ΤΑ ΝΕΡΑ, Η ΤΣΣΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ



Την ιστορία φαντάζομαι την γνωρίζετε, αλλά και να μην την ξέρατε, φρόντισαν σήμερα να σας την θυμίσουν κάποιοι ''αντικειμενικοί''. Οργίασαν το βαζελέττα του Οντόνι και του πρώην Πρασινοφρουρού, αλλά και το αγαπημένο μας site για την ιστορία με τα ''νερά'' της ΤΣΣΚΑ το 1995. Εμείς θα δούμε εδώ τα γεγονότα όπως όντως διαδραματίστηκαν και πάντοτε μέσα από τις πηγές. Αν κάποιος λοιπόν δεν γουστάρει όσα θα διαβάσει, μπορεί να παραπονεθεί στους αρμοδίους που παρατίθενται πιο κάτω και όχι σε εμάς.
 
Το τρίτο ματς της σειράς των προημιτελικών του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, τότε, της σεζόν 1994-95, μεταξύ Ολυμπιακού-ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΣΕΦ, διεξήχθη στις 16 Μαρτίου 1995. Ας δούμε το ρεπορτάζ του αγώνα την επομένη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 17-3-1995
 

 

 

 

 

 

 
Τι κρατάμε μέχρι εδώ?
 
α) Ο Ιωαννίδης αναφέρει στη συνέντευξη Τύπου πως ο Ολυμπιακός ζήτησε επίσημα από τη FIBA να αναβληθεί το ματς, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.
 
β) Ακόμη και την επομένη του αγώνα, δεν ήταν ξεκάθαρο το αν ο Ολυμπιακός έπρεπε να φάει πρόστιμο για το ότι απέσυρε δύο παίκτες του και έπαιξε 3 εναντίον 3, όταν οι παίκτες της ρωσικής ομάδας αναγκαστικά δεν συμπλήρωναν πεντάδα. Το παραμυθάκι πως ''ο Ιωαννίδης κατήργησε το ευ αγωνίζεσθαι και διέταξε πρέσινγκ στο 5 εναντίον 3'', είναι για το greenzone.
 
γ) Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Ερέμιν στη συνέντευξη Τύπου ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καμία σχέση ο Ολυμπιακός με το περιστατικό και δεν σκέφτεται καν να τον κατηγορήσει. Θα μπορούσε να πει κάποιος ''τι να έλεγε ρε φίλε, να έμπλεκε δίχως στοιχεία?''. Απλώς το κρατάμε για παρακάτω.
 
Την επόμενη μέρα, βγαίνουν τα αποτελέσματα από το Τοξικολογικό.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 18-3-1995
 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ 18-3-1995
 

 

 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα
 
α) Στο αίμα και στα ούρα των Ρώσων ΔΕΝ βρέθηκαν τοξικές ουσίες. Τα παραμύθια περί στρυχνίνης πάνε περίπατο.
 
β) Από το Τοξικολογικό ΔΕΝ αποκλείεται η χρήση αναβολικών των Ρώσων που πιθανόν να προκάλεσε παρενέργειες. Η Gazzetta dello Sport της Ιταλίας μάλιστα γράφει πως είτε υπήρξε ντόπινγκ, είτε συνωμοσία, χωρίς να παίρνει θέση για το ποια από τις δύο εκδοχές είναι η πιθανότερη. 
 
γ) Ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας Μιχαήλ Ρέσνικοφ στέλνει ευχαριστήριο γράμμα στο προσωπικό του Γενικού Κρατικού Νικαίας για τη νοσηλεία των αθλητών της ομάδας του, ενώ ευχαριστεί και τον Ολυμπιακό, δηλώνοντας πως δεν έχει κανένα παράπονο από την ομάδα μας, οι άνθρωποι της οποίας στάθηκαν από την πρώτη στιγμή κοντά στους Ρώσους.
 
δ) Ακόμη και η ρωσική εφημερίδα ''Troud'' θεωρεί μικρή την πιθανότητα να προκάλεσαν τη ''δηλητηρίαση'' παράγοντες του Ολυμπιακού
 
ε) Αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων των Ρώσων, αφού οι άνθρωποι της ΤΣΣΚΑ πήρανε στη χώρα τους δείγματα από το νερό που ήπιανε, για να υποβληθούν σε αναλυτικούς ελέγχους, όπως διαβάζουμε. Έτσι θα δούμε και το αν ευσταθούν οι κατηγορίες που διατύπωσαν σε δημοσιογράφους της πατρίδας τους πως κάποια μπουκάλια είχαν τρυπηθεί στο καπάκι, προφανώς για να εισχωρήσει κάποια επικίνδυνη ουσία μέσα στο νερό.
 
Τρεις μέρες μετά, έρχεται η κωλοτούμπα
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 21-3-1995
 

 

 
Ο Ρεσνίκοφ, ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ που έδινε συγχαρητήρια στους Έλληνες γιατρούς και στον Ολυμπιακό που στάθηκε κοντά στην ομάδα του, τώρα κάνει λόγο για προμελετημένη δηλητηρίαση. Στο μιλητό, δίχως στοιχεία. Παρ'όλα αυτά, ξεκαθαρίζει πως τα μπουκάλια με νερό που πήρανε από τον Ολυμπιακό ήταν σωστά σφραγισμένα. Ενώ όμως λέει αυτά στο Reuters, βγαίνει στην ΕΤ-3 και τα διαψεύδει. Ο γιατρός της ΤΣΣΚΑ μιλάει για στρυχνίνη και τρύπες με βελόνα στα μπουκάλια, στο μιλητό φυσικά, δίχως στοιχεία. Ο γιατρός της Εθνικής Ρωσίας στο μπάσκετ αναφέρει πως η ουσία που βρέθηκε προκαλεί προβλήματα στο νευρικό κέντρο που ελέγχει τις λειτουργίες του οργανισμού και η περίπτωση είναι τρομερά περίπλοκη. Ποια είναι όμως αυτή η ουσία που βρέθηκε? Δεν μας λέει και μας κρατάει σε αγωνία. Πάντως από την περιγραφή που δίνει έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το γιατρό της ΤΣΣΚΑ που μίλησε για στρυχνίνη. Ο Κυριάκος Πιτούλης της στατιστικής υπηρεσίας του ματς αναφέρει πως ήπιε το ίδιο νερό με αυτό των Ρώσων και δεν έπαθε τίποτε. Σε κάθε περίπτωση, το ζουμί είναι ένα. Αναμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων των δειγμάτων του νερού που ήπιαν οι Ρώσοι στα δικά τους εργαστήρια και όχι ''στα κακά εργαστήρια'' που είχαν οι Έλληνες, ώστε να δούμε τι θα δείξουν. Αν δεν έρθουν αυτά, άκρη δεν θα βγει.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 22-3-1995
 

 
Εδώ βλέπουμε τις ευχαριστίες του Ρώσου προέδρου της ΤΣΣΚΑ προς το Γενικό Κρατικό και φυσικά τα αποτελέσματα του Τοξικολογικού, πως στους Καράσεφ και Κορνέεφ δεν βρέθηκαν τοξικές ουσίες. Με αποδείξεις, όχι με αερολογίες. Αλλά είπαμε, αυτά τα λένε οι Έλληνες, οι κακοί, που πάνε να τα κουκουλώσουν. Ας περιμένουμε τους Ρώσους.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 23-3-1995
 

 
Νάτα και τα ίχνη της τοξικής ουσίας, που ΘΑ ανακοινωθεί. Ακόμη δεν ανακοινώνεται, αν και ''βρέθηκε'', λένε, στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Υπομονή.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 24-3-1995
 

 
Στο τοξικολογικό εργαστήριο της Μόσχας υπάρχουν, λέει, τα αποτελέσματα, αλλά δεν μας τα λένε. ΘΑ μας τα πούνε. Από την άλλη, ο Στάνκοβιτς, ο τότε πανίσχυρος παράγοντας της FIBA, ζητάει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, με φακέλους από τις αναλύσεις όλων των εργαστηρίων και από ελληνικής πλευράς, ο τότε ΓΓΑ κύριος Βασιλακόπουλος, ΠΟΥ ΣΤΗριζε το ελληνικό μπάσκετ, έστειλε αμέσως ό,τι ζητήθηκε. Πάμε όμως και στην ουσία.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 27-3-1995
 

 
Επιτέλους μάθαμε την ουσία που βρέθηκε στα μπουκάλια με νερό των Ρώσων. ''Γκαλαπεριτόλ''. γράφουν ''Τα Νέα'', εννοώντας αυτό. Ας δούμε τις αντενδείξεις και τις παρενέργειες από τη λήψη αυτής της ουσίας. Αναφέρονται σπασμοί, υπνηλία, καταστολή του νευρικού συστήματος, αλλά πάνω από όλα τονίζεται πως δεν πρέπει να συνοδευτεί η χορήγησή της με λήψη αλκοόλ. Προφανώς και με ναρκωτικά, θα προσθέταμε εμείς, την ώρα που όπως αναφέρεται σε απόκομμα που είδαμε πιο πάνω, αρκετοί είδαν τους Ρώσους να διασκεδάζουν, γνωρίζοντας ''τα καλά'' της νύχτας στην Αθήνα. Ποιο είναι όμως το σημαντικό εδώ?
 
α) Τα αποτελέσματα δίνονται από ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ εργαστήριο, δίχως άδεια, κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους τους Ρώσους δένει τα χέρια της ΤΣΣΚΑ για περαιτέρω ενέργειες.
 
β) Η ΤΣΣΚΑ, αντί να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να λάμψει η αλήθεια, να σφραγίσει δηλαδή τα δείγματα των ούρων των αθλητών και τα μπουκάλια με νερό και να τα στείλει σε αναγνωρισμένο εργαστήριο ουδέτερης χώρας για αναλύσεις, τα πήγε σε ''δικό της'' εργαστήριο, δίχως άδεια, όπου έπειτα από χαρακτηριστική καθυστέρηση ανακοινώθηκε η ανίχνευση μιας ουσίας που δεν βρέθηκε επί ελληνικού εδάφους, σε ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ εργαστήριο, το Τοξικολογικό του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ποιος είναι ο λόγος να το κάνεις αυτό, αν θες να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει και όχι να μαγειρέψεις την ιστορία καταπώς σε βολεύει?
 
γ) Ας υποθέσουμε πως όντως τα πράγματα είναι όπως μας τα λέει το ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ εργαστήριο των Ρώσων. Πέρα από τις παρενέργειες από τη λήψη αυτής της ουσίας, δεν αναφέρεται η συγκεκριμένη δοσολογία που βρέθηκε στα μπουκάλια. Να δούμε ρε παιδί μου επακριβώς τι έγινε. Πόση αλοπεριδίνη πήρανε και αυτή η δοσολογία τι επιπτώσεις έχει σε υγιή άτομα που κάνουν πρωταθλητισμό? Να καταλάβουμε κι εμείς που δεν έχουμε ιατρικές γνώσεις τι ισχύει.
 
Οι Ρώσοι εδώ αρχίζουν να σηκώνουν κεφάλι και στέλνουν το φάκελο στη FIBA, αν και όπως είπαμε οι ίδιοι αναγνωρίζουν πως θα απορριφθεί.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 28-3-1995
 

 
Ο Ρεσνίκοφ ζητάει τιμωρία των υπευθύνων και ανακοινώνει πως τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα σταλούν στη FIBA. Μιλά για δηλητηρίαση, αλλά δεν μας εξηγεί το γιατί επέλεξε να πάει στο συγκεκριμένο εργαστήριο τα μπουκάλια με νερό και τους αθλητές του για δείγμα ούρων, ενώ ήξερε πως δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πορίσματα του ελέγχου στα δείγματα που εξετάστηκαν εκεί. Γιατί δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία, να σφραγίσει τα δείγματα και να τα στείλει στη Γερμανία για αναλύσεις?
 
Φυσικά, η FIBA έστειλε το φάκελο των Ρώσων στα σκουπίδια. Λίγους μήνες μετά, όμως, διοργανώνεται το Ευρωμπάσκετ 1995 στο ΟΑΚΑ, στην Αθήνα και έρχεται και η Εθνική Ρωσίας. Προπονητής της είναι ο Μπέλοφ, αυτός που όπως διαβάζαμε πιο πάνω χαρακτήριζε την υπόθεση ''ό,τι φοβερότερο συνάντησα στην πορεία μου στο μπάσκετ, ως παίκτης και προπονητής''. Ας δούμε το τι δήλωσε για το θέμα που εξετάζουμε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 20-6-1995
 

 
Σύμφωνα με τον κύριο Μπέλοφ, οι πιο λίγες ευθύνες μπορούν να αποδοθούν στην ελληνική πλευρά, ενώ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΔΕΝ ΦΕΡΑΝΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΝΕΡΑ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ, ότι και καλά ''για πολλά χρόνια, όποτε έρχονταν στην Ελλάδα οι Ρώσοι κουβαλούσαν τα δικά τους νερά''. Ρώσος ο Μπέλοφ, όχι Έλληνας, έτσι?
 
Τον Οκτώβριο του 1995, 7 μήνες μετά τα γεγονότα του Μαρτίου, ο Ολυμπιακός καλείται να επισκεφθεί και πάλι τη Μόσχα για να αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ, για την επόμενη σεζόν πια, 1995-96. Ας δούμε το παρασκήνιο πριν το ματς.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 31-10-1995
 

 
Πήρε μαζί του τρόφιμα και νερό ο Ιωαννίδης και τσαντίστηκαν οι Ρώσοι. ''Δεν υπάρχει κανένα θέμα'', δηλώνει ο Ερέμιν, που και τότε ήταν προπονητής της ΤΣΣΚΑ. Κανείς Ρώσος δεν δηλώνει τίποτε και πουθενά για τα ''νερά΄΄.
 
Ας συνοψίσουμε τα γεγονότα, όπως τα είδαμε με πηγές της περιόδου όπου και διαδραματίστηκαν και όχι με μεταγενέστερες αφηγήσεις.
 
α) Το Τοξικολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέτασε δείγματα αίματος και ούρων των 5 Ρώσων αθλητών και δεν βρήκε καμία τοξική ουσία σε αυτά. Μιλάμε για αναγνωρισμένο διεθνώς εργαστήριο, με άδεια, που το αποδεχόταν και η FIBA.
 
β) Οι Ρώσοι, που στην αρχή δεν έλεγαν τίποτε, αρκετές μέρες αργότερα αποφάσισαν να πάρουν τα δείγματα και να τα πάνε προς εξέταση σε ένα εργαστήριο που ήξεραν εξ αρχής πως δεν ήταν αναγνωρισμένο, δεν είχε άδεια και δεν γινόταν να χρησιμοποιήσουν τα πορίσματά του για να απαιτήσουν πιθανές κυρώσεις μέσω της FIBA. Μέσω αυτού του εργαστηρίου ανιχνεύθηκε στα ούρα των Ρώσων και στα μπουκάλια με νερό η ουσία αλοπεριδίνη, ένα ''ψυχοφάρμακο'', που λένε και οι μορφωμένοι Παναθηναικοί. Αρκετές μέρες μετά είχαμε και εδώ τις ανακοινώσεις, μετά από πολλή σκέψη και επεξεργασία. Αντί να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη οδό, να σφραγίσουν τα δείγματα και να τα στείλουν στη Γερμανία, όπου ο έλεγχος θα ήταν αδιάβλητος και η FIBA θα τον υιοθετούσε αμέσως, με τις κινήσεις τους σαν να ήθελαν να κρύψουν κάτι, να μαγειρέψουν καταστάσεις και να τις φέρουν στα μέτρα τους.
 
γ) Ο Μπέλοφ, προπονητής της Εθνικής Ρωσίας, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας 3 μήνες αργότερα εν όψει Ευρωμπάσκετ, είπε πως η ελληνική πλευρά έχει τις πιο λίγες ευθύνες για την υπόθεση και ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΝΕΡΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΔΙΑΔΙΔΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ. 3 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ.
 
δ) Κανείς Ρώσος, ποτέ, δεν κατηγόρησε ή έστω άφησε μπηχτές για τον Ολυμπιακό. Και οι κατηγορίες θα επέσυραν μηνύσεις και μπλεξίματα, αλλά οι μπηχτές που ''επιτρέπονται'', μέσα σε κάποια όρια πάντοτε, γιατί δεν αναφέρθηκαν τότε από Ρώσους?
 
ε) Ας υποθέσουμε πως όντως βρέθηκε η επίμαχη ουσία στο αίμα και στα ούρα των παικτών της ΤΣΣΚΑ. Πώς γίνεται να ''δηλητηριάστηκαν'', όπως λένε οι Ρώσοι, μόνο 5 αθλητές και όχι οι υπόλοιποι?  Πώς εξασφάλισε αυτός που έβαλε την ουσία στα μπουκάλια, λέμε τώρα ρε παιδί μου, το ποιος θα πιει τι, την ώρα που υπάρχουν μαρτυρίες πως κι άλλοι άνθρωποι ήπιαν νερό από τους Ρώσους -Κυριάκος Πιτούλης- και δεν έπαθαν τίποτε?
 
στ) Για ποιο λόγο υπήρχε τέτοια μυστικοπάθεια κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων των παικτών της ΤΣΣΚΑ και στο ελληνικό Τοξικολογικό, το αναγνωρισμένο, αλλά και στο ρώσικο, που δεν είχε άδεια, στη Μόσχα? Μήπως έπρεπε κάποιοι να προστατευθούν? Και βέβαια δεν μιλάμε για ντόπα, αφού τι είδους ντόπα θα μπορούσε να έχει αυτά τα αποτελέσματα και να μην ανακοινωθεί και προς τα έξω από τους Έλληνες, την ώρα που σπιλωνόταν ο Ολυμπιακός? Μιλάμε για άλλες ιστορίες, πιο high και πιο in στο Athens by night...
 
Ούτε ερευνητές είμαστε, ούτε πάμε να εξιχνιάσουμε μιαν υπόθεση που κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια το τι έχει παιχτεί. Τις ''βεβαιότητες'' των αντιολυμπιακών εκθέτουμε και γελάμε μαζί τους. Αν θέλουν να απαντήσουν στα παραπάνω έξι ερωτήματα, έχει καλώς και συζητάμε το θέμα. Αν όχι, προχωράμε παρακάτω αγνοώντας την προπαγάνδα τους.
 
Πάμε τώρα να εξετάσουμε και το άρθρο από το Βήμα, το οποίο επικαλούνται στο αγαπημένο μας site του greenzone. Αναφέρεται εκεί πως το θέμα κίνησε εκ νέου η ρωσική εφημερίδα ''Σπορτ Εξπρές'', 10 χρόνια μετά τα γεγονότα.
 
Οι Ρώσοι είναι κατηγορηματικοί ότι στα μπουκάλια με το νερό τα οποία υπήρχαν στον πάγκο τους στη διάρκεια του δεύτερου αγώνα ανιχνεύθηκε μεγάλη δόση του ψυχοφάρμακου αλοπεριντίν ή αλοπεριδόλη, το οποίο - σύμφωνα με τους γιατρούς - χορηγείται σε περιπτώσεις οξείας διεγερτικής κατάστασης του (ψυχ)ασθενούς και έχει παρενέργειες ανάλογες με εκείνες που προκαλεί η λήψη στρυχνίνης.
 
Το ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ρωσικό εργαστήριο τα λέει αυτά, αν και για στρυχνίνη δεν μιλούσαν ποτέ οι Ρώσοι και δυσκολεύομαι να πιστέψω πως το έκαναν εν έτει 2005, δίχως να δω το πρωτότυπο κείμενο στα ρωσικά. ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ τοξικολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, λέει πως δεν βρέθηκε τίποτε απολύτως.
 
Ο Μοργκουνόφ, ο Κουντέλιν, ο Κόρνιεφ, ο Καράσεφ και ο Πανόφ υποστηρίζουν ότι εκτός των άλλων κινδύνεψε η ζωή τους και από την αδυναμία των ελλήνων γιατρών να τους βοηθήσουν
 
Παραπάνω βλέπετε την επιστολή του τότε προέδρου της ΤΣΣΚΑ, που ευχαριστεί το Γενικό Κρατικό Νικαίας.
 
Ο τότε προπονητής της ΤΣΣΚΑ Στάνισλαβ Ερέμιν δηλώνει ότι υποχρεώθηκε να αγωνισθεί με τους υπόλοιπους πέντε παίκτες που είχε στη διάθεσή του επειδή η ομάδα του απειλήθηκε ακόμη και από τον βούλγαρο κομισάριο του αγώνα με μεγάλο για την εποχή πρόστιμο
 
Στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς έγλειφε τον κόσμο του Ολυμπιακού, ενώ και σε ρωσικά ΜΜΕ μετά το ματς δεν ανέφερε τίποτε τέτοιο. Μετά από 10 χρόνια φαίνεται θυμήθηκε τις απειλές του κομισάριου, την ώρα που ο μόνος που αναφέρθηκε μετά το ματς στη συνέντευξη Τύπου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ήταν ο Ιωαννίδης.
 
Τέλος, ενδιαφέρον έχουν οι (τωρινοί) ισχυρισμοί δύο Ρώσων. Ο παίκτης Σπιριντόνοφ λέει ότι υποχρεώθηκε να βάλει τέλος στην καριέρα του νωρίτερα του αναμενομένου, επειδή αντιμετώπισε προβλήματα στα νεφρά και στο συκώτι μετά τα όσα έγιναν στον Πειραιά και παρά το γεγονός ότι τότε ο οργανισμός του είχε αντέξει και δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Επίσης ο διευθυντής της ΤΣΣΚΑ κ. Γιουρκόφ αναφέρει ότι την επίμαχη ημέρα τούς πλησίασαν άνθρωποι του Παναθηναϊκού οι οποίοι προσφέρθηκαν να τους βοηθήσουν ώστε να γίνουν στην Ελλάδα οι αναλύσεις του νερού από το οποίο υποστηρίζουν οι Ρώσοι ότι δηλητηριάστηκαν.
 
Εδώ φαίνεται και η γελοιότητα των όσων δηλώνουν οι Ρώσοι, αφού όπως είδαμε έλεγχος έγινε σε ελληνικό εργαστήριο, δίχως να χρειαστεί να μεσολαβήσει παράγοντας του Παναθηναικού, ενώ για αυτά που λέει ο Σπιριντόνοφ θα θέλαμε να δούμε και καμιάν απόδειξη πως αυτή ήταν η αιτία που σταμάτησε το μπάσκετ ''ο πρόδρομος του Κιριλένκο'', με το ''τεράστιο'' ταλέντο. Φυσικά, θα μπορούσαμε να πούμε ''ώπα, τι λένε εδώ οι Ρώσοι, πάλι βάζελοι μπλέχτηκαν στην υπόθεση'', αλλά δεν είμαστε βάζελοι και δεν υιοθετούμε όποια μαλακία διαβάζουμε δεξιά κι αριστερά, μόνο και μόνο για να την πούμε στους απέναντι, δίχως αυτά που λέμε να έχουν συνοχή και να ''δένουν'' μεταξύ τους.
 
Στο άρθρο αυτό, υπάρχουν πολλά ''περίεργα'' σχόλια του κυρίου Γεωργάκη. Π.χ. το ''H ρωσική εφημερίδα «Σπορτ Εξπρές» άνοιξε τώρα τον φάκελο εκείνου του αγώνα, που αποτελεί ασφαλώς την πιο μελανή σελίδα στην (εξωαγωνιστική) ιστορία της ελληνικής καλαθοσφαίρισης'', είναι για να γελάνε και τα σκυλιά, όταν έχουν προηγηθεί αυτό και αυτό ειδικά με τη συγκεκριμένη ρωσική ομάδα επί ελληνικού εδάφους, περιστατικά μελανά και αποδεδειγμένα πλήρως, όχι με εικασίες και αερολογίες. Αναζητήσαμε κι άλλα άρθρα του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και πέσαμε πάνω σε επικά αφιερώματα για τα ''γενέθλια'' του ΠΟΑ και όχι ΠΑΟ, που σύμφωνα με αυτόν ''οπωσδήποτε ιδρύθηκε εν έτει 1908 ο Παναθηναικός'' -ο ΠΟΑ ιδρύθηκε το 1908, κανένας Παναθηναικός φυσικά δεν ιδρύθηκε τότε, αφού ΠΟΑ και ΠΠΟ, που θεωρείται πρόδρομος του ΠΑΟ, συνυπήρχαν για κάποιο χρονικό διάστημα-, αλλά και άλλα πολλά ενδεικτικά του τι καπνό φουμάρει ο εν λόγω κύριος, όπως ας πούμε ο πρόσφατος ψιλοπανηγυρισμός του για την ήττα του Θρύλου από τη Λεβάντε. Φυσικά θα του δώσουμε τα συγχαρητήριά μας για την πάνω από όλα έγκυρη και αντικειμενική προσέγγιση των πραγμάτων μέσα από τα άρθρα του.
 
Κλείνουμε αφιερώνοντας και πάλι το κείμενο για το παιχνίδι του ΠΑΟ με την ΤΣΣΚΑ το 1981 προς τους οπαδούς της ρωσικής ομάδας, που κάποια εν Ελλάδι φιλλλλαράκια τους φρόντισαν να σηκωθεί το πανό στο Βερολίνο που αναπαράγουν οι αντιολυμπιακοί σήμερα, μπας και μάθουν την ιστορία του τμήματος που υποτίθεται στηρίζουν, αλλά και προς όλους τους έγκριτους Έλληνες αθλητικούς δημοσιογράφους, που κάνουν τα πάντα για την πληρέστερη αντιολυμπιακή ενημέρωση των αναγνωστών-ακροατών-τηλεθεατών τους. Εδώ το κείμενο. Κι όταν αποκτήσουν διάθεση να απαντήσουν σε όσα ρωτάμε για αυτήν την ιστορία, τα ξαναλέμε. 

Σχόλια

Εικόνα Νίκος Γόδας

Το έχεις υπόψιν σου αυτό έτσι;

http://www.dailymotion.com/video/xpdib4_yyyyyyyyyyyyy-2011-vs-yyyyyyyyyy...

Εικόνα savvas gridlock

Ρε τους ''ερευνητές'', τι φτιάξανε πάλι... Για δες εδώ την ίδια χρονιά που υποτίθεται πανηγύριζε και καλά για το Κύπελλο του Ολυμπιακού, λίγους μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2011, το διευθυντή αθλητικού προγράμματος της ΕΡΤ τότε Χατζηγεωργίου να βρίσκεται στο τραπέζι του μπασκετικού ΠΑΟ που βγήκε να γλεντήσει το πρωτάθλημα, μαζί με άλλους έγκριτους μπασκετικούς δημοσιογράφους.

http://img42.imageshack.us/img42/6462/962011.jpg

Μάλλον διέλαθε της προσοχής των ''ερευνητών'' αυτή η φωτογραφία...

Εικόνα Νίκος Γόδας

Είναι κι' αυτό στα πλαίσια της αντικειμενικότητας...

Εικόνα dono

Καταπληκτικό άρθρο καταπέλτης για όλους τους αντικειμενικούς
Και μετά λες εμένα ΑΡΔάκο...

Εικόνα canio

Μπράβο ρε αλάνια!Έτσι,μην αφήνετε την λάσπη αναπάντητη.Τπτ δεν είναι τυχαίο και για το ποιοί επέλεξαν να ασχοληθούν με το θέμα,αλλά και για το πώς αντέδρασαν τρεις μέρες μετά οι Ρώσσοι!Όχι την ημέρα του αγώνα,αλλά μετά από τρεις ολόκληρες ημέρες!
Σίγουρα υπάρχει δάχτυλος λαγού πίσω από αυτό το παραμύθι και ας ελπίσουμε να ανοίξουν το στοματάκι τους οι Ρώσσοι και να ξεμπουκώσουν από τα λεφτά που τους έταξαν τα χόμπιτ για να ξεχάσουν τις σφαγές από τον πανα-gay-κο!