ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ 1952



Κυριακή 15 Ιουνίου 1952. Στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας διεξάγεται ο επαναληπτικός τελικός Κυπέλλου Ελλάδος, μεταξύ Ολυμπιακού και Πανιωνίου. Στη 1 Ιουνίου είχε γίνει το πρώτο παιχνίδι, στο ίδιο γήπεδο, μεταξύ των δύο ομάδων και έληξε ισόπαλο με σκορ 2-2 και τον Μπάμπη Δρόσο του Θρύλου να ισοφαρίζει στο τελευταίο λεπτό, κλέβοντας τον τίτλο μέσα από τα χέρια του Πανιωνίου. Ο κανονισμός τότε όριζε επαναληπτικό παιχνίδι και 2 εβδομάδες αργότερα οι δύο αντίπαλοι συγκρούστηκαν εκ νέου. Ο Θρύλος, με γκολ του Δαρίβα και του Κανσού, θα κερδίσει με σκορ 2-0 και θα στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδος της σεζόν 1951-52. Για το πρώτο γκολ, υπήρξε αμφισβήτηση για το αν η μπάλα πέρασε την γραμμή. Ο διαιτητής Γκικόπουλος αρχικά διέταξε να συνεχιστεί το παιχνίδι, αλλά μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των παικτών του Θρύλου, συμβουλεύτηκε τον επόπτη Κουτσομίχο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως η μπάλα πέρασε ολόκληρη την γραμμή. Έτσι μέτρησε το γκολ, το οποίο η μοναδική αθλητική εφημερίδα της εποχής, ''Αθλητική Ηχώ'', θεωρεί κανονικότατο. Ας δούμε το πώς η παρέα του Νεστορίδη και του Πεντζαρόπουλου βρήκε το μάστορά της από τους παικταράδες του Θρύλου και το πώς πανηγύρισαν οι γαύροι, που σύμφωνα με την ''Ηχώ'' είχαν σκάσει με πανό και ροκάνες στο γήπεδο της Λεωφόρου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 16-6-1952
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η ΘΡΥΛΙΚΗ 11ΑΔΑ ΤΩΝ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 1951-52.
 
ΚΟΥΡΟΥΚΛΑΤΟΣ
 
ΡΩΣΣΙΔΗΣ
 
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
 
ΚΟΤΡΙΔΗΣ
 
ΓΕΡΜΕΝΗΣ
 
ΜΟΥΡΑΤΗΣ
 
ΚΑΝΣΟΣ
 
ΔΑΡΙΒΑΣ
 
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
 
ΜΠΕΜΠΗΣ
 
ΔΡΟΣΟΣ

Σχόλια

Εικόνα nik7os

Σάββα καλησπέρα και καλή χρονιά σου εύχομαι με υγεια για σένα και την οικογένεια σου...

Η 10ατη φωτό είναι απο άλλο αγώνα....

Εικόνα savvas gridlock

Καλησπερα και καλη χρονια. Ποια φωτο λες, Νικο; Συγκεκριμενα, βαλ'την εδω.

Εικόνα savvas gridlock

Δίκιο είχες, Νίκο. Το διόρθωσα. Δεν κατάλαβα πώς έγινε αυτό, μάλλον κάποιο μπέρδεμα θα παίχτηκε με το όνομα των αρχείων.

Εικόνα nik7os

Οκ Σάββα...Με τόσο μεγάλο όγκο αρχείων...
Το μνμ για το photoshop ελπίζω να το έλαβες....

Εικόνα Νίκος Γόδας

Φίλε μαουνιέρη άσχετο, αλά το έχεις υπόψιν σου αυτό; "Πειραιώτης Μαουνιέρης"...
http://www.youtube.com/watch?v=iEc32s_8K8s

Εικόνα μαουνιέρης

Χαίρε, Θωμά. Ναι το ξέρω το τραγουδάκι, καθόσον είμαι ρεμπετάκιας, τανγκάκιας και καντσονεττάκιας! (δηλαδή: Πειραιάς, Μπουένος Άιρες και Νάπολη αντίστοιχα!)
Είναι σπανιότατο και προφανώς το πήραν από την ίδια πηγή που το έχω κι εγώ: από μια άριστη ιστορική ανθολογία (Κουνάδης - εγγύηση!) του Ρεμπέτικου που πούλαγε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη πρίν 5-6 χρόνια.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Γεια σου Γιώργαρε! Ακριβώς την ίδια συλλογή έχω κι' εγώ! Είχε ξεκινήσει από τα "Νέα" η συλλογή. Τον Κουνάδη τον γουστάρω γιατί δίνει κοινωνικοπολιτική προέκταση στην έρευνα για το ρεμπέτικο, αν και πολλοί τον λειδωρούν. Χαίρομαι που δεν είναι τυχαίο το "μαουνιέρης"! Ας μας συγχωρέσουν και τα άλλα παιδιά που ανοίγουμε τέτοια κουβέντα στο blog...

Εικόνα μαουνιέρης

Ναι, σύγγαυρε Θωμά, δεν είναι τυχαίο. Είναι το -τάχα- υποτιμητικό παρατσούκλι που μας έχουν κολλήσει οι Βάζελοι. Για εμάς όμως, που ξέρουμε από πούθε κρατάει η ολυμπιακή μας σκούφια, είναι τίτλος τιμής.

Και ναι, ο Παναγιώτης Κουνάδης είναι ανανεωτής της περί το ρεμπέτικο έρευνας. Εμείς, ως "πειραιώτες", το ρεμπέτικο το έχουμε και στο πετσί και στην καρδιά μας. και έχει πολύ στενή -κοινωνική- συγγένεια με το "μπλουζ" και το "τάνγκο". Να είσαι καλά.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ε βέβαια! Στο πετσί μας και στην κουλτούρα μας. Εξάλλου ο Πειραιάς και το "Καραϊσκάκη" εξυμνούνται σε αμέτρητα ρεμπέτικα. Και πως να μην είναι έτσι, όταν ο Πειραιάς ήταν η φωλιά του ρεμπέτικου από τα μέσα του 20'. Το μπλουζ, το τανγκό και η τζαζ. Να είσαι κι εσύ καλά σύγγαυρε "μαουνιέρη"!

Εικόνα Hank

Θωμά, δεν υπάρχει κατι για να σε συγχωρήσει κανένας.
Ελεύθερα, εννοείται

Εικόνα μαουνιέρης

Πιο σωστός και από σωστός ο σύgγαυρος Hank!
(Ερώτηση: το παρατσούκλι έχει κάποια σχέση με τον Τσαρλς Μπουκόφσκι;)

Εικόνα Hank

Βέβαια. Άμεση σχέση.
Άλλωστε, είναι γνωστό πως ο μεγάλος, ήταν γαύρος από κούνια. Κι ας μην το ξερε.

Εικόνα μαουνιέρης

Και πάλι σωστός!

Εικόνα μαουνιέρης

Αληθινό μουσείο της γαύρικης ιστορίας είναι αυτές οι καταχωρίσεις. Φχαριστιέται ο ερυθρόλευκος νους και η ολυμπιακή καρδιά μας.

Βλέπω τους έντεκα παραταγμένους, με τον αιώνιο αρχηγό μας ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥΡΑΤΗ, και κυριολεκτικώς κλαίω.

Εικόνα savvas gridlock

Α ρε Γιώργαρε... Ας τα δούνε αυτά που γράφεις κάτι Ολυμπιακάρες νέας κοπής...

Εικόνα μαουνιέρης

Σάββα μου, αυτοί όχι τον Μουράτη δεν ξέρουν, αλλά αμφιβάλλω αν γνωρίζουν τον Καραπιάλη... - δυστυχώς. Αλλά σε αυτό φταίει και ο επίσημος Ολυμπιακός και εμείς οι παλιότεροι που δεν καθόμαστε να τους μάθουμε πέντε ολυμπιακά γράμματα να ξεστραβωθούνε. Γι' αυτό σου έγραψα ότι οι καταχωρίσεις σου είναι πολυτιμότατες. Δεν είναι κομπλιμέντο (να το κάνεις, τάχα, τί;) - είναι η αλήθεια.
Σε χαιρετώ.