''Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ''



4 Αυγούστου 1971. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει σε φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας στο Καραισκάκη την αγγλική Στόουκ.
 

 
6 μήνες αφότου μπήκε δυναμικά στη διοίκηση του Θρύλου ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ, αντιμετώπιζε καταστάσεις πρωτοφανούς εσωτερικού πολέμου. Τα αρχικά ''όχι στον Πετρόπουλο'', που ακούγονταν στο Καραισκάκη για το Λάκη Πετρόπουλο, τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και προπονητή του ΠΑΟ που βρήκε στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού ο ΤΙΤΑΝΑΣ και θέλησε να τον κρατήσει, επειδή εντυπωσιάστηκε από την εργατικότητά του, δικαιολογούνταν από τον οπαδικό φανατισμό των γαύρων που δεν γούσταραν έναν βάζελο να φορά τη φόρμα του Ολυμπιακού. Αυτές οι φωνές όμως άρχισαν σιγά σιγά να πληθαίνουν και να ακουμπούν παίκτες της ομάδας, για να αποδειχθεί πως δεν ήταν και τόσο αθώες. Μαζί με αυτούς τους αγνούς γαύρους που απλώς δεν συμφωνούσαν με την πρόσληψη του χ,ψ προπονητή ή την απόκτηση του χ,ψ παίκτη, συνωστίζονταν και παρακρατικοί χουντικοί, εντεταλμένοι από τον ''αναμορφωτή'' Ασλανίδη, που έβλεπε το τσουνάμι να έρχεται και ήθελε να σπείρει ζιζάνια στην πορεία του ΤΙΤΑΝΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ. Εκεί λοιπόν επενέβη το μεγαλύτερο όπλο του Θρύλου, αυτό που αποτελεί το μοναδικό στοιχείο της ταυτότητάς του. Αυτός που εν τέλει είναι ο Ολυμπιακός. Ο μοναδικός, ο ανυπέρβλητος παγκοσμίως ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 5-8-1971
 

 
Αντιγράφουμε από την εφημερίδα που σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια, στάθηκε ασπίδα στον Ολυμπιακό και αποδείχθηκε ο μοναδικός σύμμαχος του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ.
 
Αυτήν τη φορά τα συνθήματα ήσαν συνθήματα ποδοσφαιρικής μάχης, γνήσια έκφραση του πιστεύω αυτού του κόσμου για την ομάδα του. Ούτε αποδοκιμασίες παικτών, ούτε εμπρηστικά συνθήματα, ούτε ανεύθυνες υποδείξεις. Αντίθετα ακούστηκε μια μεγάλη ομάδα φιλάθλων να φωνάζει ρυθμικά ''Ό,τι θέλει ο Γουλανδρής''. Και όταν το άκουσε αυτό ο ηγέτης του Ολυμπιακού είπε πολύ σωστά: ''Να φωνάζετε συνεχώς Ολυμπιακός. Εκείνο που θέλει ο Γουλανδρής είναι να γίνει μεγάλος ο Ολυμπιακός. Και μην αμφιβάλλετε ότι θα γίνει''.
 
Αυτήν τη συνταγή, ''ΚΟΣΜΟΣ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ-ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ'', που ήταν το μυστικό της επιτυχίας σε όλα τα τμήματα του Ολυμπιακού, ό,τι κι αν πέτυχαν ποτέ, δεν βρέθηκε ούτε ένας εξωτερικός παράγοντας να την χαλάσει. Προσπάθησαν πολλοί κατά καιρούς, ειδικά τα χρόνια της χούντας, αλλά ακόμη και σήμερα παλεύουν με τον ίδιο στόχο οι επίγονοί τους, δίχως αποτέλεσμα. Τα όποια Ολυμπιακά κάστρα χτίστηκαν από το 1925 κι έπειτα, όλες οι ομάδες του Θρύλου που έχτισαν δυναστεία σε όλα τα αθλήματα, δεν χάλασαν επειδή τις υπερκέρασαν κάποιες άλλες, εξίσου ισχυρές ελληνικές ομάδες. Διαβρώθηκαν εκ των έσω. Μία από τις πιο σοφές κουβέντες, που αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση που ίσχυε, ισχύει και δυστυχώς θα ισχύει μια ζωή στον Ολυμπιακό, είναι η αγαπημένη φράση του ΤΙΤΑΝΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ. Οι περιβόητες ''ολυμπιακάρες''. Αυτοί τον υποχρέωσαν να εγκαταλείψει τον Ολυμπιακό, να μην μιλάει σε κανέναν για τον Ολυμπιακό δημοσίως, να μην πατάει στο γήπεδο και να ακούει από το ραδιόφωνο τα ματς του Θρύλου. 2 χρόνια αφότου έφυγε, δήλωνε τα παρακάτω, ως παρακαταθήκη σε όλους τους προέδρους που θα τον διαδέχονταν.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 5-7-1976
 

 
Αυτά κρατήστε τα, γιατί τις επόμενες μέρες θα ανοίξουμε το φάκελο του ''γιατί αποχώρησε ο Γουλανδρής''. Όσο περνάει από το χέρι μας, θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια γύρω από αυτήν την πονεμένη ιστορία. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάποια τοτέμ της Ολυμπιακής παράταξης, με αυτά που θα γραφτούν, θα πέσουν από το βάθρο που κακώς, δυστυχώς, είχαν ανέβει. Και για να προιδεάσουμε τον κόσμο που παρακολουθεί τις αναρτήσεις μας στο site, ο μόνος που ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται σε όλους αυτούς τους ''ολυμπιακάρες'' που έφεραν το ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ στο σημείο να σιχαθεί και να τα βροντήξει, είναι αυτός που σπιλώθηκε άδικα κι έχει ακούσει ένα κάρο ανοησίες, στα όρια του μηνύσιμου. Ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης...

Σχόλια

Εικόνα red apple

Πιότερες αλήθειες δεν θα μπορούσαν να γραφούν. Ο Γουλανδρής, προάγγελος του Κόκκαλη έκτισε την πρώτη πραγματική "dream team" του Θρύλου, παρά τον πόλεμο και τις τρικλοποδιές που έφαγε