Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΦΙΛΙΚΟΥ ΠΑΟ-SS ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ



Μετά την τελευταία μας ανάρτηση για το ποδόσφαιρο επί Κατοχής
 
πάμε να δούμε κάπως πιο αναλυτικά, με έξτρα πηγές, το πρώτο φιλικό που αναφέρεται. Αυτό δηλαδή.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΡΑΔΥΝΗ 2-6-1941
 

 

 

 

 

 
Ο κόσμος που μαζεύτηκε να παρακολουθήσει το ΠΑΟ-Απόλλων και μετά το φιλικό των Γερμανών, επευφημούσε διαρκώς, διαβάζουμε, τους Γερμανούς ποδοσφαιριστές. Στο γήπεδο του Παναθηναικού αυτά, όχι στον Πειραιά. Στη Νίκαια ο Θρύλος έδινε φιλικό την ίδια ώρα με την Προοδευτική, δίχως Γερμανούς ανάμεσα στα πόδια των παικτών. Ήταν τόσο μεγάλη η εισπρακτική επιτυχία του φιλικού μεταξύ των δύο γερμανικών ομάδων, που την επομένη διαβάζαμε πως οι ''αντιστασιακοί'' του ΠΑΟ σκέφτονταν να κλείσουν κι αυτοί φιλικό μαζί τους.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΡΑΔΥΝΗ 3-6-1941
 

 
Πολύ πιθανή, λέει, η συνάντηση του ΠΑΟ με μία από τις δύο γερμανικές ομάδες, είτε της Αεροπορίας, είτε του Ναυτικού. Είχε προηγηθεί η ''βοήθεια'' ώστε να ολοκληρωθεί το φιλικό ΠΑΟ-Επιλέκτων Θεσσαλονίκης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μία μόλις εβδομάδα μετά την παράδοση της Αθήνας στους Ναζί.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΡΑΔΥΝΗ 5-5-1941
 

 

 

 

 

 
Γερμανός στρατιώτης παρακολουθούσε το ματς και ''έκανε το διαιτητή'' για να ολοκληρωθεί ο αγώνας, μετά τις φασαρίες που ξέσπασαν.
 
Τι κρατάμε λοιπόν από εδώ? Γερμανοί σουλατσάρουν στη Λεωφόρο -που ήταν ''εστία αντίστασης'' σύμφωνα με κάποιους- και παίζουν φιλικά μεταξύ τους ή εποπτεύουν φιλικά του ΠΑΟ με άλλες ελληνικές ομάδες. Παράγοντες του ΠΑΟ, βλέποντας την αποθέωση του κοινού στο γήπεδό τους για τις ποδοσφαιρικές ικανότητες ορισμένων Γερμανών στρατιωτών, ετοιμάζονται να κλείσουν ένα φιλικό με αυτούς, μπας και κονομήσουν κάνα φράγκο. Την ίδια ώρα, Γερμανοί σε ματς του Ολυμπιακού στον Πειραιά ΔΕΝ αναφέρονται. Η ομάδα του Ολυμπιακού ήταν έτοιμη να διαλυθεί, κάτι πολύ λογικό, εφόσον οι περισσότεροι παίκτες του βρίσκονταν στο βουνό για να πολεμήσουν τους κατακτητές. Η αναλογία ήταν περίπου τρία φιλικά για τον ΠΑΟ με ένα για τον Ολυμπιακό, τα πρώτα δύο χρόνια της Κατοχής.
 
Το φιλικό αυτό του ΠΑΟ με τους Γερμανούς θα αργούσε λίγο...
 
Υ.Γ. Η αρχική φωτογραφία προέρχεται από τον επαναληπτικό φιλικό αγώνα μεταξύ Γερμανών της Αεροπορίας και του Ναυτικού μία εβδομάδα αργότερα, στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΡΑΔΥΝΗ 9-6-1941
 

Σχόλια

Εικόνα Lemesios
Εικόνα Εν Αθήναις

Άνθρακες ο θησαυρός Σάββα...

Προχώρα γιατί κουραστήκαμε με τα προκαταρκτικά!

Δωσίλογοι οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού επειδή οι Γερμανοί είχαν επιτάξει το γήπεδο τους και έκαναν ό,τι γούσταραν. Μάλιστα...Φοβερή επιχειρηματολογία.

Κράτα τρία ονόματα, θα χρειαστούν για το μέλλον. Νίκαινας, Βρεττός και...

Πόσο σας πονάει που η πρώτη ελληνική σημαία, πριν την απελευθέρωση, σηκώθηκε εν Αθήναις, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, πόσο;;;

Εσείς θέλατε να σπιλωθούν ονόματα νεκρών πάντως, όχι εγώ...

Εικόνα savvas gridlock

Είδες πόσο μαλακία είναι να παίζεις το χαζό ενώ δεν είσαι? Σε παίρνει γραμμή ο γκοζμάκης και γελάει μαζί σου. Όπως σου λέει και ο GPan, δωσίλογος ήταν ο Ράλλης, ο οποίος σου χάρισε, έμμεσα, τα χρέη. Για να το πούμε πιο σωστά, επέτρεψε να μην τα αποπληρώσεις τότε, επί των ημερών του. Είχες τα λεφτά ως Σύλλογος και δεν τα κατέθεσες. Αντί να επέμβει η κυβέρνηση να σε αναγκάσει να είσαι συνεπής ως ΠΑΟ στις υποχρεώσεις σου, σε άφησε να είσαι μπαταχτσής. Το ότι οι Ράλληδες έχουν οικογενειακή παράδοση στην ομάδα σου, είναι πολύ γνωστό, με το γιόκα του συγκεκριμένου να είναι αντιπρόεδρος του ΠΑΟ χρόνια αργότερα. Αυτά για την προηγούμενη ανάρτηση.

Για αυτήν την ανάρτηση, ο κόσμος που πήγαινε στο γήπεδο της Λεωφόρου και αποθέωνε Γερμανούς που παίζανε μπάλα τι ήταν? Του γαύρου? Το ότι την ίδια μέρα που γίνονταν φιλικά Γερμανών-Ιταλών στη Λεωφόρο, έπαιζε μπάλα και ο ΠΑΟ, δικαιολογεί τις πορδές για ''αντίσταση εναντίον των Γερμανών στα υπόγεια της Λεωφόρου'', που φυσικά προκύπτουν από ΠΟΛΥ μεταγενέστερες πηγές? Πώς την κάνανε την αντίσταση οι παππούδες σας ακριβώς? Θαυμάζοντας και επευφημώντας τους ποδοσφαιριστές του Γερμανικού Στρατού?

Το θησαυρό δεν τον έχεις δει ακόμη για να τον βγάλεις κάρβουνο. Ούτε καν αρχίσαμε ακόμη.

Σου έχω πει, δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάς. Ό,τι έχεις που αποδεικνύει πως γαύροι ήταν δωσίλογοι, βγάλ'το όπου και όπως θες να το σχολιάσουμε. Δεν αποφεύγω τίποτε. Απλώς περιμένω, αφού δεν ξέρω. Το ότι πάντως το είχες αλλά δεν το έβγαζες σεβόμενος την μνήμη νεκρών, άσ'το για κάναν άλλον, έτσι? Σοβαροί να είμαστε. Από τον τρόπο που αντιδράς, προδίδεις το ότι ΔΕΝ ξέρεις και για το φιλικό της ομάδας σου με τα Ες Ες. Δεν είναι κακό να μην ξέρεις κάτι, κανείς δεν τα ξέρει όλα. Περίμενε λοιπόν και μην βιάζεσαι να κρίνεις, γιατί θα εκτεθείς. Αν το ξέρεις, για πες μας και πότε έγινε. Θα το δεις ούτως ή άλλως εδώ μέσα, απλώς να ελέγξουμε την αξιοπιστία σου ρε παιδί μου...

Με την ευκαιρία, καλό θα ήταν να μας βάλεις και καμιά πρωτογενή πηγή για την πράξη του Βρεττού το 1944, έτσι? Δεν αμφισβητώ πως έγινε, απλώς έχουμε ψάξει και δεν έχουμε βρει κάποια αναφορά στον Τύπο της εποχής. Μπορεί να μην ψάξαμε καλά, ή να μας ξέφυγε. Απλώς όλες οι αναφορές για τη σημαία στη Λεωφόρο είναι σε μεταγενέστερα έντυπα. Τι διάλο ρε παιδί μου. Τόσο ηρωική πράξη και ο Τύπος να την θάψει, ενώ μόλις είχαν φύγει οι Γερμανοί από την Αθήνα?

Εικόνα GPan

"Δωσίλογοι οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού επειδή οι Γερμανοί είχαν επιτάξει το γήπεδο τους και έκαναν ό,τι γούσταραν. Μάλιστα...Φοβερή επιχειρηματολογία."

Προφανώς όταν λέει απόγονοι δοσιλόγων εννοεί το Ράλλη. Το άρθρο το διάβασες και σχολίασες αλλά εδώ μας παριστάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Και η πλάκα είναι ότι ο Σάββας, και κυριολεκτικά να το πάρεις, είναι ακριβής.

Εικόνα canio

Σύγγαυροι,γνωρίζατε ότι ο λαγός είχε πέσει κατηγορία το 1933 και έμεινε χαριστικά?
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%...

Εικόνα savvas gridlock

Θα κάνουμε και θέμα για αυτό. Πολύ σύντομα. Σχεδόν έτοιμοι είμαστε. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλα σκάνδαλα, πιο πίσω. Της πουτάνας γίνεται με αυτό το σωματείο.

Εικόνα Εν Αθήναις

Τί να κάνουμε...Δε σας μοιάσαμε!

Εικόνα dono

Αυτό ξαναπές το!!!

Εικόνα Hank

Αργά αργά, και βασανιστικά..θα μπουνε ολα, μεχρι χιλιοστου
(τα αποκομματα στα σχετικά άρθρα εννοω...μην παει το μυαλό σας αλλου)

Εικόνα clark gheibol

αρχινάει το ματσακόνι

Εικόνα dono

Γιαβόλ!!!

Εικόνα savvas gridlock

Μην είστε εμπαθείς. ΠΑΟ=αντίσταση. Σε μυστικές αίθουσες στα υπόγεια της Λεωφόρου, κάτω από τη μύτη των Γερμανώνε, στηνόσαντο τα τελειοτερότερα συστέμια πικοινωνίας -δίχως ''ε''-, για να έχουν άμεση ανταπόκριση με το βουνό. Προς τα όξω βγάζανε το ''χίτη'' που κρύβανε μέσα τους, αλλά κατά βάθος, κατά πλάτος και κατά ύψος δεν ήσαντο Γριβικοί, αλλά του ΕΛΑΣ...

Εικόνα dono

Το μόνο βουνό που γνώρισε η πλειοψηφία των ζέλων ήταν ο Υμητός. Γι αυτούς και την Αλίκη έβγαλε ο Χατζιδάκις το γνωστό τραγούδι...
Αυτοί ακούνε Γκιωνα και σκέφτονται το γνωστο γκιώνη, που παίρνουν σε όλα τα αθλήματα!!!