ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΑΣΤΑΣ, Ο ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ



Συμπληρώνονται σήμερα 9 χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Κυράστα. Τα αφιερώματα που γίνονται συνήθως τέτοια μέρα προέρχονται από μέσα που πρόσκεινται στον ΠΑΟ. Επειδή λοιπόν εκεί δεν θα διαβάσετε όλη την αλήθεια, πάμε να δούμε το ποιος πραγματικά ήταν ο Γιάννης Κυράστας.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 25-7-1971
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 21-3-1975
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Το 1981, κάνοντας χρήση της οκταετίας που ίσχυε τότε, υπέγραψε στον ΠΑΟ. Ο κυριότερος λόγος για αυτό δεν ήταν το ότι μάλωσε με τον Νταιφά, ούτε τα λεφτά του Βαρδινογιάννη. Έπαιζαν και αυτά, αλλά περισσότερο από όλα μέτρησε το ότι προπονητής τότε στον ΠΑΟ ήταν ο Λάκης ο Πετρόπουλος, αυτός που τον είχε καθιερώσει στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού από το 1973 και μετά. Ως παίκτης του ΠΑΟ προκάλεσε αρκετές φορές τον κόσμο του Θρύλου, με χαρακτηριστικότερη το επιδεικτικό κούνημα της φανέλας με το τριφύλλι προς την κερκίδα των γαύρων, στο ''θρυλικό'' 3-2 των Δέδε-Ζλατάνου-Βουράκη τον Ιανουάριο του 1982 στη Λεωφόρο. Από εκεί και πέρα, όμως, ακόμη και μετά από αυτήν του την ενέργεια, φρόντισε να απολογηθεί, τρόπον τινά, λέγοντας πως ''τιμώ τους οπαδούς του Ολυμπιακού, δεν ήθελα να τους προσβάλω''. Ως προπονητής, ιστορική έχει μείνει η αντίδρασή του μετά το ΓΕΛΟΙΟ πέναλτυ του Σωτηρόπουλου στο ΟΑΚΑ το 1998, που προκάλεσε την απόσυρση του πανάκριβου μηχανήματος ανάλυσης αμφισβητούμενων φάσεων της NOVA, με την ονομασία virtual replay, αφού είχε αγοραστεί για να κατηγορούν τον Ολυμπιακό και γύρισε τούμπα η φτιάξη, σε σημείο να απαιτεί φορτικά ο ''καπετάνιος'' να μην το ξαναδεί μπροστά του.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 24-8-1998 εδώ
 
Στο διαιτητή φόρτωσε τα πάντα ο Γιάννης Κυράστας.
«Δεν ξέρεις τι σφυράς, δεν βλέπεις, ρε απατεώνα; » φώναξε στο 90' ο τεχνικός του Πανηλειακού στον Πειραιώτη Στεφανόπουλο (όταν ο Μίκλαντ πήγε να σηκώσει από το έδαφος τον Τόγια, που έκανε τον ψόφιο... κοριό). Κι εκείνος βέβαια τον απέβαλε. Λίγα λεπτά κατόπιν, στην αίθουσα συνεντεύξεων, ο Κυράστας κατηγόρησε τον ρέφερι για «αλλοίωση αποτελέσματος»... σέρνοντάς του κι άλλα τινά:

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 24-8-1998

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 23-8-1998
 
 
Την επόμενη χρονιά, τα ξέχασε αυτά και προσπάθησε να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την ομάδα στην οποία ήταν τότε προπονητής, τον ΠΑΟ, που υποτίθεται τον κυνηγούσε ''η παράγκα του Κόκκαλη'', θέμα που έχουμε αναλύσει και στο οποίο θα επανέλθουμε. Παρά το ότι έφυγε και ξαναγύρισε στον πάγκο του ΠΑΟ το καλοκαίρι του 2001, φαίνεται πως μέσα του άλλα πράγματα ένιωθε. Έτσι, ανήμερα της κατάκτησης του 7ου σερί πρωταθλήματος από τον Θρύλο με το 1-5 στην Ξάνθη, στις 25 Μαίου 2003, βγήκε στην κυριακάτικη αθλητική εκπομπή της τηλεόρασης του ALPHA, που είχε τότε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος Ελλάδος και δήλωσε τα παρακάτω.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 27-5-2003
 
 
Το ''κυρ-Γιάννη, καλό ψάρεμα'', δεν του το αφιέρωσε μόνο η Ηχώ, αλλά και η άλλη παναθηναική εφημερίδα, το DERBY του Γκόντζου. Αιτία για αυτές τις δηλώσεις του ήταν το φημολογούμενο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού να τον προσλάβει ως τεχνικό το καλοκαίρι του 2003. Το άνοιγμά του προς τους γαύρους, αν και άγαρμπο, δεν ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητο. Η επιμονή μας τότε ως θύρα 7 απέτρεψε το ενδεχόμενο να τον δούμε με τα ερυθρόλευκα, αφού δεν είχε περάσει πολύς καιρός από το 2000 και τα όσα δήλωνε δημόσια κατά του Ολυμπιακού. Την επόμενη χρονιά και μετά την απόλυση Προτάσοφ, οι φήμες εντάθηκαν εκ νέου για πρόσληψη του Κυράστα στον Ολυμπιακό. Το βέτο μας ως θύρα 7 για λύση Αναστόπουλου ή Αλέφαντου πάγωσε προς στιγμήν τις συνομιλίες, αλλά εκεί προς τα μέσα Μαρτίου 2004 υπήρχε διάχυτη πια η αίσθηση σε πολλούς δημοσιογράφους ότι το καλοκαίρι ο Κόκκαλης θα το τολμούσε και θα έφερνε τον Κυράστα στο τιμόνι του Ολυμπιακού. Τελικά την 1η του Απριλίου 2004 πέθανε ο κυρ-Γιάννης και δεν πρόλαβε να ικανοποιήσει καταπώς φαίνεται το όνειρό του, να δουλέψει δηλαδή ως προπονητής στον Ολυμπιακό. Ούτως ή άλλως, να πούμε την αλήθεια, παρά τις φήμες δεν βλέπαμε να οδηγούνται σε ''γάμο'' επαγγελματικά με τον Σωκράτη, αφού οι οπαδοί έβγαζαν αφρούς στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης. Έβαλε κι αυτός το χεράκι του, ήταν κι άτυχος, του πέσανε όλα μαζί. Όπως και να'χει, η ιστορία δεν αλλάζει και είναι αυτή.
 
Υ.Γ. 1 Στην αρχική φωτογραφία της ανάρτησης βλέπουμε τον Κυράστα με τη φανέλα του Ολυμπιακού να πανηγυρίζει την ιστορική πρόκριση επί της Σέλτικ το 1974. Η άλλη φωτογραφία από τη συνέντευξη του Μαρτίου 1975 στο ΦΩΣ είναι με τον πατέρα του Παναγιώτη και το δημοσιογράφο της εφημερίδας Άρη Μελισσινό.
 
Υ.Γ. 2 Είδατε, προσπαθήσαμε να'μαστε καλά παιδιά και να μην προκαλέσουμε. Αλλά αφού φτάσαμε ως εδώ και το έφερε η κουβέντα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 26-1-1998