ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ '30



Επανερχόμαστε στην ανάρτηση για το προσωνύμιο ''Θρύλος'' από τη δεκαετία του '30. Στις 4 τελευταίες φωτογραφίες, αφού μαθαίνουμε πως και ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν οπαδός του Θρύλου, αναφέρεται μια ιστορία γύρω από μιαν επιστολή που έστειλε ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Τσαλδάρη, ο Χατζίσκος, κατά του Ολυμπιακού. Ας δούμε λοιπόν τι συνέβη, γιατί το θέμα έχει ενδιαφέρον για το μέγεθος του Θρύλου και την απήχηση του ονόματός του από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του.
 
Εν όψει των Χριστουγέννων του 1932, οι μεγάλες ομάδες Αθηνών-Πειραιώς προσκαλούν την ουγγρική Νεμζέτι για μια σειρά φιλικών αγώνων επί ελληνικού εδάφους. Ομάδα με μεγάλη φήμη, ήταν μια καλή ευκαιρία για τα σωματεία να γεμίσουν τα ταμεία τους από τις εισπράξεις των αναμετρήσεων, αλλά και για τον κόσμο να δει λίγη μπαλίτσα. Αφού βάζελος και ΑΕΚ τρώνε τα μούτρα τους, αναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ο Θρύλος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Μόνο που στην αναμέτρησή του με τους Ούγγρους, τα πράγματα θα ξεφύγουν και θα αρχίσει να πέφτει ξυλίκι.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 26-12-1932
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 28-12-1932
 

 

 

 

 

 

 

 

 
''Πάλι οι Πειραιώτες θα σώσουν την τιμή του ποδοσφαίρου μας'', γράφει η ''Ακρόπολις''. Μάλιστα αναφέρει τον Θρύλο ως ''κόκκινη θύελλα''. Η κόκκινη θύελλα, λοιπόν, κέρδισε τους Ούγγρους, οι οποίοι περίμεναν να συναντήσουν και πάλι ομαδούλες σαν τον Παναθηναικό και την ΑΕΚ. Μόλις είδαν τι εστί Θρύλος, τσαντίστηκαν και άρχισαν να βαράνε στο ψαχνό. Εκεί επάνω επενέβη ο τότε υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Παναγή Τσαλδάρη, ο Χατζίσκος.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ 5-1-1933
 

 

 

 

 
Στο τέλος είναι το ζουμί. ''Δεν αποκλείεται να έγιναν εισηγήσεις ορισμένων εχθρών του Ολυμπιακού προς το Υπουργείο, ίσως και κάποια σωματεία να κατεφέρθησαν κατά του Ολυμπιακού''. Πάει πουθενά το μυαλό σας? Σε κάθε περίπτωση, ο ΓΙΩΡΓΑΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ έβαλε στη θέση τους όλους τους αντιολυμπιακούς, ακούγοντας τον κόσμο μας που ''κατά εκατοντάδες προσέρχονταν στα γραφεία του Ολυμπιακού, για να υπογράψουν απαντήσεις εναντίον του Χατζίσκου'', σύμφωνα με την εφημερίδα. 5 Ιανουαρίου όλα αυτά. Στις 13 Ιανουαρίου έπεσε η κυβέρνηση Τσαλδάρη και από τις 16 Ιανουαρίου ανέλαβε και πάλι ο Βενιζέλος. Ας ξαναδούμε τον αντίκτυπο της απάντησης ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ στον αντιολυμπιακό Υπουργό των αντιβενιζελικών.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ 14-1-1933
 

 

 

 

 
Αντιγράφουμε το χαρακτηριστικό απόσπασμα
 
Η Κυβέρνησις χτες έπεσε. Μαζί με αυτήν και ο Χατζίσκος, που απέστειλε το γνωστόν έγγραφον προς τον Ολυμπιακόν. Οι φανατικοί ανέπνευσαν κι ένιωσαν χαρά, ας ήταν και αντιβενιζελικοί. Κάποιος μάλιστα χθες όλη μέρα επέμενε να μου λέει ''Ο Ολυμπιακός έριξε την Κυβέρνηση. Ας μην έγραφε το μανιφέστο εκείνο ο Χατζίσκος και σου'λεγα αν έριχνε ο Βενιζέλος την Τσαλδαρική Κυβέρνηση''. Άλλωστε μη λησμονείτε πως ο κ. Βενιζέλος είναι οπαδός του Ολυμπιακού. Το είπε πολλές φορές κι ενδιαφέρεται για την ομάδα. Πολλοί μάλιστα επιμένουν στο ότι, όταν παίζει ο Ολυμπιακός, ο φοβερός διπλωμάτης και πολιτικός Κρητικός ρωτάει τηλεφωνικώς να μάθει τα αποτελέσματα. Όπως και να'χει το πράγμα η αλήθεια είναι μία. Ο Ολυμπιακός είναι η ομάς που συγκεντρώνει το 70% των φιλάθλων.
 
Φυσικά, τους βενιζελικούς μαζί με τους αντιβενιζελικούς, το Βενιζέλο, τον Τσαλδάρη, το Γούναρη και όλους τους πολιτικούς, εμείς τους γράφουμε στα φρύδια μας. Ο Ολυμπιακός είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερο μέγεθος από όλους τους. Το 70% των φιλάθλων, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της ''Αθλητικής Φωνής'', ήταν γαύροι από το 1933. Τι να κλάσουν οι πολιτικοί και οποιοσδήποτε άλλος θεσμός μπροστά σε αυτό το φαινόμενο που λέγεται λαός του Θρύλου? Αυτοί κερδίζουν από το μεγαλείο της ομάδας μας, όχι ο Θρύλος από αυτούς. Απλώς παραθέτουμε τα παραπάνω ενδεικτικά, ώστε να φανεί το τι σήμαινε και το τι σημαίνει μιαν ολόκληρη ζωή ο Ολυμπιακός για τη χώρα μας και πώς τον αγκάλιαζαν οι πιστοί του. Και για του λόγου το αληθές, ας δούμε και το παρακάτω, από μία άλλη εφημερίδα της εποχής.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 30-12-1932
 

 

 
Αντιγράφουμε το χαρακτηριστικό απόσπασμα.
 
Η ομάς του Θρύλου με τις ασπροκόκκινες φανέλες σαν κάνει ''γιουρούσια'' στο αντίπαλο στρατόπεδο, μοιάζει με ακατάσχετο χείμαρρο που τίποτα δεν μπορεί να του κόψει την ορμή και την ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η τέχνη που συνδυάζεται με την ορμή, η αποτελεσματικότητα με την επίθεση και η άμυνα με τη θετική απόκρουση. Αυτό με δυο λόγια λέγεται ποδοσφαιρικό θαύμα. Και το θαύμα αυτό όποια ομάς το κάνει παίρνει δικαιωματικά τον τίτλο ''Ομάς του Θρύλου''. Το προνόμιο αυτό το'χει χρόνια τώρα ο Ολυμπιακός. Ολυμπιακός, λοιπόν και Θρύλος είναι η πιο τρανή εκδήλωση της επιβολής.
 
Για άλλη μια φορά δικαιώνονται τα λαγουδάκια που μας λένε ''μόνο το ΦΩΣ σας έλεγε Θρύλο μετά το φιλικό με τη Σάντος το 1961. Μόνοι σας τα λέτε και μόνοι σας τα πιστεύετε ρε γαύροι''. Εμείς τι άλλο να πούμε επ'αυτού?
 
Υ.Γ. Όλα τα σχετικά με το προσωνύμιο ''Θρύλος'' και το από πότε το αποκτήσαμε, εδώ. Θα μπούνε πολλά ακόμη σε αυτό το tag, να είστε σίγουροι...