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 8-8-1960
Εκείνη την εποχή, αν ο τελικός έληγε ισόπαλος στην κανονική διάρκεια, οι δύο ομάδες οδηγούνταν σε παράταση. Αν κι εκεί δεν προέκυπτε νικητής, δεν υπήρχαν πέναλτυ, αλλά επαναληπτικός, συνήθως 3 μέρες αργότερα. Τι έγινε λοιπόν σε αυτό το παιχνίδι?
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 10-8-1960
Σωστά υποθέσατε, αν και ήταν σαν να κλέβετε εκκλησία. Ισοπαλία το ματς. Ο κύριος Ανδριανόπουλος, αυτός ο ΣΠΑΝΙΟΥ ΗΘΟΥΣ ιδρυτής του Θρύλου, προσκαλεί τον Καραμανλή στο γήπεδο. Πού να ήξερε όμως πως κάποιες ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ από την τότε διοίκηση του Ολυμπιακού τα είχαν κανονίσει έτσι ώστε να παιχτεί μια ωραία κωμωδία και στο τέλος να αγανακτήσει ο κόσμος? Με το αζημίωτο φυσικά αυτό το ''τα είχαν κανονίσει''. Είπαμε, οι βαλίτσες τότε πήγαιναν η μία μετά την άλλη. Ο κύριος Ανδριανόπουλος, λόγω της ενασχόλησής του με την πολιτική αλλά και της εργασίας του, ήταν τύποις πρόεδρος στον Θρύλο. Διοίκηση ουσιαστική ασκούσαν άλλοι. Ποιοι? Αυτοί που ψήφιζαν να γίνει ο τελικός με τον ΠΑΟ στην έδρα του...ΠΑΟ και αυτοί που κανόνιζαν να έρθει ''χ'' το παιχνίδι, ώστε να γίνει επαναληπτικός και να κονομήσουν από τις εισπράξεις, μαζί με τους ομολόγους τους από τον ΠΑΟ. Είναι γνωστή η έκρηξη του κόσμου και των δύο ομάδων, Ολυμπιακού-ΠΑΟ, στο ίδιο γήπεδο, το 1964, που οδήγησε σε πρωτοφανείς καταστροφές, σε μιαν αντίστοιχη περίπτωση που θα εξετάσουμε σε προσεχή μας ανάρτηση.
Τελικά ο επαναληπτικός έγινε. Όχι τρεις μέρες αργότερα, αλλά το Σεπτέμβριο. Τώρα βέβαια δεν υπήρχε η πολυτέλεια νέου επαναληπτικού. Έπρεπε να προκύψει νικητής και τροπαιούχος εκείνη την ημέρα. Την κατάληξη δεν είναι δύσκολο να την μαντέψει κανείς και πάλι. 3-0 νίκη του Ολυμπιακού και κατάκτηση του Κυπέλλου. Η απόδοση ορισμένων παικτών του ΠΑΟ σε εκείνο το ματς ήταν επίσης αρκετά ''μυστήρια''. Το πρωτάθλημα ο ΠΑΟ, το Κύπελλο ο Ολυμπιακός, η διοίκηση της ΑΕΚ άφαντη και ο κόσμος της ΑΕΚ έτοιμος να εκραγεί, δίχως όμως να μπορεί να εκφραστεί και ελεύθερα, αφού ηθική νομιμοποίηση δεν υπήρχε. Πώς να πεις δημόσια ''καλά, οι άλλοι κλέβουν, εσείς γιατί κάθεστε με σταυρωμένα χέρια? Ας ακούγατε τον Κανάκη κι ας κλέβατε κι εσείς''? Άσχετα που δεν θέλανε να γίνει κάτι τέτοιο οι τότε διοικούντες την ΑΕΚ, αφού ήταν ''πιασμένοι'' κι αυτοί και το καταλάβαιναν όλοι. Μύλος και μπόχα που προκαλεί αναγούλα...
Η ανάρτηση αυτή ίσως παραξενέψει ορισμένους οπαδούς μας. Την βάζουμε για δύο λόγους.
α) Για να φανεί ότι αποδέκτες του περιεχομένου της θρυλικής ''βαλίτσας'' δεν ήταν μόνο διαιτητές και παίκτες αντιπάλων ομάδων. Ήταν και παράγοντες. Πολλών ομάδων. Δεν είχε μείνει τίποτε όρθιο τότε. ΤΙ-ΠΟ-ΤΕ.
β) Για να φανεί ότι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ειδικά στη χώρα μας, δεν ήταν μόνο οι ωραίες ιστορίες για τους ''ήρωες'' του παρελθόντος, που μας λέγανε και συνεχίζουν να μας λένε οι παππούδες και οι πατεράδες μας. Οι δωροδοκίες και οι ψίθυροι που γίνονταν κραυγές στα παρασκήνια έδιναν κι έπαιρναν. Και φυσικά, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα γέννησε Μαντζεβελάκηδες-''βαλιτσοφόρους''. Εμείς ως Ολυμπιακός μπορεί να μην βγάλαμε δικό μας βαλιτσοφόρο και να μην γίναμε σαν τα μούτρα τους ποτέ. Κάποιοι δικοί μας όμως παράγοντες δεν είχαν και ιδιαίτερους ενδοιασμούς να ανοίξουν την Κερκόπορτα και να ''κονομήσουν'', έστω κι αν δεν ήταν ακριβώς στην πρώτη γραμμή. Όλοι όσοι αναθεματίζουν ελαφρά τη καρδία το σύγχρονο ποδόσφαιρο, κάνοντας μόδα εύπεπτα ξενόφερτα ρητά, που παπαγαλίζουν δεξιά κι αριστερά, καλό θα είναι να τα έχουν αυτά στο κεφάλι τους.
Για την ιστορία και για να μην μείνει κάποια εκκρεμότητα στην ανάλυση του θέματος, παραθέτουμε και τη διάψευση του Κανάκη, του παλαιμάχου της ΑΕΚ, για το ότι προσφέρθηκε να μεσολαβήσει ώστε να δωροδοκηθούν παίκτες του Πανιωνίου. Διαβάστε και κλάψτε. Από τα γέλια.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 10-8-1960
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ. ΤΟ 4-1 ΤΟΥ 1960 ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΧΑΣΑΜΕ. ΟΙ ΑΦΕΛΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ RATM. HΡΩϊΚΕΣ ΕΠΟΧΕΣ, ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΛΕΥΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ ΞΑΝΑ...
σε καταλαβα Σαββα... πολλοι λενε ''against modern football'' και νομιζουν οτι λενε κατι σπουδαιο
ας δουνε και τι γινοτανε παλαια....στημενο 0-0 για τη χαρη της κονομας....
μοιραστηκαν τους εγχωριους τιτλους παο και οσφπ και η αεκ εμεινε στην απεξω
εμενα δε μαρεσουν αυτα....παιξτε στα ισια...και νικηστε απο τον πρωτο αγωνα...τι επαναληπτικος και πρασσειν αλογα/πρασινα αλογα...!