ΦΟΥΡΑΣ: ''ΠΑΟΚ, ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ''



Γυρίζουμε 15 χρόνια πίσω. Στις 31 Οκτωβρίου 1998, ο Θρύλος του Μπάγεβιτς ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, μαζί με 5.000 γαύρους, για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα. Το ματς θα διακοπεί λίγο πριν τη λήξη του, όταν θα ακυρωθεί γκολ του ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Τάκολα για χέρι και ενώ εκείνη την ώρα ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ με 2-1.
 

 
Μπούκαραν μέσα οι Παοκτζήδες και ο Παπαπέτρου, διαιτητής της αναμέτρησης, διέκοψε το παιχνίδι. Οι Παοκτζήδες διαμαρτύρονταν για οφσάιντ στο ξεκίνημα της φάσης του δεύτερου γκολ του Ολυμπιακού, κάτι που δεν φαίνεται από τα replay, αλλά και για το ότι το μαρκάρισμα του Κατσιαμπή στον Γκόγκιτς ήταν κανονικό. Φυσικά, χαμηλά ο Κατσιαμπής μπάλα βρήκε, αλλά πρώτα με το χέρι έσπρωξε και έβγαλε εκτός φάσης τον Γκόγκιτς, άρα η απόφαση του Παπαπέτρου ''πέναλτυ και αποβολή με κόκκινη του Κατσιαμπή'' ήταν σωστή. Για το γκολ του ΠΑΟΚ αμέσως μετά που ακυρώθηκε, ο ίδιος ο Τάκολα ομολόγησε κάποια χρόνια αργότερα πως είχε κάνει χέρι. Παρά το ότι διαφωτιστικό replay στο κοτέτσι της Τούμπας είναι λίγο δύσκολο να υπάρξει, αν κάποιος δει προσεκτικά τη φάση θα καταλάβει αμέσως πως υπήρχε χέρι, αλλά η δημόσια παραδοχή του Ιταλού διέλυσε κάθε αμφιβολία.
 
Οι Παοκτζήδες λοιπόν ήταν ανάστατοι για την ''σφαγή'' από το ''αθηναικό κατεστημένο'' που (νόμιζαν ότι) υπέστησαν. Έτσι, λίγες μέρες μετά το ματς διοργάνωσαν συλλαλητήριο, απαιτώντας την επανάληψη του αγώνα και τη μη τιμωρία τους. Κλίμα από τα ΜΜΕ της ''συμπρωτεύουσας'' εκείνη την περίοδο μπορείτε να πάρετε εδώ. Την επόμενη εβδομάδα, στο παιχνίδι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στην Τούμπα για το πρωτάθλημα, τα αντικυβερνητικά πανό και συνθήματα έδιναν κι έπαιρναν.
 
«Κάτω τα βρωμόχερά σας από τον ΠΑΟΚ-Σημίτη, υπάλληλε του Κόκκαλη, θα δεις πώς τιμωρεί η Θεσσαλονίκη», ανέφερε ένα πελώριο πανό απέναντι από τη θύρα των επισήμων, ενώ άλλα δύο πανό, που σηκώθηκαν και στο συλλαλητήριο της Τετάρτης, είχαν στόχο «τον αρχινταβά Κόκκαλη». Το σύνθημα, όμως, που κυριάρχησε ήταν ένα και αφορούσε την επανάλιψη του αγώνα.
 
Μετά από όλα αυτά, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Φούρας, δεν άντεξε και μίλησε δημοσίως για το τι αβάντες είχε το Παοκάκι. Σαν σήμερα, στις 9 Νοεμβρίου 1998 οι δηλώσεις του.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 10-11-1998
 
 
''Αν βρείτε άλλο σωματείο που να έχει πάρει πάνω από 500 εκ. δρχ να μου το υποδείξετε... Στον ΠΑΟΚ, για το κλειστό στην Πυλαία, θα δώσει η Πολιτεία, συνολικά, 10 δισ. δρχ.''.
 
Με Ευάγγελο Βενιζέλο μέγα Παοκάρχη στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Μπατατούδη πρόεδρο, το σύνθημα εκείνη την περίοδο ήταν ένα.
 
ΔΩΣΤΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΠΑΟΚΑΚΙ, ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Σχόλια

Εικόνα red apple

μία με τον ΜΠΑΟΚ, μια με τον Μελισσάν, έδεσε το γλυκό των προκλήσεων