ΡΕΝΤΗ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ PART 2



Συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε μείνει.
 
Τα λεφτά έχουν αρχίσει να πέφτουν και τα έργα έχουν ξεκινήσει, αλλά όχι με το ρυθμό που θα ήθελε ο κόσμος και η διοίκηση του Ολυμπιακού, ενώ δημιουργείται και ένα θέμα με τη συνολική χωρητικότητα του νέου γηπέδου. Κάποια περίεργα δημοσιεύματα ''ρίχνουν'' αρκετά το νούμερο των θέσεων που θα έχει το γήπεδο του Θρύλου και προκαλούν την αντίδραση παραγόντων της ομάδας μας, που ''κρατούν την ανωνυμία τους'' για προφανείς λόγους σε όσα επιλέγουν να δημοσιοποιήσουν.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 11-7-1971
 

 
Μέχρι και τα δίκτυα αποχέτευσης δημιουργούν προβλήματα στο έργο, όπως διαβάζουμε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 17-7-1971
 

 
Η αγορά των δύο γειτονικών οικοπέδων από το χώρο που είχε αγοράσει από πριν ο Ολυμπιακός θα ολοκληρωθεί τώρα -ενώ ο Ανδριανόπουλος το ζητούσε από το 1967 κι ενώ ο Ασλάνας έταζε πως ο Θρύλος θα παίζει στο γήπεδό του από το 1969...- και ο ''αναμορφωτής'' Ασλανίδης θα πάει να επιθεωρήσει τα έργα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 11-8-1971
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 12-8-1971
 

 

 
Ο Ασλάνας τάζει 1 εκατομμύριο δραχμές το μήνα μέχρι να γίνουν τα εγκαίνια του γηπέδου, που τα προσδιορίζει αρχές Ιανουαρίου του 1972. 1 εκατομμύριο στην Επιτροπή Γηπέδου, ξαναλέμε, όχι στα ταμεία του Ολυμπιακού.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 15-8-1971
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 24-8-1971
 

 
Ο χώρος οριστικά ανήκει στον Ολυμπιακό και διαβάζουμε για την παραγγελία ενός νέου χορτοτάπητα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 5-9-1971
 

 

 
Ενώ λοιπόν νέες πλάκες χόρτου φυτεύονται και νέοι δρόμοι ανοίγονται στην περιοχή, απόδειξη πως τα έργα προχωρούν και η δουλειά μπήκε σε καλό δρόμο για να ολοκληρωθεί επιτέλους, ξαναδιαβάζουμε ''διαρροές'' από τη ΓΓΑ που κάνουν λόγο για ''αναγκαία συμμετοχή του Ολυμπιακού στο έργο με δικά του έσοδα''. Ο Ολυμπιακός μπορούσε να κάνει το κουμάντο του, ειδικά με τη νέα διοίκηση Γουλανδρή, όπως θα δούμε και παρακάτω. Για ένα τέτοιο έργο όμως, με τόσα γήπεδα μαζί, πώς θα έβρισκε λεφτά, όταν όλα τα τμήματά του έμπαιναν μέσα? Μπορούσε ένα ερασιτεχνικό σωματείο να φτιάξει με δικά του έσοδα κατά κύριο λόγο έναν πολυχώρο με τόσα γήπεδα σαν κι αυτόν που οραματίζονταν τα χουντοειδή μέσα στις πομπώδεις εξαγγελίες και το βερμπαλισμό τους? Τι καλύτερο από το να τον φτιάξει το κράτος και μετά σταδιακά, για πολλά χρόνια, να δεσμεύει ένα τμήμα των εσόδων του Ολυμπιακού από τα εισιτήρια και να πάρει πίσω ό,τι έδωσε, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 10-10-1971
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 15-10-1971
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 24-10-1971
 

 
Έτσι, σκάει το πρώτο παραμύθι. Λεφτά ''γιοκ''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 14-1-1972
 

 
Ταυτόχρονα με το έργο στου Ρέντη, η χούντα και η ΓΓΑ του Ασλάνα έχει αναλάβει την υποχρέωση να κτίσει ναυταθλητικές εγκαταστάσεις στον Ολυμπιακό στη Ζέα. Το ύψος της δαπάνης ήταν 12 εκ. δραχμές και θα τα κατέβαλλε σε δόσεις το κράτος. Ενώ λοιπόν έχει δώσει ήδη 6 εκ. δραχμές, ο τότε δήμαρχος Πειραιά, ο Σκυλίτσης, διακόπτει τα έργα στη Ζέα με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν άδειες. Λεπτομέρεια? Η μελέτη για αυτά τα έργα έγινε όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του Ολυμπιακού, το εξάμηνο Φεβρουαρίου-Ιουνίου 1970. Είπαμε, ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ είχε αρχίσει να πονάει πολύ τους ''επαναστάτες''. Μαθαίνουμε από την απάντηση του ΔΣ του Ολυμπιακού στον ''επαναστάτη'' Σκυλίτση, τον πισωκίνητο κριτή καλλιστείων και τότε δήμαρχο Πειραιά, πως η όλη δαπάνη του έργου ήταν 12 εκ. δραχμές, εκ των οποίων τα 2 εκ. θα έδινε ο ΕΟΤ και τα άλλα 10 εκ. δραχμές η ΓΓΑ. Τελικά, την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ λύση θα δώσει με εντολή του ο Παττακός, που θα κατέβει να επιθεωρήσει και την πρόοδο των εργασιών. Το γιατί μιλάμε για ''προσωρινή'' λύση, θα το καταλάβετε αργότερα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 14-1-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 15-1-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 19-1-1972
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 23-1-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 24-1-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-1-1972
 

 

 

 
Στου Ρέντη, οι πρώτες θέσεις στις κερκίδες ανακοινώνεται πως είναι έτοιμες. Με το στόμα πάντοτε έτοιμες, έτσι?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 8-2-1972
 

 
Το γιατί γράψαμε ''με το στόμα'' παραπάνω, το βλέπετε στη φωτογραφία του γηπέδου, που είναι ενδεικτική της ''προόδου'' των εργασιών. Αν αυτές οι κερκίδες, που μόλις είχαν αρχίσει να σχηματίζονται, σας μοιάζουν να μπορούν να φιλοξενήσουν 15.000 ανθρώπους, όπως διαφήμιζαν τα χουντοειδή, εμείς τι να πούμε? Η διοίκηση του Ολυμπιακού ζητάει τη βοήθεια του κόσμου του Θρύλου, να συνδράμει ο κάθε γαύρος όπως μπορεί.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 29-3-1972
 

 

 

 
Η σπορά του χλοοτάπητα στο βοηθητικό ολοκληρώνεται.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 27-4-1972
 

 
Σε πρώτη φάση, αλλά και σε τελευταία όπως θα αποδειχθεί στο μέλλον, ο Ολυμπιακός είναι σχεδόν έτοιμος να χρησιμοποιήσει το γήπεδο στου Ρέντη έστω για προπονήσεις, εν όψει της προετοιμασίας της χρονιάς 1972-73, την ώρα που νέες φωτογραφίες κυκλοφορούν από τον εκεί χώρο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 17-6-1972
 

 

 

 

 
Έτσι, μετά από κάποιες δοκιμές, στις 11 Αυγούστου 1972 ο Θρύλος θα κάνει την πρώτη προπόνησή του στο γήπεδο του Ρέντη. Ιστορική μέρα, που πανηγυρίστηκε δεόντως και στον Τύπο της εποχής.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 26-7-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 12-8-1972
 

 

 

 

 

 

 
Αυτό ήταν. Εδώ μπήκε η τελεία των έργων της χούντας στου Ρέντη. Βλέπετε τις φωτογραφίες για το τι πραγματικά έκτισε εκεί στο γήπεδό μας η ΓΓΑ του Ασλάνα. Άλλο φράγκο δεν έφτασε στην Επιτροπή Γηπέδου. Για να συνεχιστούν τα έργα, με την κατασκευή νέων κερκίδων, όπως διαβάζουμε πιο πάνω, έπρεπε να εκταμιευθεί το δάνειο των 120 εκ. δραχμών, που το ακούγαμε από το 1968. Το ξεχάσατε αυτό το δάνειο ε? Ήρθε η ώρα να το θυμηθούμε, αφού από εδώ και πέρα θα δινόταν με το στόμα πολλές φορές. Το είχαμε ξαναγράψει σε άλλη ανάρτηση. Ο Γουλανδρής με τα εκατομμύριά του για τις μεταγραφές και ειδικά στο θέμα Μιγκέλ Νικολάου, τους είχε πονέσει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ τους χουντικούς και δεν το άντεχαν.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 21-9-1972
 

 

 
Για πολλούς μήνες δεν θα ακουστεί τίποτε, σε σημείο να ανησυχήσει και η...Ηχώ. ''Πού είναι το γήπεδο του Ολυμπιακού που κτίζεται εδώ και μια πενταετία?'', θα αναρωτηθεί η εφημερίδα, παραθέτοντας ένα μίνι ιστορικό με τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση των χρημάτων, το θάνατο του αναδόχου που είχε αναλάβει να τρέξει τη δουλειά, το ράβε-ξήλωνε στην στατική μελέτη και τα ποσά που απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί το έργο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 22-4-1973
 

 

 
Ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ, αηδιασμένος από την κωλυσιεργία των χουντοειδών, που πονούσαν βλέποντας την ομαδάρα του να οδεύει προς το νταμπλ, βρήκε μιαν ελβετική εταιρεία -η ιστορία επαναλαμβάνεται, όπως και επί Ανδριανόπουλου- και ήταν έτοιμος να κτίσει το γήπεδο, αλλά όπως ήταν λογικό, σιγά μην τον άφηναν οι ''επαναστάτες''. Να τους έκλεβε τη δόξα του ''εμείς κάνουμε τα μεγάλα έργα'' (με το στόμα μεγάλα έργα βέβαια)? Αλίμονο...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 5-5-1973
 

 
Δίχως να έχει την παραμικρή ευθύνη, ο Ολυμπιακός άρχισε να έρχεται αντιμέτωπος με κατασχέσεις. Η ΓΓΑ του Βλαδίμηρου, πλέον, που είχε αντικαταστήσει τον Ασλάνα, έπρεπε να πληρώνει τις προβλεπόμενες δόσεις του δανείου, όπως είχε δεσμευθεί δημόσια ο ''αναμορφωτής'' ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ, ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΑ, ΑΦΟΥ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΠΙΣΩ και στο τέλος την πλήρωνε ο Θρύλος.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 13-5-1973
 

 
Το δάνειο για τα έργα θα το ξαναδούμε μπροστά μας. Καλοκαίρι έφτασε, τι περιμένατε? Μόνο που τώρα μαζί με τον Θρύλο είναι κι άλλες ομάδες, πολλές μάλιστα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 19-7-1973
 

 
Ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ θα συνεχίσει να ενοχλεί τα χουντοειδή, αφού δάνειο των 120 εκ. δραχμών ακούμε και δάνειο δεν βλέπουμε, με ορατό πια τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί ποτέ το γήπεδο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 4-8-1973
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 4-8-1973
 

 

 
Αυτήν την περίοδο θα αρχίσουν να σκάνε κάποια ''περίεργα'' δημοσιεύματα για υπερβάσεις χρηματικές στο έργο του Ρέντη από την οικογένεια της Ηχούς και συγκεκριμένα την ΜΠΑΛΛΑ, την εβδομαδιαία εφημερίδα που εξέδιδε ο τότε διευθυντής της Αθλητικής Ηχούς, ο Σέμπος. Υπήρχαν διαρροές λοιπόν από τη ΓΓΑ πως με βάση μια μελέτη, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 11-12 εκ. δραχμές, αν αντί να στερεωθεί το γήπεδο με τη μέθοδο των φρεατοπασάλων, είχε επιλεγεί να μην γίνει τίποτε και να χρησιμοποιηθεί απλώς το φυσικό έδαφος. Το πώς και το γιατί ευθύνεται για αυτό ο Θρύλος, μόνον ο Σέμπος το ήξερε, γι'αυτό φυσικά υποχρεώθηκε άρον άρον να μαζέψει τις αερολογίες του.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 21-8-1973
 

 

 
Έναν μήνα αργότερα, μετά από ένα Διοικητικό Συμβούλιο, θα μάθουμε πως μέχρι τότε είχαν δαπανηθεί για του Ρέντη 70 εκ. δραχμές, 30 εκ. από το δάνειο του 1969 και άλλα 40 εκ. αργότερα, την τριετία 1970-72.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 9-9-1973
 

 
Λίγο πριν το Πολυτεχνείο, ξαναδιαβάζουμε πως ενεκρίθη το δάνειο των 120 εκ. δραχμών. Ο Σταύρος Τσώχος γράφει ένα άρθρο στο ΦΩΣ, όπου επισημαίνει πως εκτός του ότι δεν ξέρουμε αν και κατά πόσον θα δωθούν πια αυτά τα λεφτά, υπάρχουν κι άλλα δύο προβλήματα. Το ένα είναι πως αν γίνει ό,τι προβλέπεται, οι κερκίδες θα είναι πολύ μακριά από τον αγωνιστικό χώρο. Αυτό ας πούμε πως ήταν αμελητέο. Το δεύτερο όμως σημείο είναι και το σημαντικό, το ζουμί. ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΙΣ ΕΠΩΜΙΖΕΤΑΙ ΠΙΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 12-10-1973
 

 
Η επιτροπή γηπέδου συνεχίζει να συνεδριάζει, μέχρι και γραμμές χαράσσονται...στο βοηθητικό, αλλά ο κόσμος δεν βλέπει ''φως'' κι ανησυχεί. Η ΕΟΑ φτάνει σε σημείο να μην δίνει το Καραισκάκη έστω για φιλικά στον Θρύλο όποτε αυτός θέλει, μπας και βάλει κάνα φράγκο στα ταμεία του, ενώ το δάνειο των 120 εκ. δραχμών ακόμη έρχεται...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 20-10-1973
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 4-11-1973
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 5-11-1973
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 10-11-1973
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 27-11-1973
 

 
Η εικόνα των εγκαταστάσεων απογοητεύει ακόμη και ιστορικά στελέχη του Ολυμπιακού, όπως ο τότε γενικός γραμματέας Αδριανός Ντάνος, ενώ ο τεχνικός σύμβουλος του Ολυμπιακού, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, ο κύριος Λάσκαρις, προτείνει ανοικτά αυτό που όλοι σιγοψιθύριζαν. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΙΓΩΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 30-11-1973
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 2-12-1973
 

 
Οι κατασχέσεις και οι αγωγές εις βάρος του Ολυμπιακού σκάνε η μία μετά την άλλη, ξαναγράφουμε, ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΠΟΥ Η ΧΟΥΝΤΟ-ΓΓΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΠΙΣΩ ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ. Ο κύριος Λάσκαρις στέλνει μία ακόμη πιο μακροσκελή επιστολή, όπου αναλύει το για ποιο λόγο πρέπει να πάμε υποχρεωτικά σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, δίχως στίβο, παραθέτοντας και τα παραδείγματα άλλων έργων που είχαν εξαγγελθεί από τη χούντα, το ΟΑΚΑ, το γήπεδο του Ηρακλή και το γήπεδο του ΠΑΟ, που ΘΑ έφτιαχνε η ''Επανάσταση'', αλλά τελικά δεν έφτιαξε. Τι περίεργο...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 7-12-1973
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 16-12-1973
 

 

 
Μπαίνει το 1974 και ο Ιωαννίδης, ο μαύρος ταξίαρχος των ΕΑΤ-ΕΣΑ που έχει ανατρέψει τον Παπαδόπουλο και είναι φυσικά μέλος του ΠΑΟ, όπου ανεβοκατέβαζε διοικήσεις και κανόνιζε μεταγραφές, διορίζει τον Τάσαρο τον Πρίντζη, πρώην αρχηγό του τμήματος άρσης βαρών του ΠΑΟ, ΓΓΝΑ και υπεύθυνο αθλητισμού γενικότερα. Ο κύριος Λάσκαρις συνεχίζει να στέλνει επιστολές, εξηγώντας το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα κατά την γνώμη του, ενώ άλλη μία φωτογραφία του γηπέδου στην κατάσταση που βρίσκεται θα δημοσιευθεί στον Τύπο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 10-1-1974
 

 

 

 
Ο Τάσαρος ο Πρίντζης θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις στου Ρέντη και θα τάξει αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο, υποχωρώντας φαινομενικά στα αιτήματα του Ολυμπιακού, άσχετα που λεφτά κι αυτός μόνο με το στόμα θα δώσει. Ποδοσφαιρικό γήπεδο θέλετε? Ό,τι θέλετε. Έτσι κι αλλιώς, τίποτε δεν θα γίνει...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 17-1-1974
 

 

 
Οι αγωγές βέβαια συνεχίζουν να σκάνε, αφού τα λεφτά που ΘΑ δίνονταν, ακόμη έρχονται από τη ΓΓΝΑ. Οι μελέτες της Επιτροπής Γηπέδου συνεχίζονται, ενώ αποφασίζεται και η μεταφορά του χλοοτάπητα στο Καραισκάκη. Ο χλοοτάπητας του Ρέντη, που είχε σπαρεί και στρωθεί με λεφτά που θα φορτωνόταν αργότερα ο Ολυμπιακός, θα τοποθετούνταν στο κρατικό γήπεδο του Καραισκάκη. Για να μην ξεχνιόμαστε τα γράφουμε αυτά...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 20-1-1974
 

 

 

 
Λίγες μέρες αργότερα στην ''Ακρόπολη'', ο Σταμάτης Γρατσίας, υπεύθυνος του αθλητικού τμήματος της πολιτικής αυτής εφημερίδας αλλά ταυτόχρονα και αρχισυντάκτης της ''Αθλητικής Ηχούς'' -κοίτα κάτι συμπτώσεις...- θα δημοσιεύσει ένα άρθρο με βάση το οποίο ''35 εκατομμύρια δραχμές από τα ταμεία της Επιτροπής Γηπέδου του Ρέντη έχουν φαγωθεί από διοικήσεις του Ολυμπιακού για να χρησιμοποιηθούν σε άλλους σκοπούς''. Η απάντηση της τότε διοίκησης ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ θα είναι αποστομωτική, με ένα ακόμη ιστορικό του θέματος Ρέντη να παρατίθεται στον Τύπο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 15-2-1974
 

 

 

 
Φυσικά, 35 εκ. δραχμές υπήρχαν μόνο στη βαζελοφαντασία του αντιολυμπιακού Τύπου. 10 εκ. δραχμές είχε αρπάξει από τα ταμεία της Επιτροπής Γηπέδου η διορισμένη διοίκηση Μπουζάκη των χουντοειδών το 1969 και ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ τα επέστρεψε πίσω, όπως αναφέρεται πιο πάνω (γράφεται πως είχε αρχίσει να τα επιστρέφει και κάποιους μήνες αργότερα ολοκληρώθηκε η μετακίνηση του χρηματικού ποσού).
 
Λίγο αργότερα, έπεσε η χούντα και ήρθε ο Καραμανλής. Από το καλοκαίρι του 1972 σταμάτησε να πληρώνει η ΓΓΑ τα έργα του Ρέντη και τα παράτησε όχι απλώς ημιτελή, αλλά στην αρχή τους. Ο αναγνώστης μπορεί να δει το τι παρέλαβαν οι ''επαναστάτες'' από την τότε διοίκηση Ανδριανόπουλου το 1965, τι έταξαν πως θα φτιάξουν στον κόσμο του Ολυμπιακού το 1968 και τελικά τι παρέδωσαν το 1974.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 10-1-1974
 

 
Θα επακολουθήσει μία ανάρτηση, όπου με συγκεκριμένα νούμερα θα δούμε το πού ξοδεύτηκε τι επί χούντας, αλλά και το τι έγινε τα επόμενα χρόνια, μέχρι να φτάσουμε στο 2003 και στην ανέγερση του σημερινού προπονητικού κέντρου με προσωπικά έξοδα του ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΟΚΚΑΛΗ και θα κλείσουμε με ένα ακόμη κείμενο, όπου συνοπτικά και δίχως φωτογραφίες-τεκμήρια που κουράζουν, θα δώσουμε την περίληψη του θέματος Ρέντη, ώστε να μπορεί ο καθένας ''με δυο λόγια'' να καταλάβει το τι έχει παιχτεί και πώς καταλήξαμε στο σήμερα από τα αρχικά σχέδια ανέγερσης γηπέδου στα τέλη της δεκαετίας του '50. Και δεν ξεχνάμε τις εγκαταστάσεις στη Ζέα...

Σχόλια

Εικόνα clark gheibol

Κοίτα, και να μην είναι το Ρέντη, κάτι άλλο σίγουρα θα μας έχτισε η Χούντα, τι δγιάλο, μόνο στο βάζελο, στο Νιόνιο και στη Γκούλα έδωνε;