ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΕΛΜΗΣ, ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ



Είδαμε ένα τμήμα της ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗΣ συνέντευξης του ΒΑΓΓΕΛΑΡΟΥ ΧΕΛΜΗ στην εφημερίδα ''Τα Νέα του Ολυμπιακού'' πριν λίγες μέρες.
 
Σήμερα θα την βάλουμε ολόκληρη. Διαβάστε και ρουφήξτε ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Κατάθεση ψυχής από έναν από τους μεγαλύτερους ανθρώπους στην ιστορία του Θρύλου, με ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ σκηνικά να περιγράφονται.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ 11-1-1967
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 (ΧΑΧΑΧΑΧΑ)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Πού να πρωτοσταθεί κανείς? Στον ΚΟΛΟΣΣΟ ΚΟΥΡΟΥΚΛΑΤΟ, που δεν ζήτησε ποτέ αύξηση κι έπαιρνε αδιαμαρτύρητα όσα του έδινε η τότε διοίκηση του Θρύλου? Στην ''αρρώστια'' του ΣΑΒΒΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ να αγωνιστεί με τον δαφνοστεφανωμένο στο στήθος? Στον ανυπέρβλητο ΜΟΥΡΑΤΑΡΟ, που μπέρδευε το ''θαλαμοφύλακα'' με το ''σωματοφύλακα''? Μιλάμε για μαθήματα ολυμπιακής ιστορίας, από την αρχή μέχρι το τέλος αυτής της συνέντευξης. Θα τονίσουμε μόνο μία από τις ιστορίες που μας είπε ο ΒΑΓΓΕΛΑΡΟΣ ΧΕΛΜΗΣ.
 
-Το γήπεδο Καραισκάκη ήταν κατεστραμμένο και παίζαμε πότε στου Φωστήρα και πότε στην Ελευσίνα, όταν σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος Πειραιώς με τη Νίκαια στο γήπεδο Ελευσίνας δεν είχε έρθει κανείς από τον επίσημο Ολυμπιακό. Και ξέρεις γιατί?
-Γιατί?
-Γιατί χιόνιζε κι έκανε ένα κρύο τρομερό. Ήμουν μόνος μου, με δέκα οπαδούς μόνο, μεταξύ των οποίων οι εξαιρετικοί τότε φίλαθλοι ο συγχωρεμένος γερο Κονδύλης κι ο κουρέας ο Παναγιώτης Λαπατάς. Ήμουν μάλιστα νηστικός και είχα στείλει τον Παναγιώτη να μου πάρει μερικές μαρίδες, όταν αντικρύζοντας τον Κονδύλη να αψηφά το κρύο και τα χιόνια και να βρίσκεται δίπλα στην ομάδα, του φώναξα: ''Παλιόγερε τι θες εδώ στα χιόνια? Θα ψοφήσεις''. Γελώντας τότε εκείνος μου είπε: ''Κοίταξε να φας τις μαρίδες σου κι άσε με εμένα''.

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΠΑΤΑΣ
 
ΓΕΡΟ-ΚΟΝΔΥΛΗΣ
 
ΕΧΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ
ΤΟΝ ΠΥΡΙΝΟ ΣΟΥ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΥΓΑ ΠΟΤΕ

 
Υ.Γ. Την ιστορία με το πώς μπούκαρε ο ΒΑΓΓΕΛΑΡΟΣ ΧΕΛΜΗΣ στο μαγαζί του ΥΦΑΝΤΗ στην Αγια-Σοφιά και το πώς ακριβώς τον ''έπεισε'' να βγάλει το γύψο, την θυμάμαι και γελάω μονάχος μου συνέχεια τις τελευταίες μέρες σαν κάνα πυροβολημένο...

Σχόλια

Εικόνα V0R4D0R

Αυτό με το "Ζήτω ο ΠΑΟΚ - Ζήτω ο Ηρακλής τα ίδια σκατά είναι, με συγχωρείς κιόλας" είναι κορυφαίο. Όπως και το άλλο που έστειλε τον πατέρα για αντικαταστάτη ο Μουράτης. Απίθανα πράγματα που δεν είναι εύκολο ούτε να τα διανοηθεί κανείς σήμερα. Άλλες εποχές. Άδολες σαν τον Μουράτη.

Εικόνα clark gheibol

ήταν αρκετά τσαπάδικο το ποδόσφαιρο της εποχής, αλλά πιο κοντά στο φίλαθλο, πιο συναισθηματικό
Οι ποδοσφαιριστές ήταν λαϊκοί τύποι, σαν αυτούς που γέμιζαν τα γήπεδα. Γι' αυτό και τους λάτρευε ο κόζμος, ήταν ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ. Τώρα μπορεί να είναι πιο γρήγοροι, πιο δυνατοί, πιο τεχνίτες, αλλά βρίσκονται πίσω από τη βιτρίνα και ο κόζμος δεν μπορεί να δεθεί τόσο μαζί τους. Ακόμα κι ένας Καραπχιάλης πχ μοιάζει για φάνταζμα του μακρινού παρελθόντος. Τώρα έχει μόνο λεφτά

Εικόνα V0R4D0R

Δεν ξέρω πραγματικά τί θα μπορούσε να δεχτεί η αθλητική κοινωνία στις μέρες μας σαν κοινό τόπο επιδιώξεων και απαιτήσεων. Πάρε παράδειγμα ένα Καραισκάκη γεμάτο, που τί είναι στην τελική? Μια φούχτα άνθρωποι είναι μπροστά στο σμαρί που ξεχύνεται κάθε πρωί από τα σπίτια για να πάει στη δουλειά του σε όλο το λεκανοπέδιο. Κι όμως είναι σαν να εκφράζονται χιλιάδες διαφορετικά στόματα. Άλλος στραβώνει με τον πρόεδρα, άλλος με τους παίχτες, άλλος με τον προπονητή, άλλος με το κράτος, άλλος με τον αντίπαλο, άλλοι που είναι πιο διαπαιδαγωγημένοι ποδοσφαιρικώς ξεψαχνίζουν τα συστήματα, άλλος ξεχέζει τη διαιτησία, άλλος νοσταλγεί το παρελθόν, άλλος ελπίζει στο μέλλον κλπ. Θέλω να πω μ'αυτά ότι ακόμη και σε μια μικρή σχετικά κοινότητα και μάλιστα ομονοούντων Ολυμπιακοφρόνων μελών (πού να μην ήταν κι όλας) δε μπορείς εύκολα να εξαγάγεις ένα συμπέρασμα για το τί είναι τέλος πάντων κοινά αποδεκτό. Τρανό παράδειγμα το φετεινό ρεκόρ κραξίματος σε μια χρονιά που τελείωσε με νταμπλ.
Τί θέλουμε τέλος πάντων από το ποδόσφαιρο και την ομάδα μας? Θέλουμε το citius-altius-fortius, που αναφέρεις και συ πιο πάνω ("πιο γρήγοροι, πιο δυνατοί...")? Θέλουμε τη γκλαμουριά και τη λάμψη που έρχεται από τας Ευρώπας? Θέλουμε να νιώσουμε μια οικογένεια με το σύλλογο, από τον πρόεδρα ώς τον τελευταίο φίλαθλο στην Κύπρο? Θέλουμε να βρεθούμε όλοι μαζί και να δαγκάσουμε τα βαζέλια στο καρύδι? Θέλουμε αγάπη αλλά φτώχεια? Ή μήπως θέλουμε νίκες με κάθε κόστος? Πιστεύω πως τα πράγματα αλλάζουν διαρκώς. Και εξαρτώνται τόσο από τις εξωτερικές συνθήκες, όσο και από τη σύνθεση της μικρής μας ολυμπιακής κοινωνίας. Η εποχή δεν ευνοεί την ενότητα, αλλά τη διαίρεση. Τα τελευταία χρόνια ρε μαγκίτες, όλο και πιο συχνά μου έρχεται στο νου η εικόνα που είχα διαμορφώσει από μικρότερος για τις cyberpunk κοινωνίες: οι ισχυροί να ζουν σε πόλεις μέσα σε γυάλινους θόλους, ενώ απ' έξω να περιφέρεται και να αλληλοσπαράσσεται η πλέμπα. Έτσι και στην κοινωνία μας οι διακρίσεις εντείνονται. Το κάτω με το πάνω δηλαδή παίρνουν όλο και μεγαλύτερη απόσταση. Και οι παίκτες είναι συνήθως στο πάνω. ΄Ετσι προστάζουν οι καιροί. Θα μου πείς τώρα: "-Σκέφτεσαι να έστελνε τον πατέρα του ο Αβράμης για αντικαταστάτη?" Όντως, αδιανόητο. Και δεν το θέλει και κανένας. Ίσως να ναι και καλύτερα έτσι. Σκέψου πάλι τον μπάρμπα-Ανδρέα τον Μουράτη να τρέχει να πιάσει τον Μιραλλάς.
Τέλος πάντων, μακρηγόρησα νυχτιάτικα. Συμπερασματικά θέλω να πω ότι εμείς βλέπουμε ένα μικρό μέρος της ιστορίας (ιδίοις όμμασι τουλάχιστον). Αυτό περνάει μπροστά μας φωτισμένο (άμεσο). Το υπόλοιπο το μαθαίνουμε διαθλαστικώς, όπως πχ διαβάζοντας αυτά τα φοβερά παραθέματα του Σάββα. Αγνώριστο το τότε σε σχέση με το τώρα. Τί μπορούμε να συμβιβάσουμε? Χρήμα και στυγνό επαγγελματισμό με συναίσθημα και ερασιτεχνισμό (με την πραγματική έννοια)? Την κουρσάρα του Μιραλλάς με την μπριζόλα που έτρωγαν για πριμ οι παίκτες κάποτε (και έλεγαν κι ευχαριστώ)? Δύσκολη υπόθεση. Οι καιροι πάντως ου μενετοί, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι. Η ομάδα θα τραβήξει μπροστά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Εμείς, με τις ιδέες μας, θα ακολουθήσουμε μέχρι να αποκάμουμε.
ΥΓ: Σόρρυ για την πολυλογία, αλλά με έβαλες σε σκέψεις.

Εικόνα clark gheibol

Δύσκολα ερωτήματα. Εγώ το μόνο που ξέρω είναι ότι τη μεγαλύτερη κάβλα στο γήπεδο την έχω νιώσει όταν δεν έβλεπες διαφορά ανάμεσα σε παίχτες και εξέδρα, όταν οι παίχτες ήταν οπαδοί και οι οπαδοί, σαν ένα σύνολο, αισθάνονταν ότι συμμετείχαν ενεργά στο παιχνίδι. Τότε δονούνταν το γήπεδο, τότε ξεχείλιζες γαυροσύνη.

Εικόνα savvas gridlock

Υπάρχει και μέση λύσις, δίχως να καταφεύγεις εις τον Ουίλιαμ Γκίμπσονε και στις κεμπαπάρες του Αβράμη στον Αη Διονύση. Φτιάχνεις παίκτες. Δικούς σου. Πειραιωτάκια. Το κάνει η Μπιλμπάο και στέκεται μια χαρά στην Πριμέρα, γιατί να μην το κάμεις εσύ και να'σαι μια ζωή στο ''φέρε πρόεδρα τους παικταράδες''? Δεν λέμε βγες μια τσάρκα στο Χατζηκυριάκειο και στο Μπροφήτη Ηλία και μάσε όποιονε βρεις, να τονε κάμεις παίκτη του Θρύλου. Στήσε Ακαδημίες να παράγουνε ποδοσφαιριστάς με σύγχρονα στάνταρ. Έτσι και ανταγωνιστικός είσαι όξω, όσο σε παίρνει πάντοτε και τη φυσιογνωμία σου ως ομάδα διατηρείς, αλλά και δεν έχεις και οικονομικά προβλήματα.

Εικόνα savvas gridlock

Ο Μπίλαρος είναι ο τελευταίος των Μοικανώνε. Άντε κι ο Τζόλες, αλλά πολύ πιο πίσω. Τι να καταλάβει ο χ,ψ μισθοφόρος παίκτης από Πειραιά. Τι να καταλάβει ο χ,ψ νεόκοπος οπαδός, που αποθεώνει τον χ,ψ ''παικταρά των κατομμυρίωνε'', μόνο και μόνο επειδής κάνει ντρίμπλες, από Θρύλο...

Εικόνα μαουνιέρης

Σύγγαυρε Σάββα, το χειρότερο δεν είναι ότι οι κάθε είδους μοντέρνοι και νεόκοποι δεν τα ξέρουν αυτά. Το χειρότερο είναι ότι, αν τα ξέρουν, δεν θέλουν να τα θυμούνται. Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι, αν δεν τα ξέρουν, δεν θέλουν καν να τα μάθουν.

Την ιερή φανέλλα του Θρύλου αναγκαστικά πια τη φορούν -και θα τη φορέσουν στο μέλλον- "άσχετοι", "άκυροι" και "μη συνειδότες". Και θα μας μένει η αγωνία να είναι -στην καλύτερή τους περίπτωση- "σωστοί επαγγελματίες".

Άντε μην πω καμμιά βαριά κουβέντα νυχτιάτικα.

Εικόνα ΔΙΑΣ

μια μερα του Θρυλου ειναι ολοκληρη η ιστορια των πουθεναδων