ΓΗΠΕΔΟ ΡΕΝΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ



Συνεχίζουμε από εδώ, όπου είναι συγκεντρωμένες οι τρεις προηγούμενες αναρτήσεις και θα προστεθεί και αυτή. Ήρθε η ώρα να πάμε από το 1974 μέχρι το 2003 και αυτό που ισχύει μέχρι και σήμερα γύρω από το χώρο στου Ρέντη.
 
Με το που πέφτει η χούντα, ο τελευταίος ΓΓΝΑ, ο Τάσαρος ο Πρίντζης, όπως έχουμε δει χαρίζει λεφτά σε ΠΑΟ-ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Χολωμένος από την αποκάλυψη του ΦΩΤΟΣ, ο Τάσαρος δίνει μια συνέντευξη Τύπου την επομένη, όπου ''απαντάει'' με το γνωστό, βαζέλικο τρόπο του στα παραπάνω.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 27-7-1974
 

 

 
Το ποιος Συλλογος πήρε βέβαια τα πιο πολλά επί χούντας, το έχουμε δει αλλά και το βλέπουμε ακόμη και σήμερα, με τον συγκεκριμένο ΓΓΝΑ να έχει προλάβει στους 6 μήνες που έκατσε στο πόστο του όχι μόνο να γεμίσει τα ταμεία των ανταγωνιστών του Ολυμπιακού, αλλά να πληρώσει ακόμη και την εφορία του Πούσκας, του τότε προπονητή του ΠΑΟ. Στις γελοίες αιτιάσεις του, απαντά την άλλη μέρα το ΦΩΣ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 28-7-1974
 

 

 

 
Στα ταμεία του Ολυμπιακού δεν πήγε τίποτε από όσα λέει πως έδωσε ο Τάσαρος, την ώρα που όπως έχουμε δει η χρηματοδότηση των έργων στου Ρέντη είχε διακοπεί από το 1972. Όσο για τα υπόλοιπα, τα 10 εκ. δραχμές τα αφαίρεσε από τα ταμεία της Επιτροπής Γηπέδου η διορισμένη από τον Ασλάνα διοίκηση ''του Ολυμπιακού'', δηλαδή των χουντοειδών του Μπουζάκη, κάτι που ήδη αποδείξαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις πως ήξερε ο ίδιος ο Ασλάνας, ο ''αναμορφωτής'' του ελληνικού αθλητισμού. Και όχι μόνο δεν έκανε τίποτε για να σβηστεί αυτό το χρέος, όπως με την αγαπημένη του ομάδα, τον ΠΑΟ, την οποία ξεχρέωσε αρκετές φορές, αλλά υποχρέωσε τον ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ να επιστρέψει το ποσό στα ταμεία της Επιτροπής, κάτι που φυσικά και έγινε, αφού ο ΤΙΤΑΝΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ το τελευταίο πράγμα που ήθελε ήταν κρατικές χάρες από τους ''Επαναστάτες''.
 
Λίγες μέρες αργότερα, η κυβέρνηση Καραμανλή διορίζει ως νέο ΓΓΝΑ τον Πάνο Στασινόπουλο, ένα πρώην μέλος διοικήσεων του Ολυμπιακού και επί σειρά ετών σύμβουλο της ομάδας μας. Ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση του ''Εθνάρχη'' -του κώλου- να αποσυνδεθεί πλήρως με τα χουντοειδή. Βλέποντας την Παναθηναικοκρατία της επταετίας, επέλεξε έναν δηλωμένο Ολυμπιακό για ηγέτη του αθλητισμού, για να περάσει το μήνυμα ''Έλληνες πολίτες, εμείς είμαστε διαφορετικοί κι αντίθετοι με τους προηγούμενους''. Βεβαίως, στην πράξη αποδείχτηκε ότι όποιος και να πήγαινε σε αυτό το πόστο, πάλι τον Ολυμπιακό θα κυνηγούσε, αφού αυτές ήταν οι εντολές από πιο ψηλά. Η διοίκηση του Ολυμπιακού συγκρούστηκε πολλές φορές με τον Στασινόπουλο, για αρκετά θέματα. Τις πρώτες μέρες πάντως, μπήκε κι αυτός στο χορό. Άρχισε να τάζει, ως ''γνώστης'' μάλιστα εκ των έσω της κατάστασης και βέβαια ως γαλάζιο παιδί της Μεταπολίτευσης.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 10-10-1974
 

 
Ο Στασινόπουλος διέταξε έλεγχο στα οικονομικά των μεγάλων Συλλόγων, Ολυμπιακού-Παναθηναικού, όπως και των Ομοσπονδιών όλων των αθλημάτων, ώστε να δει τι είχε συμβεί επί επταετίας. Για τον Ασλανιδιακό, οι απάτες και τα σκάνδαλα σκάγανε το ένα μετά το άλλο, με εκατομμύρια σε παράνομα πριμ, παράνομες χορηγίες και έξοδα που δεν δικαιολογούνταν με κανέναν τρόπο. Θα αφιερώσουμε ειδική ανάρτηση αποκλειστικά για αυτά στο μέλλον, αν κι έχουμε βάλει ήδη αρκετά στην ενότητα ''Χούντα''. Για να μην κατηγορηθεί για μεροληψία, η ΓΓΑ διέρρευσε πως υπήρχε μια ''περίεργη'' χρέωση στα ταμεία του Ολυμπιακού, με σειρά επιχορηγήσεων ύψους 22,8 εκ. δραχμών τη διετία 1971-72.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 3-12-1974
 

 
Η διοίκηση ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ απάντησε την επομένη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 4-12-1974
 

 
Ήρθε πια και η ώρα του απολογισμού. Επίσημοι πίνακες με στοιχεία για το τι δώθηκε και πού στου Ρέντη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 15-12-1974
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ο Σταύρος Τσώχος, ρεπόρτερ που ήξερε καλά το θέμα από μέσα και το παρακολουθούσε στενά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας δεκαετίας, με επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Γηπέδου, προβαίνει σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της επταετίας στο γήπεδο του Ολυμπιακού. Τώρα οι πένες έχουν λυθεί, τα στόματα είναι ελεύθερα και διαβάζουμε ξεκάθαρα για την κοροιδία των χουντοειδών, που με την καραμέλα του δανείου των 120 εκ. δραχμών που όλο υπογραφόταν κι όλο στα λόγια έμενε, κατάφερναν να μπαινοβγαίνουν στο Καραισκάκη και να μην τους παίρνει φαλάγγι ο κόσμος για την ανικανότητά τους, μέχρι να εμφανιστεί ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ να βάλει μια τάξη. Στην τρίτη φωτογραφία, αναφέρονται και τα ποσά. Αθροίζοντάς τα, προκύπτει ένα σύνολο περίπου 69 εκ. δραχμών. ΑΥΤΑ ΕΔΩΣΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΝΤΗ, αλλά φυσικά φορτώθηκαν στην πλάτη του Ολυμπιακού. Ας θυμηθούμε το πότε δώθηκαν αυτά τα λεφτά. 30 εκατομμύρια δραχμές ήταν το δάνειο του Δεκεμβρίου του 1968
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 11-12-1968
 

 
δάνειο εικοσαετές με επιτόκιο 6,5%
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 19-7-1968
 

 
20 εκ. δραχμές δώθηκαν το δίμηνο Μαίου-Ιουνίου 1970
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 6-5-1970
 

 
ενώ όπως είδαμε πιο πάνω, 18,2 εκ. δραχμές δώθηκαν τη διετία 1971-72
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 4-12-1974
 

 
Ξαναβάζουμε και τις φωτογραφίες για το πώς ήταν το γήπεδο στου Ρέντη πριν έρθει η χούντα, στα εγκαίνια του 1965
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 28-8-1965
 

 
και μία φωτογραφία με το γήπεδο μετά τη χούντα, το 1974, όπως φαίνεται και πιο πάνω
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 10-1-1974
 

 
την ώρα που οι χουντικοί έταζαν αυτό
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 21-12-1968
 

 
Με βάση το συγκεντρωτικό πίνακα των ποσών που δαπανήθηκαν, 31,2 εκ. δραχμές δώθηκαν για τις κερκίδες του γηπέδου, που όπως βλέπουμε μάλιστα δεν καλύπτουν περιμετρικά όλο τον αγωνιστικό χώρο, 2,4 εκ. δραχμές ήταν οι μισθοί του προσωπικού, όσο δηλαδή κόστισε ο χλοοτάπητας -έλεος...- και οι ''μελετηταί'' Ρίζος-Στάικος πήρανε 4,4 εκ. δραχμές. Μιλάμε πως η ''Επανάσταση'' έβαλε τάξη στα οικονομικά του τόπου, έτσι? Πού να κλέψει εργολάβος. Πάνω από το κεφάλι τους ήταν οι καραβανάδες και ήλεγχαν τα πάντα. Κι όλα αυτά στην πλάτη του Ολυμπιακού φυσικά, που φορτώθηκε τα έξοδα και τις συνολικές δαπάνες...
 
Λίγο πολύ αυτή είναι η ουσία, αλλά το θέμα συνέχισε να αιωρείται. Η διοίκηση του Ολυμπιακού βρέθηκε μπλεγμένη δίχως να φταίει, την ώρα που αποχώρησε και ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ για σοβαρούς λόγους υγείας από την προεδρία του Συλλόγου μας και ρευστό έπαψε να υπάρχει. Τις υπογραφές για τα έργα που ΘΑ γίνονταν τις έβαζαν άνθρωποι του Ολυμπιακού, αλλά τα τοκοχρεωλύσια του δανείου όφειλε να τα καταβάλλει η ΓΓΑ, μέχρι να ανεγερθεί το γήπεδο, να αρχίσουν να δεσμεύονται έσοδα από τις εισπράξεις των εισιτηρίων και να αποπληρωθούν οι οφειλές του Ολυμπιακού πια προς το κράτος. Θυμίζουμε πως το θέμα ήταν να μην χρωστάει ο Ολυμπιακός στο Ταμείο Παρακαταθηκών, σε έναν απρόσωπο και άσχετο με τον αθλητισμό δημόσιο φορέα, αλλά στη ΓΓΑ, ώστε αν χρειαστεί να δεσμευτούν επιχορηγήσεις προς τον Σύλλογο και να μην κινδυνεύσουμε με κατασχέσεις. Αρκεί φυσικά η ΓΓΑ να έμενε συνεπής και να κάλυπτε τις υποχρεώσεις της, πληρώνοντας το δάνειο, κάτι που δεν έκανε. Μεταπολιτευτικά, αλλά και για 2 χρόνια μέσα στη δικτατορία όπως είδαμε, από το 1972 ως το 1974, δεν δώθηκε ούτε δεκάρα τσακιστή για του Ρέντη και η διοίκηση του Θρύλου βρισκόταν κάθε λίγο και λιγάκι αντιμέτωπη με αγωγές και κατασχέσεις. Όχι που θα ήταν διαφορετικός από τους ''Επαναστάτες'' και θα έκτιζε γήπεδο ο ''Εθνάρχης'' του κώλου στον Ολυμπιακό...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 11-8-1975
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 29-9-1975
 

 
Στο παραπάνω απόκομμα, βλέπουμε και την τύχη των εγκαταστάσεων στη Ζέα. Το Δημόσιο, λέει, έκανε τα πάντα για να σταματήσει τα έργα που φυσικά δεν είχαν ολοκληρωθεί επί χούντας. Ήταν κι αυτό ένα μόνιμο θέμα στις Γενικές Συνελεύσεις των μελών του Ολυμπιακού επί προεδρίας ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, όπως διαβάζουμε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 20-2-1976
 

 

 
Το οικονομικό πρόβλημα για το Σύλλογο έχει γίνει πια οξύτατο, αφού ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΓΑ. Αυτό είναι και το ζουμί. Το δάνειο που δεν πληρώνεται από το κράτος, δεν φτάνει που οδηγεί στο να μην κτιστεί το γήπεδο, αλλά ''ρουφάει'' και λεφτά που δικαιούται ο Ολυμπιακός από τα ταμεία του, όπως κάθε Ερασιτεχνικός Σύλλογος τότε. Ακόμη και σήμερα, τα ερασιτεχνικά σωματεία με κρατικές επιχορηγήσεις συντηρούνται, για όσους δεν ξέρουν. Ένα ακόμη ιστορικό της υπόθεσης παρατίθεται στον Τύπο παραμονές Χριστουγέννων του 1976.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 21-12-1976
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ενώ λοιπόν πίεζαν τον Ασλάνα οι τότε διοικούντες τον Θρύλο να μην αρχίσουν τα έργα, αν δεν εκταμιευθεί οριστικώς το δάνειο των 120 εκ. δραχμών, αυτός επέμενε και μετά βρέθηκε ο Ολυμπιακός εκτεθειμένος. Άνθρωποι της Εταιρείας Θεμελιώσεως, που θα έκτιζε το γήπεδο, αναγνώριζαν πως λεφτά έπαιρναν μόνο από το κράτος, την ώρα που κατά τη Μεταπολίτευση ο Θρύλος βρέθηκε να χρωστάει λεφτά για δάνειο που ποτέ δεν ήθελε να πάρει και ποτέ δεν πλήρωσε τις δόσεις του, όπως είχε εξ αρχής συμφωνηθεί. Επίσημα έγγραφα του κράτους υπάρχουν πιο πάνω, από τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού, τον κύριο Θανόπουλο, που υπήρξε και μέλος της Επιτροπής Γηπέδου κατά την επταετία. Το Κράτος εκεί αποφασίζει να δώσει νέο δάνειο, στα λόγια πάλι, 20 εκ. δραχμών, ώστε ''να συνεχιστούν τα έργα'', δάνειο που πυροδοτεί πολλές αντιδράσεις στα τότε μέλη του Ολυμπιακού, αφού ήταν πιθανό να το ''τσιμπήσουν'' επί τόπου οι πιστωτές του Συλλόγου και απλώς να αυξηθεί το χρέος δίχως να εισρεύσει ρευστό στα ταμεία μας.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 29-1-1977
 

 
Βλέπουμε πως ακόμη και ο Σέμπος στην Ηχώ αναγνώριζε τον ΕΜΠΑΙΓΜΟ του Θρύλου στο θέμα του γηπέδου. Θα δωθούν κάποια χρήματα, όχι όλα από τα παραπάνω 20 εκ. δραχμές, την ώρα που ο Σύλλογος φυτοζωεί και οι επιχορηγήσεις συνεχίζουν να δεσμεύονται. Τα λεφτά θα πάνε στην πληρωμή της Εταιρείας Θεμελιώσεως και σε κάποια στοιχειώδη έργα συντηρήσεως, ώστε να μπορούν να κάνουν καμιά προπόνηση οι ποδοσφαιριστές του Θρύλου στου Ρέντη και να μην κινδυνεύουν από τα χαλάσματα. Φυσικά, με αρκετά εκατομμύρια να χάνονται ετησίως από τις επιχορηγήσεις που δεν έφταναν στα ταμεία του Ολυμπιακού, όλοι αυτοί πληρώνονταν με έσοδα του Θρύλου ουσιαστικά.
 
Κάπου εκεί θα έρθει ο επαγγελματισμός στο ποδόσφαιρο και θα χωριστεί από τα υπόλοιπα τμήματα. Με μπροστάρη τον ''ανοιχτοχέρη'' τον Νταιφά, για αρκετό καιρό θα συντηρείται ένα πρόβλημα στις σχέσεις ΠΑΕ-Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, αφού τα νόμιμα ποσοστά από τα εντός έδρας παιχνίδια του ποδοσφαιρικού τμήματος στο Καραισκάκη θα αποδίδονται στο Σύλλογο αν και όποτε το θέλει ο Σταύρακας. Σε μια χρονική περίοδο που αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις των δύο πλευρών, ο Νταιφάς ανέλαβε να βρει μια γερμανική εταιρεία για να ανεγερθεί το γήπεδο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 4-3-1984
 

 
Εκεί κάπου θα επανέλθει το θέμα των ''χρεών'' του Ολυμπιακού προς το κράτος για το περιβόητο δάνειο από το 1968. Προσημείωση της Εθνικής Τράπεζας για χρέη 45 εκ. δραχμών, με τον Κουλούρη, τον τότε ΓΓΑ της Πασοκοκρατίας, να τάζει 300 εκ. δραχμές για να γίνει το γήπεδο. Μαθημένος στο ''θα θα θα'' κι αυτός από το κόμμα του, βρήκε ως θύμα τον Ολυμπιακό, κατ'εντολήν του αφεντικού του και πραγματικού Πασοκάρχη, του ΚΑΡΚΙΝΟ-γιάννη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 8-4-1984
 

 
Για να διαπιστωθεί το μέγεθος της κοροιδίας όλων των πολιτευμάτων και κυβερνήσεων προς τον Ολυμπιακό γύρω από το θέμα Ρέντη, παραθέτουμε τις επισήμως ανακοινωθείσες χορηγίες από το νούμερο ένα Πασοκόσκυλο διαχρονικά, το Λαλιώτη, που ήταν, ας το πούμε έτσι, υπεύθυνος για τον Αθλητισμό τότε, τον Αύγουστο του 1984.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 9-8-1984
 

 

 
Μιλάμε για 10 χρόνια μετά την πτώση της χούντας, όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως οι επιχορηγήσεις προς τον Θρύλο συνέχισαν να δεσμεύονται, λόγω της αδυναμίας πληρωμής ενός δανείου προς το Ταμείο Παρακαταθηκών που ποτέ δεν θέλησε ο Θρύλος να πάρει, που η ΓΓΑ ανέλαβε να πληρώνει και που τελικά το φορτώθηκε ο Ολυμπιακός. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως με τα 5-6 εκ. δραχμές ετησίως από την όποια κρατική επιχορήγηση -ποσό που ήταν μεγαλύτερο τελικά, όπως αναγράφεται παραπάνω, με την ενσωμάτωση κι άλλων Ομοσπονδιών-, που βλέπουμε ότι έπαιρνε ο Παναθηναικός, αλλά και τα έσοδα από τα εισιτήρια των ποδοσφαιρικών αγώνων του, σε μία δεκαετία ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να εξοικονομήσει ένα σημαντικό ποσό για έργα στο γήπεδο του Ρέντη, εφόσον ο χώρος του ανήκε πριν το 1967. Δεν εννοούμε πως και τα 6 εκ. δραχμές της επιχορήγησης θα πήγαιναν εκεί, ούτε πως όλα τα έσοδα στα ταμεία του Ερασιτέχνη από τα εισιτήρια των εντός έδρας αγώνων στο Καραισκάκη της ομάδας ποδοσφαίρου θα πήγαιναν για το γήπεδο στου Ρέντη. Για ένα τμήμα αυτών μιλάμε. Εύκολα θα μπορούσε μόνος του να κτίσει κερκίδες -και όχι τις μισές- και να βάλει χόρτο κάτω στο έδαφος ο Ολυμπιακός, αφού το συνολικό ποσό, δίχως χρέη να ταλαιπωρούν το Σύλλογο, μπορούσε να ξεπεράσει και τα 100 εκ. δραχμές, με σωστή διαχείριση πάντοτε. Αντ'αυτού τα χρέη έπνιγαν τον Ολυμπιακό. Τα χρόνια περνούσαν και δεν βρίσκαμε άκρη στο πρόβλημα. Ο Κουλούρης, έναν χρόνο αργότερα, ανακοινώνει και πάλι πως θα εξοφλήσει το δάνειο του Ολυμπιακού. Στα λόγια φυσικά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 4-4-1985
 

 

 

 
Τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του Ερασιτέχνη είχαν δει το έργο πολλές φορές και ζητούσαν έγγραφες δεσμεύσεις και εγγυήσεις του κράτους πως το χρέος θα πάψει να βαραίνει τις πλάτες του Συλλόγου. Φυσικά, μιλάμε για τα μέσα της δεκαετίας του '80 και το θέμα άρχισε να κομματικοποιείται, όπως τα πάντα στην Ελλάδα τότε, με τα πασοκόσκυλα από τη μία μεριά να συγχαίρουν τον αχυράνθρωπο του ΚΑΡΚΙΝΟ-γιάννη, τον Κουλούρη, αλλά και τα γαλάζια παιδιά από την άλλη να στήνουν το δικό τους μέτωπο, με μπροστάρη τον ''αβέρτο'' τον Νταιφά, που με το ''κόψε-κόψε'' από παντού προετοίμαζε από τότε την πορεία υποβιβασμού και την αγωνιστική εξαθλίωση του 1987-88.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 9-4-1985
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 10-4-1985
 

 

 
Ο Κουλούρης ξεκαθαρίζει πως η χούντα δεν έκανε τίποτε στου Ρέντη πλην του χόρτου κάτω, τα γαλάζια παιδιά του ''Εθνάρχη'' -του κώλου- περάσανε μόνο στίβο γύρω από τον αγωνιστικό χώρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου με 4 ολόκληρα εκατομμύρια δραχμές -αυτό θα πει ''αβερτοσύνη'' στις κοινωνικές δαπάνες της δεξιάς- και μετά έβαλε την πασοκική κασέτα. Θα θα θα. ΘΑ έφτιαχνε γήπεδο, αλλά έλειπαν οι μελέτες -από το 1968 μελέτες υπήρχαν, πώς θα κονομάγανε όμως τα τσακάλια οι μηχανικοί και οι εργολάβοι? Φτιάξτε κι άλλες-. ΘΑ έδινε 50 εκ. δραχμές για έργα, αλλά ακόμη τα δίνει. ΘΑ έδινε 3,5 εκατομμύρια για την εξυπηρέτηση του δανείου του 1968, αλλά οι τόκοι και τα συνολικά χρέη ανέβαιναν κάθε χρόνο, όπως θα δούμε και πιο κάτω. Στο μόνο που επιβεβαιώθηκε ήταν στο ότι ''η Τράπεζα δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια εις βάρος του Ολυμπιακού''. Αυτό όντως συνέβη. Με ένα τμήμα των επιχορηγήσεων που στερούνταν οι αθλητές του Συλλόγου μας, αποπληρώθηκαν κάποιες οφειλές και προς το παρόν ησυχάσαμε κάπως. Βέβαια, ούτε λόγος για εξόφληση χρεών ή για ανέγερση γηπέδου, έτσι? Εκλογές είχαμε το 1985, πετάχτηκαν τα κλασικά πυροτεχνήματα, έπεσε το τυράκι για να μην γκρινιάζει ο κόσμος και να μην κινδυνεύσει άμεσα ο Θρύλος με κατασχέσεις και αγωγές και έχει ο Θεός για μετά.
 
3 χρόνια αργότερα, ο Κοσκωτάς αγόραζε τον έναν παίκτη μετά τον άλλον. Πάνω στον οίστρο του, άρχισε να διαρρέει σχέδια για νέο γήπεδο στου Ρέντη αποκλειστικά με ''δικά του'' λεφτά. Δεν πρόλαβε να το αγοράσει και αυτό (περιορίστηκε σε κάποιες μάνες, δεν ξέρω, κάτι τέτοια άκουγα). Λίγο μετά έσκασε το πόρισμα Χαλικιά για τις καταχρήσεις στην Τράπεζα Κρήτης και φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό με τη βοήθεια του Ανάργυρου. Εκείνη την περίοδο τα χρέη για το γήπεδο στου Ρέντη ξαναβγήκαν στην επιφάνεια, αφού και πάλι τα ταμεία του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού άρχισαν να αδειάζουν.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 12-11-1988
 

 
Κάποιους μήνες αργότερα, στο εκλογικό έτος 1989, ίσως από τύψεις για τα όσα είχε αφήσει να συμβούν στον Ολυμπιακό με τον αχυράνθρωπό της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ''χάρισε'' το χρέος της χούντας.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 17-5-1989
 

 
Τι ''χαρίστηκε'' ακριβώς? Το δάνειο που ποτέ δεν ήθελε να πάρει ο Ολυμπιακός, που το πήρε ο Ασλάνας στο όνομα του Ολυμπιακού και του το φόρτωσε μετά και που ουσιαστικά το είχαμε πληρώσει 5 και 6 φορές, με τη δέσμευση των κρατικών επιχορηγήσεων ή έστω μέρους αυτών, λόγω της μη εξυπηρέτησής του από τη ΓΓΑ. Μιλάμε για ''σκάνδαλο υπέρ του γαύρου από τη Μελίνα'', έτσι? Το μόνο που κερδίσαμε ήταν πως μέσα στα υπόλοιπα χρέη της λαίλαπας Κοσκωτά-Ανάργυρου, δεν είχαμε και τα υπολείμματα της χούντας να μας καταδιώκουν ΑΔΙΚΑ. Στην πράξη, φυσικά, πάλι ριγμένοι ήμασταν στις επιχορηγήσεις.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 17-6-1989
 

 
Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ. Επιχείρησε να κτίσει και αυτός γήπεδο στου Ρέντη, με μακέτες να κατατίθενται, αλλά το έργο δεν περπάτησε και προτιμήθηκε το Καραισκάκη όπως ξέρουμε. Στο χώρο του Ρέντη κτίστηκε υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο, που εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2003, μέσα σε πρωτοφανείς εκδηλώσεις χαράς του κόσμου του Ολυμπιακού.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 17-11-2003
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 17-11-2003
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ 17-11-2003
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ GOAL NEWS 17-11-2003
 

 
O ΣΩΚΡΑΤΗΣ, αυτός ο γίγαντας του Ολυμπιακού μας, όχι μόνο έκτισε με δικά του λεφτά το προπονητικό κέντρο, αλλά δέσμευσε την ΠΑΕ Ολυμπιακός εφ όρου ζωής να δίνει ενοίκιο 25.000 ευρώ το μήνα στα ταμεία του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, ώστε να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις αυτές. ΟΧΙ ΟΠΩΣ Η ΠΑΙΑΝΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟ-ΓΙΑΝΝΗΔΩΝ, ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ''ΘΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ'' ΚΑΙ Η ΠΑΕ ΠΑΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟ-ΓΙΑΝΝΗΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ. ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Για τον σκοπό αυτό, έδωσε την εκμετάλλευση του προπονητικού κέντρου σε μια εταιρεία, την ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ, η οποία εκμεταλλεύεται εμπορικά και το σήμα του Ολυμπιακού, ώστε να υπάρχουν κάποια έσοδα κι αν πέσει έξω, να μπορεί να δανειοδοτηθεί -ερασιτεχνικό σωματείο δεν γίνεται να πάρει δάνειο από τράπεζα ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για παράδειγμα και να καλύψει πιθανά ελλείμματά της-. Με βάση τον πρώτο δημοσιευθέντα ισολογισμό της ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ το καλοκαίρι του 2004, διαβάζουμε
 
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ 2004
 

 
5,2 εκ. ευρώ ήταν το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Αυτά τα χρήματα έδωσε ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ από την τσέπη του για να συσταθεί η ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ. Με λίγα λόγια
 
5,2 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΟΣΤΙΣΕ ΤΟ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ, ΠΟΥ ΕΚΤΙΣΕ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΙΣΕ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΣΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.
 
Αυτή η εταιρεία, η ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ, το φθινόπωρο του 2010 πέρασε στην κατοχή του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ, μετά τη μεταβίβαση της ΠΑΕ Ολυμπιακός από το ΣΩΚΡΑΤΗ. Προκηρύχθηκε αμέσως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αυτήν την στιγμή, το νέο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας έχει διαμορφωθεί στα 5,9 εκ. ευρώ.
 
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ 2012
 

 
6 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΑΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ, αποζημιώνοντας τον ΣΩΚΡΑΤΗ αλλά και βάζοντας ζεστό χρήμα στα ταμεία της εταιρείας με το που την αγόρασε το 2010.
 
Εδώ κλείσαμε την παρουσίαση των στοιχείων γύρω από το θέμα του Ρέντη. Θα επακολουθήσει μία ανάρτηση όπου δίχως φωτογραφίες, περιληπτικά, θα εξηγούμε το τι έγινε με χρονική σειρά, ώστε να το διαβάσουν κι αυτοί που βαριούνται να ψάχνουν και να μπορούν στο μέλλον να ανατρέχουν εκεί για απαντήσεις στις απορίες που έχουν οι ίδιοι ή άλλοι φίλοι τους, π.χ. κάποιοι αντιολυμπιακοί και έτσι θα ολοκληρώσουμε την αναζήτησή μας. Βέβαια, πού ξέρετε, στο μέλλον μπορεί να επιστρέψουμε εδώ, αφού το Καραισκάκη ΔΕΝ μας ανήκει και ίσως χρειαστεί να κτίσουμε επιτέλους δικό μας γήπεδο. Καλό είναι να γνωρίζουμε το σκηνικό γύρω από την υπόθεση Ρέντη, με αρχή-μέση και τέλος, ώστε να αποκρούσουμε τη λάσπη που λογικά και τότε θα εκτοξεύεται εις βάρος του Ολυμπιακού μας. Μέχρι τότε, ας μας μείνει η ουσία γύρω από αυτήν την πονεμένη ιστορία.
 
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ''ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ'' ΜΕ ΤΙΣ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ-ΚΟΚΚΑΛΗΣ-ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ-ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ. ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ...

Σχόλια

Εικόνα nik7os

Υποκλίνομαι.....