ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ 1978-79



Είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε αυτήν την ανάρτηση κάπως αργότερα, αλλά έπειτα από την παράκληση ενός φίλου μέσω Internet, επιταχύναμε. Θα δούμε λοιπόν σήμερα το πώς κατέκτησε ο Άρης το δεύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ στην ιστορία του, το 1979, με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο του στην πρώτη χρονιά της προπονητικής του καριέρας.
 
Η διοργάνωση ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1978 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 1979. Τότε δεν υπήρχαν play off. Υπήρχε η κανονική περίοδος με 14 ομάδες στην Α' Εθνική και ο πρωταθλητής αναδεικνυόταν μετά από τα 26 ματς που έδινε, μέσα-έξω, με τους αντιπάλους του. Όπως είναι κατανοητό, σε ένα τέτοιο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, η παραμικρή βαθμολογική απώλεια μπορεί να αποβεί καθοριστική στη μάχη του τίτλου, αφού ούτε πολλά παιχνίδια υπάρχουν, ούτε συνεχείς κόντρες μεταξύ των 2, έστω 3 ομάδων που ξεχωρίζουν. Επίσης, να σημειώσουμε πως τότε οι αγωνιστικές γίνονταν δυο-δυο μέσα στο κάθε Σ/Κ. Σάββατο έπαιζε για παράδειγμα ο Ολυμπιακός με τον Σπόρτινγκ για την 9η αγωνιστική, την επομένη, Κυριακή, έπαιζε με τον Τρίτωνα για τη 10η και ούτω καθεξής για τα επόμενα Σαββατοκύριακα.
 
Την 7η αγωνιστική ο Ολυμπιακός καλείται να αντιμετωπίσει τον Άρη στο Παπαστράτειο, ημέρα Σάββατο. Την Κυριακή ο Άρης έπαιζε με τον Σπόρτινγκ στα Πατήσια. Δύσκολο πρόγραμμα για την ομάδα του Ιωαννίδη, με δύο κολλητά ματς στο Λεκανοπέδιο. Ας δούμε πώς ξεμπέρδεψε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 27-11-1978
 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 27-11-1978
 

 

 

 
Παραμονές του ματς στο Παπαστράτειο, ο αρχικώς ορισθείς διαιτητής Τσολακίδης δηλώνει κώλυμα και αντικαθίσταται από τον Προεστό (ρε τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει αυτό το σκηνικό...). Αφού έχει αρχίσει τα...μαγικά του μέσα στο ματς, σε μια δόση που πέφτει ένα κάτι σαν κέρμα από την κερκίδα, το παίρνει, το βάζει στη γκεφάλα του, αποσύρεται στα αποδυτήρια και διακόπτει το ματς, γράφοντας στο φύλλο αγώνος πως έφαγε...πέτρα (σπάω το κεφάλι μου, αλλά πάλι δεν θυμάμαι πού το'χω ξαναζήσει αυτό...). Ακόμη ψάχνουνε όλοι οι αρμόδιοι αυτήν την πέτρα, αλλά άνοιξε η γη και την κατάπιε. Την επομένη, ο ίδιος διαιτητής, πάει ταλιμπάν στα Πατήσια στο Σπόρτινγκ-Άρης και αφού φέρνει τους οπαδούς του Σπόρτνιγκ στα όριά τους, ξαναδιακόπτει προσωρινά το ματς, ζητώντας να μπούνε τα ΜΑΤ να τον προστατεύσουν. Βάρβαροι αιμοδιψείς χουλιγκάνοι Πατησιώτες τον είχανε στοχοποιήσει και το τσακάλι ο Προεστός την ανθίστηκε τη δουλειά πολύ πριν από όλους.
 
Μετά από λίγες μέρες βγαίνει η απόφαση για το Ολυμπιακός-Άρης που διεκόπη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 5-12-1978
 

 
Το σύστημα της βαθμολογίας ήταν αυτό που ισχύει και σήμερα, το 2-1, ήτοι 2 βαθμοί η νίκη, 1 η ήττα. Αν όμως μηδενιστεί μία ομάδα, χάνει κι αυτόν τον έναν βαθμό της ήττας. Δεν φτάνει δηλαδή που με τις εφευρέσεις του ο γίγαντας ο Προεστός στέρησε τη νίκη από τον Θρύλο κι έδωσε έναν βαθμό στον Άρη, έκοψε κι άλλον έναν βαθμό από τον Θρύλο με τη διακοπή. Σύνολο ζημιάς 3 βαθμοί.
 
Περνάνε οι μήνες και φτάνει η ώρα του ματς του δευτέρου γύρου μεταξύ των δύο ομάδων, στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 12-2-1979
 

 

 
Προτελευταίο Σ/Κ, στο ντέρμπυ του Άρη με τον ΠΑΟΚ, διαβάζουμε αυτά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 6-3-1979
 

 
Αφού είδαμε το πόσο γελούσε το πανελλήνιο με τις αβάντες του Αρούλη, παραθέτουμε και την τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 12-3-1979
 

 
Δηλαδή, αφήνουμε απ'έξω τα παιχνίδια Άρης-Ολυμπιακός, αλλά και το ντέρμπυ της Θεσσαλονίκης Άρης-ΠΑΟΚ, με τα γέλια όλης της μπασκετικής Ελλάδος. Πιάνοντας καθαρά το ματς στο Παπαστράτειο, αν κέρδαγε ο Ολυμπιακός τον Αρούλη, θα είχε +2 πόντους ο Θρύλος και -1 πόντο ο Άρης, άρα θα προέκυπτε ισοβαθμία στους 49 βαθμούς. Μόνο από ένα παιχνίδι, έτσι? Αυτό ακριβώς επισημαίνουν ο Γιατζόγλου και ο Φίλιππος Συρίγος στο παρακάτω βίντεο που ετοιμάσαμε, από το γνωστό αφιέρωμα του ΣΚΑΙ στην ομάδα μπάσκετ του Θρύλου πριν από 3 χρόνια.
 
 
Και πες ΟΚ, ο Γιατζόγλου ήταν στον Ολυμπιακό τότε και δεν είναι αντικειμενικός. Ο Συρίγος που λέει τα ίδια με τον Στιβ, ''του γαύρου'' είναι κι αυτός? Κι αυτός ουσιαστικά για κλοπή μιλάει από τον Προεστό. Άμανε βγάλετε ρε βαζέλια ''γαύρο'' και το Φίλιππα, τι να πω...
 
ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Ο ''ΦΑΠΟΚΡΑΤΟΡΑΣ'' ΑΡΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ, ΣΤΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΣΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '80 ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.
 
Φυσικά θα έχουμε αφιερώματα στη μεγάλη μπασκετική ''φαποκρατορία'' των βάζελων του Βορρά.
 
Υ.Γ. Πώς το λέει ρε παιδιά ο Στιβ στο πρώτο βίντεο, εκεί στο 04:07 και μετά? Κάτι για υπολείμματα χούντας και Παναθηναικοκρατίας λέει, όπως και το ''αν δεν ήσουν υπάλληλος του Παναθηναικού τότε, σε διώχνανε''. Ειλικρινά, σήμερα βλέπετε να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο χώρο?

Σχόλια

Εικόνα Hank
Εικόνα TARZANIARHS

ΤΗΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ! ΗΜΟΥΝ ΠΑΙΔΑΚΙ, ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΛΟΠΗ ΤΟ ΘΥΜΟΜΟΥΝΑ! ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΣΤΗΒ ΣΤΟ ΣΚΑΙ ΠΙΟ
ΠΟΛΥ ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑ ΠΑΡΑ ΦΡΕΣΚΑΡΙΣΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ. ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΕΝΩ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΜΕ ΚΑΚΟ ΜΑΤΙ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΛΕΓΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ, ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΗ ΘΥΜΗΣΗ!
ΕΙΜΑΙ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΣ ΓΑΥΡΟΣ, ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΦΑΙΝΑΛ ΣΙΞ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ, ΧΑΡΑΚΙΑ ΣΤΗ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ, ΤΕΛΟΣ!

Εικόνα savvas gridlock

Αυτό το τμήμα έχει τη δική του αρρώστια...

Εικόνα k1p

Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του τμήματος αυτού,μπορεί να δεί κάποιος πόσες ιδιαιτερότητες κουβαλάει.Γοητευτικές ιδιαιτερότητες.Παραμυθένιες σε μεγάλο βαθμό.Η πρώτη πρόταση που μου έρχεται στο νου όταν σκέφτομαι αυτό το τμήμα είναι "αναγέννηση απο τις στάχτες".
Δυστυχώς δεν είναι ένα τμήμα που διαχρονικά επιβαλόταν στο χώρο του.Είχε περιόδους ακμής αλλά και περιόδους παρακμής που ήταν πραγματική δοκιμασία.Και πάντα εκεί που έλεγες δεν υπήρχε πιο κάτω,ερχόταν ένα άλμα που σε έστελνε στα ουράνια.Και όσο κρατούσε αυτό το άλμα νόμιζες πως ζούσες ένα όνειρο που δεν το είχες φανταστεί καν.

Απο το κυνήγι της ομάδας του γιατζόγλου(που αν και τεράστια για την εποχή της πήρε ελάχιστους τίτλους) στην ανομβρία και έπειτα στην αναγέννηση της εποχής Ιωαννίδη.Απο την ψυχολογική νέκρωση που προκάλεσε ο τελικός του τελ αβίβ,στη δικαίωση στη Ρώμη.Απο την απαξίωση αλλά (κυρίως) απο τον ταυτόχρονο πόλεμο που δεχόταν απο το πιο ισχυρά δομημένο κατεστημένο του ελληνικού αθλητισμού (που έβρισκαν το τμήμα αυτό ως εξιλαστήριο θύμα σε όσα δεινά τους προκαλούσε κάθε τι κόκκινο σε όλα τα άλλα αθλήματα),στην απέραντη λύτρωση της Κωνσταντινούπολης.

Και όμως το συναισθηματικό δέσιμο που σου προκαλεί σαν τμήμα είναι άπιαστο.Και δεν έχω καταλάβει που οφείλεται ακριβώς.Δεν ξέρω αν το προκαλούν τα δύσκολα(μαυρες περίοδοι) ή αν οι τόσο έντονοι τίτλοι που κατακτά προκαλεί τέτοιο αποθεματικό συναισθήματος που μπορείς να αντέξεις κάθε δύσκολη περίοδο.Το αξιοσημείωτο όμως είναι πως με αυτό το τμήμα δεν συνηθίζεις.Δεν συνηθίζεις τις νίκες (μιας και οι δυναστείες μας είναι ελάχιστες και μικρές σε διάρκεια) και δεν συνηθίζεις σίγουρα τις ήττες αφού η λαχτάρα για την ανάσταση σιγοκαίει μονίμως.

Για αυτό το τμήμα με τις τόσες ιδιαίτερες στιγμές του,η περήφανη φάρα των νεόγαυρων το ονόμασε μέχρι και "ντροπή του συλλόγου".Στη συνέχεια πήγε στο Καραισκάκης και την περηφάνια της την μετέτρεψε σε μεγαλοπρεπή γιούχα που δεν έχει σκοράρει 3 γκολ σε 10 λεπτά η ομάδα και στον πρόεδρο που παντελονιάζει τα λεφτά του τσάμπιολι και δεν φέρνει νέους ζιοβάνηδες και καστίγιους...

Εικόνα lemmy

Αν ο Θρύλος είναι η αρρώστια μας η αγιάτρευτη, το μπασκετάκι του Θρύλου είναι καψούρα,με όλα τα φαρμάκια και τις χαρές που μας έχει δώσει τόσα χρόνια.Κι όσοι πέρσι στο καλάθι του Πρίντεζη μαζί με τα ουρλιαχτά της χαράς ήμασταν έτοιμοι και να βάλουμε τα κλάμματα σαν μικρά παιδιά ίσως με καταλάβουν...:) Στην αναφορά σου φίλε για την "νεογαυρική περηφάνια" δεν θα μπορούσες να με βρεις περισσότερο σύμφωνο

Εικόνα savvas gridlock

Μέχρι και στο ''και'' συμφωνούμε...

Εικόνα Hank

Να ρωτησω...εισπνέετε τίποτα καθώς μπαίνετε στο site, και την "ακουτε", γίνεστε ένα με το αθέατο γαύρικο Σύμπαν, και γράφετε (οι περισσότεροι) τέτοια διαμάντια;

(και μην εκληφθεί αυτό ως προσπάθεια να εκμαιεύσω τιποτα καλά λόγια για το site.
Αλλωστε, με ολη μας την ταπεινοφρούνη, το ξέρουμε οτι το site γαμει και δέρνει)