Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΑΕΚ



Με αφορμή το θόρυβο που έχει ξεσπάσει μετά τη δημόσια δέσμευση του Περιφερειάρχη Αττικής κυρίου Σγουρού για τη χορήγηση 20 εκ. ευρώ, ώστε να συμβάλλει και η Πολιτεία στην ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, θα εξετάσουμε σήμερα το πώς απέκτησε η συγκεκριμένη ΔΕΚΟ το χώρο που καυχώνται οι οπαδοί της πως ''μας ανήκει''.
 
Ξεκινάμε με το βιβλίο ''Η ιστορία της ΑΕΚ'', έκδοση της εφημερίδας ''Αθλητική Ηχώ'' το 1953, με την υπογραφή του τότε διευθυντή της ''Ηχούς'' Πάνου Μακρίδη.
 

 

 

 

 
Κάπως πιο αναλυτικά θα μας εξιστορήσουν τα γεγονότα δύο μέλη της ΑΕΚ που τα έζησαν από κοντά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 6-4-1955
 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 9-4-1955
 

 
Το τότε Δημόσιο παραχώρησε μία έκταση ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και τα αεκάκια, ως γνήσιοι ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ, την οικειοποιήθηκαν. Με το έτσι θέλω. Κι αν εδώ κάποιος αντιτάξει ''καλά ρε φίλε, με όλες τις εκτάσεις του Δημοσίου έτσι δεν γίνεται? Γιατί το κάνεις θέμα ειδικά με την ΑΕΚ?'', θα του πούμε ότι Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΤΑΣΗ. ΠΟΤΕ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ Ή ΟΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ. Τα παραπάνω έγιναν επί των ημερών της πρωθυπουργίας του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Βενιζέλος μπορεί να ήταν γαύρος, όπως έχουμε δει εδώ, αλλά πάνω από όλα ήταν διπλωμάτης-πολιτικός και κατάλαβε εγκαίρως τη δυναμική των προσφύγων, μα κυρίως τη δύναμη της ψήφου που είχε ο καθένας τους. Έτσι, παρέστη στα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ, με δόξα και τιμή. Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του γηπέδου έπαιξε ο Κώστας Κοτζιάς επί Μεταξά, ο οποίος μάλιστα ανακηρύχθηκε ''Μέγας Ευεργέτης του Συλλόγου''. Ο Κοτζιάς ήταν επίτιμος πρόεδρος του ΠΑΟ, όπως έχουμε δει εδώ και γέμιζε με λεφτά τον ΠΑΟ, τον Πανιώνιο και την ΑΕΚ, ενώ ο λαός υπέφερε από τη δικτατορία. Πέραν αυτών όμως, ο Κοτζιάς ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες φασίστες, που υποδεχόταν τον Γκαίμπελς στην Ελλάδα το 1936, χαιρετώντας και τότε αλλά και σε άλλες δημόσιες εμφανίσεις του φασιστικά.
 
Μην νομίσει κανείς βέβαια πως οι κρατικές αβάντες τελείωσαν το 1955 για το γήπεδο της ΑΕΚ. Παίρνουμε βαθιά αναπνοή και φύγαμε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-2-1959
 

 

 
Αυτά τα έργα, όπως θα μάθουμε λίγους μήνες αργότερα, έγιναν με την ''αμέριστη συμπαράσταση της ΓΓΑ''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 15-5-1959
 

 

 
Το ακριβές ποσό της βοήθειας, ανακοινώθηκε από παράγοντες της ΑΕΚ έναν χρόνο αργότερα, αν και έχουμε δει και χαρακτηριστικό απόκομμα εφημερίδας εκείνης της εποχής για μεγαλύτερο ύψος κρατικής δαπάνης.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 7-9-1960
 

 
Το 1961 άρχισαν νέα έργα στο γήπεδο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 26-10-1961
 

 

 

 
Σύμφωνα με τον ιστορικό παράγοντα της ΑΕΚ Νίκο Γκούμα, ο τότε υπουργός Οικονομικών κύριος Αλιπράντης εξασφάλισε το μεγαλύτερο κονδύλιο αυτών των έργων.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 8-10-1962
 

 
Αφού διαβάσαμε το Νίκο Γκούμα να κοκορεύεται πως ''μόνο η ΑΕΚ αξιοποιεί την κρατική βοήθεια'', προχωράμε στο υπέρογκο για τα δεδομένα της εποχής δάνειο του 1964.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 9-4-1964
 

 
Το 1966, άλλες 300.000 δραχμές από τη ΓΓΑ στη ΔΕΚΟ Ποδονίφτη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 16-7-1966
 

 
Εκεί θα έρθει το πραξικόπημα της ''21ης Απριλίου''. Τις αβάντες της χούντας με τα χαρισμένα στρέμματα από τον Ασλάνα, τις έχουμε δει. Βεβαίως, δεν μείναμε εκεί. Τα κρατικά κονδύλια για διαφόρους λόγους έδιναν κι έπαιρναν. Κάθε καλοκαίρι με έκτακτες επιχορηγήσεις της τότε ΓΓΑ γίνονταν έργα βελτίωσης του γηπέδου της ΑΕΚ. Μέχρι και υπερσύγχρονο σύστημα ηλεκτροδότησης εγκαταστάθηκε, με προβολείς τελευταίας τεχνολογίας. Ας δούμε τη χαρακτηριστική επιστολή γλειψίματος προς τον ''αναμορφωτή του ελληνικού αθλητισμού'' χουντικό Ασλανίδη από την τότε διοίκηση της ΑΕΚ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 12-8-1971
 

 
Για όλα αυτά θα αφιερώσουμε ξεχωριστή ανάρτηση σε λίγες μέρες. Προς το παρόν μένουμε στα μεγαλεπήβολα σχέδια για ''έργα 50 εκ. δραχμών'' από τη χούντα στο γήπεδο της ΑΕΚ, που ναι μεν έμειναν στα λόγια, αλλά σε αυτήν τη βάση εκταμιεύθηκαν ποσά για κάποια έργα προς όφελος της ''αδικημένης προσφυγοπούλας''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 27-9-1973
 

 

 

 

 
Κατά τη Μεταπολίτευση, όταν και θα περίμενε κανείς τέτοιου είδους αβάντες να περιοριστούν, είδαμε τα χειρότερα. Στα τέλη της δεκαετίας του '70 ο Λουκάς Μπάρλος, που ήταν τότε πρόεδρος στην ΑΕΚ, πήρε την απόφαση για ανακατασκευή μεγάλου μέρους του γηπέδου. Γι'αυτό το λόγο πήρε δάνειο από την τότε Ιονική Τράπεζα, βάζοντας υποθήκη το σπίτι του. Λίγο αργότερα και όταν το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, στην προεδρία της ΑΕΚ βρέθηκε ο Ζαφειρόπουλος-άνθρωπος ''Ζ''-αχυράνθρωπος του ΚΑΡΚΙΝΟ-γιάννη. Τότε ξεκίνησε και το γαιτανάκι ''ποιος θα πληρώσει το δάνειο του Μπάρλου'', μαζί με αρκετά εκατομμύρια που δίνονταν για συμπληρωματικά έργα στο γήπεδο από τη ΓΓΑ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 21-1-1984
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 19-4-1984
 

 
Από κοντά βεβαίως στα παραπάνω βρίσκονταν και οι κρατικές δαπάνες για να ανεγερθεί το κλειστό γήπεδο ''Γεώργιος Μόσχος''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 5-4-1984
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 30-6-1987
 

 

 
Δώστε κρατικά λεφτά στη ΔΕΚΟ Ποδονίφτη, την ''αδικημένη προσφυγοπούλα''...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 1-7-1987
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 10-12-1988
 

 
Το Σεπτέμβριο του 1994 ξέσπασε χοντρό σκάνδαλο, όταν ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Λιάνης αναγκάστηκε να θέσει σε διαθεσιμότητα 3 υπαλλήλους της ΓΓΑ που υπέγραψαν αντ'αυτού την εκταμίευση κονδυλίου ύψους 100 εκ. δραχμών προς την ΑΕΚ, για βελτιωτικά έργα στο γήπεδο ''Νίκος Γκούμας'', εν όψει της συμμετοχής της ΑΕΚ στο Champions League της περιόδου 1994-95.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23-9-1994
 

 
Οι αβάντες και τα κρατικά λεφτά δεν σταμάτησαν εδώ. Εμείς θα σταματήσουμε για να μην κουράσουμε και θα επανέλθουμε με νέα στοιχεία, πιο αναλυτικά για κάθε φάση των έργων στα γήπεδα της ΑΕΚ με την αντίστοιχη κρατική βοήθεια. Τα παραπάνω αποτελούν μια περίληψη με αρκετά τρανταχτά παραδείγματα ενίσχυσης της ΔΕΚΟ του Ποδονίφτη με λεφτά όλων των Ελλήνων και μόνο για έργα στα γήπεδά της. Ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής μπορεί να συγκρίνει αυτά τα στοιχεία, για δύο γήπεδα που ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΕΚ, το ''ποδοσφαιρικό ''Νίκος Γκούμας'' και το κλειστό γυμναστήριο ''Γεώργιος Μόσχος'', με τις ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΘΥΣΙΕΣ των παραγόντων και του λαού του Θρύλου για να αποκτηθεί απλώς το...οικόπεδο στου Ρέντη, αλλά και για να εξοφληθούν τα δάνεια που η χούντα ανέλαβε να πληρώνει και οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης δεν αναγνώρισαν, με δέσμευση για πολλά χρόνια των νομίμων κρατικών επιχορηγήσεων προς τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό από τη ΓΓΑ
 
αλλά και τα 60 εκ. ευρώ που έβαλαν συνολικά ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ και ο λαός του Ολυμπιακού για την ανέγερση του νέου Καραισκάκη το 2004, την στιγμή που το κράτος δεν έδωσε ΟΥΤΕ ΣΕΝΤ και το γήπεδο ακόμη και σήμερα ΔΕΝ ανήκει στον Ολυμπιακό, αλλά στο Ελληνικό Δημόσιο.
 
Στον Ολυμπιακό δεν χαρίστηκε ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ, ενώ στην ΑΕΚ χαρίζονται μιαν ολόκληρη ζωή κρατικά λεφτά και δεν μιλάμε μόνο για το γήπεδό της. Και έχουν το θράσος οι ΚΩΛΟΤΟΥΡΚΟΙ οπαδοί αυτής της ΔΕΚΟ του ελληνικού αθλητισμού, αυτού του κρατικοδίαιτου οίκου ανοχής, να αποκαλούν τον Θρύλο ''ομάδα του Δημοσίου''.
 
ΕΚΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ, ΓΑΜΩ ΤΟ ΑΕΚΑΚΙ ΣΑΣ, ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΕΣ.

Σχόλια

Εικόνα nikos

γραψτε και πως εγινε δικο μας το καραισκαικη για να ειμαστε δικαιοι...αυτοι τουλαχιστον το ξεκινησανε μονοι τους με μπαλταδες και γκασμαδες χαχα

Εικόνα clark gheibol

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/120809/stadio-karaiskaki-xar...
έτσι έγινε "δικό μας" το καραϊσκάκη

Εικόνα red apple

Μόνον η ΑΕΚ;
Αμ ο ΜΠΑΟΓΚ;
Τόχουν οι Δικέφαλοι μάλλον. Να τρώνε απο δύο κεφάλια!

Εμείς καθόμαστε και πληρώνουμε τόσες δεκαετίες ενοίκια και πάλι μας την λένε τάχα μου ομάδα του Δημοσίου. Φωνάζει ο Κλέφτης... συντάκτα μου!

Αν είχαμε τη δυνατότητα να τα τυπώναμε σε εφημερίδα, θα γελούσε και το κάθε πικραμένο χείλος!

Εικόνα red apple

Ξερίζωσαν τα δέντρα με τσεκούρια και μπαλτάδες; αχααααααααααααααααα

Ευτυχώς που δεν υπήρχαν, τότες, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ!!!

Δώστε στην ΑΕΚ το ΣΑΝΟ!

Εικόνα stelios

Kalispera savva poli wraio arthro! Mipws kseroume ti akrivws protasi eixe kanei i aek gia to gypedo pou tha xtyzotane to 2004? me leptomeries?

Εικόνα savvas gridlock

Καλησπέρα Στέλιο. Σε επόμενη ανάρτηση, θα τα βαλουμε κι αυτά αναλυτικά.

Εικόνα stelios

Magkas! Euxaristw!

Εικόνα ΔΙΑΣ

τρενο θα ανεβει το αεκακι! ετσι λενε μεταξυ τους..... χαχαχαχαχαχα ουτε η καβαλα του μακαρου!