ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2013-14



Οι μεταγραφές του καλοκαιριού ολοκληρώθηκαν και το ρόστερ έχει συμπληρωθεί. Είναι μία ευκαιρία να δούμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε και πού μπορούμε να στοχεύσουμε στην αγωνιστική περίοδο 2013-14.
 
ΕΜΨΥΧΟ ΥΛΙΚΟ
 
-Στη θέση του τερματοφύλακα έχουμε το Ρομπέρτο, έναν από τους καλύτερους γκολκίπερ που έχουν εμφανιστεί επί ελληνικού εδάφους, με τεράστια προσόντα. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που τον αγόρασε η Ατλέτικο Μαδρίτης και μας τον παραχώρησε δανεικό δίχως οψιόν αγοράς. Ρεζέρβα του θα'ναι ο Μέγιερι, που όσο περνάει ο καιρός βελτιώνεται και δουλεύει στις αδυναμίες του. Ο Κάρολ δεν υπολογίζεται από το Μίτσελ.
 
-Στη θέση του δεξιού μπακ υπάρχει ο Σαλίνο, παίκτης που πέρυσι διακρίθηκε ιδιαίτερα στην Μπράγκα της Πορτογαλίας και γι'αυτό δέχτηκε αρκετές προτάσεις το καλοκαίρι από ομάδες καλών πρωταθλημάτων, ώστε να συνεχίσει εκεί την καριέρα του. Πολύ αθλητικός και αρκετά γρήγορος, δείχνει πως ελέγχει την πτέρυγα, αν και η αίσθηση πως μπορεί να εκτεθεί αμυντικά απέναντι σε κάποιον πολύ ποιοτικό αντίπαλο -π.χ. Λαβέτσι καλή/κακή ώρα-. παραμένει. Στην Ευρώπη μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκεί ο Μανιάτης, ενώ για την Ελλάδα υπάρχει ο Παπάζογλου, αλλά και ο Μιγκέλ Τόρες μόλις ξεπεράσει τα ιατρικά προβλήματα. Αν ο Μιγκέλ Τόρες είναι σε καλή κατάσταση, με την προυπηρεσία και το βιογραφικό του είναι μία πολύτιμη προσθήκη, αφού παίκτης που έχει παίξει για χρόνια στη Ρεάλ είναι πολυτέλεια για ομάδα της Ελλάδας.
 
-Αριστερά στην άμυνα υπάρχει ο Μπονγκ, ένας πολύ σταθερός αμυντικά μπακ, με καλές προωθήσεις και ικανοποιητική σέντρα, μαζί με το Χολέμπας, που ναι μεν δεν έχει κάνει καλή προετοιμασία, αλλά λόγω σωματοδομής και μετά το οριστικό ναυάγιο της μεταγραφής του στην Τουρκία, αναμένουμε να βελτιωθεί δραστικά. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να σταθεί έστω ως ρεζέρβα του Μπονγκ στην Ελλάδα. Ο καλός Χολέμπας μπορεί να παίξει και πιο μπροστά στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπως έχουμε δει και την τελευταία χρονιά του Βαλβέρδε με Ντόρτμουντ, Μαρσέιγ και Άρσεναλ.
 
-Η τετράδα των στόπερ είναι Σιόβας-Μεντζανί-Αβραάμ-Μανωλάς. Ο Μανωλάς προέρχεται από μία κακή προετοιμασία, αλλά έχει πίσω του μία εντυπωσιακή χρονιά. Παιχνίδι με παιχνίδι γίνεται καλύτερος και θυμίζει την περυσινή αμυντική κολόνα μας, ειδικά στα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Αβραάμ μοιάζει πολύ βαρύς, κάτι λογικό, αφού είναι η πρώτη -και δη αρκετά δυνατή- προετοιμασία μετά τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του, άρα άμεσα δύσκολα να βοηθήσει. Ο Μεντζανί μας ήρθε από τη Μονακό και μοιάζει να έχει καλές τοποθετήσεις, ενώ είναι αρκετά καλός ψηλά, αν κι αυτός φαίνεται να θέλει τον χρόνο του. Ο Σιόβας έχει κάνει μία πάρα πολύ καλή προετοιμασία και έχει κερδίσει το Μίτσελ. Παίκτης με πολλά προσόντα, αφού αριστεροπόδαρο σέντερ μπακ που ξέρει μπάλα και μπορεί να την βγάλει σωστά από την άμυνα, δεν βρίσκεις εύκολα. Το πρόβλημά του είναι οι κακές τοποθετήσεις του και το ότι πολλές φορές, σε σέντρες και μακρινές μπαλιές, δείχνει να κολλάει το μυαλό του. Παρατάει την μπάλα, σταματάει να τρέχει, αφήνει τον παίκτη κτλπ.. Ελπίζουμε με τα σερί ματς να το διορθώσει και να γίνει ένας ολοκληρωμένος κεντρικός αμυντικός.
 
-Στη θέση του αμυντικού χαφ, που και πέρυσι είχαμε το μεγαλύτερο πρόβλημα, αποκτήθηκε ο Ν' Ντινγκά από τη Μονακό. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός -αμφιβάλλω αν όσοι λένε πως τον ξέρουν έκατσαν πέρυσι να δουν έστω 10 λεπτά από ένα ματς Β' Γαλλίας, κάτι που ούτε εγώ έκανα-, αλλά δαπανήθηκε 1 μύριο για να έρθει δανεικός και η οψιόν αγοράς του για του χρόνου διαμορφώθηκε στα 3 εκ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η φορολόγηση στη Γαλλία έχει ανέβει στο 75%, κάτι που σημαίνει ότι οι ομάδες που ψάχνουν να ξεφορτωθούν παίκτες θα ρίξουν τις τιμές, για να μην πληρώνουν τζάμπα συμβόλαια και Εφορία, μιλάμε για παίκτη που κοστολογείται από τη διοίκηση της Μονακό παραπάνω από 4 εκ. ευρώ. Αναμένουμε να το δούμε και στο γήπεδο, πάντως αυτήν την ώρα, με τα δεδομένα που τώρα έχουμε μπροστά μας, μπορούμε να πούμε πως οι προσδοκίες μας είναι πολύ υψηλές. Το να μην κάνει ένας παίκτης για τη Μονακό του Ριμπολόβλεφ και του Φαλκάο, δεν σημαίνει πως για εμάς δεν θα αποδειχθεί πολύτιμος. Ρεζέρβα του Ν' Ντινγκά θα'ναι ο Σάμαρης. Μιλάμε για έναν παίκτη που έχει προσόντα τόσο σπάνια για τα ελληνικά γήπεδα, που θα'ναι αμαρτία να μην δουλευτεί και να καταλήξει στα αζήτητα ή σε κάποια ομάδα δανεικός. Ο τρόπος που διαβάζει το ματς, οι ελιγμοί του και οι μεταβιβάσεις του, είναι στοιχεία που συναντάς μόνο σε κεντρικό χαφ στα αγγλικά ή στα ισπανικά γήπεδα. Βεβαίως, πρέπει να γυμναστεί στο ίδιο τέμπο για αρκετό καιρό ακόμη, για να βγάζει τα ίδια στοιχεία σε περισσότερη ένταση και σε μεγαλύτερη ταχύτητα, ώστε να κάνει το άλμα στην καριέρα του. Στο χέρι του είναι. Αν δουλέψει, θα αφήσει εποχή.
 
-Στη θέση του κεντρικού χαφ, του ''8'' που λέμε, υπάρχει ο Γιαταμπαρέ, παίκτης που αποκτήθηκε από την Μπαστιά με 2,2 εκ. ευρώ, άρα ίσως κοστολογείται με περισσότερα από 3 μύρια με βάση όσα είπαμε και παραπάνω για τα γαλλικά φορολογικά δεδομένα. Κεντρικό χαφ από γαλλικό πρωτάθλημα που να μην είναι πειθαρχημένος στα τρεξίματά του και να μην βγάζει ενέργεια στο χορτάρι, δύσκολα να βρεις. Δίπλα του θα'ναι ο Μανιάτης, ο μοναδικός -ως τώρα τουλάχιστον- χαφ που είχαμε που μπορούσε να μαρκάρει σε σπριντ τον αντίπαλο, κάτι βασικό για να κόβονται οι συνεχείς ''μπούκες'' των κεντρικών χαφ ομάδων από καλά πρωταθλήματα, που συνηθίζουν να κουβαλούν την μπάλα κάθετα στον άξονα, αλλά και ο Μασάντο. Πέρυσι δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο ο Πορτογάλος, αλλά ποτέ δεν έδωσε την εικόνα του ''παρταλιού''. Πάντοτε έδινε αυτά που μπορούσε. Φυσικά δεν είναι ο παίκτης του 1,5 εκ. ευρώ τον χρόνο καθαρά, αλλά δεν γίνεται και να τον υποτιμήσεις, αφού ούτε τα αμυντικά του καθήκοντα παραμελεί, ούτε και μπροστά μπορείς να πεις ότι δεν βοηθάει, είτε με τα στημένα του, είτε με τις αρκετές σωστές κοντινές μεταβιβάσεις του.
 
-Οργανωτής μας θα'ναι ο Τσόρι Ντομίνγκεζ. Ποδοσφαιριστής που 3 χρόνια πριν αποτέλεσε μία πανάκριβη μεταγραφή για ολόκληρη Βαλένθια και 2 χρόνια πριν γράφτηκε για πάντα στην ιστορία ολόκληρης Ρίβερ Πλέιτ, αφού ήταν ο αρχηγός της στην πρώτη και μοναδική -ως τώρα, ελπίζω...- φοράς που υποβιβάστηκε αυτή η μεγάλη ομάδα της Αργεντινής στη Β' Εθνική. Η ποιότητά του, που καθρεφτίζεται στον τρόπο που μοιράζει το παιχνίδι, στο πώς προστατεύει την μπάλα όταν πιέζεται, στις ασίστ και στις σουτάρες του, δεν αμφισβητείται από κανέναν που τον έχει δει έστω και μία φορά να κάνει τα συνήθη όργιά του σε Ισπανία-Αργεντινή. Το θέμα είναι ότι δεν μαρκάρει, ενώ πλέον όλα τα παραπάνω ''συν'' του, δύσκολα να τα βγάλει στις πολύ υψηλές ταχύτητες του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είναι ανάγκη όμως να τον σκάσουμε. Στην Ελλάδα θα τον ξεκουράζει ο ανυπέρβλητος ΑΡΙΕΛ ΙΜΠΑΓΑΣΑ, ενώ στην Ευρώπη μπορούν να χρησιμοποιούνται εκεί ο Φουστέρ ή και ο Μασάντο, παίκτες που τρέχουν και καλύπτουν χώρους ασταμάτητα -αυτό πάει για τον ΝΤΑΒΙΝΤΑΡΟ, το χαλύβδινο γίγαντά μας...- σε πιο αμυντικογενή σχήματα των χαφ άξονα.
 
-Δεξί εξτρέμ αναμένεται να χρησιμοποιείται ο αριστεροπόδαρος Κάμπελ. Ποδοσφαιριστής που μας ήρθε δανεικός από την Άρσεναλ και πέρυσι έκανε μία πολύ καλή χρονιά ως δανεικός στην ισπανική Μπέτις, αποτελεί την προσωπική συμπάθεια του Αρσέν Βενγκέρ, σε σημείο να μην δέχεται ποτέ να μπει οψιόν αγοράς για τις ομάδες που παραχωρείται ως δανεικός, αφού τον πιστεύει πάρα πολύ. Πάρα πολύ καλός στο ένας με έναν, πολύ πειθαρχημένος στα τρεξίματά του, δεν παρατάει την γραμμή, δεν αφήνει το μπακ πίσω του ακάλυπτο, ενώ παιχνίδι με παιχνίδι ανεβάζει την ένταση στα τρεξίματά του -ο Νικολακάκης του Λεβαδειακού ακόμη ψάχνεται να δει τι του'ρθε...-. Αν συνεχίσει έτσι, θα κάνει παπάδες και θα τρίβουμε τα μάτια μας. Ρεζέρβα του ο Ολαιτάν, ένας ποδοσφαιριστής που κατά την γνώμη μου, μαζί με το Μανωλά και το Σάμαρη, είναι οι πιο ελπιδοφόροι παίκτες στο ρόστερ μας, αυτοί στους οποίους μπορούμε να προσδοκούμε να μας φέρουν πολλά λεφτά στο μέλλον. Τρομερά αθλητικά προσόντα, πολύ δυνατό σουτ, πατάει περιοχή, ενώ μπορεί να παίξει άνετα και πίσω από το φορ ή και να γίνει ο ίδιος φορ περιοχής, σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα. Αρχίζει να δουλεύει και τη σέντρα του, όπως και το ''κακό'' αριστερό του πόδι, ενώ αν σταματήσει να παρατάει την γραμμή και να μην στηρίζει το μπακ πίσω του, έχει τα φόντα να αφήσει εποχή.
 
-Αριστερά στην επίθεση αναμένεται να χρησιμοποιείται ο δεξιοπόδαρος Βάις. Είναι ίσως ο γρηγορότερος παίκτης που έχουμε δει στα ελληνικά γήπεδα με την μπάλα στα πόδια. Ούτε με λάσο δεν τον προλαβαίνουν στην Ελλάδα. Το πρόβλημά του είναι στο ότι θέλει πολύ την μπάλα στα πόδια και δίχως αυτήν, δεν πολυτρέχει στο χώρο να την πάρει, ούτε γυρίζει συχνά πίσω να βοηθήσει το αριστερό μπακ. Βέβαια, αν τα'χε κι αυτά, θα έμενε στη Σίτι ή για τα πιο πρόσφατα, από την Πεσκάρα θα πήγαινε στη Γιουβέντους. Ο Μίτσελ τον υποχρεώνει να τα δουλέψει και δεν τον παρατάει, άρα μπορούμε να ελπίζουμε πως έστω στην επίθεση και στα εκτός έδρας ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, θα τον δούμε να ξεχύνεται συχνά στο χώρο και να μοιάζει ασταμάτητος με την τρομερή έκρηξή του. Ρεζέρβα του θα'ναι ο Φουστέρ, αυτό το πολυεργαλείο που όποτε μπαίνει στο γήπεδο, όπου κι αν μπει, δεν σταματάει να τρέχει, με ή χωρίς την μπάλα. Το σίγουρο είναι πως με τον Φουστέρ η πτέρυγα δεν θα μείνει κενή και δεν θα αλωνίζει το αντίπαλο δεξί μπακ, ενώ μπροστά θα έχουμε έναν έξτρα παίκτη να πατάει περιοχή στην Ευρώπη και να στηρίζει το φορ περιοχής, χάνοντας φυσικά το ''1 με 1'' που έχει ο Βάις στην γραμμή.
 
-Φορ περιοχής έχουμε Μήτρογλου-Σκέποβιτς-Σαβιόλα. Το Σέρβο της Παρτίζαν δεν τον ξέρω και περιμένουμε όλοι να δικαιώσει τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του Μάρκο Πάντελιτς και όλων όσοι τον αποθεώνουν τις τελευταίες μέρες. Ο Μήτρογλου είναι φέτος βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι, στις κινήσεις του χωρίς την μπάλα, ενώ παραμένει φονιάς μέσα στην περιοχή. Μοιάζει δύσκολο με τον τρόπο που θα παίζουμε φέτος να ξεκινήσει και να τελειώσει ένα εκτός έδρας ματς στην Ευρώπη -αν είναι υγιής ο Σαβιόλα-, αλλά έστω κι έτσι, ακόμη κι ένα 20λεπτο να χρησιμοποιηθεί, είναι ικανός να δαγκώσει. Στην Ελλάδα δεν το συζητάμε καν. Ίσως ξεπεράσει τα 20 γκολ στο πρωτάθλημα. Δίπλα του θα'ναι ο Σαβιόλα, παίκτης με τον οποίον μπορούν να κάνουν δίδυμο. Ο Σαβιόλα είναι μία από τις 10, ίσως και 5, μεγαλύτερες μεταγραφές-προσθήκες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ταχύτητα, τεχνική, καλά τελειώματα, πολλά γκολ κάθε χρόνο, όπου κι αν έχει παίξει. Παίκτης που πέρασε από Μπάρτσα και Ρεάλ, δεν έχει ξανάρθει στα μέρη μας και θα'ναι πολύ δύσκολο και μελλοντικά να ξανάρθει.
 
ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΟ ΡΟΣΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, ΕΣΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 1997 ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ. ΓΙ'ΑΥΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΕΒΑΙΑ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΕΛΕΧΗ.
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ
 
Το να εξασφαλίσεις το ποιοτικότερο ρόστερ που'χες ποτέ, μπορεί να μας κάνει όλους να γουστάρουμε, αλλά δεν αρκεί. Αν για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, έχουμε υποθηκεύσει το μέλλον της ΠΑΕ, με τεράστια οικονομικά ανοίγματα που μπορεί να εκτοξευτούν σε δυσθεώρητα ύψη αν στο μέλλον χαθεί ένα πρωτάθλημα ή ο πρωταθλητής δεν μπαίνει απ'ευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, θα'ναι δώρον άδωρον. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει στα οικονομικά της ΠΑΕ.
 
Ισολογισμός για τη σεζόν 2012-13 δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη. Τον περιμένουμε εκεί κάπου προς το Δεκέμβριο. Στηριζόμαστε στη δήλωση Καραπαπά πέρυσι το Σεπτέμβριο.
 
Έχουμε δει τον ισολογισμό της σεζόν 2011-12, όπου ήμασταν στα ίδια έσοδα-έξοδα, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις Καραπαπά για τη σεζόν 2011-12, 55-55, οι οποίες δηλώσεις έγιναν 3 μήνες πριν τη δημοσίευση του ισολογισμού του Δεκεμβρίου 2012. Έτσι, θεωρούμε πως για τη σεζόν 2012-13, όσα είπε ο Καραπαπάς ισχύουν. Έχουμε μία μικρή τρύπα λοιπόν 2 εκ. ευρώ από πέρυσι, που πρέπει να καλυφθεί, αν και είναι εύκολα διαχειρίσιμη ούτως ή άλλως. Αυτή η τρύπα μπορεί να μεγάλωσε λίγο, μετά την πρόσληψη Μίτσελ αντί του Ζαρντίμ και να πήγε στα 3 εκ. ευρώ μάξιμουμ. Αυτή όμως θα΄ναι η βάση μας. Πατώντας εδώ, θα συγκρίνουμε το τι έγινε φέτος σε σχέση με πέρυσι.
 
Τα χρήματα που δώθηκαν σε ομάδες για παίκτες που πήραμε, όπως κι αυτά που πήραμε για πωλήσεις παικτών μας, ΔΙΧΩΣ ΤΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥΣ, βρίσκονται εδώ.
 
Φέτος κερδίσαμε 100.000 ευρώ, πέρυσι όμως, από την ίδια πηγή, είχαμε βγάλει 3,1 εκ. ευρώ από τις αγοραπωλησίες, άρα χάσαμε 3 μύρια συγκριτικά με την περίοδο 2012-13.
 
Τα συμβόλαια της ομάδας μας, πέρυσι και φέτος, τα παίρνουμε από εδώ.
 
Πιθανόν να υπάρχουν λάθη, αλλά σε γενικές γραμμές δύσκολα να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις. 2,5 εκ. ευρώ επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι, που αν συνυπολογιστεί η εφορία (το πώς υπολογίζεται η εφορία στα ποδοσφαιρικά συμβόλαια, εδώ), πηγαίνουμε στα 3,5 εκ. ευρώ περίπου.
 
Πέραν αυτών, περιμένουμε πτώση των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της NOVA, ύψους 1-2 εκ. ευρώ -από την ίδια NOVA που το παίζει ''αβέρτη'' με το αεκάκι της Γ' Εθνικής-, αναμένεται τεράστια πτώση εσόδων από τον ΟΠΑΠ του ''τίγρη'' των Φρίσκις, αφού αυτήν την ώρα που μιλάμε δεν παίρνουμε τίποτε απολύτως από εκεί, την ώρα που πέρυσι πήραμε 5 εκ. ευρώ, αναμένεται πτώση εσόδων από τα εισιτήρια, λόγω μειωμένων τιμών και ίσως λόγω μειωμένης προσέλευσης ελέω γενικότερης οικονομικής κρίσης, ενώ και στο θέμα των χορηγιών, με εξαίρεση τους Κινέζους, δύσκολα να πάμε πολύ καλύτερα από πέρυσι.
 
Όλα αυτά δημιουργούν μία τρύπα 15-17 εκ. ευρώ, πάντοτε σε σχέση με πέρυσι. Ναι μεν δεν μπορούμε να'μαστε ακριβείς, αλλά πάνω-κάτω έτσι είναι τα πράγματα. Πώς θα καλυφθεί αυτή η τρύπα? Η απάντηση βρίσκεται εδώ.
 
Οι δόσεις των δανείων που πληρώθηκαν για τη σεζόν 2012-13, ήταν 17 εκ. ευρώ. Αυτά δεν θα τα έχουμε φέτος κι έτσι αποκτήσαμε την άνεση να κινηθούμε διαφορετικά και να φέρουμε πολύ ποιοτικότερους παίκτες σχεδόν σε όλες τις θέσεις, δίχως να υποθηκεύσουμε το μέλλον της ΠΑΕ. Η διοίκηση Μαρινάκη εξόφλησε όλα τα χρέη μας και δεν γίνεται να μην του πούμε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ, αφού αυτό έγινε σε συνδυασμό με τίτλους και αξιοπρεπή ευρωπαική παρουσία. Ελπίζουμε να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντικό ήταν να φύγουν από πάνω μας τα βάρη του παρελθόντος και πόσο λύνονται τα χέρια της διοίκησης πια, για να κινηθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια. Βεβαίως, ακόμη και 15 και 20 εκ. ευρώ κέρδος να είχαμε από όλα αυτά -που δεν έχουμε, όπως είπαμε-, αυτό δεν θα κατέληγε στην τσέπη του Μαρινάκη, όπως λένε/γράφουν κάποια ΣΟΥΡΓΕΛΑ δεξιά κι αριστερά. Μία ανώνυμη εταιρεία δεν είναι ψιλικατζίδικο. Για να φέρει κέρδη στις τσέπες των μετόχων της, πρέπει να εκδώσει μερίσματα. Για να εκδωθούν μερίσματα, θα πρέπει να μην υπάρχουν συσσωρευμένες ζημίες από τα προηγούμενα χρόνια. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει συσσωρευμένες ζημίες ύψους 64,7 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό που έχει δημοσιευθεί. Πρώτα θα μηδενιστούν αυτά τα 64 μύρια, με κέρδη πραγματικά είτε σε 1 είτε σε πολλά σερί χρόνια, κέρδη που προκύπτουν από ορκωτούς ελεγκτές σε ισολογισμό που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ και όχι κέρδη από το μπακαλοτέφτερο του μυαλού του μέσου ιντερνετικού τενεκέ, που μετράει όπως θέλει, ό,τι θέλει και μετά θα αρχίσει ''να κάνει παντελόνι'' ο πρόεδρος, που μπορεί να επιλέξει να μην κάνει παντελόνι ούτε τότε και να μην εκδώσει μερίσματα. Σε κάθε περίπτωση, μας μένει η ουσία.
 
ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙΣ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙΣ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΚΑΙ ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΓΚΙΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ. ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΕΞΟΦΛΗΣΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ ΓΙ'ΑΥΤΟ.
 
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
 
Έπειτα από ένα καλοκαίρι σαρωτικών αλλαγών στο ρόστερ, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η απαιτούμενη ομοιογένεια. Υπεύθυνος γι'αυτό είναι ο προπονητής. Φέτος η ομάδα ίσως έχει κάνει τη δυσκολότερη και πιο επίπονη προετοιμασία στην ιστορία του τμήματος. Ο Μίτσελ δουλεύει πάρα πολύ και συστηματικά. Στο εξωτερικό οι παίκτες καταπονούνταν με διπλές και συχνά τριπλές προπονήσεις, ενώ η έντασή ακόμη και στις μονές ήταν πολύ υψηλή. Το αποτέλεσμα ήταν ορισμένοι εξ αυτών να μην μπορούν καλά καλά να βγάλουν τα προγράμματα. Έτσι, άρχισε το παιχνίδι που βλέπαμε και τα προηγούμενα χρόνια. Όταν έρθει ένας προπονητής που δουλεύει όπως στα προηγμένα ευρωπαικά πρωταθλήματα και ζορίσει τους ποδοσφαιριστές μας, ξεκινούν τα ''ωραία'' δημοσιεύματα. ''Δεν κάνει καλή προπόνηση'', ''αρχίζει να χάνει το παιχνίδι στα αποδυτήρια'' κι άλλα τέτοια όμορφα. Μιλάμε για το Μίτσελ που πέρυσι έκανε προετοιμασία στη Σεβίλλη και το Μίτσελ που έχει περάσει από τις ακαδημίες της Ρεάλ. Δεν ξέρει αυτός να κάνει προπόνηση και ξέρουν ορισμένοι ΑΡΔ, φίλοι ποδοσφαιριστών της ομάδας μας? Μιλάμε για το Μίτσελ που ως προσωπικότητα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία της Ρεάλ. Δεν μπορεί να επιβληθεί αυτός στα αποδυτήρια και μπορούν άλλοι Έλληνες προπονητές, φίλοι ορισμένων δημοσιογράφων που πριονίζουν την καρέκλα του Ισπανού, για να δουν τους αγαπητικούς τους στον πάγκο του Θρύλου? Προς το παρόν ο Μίτσελ δεν δείχνει να μασάει. Και τις πρωινές προπονήσεις, που κόβουν τα ξενύχτια μαχαίρι, συνεχίζει, αλλά και την έντασή τους δεν ρίχνει. Δεν γίνεται Ζαρντίμ, που έβλεπε να γίνεται επανάσταση όταν απαιτούσε από τους παίκτες να προπονούνται το πρωί και να παρακολουθούν σε βίντεο τις ασκήσεις που θα κάνουν, Ο,ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΓΚΟΥΑΡΝΤΙΟΛΑ ΣΤΗΝ ΜΠΑΓΕΡΝ και υποχώρησε, ούτε Βαλβέρδε, που κι αυτός έριξε κάποια στιγμή την ένταση για να γλυτώσει την γκρίνια. Ο Μίτσελ, ως τώρα τουλάχιστον, απαιτεί από όλους να προπονούνται όπως οι ομάδες στα προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Με μία σοβαρή προπόνηση την εβδομάδα δεν γίνεται να πας να κοντράρεις ομάδες που κάνουν 4 και 5 δυνατές προπονήσεις, πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι και ποιοτικότεροι παίκτες. Ακόμη και τη μέρα του αγώνα πολλά μεγάλα ευρωπαικά κλαμπ κάνουν κανονικά προπόνηση. Δίχως δουλειά δεν γίνεται ΤΙ-ΠΟ-ΤΕ. Όπως κι αν έχει, ό,τι κι αν πούμε εμείς, για να αποδώσει καρπούς αυτή η δουλειά, θα απαιτηθεί χρόνος. Πρέπει να δέσει η ομάδα. Έχουμε πάνω από 15 νέους παίκτες στο ρόστερ. Δεν γίνεται να περιμένει κανείς σοβαρά όλοι αυτοί να δημιουργήσουν από τη μία στιγμή στην άλλη ένα σύνολο που θα κερδίζει τους πάντες με 4-5άρες από Αύγουστο μήνα μέχρι τον επόμενο Μάιο σερί.
 
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΟΤΙ ''ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΑΒΗ ΧΑΙΡΕΤΑΕΙ Ο ΜΙΤΣΕΛ''. ΠΡΟΕΔΡΕ, ΑΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΣΕΡΙ.
 
Όπως πιστώσαμε όλα τα προηγούμενα θετικά στον πρόεδρό μας, για τις πολύ καλές προσθήκες και την ισορροπία στα οικονομικά της ΠΑΕ, έτσι θα πούμε και τα στραβά. Δεν γίνεται να διαβάζουμε μετά τα φιλικά της προετοιμασίας παντού ότι ''ο Μίτσελ είναι υπ'ατμόν'' και η ΠΑΕ να μην παίρνει ξεκάθαρα θέση, αλλά να διαρρέει ένα ''δεν υπάρχει θέμα Μίτσελ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ''. Από την προετοιμασία θα απολυθεί προπονητής, επειδή ''μας πατάει η Λίβερπουλ, δεν το ανέχομαι αυτό'', η οποία Λίβερπουλ είναι πρώτη αυτήν την στιγμή στην Αγγλία? Πόσο μάλλον όταν αυτός ο προπονητής έχει τόσους νέους παίκτες για να τους μοντάρει. Ο ίδιος ο Μίτσελ έχει πει ότι το ρόστερ τυγχάνει της έγκρισής του σε βαθμό 95%. Αυτός διάλεξε τους παίκτες, αυτός τους προετοίμασε. Έστω ότι έρχεται σε 10 μέρες η Παρί των εκατομμυρίων και μας κερδίζει εδώ μέσα. Θα τον διώξουμε και θα φέρουμε άλλον, που μπορεί να μην του κάνουν οι παίκτες που έχουμε, γιατί θέλει να παίζει διαφορετικά ή μπορεί να ήθελε να γυμνάσει αλλιώς τους παίκτες, ώστε να είναι έτοιμοι σε διαφορετική χρονική περίοδο? Θα θυσιάσουμε ακόμη μία ευρωπαική χρονιά, όπως κάναμε τον Ιανουάριο με το Γιουρόπα και την απόλυση Ζαρντίμ και δη από το Σεπτέμβριο? Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Το πολύ δύσκολο, της απόκτησης παικτών δίχως να μπούμε μέσα οικονομικά, έγινε. Άσε το Μίτσελ να δουλέψει όπως θέλει πρόεδρε και μην χύνεις την καρδάρα με το γάλα. Η προσφορά του Μαρινάκη είναι ήδη τεράστια και έχει πετύχει πολλά περισσότερα από αυτά που περιμέναμε όλοι τον Ιούνιο του 2010, όταν μπήκε στο ποδόσφαιρο ως νέος επενδυτής. Θα'ναι κρίμα να κάνει το ίδιο λάθος με αυτό της απόλυσης του αήττητου Ζαρντίμ μέσα σε 8-9 μήνες.
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
 
Αν δεν βάλουμε τα χέρια μας να βγάλουμε τα μάτια μας, πάμε για πολύ μεγάλα πράγματα φέτος. Στην Ελλάδα ο κύριος αντίπαλός μας παίζει με βασικούς τον Κατσουράνη και τον Τζιόλη, ενώ θα έχει φέτος ματς Κυριακή-Τετάρτη σερί, κάτι που δεν είχε πέρυσι και θα τον διαλύσει αγωνιστικά. Στην Ευρώπη ο όμιλος μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε πρόκριση στους ''16'' και σίγουρα συνέχεια στο Γιουρόπα από Φλεβάρη, κάτι που θα φέρει έξτρα έσοδα στα ταμεία και θα κρατήσει την προοπτική της ευρωπαικής καταξίωσης ζωντανή. Αν όλα πάνε καλά, φέτος πάμε να γράψουμε ιστορία...
 
Υ.Γ. 1 Εξετάζοντας το πώς ''τρέχει'' την ΠΑΕ ο Βαγγέλης Μαρινάκης με αφετηρία τα οικονομικά, βλέπουμε πως δημιουργείται ένα θέμα με μία πιθανή απώλεια του πλεονεκτήματος της εισόδου σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτήν την στιγμή δεν έχουμε κανένα θέμα βιωσιμότητας. Αυτό όμως προκύπτει επειδή ξοδεύουμε όλα τα χρήματα που παίρνουμε από την Ευρώπη. Αν θέλουμε να είμαστε αυτάρκεις και πραγματικά ανεξάρτητοι από την τσέπη του εκάστοτε μεγαλομετόχου -κάτι που έταξε σε εμάς ο Μαρινάκης τη μέρα που ανέλαβε την ΠΑΕ-, θα πρέπει να διαμορφώνουμε το μπάτζετ μας δίχως να βάζουμε χέρι σε αυτά τα λεφτά, που δεν είναι σίγουρα. Σε διαφορετική περίπτωση, δημιουργούνται υποχρεώσεις που τώρα ναι μεν καλύπτονται, αλλά παραμένουν και για το μέλλον κι εκεί μπορεί να ''σκάσουν'' ξαφνικά, αν δεν μπούμε στους ομίλους. Τότε είτε θα πρέπει να πάρουμε δάνειο από τράπεζα -δύσκολο πια, όλες οι τράπεζες δανείζουν με το σταγονόμετρο-, είτε θα πρέπει να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από το Μαρινάκη και να μπει ζεστό χρήμα, τακτική που δεν γίνεται να μονιμοποιηθεί, αφού αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην έξοδο τον πρόεδρο, που θα βαρεθεί/κουραστεί/δεν θα αντέξει να πληρώνει από την τσέπη του. Φυσικά, το τι συνεπάγεται μία τέτοια αλλαγή πολιτικής στην ΠΑΕ αμφιβάλλω αν μπορεί να το συνειδητοποιιήσει, καν, ο μέσος νεόγαυρος που γκρίνιαζε επειδή την απόκτηση Σαβιόλα δεν ακολούθησε η απόκτηση...Γκαργκάνο (του ''παικταρά'' αυτού που η Νάπολι προτίμησε να τον δώσει δανεικό για να τον ξεφορτωθεί και αντ'αυτού κυνηγούσε να αγοράσει τον 33άχρονο...Μαρέσκα). Πάνω σε αυτό θα αφιερώσουμε προσεχή ανάρτηση.
 
Υ.Γ. 2 Το έχουμε γράψει πολλές φορές από εδώ. Δεν είμαστε όλοι όσοι κάνουμε κριτική προς την ΠΑΕ το ίδιο. Κριτική είναι και το ''παντελονιάζεις χοντρέ, πού είναι ο Γκαργκάνο?'', κριτική είναι και το ''άσε έναν προπονητή να δουλέψει πρόεδρε''. Κριτική κάνει κι ένας που αν τον αφήσεις στην Ομόνοια, δεν θα ξέρει πώς να κατέβει στο Καραισκάκη, κριτική κάνουμε κι εμείς που εδώ και κάποιες δεκαετίες πάμε ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ στο Καραισκάκη. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και δεν θέλουμε να φιμώσουμε κανέναν, ούτε μπορούμε να το κάνουμε. Το θέμα είναι το τι κάνει η ΠΑΕ. Ποιον ακούει, ποιον υπολογίζει. Εμείς, ας πούμε, ό,τι κι αν κάνει η ΠΑΕ στο θέμα Μίτσελ, εκεί θα είμαστε, σταθερά κοντά, με ενεργή γηπεδική παρουσία. Οι άλλοι, αν δεν τους γίνουν τα κέφια, θα αρχίσουν τα ''πόσο το έπαιξες χοντρέ?''. Από τα ραδιόφωνα και το ίντερνετ πάντοτε. Και τότε η υποστήριξη προς τον πρόεδρο δεν θα είναι τόσο έντονη από εμάς τους άλλους, γιατί θα τους το έχεις δώσει στο στόμα, πρόεδρε, αυτό το σύνθημα, με τις παλινωδίες σου στο θέμα προπονητή...
 
Υ.Γ.3 Η ΠΑΕ Ολυμπιακός πληρώνει καθαρές ετήσιες αποδοχές ύψους περίπου 14,5 εκ. ευρώ για τα συμβόλαια των παικτών της. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ του ''επενδυτή'' Σαββίδη, πόσα δίνει? Η ΠΑΕ ΠΑΟ του Τουίτη, πόσα δίνει? Αν τους ξεπεράσουμε στη βαθμολογία με καμιά 20αριά πόντους στο τέλος του πρωταθλήματος, θα φταίει η ''παράγκα του γαύρου'' πάλι, έτσι?
 
Υ.Γ. 4 Αναμένουμε να ακούσουμε/διαβάσουμε τα εθνικοπατριωτικά ''δεν είμαστε λογιστές, φίλε. Δεν μας νοιάζει το πόσα δίνει ο χοντρός''. Εμένα δεν με νοιάζει το τι συμβαίνει στις εταιρείες του Μαρινάκη. Τα ταμεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός όμως με νοιάζουν. ΑΛΛΟ Η ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΑΛΛΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ 2. Κανένας Μαρινάκης ή Κόκκαλης πιο παλιά δεν βάζει και δεν έβαζε χέρι στα ταμεία της ΠΑΕ, όπως διαδίδουν κάποιοι ''γνώστες'' κι αν διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο, εκτός του ότι είναι παράνομο και πιθανόν να μας προλάβει η επέμβαση των αρμοδίων, εδώ θα είμαστε να τα πούμε αλλιώς, όπως πρέπει. Ο Ολυμπιακός, ΓΕΝΙΚΑ, δεν είναι εταιρεία για όλους εμάς, αλλά είναι ΚΑΙ εταιρεία. Εταιρείες, μάλιστα. ΠΑΕ-ΚΑΕ. Ο έλεγχος και η κριτική πρέπει να γίνεται και υπό αυτό το πρίσμα, αφού δεν ζούμε στο 1960, αλλά στο 2013. Δεν γίνεται να απαιτούμε μεταγραφές πανάκριβες, δίχως να έχει έσοδα το μαγαζί. Θα τις πληρώσει από την τσέπη του 1, 2, 3-5-10 χρονιές ο χ,ψ μεγαλομέτοχος, αλλά μετά θα σταματήσει. Αν πει ''κουράστηκα, δεν αντέχω άλλο'', όπως είπε ο Κόκκαλης το Μάιο του 2010 στο Δ.Σ. της ΠΑΕ, τι θα γίνει τότε? Πού θα πάνε αυτά τα χρέη? Ποιος θα τα φορτωθεί? Έπειτα, το επιχείρημα ''δεν είμαστε λογιστές'', το δέχομαι από αυτούς που δεν ασχολούνται καθόλου με τα οικονομικά της ΠΑΕ. Δεν είναι δυνατόν να το δεχτώ από έναν που λέει ''30 εκατομμύρια παντελονιάζεις κάθε χρόνο από το Τσάμπιονς Λιγκ, γιατί δεν παίρνεις κάναν παίκτη ρε χοντρέ?''. Δεν γίνεται να είσαι μια χαρά λογιστής στα έσοδα, αλλά να αγνοείς τα έξοδα της ΠΑΕ. Δεν γίνεται να μιλάς δίχως στοιχεία για ό,τι σε συμφέρει κι όταν σου παρατίθενται ΟΛΑ τα δεδομένα και τα βρίσκεις σκούρα, να αρχινάς τα γραφικά ''δεν είμαστε λογιστές''. Μιλημένα ξηγημένα. Για όσους ενδιαφέρονται για σοβαρή -έστω αυτήν που εμείς εδώ θεωρούμε σοβαρή- κριτική πάνε αυτά. Οι υπόλοιποι, ας ασχοληθούν με το τροπάρι τους. ''Σύννεφο το παντελόνι και φέτος. Τι τα κάνεις τόσα λεφτά που κονομάς από το γαύρο ρε χοντρέ? Με αυτά συντηρείς τα καράβια σου?''.
 
Υ.Γ. 5 Στηρίζουμε το Μίτσελ, ίσως μόνοι κόντρα σε όλους από εδώ. Το ίδιο θα κάνουμε με τον κάθε προπονητή που δουλεύει σκληρά, όπως στα προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης και φυσικά φέρνει αποτελέσματα. Ο προπονητής πρέπει να κάνει τις μεταγραφές που θέλει, να δουλεύει όπως θέλει απερίσπαστος και δίχως τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης από μήνα Αύγουστο πάνω από το κεφάλι του και να κρίνεται στο τέλος της σεζόν. Κάνε μας μια χάρη όμως ρε Μίτσελ κι εσύ. Γίνεται με την Παρί ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ο Σιόβας? Εφιάλτες βλέπω όταν σκέφτομαι ότι θα πέφτει πάνω στον Ιμπραίμοβιτς. Βάλε όποιον θες σε αυτό το ματς και μετά βάλε το Σιόβα βασικό με τον Πλατανιά, τον Εργοτέλη, τον Παναιτωλικό κ.ο.κ.. Όχι όμως εκεί, στο υψηλό επίπεδο ή έστω όχι τώρα. Αν βελτιωθεί στο μέλλον ο Σιόβας, εντάξει, αλλά για τώρα μιλάμε. ΟΚ, δεν εκφραζόμαστε ποτέ αρνητικά για παίκτη που φοράει την ερυθρόλευκη, δημοσίως έστω, αλλά μάτια έχουμε και βλέπουμε. Αμάν κάναμε να φύγει ο Φέισα, μην μπλέξουμε τώρα αλλιώς...

Υ.Γ. 6 Πολύ σημαντικό δεν είναι μόνο το να πουλάς παίκτες. Είναι και το πότε και με ποιους όρους πουλάς κάποιον. Μεγάλη μαγκιά της διοίκησης που αγνόησε προτάσεις για Μανωλά-Μήτρογλου, όπως και το ότι δεν έδωσε το Χολέμπας με τα λεφτά που προσέφεραν οι Τούρκοι. Το να περάσεις προς τα έξω την εικόνα του σκληρού διαπραγματευτή ως ΠΑΕ, που δεν την κάνουν ό,τι θέλουν μάνατζερ-μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης, είναι ίδιας βαρύτητας με το να έχεις παίκτες να πουλήσεις ή έστω λίγο μικρότερης...

Σχόλια

Εικόνα vagio

Αναλυση με αρ@@δια, επιχειρηματα και ντοκουμεντα που κανενας φωστηρας-παντογνωστης δεν ειναι σε θεση να μας παραθεσει - μπραβο ρε Σαββα!

Θα σταθω σε δυο σημεια που μου προκαλουν εκνευρισμο και υπερταση.
Το πρωτο εχει να κανει με το ποσο υποβαθμισμενη ειναι η αθλητικη μας παιδεια (μονο αυτη θα μου πεις..?), που ενα καρο αστοιχειωτοι κραζουν το μαρινακη διχως οπως λες κι εσυ να κοιταζουν τα εξοδα παρα μονο τα εσοδα. Ειναι οι ιδιοι που τη στιγμη που ενδεχομενως (και δυστυχως φυσικα) δυσκολευονται οικονομικα να βγουν για ενα ποτο, δεν συνειδητοποιουν πως η κριση πληττει ολους τους τομεις της ζωης μιας χωρας συμπεριλαμβανομενου του ποδοσφαιρου και απαιτουν 5 μεταγραφες αεροδρομιου. Λες και μας αρμοζει κατι τετοιο ως ποδοσφαιρο και χωρα. Προσωπικα και το Σαβιολα υπερβολη τον θεωρω, οχι πως με χαλασε βεβαια.
Ειναι οι ιδιοι που εχουν πεσει στην παγιδα και κραζουν το Μιτσελ, λες κι εχουν εικονα απ'αυτον.

Το δευτερο σημειο σε στενη συνδεση με το πρωτο.
Μαλλιασε η γλωσσα μας τοσα χρονια, να αρχισει η ομαδα να πουλαει κιολας αντι κονο να αγοραζει. Οπως ολες οι μεγαλες η τουλαχιστον οικονομικα βιωσιμες ομαδες. Για τους γνωστους λογους, μην τα επαναλμαβανουμε.
Και μολις αρχισαμε να κανουμε μπασιμο στο μεταγραφικο παρε δωσε, αρχισαν οι οι γκρινιες και η κριτικη παλι.
Το τι διαβαζει κανεις στο ιντερνετ, δε λεγεται. Ειλικρινα, αν ημουν Μαρινακης η Αγγελοπουλος και ακουγα ολες αυτες τις προσβολες, δεν ξερω αν θα συνεχιζα να ασχολουμαι με ενα ματσο μουλαρια.

Εικόνα savvas gridlock

Και ξέρεις, ε? Οι ίδιοι που σκούζουν για το ''πώς γίναμε έτσι?'' και ''ας επιστρέψουμε στα παλιά, ρομαντικά χρόνια του ποδοσφαίρου'', σκούζουν και για το ''πού είναι ο Γκαργκάνο ρε χοντρέ? Πάλι παντελονιάζεις?''. Επιστροφή στα παλιά με Γκαργκάνους και Σαβιόλες, ΔΕΝ. Απλό είναι. Μέχρι και στο ίδρυμα τα παιδιά πιστεύω το καταλαβαίνουν...

Εικόνα μαουνιέρης

Πόσο δίκιο έχεις, σύγγαυρε! Ιδίως δε στο δεύτερο σημείο. Η Δημοκρατία του Διαδικτύου κατοικείται δυστυχώς από πανύβλακες που κάνουν μαϊμουδιές δια του πληκτρολογίου. Και οι χειρότεροι όλων ειναι οι... επώνυμοι, που δεν είναι παρ' απλώς αρχετυπικοί ηλίθιοι.

Εικόνα μαουνιέρης

Ωραία ανάλυση, σωστή και εμπεριστατωμένη. Όχι περιπλοκάδες - μόνο αποδείξεις και τετράγωνη λογική! Και πάνω απ' όλα: με γαύρικο φρόνημα γραμμένη. Το φχαριστήθηκα.

Εικόνα clark gheibol

ξέχασα επίσης να προσθέσω ότι αυτοί που κρίνουν το Μίτσελ για την αθλητική προετοιμασία είναι κάτι τύποι που σου δίνουν την εντύπωση ότι αν τους έπαιζαν οι άλλοι όταν ήταν μικροί, ήταν γιατί η μπάλα ήταν δικιά τους κι έρχονταν με το μπατέρα τους στην αλάνα κι έλεγε αυτός στα άλλα τα παιδάκια: "τώρα, τον Χ θα τονε βάλετε να παίζει φορ, έτσι;"

Εικόνα clark gheibol

ο Σιόβας είναι ο μόνος που μπορεί να παίξει τον Ιμπραΐμοβιτς όταν αυτός βάζει πλάτη. Οι υπόλοιποι είναι πολύ αλαφροί, δε μπάνε ούτ' ένα κουάρτο

Εικόνα dion

Πολύ θα'θελα να πω, "επιτέλους, τα αυτονόητα διατυπωμένα με λογική, ειρμό κι απλότητα, άμα τα συμφωνήσουμε σαν οπαδοί πιστεύω ότι με τη διοίηκηση που έχουμε πάμε ν'ανέβουμε επίπεδο". Αλλά όταν υπάρχει τόση βλακεία εκεί έξω, πώς να πεις τη λέξη "αυτονόητα"? Οπότε απλά σ'ευχαριστούμε που μας κάνεις να νιώθουμε λιγότερο μόνοι μέσα σ'αυτό τον πανζουρλισμό.