Ο ΑΛΗΤΗΣ ΠΑΛΟΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ



Είναι κάποια ματς του Ολυμπιακού που έχουν τυπωθεί στο συλλογικό ασυνείδητο των γαύρων. Δεν έχει σημασία αν ζούσες όταν γίνανε. Ξέρεις, ή έστω νομίζεις πως ξέρεις τα πάντα γι'αυτά. Σίγουρα ένα από αυτά τα παιχνίδια, που για τους περισσότερους οπαδούς του Ολυμπιακού ήταν η αιτία που σηκώθηκε κι έφυγε ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ από την ομάδα, ήταν το παιχνίδι με την Άντερλεχτ στην Πάτρα το 1974.
 
Ο Ολυμπιακός προερχόταν από μία εντυπωσιακή πρόκριση επί της πανίσχυρης, τότε, Σέλτικ, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών της περιόδου 1974-75. Σε πολύ κόσμο είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία μιας μεγάλης ευρωπαικής πορείας και, γιατί όχι, ακόμη κι ενός διεθνούς τροπαίου. Το πρώτο παιχνίδι στην έδρα της Άντερλεχτ δεν πήγε καθόλου καλά. Ήττα με σκορ 5-1 για τον Θρύλο από τους πολύ δυνατούς, ειδικά στην έδρα τους, Βέλγους. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ολυμπιακός έπρεπε να παίξει τη ρεβάνς στην Πάτρα, αφού το Καραισκάκη ήταν τιμωρημένο, μετά τα δεκάδες καπνογόνα και τις φωτοβολίδες στο θριαμβευτικό 2-0 επί της Σέλτικ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 16-10-1974
 

 

 
Φτάνει λοιπόν η ώρα του επαναληπτικού, το απόγευμα της 6ης Νοεμβρίου 1974 στην Πάτρα. Διατητής ο Ούγγρος Παλοτάι. Ας δούμε το τι έγινε μέσα από το ΦΩΣ, δίχως το παραμικρό δικό μας σχόλιο σε αυτό το σημείο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 7-11-1974
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 8-11-1974
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 9-11-1974
 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 5-12-1974
 

 

 

 
Το να κάτσουμε μετά από όλα τα παραπάνω να αναλύσουμε το τι ακριβώς έκανε ο αληταράς ο Παλοτάι, είναι περιττό. Ονομαστοί παράγοντες του τότε ελληνικού ποδοσφαίρου, που δεν είχαν καμία σχέση με τον Ολυμπιακό, όπως ο Πανουργιάς του ΠΑΟ, ο Βικελίδης του Άρη, ο Καρέλλας του Εθνικού, έκαναν λόγο για ανεπανάληπτη σφαγή του Θρύλου. Τα μπενάλντγια, που λέει και ο γίγαντας ο Μπάμπης ο Σταυρόπουλος, οι γελοίες αποβολές και τα γκολ που ακυρώθηκαν ως οφσάιντ δίχως κανένα λόγο, φαίνονται στο βίντεο, έστω κι αν δεν φαίνονται όλα και τόσο καθαρά. Απλώς θα κάνουμε μία περίληψη του τι έχει γραφτεί γύρω από αυτό το ματς, σε σχέση με το υποτιθέμενο παρασκήνιό του.
 
α) Εξαιτίας του ματς με την Άντερλεχτ δήλωσε παραίτηση ο Γουλανδρής μετά από λίγες μέρες, αηδιασμένος από όσα έζησε στην Πάτρα.
 
Ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ δήλωσε παραίτηση στις 27 Δεκεμβρίου του 1974, 1,5 μήνα μετά το ματς με την Άντερλεχτ, από την Ελβετία όπου είχε πάει με την οικογένειά του για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Η θητεία του στην προεδρία του Συλλόγου έληγε στις 19 Δεκεμβρίου του 1974 και από το Σεπτέμβριο του 1974 είχε δηλώσει σε στενούς του συνεργάτες πως προτίθεται να παραιτηθεί. Αυτός ήταν ο λόγος που η ΓΣ, από την οποία θα προέκυπτε και η νέα διοίκηση του Θρύλου, συνεχώς αναβαλλόταν, ενώ αυτός είναι και ο λόγος που ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ δήλωσε παραίτηση από το εξωτερικό. Οι συνεργάτες του στη διοίκηση του Θρύλου προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν και ο ίδιος φοβόταν πως θα το κατάφερναν και τα Χριστούγεννα του 1974, αν βρίσκονταν στην Ελλάδα τη μέρα που θα τους έστελνε το χαρτί της παραίτησης. Οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση θα εξεταστούν σε προσεχή μας ανάρτηση. Προς το παρόν μένουμε στο ότι μικρή σημασία για το μέλλον του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ στον Θρύλο είχε αυτό το ματς. Όχι καμία σημασία, όπως θα δούμε παρακάτω, αλλά μικρή σημασία.
 
β) Άνθρωποι του Ολυμπιακού δωροδόκησαν τον Παλοτάι ή έστω προσπάθησαν να τον δωροδοκήσουν, αλλά οι Βέλγοι έδωσαν πιο πολλά.
 
Αν άνθρωποι του Ολυμπιακού επιχειρούσαν να δωροδοκήσουν τον Ούγγρο Παλοτάι, τότε κάποια βέλγικα ΜΜΕ κάποια στιγμή θα έγραφαν κάτι. Δόξα τω Θεώ, για τον Παναθηναικούλη, ας πούμε, οι αναφορές στο διεθνή Τύπο έδιναν κι έπαιρναν και εκείνα τα χρόνια, όπως και τα προηγούμενα, άρα δεν θα είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα οι ξένοι να διαδώσουν αντίστοιχες φήμες και για μία άλλη ελληνική ομάδα, τον Ολυμπιακό. Για έναν ξένο, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναικού. Αν γινόταν προσπάθεια, έστω, να δωροδοκηθεί ο διαιτητής ενός διεθνούς ματς της Άντερλεχτ, δεν θα την έπαιρνε χαμπάρι κάνας Βέλγος δημοσιογράφος, έστω και αρκετό καιρό αργότερα? Δεν υπάρχει τίποτε επ'αυτού στο διεθνή Τύπο. Αν γράφτηκε κάτι σχετικό, πολύ ευχαρίστως να το δούμε και να αναθεωρήσουμε. Κι αν κάποιος πει ''ε, οι Βέλγοι τι να γράψουν? Αφού και η Άντερλεχτ του τα έσπρωξε του Παλοτάι'', εκτός του ότι λογικά θα υπήρχαν και ΜΜΕ που δεν θα ήταν και τόσο φιλικά προς την Άντερλεχτ και τότε στο Βέλγιο και με χαρά θα διέδιδαν τέτοιες φήμες, υπήρχαν και ΜΜΕ εκτός Βελγίου για όλα αυτά, αν υπήρχε λόγος πάντοτε για τέτοιες δημοσιεύσεις. Πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ματς ΠΑΟ-Ερυθρός Αστέρας το 1971, όπου μέχρι και Ούγγροι έγραψαν το τι έγινε. Κανείς, σε καμία χώρα, δεν ανέφερε κάτι σχετικό με δωροδοκία ή απόπειρα δωροδοκίας του Παλοτάι στο ματς της Πάτρας το 1974.
 
γ) Το ματς ήταν στημένο μεταξύ Ολυμπιακού-Άντερλεχτ, αλλά χάλασε τη δουλειά ο Παλοτάι, που δεν μπήκε στη μοιρασιά.
 
Αφού το ματς ήταν στημένο για να γίνει η ανατροπή του 5-1, για ποιο λόγο και πάλι κανείς Βέλγος δημοσιογράφος δεν το πήρε χαμπάρι? Κι αφού τα βρήκανε Ολυμπιακός-Άντερλεχτ για τη ''μεγάλη ανατροπή'', αλλά ο Ούγγρος διαιτητής σκάλωσε που έμεινε στην απ'έξω, για ποιο λόγο συνόδευε την αποστολή της Άντερλεχτ ένας Ούγγρος φυγάς, που συναντήθηκε και με τον Παλοτάι? Εδώ μετά από λίγο καιρό μάθαμε πως η Άντερλεχτ ίσως ήταν και ντοπέ τότε...
 
δ) Ο Γουλανδρής έδωσε λεφτά σε παράγοντες του Ολυμπιακού, για να τα δώσουν στον Παλοτάι, αλλά αυτά δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια του Ούγγρου, αν και του τα'χανε τάξει, με αποτέλεσμα να τρελαθεί ο διαιτητής και να σφάξει τον Ολυμπιακό, για να τον τιμωρήσει.
 
Αυτό είναι και το πιο διαδεδομένο σενάριο της καφενειακής συνωμοσιολογίας της δεκάρας, που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτό το παιχνίδι. Κάτι η συνέντευξη του Παλοτάι την επομένη του αγώνα στο ΦΩΣ, όπου μοστράριζε με το ρόλεξ στο χέρι, κάτι η φημολογούμενη λατρεία του Ούγγρου για τα ακριβά ρολόγια, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος, έδωσαν τροφή σε πολλά σενάρια. Το πιο γνωστό από αυτά, είναι το ότι ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ έδωσε ένα ρόλεξ για να φτάσει στα χέρια του Παλοτάι, αλλά τελικά το τσέπωσε ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης και όταν το είδε στο χέρι του, τρελάθηκε και παραιτήθηκε από τον Θρύλο, αηδιασμένος από την προδοσία του συνεργάτη του. Άλλοι έχουν γράψει πως υπήρξε και διάλογος στα αποδυτήρια του γηπέδου της Πάτρας μετά τη λήξη του ματς μεταξύ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ-Παλοτάι, όπου στην ερώτηση ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ''γιατί μας έσφαξες σήμερα?'', ο Ούγγρος απάντησε ''νομίζατε πως με ένα ρολόι θα κάνατε τη δουλειά σας?''. Με βάση αυτό το σενάριο, το ρόλεξ που φαίνεται να φοράει ο Παλοτάι στη φωτογραφία της συνέντευξής του στο ΦΩΣ, το έδωσε τελικά ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ και το πήρε στα χέρια του ο Ούγγρος, αλλά δεν έφτασε για να πάρουμε την πρόκριση, αφού οι Βέλγοι έδωσαν πιο πολλά. Το σίγουρο είναι πως ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης με το ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ είχαν τις καλύτερες σχέσεις και μετά τη φυγή του κυρ-Νίκου από την προεδρία του Θρύλου. Αν ήξερε πως του την έκανε ο Θεοδωρακάκης, είναι δυνατόν να του φερόταν κατ'αυτόν τον τρόπο ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ? Ο Θεοδωρακάκης, μάλιστα, τον υπερασπίστηκε πολλές φορές ανοιχτά, όταν άλλοι, πολύ ονομαστοί Ολυμπιακοί παράγοντες, έκραζαν το ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ πως ξόδευε αλόγιστα τα λεφτά του και στοχοποιούσαν και τον ίδιο το Θεοδωρακάκη, επειδή δεν τον συγκράτησε και μετά τη φυγή του κυρ-Νίκου, βρέθηκε με πολλά ανοίγματα οικονομικά ο Σύλλογος. Αν πούμε πως ''άλλος μπλέχτηκε στο κόλπο'', ο μόνος που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πως αποτελούσε έμπιστο άνθρωπο του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, πλην Θεοδωρακάκη, ήταν ο Θανόπουλος. Μηχανικός ο Θανόπουλος, είχε εμπλακεί στην υπόθεση του γηπέδου Ρέντη και έδινε και λεφτά από την τσέπη του για διάφορα έξοδα του Συλλόγου. Για 2 χρόνια μετά τη φυγή ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, διατέλεσε πρόεδρος του Θρύλου. Ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ αυτόν υπέδειξε ως διάδοχό του το Δεκέμβριο του 1974, καθώς του είχε μεγάλη εμπιστοσύνη. Το σενάριο αυτό δεν έχει δράκο...
 
ε) Άλλοι παράγοντες, πλην Γουλανδρή, επεχείρησαν να δωροδοκήσουν τον Παλοτάι στο όνομα του Γουλανδρή, δίχως ο ίδιος ο κυρ-Νίκος να ξέρει κάτι. Απέτυχαν, τους τιμώρησε ο Ούγγρος με τη διαιτησία του στο ματς, το έμαθε ο Γουλανδρής και αηδιασμένος έφυγε από τον Ολυμπιακό.
 
Γιατί ο Παλοτάι δεν κατήγγειλε ποτέ κάτι τέτοιο? Γιατί κανένας Βέλγος δημοσιογράφος δεν έγραψε τίποτε σχετικό? Γιατί ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ δεν έμεινε να ''τελειώσει'' αυτούς τους κακούς παράγοντες και σηκώθηκε κι έφυγε ο ίδιος?
 
Χοντρικά αυτά είναι τα όσα λέγονται ακόμη και σήμερα γι'αυτό το παιχνίδι, από κάποιους ''γνώστες'' συνωμοσιολόγους. Το σίγουρο είναι ένα. Ο Παλοτάι έσφαξε, πραγματικά, τον Θρύλο. Δεν μιλάμε τώρα για 2-3 λανθασμένες αποφάσεις. Μιλάμε για καμιά δεκαριά καθοριστικές. Να το'κανε επειδή τα πήρε από την Άντερλεχτ? Να το'κανε επειδή ήταν βαλτός από την ΟΥΕΦΑ για να κυνηγήσει μία ελληνική ομάδα, ώστε να φύγει η ρετσινιά του Χουντέμπλευ και των αγορασμένων προκρίσεων για τους Έλληνες, όπως γράφανε εκείνους τους πρώτους μήνες της Μεταπολίτευσης αρκετοί δημοσιογράφοι? Να το'κανε επειδή ήταν παλαβός κι έτσι του'ρθε? Ποιος ξέρει. Το σίγουρο είναι πως ο Ολυμπιακός του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, αυτή η θρυλική πραγματικά ομάδα των φοβερών και τρομερών ρεκόρ, έκανε την περίφημη Άντερλεχτ να μοιάζει με ομαδούλα και θα την απέκλειε σίγουρα, αν δεν τον σταματούσε ο αληταράς ο Παλοτάι. Αυτή είναι και η μόνη αλήθεια σε όλα τα παραπάνω. Η μάλλον περίπου η μόνη αλήθεια. Ψήγματα αληθείας στις φήμες που έδιναν κι έπαιρναν εκείνες τις μέρες που ανακοινώθηκε η παραίτηση ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, γύρω από το ματς με την Άντερλεχτ, υπήρχαν. Ποια ήταν αυτά?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 13-4-1975
 

 

 
Ποιος ήταν αυτός ο παράγοντας που ενώ δεν ήταν καν μέλος του ΔΣ του Ολυμπιακού, κατάφερε να περάσει το δικό του δίχως να το ξέρει ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ στο θέμα της έδρας του επαναληπτικού με την Άντερλεχτ, αλλά ήταν, ενδεχομένως, μέσα σε αυτούς που διαβεβαίωσαν το ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ πως ''όλα θα πάνε καλά με τη διαιτησία στο ματς με τους Βέλγους''? Θα έπρεπε να είχε δύναμη και στον Ολυμπιακό, αλλά και στον ελληνικό αθλητισμό εκείνη την εποχή. Αυτό το κρατάμε, σε συνδυασμό με την ιστορία γύρω από τον κύριο Κιτσούκαλη, τον άνθρωπο που ήταν ο συνοδός του Παλοτάι δίχως να τον βάλει κανείς αρμόδιος σε αυτήν τη θέση. Θα μας χρησιμεύσουν σε προσεχή ανάρτηση, που θα επιχειρήσουμε να διαλευκάνουμε το μυστήριο γύρω από τους λόγους που έφεραν τον ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ στο αμήν, ώστε να τα βροντήξει και να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του, μη θέλοντας να ακούσει καν για τον Ολυμπιακό...
 
Υ.Γ. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στο μυαλό μου έρχεται εκείνο το σύνθημα των βάζελων για τον Παπουτσέλη, που και καλά τον γαμάει ο Μερκ και ο Παλοτάι. Αν δεν σας δω να σέρνεστε στα τοπικά της Αθήνας ρε ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ του ελληνικού αθλητισμού, οίκτο για εσάς δεν νιώθω, όχι με το Ρισβάνη και τον Τριανταφυλλόπουλο να παίζετε, αλλά με τους νέους από τις Ακαδημίες σας. Αλεπότρυπα. Αυτό είναι το γήπεδο που σας αξίζει να έχετε ως έδρα, όταν βρεθείτε εκεί που θα έπρεπε να ήσασταν από καιρό...

Σχόλια

Εικόνα nik7os

Ο επόμενος είναι ο Ισπανός Ιμπάνεθ με τα όργια στο ματς με την νιουκάστλ στο Καραί΄σκάκη στις 10-3-2005 στα 80χρονα του ΘΡΥΛΟΥ....

ΑΛΗΤΗ ΙΣΠΑΝΕ...

Εικόνα red apple

Ασε μα ρε Σάββα μεσημεριάτικο...Μου ανέβασες την πίεση... Αν ο Ζευ ήταν τετάρτη δημοτικού και το άκουγε στο ραδιοφωνάκι, εγώ ήμουν τετάρτη γυμνασίου και την είχα κάνει κοπάνα από την τάξη, στη γειτονική καφετέρια να ακούσουμε το ματς και πήγαμε να τα κάνουμε όλα λίμπα με αυτά που ακούγαμε...Όταν μάλιστα είδαμε και την εικόνα...

Εικόνα nikos michalopoylos

Κι εγω ζω για τη μερα που θα τους φωναζει ολο το καραισκακη "εκει εκει στη β εθνικη". Αν και εχουμε αρκετους που λενε οτι"...οχι θελουμε τον ποα δυνατο" και κατι τετοιες μαλακιες! ΒΡΕ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝΕ ΣΑ ΜΟΛΥΒΙ ΚΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΚΙΟΛΑΣ!

Εικόνα ΔΙΑΣ

τεταρτη δημοτικου πηγαινα... ραδιοφωνακι στην ταξη εφερα για να ακουω το ματς και να ενημερωνω την ταξη. η πρωτη φορα που εκλαψα για το ΘΡΥΛΟ. και μιλανε τωρα βαζελακια και ΑΡΔακια για παραγκες και διαιτησιες... Θελω στο δευτερο γυρο να παιζεται η παραμονη τους στη κατηγορια οταν ερθουν στο καραισκακη..μονο αυτο θελω...