ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΣΕΓΑΣ ΚΑΙ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟ 1963



Γυρίζουμε 50 χρόνια πίσω. Αγωνιστική περίοδος 1962-63 για το μπάσκετ, η τελευταία που διεξήχθη με τοπικά πρωταθλήματα. Υπήρχε ένα πρωτάθλημα, Αθηνών-Πειραιώς, από το οποίο προκρίνονταν 4 ομάδες στα τελικά του Πανελληνίου πρωταθλήματος κι άλλο ένα στη Θεσσαλονίκη, με 3 εισιτήρια. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ανεξάρτητη Ομοσπονδία μπάσκετ, για να διοργανώνει τα πρωταθλήματα, όπως συμβαίνει σήμερα. Το μπάσκετ υπαγόταν στο ΣΕΓΑΣ. Το Φεβρουάριο του 1963, λοιπόν, το πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς βρίσκεται σε μία καθοριστική καμπή του. Ο Παναθηναικούλης αντιμετωπίζει μέσα σε λίγες μέρες Ολυμπιακό, Σπόρτινγκ και Τρίτωνα. Η αρχή γίνεται κόντρα στον Θρύλο στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Λεωφόρου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 12-2-1963
 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 13-2-1963 ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ
 

 

 
Ο Παναθηναικούλης κερδίζει με 2 πόντους τον Θρύλο λοιπόν, αλλά η διαιτησία είναι τόσο προκλητική εις βάρος μας, που μέχρι και ο ''αντικειμενικός'' ψευτοκορυφαίος αθλητικογράφος Φουντουκίδης το αναγνωρίζει. Το αποτέλεσμα, όπως διαβάζουμε, είναι να κυνηγήσουν και να χτυπήσουν το διαιτητή της αναμέτρησης Αβραμίδη μετά το τέλος του ματς εξαγριωμένοι γαύροι. Μέσα στη Λεωφόρο, έτσι?
 
ΝΤΟΥ ΚΑΙ ΞΥΛΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΑΓΟΦΛΩΡΟ
 
Λίγες μέρες μετά, μία πολύ περίεργη υπόθεση θα σκάσει μύτη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 20-2-1963
 

 

 

 
Μέχρι και η ''Ηχώ'', που εκείνα τα χρόνια ήταν κάπως ''αντικειμενική'', μας γράφει πως ''ο κόσμος του μπάσκετ πρέπει να πεισθεί ότι όλη αυτή η ιστορία δεν έχει σκοπό να διευκολυνθεί ο Παναθηναικός''. Αρκετοί φίλοι του ΠΑΟ θα αντιδράσουν έντονα στο μαγείρεμα, προφανώς επειδή δεν άντεχαν το κράξιμο από τους οπαδούς των υπολοίπων ομάδων για την πρωτοφανή εύνοια που απολάμβαναν.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 22-2-1963
 

 

 

 

 
Ακόμη και η διοίκηση του Παναθηναικούλη αντέδρασε και με ανακοίνωσή της προεξόφλησε πως δεν θα κάνει ένσταση αν οι τιμωρημένοι παίκτες του Τρίτωνα και του Σπόρτινγκ έπαιζαν απέναντί τους. Λες και σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαζόταν να γίνει ένσταση και δεν θα επενέβαινε ο ΣΕΓΑΣ με τη ρομφαία του τιμωρού να δικαιώσει τον αγαπημένο του Παναθηναικούλη. Πρώτα λαμογιές στο παρασκήνιο για να ευνοηθούν και μετά πάνε να βγουν κι από πάνω.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 22-2-1963
 

 

 

 

 

 

 

 
Τελικά υπό την πίεση του Τύπου και της μπασκετικής κοινής γνώμης, ο ΣΕΓΑΣ θα πάρει πίσω τις ποινές, με τη διοίκηση του Τρίτωνα να στέλνει μία επιστολή στην ''Ηχώ'' και να ξεβρακώνει τους ''ηθικούς'' βάζελους.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 23-2-1963
 

 

 

 

 

 
Το παιχνίδι Σπόρτινγκ-ΠΑΟ, με τον Μπαρλά του Σπόρτινγκ να αγωνίζεται κανονικά, θα λήξει με διαφορά δύο πόντων στην παράταση υπέρ του Σπόρτινγκ. Καθοριστική η συμμετοχή Μπαρλά, που έβαλε 8 πόντους.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 23-2-1963
 

 

 
Το παιχνίδι Τρίτων-ΠΑΟ θα λήξει με νικητή τον Τρίτωνα 68-62. Κι εδώ σημαντική η συμβολή των δύο ''περιέργως'' τιμωρηθέντων, αρχικά, παικτών του Τρίτωνα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 27-2-1963
 

 

 
Καταλάβατε τώρα γιατί ''ξαφνικά'' τιμωρήθηκαν αυτοί οι 2 παίκτες?
 
ΑΥΤΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΠΡΙΝ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΣΕΓΑΣ, ΟΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ Ο ''ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ'' ΤΟΥ ΠΑΟ, ''ΔΑΛΑΙ ΛΑΜΑ'' ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ.